Ik vind juist voor de ABN dat die wel nog steun moeten krijgen. Het is immers door bos zn achterlijke beslissingen dat het zo enorm in de soep loopt. Hij had het verkopen gewoon tegen moeten gaan. Je gaat toch geen goed werkend bedrijf compleet uit mekaar laten halen omdat de heren aandeelhouders vinden dat de waarde niet snel genoeg stijgt? en het dan over laten nemen door bedrijven waarvan iedereen zo zn twijfels had over of ze het wel kunnen betalen?quote:Op woensdag 20 mei 2009 13:17 schreef Megumi het volgende:
ik heb er zelf gewerkt bij de ABNAMRO en sneu voor de mensen die ik er ken. Maar het is wel welletjes geweest met de steun.
Dus nog meer geld weggeven en maar zien wat we er voor terug krijgen. Mensen worden aan alle kanten ontslagen en moeten het zelf maar zien te redden. En de graaiers blijven we steunen. Ik snap wel dat je banken niet zomaar kan laten omvallen. Maar rechtvaardig is anders. Los van Wouter Bos. Maar het verbaast mij dat bijvoorbeeld Wellink van de DNB als toezichthouder de meest verantwoordelijke nog zijn baan heeft.quote:Op woensdag 20 mei 2009 13:35 schreef VNA9216 het volgende:
[..]
Ik vind juist voor de ABN dat die wel nog steun moeten krijgen. Het is immers door bos zn achterlijke beslissingen dat het zo enorm in de soep loopt. Hij had het verkopen gewoon tegen moeten gaan. Je gaat toch geen goed werkend bedrijf compleet uit mekaar laten halen omdat de heren aandeelhouders vinden dat de waarde niet snel genoeg stijgt? en het dan over laten nemen door bedrijven waarvan iedereen zo zn twijfels had over of ze het wel kunnen betalen?
![]()
Zonder deze verkoop was de crisis in nederland waarschijnlijk een stuk minder hard aangekomen. Dit gezeur heeft de consument en aandeelhouders zoveel zorgen opgeleverd en zo'n media hype gecreerd dat iedereen er even met zn neus boven op is gezet dat het "crisis" was terwijl er op dat moment inderdaad financieel wat problemen waren maar die eigenlijk niet gigantisch waren voor de nederlandse banken.
Voor minder was Zalm gewoon lekker bij zijn oude werkgever blijven werken..quote:Op woensdag 20 mei 2009 13:14 schreef ikweethetookniet het volgende:
En eh salaris van Zalm van zo een 800.000 euro is natuurlijk terecht bij deze overheidsinstantie![]()
Niet te vergeten zijn bonus![]()
Waar is de balkenende norm gebleven![]()
quote:Op woensdag 20 mei 2009 13:48 schreef HarryP het volgende:[..]Voor minder was Zalm gewoon lekker bij zijn oude werkgever blijven werken..
...................................................
Je krijgt het alleen als je er domme dingen mee doetquote:Op woensdag 20 mei 2009 14:04 schreef Pheno het volgende:Ik ga ook maar eens wat steun vragen, een miljoen vind ik al prima. Peanuts tov de banken!
Met dat geld wil ik een klein gedeelte best wel achterlijk beleggen of zo.quote:Op woensdag 20 mei 2009 14:08 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Je krijgt het alleen als je er domme dingen mee doet![]()
maar dat moet toch lukken dacht ik zo
![]()
![]()
Oja en zorg even dat de gever er ook van af weetvoor als de pers het checkt
Frank de Grave is Gerrit Zalm niet.quote:Op woensdag 20 mei 2009 14:02 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
![]()
![]()
dacht het niet
![]()
![]()
Vraag maar aan Frank de Grave![]()
De Grave snel weg bij DSB![]()
Frank de Grave al weer weg bij DSB [ na 2 maanden !!!]
Wat had je dan gewild? Dat zalm gestenigd zou moeten worden? Of aan de galg vanwege zijn misschien niet slimme opmerkingen?? De maatschappij is immers gewoon van excuses aanbieden. Wat is daar mis aan?quote:Op woensdag 20 mei 2009 17:30 schreef ikweethetookniet het volgende:
Evenwichtige besluitvorming over deze complexe materie is niet gediend met vroegtijdige niet-specifieke publiciteit en al helemaal niet als de Kamer daarmee de indruk zou krijgen geen rol te kunnen spelen, hetgeen zoals gezegd juist wél mijn bedoeling is.![]()
In dit licht was de mededeling van de heer Zalm prematuur. Dit heb ik hem vanochtend ook laten weten, waarna hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden
![]()
.
