abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_84339645
quote:
Op woensdag 21 juli 2010 15:24 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



Zwitsers meel en Zwitserse samenstelling. Er zit vaak ook melkzuur in en/of bijvoorbeeld ruchmehl (soort lemairemeel). http://www.admin.ch/ch/d/sr/817_022_109/a5.html
In Zwitsers brood zit toch vaak ook boter waar anderen plantaardig vet of melk gebruiken?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  Moderator donderdag 22 juli 2010 @ 01:06:11 #227
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_84340377
Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet.
Ik doe in al mijn broden altijd wat kokosolie (ontgeurd)
Brood is klaar, morgen proeven
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_84460774
en, was het lekker?

vandaag weer eens rozijnenbrood gemaakt. Volgende week maar eens een brioche ofzo :)



  Moderator zondag 25 juli 2010 @ 11:24:53 #229
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_84461927
Hij was iets te stevig en zurig naar mijn smaak. Beetje richting het Duitse brood. Maar ik experimenteer sowieso elke keer opnieuw. Er ligt nu een brood klaar met boekweitgrutten, zonnebloempitten, havermout en geplette rogge. Die is heel erg lekker geworden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_84463840
quote:
Op zondag 25 juli 2010 10:21 schreef evo87 het volgende:
en, was het lekker?

vandaag weer eens rozijnenbrood gemaakt. Volgende week maar eens een brioche ofzo :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Je rozijnen zijn wel netjes verdeeld. Bij mij hebben ze nog wel eens de neiging om naar beneden te zakken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_84560214
Vandaag dit brood gebakken:



nav dit recept: frans landbrood
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 27 juli 2010 @ 19:20:11 #232
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_84561045
Dat ziet er super uit!

Website opgeslagen... fijn voor de lange winterse dagen
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_84561384
het is echt heel lekker brood. we hadden er gewoon goeie ham en lekkere kaas op en :9~
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 27 juli 2010 @ 19:32:00 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_84561520
Zijn weinig dingen zo lekker als een goed stuk vers brood met boter en kaas, of alleen boter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_84562915
quote:
Op dinsdag 27 juli 2010 19:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn weinig dingen zo lekker als een goed stuk vers brood met boter en kaas, of alleen boter.
nee hoor, lekkere ham en lekkere kaas erop is veel lekkerder ;)

of gewoon zo, puur en krakend vers :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 27 juli 2010 @ 22:28:45 #236
63722 z80
I fink you freaky
pi_84569226
quote:
Op dinsdag 27 juli 2010 19:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn weinig dingen zo lekker als een goed stuk vers brood met boter en kaas, of alleen boter.
lekker, nog warm van de oven en dan roomboter er in laten smelten.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_84687363
Vandaag dit gebakken naar aanleiding van het allereerste recept in het eerste deel van dit topic, speltmeel met gist(op de gok, iets te weinig als ik kijk naar hoeveel hij was gerezen) water en een eitje en een beetje zout.





Heeft iemand hier nog een goede suggestie voor een meel voor een zwaar volkorenbrood? Des te dikker en donkerder des te lekkerder ik het vind :P
Beneath the gold, bitter steel
pi_84713224
quote:
Op vrijdag 30 juli 2010 23:30 schreef Fingon het volgende:
Vandaag dit gebakken naar aanleiding van het allereerste recept in het eerste deel van dit topic, speltmeel met gist(op de gok, iets te weinig als ik kijk naar hoeveel hij was gerezen) water en een eitje en een beetje zout.

[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]


Heeft iemand hier nog een goede suggestie voor een meel voor een zwaar volkorenbrood? Des te dikker en donkerder des te lekkerder ik het vind :P
Rogge?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 31 juli 2010 @ 20:31:36 #239
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_84714178
quote:
Op dinsdag 27 juli 2010 18:55 schreef DarkElf het volgende:
Vandaag dit brood gebakken:

[ afbeelding ]

nav dit recept: frans landbrood
ziet er erg goed uit.

Waar koop je gerstemoutstroop?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_84723691
quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 20:31 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ziet er erg goed uit.

Waar koop je gerstemoutstroop?
Natuurwinkel
pi_84747114
vandaag weer een brood gemaakt. Het lukt steeds beter en vooral ook consistent. Maar heeft iemand nog tips om een mooie, dunne, knapperige korst te krijgen? De korst is wel ontzettend lekker (Maillard reactie, I love it O+ ), maar enigszins dik, leerachtig.

