FOK!forum / Wetenschap, Filosofie, Levensbeschouwing / WFL - Trivia #2
Scauruszondag 5 april 2009 @ 23:16


Welkom bij 'WFL - Trivia'.

Geïnspireerd door de Raad-je-plaatje-reeks van het subforum C&H hebben we besloten om een soortgelijk topic(reeks) in WFL te openen. Maar WFL zou natuurlijk WFL niet zijn als het het niet veel uitgebreider zou doen. Daarom hebben wij er onze eigen draai aan gegeven en we hebben besloten om het de naam 'Trivia' mee te geven, wat de lading beter dekt.

Opzet
In de Raad-je-plaatje-reeks (in C&H) is het de opzet dat een user een plaatje zet en daar vervolgens een vraag over stelt. De andere users moeten deze vraag dan beantwoorden zonder gebruik te maken van all-knowing Google. Wij van WFL breiden deze opzet dus uit door users ook de mogelijkheid te bieden om een vraag te stellen (in de categorie W [wetenschap], F [filosofie] of L [levensbeschouwing]) zonder een plaatje (of andere media) te hoeven zetten.

Spelregels
  • Een user stelt een vraag, waarbij hij/zij alle mogelijke hulpmiddelen (plaatjes, video's, etc.) mag gebruiken.
  • De vragen moeten uiteraard betrekking hebben op W, F of L.
  • De vragen moeten zo geformuleerd zijn dat de users het met een korte antwoord kunnen beantwoorden. Verwacht van de users dus geen ellenlange zinnen.
  • Het leukst is natuurlijk dat de users die de vraag moeten beantwoorden geen gebruik maken van zoekmachines. Degene die de vraag stelt zou hier dan ook rekening mee moeten houden, door bijvoorbeeld geen onmogelijk te beantwoorden vragen te stellen.
  • Als het te lang duurt voordat een vraag beantwoord wordt, kan de vragensteller een hint weggeven.
  • Wanneer een vraag juist is beantwoord gaat de beurt om een nieuwe vraag te stellen over op degene die het antwoord heeft geraden. Als hij/zij geen tijd heeft om een nieuwe vraag te bedenken, of er gewoon geen zin in heeft, mag een andere user deze taak van hem/haar overnemen.

    Let op!
  • Als je gebruik maakt van plaatjes, vergeet dan niet het plaatje eerst te uploaden met een plaatjeshost, zoals TinyPic. In de URL van het plaatje kunnen namelijk dingen staan die het beantwoorden van de vraag voor de users een stuk gemakkelijker maakt. En dat wil je natuurlijk niet.
  • Nogmaals, de vragen moeten betrekking hebben op W (wetenschap), F (filosofie) of L (levensbeschouwing).

    Veel plezier!

    Vorige delen:
    WFL - Trivia

    [ Bericht 91% gewijzigd door TheMagnificent op 05-04-2009 23:19:37 ]
  • Ibliszondag 5 april 2009 @ 23:17
    De topictitel is wat te lapidair. En onbeschaamde TVP. Had JustinCase het niet goed overigens? – Pff, die mods zijn sneller dan het licht.
    TheMagnificentzondag 5 april 2009 @ 23:20
    De vraag van Scaurus was:

    Wat werd op de Oxford University van de jaren '40 onder leiding van C.S. Lewis een slijpsteen voor de geest van veel jonge filosofen, waaronder G.E.M. Anscombe en bovengenoemde?
    TheMagnificentzondag 5 april 2009 @ 23:22
    Sorry Scaurus, ik heb de originele OP toegevoegd, voor het geval er nieuwe deelnemers komen die de spelregels nog niet kennen.
    Scauruszondag 5 april 2009 @ 23:24
    W00t! Mooie OP. Maar waarom kijkt koningdavid ons rechtsboven aan?
    Scauruszondag 5 april 2009 @ 23:26
    JustinCase had het trouwens goed. Niet honderd procent, het is Socrates Club.
    #ANONIEMzondag 5 april 2009 @ 23:28
    quote:
    Op zondag 5 april 2009 23:24 schreef Scaurus het volgende:
    W00t! Mooie OP. Maar waarom kijkt koningdavid ons rechtsboven aan?
    TheMagnificentzondag 5 april 2009 @ 23:28
    Dan mag hij een nieuwe vraag bedenken, als hij wil.
    JustinCasemaandag 6 april 2009 @ 11:21
    quote:
    Op zondag 5 april 2009 23:26 schreef Scaurus het volgende:
    JustinCase had het trouwens goed. Niet honderd procent, het is Socrates Club.
    Zo werd het geschreven in het interview dat ik op dat moment aan het lezen was. Je had een vraag gesteld die mij bevoordeelde. Anders was ik het vermoedelijk nooit op gekomen. En als het over spelling gaat: Antony Flew is zonder "h". ;-)
    JustinCasemaandag 6 april 2009 @ 11:31
    quote:
    Op zondag 5 april 2009 23:28 schreef TheMagnificent het volgende:
    Dan mag hij een nieuwe vraag bedenken, als hij wil.
    OK. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam een psycholoog met een nogal opmerkelijke theorie over de ontwikkeling van het huidige menselijk bewustzijn. Hij had er ook argumenten voor. De theorie houdt o.a. in dat in vroeger tijden, zeg maar tot in de tijd van de oude Grieken, mensen niet aan introspectie deden, maar in plaats daarvan hun ingevingen min of meer liepen te hallucineren. Ze dachten dat het van de goden afkomstig was. De vraag is nu: onder welke naam staat deze theorie te boek? Ik zoek een specifiek woord. Het mag een bijvoeglijk naamwoord zijn dat voor het substantief "mind" staat, of een "isme". In beide gevallen gaat het om het zelfde begrip. Een nogal opvallend woord is het in dit verband.

    (edit: omschrijving wat nauwkeuriger gemaakt)

    (edit) Hier nog een foto van de beste man:


    [ Bericht 2% gewijzigd door JustinCase op 06-04-2009 12:29:27 ]
    JustinCasemaandag 6 april 2009 @ 19:10
    quote:
    Op maandag 6 april 2009 11:31 schreef JustinCase het volgende:

    [..]

    De theorie houdt o.a. in dat in vroeger tijden, zeg maar tot in de tijd van de oude Grieken, mensen niet aan introspectie deden, maar in plaats daarvan hun ingevingen min of meer liepen te hallucineren. Ze dachten dat het van de goden afkomstig was. De vraag is nu: onder welke naam staat deze theorie te boek?
    Het duurt wat lang. Nog geen poging gezien zelfs. Tijd voor een hint?
    Iblismaandag 6 april 2009 @ 21:23
    Ik kan wel even zeggen dat ik inderdaad geen idee heb, maar dit is ook niet helemaal mijn stiel.
    JustinCasemaandag 6 april 2009 @ 22:26
    Bij nader inzien denk ik dat een hint hier niet veel zin heeft. Wie de theorie kent, had het allang geraden, en wie die niet kent, heeft niet veel aan een hint. Dat zou alleen maar uitnodigen om te gaan googelen. Kennelijk is niemand ermee bekend. Het ging om Bicameralism, of het boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind door Julian Jaynes.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bicameral_mind
    Zijn citatie index ken ik niet, maar hij is genoemd door o.a. Dawkins en Dennett. Maar toch te onbekend (wellicht terecht). Daarom maar een nieuwe vraag. Dit keer over een wereldschokkend experiment uit de jaren 60, waarvan een aantal foto's. Wederom is de psychologie het terrein. Dit keer met als onderwerp gehoorzaamheid. Maar nu iemand die zeer bekend is geworden (en terecht). Het doel van het onderzoek was aan de proefpersonen anders voorgespiegeld, nl. alsof het om het optimaliseren (door bepaalde stimuli) van een leerproces zou gaan.
    De vraag is: wie is de onderzoeker, tevens de man op de eerste foto?