De Minister van Financiën,
Wouter Bos
quote:Op donderdag 21 mei 2009 02:14 schreef Bolkesteijn het volgende:Ik vind het wel een toffe actie van Zalm.
Hij zet de deur al heel slim open voor verdere staatssteun, vanuit de onderneming bezien is dat een goede zet.quote:
Krijg je dit soort post op je werk (c.q. wat doe je voor werk), of heb je deze ergens op internet opgedoken?quote:Op woensdag 20 mei 2009 17:30 schreef ikweethetookniet het volgende:
Brief
Deze brief van Bos aan de Tweede Kamer komt net binnen via het ministerie:![]()
![]()
Geachte voorzitter,
quote:Op donderdag 21 mei 2009 13:59 schreef shilizous_88 het volgende:[..]
Krijg je dit soort post op je werk (c.q. wat doe je voor werk), of heb je deze ergens op internet opgedoken?
aha!quote:Op donderdag 21 mei 2009 16:33 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
iets met administratie
![]()
en
![]()
Bron: http://925.nl/archief/200(...)-heeft-geld-nodig-ii
Nou geloof me maar die bank gaat voorlopig niet onder de hamer (de komende 3 jr)... en als dat gebeurd is dat met dik verlies. In de tussentijd vliegen de miljarden weer in de open haard om het financiele stelsel draaiende te houden.quote:Hij gaat zijn ‘uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het geld dat er nu ingestopt wordt, er later bij de verkoop weer uitkomt’.
quote:De Nederlandse staat heeft de onmiddellijke aflossing verzorgd van de kortlopende schulden van Fortis Bank Nederland (FBN) aan Fortis Bank SA/NV voor een bedrag van ¤ 34 miljard. Daarnaast zijn de langlopende leningen voor een bedrag van ¤ 16,075 miljard overgenomen. Tot nu toe financiert de Nederlandse staat deze leningen grotendeels.
Binnen de bankmix van Fortis en ABN-Amro waar Zalm nu dus de leiding over heeft zit dus ook nog een element van de Nederlandse staat die een treasury-functie vervuld (en dus extra risico's loopt(?)). Naast het zijn van aandeelhouder neemt de Nederlandse staat dus ook actief deel aan het bedrijfsproces. Zo te lezen valt er dus nog wel wat uit te leggen door Bos aan de kamer, en de kamer heeft natuurlijk zelf ook een beetje zitten slapen door nu pas te reageren terwijl deze informatie al veel langer bekend is.quote:Daar was ook de treasuryfunctie van de Fortis Holding ondergebracht. Na de afsplitsing van de Nederlandse delen van Fortis was er dus geen volwaardige treasuryfunctie meer aanwezig. De treasuryfunctie van ABN AMRO was (ongelukkigerwijs) «meeverkocht» aan RBS, zodat daar niet op teruggevallen kon worden. Door het ontbreken van de treasuryfunctie heeft het Agentschap van het Ministerie van Financiën deze taak tijdelijk op zich genomen, totdat de bank zelf weer een treasuryfunctie heeft opgebouwd.
Welcome to the party...... and place your bets.quote:Op woensdag 1 juli 2009 02:34 schreef TubewayDigital het volgende:
maar wacht effe, ze hadden toch net al 2.5 miljard gekregen? Nu dus NOG meer geld nodig? Wat een vaag systeem is dit toch. Een systeem waarbij keer op keer geld van belastingbetalers naar rijke banken gaat.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat maakt zalm stiekem niet uit.quote:Op woensdag 1 juli 2009 07:00 schreef Klonk het volgende:
als ik zeg om laten vallen, gaan we dan met z´n allen naar de verdoemenis, het is toch van den zotte dat zalm alweer om cash zit te bedelen...
Dat is een bangmaak scenario. Het is een scenario dat eens onderzocht zou moeten worden vind ik.quote:Op woensdag 1 juli 2009 07:00 schreef Klonk het volgende:
als ik zeg om laten vallen, gaan we dan met z´n allen naar de verdoemenis
quote:Bos krijgt neusje van de zalm van ABN's hypotheken
Een nieuwe steunoperatie voor ABN Amro moet eenderde van de hypotheekportefeuille van de bank onder de hoede van de Nederlandse staat brengen. Het gaat om de meest solide hypotheken die ABN Amro heeft verstrekt.
