quote:
Op 27 november 1920 wordt Abe Lenstra in Heerenveen geboren, als zoon van Mindert Lenstra en Janke Suierveld. Eerder dat jaar werd VV Heerenveen, de voorloper van sc Heerenveen opgericht. Op straat leert de jonge Abe Lenstra voetballen en zijn talent openbaart zich al snel, zo weet hij zelf op klompen te jongleren met een tennisbal. Op twaalfjarige leeftijd ontvangt hij van de Engelse trainer van Heerenveen, Syd Castle, een voetbaldiploma en men is het er al snel over eens dat Abe Lenstra het ver zal gaan schoppen. In zijn jeugd wordt het grote talent menig maal op doel geposteerd, dit om het evenwicht tussen de teams niet te verstoren. In 1936 reist Abe Lenstra voor het eerst mee met het eerste elftal van Heerenveen, de bekerwedstrijd tegen VSV in Velsen staat op het programma, maar aangezien hij door de zenuwen zijn voetbalschoenen is vergeten, maakt Abe Lenstra zijn debuut nog niet.
In seizoen 1936 – 1937 maakt Abe Lenstra op vijftienjarige leeftijd zijn debuut voor Heerenveen en speelt zich meteen in zijn eerste seizoen in de basis van de Pompeblęden. Ook ontvangt hij in 1937 een uitnodiging om bij Huddersfield Town te gaan spelen, destijds een grootmacht binnen Engeland. Zijn ouders houden de brief echter achter, aangezien zij hun zoon niet in de verleiding willen brengen en hem in Friesland willen laten uitgroeien tot een volwaardige speler binnen Heerenveen. In zijn eerste seizoen wordt Abe Lenstra met 19 doelpunten meteen topscorer van de tweede klasse, mede dankzij de treffers van de jonge aanvaller wordt Heerenveen kampioen en promoveert men naar het hoogste niveau. Op 31 maart 1940 maakt Abe Lenstra in Rotterdam zijn debuut in het Nederlands elftal, in de oefenwedstrijd tegen Luxemburg. Deze wedstrijd gaat helaas met 4 – 5 verloren, maar met een treffer in zijn eerste interland valt de Fries wel meteen op en wordt door de Nederlandse pers dan ook uitgeroepen tot man van de wedstrijd.
Heerenveen groeit onder aanvoering van ús Abe zoals hij al snel wordt genoemd, begin jaren ’40 uit tot een absolute alleenheerser in Noord-Nederland. Vanaf seizoen 1941 – 1942 wordt Heerenveen maar liefst negenmaal op rij Noordelijk kampioen en mag men meestrijden om de algehele landstitel, maar dit draait telkens uit op een teleurstelling. Op 23 augustus 1944 treedt Abe Lenstra in het huwelijk met Hiltje Wisman, samen zouden ze twee dochters op de wereld zetten. In Oranje vormt hij als linksbinnen, samen met Faas Wilkes en Kees Rijvers het beruchte Gouden Binnentrio, maar door de buitenlandse avonturen van de andere twee, spelen ze te weinig samen. Abe Lenstra zwicht niet voor een buitenlands avontuur, na Huddersfield Town en later Rot Weiss Essen uit Duitsland, slaat hij in 1949 een aanbod af van het Italiaanse Internazionale. De Zuid-Europeanen bieden zo’n 60.000 gulden en Abe Lenstra grapt dat hij pas bij een ton erover na zal denken. Prompt biedt het eveneens uit Italië afkomstige Fiorentina 100.000 gulden voor de aanvaller, maar hij blijft Heerenveen trouw.
Misschien wel de belangrijkste en bekendste wedstrijd uit de loopbaan van Abe Lenstra is de ontmoeting in de kampioenscompetitie op 7 mei 1950 thuis tegen Ajax, deze wedstrijd verloopt in eerste instantie desastreus voor Heerenveen. Twintig minuten voor tijd leidt de club uit de hoofdstad met 1 – 5, maar dankzij een fenomenale Abe Lenstra kantelt de wedstrijd en winnen de Friezen uiteindelijk met 6 – 5. In Nederland wordt de naam van de club al gekscherend gewijzigd in Abeveen en Ajax verliest mede dankzij deze doldwaze wedstrijd het landskampioenschap, deze historische wedstrijd zou bijna vijftig jaar later de basis vormen voor een theaterstuk: het spektakelstuk Abe. Niet alleen in Friesland, maar in heel Nederland en zelfs daarbuiten, is Abe Lenstra inmiddels uitgegroeid tot een grote voetbalnaam, zo staat hij samen met Faas Wilkes en Kick Smit model voor de voetballende stripheld Kick Wilstra en speelt hij in reclames van onder andere C&A en Coca-Cola.
