abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_85311811
quote:
Op zondag 15 augustus 2010 14:54 schreef Erasmo het volgende:
Ik heb hier(Balkan) een kilo grof maïsmeel weten te scoren, eens kijken of ik het cake-achtige maisbrood van hier kan namaken.
Let er wel op dat er in mais geen gluten zit, dus als je het puur gebruikt, krijg je waarschijnlijk een baksteenachtige toestand.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † woensdag 18 augustus 2010 @ 22:35:24 #252
91830 MaximusTG
pi_85454297
Heb gisteren zelf naanbroodjes gebakken. Super simpel! Heb dit recept gebruikt:

!

Heb zelf geen cups, dus eerst de hoeveelheden uit filmpje opgeschreven, en omgezet naar grammen door op internet te zoeken naar overeenkomend gewicht bloem. Voor water is het makkelijk, maar bloem is wat lastiger. Er moest ook wel wat meer bij dan ik had uitgerekend. Vond het alleen beetje raar dat er en gist en bakpoeder bij moest.
Een ding alleen, in het filmpje zegt ze dat je je handen wat nat moet maken als je de deeglapjes op je baksteen legt. Dat kun je dus beter niet doen. De eerste 3 plakten ze erg aan de baksteen waardoor ze niet omhoogkwamen en opzwollen. De tweede lading heb ik met een broodschieter bedekt met wat maismeel erin gedaan. Dat ging een stuk beter, en die werden net zoals in het filmpje. Had alleen geen ghee, dus heb er wat gesmolten boter opgesmeerd. Erg lekker! Helaas geen foto's, ze waren te snel op ;).
  Moderator donderdag 19 augustus 2010 @ 11:50:45 #253
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_85467422
Weer een Zwitsers variantje:







Die heeft een rijstijd van 3 uur in de 1e rijs en daarna minimaal 1,5 uur op de plaat rijzen, dan scheurt hij zo mooi open.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_85468264
vraagje, ik gebruik dit recept: klik wat heel erg lekker brood maakt :9~ maar nu vroeg ik mij af: kan ik voor t preferment ipv alleen tarwebloem ook volkorenmeel of deels tarwebloem/deels volkorenmeel gebruiken?

Voor het deeg verder maken heb ik vorige keer 300 gr volkorenmeel en 200 gr bloem gebruikt maar vroeg mij dus af of het uitmaakt als je de bloem in t preferment vervangt (of deels vervangt) door meel.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  donderdag 19 augustus 2010 @ 12:17:16 #255
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85468404
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 12:12 schreef DarkElf het volgende:
vraagje, ik gebruik dit recept: klik wat heel erg lekker brood maakt :9~ maar nu vroeg ik mij af: kan ik voor t preferment ipv alleen tarwebloem ook volkorenmeel of deels tarwebloem/deels volkorenmeel gebruiken?

Voor het deeg verder maken heb ik vorige keer 300 gr volkorenmeel en 200 gr bloem gebruikt maar vroeg mij dus af of het uitmaakt als je de bloem in t preferment vervangt (of deels vervangt) door meel.
dat moet prima kunnen. Ik maak regelmatig preferment met volkorenmeel. Ik heb geen idee of de smaak zich heel anders ontwikkeld met volkorentarwe ten opzichte van tarwebloem, afgezien van dat het sowieso anders smaakt natuurlijk...
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_85468423
ik dacht ook dat t kon hoor, iig wilde ik het vanavond gewoon doen en dan zie ik morgen wel ;) ...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85501657
Volkorenpreferment staat te staan, ben benieuwd wat t gaat worden vanavond.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85521779
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 11:50 schreef djkoelkast het volgende:
Weer een Zwitsers variantje:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Die heeft een rijstijd van 3 uur in de 1e rijs en daarna minimaal 1,5 uur op de plaat rijzen, dan scheurt hij zo mooi open.
Ziet er mooi uit! Hedde ge een recept?
  Moderator vrijdag 20 augustus 2010 @ 19:51:24 #259
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_85522805
Dit: http://typicalswiss.nl/contents/nl/p300.html
maar dan met 10% kokosvezel er door, beetje kokosolie en verse gist ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_85525408


Volkorenlandbrood, morgenochtend weet ik of hij smaakt :)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85537222
vanmorgen dus gegeten, lekkere smaak en goeie textuur, vonden wij dan :)

♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85537233
lees trouwens op internet veel dat mensen rijsmandjes gebruiken, heeft dat echt veel nut? Ik gebruik ze niet en vouw mijn deeg in een , min of meer, batard vorm en het ziet er eigenlijk zo uit als op de foto van t hele broodje...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85537262
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 09:00 schreef DarkElf het volgende:
lees trouwens op internet veel dat mensen rijsmandjes gebruiken, heeft dat echt veel nut? Ik gebruik ze niet en vouw mijn deeg in een , min of meer, batard vorm en het ziet er eigenlijk zo uit als op de foto van t hele broodje...
Ik vorm het met de hand en zet er een grote pan op z'n kop overheen tijdens het rijzen. Gaat perfect.
pi_85538724
is dit topic alleen voor 'brood brood', of ook voor zaken als turks brood, ciabatta, focaccia en zulks? :@
Ja doei.
  Moderator zaterdag 21 augustus 2010 @ 12:17:55 #265
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_85540042
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 08:58 schreef DarkElf het volgende:
vanmorgen dus gegeten, lekkere smaak en goeie textuur, vonden wij dan :)

[ afbeelding ]
Die ziet er heel goed uit! Dat is de structuur waar ik altijd naar op zoek ben, maar het verschilt nogal eens ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_85543139
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 09:00 schreef DarkElf het volgende:
lees trouwens op internet veel dat mensen rijsmandjes gebruiken, heeft dat echt veel nut? Ik gebruik ze niet en vouw mijn deeg in een , min of meer, batard vorm en het ziet er eigenlijk zo uit als op de foto van t hele broodje...
Je kunt iets dunner deeg gebruiken dat zonder mandje teveel gaat uitlopen (maar ook niet te dun, want dan zit je mandje onder de zooi).
Verder hoor ik wel eens dat het goed zou zijn dat er van alle kanten lucht bij het brood kan komen, maar van dat effect merk ik eerlijk gezegd niets. De primaire reden voor mij om een mandje te gebruiken is de mooi circelstructuur die je dan op je brood krijg.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_85545608
Ik ben bezig om krentenbollen te maken!