Dat bevestigde de woordvoerder van ABN Amro tegenover Z24.
Afgelopen vrijdag 26 juni maakte minister Bos van Financiën bekend dat ABN Amro extra steun nodig heeft om op eigen benen te staan.
De Nederlandse tak van ABN Amro zit sinds eind 2007 in een investeringsvehikel dat is opgericht na de overname van de bank door Royal Bank of Scotland, Fortis en de Spaanse bank Santander. ABN Amro Nederland kan niet zomaar uit het investeringsvehikel RFS Holdings worden losgeweekt.
Staatssteun
Om zelfstandig te overleven heeft ABN Amro Nederland minimaal 2,5 miljard euro extra vermogen nodig, schat minister Bos. Aangezien de Nederlandse staat sinds oktober 2008 eigenaar is van de Nederlandse tak van ABN Amro, komen de kosten van deze operatie voor rekening van de belastingbetaler.
Hypotheek-truuk
Een deel van de steun die Bos wil geven, komt neer op een herhaling van de truc die hij eerder dit jaar bij ING toepaste: het afdekken van hypotheekrisico's door de staat.
Bos lichtte vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer toe direct garant te willen staan voor een deel van ABN Amro's Nederlandse hypotheekportefeuille. De eerste 69 miljoen verlies op deze hypotheken zou door de bank betaald moeten worden. Grotere verliezen zouden voor 95 procent ten laste komen van de Nederlandse staat.
Voordeel van deze verzekeringsdeal is dat ABN Amro zelf minder geld hoeft te reserveren om zich in te dekken tegen de financiële risico's van verstrekte hypotheken. Daarmee speelt de bank naar verwachting 1,7 miljard euro vrij.
Belangrijk verschil met de ING-constructie is dat het bij ABN Amro gaat om eigen, Nederlandse hypotheken, terwijl bij ING beleggingen in pakketjes Amerikaanse hypotheken op het spel stonden.
Staat vangt verlies op
Bos wil in totaal voor 34,5 miljard euro hypotheken van ABN Amro verzekeren. De woordvoerder van de bank bevestigt dat het daarbij gaat om ongeveer eenderde van de totale Nederlandse hypotheekportefeuille van de bank, die om en nabij de honderd miljard euro beloopt.
In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukte minister Bos vrijdag 26 juni dat de beoogde hypotheekportefeuille in het verleden "zeer beperkte verliezen" heeft gekend.
De woordvoerder van ABN Amro beaamt dit: "ABN Amro's hypotheekportefeuille kent als geheel een laag risico, maar daarbinnen zijn dit hypotheken met de minste risico's. Het gaat om normale, standaard woninghypotheken van solide klanten zonder achterstanden in hun betalingen."
Bos heeft zijn oog zodoende laten vallen op het neusje van de zalm van ABN Amro's hypotheken. Keerzijde is dat de bank zelf verantwoordelijk blijft voor het iets risicovollere deel van zijn hypotheekportefeuille. Al raken eventuele verliezen op de 'ongedekte' hypotheken de Nederlandse staat hoe dan ook als grootaandeelhouder van de bank.
Concurrentiepositie
Vraag bij dit alles is, of de Bos-truc de concurrentiepositie van ABN Amro op de Nederlandse hypotheekmarkt beïnvloedt. ABN Amro ontkent dit bij monde van de woordoverder categorisch: "Het heeft geen enkele invloed op onze hypotheekstrategie."
ABN Amro voelt zich naar eigen zeggen ook niet beperkt in het sturen van de hypotheekproductie als de beste hypotheken van de bank worden afgezonderd. "De bank streeft een relevant en rendabel marktaandeel na op de hypotheekmarkt. Per mei dit jaar was dat 13,5 procent. De afgelopen twaalf maanden schommelde het marktaandeel tussen de 12 en 17 procent."
Hypotheekrente ABN Amro
Een blik op ABN Amro's hypotheekrente-tarieven toont wel dat de bank momenteel weinig moeite doet om klanten te lokken met scherpe aanbiedingen.
Zo biedt de bank sinds 26 juni een variabele rente van 4,2 procent, als het leenbedrag gemaximeerd is op 75 procent van de woningwaarde bij gedwongen verkoop. De vergelijkbare vijfjaarsrente is bij ABN Amro 5,8 procent.