Abe Lenstra staat in zijn tijd bekend als een merkwaardige speler, geregeld wekte hij de indruk dat hij weinig aan het spel deelnam, maar dan ineens was daar die geniale pass, die briljante actie of dat doeltreffende schot. Naast het voetbal werkte Abe Lenstra als ambtenaar op het gemeentehuis van Heerenveen, dit is dan ook één van de redenen waardoor hij nooit een transfer naar het buitenland overweegt. Hij had vele hobby’s: kaarten, biljarten, schaatsen, atletiek, tennis, kievitseieren zoeken, dammen en schaken, in alles wat hij doet is Abe Lenstra erg gedreven en hij wil alles winnen. De Fries heeft een sterke eigen wil en steekt deze niet onder stoelen of banken, zelfs in Heerenveen hebben ze het nog wel eens moeilijk met zijn houding. Maar hij benadeelt hierdoor ook zichzelf, door zich bijvoorbeeld telkenmale hard op te stellen tegen de keuzecommissie van de KNVB, die Abe Lenstra niet altijd wilt opstellen op zijn favoriete positie van linksbinnen, hij weigert dan soms zelfs überhaupt te komen, waardoor hij veel interlands misloopt.
Zijn laatste interland speelt Abe Lenstra op 19 april 1959 tegen België, in Amsterdam neemt hij afscheid in stijl door één van de treffers voor rekening te nemen. De interlandcarričre van Abe Lenstra is grillig en zit vol met comebacks, mede door de oorlog en vele afzeggingen komt hij tot 47 interlands, waarin hij 33 maal het net weet te vinden. Kanttekening is wel dat slecht vier van deze interlands niet vriendschappelijk waren, te weten twee op de Olympische Spelen in 1948 en twee kwalificatie-wedstrijden voor het WK 1958. Abe Lenstra is op dat moment vertrokken bij Heerenveen, in 1954 verhuist hij voor 11.000 gulden naar Sportclub Enschede, waar hij betaald voetbal gaat spelen. Landskampioen is hij in zijn periode bij Heerenveen niet geworden, steevast werd de Friese club uitgeschakeld in de kampioenscompetitie, maar met SC Enschede is hij in seizoen 1957 – 1958 dichtbij. Op zondag 15 juni 1958 speelt de club een beslissingsduel om de landstitel tegen het Utrechtse DOS, maar in de derde verlenging schiet Tonny van der Linden de droom van Abe Lenstra aan flarden, opnieuw loopt hij het kampioenschap mis.
Na zijn periode bij SC Enschede, waar hij speelt van zijn 34ste tot zijn 39ste en daarin 89 maal scoort in 135 wedstrijden, wordt hij voor 45.000 gulden verkocht aan het naburige Enschedese Boys en ook daar blijft Abe Lenstra trefzeker tot zijn afscheid in 1963. Op 42-jarige leeftijd stopt hij op heet hoogste niveau, een loopbaan die zo’n 27 jaar in beslag nam en in deze periode heeft hij zo’n zevenhonderd treffers gemaakt. Elk seizoen was hij goed voor rond de dertig treffers, in 1946 – 1947 weet hij maar liefst 46 maal het net te vinden. Als ook de wedstrijden voor vertegenwoordigende teams en bekerduels meegerekend worden, heeft Abe Lenstra in zijn imposante loopbaan ruim 850 doelpunten gemaakt, alleen de Braziliaanse legende Pelé kan vergelijkbare cijfers overleggen. Mooi is dan ook de uitspraak van Klaas Schaap, oud-doelman en bestuurder van Heerenveen, kort voor zijn overlijden in 1992: “Abe was beter dan Pelé.”
Op 2 september 1985 overlijdt Abe Lenstra op 64-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand, acht jaar eerder is hij al getroffen door een hersenbloeding, waardoor hij verlamd is geraakt en vanaf dat moment gebonden is aan zijn rolstoel. SC Heerenveen besluit de naam van het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat vanaf 15 maart 1986 te vernoemen naar de overleden legende, ook het nieuwe stadion dat vanaf 1994 in gebruik wordt genomen, luistert naar de naam Abe Lenstra-stadion, tevens wordt er bij de opening van dit stadion een bronzen beeld van ús Abe onthuld. Abe Lenstra beheerste alle facetten van het voetbal: hij was tweebenig, beschikte over een formidabel spelinzicht, had een geweldige techniek en was erg doelgericht. Men maakte nogal eens het verwijt dat hij lui zou zijn, zich niet volledig inzette tijdens de wedstrijd, maar als hij dan weer een hele wedstrijd onzichtbaar was, wist hij dan toch weer te scoren. Helaas zijn er maar weinig bewegende beelden beschikbaar, maar Abe Lenstra is zonder twijfel de beste voetballer die Friesland ooit heeft voortgebracht, wellicht ook wel de beste van heel Nederland...