abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 12 april 2009 @ 14:44:59 #1
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67949276
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment Wasda
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.


Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel


Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand

Maisbrood versie 2


* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD


Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.


Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen

[ Bericht 1% gewijzigd door The_Hives op 12-04-2009 15:11:52 ]
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 15:03:46 #2
216446 _Ophelia_
pi_67949826
Goeie OP
Is het een idee om de tips en recepten in spoilers te zetten? (dat scheelt een hoop scrollen)
  zondag 12 april 2009 @ 15:13:12 #3
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67950101
thnx zou zonde zijn als dat allemaal wegviel in een oud topic , en tussen spoilers gezet .
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 15:49:03 #4
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_67950996
Wat een leuke OP!

Doe het ook wel eens, alleen nog steeds met een pakje gewoon omdat ik het leuk vind.. Maar dit ga ik sowieso ook proberen.

Ik maak toch altijd "vloer" brood, heb nl. nog geen bakblik
Trouwens, gaat een bakblik beter?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 18:33:40 #5
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67955854
TVP.

Tevens de vraag hoe je brood luchtig(er) maakt. Een paar uur extra laten rijzen lijkt mij geen goede manier.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 12 april 2009 @ 19:09:55 #6
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67956646
gebruik je voldoende gist, in ieder geval niet het gist en het zout tezamen bij het meel doen.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 19:23:58 #7
216446 _Ophelia_
pi_67956995
quote:
Op zondag 12 april 2009 18:33 schreef 2cv het volgende:
TVP.

Tevens de vraag hoe je brood luchtig(er) maakt. Een paar uur extra laten rijzen lijkt mij geen goede manier.
Goed kneden!
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 19:25:13 #8
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67957015
Nou, de laatste keer dat ik brood bakte was uit een pakje (staat ook in de OP) en dat brood was wat mij betreft niet luchtig en zacht genoeg. Volgende keer dat ik brood bak wil ik het echt van meel, gist en andere losse ingredienten doen (dus niet uit een pakje), maar om te voorkomen dat dat brood ook te dicht wordt, vraag ik nu alvast tips.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zondag 12 april 2009 @ 19:44:57 #9
216210 Ml-etje
pi_67957446
leuk Hives!
Tsja mijn ervaring is dat brood uit een pakje vaak vettiger en minder luchtig is.
Goed kneden, twee keer laten rijzen (tussen door het lucht eruit meppen) en dan goed gerezen in een degelijke vorm de oven in .
Heb hem overigens de 2e keer in de licht voorverwarmde oven laten rijzen.
Mijn volgende brood (aanstaand weekend) wordt een krentenbroodje of iets met noten
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 12 april 2009 @ 20:19:13 #10
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67958327
quote:
Op zondag 12 april 2009 19:44 schreef Ml-etje het volgende:
leuk Hives!
Tsja mijn ervaring is dat brood uit een pakje vaak vettiger en minder luchtig is.
Goed kneden, twee keer laten rijzen (tussen door het lucht eruit meppen) en dan goed gerezen in een degelijke vorm de oven in .
Heb hem overigens de 2e keer in de licht voorverwarmde oven laten rijzen.
Mijn volgende brood (aanstaand weekend) wordt een krentenbroodje of iets met noten
jij bent ook flink aan het bakken de laatste tijd . Zelf heb (neem) ik er niet echt de tijd voor (behalve die simpele van de Lidl dus ).

Laat eens wat van je kunsten zien
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zondag 12 april 2009 @ 22:19:08 #11
216210 Ml-etje
pi_67962153
Beetje off topic begin ik met mijn home made pizza..



Ziet er nogal smerig uit maar is dus mijn zelfgebrouwen pizzadeeg met pizzakruiden en peper erdoor in de broodbakmachine.



Uit de machine op de bakplaat.. crime om het dan mooi plat te krijgen, kleefdeeg!



Aangekleed healthy pizza



Na 15 minuutjes in de oven, jummie!

ON TOPIC:



Pizzadeeg eruit en brooddeeg (maïs) erin!