In beide gevallen zit ABN Amro relatief hoog in de markt, blijkt onder meer uit het rente-overzicht van vergelijkingssite Hypotheekrente.nl. Niets bijzonders, aldus de woordvoerder van de bank: "We hanteren marktconforme rentetarieven, waarmee we een relevant marktaandeel nastreven."
Dead cat bounce.quote:Een blik op ABN Amro's hypotheekrente-tarieven toont wel dat de bank momenteel weinig moeite doet om klanten te lokken met scherpe aanbiedingen.
quote:Op woensdag 1 juli 2009 13:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
![]()
![]()
dat is grotendeels uitgekeerd als dividend en er is vpb betaald
![]()
![]()
En dat dividend is terechtgekomen bij de aandeelhouders bovenop hun koerswinsten die nu dus zitten teomdat ze geld verloren hebben
Groenin had liever verkocht aan Barclays. Dan hadden we nu dit gezeik niet gehad. Maar goed, een aantal aandeelhouders wilde een paar dubbeltjes meer cashen en dan krijg je dit...quote:Op dinsdag 30 juni 2009 18:29 schreef Drugshond het volgende:
Zalm: ABN AMRO heeft nog meer geld nodig
Wouter Bos zal, na de injectie van 2,5 miljard van afgelopen vrijdag, nog meer geld in ABN AMRO moeten steken. De oppositie raakt geïrriteerd.
[ afbeelding ]
Gerrit Zalm vraagt om nog meer geld Gerrit Zalm vraagt om nog meer geld
Kort nadat hij in de Tweede Kamer een toelichting gaf op de steun aan ABN AMRO bevestigde Zalm voor de camera van RTL-7 dat minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) later dit jaar nog meer geld in ABN AMRO zal moeten steken. De injectie van afgelopen vrijdag noemde Zalm ‘een flinke eerste stap’. Maar ‘waarschijnlijk zal de minister nogmaals naar de Tweede Kamer moeten,’ zei de ABN AMRO-topman.
De bank heeft nog meer geld nodig om de strategie uit te kunnen voeren. Bovendien zal de verkoop van een onderdeel, HBU, waarschijnlijk een boekverlies van enkele honderden miljoenen euro’s opleveren. Hoeveel extra geld er nog in de bank gestoken moet worden, wilde Zalm niet prijsgeven. Later dit jaar verwacht hij daar duidelijkheid over te kunnen verschaffen.
Irritatie
In de Tweede Kamer groeit de weerstand tegen de kapitaalinjecties en de salamitactiek die Bos daarbij hanteert. In oktober 2008 legde Bos 16,8 miljard euro op tafel voor ABN AMRO Nederland, Fortis Bank Nederland en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis. Bos noemde dit een ‘marktconforme prijs’. De Algemene Rekenkamer constateerde eerder deze maand dat Bos in feite 23,3 miljard euro heeft betaald voor de twee banken en de verzekeraar. Bos noemde het verschil van 6,5 miljard euro ‘een technische verhanging’, die ‘met gesloten beurzen’ heeft plaatsgevonden.
'Eerste keer'
Afgelopen vrijdag maakte Bos bekend dat hij 2,5 miljard euro in ABN AMRO steekt. ‘Dat is nodig om de klanten goed te bedienen en het vertrouwen van spaarders te behouden,’ meent Zalm. Hij benadrukt dat dit de eerste keer is, dat de staat geld in de bank stopt. De 16,8 miljard die Bos in oktober uittrok is ‘naar Brussel gegaan, niet in de bank gestoken’, stelde Zalm.
Kritiek
Vooral de oppositiepartijen zijn kritisch. Maar Zalm pareert de kritiek. ‘Het is bepaald geen bodemloze put,’ stelt hij. Hij streeft naar een ‘kostenbewuste bank die weer een behoorlijke winst gaat maken’. Hij gaat zijn ‘uiterste best doen om ervoor te zorgen dat het geld dat er nu ingestopt wordt, er later bij de verkoop weer uitkomt’.
-------------------------------------
Hmzzzz....
[..]
Nou geloof me maar die bank gaat voorlopig niet onder de hamer (de komende 3 jr)... en als dat gebeurd is dat met dik verlies. In de tussentijd vliegen de miljarden weer in de open haard om het financiele stelsel draaiende te houden.