Heb net bolletjes gevormd, zometeen nog een keer vormen en dan de tweede rijs.
Ben erg benieuwd hoe het wordt!
pi_85548587
Ik ben erg tevreden!

:9



pi_85550260
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 11:11 schreef motorbloempje het volgende:
is dit topic alleen voor 'brood brood', of ook voor zaken als turks brood, ciabatta, focaccia en zulks? :@
Voor ciabatta ontving ik net een recept met preferment, dus dat lijkt me ontopic.
quote:
Ciabatta Italian Hearth Bread

Poolish (the starter dough)

By weight

300 g general purpose flour (Caputo Tipo 00 works well)
300 g room temperature water
1 g (pinch) yeast

By volume

2 1/4 cups general purpose flour (Caputo Tipo 00 works well)
1 1/4 cups room temperature water
1/8 tsp yeast

Mix to a pancake batter consistency, cover with plastic wrap and let ferment for 3-4 hours, or overnight. Refrigerate after 3-4 hours.

The Finished Bread

By weight

The poolish, plus:
700 g flour
20 g salt
9 g yeast
430 g water (73% final hydration)

By volume

The poolish, plus:
2 7/8 cups flour
1 Tbs salt
1 1/4 tsp yeast
1/2 cup water

Mix the dough until it is well hydrated (it is very sticky).

Stretch and fold (like a letter) and let rest covered with plastic for 30 minutes.

Stretch and fold again, and let rest for 1 1/2-2 hours covered. (The stretch and fold lines up the gluten to give the dough structure.)

Cut the ball into 3 pieces, and stretch into the final shape.

Proof for 1 hour, then bake at 500ºF (plus or minus) until the internal temperature reaches 205ºF.

It’s a very moist dough, and you don’t slash it. The final shape looks almost like a dog bone, and the final bread is crusty, with big holes in the crumb.
Uit de nieuwsbrief van Forno Bravo.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_85553772
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 12:17 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



Die ziet er heel goed uit! Dat is de structuur waar ik altijd naar op zoek ben, maar het verschilt nogal eens ;)
Dat heeft veelal te maken met luchtvochtigheid. Doe je niets aan zonder klimaatbeheersing. De ene keer heb je goed deeg en de andere keer een te vochtig, of te droog deeg, met exact dezelfde ingrediënten. Je bakt trouwens prachtige broden, djkoelkast.
pi_85553832
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 18:33 schreef LieLie het volgende:
Ik ben erg tevreden!

:9

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Zien er prachtig uit. :9
  zondag 22 augustus 2010 @ 15:51:08 #272
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85572565
ik heb inmiddels al een paar lekkere broden gebakken, maar ik eet nu brood van de bakker die hier altijd op de markt staat en die is toch duidelijk lekkerder dan mijn eigen. Ik kan er alleen mijn vinger niet op leggen wat het precies is... Is overigens ook de enige bakker tot nu toe waar ik het brood echt lekker vind.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 22 augustus 2010 @ 15:58:09 #273
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85572803
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 15:51 schreef -Mellow- het volgende:
ik heb inmiddels al een paar lekkere broden gebakken, maar ik eet nu brood van de bakker die hier altijd op de markt staat en die is toch duidelijk lekkerder dan mijn eigen. Ik kan er alleen mijn vinger niet op leggen wat het precies is... Is overigens ook de enige bakker tot nu toe waar ik het brood echt lekker vind.
Waarom vertel je die bakker niet dat je een amateur broodbakker bent en graag eens een week of wat stage wilt lopen bij een echte bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_85572905
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 15:51 schreef -Mellow- het volgende:
ik heb inmiddels al een paar lekkere broden gebakken, maar ik eet nu brood van de bakker die hier altijd op de markt staat en die is toch duidelijk lekkerder dan mijn eigen. Ik kan er alleen mijn vinger niet op leggen wat het precies is... Is overigens ook de enige bakker tot nu toe waar ik het brood echt lekker vind.
Te weinig zout? Als ik minder lekker brood bak, is dat meestal omdat ik het zout ben vergeten.


quote:
Op zondag 22 augustus 2010 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom vertel je die bakker niet dat je een amateur broodbakker bent en graag eens een week of wat stage wilt lopen bij een echte bakken.
Dat zou ik ook wel willen doen, maar dan niet bij een Nederlandse bakker (of het moet die uit de Haarlemmerstraat in A'dam zijn). Liever bij een willekeurige Franse boulangerie of een mooie Bäckerei.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 22 augustus 2010 @ 16:03:38 #275
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_85572955
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom vertel je die bakker niet dat je een amateur broodbakker bent en graag eens een week of wat stage wilt lopen bij een echte bakken.
dat zou wel leuk zijn ja. Alleen heb ik daar voorlopig geen tijd voor
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')