Na een 1,5 uur kneden en rijzen.. in de machine



Platgeslagen in de tupperware broodbak voor de oven.



Na een half uurtje rijzen in de voorverwarmde oven.



Gebakken!







De volgende morgen



Was lekker, volgende keer zoals al eerder gemeld wat meer zout en minder suiker.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zondag 12 april 2009 @ 22:58:13 #12
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67963422
Het ziet er in elk geval lekker uit.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 13 april 2009 @ 09:16:10 #13
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_67969315
tvp (maak iedere dag zelf brood, dus voor tips vraag maar op )
  † In Memoriam † maandag 13 april 2009 @ 15:36:57 #14
25682 2cv
Niet subtiel
pi_67977664
quote:
Op maandag 13 april 2009 09:16 schreef Mr-Z het volgende:
tvp (maak iedere dag zelf brood, dus voor tips vraag maar op )
Hoe maak je brood luchtiger ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  maandag 13 april 2009 @ 16:34:19 #15
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_67978949
ziet er goed uit MI-etje
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  woensdag 15 april 2009 @ 20:52:57 #16
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68052009
quote:
Op maandag 13 april 2009 15:36 schreef 2cv het volgende:

[..]

Hoe maak je brood luchtiger ?
Ligt er aan. in ieder geval is rust het belangrijkste! Wat is je recept en werkwijze?
  woensdag 15 april 2009 @ 21:12:22 #17
145955 Isegrim
pi_68052735
Dat doe ik nou nooit, zelf brood maken. De laatste keer dat ik een poging deed, maakte ik bolletjes waarmee je iemand de schedel kon inslaan.

Misschien binnenkort eens iets proberen.
  woensdag 15 april 2009 @ 21:15:50 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68052865
Mr-Z, had je nog wat titels van die Duitse vakliteratuur?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 15 april 2009 @ 22:17:08 #19
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_68055069
quote:
Op woensdag 15 april 2009 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z, had je nog wat titels van die Duitse vakliteratuur?
Heb je een berichtje gestuurd

Verder kwam ik deze website tegen met zeer veel informatie. (Wel in duits) http://www.all2know.net/index.php?art=art/s/a/u/Sauerteig.html
  donderdag 16 april 2009 @ 11:47:13 #20
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_68066797
TVP
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  donderdag 16 april 2009 @ 15:47:21 #21
175447 ColdFeet
pi_68074978
Ik ga dat ook 's proberen, met zo'n poolish
  donderdag 16 april 2009 @ 15:59:11 #22
228310 Julie.
pi_68075423
quote:
Op woensdag 15 april 2009 22:17 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Heb je een berichtje gestuurd

Verder kwam ik deze website tegen met zeer veel informatie. (Wel in duits) http://www.all2know.net/index.php?art=art/s/a/u/Sauerteig.html
Je kan het ook op het forum hier zetten hoor, daar is het immers voor bedoeld...
  † In Memoriam † woensdag 22 april 2009 @ 22:25:43 #23
25682 2cv
Niet subtiel
pi_68286437
quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Ik denk dat ik morgen dat recept ga gebruiken. Maar het meel vervang ik door bio tarwebloem van Koopmans.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  donderdag 23 april 2009 @ 18:58:32 #24
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_68312305
tvp...

aangezien het brood hier erg prijzig is: 2,50 voor een brood dat maar een beetje lekker is, ben ik zelf aan het broodbakken geslagen.

Nu heb ik vanmiddag uit enthousiasme deeg gemaakt. Dat staat nu voor de 2e keer te rijzen...zou ik dat straks in de koelkast kunnen zetten, en morgenvroeg in de oven kunnen doen, zodat ik vers brood voor ontbijt heb?
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  donderdag 23 april 2009 @ 19:01:17 #25
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_68312395
je kan het gewoon buiten de koelkast laten hoor . Die ene nacht maakt niets uit. Is eerder goed. Ik weet niet 100% zeker of het bevoordelijk is om zo snel een nacht in de koelkast te laten.

Als je een langere termijn hebt kan het wel (bv paar dagen voor preferment)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')