Man man... wat heeft Groenlink dit toch slim gedaan. De hete aardappel op tijd door verkopen
Ach, zou ik me niet druk over maken. Eerst even de reeds geinhaleerde troep wegwerken en schoonvegen, voor je een nieuwe sigaret opsteekt...quote:Op woensdag 1 juli 2009 12:24 schreef Drugshond het volgende:
It's a fucking scam.... zoveel weet ik wel. Tuurlijk gaan die hypo's down under. Maar goed de belastingbetaler legt een nieuw fundament.
[..]
Dead cat bounce.
met Barclays had je hetzelfde probleem: kredietcrisis.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 19:15 schreef Halcon het volgende:
[..]
Groenin had liever verkocht aan Barclays. Dan hadden we nu dit gezeik niet gehad. Maar goed, een aantal aandeelhouders wilde een paar dubbeltjes meer cashen en dan krijg je dit...
Dat er nog mensen zijn die boos worden op topbeloningen voor topbestuurders als Groenink...
Het verschil is dat Barclays haar bod wel gestand kon doen en Fortis eigenlijk al zo goed als failliet was toen men moest schokken voor ABN/Amro.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 19:49 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
met Barclays had je hetzelfde probleem: kredietcrisis.
En Barclays draaide wel lekker?quote:Op vrijdag 3 juli 2009 19:51 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het verschil is dat Barclays haar bod wel gestand kon doen en Fortis eigenlijk al zo goed als failliet was toen men moest schokken voor ABN/Amro.
Behoorlijk wat beter dan Fortis, dat is achteraf ook wel gebleken.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 19:52 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
En Barclays draaide wel lekker?
Nou waar staat hij dan ?quote:Op vrijdag 3 juli 2009 19:15 schreef Halcon het volgende:
Dat er nog mensen zijn die boos worden op topbeloningen voor topbestuurders als Groenink...
Groenink wilde gaan voor Barclays. De aandeelhouders wilden de twee dubbeltjes meer van Fortis. De rest is bekend.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 20:45 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Nou waar staat hij dan ?
Zonder steun was ABN-AMRO een blok aan een been van de Nederlandse overheid geworden wat nu ook langzaam aan duidelijk wordt.
Groenlink wist dat het ABN-sprookje zo goed als over was. En zocht een strategische partner om het zakenbank concept te continueren.
Fortis wilde maar wat graag (en voor de volledige hoofdprijs) in combinatie met zijn Aziatische posities (PIng An), maar de vis bleek een moeilijk verteerbare haai te zijn. En de rest is bekend.
Barclays wilde voor een groot deel aandelen inbrengen in plaats van cash. Een stuk verstandiger dan de Fortis-deal natuurlijk.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:07 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ook Barclays had het enorme pak afschrijvingen in ABN-Amro niet kunnen betalen. ABN-Amro is opgeblazen geweest met enorme hoeveelheden financiële constructies die achteraf nog maar weinig waard bleken. En we kunnen met redelijke waarschijnlijkheid wel stellen dat het Groenink was die hier de aanzet toe heeft gegeven of niet heeft ingegrepen. En verder hebben de aandeelhouders van ABN-Amro hun eigendom erg goed verkocht, RFS hebben een hoger bod gedaan dus is het logisch dat het aan hen verkocht is.
Natuurlijk niet, met harde euro's kun je meer dan met aandelen Barclays. Cash is veel waardevoller dan aandelen omdat het meer investeringsmogelijkheden biedt. Aandelen kun je ook in cash omzetten maar bij grote hoeveelheden zorgt dat voor koersverlies en dus een lagere opbrengt dan de aanvankelijke waarde.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:14 schreef Halcon het volgende:
Barclays wilde voor een groot deel aandelen inbrengen in plaats van cash. Een stuk verstandiger dan de Fortis-deal natuurlijk.
Groenink had ABN-Amro niet in al die rommel moet storten. RBS en Fortis hebben gigantische afschrijvingen moeten doen op hun brokje ABN-Amro, de toont aan dat er heel veel lucht in ABN-Amro zat.quote:Groenink heeft de Fortis-deal nooit gewild, maar de aandeelhouder beslist natuurlijk. Ik vind het dan een beetje jammer om Groenink de schuld te geven. Hij wilde dit niet, de bloeddorstige aandeelhouders wel.
Klopt qua software liep het bedrijf hopeloos achter en er moest veel werk verzet worden.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:23 schreef Halcon het volgende:
ABN had al jarenlang een kostenprobleem, nu nog steeds trouwens.