Ik heb een baguettedeeg met poolish gebruikt (maar dan een rond brood ipv langwerpige baguettes gemaakt). Bij het in de oven (250 C) doen meteen gestoomd door middel van kokend water in een bakblik. Na een paar minuten de stoom laten ontsnappen, het resterende water verwijderd en de deur op een kleine kier gelaten. Toen het brood kleur begon te krijgen, temperatuur verlaagd naar 200 C en droog verder gebakken.
Wat kan ik variëren om een dunnere, hardere korst te krijgen? (zo eentje waarmee je je tandvlees kunt openhalen }) )


Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  Moderator dinsdag 3 augustus 2010 @ 12:31:25 #242
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_84808103
Mijn 2e Zwitserse brood is klaar en het is echt super lekker.
Het is een brood met Zwitserse tarwebloem, speltbloem en roggebloem. Verder zit er kokosvezel en zeezout in (naast gist, schepje suiker, en een klein beetje melk) en een heul klein klontje roomboter voor de extra smaak. Met weinig poespas toch een schitterend brood.





Zonder preferment overigens. Ik heb dit keer wel de broodbakmachine kneedmethode gebruikt: 20 minuten kneden, 20 minuten rusten, 30 seconden kneden, 40 minuten rijzen. Daarna lucht er uit, doorkneden, bol vormen en een uur laten rijzen.
Dan in een 250 graden voorverwarmde oven, terug naar 220 graden en later terug naar 200. 50 minuten heeft dit brood nodig, daardoor is de korst ook lekker dik geworden.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_84808171
preferment voor de landbroden staat lekker zijn ding te doen, vanmiddag 3 broden bakken. :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_84832062
quote:
Op dinsdag 3 augustus 2010 12:31 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn 2e Zwitserse brood is klaar en het is echt super lekker.


[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Dan in een 250 graden voorverwarmde oven, terug naar 220 graden en later terug naar 200. 50 minuten heeft dit brood nodig, daardoor is de korst ook lekker dik geworden.
Dat ziet er goed uit... Prachtig gerezen en ook een erg mooie korst .. Heb je nog iets met stoom of water gedaan tijdens het bakken?

quote:
Op dinsdag 3 augustus 2010 12:33 schreef DarkElf het volgende:
preferment voor de landbroden staat lekker zijn ding te doen, vanmiddag 3 broden bakken. :9
Broodbakken is zo verslavend... Morgenochtend ga ik ook maar weer preferment maken om 's avond te bakken....
Ik ben nu trouwens een zuurdesemcultuur aan het kweken, eens kijken of het wat wordt... Tot nu toe ruikt het eerder alsof er iets recentelijk is overleden :(
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  Moderator dinsdag 3 augustus 2010 @ 22:58:47 #245
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_84833731
quote:
Op dinsdag 3 augustus 2010 22:28 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat ziet er goed uit... Prachtig gerezen en ook een erg mooie korst .. Heb je nog iets met stoom of water gedaan tijdens het bakken?

Alleen tijdens het opwarmen van de oven een pannetje met een laagje water maar dat paste niet meer met het bakblik erbij. Als ik het op de bodem zet dan klapt de bodem en dan heb je je brood voor niks laten rijzen want dan stort het in door de klap. Ik moet eens een kleiner metalen schaaltje zoeken (en bedenk me net dat ik dat nog heb liggen, voor de volgende keer dus).
Ik heb trouwens verse gist gebruikt, geen gedroogde.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 15 augustus 2010 @ 12:49:49 #246
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_85304859
vandaag een 2de poging tot stokbrood gedaan. wel redelijk tevreden met het resultaat. :D


  Moderator zondag 15 augustus 2010 @ 13:26:38 #247
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_85306057
Nice!
Nog wel een wat dunne korst en grote gaten, beetje een kruising tussen een stokbrood en een ciabatta qua uiterlijk ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_85308450
goed stokbrood moet een open kruim hebben, niet net zo dicht en zwaar als dat supermarkt afbakbrood. En een ciabatta heeft veel grotere gaten.
Hoe was de smaak? Ziet er echt heel lekker uit, alleen nog een beetje bleekjes (oven temp?)
  zondag 15 augustus 2010 @ 14:54:59 #249
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_85309276
Ik heb hier(Balkan) een kilo grof maïsmeel weten te scoren, eens kijken of ik het cake-achtige maisbrood van hier kan namaken.
  zondag 15 augustus 2010 @ 15:13:34 #250
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_85309966
quote:
Op zondag 15 augustus 2010 14:32 schreef evo87 het volgende:
goed stokbrood moet een open kruim hebben, niet net zo dicht en zwaar als dat supermarkt afbakbrood. En een ciabatta heeft veel grotere gaten.
Hoe was de smaak? Ziet er echt heel lekker uit, alleen nog een beetje bleekjes (oven temp?)
De smaak was zeer goed. Had misschien wat meer zout in gemogen, maar was dus bijna geheel naar wens. Verbeterpunten zijn er altijd. Kleur klopt wel. Had wel wat donkerder gekunt. ze waren trouwens wel donkerder als hoe ze er op de foto uitzagen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')