    [ Bericht 5% gewijzigd door JustinCase op 06-04-2009 22:33:13 ]
    Iblismaandag 6 april 2009 @ 22:33
    Stanley Milgram?
    JustinCasemaandag 6 april 2009 @ 22:33
    quote:
    Op maandag 6 april 2009 22:33 schreef Iblis het volgende:
    Stanley Milgram?
    Bingo!
    Iblismaandag 6 april 2009 @ 22:46
    In de cryptografie worden er vaak voorbeelden gegeven waarbij Alice naar Bob een berichtje probeert te sturen. Wie is doorgaans de luistervink?
    Ibliswoensdag 8 april 2009 @ 09:44
    Dat wordt ’m niet denk ik: het is Eve, van ‘eavesdropper’.

    Dan maar een andere vraag, wie betrof deze vloek, uitgesproken in 1656:
    quote:
    ‘Volgens het besluit der Engelen en het oordeel der Heiligen bannen, verstoten, verwensen en vervloeken wij .............., met toestemming van den Heiligen God en met toestemming dezer ganse heilige gemeente, voor de heilige Boeken der Wet met de 613 voorschriften, die daarin opgetekend zijn, met de ban, waarmee Jozua Jericho bande, met de vloek waarmee Eliza de knapen vervloekte, en met al de verwensingen, die in de Wet geschreven staan. Vervloekt zij hij bij dag en vervloekt zij hij bij nacht; vervloekt zij hij wanneer hij zich neerlegt, en vervloekt zij hij, wanneer hij opstaat; vervloekt zij hij, als hij uitgaat, en vervloekt zij hij, als hij binnenkomt. Moge God hem geen vergiffenis willen schenken. De toorn en gramschap des Heren zal tegen dezen mens ontbranden en op hem werpen alle vloeken, die in het Boek der Wet geschreven staan. En de Heer zal zijn naam onder de Hemel uitwissen en de Heer zal hem tot zijn verderf uitscheiden uit alle stammen Israëls met alle vloeken des Hemels, die in het Boek der Wet geschreven staan. Gij evenwel, die Gij den Heer uwen God aanhangt, Gij leeft heden altemaal.’
    Scauruswoensdag 8 april 2009 @ 09:46
    Spinoza?
    Ibliswoensdag 8 april 2009 @ 09:49
    quote:
    Op woensdag 8 april 2009 09:46 schreef Scaurus het volgende:
    Spinoza?
    Juist. Dat mocht niet al te moeilijk zijn dacht ik zo, nu weer aan jou.

    Overigens was de oorspronkelijke tekst niet in het Nederlands opgesteld, daar het de sefardisch Joodse gemeente van Amsterdam betrof. In zijn banvloek staat verder zijn naam als Baruch (de) espinoza (koptekst en 8e regel, iets rechts van het midden):

    Iblisdinsdag 14 april 2009 @ 10:44
    Scaurus laat het (wederom) een beetje afweten, dus dan ben ik zo vrij om deze topic maar nieuw leven in te blazen.

    Alhoewel Ibn al-Nafis de eerste was die, voor zover we weten, correct de bloedsomloop beschreef en ontdekte, wordt in het westen meestal een ander genoemd als ontdekker. Wie was deze Engelsman?
    #ANONIEMdinsdag 14 april 2009 @ 10:48
    Harvey?
    Iblisdinsdag 14 april 2009 @ 10:51
    quote:
    Op dinsdag 14 april 2009 10:48 schreef Triggershot het volgende:
    Harvey?
    Correct! Overigens beschreef de Europeaan Servet de bloedsomloop ook voor Harvey, maar dat was een ketter dus zijn geschriften zijn bijna allemaal ongelezen vernietigd.
    #ANONIEMdinsdag 14 april 2009 @ 10:52
    quote:
    Op dinsdag 14 april 2009 10:51 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Correct! Overigens beschreef de Europeaan Servet de bloedsomloop ook voor Harvey, maar dat was een ketter dus zijn geschriften zijn bijna allemaal ongelezen vernietigd.
    Ketter volgens de Anglicaanse kerk, Vaticaan of unaniem?
    Iblisdinsdag 14 april 2009 @ 11:02
    quote:
    Op dinsdag 14 april 2009 10:52 schreef Triggershot het volgende:

    [..]

    Ketter volgens de Anglicaanse kerk, Vaticaan of unaniem?
    Vaticaan en ook volgens Calvijn. Hij had namelijk een theologie zonder drie-eenheid gemaakt. Calvijn, die toen machtig was in Genève, heeft gesteld dat als het aan hem lag, Servet Genève nooit levend zou verlaten. Uiteindelijk is het een beetje een samenspel tussen Calvijn en de Katholieken geworden waardoor hij voor ketterij veroordeeld heeft kunnen worden. Hij vluchtte na veroordeling door de Katholieken naar Genève (wat niet zo slim was) waar hij ook opgepakt is, en verbrand is.
    #ANONIEMdinsdag 14 april 2009 @ 11:04
    quote:
    Op dinsdag 14 april 2009 11:02 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Vaticaan en ook volgens Calvijn.
    Thanks.
    quote:
    Hij had namelijk een theologie zonder drie-eenheid gemaakt. Calvijn, die toen machtig was in Genève, heeft gesteld dat als het aan hem lag, Servet Genève nooit levend zou verlaten. Uiteindelijk is het een beetje een samenspel tussen Calvijn en de Katholieken geworden waardoor hij voor ketterij veroordeeld heeft kunnen worden. Hij vluchtte na veroordeling door de Katholieken naar Genève (wat niet zo slim was) waar hij ook opgepakt is, en verbrand is.
    Hip.
    #ANONIEMdinsdag 14 april 2009 @ 11:10
    Marie Antoinette de vrouw van Lodewijk wordt voor haar executie beschuldigd van meerdere dingen, maar zwijgt bij alles, maar er is één beschuldiging waarbij ze haar zwijgen breekt en een beroep doet op de vrouwelijke aanwezigen bij het proces, welke beschuldiging was dat?
    #ANONIEMdonderdag 16 april 2009 @ 14:23
    kick
    Iblisdonderdag 16 april 2009 @ 14:31
    Ik heb wel een vermoeden, het had iets met seks van doen, maar ik weet het niet preciezer meer: orgie, incest, bestialiteit, sodomie, zoiets. Maar het is wel een bekend feitje…
    #ANONIEMdonderdag 16 april 2009 @ 15:49
    quote:
    Op donderdag 16 april 2009 14:31 schreef Iblis het volgende:
    Ik heb wel een vermoeden, het had iets met seks van doen, maar ik weet het niet preciezer meer: orgie, incest, bestialiteit, sodomie, zoiets. Maar het is wel een bekend feitje…
    Jup dat dus. Orgies en incest met haar zoon.
    Iblisdonderdag 16 april 2009 @ 16:06
    quote:
    Op donderdag 16 april 2009 15:49 schreef Triggershot het volgende:
    Jup dat dus. Orgies en incest met haar zoon.
    Dan hopelijk nu een nog makkelijke, om mensen weer wat enthousiaster aan het meedoen te krijgen, wie was de eerste om de elektrische en magnetische krachten verenigd te verklaren als een ‘electromagnetische kracht’?
    Dunckiedonderdag 16 april 2009 @ 18:39
    Maxwell?
    Iblisdonderdag 16 april 2009 @ 18:41
    quote:
    Op donderdag 16 april 2009 18:39 schreef Dunckie het volgende:
    Maxwell?
    Juist, die was niet al te moeilijk toch? Qua snelheid blijven we hier namelijk fors achter bij de TTK trivia!
    Dunckiedonderdag 16 april 2009 @ 21:59
    Die was wel te doen ja. Nieuwe vraag: Wat was de Aristotelische definitie van beweging?
    Ibliszaterdag 25 april 2009 @ 12:43
    Dit wordt ’m niet. Ik kan er wel even 'ze was teleologisch' in gooien, maar veel preciezer wordt het ook niet.
    Dunckiezaterdag 25 april 2009 @ 14:14
    Goed, nieuwe dan:
    Dieses Buch wird vielleicht nur der verstehen, der die Gedanken, die darin ausgedrückt sind - oder doch ähnliche Gedanken - schon selbst einmal gedacht hat. - Es ist also kein lehrbuch. - Sein Zweck wäre errecht, wenn es einem, der es mit Verständnis liest, Vergnügen bereitete.