Het is dat ze een redelijke solide naamsbekendheid hebben en genationaliseerd zijn. Maar feitelijk is hun interne bedrijfsproces verkwanseld/verknipt...quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:27 schreef Stokkie_ het volgende:
Dat ze meer geld nodig hebben is wel duidelijk, heb in mijn vriendenkring al gehoord hoe moeilijk het is om rood te mogen staan.
Ook is money4you (bank met hoogste rente) deels van ABN Amro, zegt al genoeg over de crisis waarin ze zitten. Goedkoop is duurkoop, of in dit geval geven ze veel voor extra balans.
Lijkt wel DSB 2.0quote:Een brief van ABN-AMRO
De directeur Preferred Banking Nederland schrijft dat klanten eisen mogen stellen aan de dienstverlening van de bank. “Dus jullie weten het wel”, was het eerste dat mij te binnen schoot.
Om het ons zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken, bleek de bank onderzoek gedaan te hebben naar wat de klanten belangrijk vinden.
Relevant
De uitkomst? Klanten vinden een goede informatievoorziening over producten, diensten, actuele gebeurtenissen en de standpunten die ABN AMRO daarbij inneemt, zo belangrijk dat er een wekelijkse online nieuwsbrief beschikbaar komt: Relevant. Trots besluit de directeur dat er in de komende tijd nog meer initiatieven ontwikkeld worden om ons optimaal te informeren.
Begrepen?
Volgens mij hebben ze het nog steeds niet goed begrepen bij ABN AMRO. Ik kom er primair voor mijn geldzaken. Voor informatievoorziening over interessante financiële en economische thema’s heb ik een abonnement op De Krant. Van de bank verwacht ik dat zij zich onderscheidt van andere financiële dienstverleners.
Rente
Misschien een gek idee voor een bank die informatievoorziening tot prioriteit heeft verheven, maar dat zou bijvoorbeeld heel goed kunnen door een aantrekkelijke rente te bieden. Wanneer je 80.000 euro spaargeld voor één jaar op een depositorekening bij ABN AMRO zet, krijg je 2.25 % rente. Concurrent Ohra biedt vier procent.
Een klant van ABN AMRO ontvangt op jaarbasis 1400 keiharde Hollandse euro’s per jaar minder aan rente inkomsten. Dat komt neer op meer dan 116 euro per maand of bijna 27 euro per week. Veel geld, maar dan bankier je wel bij een bank die je optimaal informeert. Zouden ze de tarieven van de concurrentie ook in hun nieuwsbrief opnemen? Dat lijkt mij nou relevant.
quote:
Via de ECB krijgen ze een voortreffelijke deal. En kunnen ze het uitzetten tegen jan modaal tegen een veel hogere/betere prijs. En toch hebben ze per direct cash nodig.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 03:13 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
ABN kan bijna gratis geld lenen, daar hebben ze ome Wouter niet voor nodig
Vraag jezelf dan eerder af in hoeverre de opkoper bereid is de volledige som neer te meppen.quote:Op woensdag 1 juli 2009 11:58 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat is een bangmaak scenario. Het is een scenario dat eens onderzocht zou moeten worden vind ik.
Groenink heeft zich vrijwel zijn hele loopbaan beziggehouden met het beoordelen van bijzondere deals en kredieten. Hij achtte de kans vrij aannemelijk dat Fortis en co hun hand zouden overspelen met deze deal. Dat is later ook gebleken.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:25 schreef Bolkesteijn het volgende:
Groenink vond de Fortis-deal maar niks omdat hij aan de Barclays deal meer zou verdienen.
IT, maar hetzelfde geldt voor veel processen en zelfs voor hele divisies. Het gehele Angelsaksische statusproject bijvoorbeeld was totaal niet efficient.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 21:58 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Klopt qua software liep het bedrijf hopeloos achter en er moest veel werk verzet worden.
Tot ze op een zeker moment voor de verkoop een aantal IT-projecten begonnen te cancelen om de boel te outsourcen.
Kosten reductie of de hete aardappel doorverkopen ?!? Vermoed het laatste.
Feit was wel dat de systemen van Fortis en ABN heel moeilijk of niet op elkaar aansloten met het gevolg dat het na de samenvoeging nog steeds 2 verschillende bedrijven waren.
Groenlink heeft te laat gemikt op interne-efficiëntie door hun eigen organisatie af te slanken (lean and mean). En schoof met de verkoop de hete aardappel door.