    Eerste alinea van het voorwoord van welk boek van welke auteur?
    Ibliszondag 26 april 2009 @ 11:48
    Dat is de Tractatus Logico-Philosophicus van Wittgenstein.
    Dunckiezondag 26 april 2009 @ 12:35
    Dat klopt als een bus.
    Ibliszondag 26 april 2009 @ 12:40
    Nu een wat makkelijkere. Een bekende term is de vijf zuilen van de Islam, deze zijn onder andere:

  • De geloofsbelijdenis (shahadah)
  • De rituele gebeden
  • Vasten tijdens de ramadan
  • De hadj: een pelgrimstocht naar Mekka

    En nog een zuil: wat is die?
  • Scauruszondag 26 april 2009 @ 12:47
    De zakat, schenking aan armen en daklozen.
    Ibliszondag 26 april 2009 @ 12:50
    quote:
    Op zondag 26 april 2009 12:47 schreef Scaurus het volgende:
    De zakat, schenking aan armen en daklozen.
    Dat klopt als een zwerende vinger!
    #ANONIEMzondag 26 april 2009 @ 12:53
    Zulke vragen mis ik dan
    TheMagnificentzondag 26 april 2009 @ 14:21
    Waar blijft de volgende vraag? Scaurus?
    Iblismaandag 27 april 2009 @ 11:05
    Als Scaurus het niet doet, doe ik het wel.

    We zoeken een van de pioniers van de informatica, een Nederlander. Bekend van zijn korste-padalgoritme (wordt b.v. dagelijks in Google Maps toegepast om de kortste weg tussen twee punten te berekenen), zijn voorkeur voor gestructureerd programmeren, zijn algoritmen om gedistribueerde computerprogramma's mogelijk te maken. Hij heeft de Turingaward (de 'Nobelprijs voor de informatica') gekregen.

    Wie was deze man?
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 10:00
    Jullie hebben tot 12:00 dan trek ik de vraag in.
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 10:56
    Chriet Titulaer?
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 11:01
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 10:56 schreef Scaurus het volgende:
    Chriet Titulaer?
    Nee! De man die ik zoek heeft wel artikelen in 40 talen op Wikipedia. En was voltijds professor op de University of Austin.
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 11:12
    Is het Wubbo Ockels?
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 11:13
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 11:28
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 11:12 schreef Scaurus het volgende:
    Is het Wubbo Ockels?
    Nee, die heeft ook maar vier talen! Het gaat hier om een grootheid uit de (jonge) informaticageschiedenis! Iemand die tot in lengte van dagen samen met namen als Turing, Von Neumann en Shannon genoemd zal worden. Hij heeft een algoritme ontworpen dat elke eerste jaars informaticus en menig wiskundige wel onder ogen zal krijgen. Kort, efficiënt en elegant. Daarzonder zou het internet niet werken en zou je Tomtom van slag raken.Er zijn natuurlijk alternatieven, maar toch, zijn werk is van belang geweest.

    Z'n tweede voornaam is Wybe.
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 11:35
    Het waren grapjes
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 11:38
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 11:35 schreef Scaurus het volgende:
    Het waren grapjes
    Ik zie alfa’s zulke dingen zo zeggen hoor!
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 11:56
    Het is Dijkstra.....maar nu moet ik verdomme weer een nieuwe vraag bedenken en daar heb ik helemaal geen zin/tijd voor......komt er zo aan.
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 12:00
    Ja! Edsger Wybe Dijkstra, ook bekend als

    艾兹格·迪杰斯特拉, エドガー・ダイクストラ, אדסחר דייקסטרה, 에츠허르 데이크스트라, Έντσγκερ Ντάικστρα en Э́дсгер Ви́бе Де́йкстра.

    Net op tijd nog.
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 12:05
    Edsger? Ik dacht gewoon Edgar. Rare naam.
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 12:07

    Wie zien we hier links afgebeeld? Het is natuurlijk extra kicken als je twee namen kunt geven.
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 12:07
    Friesland, he
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 12:10
    Dat is fout geantwoord.
    Scaurusdinsdag 28 april 2009 @ 12:10
    haha
    TheMagnificentdinsdag 28 april 2009 @ 12:56
    Al-Farabi?
    #ANONIEMdinsdag 28 april 2009 @ 13:01
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 12:56 schreef TheMagnificent het volgende:
    Al-Farabi?
    jup,

    maar twee namen, wiens nog meer dan?
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 13:03
    Nee. Het is een dertiende eeuwse Seltsjoekse afbeelding.
    TheMagnificentdinsdag 28 april 2009 @ 13:04
    quote:
    Op dinsdag 28 april 2009 13:03 schreef Dunckie het volgende:
    Nee. Het is een dertiende eeuwse Seltsjoekse afbeelding.
    Mevlana Celaleddin Rumi?
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 13:08
    Het is geen arabische of anatolische filosoof, we iemand die veel invloed heeft gehad op het denken in die gebieden, en op de filosofie in het algemeen. Ook had hij op een bepaalde manier iets met vroedvrouwen te maken.
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 13:09
    Hij lijkt trouwens wel op sommige afbeeldingen van Rumi nu je het zegt...
    Iblisdinsdag 28 april 2009 @ 14:25
    Niet dat ik ook maar een flauw idee heb, maar is dat 'ding' waar hij op zit, of zijn die planten van belang? Of dat er juist twee figuren naast hem staan? Die tekst kan ik niet lezen uiteraard.
    Dunckiedinsdag 28 april 2009 @ 15:11
    Geen idee of dat ding (rots?) van belang is, en de planten denk ik ook niet. Het is denk ik vooral een symbolische weergave van een bepaalde verhouding. De arabische filosofen praten met/leren van iemand uit een andere (eerdere) traditie die ze bewonderen. Denk dat hij daarom hoger zit op die rots, en hij krijgt een diepzinnigheid over zich door zijn houding. Het beeld een soort meester-leerling verhouding uit denk ik.
    Ibliszaterdag 2 mei 2009 @ 18:52
    Ik heb wederom het idee dat dit ’m niet wordt.
    TheMagnificentzaterdag 2 mei 2009 @ 18:58
    Misschien kun je een hint geven. Is het bijvoorbeeld een Pers? Of wellicht een Griek?
    Dunckiezondag 3 mei 2009 @ 00:30
    Het is een griek, zelfs één van de grote drie zullen we maar zeggen. Ik had gedacht dat de hint over de 'vroedvrouw' het wel zou doen. Ik zal z'n Arabische naam nog geven: 'Sughrat'. Nu alleen zijn Griekse nog... Wie kopt hem in?
    TheMagnificentzondag 3 mei 2009 @ 00:43
    Dat moet dan wel Socrates zijn.