In die periode zat ik in de IT (niet in hun hoek).. en zag in 3 jr tijd hun IT-afdelingen explosief expanderen en daarna zelfs imploderen omdat de kosten out of control liepen.
Zelfs nu heeft Zalm een zeer moeilijke taak om ABN en Fortis Ned op gelijke voet te houden en uit te bouwen.
Mijn eerdere schrijven over de overgenomen treasury functie van Fortis Bank met als onderdeel daarin ABN-Amro in RFS Holding is dus al weer achterhaald. Men boekt kennelijk sneller dan verwacht voortgang bij het herstructureren van de bedrijfsprocessen bij ABN-Amro.quote:Fortis Bank Nederland/ABN-Amro lost ¤ 34 miljard af
Fortis Bank Nederland heeft ¤ 34 miljard van haar schuld bij de Nederlandse staat afgelost. Het betreft het kortlopende krediet die de bank kreeg na de overname van de Nederlandse onderdelen van Fortis SA/NV. Fortis Bank Nederland voldoet eerder dan verwacht aan terugbetaling. Door de aflossing daalt de staatsschuld.
Op 3 oktober 2008 heeft de Nederlandse staat alle Nederlandse bancaire en verzekeringsactiviteiten van Fortis gekocht. Met deze transactie was een totaal aan middelen van ¤ 66,8 miljard gemoeid. Hiervan was ¤ 16,8 miljard aandelenkapitaal, ¤ 34 miljard korte leningen en ¤ 16 miljard lange leningen. Na de verrekening aandelen RFS holdings met de lang lopende leningen ad ¤ 6,5 miljard, is het aandelenvermogen met ¤ 6,5 miljard toegenomen en zijn de lange leningen met ¤ 6,5 miljard afgenomen.
Fortis Bank Nederland heeft de ¤ 34 miljard kortlopende leningen bij de Nederlandse staat afgelost.
Afgesproken was dat Fortis Bank Nederland de ¤ 34 miljard pas eind 2009 volledig zou hebben afgelost, maar de treasury activiteiten en de financieringscapaciteit zijn sneller dan verwacht opgebouwd waardoor Fortis Bank Nederland nu ook eerder dan verwacht af kan lossen. Fortis Bank Nederland behoudt, vanwege de versnelde aflossing, in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid een beroep te doen op de Staat.
Door het aflossen van de korte leningen is het totaal aan aandelen en uitstaande leningen iets meer dan gehalveerd van ¤ 66,8 miljard naar ¤ 32,8 miljard.
Naar huidige inzichten zal, rekeninghoudend met het begrotingssaldo, door de aflossing van Fortis Bank Nederland de staatsschuld per ultimo 2009 lager zijn dan in 2008.
Ik ben eerder benieuwd wie ze die 34 miljard geleend heeft... of denken we dat ze die uit hun loanbook geperst hebben?quote:Op zondag 5 juli 2009 01:38 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Mijn eerdere schrijven over de overgenomen treasury functie van Fortis Bank met als onderdeel daarin ABN-Amro in RFS Holding is dus al weer achterhaald. Men boekt kennelijk sneller dan verwacht voortgang bij het herstructureren van de bedrijfsprocessen bij ABN-Amro.
Bos zei volgens mij dat ze kortlopende staatsobligaties daarvoor uitgegeven hebben, maar wie die gekocht heeft is inderdaad een goede vraag. De ECB misschien? Of zou je zo'n bedrag eigenlijk onderhands kunnen lenen? Nooit bij stil gestaan.quote:Op woensdag 8 juli 2009 00:58 schreef Drive-r het volgende:
Ik ben eerder benieuwd wie ze die 34 miljard geleend heeft... of denken we dat ze die uit hun loanbook geperst hebben?
Dat zou vreemd zijn. Als de overheid geld leent, om vervolgens aan RFS te geven en om RFS vervolgens met dat geld de overheid af te laten betalen. Dan heeft RFS vervolgens nog steeds een schuld bij de overheid. Die redenering moet je nog maar eens uitzoeken.quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:05 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Bos zei volgens mij dat ze kortlopende staatsobligaties daarvoor uitgegeven hebben, maar wie die gekocht heeft is inderdaad een goede vraag. De ECB misschien? Of zou je zo'n bedrag eigenlijk onderhands kunnen lenen? Nooit bij stil gestaan.![]()
Het voordeel van een genationaliseerde bank is het goedkoop kunnen aangaan van krediet (ECB-Libor), En deze weer uitzetten tegen een hogere rente (is direct winst).quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:12 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Dat zou vreemd zijn. Als de overheid geld leent, om vervolgens aan RFS te geven en om RFS vervolgens met dat geld de overheid af te laten betalen. Dan heeft RFS vervolgens nog steeds een schuld bij de overheid. Die redenering moet je nog maar eens uitzoeken.