    Ik zal morgen een nieuwe vraag posten.
    Scauruszondag 3 mei 2009 @ 10:27
    Socrates, denk ik ook.
    Dunckiezondag 3 mei 2009 @ 13:48
    Dat klopt
    Ibliszondag 3 mei 2009 @ 18:49
    Die vroedvrouwenhint plaats ik nu pas goed, maieutiek natuurlijk. Maar ik zat helemaal in de richting van een Arabisch wetenschapper te denken die iets met verloskunde gedaan zou hebben, en had natuurlijk geen flauw idee.
    Dunckiezondag 3 mei 2009 @ 22:44
    Het was ook wel een 'flauwe' hint Ik snap nu ook dat je hem niet wist te plaatsen. Ik wist eerst overigens ook niet dat Socrates ook zo bekend was in de Arabische wereld, dacht toch altijd meer aan Aristoteles.
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 13:51
    Wat is de naam van de mensensoort die ca. 40.000 jaar geleden in West-Europa verscheen?
    Scaurusmaandag 4 mei 2009 @ 13:58
    Homo sapiens sapiens
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 13:59
    Nope.
    Iblismaandag 4 mei 2009 @ 14:52
    Neanderthaler?
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 15:07
    Ook niet.
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 15:14
    erectus dan? (of je moet gewoons op sapiens doelen, maar dan niet met die moderne subvariant sapiens d'r achter...)
    Scaurusmaandag 4 mei 2009 @ 15:14
    Homo erectus?
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 15:18
    Nee, dat is 'm ook niet.
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 15:20
    Of H heidelbergensis, die hebben we nog niet gehad. (Wordt een beetje 'alle moderne mensjes'-bingo.)
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 15:21
    Tip: Het skelet van deze mensensoort is anatomisch niet te onderscheiden van de moderne mens.
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 15:27
    Erm, volgend mij hebben we alle cro-magnon kandidaten wel gehad van europa...
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 15:28
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 15:27 schreef Invictus_ het volgende:
    Erm, volgend mij hebben we alle cro-magnon kandidaten wel gehad van europa...
    Dat is wat ik wilde horen: de cro-magnonmens.
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 15:37
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 15:28 schreef TheMagnificent het volgende:

    [..]

    Dat was het woordje waar ik naar vroeg. De cro-magnonmens.
    Lol, da's geen soort...

    Goed, next:

    Een snelle spoorzoeker:
    TheMagnificentmaandag 4 mei 2009 @ 15:59
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 15:37 schreef Invictus_ het volgende:

    [..]

    Lol, da's geen soort...
    Je hebt gelijk. Was een foutje in de vraagstelling. Het ís geen mensensoort, maar het behóórt tot een mensensoort (tot de homo sapiens).
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 16:16
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 15:59 schreef TheMagnificent het volgende:

    [..]

    Je hebt gelijk. Was een foutje in de vraagstelling. Het ís geen mensensoort, maar het behóórt tot een mensensoort (tot de homo sapiens).
    Het wordt veronderstelt dat de Cro-Magnon Homo sapiens was, das flink discutabel aangezien we een aantal soorten (en ondersoorten) doorelkaar hebben lopen rond die tijd. Cro-Magnon slaat meer op een cultuur (de eerste moderne, althans volgens de definitie) dan op één soort. Het idee dat 'wij' H. Sapiens lange tijd samen hebben geleefd met andere soorten is zo gek nog niet, zekere gezien de vondsten. Het claimen voor 'ons' is mijninziens nogal brutaal. Misschien hebben we het idee van het wiel, de hefboom en vuur gewoon van een andere soort gekopieerd.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Invictus_ op 04-05-2009 16:29:59 ]
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 18:09
    Tjonge, deze is toch niet zo moeilijk? Was bedoelt als een quickie, dus maar ff een hint:

    Honingzoet zoogdier.
    Iblismaandag 4 mei 2009 @ 18:17
    Beer.

    Ik wist het niet, en ik kan wel gaan opsommen, maar dat is wat flauw als er iemand is die het wél weet.
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 18:25
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 18:17 schreef Iblis het volgende:
    Beer.

    Ik wist het niet, en ik kan wel gaan opsommen, maar dat is wat flauw als er iemand is die het wél weet.
    Nee, geen beer...
    bartholmaandag 4 mei 2009 @ 18:41
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 18:09 schreef Invictus_ het volgende:
    Tjonge, deze is toch niet zo moeilijk? Was bedoelt als een quickie, dus maar ff een hint:

    Honingzoet zoogdier.
    Honingdas?
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 18:42
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 18:41 schreef barthol het volgende:

    [..]

    Honingdas?
    Nee, redelijk europees beestje.
    bartholmaandag 4 mei 2009 @ 21:10
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 18:42 schreef Invictus_ het volgende:

    [..]

    Nee, redelijk europees beestje.
    Jammer dat het niet goed was, (spoor kon heel goed overeenkomen)
    ik zit te peinzen en te peinzen, door die vijf tenen in het spoor vallen een
    heleboel dieren af. Maar bij de rest ik kan maar geen dier vinden wat
    overeenkomt met de hint "honingzoet zoogdier""
    Invictus_maandag 4 mei 2009 @ 23:03
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 21:10 schreef barthol het volgende:

    [..]

    Jammer dat het niet goed was, (spoor kon heel goed overeenkomen)
    ik zit te peinzen en te peinzen, door die vijf tenen in het spoor vallen een
    heleboel dieren af. Maar bij de rest ik kan maar geen dier vinden wat
    overeenkomt met de hint "honingzoet zoogdier""
    Tja, bijna...
    Foquemaandag 4 mei 2009 @ 23:39
    Een marter
    bartholmaandag 4 mei 2009 @ 23:52
    quote:
    Op maandag 4 mei 2009 23:39 schreef Foque het volgende:
    Een marter
    Dan zou eerder een wezel voldoen aan de cryptische omschrijving "honingzoet zoogdier"
    Wee + ezel
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 00:03
    Maar die zou dan weer niet aan de criteria voldoen dat deze soort alleen in Europe voorkomt. Een Boommarter bijvoorbeeld wel. Daarbij kan me een shot uit een documentaire herinneren waarin een marter honing zit op te peuzelen...
    bartholdinsdag 5 mei 2009 @ 00:08
    quote:
    Op dinsdag 5 mei 2009 00:03 schreef Foque het volgende:
    Maar die zou dan weer niet aan de criteria voldoen dat deze soort alleen in Europe voorkomt. Een Boommarter bijvoorbeeld wel. Daarbij kan me een shot uit een documentaire herinneren waarin een marter honing zit op te peuzelen...
    Het moet in elk geval een marterachtige zijn met die 5 tenen
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 00:12
    Bij nader inzien moet het bijna wel de Europese das zijn.
    Invictus_dinsdag 5 mei 2009 @ 07:04
    quote:
    Op dinsdag 5 mei 2009 00:12 schreef Foque het volgende:
    Bij nader inzien moet het bijna wel de Europese das zijn.
    Yup, ons grootste landroofdier. De honingopmerking sloeg op de binomen, Meles meles, mel of mellis is honing. De das graaft ook bijennesten uit; maar goed, uiteindelijk eet hij bijna alles wat gevonden wordt.
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 09:15
    De Latijnse naam inderdaad. Achteraf toch een weggevertje.

    Welke religie, onstaan in de 5de eeuw voor Christus, kenmerkt zich door het gebrek aan een ziel?
    Iblisdinsdag 5 mei 2009 @ 09:40
    quote:
    Op dinsdag 5 mei 2009 09:15 schreef Foque het volgende:
    De Latijnse naam inderdaad. Achteraf toch een weggevertje.

    Welke religie, onstaan in de 5de eeuw voor Christus, kenmerkt zich door het gebrek aan een ziel?
    Het Boeddhisme.
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 10:27
    Nee, er is nog aardig wat discussie of het boeddhisme in de 4de of 5de eeuw voor Christus is onstaan.
    Invictus_dinsdag 5 mei 2009 @ 11:23
    Zoroastrisme?
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 11:40
    Nee, deze oosterse religie houdt zich niet bezig met begrippen zoals ziel, god of geesten.
    Scaurusdinsdag 5 mei 2009 @ 11:41
    En ontstond bovendien al ergens rond de 8ste eeuw v.Chr.
    Dunckiedinsdag 5 mei 2009 @ 13:13
    Het lijkt me dan het Taoïsme?
    Foquedinsdag 5 mei 2009 @ 23:44
    Heel erg warm...
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 17:59
    Confucianisme dan?
    Foquewoensdag 6 mei 2009 @ 21:00
    Correct
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 21:20
    Er werd altijd gedacht dat deze uitvinding, die ontstellend handig is om de wrijving bij twee draaiende elementen tegen te gaan, als eerste door Leonardo Da Vinci gedaan werd. Maar toen in Italië de Nemi-schepen, gebouwd door keizer Caligula werden opgegraven, bleken ze daar ook al in aanwezig te zijn?

    Wat zijn deze dingetjes die je op heel veel plekken vindt waar maar wat draait?
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 21:34
    Ik dacht eerst smeerolie, maar aangezien je 'dingetjes' zegt ga ik voor kogellagers, die noem ik zelf ook altijd 'dingetjes':P
    bartholwoensdag 6 mei 2009 @ 21:35
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 21:20 schreef Iblis het volgende:
    Er werd altijd gedacht dat deze uitvinding, die ontstellend handig is om de wrijving bij twee draaiende elementen tegen te gaan, als eerste door Leonardo Da Vinci gedaan werd. Maar toen in Italië de Nemi-schepen, gebouwd door keizer Caligula werden opgegraven, bleken ze daar ook al in aanwezig te zijn?

    Wat zijn deze dingetjes die je op heel veel plekken vindt waar maar wat draait?
    kogellagers?
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 21:42
    Kogellagers is goed, Dunckie was net de eerste!

    Ik was zelf wel verbaasd dat ze blijkbaar helemaal verdwenen waren tot in de middeleeuwen.
    bartholwoensdag 6 mei 2009 @ 21:56
    OK ik zal een vraagje verzinnen
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 21:58
    quote:
    XXXXXXX;

    OR

    THE INSPECTION-HOUSE:

    CONTAINING THE

    IDEA OF A NEW PRINCIPLE OF CONSTRUCTION

    APPLICABLE TO

    ANY SORT OF ESTABLISHMENT, IN WHICH PERSONS OF

    ANY DESCRIPTION ARE TO BE KEPT UNDER INSPECTION;

    AND IN PARTICULAR TO

    PENITENTIARY-HOUSES,

    PRISONS, HOUSES OF INDUSTRY, WORK-HOUSES, POOR-HOUSES, LAZARETTOS, MANUFACTORIES, HOSPITALS, MAD-HOUSES, AND SCHOOLS:

    WITH

    A PLAN OF MANAGEMENT

    ADAPTED TO THE PRINCIPLE:

    IN A SERIES OF LETTERS,

    WRITTEN IN THE YEAR 1787, FROM CRECHEFF IN WHITE

    RUSSIA. TO A FRIEND IN ENGLAND

    BY JEREMY BENTHAM,

    OF LINCOLN'S INN, ESQUIRE.
    Dit is het voorblad van een werk van Jeremy Bentham. Welke term is vervangen door XXXXXXX?
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 21:59
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 21:42 schreef Iblis het volgende:
    Kogellagers is goed, Dunckie was net de eerste!

    Ik was zelf wel verbaasd dat ze blijkbaar helemaal verdwenen waren tot in de middeleeuwen.
    Ik was juist verbaasd dat ze al zo vroeg bestonden blijkbaar.
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 22:05
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 21:58 schreef Dunckie het volgende:

    [..]

    Dit is het voorblad van een werk van Jeremy Bentham. Welke term is vervangen door XXXXXXX?
    Panopticum?
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 22:15
    Er staat Panopticon, maar in Nederlandse teksten is het meestal Panopticum dus klopt helemaal
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 22:16
    Hier een plaatje ervan.
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 22:23
    Ik heb de Nederlandse vertaling van Foucaults Discipline, toezicht en straf gelezen inderdaad (daar kende ik het uit).

    Nieuwe vraag dan. Welke 20e eeuwse wiskundige en logicus is de hongerdood gestorven?
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 22:32
    En wat vind je van Foucault? Ik vind hem zelf erg interessant, en dat is zeker een van zijn meer leesbare werken. Las je hem gewoon uit interesse of voor studie of werk?
    bartholwoensdag 6 mei 2009 @ 22:39
    Ah, dringt nu pas door dat Dunckie me net op de streep passeerde
    (die kwartjes vallen bij mij steeds trager)

    Had ondertussen al een mooie vraag samengesteld. Gaat dus niet door.
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 22:46
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 22:32 schreef Dunckie het volgende:
    En wat vind je van Foucault? Ik vind hem zelf erg interessant, en dat is zeker een van zijn meer leesbare werken. Las je hem gewoon uit interesse of voor studie of werk?
    Dat is het enige werk van hem dat ik helemaal gelezen heb. Ik heb niet het gevoel dat hij het helemaal bij het foute eind heeft, maar wel heb ik het gevoel dat hij enigszins selectief is in materiaalselectie. Niet dat hij helemaal naar een idee toewerkt, maar ook niet dat hij alle materialen gebruikt om een genuanceerd beeld te geven. Er is wel een soort stroomlijning in materiaal.
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 22:54
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 22:46 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Dat is het enige werk van hem dat ik helemaal gelezen heb. Ik heb niet het gevoel dat hij het helemaal bij het foute eind heeft, maar wel heb ik het gevoel dat hij enigszins selectief is in materiaalselectie. Niet dat hij helemaal naar een idee toewerkt, maar ook niet dat hij alle materialen gebruikt om een genuanceerd beeld te geven. Er is wel een soort stroomlijning in materiaal.
    Tja, het probleem (of niet, ligt eraan hoe je het bekijkt) is dat hij een soort van historicus is, maar op een heel andere manier dan de normale historici. Normale geschiedschrijving is descriptief en een doel op zich, maar Foucault gebruikt geschiedschrijving als middel, en dan ook nog een speciale vorm van geschiedschrijving met een specifieke methode (archeologie, genealogie) en een specifiek object van analyse (evenement, episteme, positiviteit). Zijn geschiedschrijving is een middel in dienst van iets anders, van 'kritiek' of actualiteitsanalyse, hij wil dingen die als noodzakelijk en evident worden gezien ontmaskeren en op die manier ruimte voor veranderingen scheppen. Er valt nog veel meer over te zeggen, maar in het kort komt het hier op neer.
    Het verklaart in ieder geval dat hij een andere materiaalselectie heeft. Volgens mij heeft hij ook wel eens gezegd niet zozeer een historisch waar verhaal te willen vertellen, maar een 'ander' verhaal waarmee hij iets in het heden verduidelijkt. Hij begeeft zich hier natuurlijk enigszins op een glijdende schaal, maar toch erg interessant.
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 22:55
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 22:39 schreef barthol het volgende:
    Ah, dringt nu pas door dat Dunckie me net op de streep passeerde
    (die kwartjes vallen bij mij steeds trager)

    Had ondertussen al een mooie vraag samengesteld. Gaat dus niet door.
    Als je Iblis heel lief aankijkt mag je misschien jouw vraag wel stellen
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 23:07
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 22:55 schreef Dunckie het volgende:

    Als je Iblis heel lief aankijkt mag je misschien jouw vraag wel stellen
    Hij hoeft alleen maar mijn vraag goed te beantwoorden hoor!
    thijsdetweedewoensdag 6 mei 2009 @ 23:10
    He, een nieuwe incarnatie van de WFL Trivia. Bij de vorige poging: Wetenschapstrivia deel 3
    mochten we ook vragen stellen waar mensen wel mochten opzoeken. Gezien de hoge mate van specialisme in WFL, is dat misschien een optie? Eventueel aan te geven door de vraagsteller?
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 23:14
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 23:10 schreef thijsdetweede het volgende:
    He, een nieuwe incarnatie van de WFL Trivia. Bij de vorige poging: Wetenschapstrivia deel 3
    mochten we ook vragen stellen waar mensen wel mochten opzoeken. Gezien de hoge mate van specialisme in WFL, is dat misschien een optie? Eventueel aan te geven door de vraagsteller?
    Tja, deze is wel bedoeld om uit het hoofd te weten. Ik kan nog wel wat hints geven echter als men dit feitje niet weet. Zoals dat de beste man ook een inconsistentie in de Amerikaanse grondwet had gevonden, waardoor de VS een dictatuur kon worden.
    bartholwoensdag 6 mei 2009 @ 23:18
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 23:07 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Hij hoeft alleen maar mijn vraag goed te beantwoorden hoor!
    Je bent streng Iblis maar ik weet dat Pythagoras (waar mijn vraag mee te maken heeft, en die ook
    de hongerdood stierf) niet in de 20e eeuw leefde. Het juiste antwoord had ik dus niet paraat. Wel
    gevonden via Google omdat ik zo nieuwsgierig ben. Maar ik mag dus niet meer antwoorden.
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 23:20
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 23:18 schreef barthol het volgende:
    Je bent streng Iblis maar ik weet dat Pythagoras (waar mijn vraag mee te maken heeft, en die ook
    de hongerdood stierf) niet in de 20e eeuw leefde. Het juiste antwoord had ik dus niet paraat. Wel
    gevonden via Google omdat ik zo nieuwsgierig ben. Maar ik mag dus niet meer antwoorden.
    De hints worden vanzelf makkelijker hoor! Maar nu heb je jezelf voor deze vraag buitenspel gezet!
    thijsdetweedewoensdag 6 mei 2009 @ 23:37
    Ik zit vast bij Alan Turing.
    Ibliswoensdag 6 mei 2009 @ 23:43
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 23:37 schreef thijsdetweede het volgende:
    Ik zit vast bij Alan Turing.
    Nee, die is door een met cyanide vergiftigde appel gestorven.
    Dunckiewoensdag 6 mei 2009 @ 23:56
    Nadat hij chemisch gecastreerd was door het volk dat hij had helpen redden tijdens de tweede wereldoorlog toch?
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 00:00
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 23:56 schreef Dunckie het volgende:
    Nadat hij chemisch gecastreerd was door het volk dat hij had helpen redden tijdens de tweede wereldoorlog toch?
    Klopt ook. Hij is echt heel slecht behandeld vanwege zijn seksualiteit (hij kreeg de chemische castratie dus vanwege zijn homoseksualiteit, en dat is waarschijnlijk ook de reden voor zijn zelfmoord geweest, want hij werd er diep ongelukkig van).
    Dunckiedonderdag 7 mei 2009 @ 00:02
    Echt schandalig, tijdens de oorlog droeg hij bij aan de ontcijfering van de code van het Enigma-apparaat van de nazi's, wat een van de belangrijkste bijdragen aan de geallieerde overwinning was. En dan wordt je vervolgens zo behandeld.
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 08:33
    Verdere hint: Behalve logicus, waar hij het best voor wordt herinnerd, wist hij ook wel wat van fysica. Op Einsteins 70e verjaardag (ze waren vrienden dus!) presenteerde hij Einstein een oplossing voor de Einstein-vergelijkingen. Deze oplossing zijn wat paradoxaal en verrasten Einstein dan ook.
    Dunckiedonderdag 7 mei 2009 @ 09:21
    Gaat hem voor mij niet worden.
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 09:24
    Nou, ik heb nog één hint die het hopelijk wel wordt, maar die bewaar ik zo tot 11 uur.
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 10:13
    Eerst nog een tussenhint! Hij heeft ook een modale versie van Leibniz uitvoering van Anselmus ontologische Godsbewijs uitgewerkt. Tijdens zijn leven was hij bang om dit uit te geven, omdat hij dacht uitgelachen te worden.
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 11:04
    Hij is ook nog bekend vanwege twee onvolledigheidsstellingen.
    Dwerfiondonderdag 7 mei 2009 @ 11:32
    Flinke hints ineens...Het gaat om Godel, volgens mij.
    Iblisdonderdag 7 mei 2009 @ 11:37
    quote:
    Op donderdag 7 mei 2009 11:32 schreef Dwerfion het volgende:
    Flinke hints ineens...Het gaat om Godel, volgens mij.
    Inderdaad, Kurt Gödel. De oplossing voor de Einstijn-vergelijkingen geeft de Gödel-metriek. Er dan natuurlijk het ontologisch godsbewijs.

    Maar hij stierf dus de hongerdood. Dat kwam omdat hij op latere leeftijd paranoïde werd en wanen had. Hij had bijvoorbeeld altijd ramen open omdat hij dacht vergiftigd te worden, en dat gold ook voor zijn eten. Hij at alleen wat zijn vrouw klaarmaakte. Maar toen die op latere leeftijd ziek werd, en zes maanden naar het ziekenhuis moest, at hij niets meer. Hij stierf uiteindelijk aan ondervoeding, hij woog nog 30kg en had zichzelf helemaal uitgehongerd.
    Dwerfiondonderdag 7 mei 2009 @ 11:41
    Een nieuwe vraag. Men gaat er tegenwoordig vanuit dat aan het eind van de 1e eeuw het evangelie van Johannes werd geschreven. De laatste van de 4 kanonieke evangeliën. In de tweede eeuw wordt er een werk geschreven dat een samenvoeging is van de 4 evangeliën. Wie schreef dit werk?
    Dwerfionvrijdag 8 mei 2009 @ 07:02
    Hint: Hij was apologeet en leerling van Justinus de Martelaar.

    Als het te lang duurt en een antwoord gewenst is, dan roept u maar.
    Dwerfionwoensdag 13 mei 2009 @ 10:07
    Laat ik maar een antwoord doen, zodat er weer wat leven komt in dit topic. Het ging hier om Tatianus. Hij schreef de Diatessaron, wat dus de naam is van zijn 'gospel harmony'. De kerk (RK en OO) erkent hem niet als heilige, omdat hij op een gegeven moment ideeën aan ging hangen van een sekte.

    Wie verzint een volgende?
    bartholwoensdag 13 mei 2009 @ 13:16
    Ik heb wel een rekenraadseltje voor de verandering.
    Misschien is het een makkie.



    Ik neem aan dat iedereen weet dat de aarde een bol is, maar hoe
    bolvormig is het aardoppervlak wat wij waarnemen nu eigenlijk.

    Als je op 1 punt op aarde een laser exact horizontaal zou opstellen,
    en je theoretisch er van uit gaat dat het licht van die laser een
    wiskundige rechte lijn zou volgen (geen afbuiging, geen obstakels,
    oneindig helder zicht) heb je een raaklijn aan een cirkel ofwel
    een raakvlak aan een bol.

    De vraag is dan: hoe hoog is die laserstraal op een bepaalde afstand
    van het raakpunt, hoe buigt de aarde door zijn bolvorm langzaam af
    van dat raakvlak. Het geeft een voorstelling hoe bol de aarde nou
    werkelijk is.

    Stel... het heeft hard gevroren en het ijs op het IJsselmeer ligt er
    overal als een spiegeltje bij. Een fanatieke langeafstand schaatser
    besluit om een historische schaatstocht te ondernemen vanaf de
    afsluitdijk bij Friesland, langs Staveren, langs Enkhuizen en verder
    over het Markermeer langs Marken naar Muiden. Bij zijn beginpunt
    stelt hij de laserwaterpas op, en op bepaalde afstanden meet hij
    hoe de hoogte van de aanvankelijk horizontale laserstraal is
    toegenomen doordat het ijsoppervlak de bolvorm van de aarde volgt.


    1. hoe ver moet de schaatser schaatsen om te meten dat de
    laserstraal 1 cm hoger is.

    2. Hoe veel hoger is de laser als hij langs Staveren schaatst? (21 km)
    3. Hoe veel hoger bij Enkhuizen? (41 km)
    4. Hoe veel hoger bij Marken? (70 km)
    5. Hoe veel hoger bij het eindpunt in Muiden? (84 km)

    (afstanden zijn hemelsbreed vanaf het startpunt)

    De antwoorden mogen ook "ongeveer" zijn, Je mag dus ook schatten.
    Klopkoekwoensdag 13 mei 2009 @ 20:07
    quote:
    Op woensdag 6 mei 2009 21:20 schreef Iblis het volgende:
    Er werd altijd gedacht dat deze uitvinding, die ontstellend handig is om de wrijving bij twee draaiende elementen tegen te gaan, als eerste door Leonardo Da Vinci gedaan werd. Maar toen in Italië de Nemi-schepen, gebouwd door keizer Caligula werden opgegraven, bleken ze daar ook al in aanwezig te zijn?

    Wat zijn deze dingetjes die je op heel veel plekken vindt waar maar wat draait?
    Waar lees je dat soort leuke feitjes
    bartholwoensdag 13 mei 2009 @ 22:59
    hmm, nog geen antwoord.
    Waarom de antwoorden ook 'ongeveer' mogen zijn is omdat de afstand tot het middelpunt van de aarde niet overal gelijk is. De aarde is niet een perfecte bol maar meer een ellipsoïde. En dan zijn er, als het nog precieser moet, ook nog deuken en hobbels in die ellipsoïde. Zo precies hoeft het dus ook weer niet. Ik ga niet mierenneuken. En wie slim is.......... of zouden mensen hier nog denken dat de aarde plat is?
    bartholdonderdag 14 mei 2009 @ 10:14
    hmm, toch maar een hint

    Zou het verschil in lengte tussen d1 en d2 veel uitmaken in dit geval?
    Iblisvrijdag 15 mei 2009 @ 17:20
    Ik was te lui om het uit te werken, maar dan bij dezen:

    Uit de tekening volgt:

    (d2)² + R² = (R + h)²

    Dat schrijven we uit:

    (d2)² + R² = R² +2hR + h²

    Dus: (d2)² = 2hR + h² (1)

    En daarom: h² + 2hR - (d2)² = 0

    Nu kunnen we h uitdrukken in d2 en R:

    h = (-2R + √((2R²) +4(d2)²))/2
    = (-2R + 2√(R² + (d2)²))/2
    = -R + √(R² + (d2)²) (2)

    Daar h heel klein is in vergelijking met R (R is ruim 6 kilometer), is het verschil tussen d1 en d2 natuurlijk ook miniem. We kunnen daarom d1 voor het gemak aan d2 gelijk nemen.

    Nu voor een h van 0,01m. Voor R nemen we via Wikipedia, 6371km, of wel 6,371*106m. Dat vullen we eens in, in (1) excuses voor de significantie

    (d2)² = 2*0,01*6,371*106 + 0,01² = 127420. Dan volgt daaruit dat d2 = 357m.

    Hij moet dus 357m schaatsen om de laserstraal 1cm hoger te zien.

    Dan voor de rest, dat vullen we in in vergelijking (2):
    quote:
    2. Hoe veel hoger is de laser als hij langs Staveren schaatst? (21 km)
    3. Hoe veel hoger bij Enkhuizen? (41 km)
    4. Hoe veel hoger bij Marken? (70 km)
    5. Hoe veel hoger bij het eindpunt in Muiden? (84 km)
    21km geeft: 34.6m
    41km geeft: 131.9m
    70km geeft: 384.5m
    84km geeft: 553.7m

    Behoudens rekenfouten.

    Zelfs een halve kilometer is t.o.v. de 6371km van de aardstraal nog zo weinig dat ik denk dat deze benadering nog wel kan.
    Iblisvrijdag 15 mei 2009 @ 17:21
    quote:
    Op woensdag 13 mei 2009 20:07 schreef Klopkoek het volgende:

    [..]

    Waar lees je dat soort leuke feitjes
    Ooit op Discovery gezien geloof ik, en onthouden…
    bartholzaterdag 16 mei 2009 @ 01:00
    quote:
    Op vrijdag 15 mei 2009 17:20 schreef Iblis het volgende:
    ..........

    Hij moet dus 357m schaatsen om de laserstraal 1cm hoger te zien.

    Dan voor de rest, dat vullen we in in vergelijking (2):
    [..]

    21km geeft: 34.6m
    41km geeft: 131.9m
    70km geeft: 384.5m
    84km geeft: 553.7m

    Behoudens rekenfouten.

    Zelfs een halve kilometer is t.o.v. de 6371km van de aardstraal nog zo weinig dat ik denk dat deze benadering nog wel kan.

    Hai Iblis,

    Ik ben niet thuis bij mijn eigen aantekeningen. En ik heb waar ik ben wat weinig tijd om te reageren. Maar ik reken je antwoorden helemaal goed.

    En inderdaad maakt d1 of d2 in de verhouding tot R in dit geval niet zoveel uit. Vooral omdat je voor de aardstraal R een waarde moet nemen die waarschijnlijk niet helemaal precies is. Ik hield er al rekening mee dat mensen R zouden kunnen afleiden van de omtrek van de aarde (R iets meer dan 6366 km) of de gemiddelde aardstraal zouden nemen (R=6371 km).

    Bij R=6371 zouden de verschillen in antwoorden voor h (afhankelijk van d1 of d2 nemen voor de berekening) schijnnauwkeurigheid zijn. (scheelt ca 1cm op 41km afstand tot ca 6cm op 84km afstand) .

    Ik heb gemerkt dat mensen vaak die wegbolling onderschatten als ze moeten raden zonder het te berekenen. Dat ze vaak verrast zijn als ik vertel dat het bij de lengte van b.v. de polderbaan op Schiphol al 1,13 meter scheelt. Dat bij een korte afstand van ca 112 meter het al een millimeter kan schelen. En bij een afstand van 300 km al net iets meer dan 7 km. Ook al weten ze dat de aarde bol is, ze stellen hun zichtbare omgeving intuitief vaak veel te vlak voor. Het vlakke holland is eigenlijk bolland.

    Hulde, en je mag een nieuwe vraag verzinnen.

    groet
    Ibliszaterdag 16 mei 2009 @ 09:55
    Het bloed van mensen is rood (althans, zeker in aanraking met lucht); dit komt door dat het ijzer in de hemoglobine zich met zuurstof bindt. We kennen echter ook de uitdrukking: ‘blauw bloed hebben’. Mensen hebben dit echter nooit, maar het komt wel voor in de natuur. Welk metaal is dan de zuurstof drager? En, voor de bonus, noem eens een dier met blauw bloed?
    ATuin-hekzaterdag 16 mei 2009 @ 15:41
    quote:
    Op zaterdag 16 mei 2009 09:55 schreef Iblis het volgende:
    Het bloed van mensen is rood (althans, zeker in aanraking met lucht); dit komt door dat het ijzer in de hemoglobine zich met zuurstof bindt. We kennen echter ook de uitdrukking: ‘blauw bloed hebben’. Mensen hebben dit echter nooit, maar het komt wel voor in de natuur. Welk metaal is dan de zuurstof drager? En, voor de bonus, noem eens een dier met blauw bloed?
    Ik moest gelijk aan de degenkrab en zijn koper denken, maar dat was dacht ik groen bloed.
    Ibliszaterdag 16 mei 2009 @ 16:15
    quote:
    Op zaterdag 16 mei 2009 15:41 schreef ATuin-hek het volgende:

    [..]

    Ik moest gelijk aan de degenkrab en zijn koper denken, maar dat was dacht ik groen bloed.
    Koper en, – onder andere – de degenkrab was wel wat ik zocht. Voorzover ik weet is dat blauw.
    ATuin-hekzaterdag 16 mei 2009 @ 16:27
    quote:
    Op zaterdag 16 mei 2009 16:15 schreef Iblis het volgende:

    [..]

    Koper en, – onder andere – de degenkrab was wel wat ik zocht. Voorzover ik weet is dat blauw.
    Oh idd Heb net even op wiki gegeken en daar staat ook blauw. Eens even nadenken over een volgende vraag.
    ATuin-hekzaterdag 16 mei 2009 @ 17:05
    Goed, een vraagje vanuit mijn studie dan, hoewel een natuurkundige dit ook moet kunnen beredeneren

    Bij hedendaagse rontgenbuizen wordt bij medisch diagnostische toepassingen altijd enkele milimeters aluminium als filter gebruikt. Wat is het effect van dit filter en waarom wordt dit gedaan?
    Foquezaterdag 16 mei 2009 @ 17:21
    Een ander soort straling tegenhouden waarschijnlijk, welke precies weet ik niet.
    ATuin-hekzaterdag 16 mei 2009 @ 17:37
    Je mag er van uit gaan dat de buis alleen rontgen straling uitzend.
    Ibliszondag 17 mei 2009 @ 10:11
    Maar ook röntgenstraling heeft niet één frequentie als ik het me goed herinner. Ik kan me voorstellen dat het aluminiumfolie een deel al absorbeert, straling die überhaupt niet zo ver komt in het menselijk lichaam, en daarom niet zo van nut is voor het maken van de foto. De straling die wel door het aluminium komt, komt ook op de foto (of scan).

    Dit heeft als voordeel dat de patiënt zo min mogelijk bestraald wordt, en misschien ook wel dat de foto's duidelijker worden?

    [ Bericht 0% gewijzigd door Iblis op 17-05-2009 13:40:31 ]
    ATuin-hekzondag 17 mei 2009 @ 13:02
    quote:
    Op zondag 17 mei 2009 10:11 schreef Iblis het volgende:
    Maar ook röntgenstraling heeft niet één frequentie als ik het me goed herinner. Ik kan me voorstellen dat het aluminiumfolie een deel al absorbeert, straling die überhaupt niet zo ver komt in het menselijk lichaam, en daarom niet zo van nut is voor het maken van de foto. De straling die wel door het aluminium komt, komt ook op de foto (of scan).

    Dit heeft als voordeel dat de patiënt zo min mogelijk bestraalt wordt, en misschien ook wel dat de foto's duidelijker worden?
    Helemaal goed Een rontgenbuis levert een breed spectrum aan rontgen fotonen. De fotonen met lagere energie zouden toch bijna allemaal geabsorbeerd worden in het menselijk lichaam en hebben voor diagnostische doeleinden geen enkel nut. Enkele millimeters aluminium houden deze zachte rontgens grotendeels tegen waardoor alleen de nuttige fotonen overblijven en de patient een lagere dosis krijgt dan zonder filter (bij gelijke kwaliteit foto natuurlijk)
    Ibliszondag 17 mei 2009 @ 14:27
    Kanker komt van het Latijnse cancer, wat ook wel kreeft betekent. In het Engels zie je dat goed: Zowel het sterrenbeeld als de ziekte heten ‘cancer’, ook in het Duits heten ze beide ‘Krebs’. Maar wat heeft kanker nu precies met kreeften van doen dat het met hetzelfde woord aangeduid wordt?
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 10:07
    quote:
    Op zondag 17 mei 2009 14:27 schreef Iblis het volgende:
    Kanker komt van het Latijnse cancer, wat ook wel kreeft betekent. In het Engels zie je dat goed: Zowel het sterrenbeeld als de ziekte heten ‘cancer’, ook in het Duits heten ze beide ‘Krebs’. Maar wat heeft kanker nu precies met kreeften van doen dat het met hetzelfde woord aangeduid wordt?
    Om deze topic toch weer leven in te blazen:

    Het antwoord was de vorm. De uiterlijke vorm van een gezwel deed de oude Grieken aan een kreeft denken.
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 10:09
    Ik bedenk direct een nieuwe vraag!

    Katholieken hebben priesters, Protestanten hebben dominees, maar welke groep heeft popen?
    TheMagnificentdinsdag 30 juni 2009 @ 11:51
    De oosters-orthodoxe kerken?
    Iblisdinsdag 30 juni 2009 @ 11:53
    quote:
    Op dinsdag 30 juni 2009 11:51 schreef TheMagnificent het volgende:
    De oosters-orthodoxe kerken?
    Correct, met name in de Russische kerk.
    TheMagnificentdinsdag 30 juni 2009 @ 12:21
    - Edit -

    Iemand anders mag een nieuwe vraag bedenken.

    [ Bericht 9% gewijzigd door TheMagnificent op 30-06-2009 12:44:30 ]
    ATuin-hekdinsdag 30 juni 2009 @ 14:36
    Dan bedenk ik wel een vraag
    Bij grote onweersbuien wordt soms een fenomeen waargenomen waarbij een blauw-rode ontlading zichtbaar is boven de wolk op het moment van een grote bliksem inslag. Wat is de naam van deze ontladingen?
    Ibliswoensdag 1 juli 2009 @ 20:52
    Ik weet het niet eigenlijk. Maar ik gok toch, is het (een soort van) Sint-Elmusvuur.
    Invictus_woensdag 1 juli 2009 @ 21:00
    Sprite?
    ATuin-hekwoensdag 1 juli 2009 @ 21:03
    quote:
    Op woensdag 1 juli 2009 21:00 schreef Invictus_ het volgende:
    Sprite?
    Sprite is idd het antwoord wat ik zocht
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 15:22
    Nieuwe vraag!!
    IHVKdonderdag 2 juli 2009 @ 22:00
    Ik lees net ergens dat er 1 Quadrillion 1015 mieren op de wereld zijn.

    1,000,000,000,000,000

    Klopt dit?
    Of zijn het er meer of minder?


    Zet toch wel veel in perspectief. Vooral omdat een soort mier nu heel de wereld over lijkt te nemen net als mensen.

    http://www.nu.nl/wetensch(...)mt-wereld-over-.html
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 22:05
    Verwar je deze topic niet met de kleine wetenschappelijke vragen topic? Overigens is het Engelse quadrillion in het Nederlands zoveel als één biljard.
    IHVKdonderdag 2 juli 2009 @ 22:06
    quote:
    Op donderdag 2 juli 2009 22:05 schreef Iblis het volgende:
    Verwar je deze topic niet met de kleine wetenschappelijke vragen topic? Overigens is het Engelse quadrillion in het Nederlands zoveel als één biljard.
    Ja Sorry.


    Welkom trouwens.
    Goede vervanger van TM.

    Ik zal heel snel naar het andere topic gaan.
    Iblisdonderdag 2 juli 2009 @ 22:10
    Nu, dan gaan we nu vrolijk verder met Trivia, als Invictus terugkomt om een nieuwe vraag te stellen.
    heartzwoensdag 19 augustus 2009 @ 23:01
    Mag ik ook meedoen?
    Aangezien dat Invictus ons nog ff laat wachten.

    Wat is de naam van de achterkleinzoon van een adelijke Jan die heer was van Zevenbergen?

    Ik lees en volgens mij heb ik de vraag verkeerd geformuleerd.... die achterkleinzoon was de heer van Zevenbergen.

    [ Bericht 13% gewijzigd door heartz op 19-08-2009 23:08:45 ]
    heartzdinsdag 25 augustus 2009 @ 16:50
    Mag ik niet meedoen??

    Of moet ik een hintje pasen........
    Iblisdinsdag 25 augustus 2009 @ 16:52
    Je moet een hintje pasen.
    heartzdinsdag 25 augustus 2009 @ 17:08


    Okay, die adelijk Jan is een hertog Jan.
    En die achterkleinzoon (die dus heer was van Zevenbergen) is een afstammeling van die hertog Jan.
    Ik wil ook wel pasen welke hertog Jan....... of gaat het zo lukken.....
    Iblisdinsdag 25 augustus 2009 @ 17:17
    Ik weet het nog niet. Is het niet puur een geschiedkundige vraag?
    heartzdinsdag 25 augustus 2009 @ 17:34
    quote:
    Op dinsdag 25 augustus 2009 17:17 schreef Iblis het volgende:
    Ik weet het nog niet. Is het niet puur een geschiedkundige vraag?
    Eigenlijk best wel ja.

    Maar om toch antwoord te geven is die hertog Jan, Jan II van Brabant.
    Hij had een bastaardzoon genaamd Jan van Cordekin.
    De heer van Zevenbergen was een afstammeling van deze Jan van Cordekin en zijn naam is Maximiliaan van Glymes (1490 - 1520), die ook naast heer van Zevenbergen ook heer was van Merlet en Heeswijk.

    Okay misschien niet zo'n goede vraag..... en nu ander dan maar, de volgende x zal ik beter me best doen........
    Iblisdinsdag 25 augustus 2009 @ 18:01
    Dat was te moeilijk voor mij om uit m'n hoofd te weten, alhoewel ik Hertog Jan van Brabant nog wel had bedacht. Maar Maximiliaan van Glymes… nee.
    heartzdinsdag 25 augustus 2009 @ 18:06
    Haha, toch bedankt voor de moeite...