Ik denk eerder dat ze het debiteuren boek langzaam aan het dichtdraaien zijn, dan komt er in principe ook cash uit. Dat zal echter wel niet snel genoeg gaan, dus de rest zal wel bij de ECB vandaan komen.
Idd goeie vraag...... ik zou Azie (in 2008) niet uitvlakken door hun posities in dollars meer te spreiden over meerdere continenten. Nu zou die markt verdampt zijn... en lijkt de ECB de logische keuze.quote:Bos zei volgens mij dat ze kortlopende staatsobligaties daarvoor uitgegeven hebben, maar wie die gekocht heeft is inderdaad een goede vraag. De ECB misschien?
Zoiets probeerde ik ook al te zeggen. Maar goed, de ABN Amro heeft zichzelf ook uit aardig wat markten terug getrokken, dus langzaamaan moeten er weer centjes in de kas komen nu het "werkkapitaal" leeg loopt.quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:18 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Het voordeel van een genationaliseerde bank is het goedkoop kunnen aangaan van krediet (ECB-Libor), En deze weer uitzetten tegen een hogere rente (is direct winst).
De Rabobank gaf ik het verleden al aan dat er geen level playing field meer is sinds de nationalisaties (en ergens hebben ze daar gelijk in).
Past prima in de strategie van een lokale bank die met middelgrote bedrijven zaken wil zaken doen.quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:22 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Zoiets probeerde ik ook al te zeggen. Maar goed, de ABN Amro heeft zichzelf ook uit aardig wat markten terug getrokken, dus langzaamaan moeten er weer centjes in de kas komen nu het "werkkapitaal" leeg loopt.
Je vergeet dat de olifanten leningen in principe niet op de balans komen van de ABN Amro (die worden als obligaties doorverkocht). Het zijn juist de kleinere leningen (tot 50m in de praktijk) die op de balans blijven staan. Daar doet de ABN nu heel weinig in, dus met aflossingen van oude leningen moet het over tijd afnemen.quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:33 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Past prima in de strategie van een lokale bank die met middelgrote bedrijven zaken wil zaken doen.
In het bedrijfleven heb ik daarvoor een stelling.Olifanten doen het met olifanten.
Dat ABN-Amro geen olifant meer is en/of wil worden lijkt me duidelijk.
Klopt ... heeft meer te maken met het afslanken en lean and mean maken van de overige structuren.quote:Op woensdag 8 juli 2009 01:37 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Je vergeet dat de olifanten leningen in principe niet op de balans komen van de ABN Amro (die worden als obligaties doorverkocht). Het zijn juist de kleinere leningen (tot 50m in de praktijk) die op de balans blijven staan. Daar doet de ABN nu heel weinig in, dus met aflossingen van oude leningen moet het over tijd afnemen.
Natuurlijk moeten ze het echt bankieren voor de grote jongens lekker laten, maar dat heeft met de financiering weinig te doen.
Je hebt nog gelijk ook en dit illustreert perfect de waanzin van het systeem.quote:Op vrijdag 25 september 2009 20:39 schreef TubewayDigital het volgende:
kan ABN niet leningen terugvorderen. Dat is toch ook goed voor de ratio
Goed bezig Bos, Brussel aan je laars lappen. Niet dat ik nou zo'n fan ben van Brussel, maar wie zijn zaakje goed op orde wil hebben dient daar gewoon rekening mee te houden. Ik krijg steeds meer het beeld dat Bos iemand is die wel op de goede afloop vertrouwd, een echte luchtfietser die er voor zorgt dat er onnodige risico's in een project sluipen.quote:Op maandag 28 september 2009 14:14 schreef ikweethetookniet het volgende:
Bos wil fusie ABN en Fortis doorzetten. Dat schrijft Bos maandag in een brief aan de Tweede Kamer na het afketsen van de verkoop van het ABN Amro-dochter HBU aan Deutsche Bank.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |