quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:17 schreef Steeven het volgende:
Pfffffffff. Net thuis van het tentamen. Het tentamen was goed te doen, maar door omstandigheden heb ik er niet het maximale uitgehaald.
Allereerst had die fucking kut NS weer eens problemen waardoor er vanaf Amsterdam geen treinen reden naar Utrecht. Na een uur en een kwartier wachten, toen ik net de trein naar huis in wilde springen, omdat ik anders dusdanig laat zou aankomen en het tentamen sowieso niet meer zou redden, kwam de aankondiging dat er weer een trein zou rijden, om 18:20, terwijl m'n tentamen om 19:00 zou beginnen. Nou, je kunt je voorstellen dat het net veevervoer was, hoewel ik nog een plaatsje wist te bemachtigen had ik medelijden met mijn medepassagiers.
Ik kwam om 19:40 de zaal binnen wandelen. Nog twee uur de tijd, en dat was prima te doen, ware het niet... Toen ik binnen kwam was ik zo gehaast en ijverig dat ik zonder te kijken direct de vragen begon te beantwoorden. Toen ik alles in moest leveren bleek dat elke vraag op een apart blaadje moest... en dat was om 21:15. Gezien de vlammende betogen waarvan het papier nog smeulde niet in 30 kleine minuten overgeschreven konden worden, heb ik wat stukjes weg moeten laten.
Desondanks ga ik in het slechtste geval uit van een 5, met maximaal een 7. Ik ging voor de 8-9, maar fuck deze shit, ik ben er klaar mee. Als ik moet herkansen weet ik in ieder geval dat het meer dan goed te doen is.
Ja ik was echt woedend op de NSquote:Op vrijdag 3 april 2009 09:11 schreef Dunckie het volgende:
@ Steeven: Wat ontzettend kloten voor je. Enorm frustrerend dat gekloot met die treinen, ik heb het ook al een paar keer gehad met tentamens dat het net wel/net niet goed ging. Mocht je niet vanwege de omstandigheden de vragen toch inleveren zoals je ze eerst had opgeschreven? Nouja, als je dacht een 8 of 9 gehaald te hebben dan zul je het alsnog wel voldoende hebben gemaakt.
Moderne tijdquote:
Altijd leuk...quote:Op vrijdag 3 april 2009 12:07 schreef Ewelina het volgende:
GroepspresentatiesEén is er al afgevallen, en van de ander moet ik nog maar zien of ie zijn werk doet
![]()
![]()
Was inderdaad goed te doen. Had me alleen vergist bij vraag 3b. (Beschrijf welke rol Duitsland had in het veroveringsproces in Afrika en Azië tussen 1880-1914 en de consequenties van die rol.) In plaats van de Weltpolitik van Wilhelm II te noemen was ik verward met de bemiddelende rol van Bismarck in de periode daarvoor. Achteraf gezien best wel een blunder.quote:
Aiquote:Op vrijdag 3 april 2009 14:02 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Was inderdaad goed te doen. Had me alleen vergist bij vraag 3b. (Beschrijf welke rol Duitsland had in het veroveringsproces in Afrika en Azië tussen 1880-1914 en de consequenties van die rol.) In plaats van de Weltpolitik van Wilhelm II te noemen was ik verward met de bemiddelende rol van Bismarck in de periode daarvoor. Achteraf gezien best wel een blunder.
Dan heb je nog gelukt dat het meeteltquote:Op maandag 6 april 2009 14:09 schreef Steeven het volgende:
Hoor net dat ik een 8 voor m'n ingeleverde huiswerk heb, scheelt weer. Toch 20% van je eindcijfer waar je redelijk makkelijk op kan scoren. Zie toch een hoop mensen een 1 scoren(krijg je als je een week niet inlevert).
Enige manier om die vieze kapitalistische zwijnen buiten de deur van prachtig Moeder Rusland te houden.quote:Op dinsdag 14 april 2009 17:52 schreef Majora het volgende:
Meh, kan iemand uitleggen waarom de Berlijnse Muur hét symbool voor de Koude Oorlog was?
quote:Op vrijdag 1 mei 2009 22:53 schreef Scaurus het volgende:
Hoeveel woorden krijg je voor je (bachelor?) thesis?
je moeder!quote:Op vrijdag 1 mei 2009 23:33 schreef Scaurus het volgende:
Sjaars heet dat! 'vo!
* krabbelt nog wat corporale leuzen op de muren van de Letterenbieb
Hey Steeven!quote:Op zaterdag 2 mei 2009 11:46 schreef Steeven het volgende:
Tentamen gehaald Knevelt?
En ik wil die jaartallen e.d. wel in de OP zetten, maar ik kan de OP niet meer wijzigen (kan niet meer na 48 uur). Even op letten bij de volgende reeks.
Dank je. Naar mijn weten was vooral Vroegmodern een slachting, en dan met name het eerste tentamen (Late Middeleeuwen, Renaissance, 'Ontdekkingsreizen' en Reformatie). Daar werd zelfs de norm bij verlaagd, aangezien iedereen 10% van zijn cijfer erbij kreeg.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 14:04 schreef Scaurus het volgende:
Netjes! Was zeker weer een slachting bij vroegmodern en modern.
Netjes!quote:Op zaterdag 2 mei 2009 14:00 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Hey Steeven!
Modern had ik uiteindelijk gehaald met 6,6 voor tentamen en 7,1 als eindcijfer.
Vroegmodern had ik uiteindelijk gehaald met 7,0 voor het tweede tentamen en 7,5 als eindcijfer.
How about you? BSA al binnen?
Nu nog Eigentijds en Wereld. Wat vind jij tot nu toe van die vakken?
Jazeker. Als ik me niet vergis was het eindcijfer gemiddeld rond de 5,0. Deeltijd lag hoger binnen de voldoende (is toch een andere mentaliteit bij die club).quote:Netjes! Was zeker weer een slachting bij vroegmodern en modern.
Wist niet dat jij deeltijd deed. Hoe anders is die mentaliteit daar dan?quote:Op zaterdag 2 mei 2009 14:47 schreef Steeven het volgende:
Enne BSA. Ik heb net m'n eerste 7,5 ECTS binnen gehaald, nog een lange weg te gaan
.
(is toch een andere mentaliteit bij die club).
Mijn eerste indruk zegt me dat het vak, ondanks ernstige gebreken, potentie heeft. Allereerst is er ons handboek dat uitsluitend uit deel 1 bestaat en pas in het jaar 1000 begint. Inhoudelijk komt dit handboek (Worlds Together, World Apart) een beetje over als een politiek-correcte en onoverzichtelijke bijeenraping van historische gebeurtenissen die vooral buiten Europa plaatsvonden maar wel invloed op Europa uitoefenden.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 15:09 schreef Scaurus het volgende:
En Knevelt, is Wereldgeschiedenis nog steeds om te janken? Spengleriaanse geschiedfilosofie en Chinese bestuursgeschiedenis in één cursus gepropt?
De meeste denkers voegen dan ook niks toe. Theorie wordt te snel gebruikt omdat het hoort, niet omdat het enige waarde heeft. De meeste professoren die ik heb meegemaakt hebben zelfs niks met theorie en vinden dat maar onzinnig gewauwel in de ruimte.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 16:47 schreef Scaurus het volgende:
Ging zeker over het oriëntalistisch discours zoals beschreven door Edward Said?
Sowieso moet je bij geschiedenisstudenten uitkijken met theorie. Één denker en ze beginnen al te klagen. Luie varkens zijn het soms.
Onzin. Niet alleen geeft reflectie je meer inzicht in de werking van geschiedenis, ook wapent het tegen idioten als Eric Hobsbawm.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 16:56 schreef ethiraseth het volgende:
De meeste denkers voegen dan ook niks toe. Theorie wordt te snel gebruikt omdat het hoort, niet omdat het enige waarde heeft. De meeste professoren die ik heb meegemaakt hebben zelfs niks met theorie en vinden dat maar onzinnig gewauwel in de ruimte.
Hmm, ok, die houding ben ik eigenlijk niet tegengekomen.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 17:08 schreef Scaurus het volgende:
Ja, maar 'theorie' is niet alleen het denken over de geschiedenis. Het is ook het denken in de geschiedenis, van filosofen en profeten.
Wie de geschiedenis wil verklaren, komt vaak bij ideeën uit. Geschiedenisstudenten mogen best wat minder krampachtig zijn als het gaat om het eigen maken van die ideeën.
In mijn geval gaat het over studenten die geilen op het vertonen van hun abstracte denkvermogen. Zij lullen abstract waar het ook concreet kan. En waar je concreet kan zijn, moet je in mijn ogen dan ook niet abstract lullen, vooral niet wanneer dat voorbij gaat aan de realiteit. Bovendien, als je even doorvraagt, blijkt het slechts oppervlakkig gewauwel van horen zeggen te zijn. Blijf dan thuis of hou je bek...Hm, 't zit wel diep.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 16:58 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Onzin. Niet alleen geeft reflectie je meer inzicht in de werking van geschiedenis, ook wapent het tegen idioten als Eric Hobsbawm.
Zitten toch mensen die naast hun baan meestal nog een relatief intensieve studie volgen, de motivatie zal wat hoger liggen denk ik.quote:Op zaterdag 2 mei 2009 16:28 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Wist niet dat jij deeltijd deed. Hoe anders is die mentaliteit daar dan?
Je kan doorstromen naar een master.quote:Op zondag 24 mei 2009 13:33 schreef W2O het volgende:
Wat voor carrière mogelijkheden heb je eigenlijk met een bachelor geschiedenis?
Politiek Den Haag in die periode is nog best interessant vind ik. Wij zijn bezig met Eigentijdse Geschiedenis. Het meeste hiervan heb ik al gehad, maar een opfriscursus kan nooit geen kwaad.quote:Op donderdag 28 mei 2009 16:09 schreef Ewelina het volgende:
Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een onderzoeksopzet over Spinoza. Verder moet er nog een werkstuk ingeleverd worden over politiek Den Haag 1848-1919. Waar zijn jullie allemaal mee bezig?
Mijn werkstuk gaat nu precies niet over die lui. Bovendien zijn Kuyper en Thorbecke redelijk uitgekauwde onderwerpen. Interessant ja, maar je zult hoogstwaarschijnlijk niks nieuws vinden.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 11:33 schreef Scaurus het volgende:
Groen, Savornin, Thorbecke, Kuyper, Goeman, Cort, love them!
In dat geval zou ik het maar laten.quote:Op donderdag 28 mei 2009 23:25 schreef Steeven het volgende:
[..]
maar een opfriscursus kan nooit geen kwaad.
Kan niet, ik ben eerstejaars en dit is verplicht.quote:
Ik snap ineens wat je bedoeltquote:
Staat dat op je CU2?quote:Op vrijdag 29 mei 2009 11:33 schreef Scaurus het volgende:
Groen, Savornin, Thorbecke, Kuyper, Goeman, Cort, love them!
Hehe 6,5 is het minimale danquote:Op vrijdag 12 juni 2009 10:26 schreef Lennox het volgende:
Terwijl een 6,5 en 7,4 hetzelfde op je eindlijst staan.
Nog twee weken om mn thesis af te ronden overigens
Dit dus.quote:Op zondag 24 mei 2009 13:33 schreef W2O het volgende:
Wat voor carrière mogelijkheden heb je eigenlijk met een bachelor geschiedenis?
Ongeveer een derde komt gewoon terecht in het bedrijfsleven, zoals projectmanagement enzoquote:Op vrijdag 12 juni 2009 12:48 schreef BluesRebel het volgende:
[..]
Dit dus.
Ik overweeg het ook om in september te doen maar..... [zie quote]
Wil niet in het onderwijs en journalistiek. Blijft er dan wel wat over waar ik een serieuze kans op heb?
Studiewebquote:Op maandag 15 juni 2009 16:29 schreef Ewelina het volgende:UvA
Inschrijvingssysteem
Veranderd programma
Extra vakken
Studievertraging
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ook al een dag zitten F5'en?quote:
Echt te triest voor woorden. Fijn ook dat One Issue twee zetels heeft gekregen in de studentenraad. Er zal echt wat veranderen...quote:
Welke partij had dat NIET op het programma staan? Ik heb overigens niet op die lui gestemd, dat meneer Korver me de hele tijd mailtjes stuurde met het verzoek om op zijn partij te stemmen zinde me niet zo.quote:Op maandag 15 juni 2009 18:44 schreef NY_Giant het volgende:
[..]
Echt te triest voor woorden. Fijn ook dat One Issue twee zetels heeft gekregen in de studentenraad. Er zal echt wat veranderen...
Haha, dat is inderdaad vrijwel onmogelijk.quote:Op maandag 15 juni 2009 19:01 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Welke partij had dat NIET op het programma staan? Ik heb overigens niet op die lui gestemd, dat meneer Korver me de hele tijd mailtjes stuurde met het verzoek om op zijn partij te stemmen zinde me niet zo.
Een docent had het plan om een partij op te richten met als doel: "Verslechter het inschrijfsysteem!".
Mijn reactie: "Is dat uberhaupt mogelijk?"
Wtf!? Dat had ik niet nodig in A'dam.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 21:41 schreef dekloonvanzuen het volgende:
begin in september in nijmegen. heb al een kamert gevonden. Ik heb wel twijfels gehad tussen politicologie en geschiedenis. maar het is toch geschiedenis geworden omdat je VWO wisA1 nodig hebt voor politicologie en dat hebk nooit gehadmaarja geschiedenis ook prima.
Ja jouw keuze is begrijpelijk. Maar hun eis totaal niet.. je hoeft niet eens te rekenen bij die studie, laat staan iets ingewikkelds waarbij A1 niet genoeg isquote:Op dinsdag 16 juni 2009 22:29 schreef dekloonvanzuen het volgende:
Nee, maar in Nijmegen wel. Zie er ook helemaal geen logica achter, maarja heb nu al een kamer daar dus 't is niet anders.
Klootzak! Ik had 7,0 als eindcijfer, haha. Maar inderdaad, ik vreesde ook nog een hertentamen. Nu gelukkig officieel vakantie.quote:Op vrijdag 19 juni 2009 11:35 schreef Steeven het volgende:
Pffff tentamen gehaald, wat een opluchting. Ik had mezelf een totaal ongegronde angst aangepraat dat ik het niet had gehaald, ik was zo bang dat ik het niet zou halen ondanks alle tijd/energie/moeite die ik erin heb gestoken. Eindcijfer 7.1
Haha, gefeliciteerd kerelquote:Op vrijdag 19 juni 2009 19:09 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Klootzak! Ik had 7,0 als eindcijfer, haha. Maar inderdaad, ik vreesde ook nog een hertentamen. Nu gelukkig officieel vakantie.
In de studie? Goed bezig.quote:
Het is dik pauper dat statistiek uit het programma gehaald is... Het hoort bij logisch nadenken op academisch niveau imo.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 23:11 schreef Lennox het volgende:
Ik heb wel statistiek gehad, en dat was bij geschiedenis. Bleef een groot struikelblok voor velen. Gebruik het in mn thesis nu ook, omdat het kwantitatief onderzoek is.
Ik heb mijn studie serieus uitgezocht op het feit dat er geen statistiek in het programma zitquote:Op donderdag 25 juni 2009 19:45 schreef .txt het volgende:
[..]
Het is dik pauper dat statistiek uit het programma gehaald is... Het hoort bij logisch nadenken op academisch niveau imo.
Me too, hoewel ik er een haat-liefdeverhouding mee heb.quote:Op donderdag 2 juli 2009 16:41 schreef Ewelina het volgende:
Sorry, ik ben meer van het wazige culturele dan wel filosofische geneuzel.
Bij ons (UU 1e jaars) wordt het wel belangrijk gevonden dat je de chronologie goed op orde hebt en dat je enkele belangrijke jaartallen wel weet te noemen, maar er wordt geen nadruk op gelegd. Echter, om het gehele plaatje goed te kunnen begrijpen, moet je de informatie goed kunnen ordenen, dus je gaat je er sowieso mee bezig houden.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 13:52 schreef Valid het volgende:
Zoals gezegd ga ik volgend jaar geschiedenis studeren in Groningen. Nu vraag ik me af in hoeverre de nadruk ligt op het aanleren van triviale feitjes (zoals jaartallen). Naar mijn idee voegen dit soort 'weetjes' niet zoveel toe en ik hoop dan ook dat het meer gaat om het leren zien van verbanden en oorzaak/gevolg redenaties (logisch en analytisch vermogen?). Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de media, dus ik hoop de huidige gebeurtenissen te kunnen analyseren aan de hand van de (eigentijdse) geschiedenis.
Hoe denken jullie hierover, en waar ligt in jullie ervaring de nadruk tijdens de studie op?
Zoals Steeven zegt: Chronologie is belangrijk als kapstok om losse gebeurtenissen beter te kunnen plaatsen in hun context. Maar voor de rest is Geschiedenis aan de universiteit een wereld van met geschiedenis op de middelbare school.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 13:52 schreef Valid het volgende:
Zoals gezegd ga ik volgend jaar geschiedenis studeren in Groningen. Nu vraag ik me af in hoeverre de nadruk ligt op het aanleren van triviale feitjes (zoals jaartallen). Naar mijn idee voegen dit soort 'weetjes' niet zoveel toe en ik hoop dan ook dat het meer gaat om het leren zien van verbanden en oorzaak/gevolg redenaties (logisch en analytisch vermogen?). Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de media, dus ik hoop de huidige gebeurtenissen te kunnen analyseren aan de hand van de (eigentijdse) geschiedenis.
Hoe denken jullie hierover, en waar ligt in jullie ervaring de nadruk tijdens de studie op?
Hehe. Heel veel 'moderne' geschiedenis + minor Media.quote:Op woensdag 8 juli 2009 16:45 schreef ethiraseth het volgende:
alleen als je van suffe statistiek houdt ja.
Gefeliciteerd, wat ga je nu doen als ik vragen mag?quote:Op zondag 19 juli 2009 16:18 schreef Lennox het volgende:
Vorige week overigens afgestudeerdNu papierwerk invullen / rond krijgen
, en dan rest alleen de bul uitreiking nog.
Oude Geschiedenis te Groningen bevalt mij deze eerste week prima! Is de in Utrecht gebruikte methode toevallig ook "Een Kennismaking met Oude Wereld" van de Blois et. al.?quote:Op vrijdag 4 september 2009 20:09 schreef Steeven het volgende:
Donderdag heb ik m'n eerste les Oudheid, die ik inhaal omdat ik pas in februari ben begonnen. Heb er zin in, sowieso een favoriet tijdperk. Zo te zien drie eerstejaarsdeeltijdklassen op de UU, ben benieuwd hoeveel er over blijven.
Ja, hier! In welke werkgroep zit jij? Hoe bevalt het tot nu toe? Ik vind het erg interssant. College's zijn goed, docenten volgens mij ook (al heb ik WC fundamenten van iemand die zegt dat het niet zijn specialisatie is). Ik zit in werkgroep 1.quote:Op vrijdag 4 september 2009 15:47 schreef Mr.Blonde89 het volgende:
Meer propedeuse-studenten van de RuG aanwezig?
Baas, ik ook. Ik ben die blonde knul met de macbook, jij?quote:Op zondag 6 september 2009 14:42 schreef Valid het volgende:
[..]
Ja, hier! In welke werkgroep zit jij? Hoe bevalt het tot nu toe? Ik vind het erg interssant. College's zijn goed, docenten volgens mij ook (al heb ik WC fundamenten van iemand die zegt dat het niet zijn specialisatie is). Ik zit in werkgroep 1.
Voor zover ik weet gebruiken we Noble. Die gebruikten we ook bij Moderne Tijd en Eigentijdse Geschiedenis.quote:Op vrijdag 4 september 2009 23:30 schreef Mr.Blonde89 het volgende:
[..]
Oude Geschiedenis te Groningen bevalt mij deze eerste week prima! Is de in Utrecht gebruikte methode toevallig ook "Een Kennismaking met Oude Wereld" van de Blois et. al.?
Edit:
Pfff... moet een essay schrijven over het Centraal Afrikaanse Keizerrijk. Valt echt geen reet over te vinden.![]()
Wat bewaarheid is: een 7.5 voor mijn scriptie.quote:Op donderdag 7 mei 2009 23:14 schreef TitusPullo het volgende:
Ik kreeg vandaag te horen dat ik nog eens een behoorlijk oudheidkundige zal worden.
Gefeliciteerd!quote:Op maandag 28 september 2009 18:17 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Wat bewaarheid is: een 7.5 voor mijn scriptie.
quote:Op maandag 28 september 2009 18:17 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Wat bewaarheid is: een 7.5 voor mijn scriptie.
De vernietiging van Corinthe en Carthago.quote:
Uitgekauwd.quote:Op maandag 28 september 2009 19:53 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
De vernietiging van Corinthe en Carthago.
Nee, vernietigd.quote:
In mijn responsieklas zijn er al 4 mensen gestopt (van de wat, stuk of 25-30?), en we gaan nu week 4 in.quote:
Ik heb een vak laten vallen, telt dat ook?quote:
Haha, uiteraard. Welk vak bleek te taai?quote:Op dinsdag 29 september 2009 16:49 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Ik heb een vak laten vallen, telt dat ook?
Vergis je niet, na jaar 1 zijn de meeste mensen weg. Sommige pik je er zo tussenuit. Eigenlijk best wel triest.quote:Op dinsdag 29 september 2009 17:21 schreef Mr.Blonde89 het volgende:
[..]
Haha, uiteraard. Welk vak bleek te taai?
Bij mij in de werkgroep zijn geloof ik ook een stuk of 4 van de ongeveer 30 afgevallen. Ongeveer gelijke cijfers dus, denk dat het over een half jaartje wel weer wat verder is opgelopen.
Rest mij nog Titus te feliciteren.
Hoezo, vanuit een eurocentristisch beeld geschrevenquote:Op zondag 18 oktober 2009 17:18 schreef Mr.Blonde89 het volgende:
3 lijnen: sterfte, geboorte en bevolkingsomvang. Eerst daalt de sterfte en blijft de geboorte gelijk, waardoor de bevolkingsomvang omhoog gaat. Even later daalt de geboortegraad ook, waardoor de bevolkingsgroei weer minder wordt.
Die dus.
Zoals ik zei is daar geen welvaartsstijging, dus geen afname in de geboorte. Was te lui om dat laatste uit te typen, maar dat was dus wel waar jij op doelde.quote:Op zondag 18 oktober 2009 19:24 schreef Lennox het volgende:
Neemt het geboortecijfer daar ook zo significant af als in Europa/Noord Amerika?
En terecht.quote:Beste student,
Het valt docenten steeds vaker op dat het niveau van het Nederlands in werkstukken van studenten nogal matig kan zijn. Er worden niet alleen veel typ-, maar ook spellings- en grammaticafouten gemaakt. Er is dan ook besloten om hier voortaan kritischer op te letten en deze fouten in de beoordeling van een werkstuk mee te laten wegen. De bedoeling is nadrukkelijk niet om het je moeilijker te maken, maar correct kunnen schrijven is niet alleen in je studie maar ook in een latere loopbaan essentieel. Dit maakt weliswaar geen deel uit van het reguliere onderwijs van Geschiedenis, maar we verwachten wel dat je over de nodig kennis in deze beschikt. Mocht je van jezelf weten dat dat niet of onvoldoende het geval is, kijk dan als eerste in J. Renkema, Schrijfwijzer, Den Haag 2005, prijs ca. ¿ 30. Bij je tutor en ook studieadviseur kan je terecht voor meer hulp als je dat nodig hebt.
Deze nieuwe regels zullen voor het eerst gehandeerd worden in Onderzoeksseminar I in blok 2. De weging van fouten zal de volgende zijn:
5 taalfouten = aftrek 1 punt; 10 taalfouten = aftrek 2 punten; 15 taalfouten: onvoldoende (herkansing). Als taalfout gelden dus zowel typ- maar ook spellings- en grammaticafouten.
quote:Op donderdag 26 november 2009 22:41 schreef Dunckie het volgende:
Ik ben zojuist geslaagdWou het toch even melden.
Ik had al een heel groot deel van mijn keuzevakken gevuld met niet echt historische vakken. Daarom was voor mij die master ook een heel logisch vervolg. Ik heb er nooit spijt van gehad en lekker mijn eigen onderzoek/interesse kunnen doen. Carrieretechnisch is het ook een betere stap geweest (denk ik).quote:Op zaterdag 5 december 2009 00:39 schreef Thundertje het volgende:
Geen Leidsche historici aanwezig? Officieel derde-jaars alhier met nog iets van 80ects open. Wel gewoon. volgend semester BA scriptie schrijven over iets met natie-staten, hippe non-state-actors en interessante interacties post-WWII.
@Lennox en andere mensen die een niet-historische master hebben gedaan/gaan doen na hun BA geschiedenis: hoe is die omschakeling bevallen en wat waren de motivaties naast de carrière mogelijkheden?
Ik hoor veel dat mensen die hun P halen in de lerarenopleiding falen op de universiteit. Vraag me niet waarom. Universiteiten zitten er ook niet om te springen wat dat betreft. Maar het gat in niveau is ws. gewoon te groot.quote:Op maandag 14 december 2009 04:35 schreef emokid het volgende:
Ik stelde mijn vraag net in een twee jaar oude topic, en zag achteraf pas dat ik dat beter hier kon doen. Ik wil wo geschiedenis studeren, mede omdat ik dus eindelijk iets wil doen wat ik wil. Ik studeer op dit moment een mbo opleiding omdat ik ooit voor de rest van mijn leven 9 tot 5 achter een computer wilde zitten en vond doorstuderen maar niks (deed ooit vwo maar flikkerde naar het vmbo).
Ik ben bijna klaar, en probeer een beetje uit te zoeken hoe ik het beste wo kan gaan doen. Ik ben er zeker van dat ik geen achterstand loop wat betreft het niveau, ik weet en ga akkoord met het feit dat mbo'ers vrij 'dom' zijn, maar ik lees zelf al jaren boeken en wil me er eigenlijk alleen maar van distantiëren.
Dus! Ik zie dat er opleidingen zijn voor geschiedenisleraar op hbo niveau, is het logisch om dat te doen, een P te halen om vervolgens echt te beginnen? Hoe zit het precies, en wat raden jullie mij aan?
Naar mijn idee heeft een goede all-round journalist een fatsoenlijke hoeveelheid (basis)kennis van de economie nodig. Je hoeft niet (zoals een econoom) op grote schaal kwalitatieve onderzoeken uit te voeren en heel precies effecten uit te rekenen, maar zeker wel een inzicht hebben in de werking van de economie als maatschappelijk fenomeen.quote:Op maandag 14 december 2009 11:49 schreef ethiraseth het volgende:
Voor de overheid moet je het vooral in extra-curriculaire activiteiten zoeken. Kijk of je bij een NGO of een politieke partij aan de slag kan. Een vriendin van me heeft vorige week voorlichting gehad over werken bij de overheid en cijfers waren volgens de voorlichters minder belangrijk dan aantoonbare motivatie iets voor de omgeving te willen betekenen en betrokkenheid bij de samenleving hebben getoond.
Verder zie ik niet echt in waarom een journalist per sé iets van economie moet weten, tenzij je de economische kant op wilt. En daarvoor zijn er al echte economen.
Ha ja lekker motiverend, met "gehoord hebben" kan ik natuurlijk weinig, ook ken ik zelf mensen die met een P'tje WO zijn gaan doen, weliswaar geen alfa studie maar dat zou de zaak niet zo anders moeten maken. Ik wil "het niveau niet aankunnen" zelf ervaren.quote:Op maandag 14 december 2009 07:50 schreef Steeven het volgende:
[..]
Ik hoor veel dat mensen die hun P halen in de lerarenopleiding falen op de universiteit. Vraag me niet waarom. Universiteiten zitten er ook niet om te springen wat dat betreft. Maar het gat in niveau is ws. gewoon te groot.
Gouden tip: doe net als ik. Ik zat in een soortgelijke situatie als jij, behalve dat ik enkel HAVO heb. Ik had ook geen P en heb een colloquium doctum gemaakt. Dat examen is een prima graadmeter voor het niveau van de opleiding, dus als je dat haalt moet het goed komen. De (toelatings)examens worden elk jaar in mei afgelegd. Succes
Ja, ik heb vorig jaar HBO gedaan. Echter geen geschiedenis, maar informatiedienstverlening en -manegement (soort communicatie). Ik kom 'origineel' alleen wel van het gymnasium, maar ben wegens motievatieproblemen afgestroomd naar de HAVO. Zit nu dus met m'n HBO propedeuse in het 1e jaar van Geschiedenis (WO) en het gaat erg goed... Maar nogmaals, ik ben dus eigenlijk nooit echt een HAVO leerling geweest. Ik denk dat als je het graag wilt en het erg interessant vindt, dat dat ook voor fatsoenlijke resultaten leidt. Zeker als je gewoon de uren die ervoor staan in je studie steekt.quote:Op maandag 14 december 2009 13:14 schreef emokid het volgende:
[..]
Ha ja lekker motiverend, met "gehoord hebben" kan ik natuurlijk weinig, ook ken ik zelf mensen die met een P'tje WO zijn gaan doen, weliswaar geen alfa studie maar dat zou de zaak niet zo anders moeten maken. Ik wil "het niveau niet aankunnen" zelf ervaren.
Zitten er mensen hier met hbo propedeuses?
honours programma. niemand maalt om die losstaande eerstejaarsvakken, maar een honours-programma + bijbehorende hoge cijfers voor je reguliere vakken zijn wel een pluspunt.quote:Op maandag 14 december 2009 12:58 schreef Valid het volgende:
[..]
Naar mijn idee heeft een goede all-round journalist een fatsoenlijke hoeveelheid (basis)kennis van de economie nodig. Je hoeft niet (zoals een econoom) op grote schaal kwalitatieve onderzoeken uit te voeren en heel precies effecten uit te rekenen, maar zeker wel een inzicht hebben in de werking van de economie als maatschappelijk fenomeen.
Mijn eigenlijk vraag is echter: wat zou de kans op een baan mogelijk meer vergroten; een aantekening op je diploma dat je het Honours traject gevolgd hebt (met een verbreding richting economie) of een aantal losse reguliere vakken (in het gunstigste geval een propedeuse) in de economie?
Motiverend? Google eens zou ik zeggen. Het is uitgebreid besproken geweest hoor.quote:Op maandag 14 december 2009 13:14 schreef emokid het volgende:
[..]
Ha ja lekker motiverend, met "gehoord hebben" kan ik natuurlijk weinig, ook ken ik zelf mensen die met een P'tje WO zijn gaan doen, weliswaar geen alfa studie maar dat zou de zaak niet zo anders moeten maken. Ik wil "het niveau niet aankunnen" zelf ervaren.
Zitten er mensen hier met hbo propedeuses?
daar ben ik het wel mee eens. Een HBO-P is inderdaad een beetje zonde en geeft behale toelating niks waar je wat aan hebt op de universiteit. Een betere voorbereiding is óf alsnog je VWO halen (maar dat zal wel minimaal 1-2 jaar duren) of een colloquium doctum (want dat toetst op VWO-niveau).quote:Op maandag 14 december 2009 13:23 schreef Steeven het volgende:
[..]
Motiverend? Google eens zou ik zeggen. Het is uitgebreid besproken geweest hoor.
Ik zeg dat je een jaar verpest sowieso met het halen van een P. Je kunt beter je inzet tonen op een colloquium doctum. Tenzij je meer WO studies overweegt, dan kan een P handig zijn. Maar dan geldt het eerder gezegde weer.
Op de informatie-borden bij burgers zoo.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 15:59 schreef TitusPullo het volgende:
Dierengeschiedenis? Waar geven ze dat?
quote:Op donderdag 7 januari 2010 05:01 schreef De_Kardinaal het volgende:
[..]
Op de informatie-borden bij burgers zoo.
OMG. Wat een geklooi van de universiteiten. Jij loopt nu toch een aardige vertraging op, vorig jaar was je toch vanwege vergelijkbare redenen geswitcht van de UvA naar de VU?quote:Op woensdag 17 maart 2010 07:46 schreef ethiraseth het volgende:
Ik heb bijna al mijn mastervakken naar volgend jaar doorgeschoven omdat het programma aan de VU weer op de schop gaat. Het was dit jaar van een beetje bedenkelijk niveau, onder andere door de eis aan mastervakken dat studenten verplicht aan het woord moesten komen. Dit resulteerde in een 10-punts vak geschiedfilosofie wat neerkwam op 4 colleges van de docent en 10 colleges lang presentaties van medestudenten aanhoren. Een ander vak wat dit jaar nieuw was, historisch seminar geheten, wordt zelfs helemaal geschrapt. Het vak ging over de samenhang tussen geschiedenis en de maatschappij, maar het was ook van een nogal bedenkelijk niveau door die lompe eis dat studenten veel inbreng moeten hebben. Zo heel veel kan je ook weer niet over die historische canon vertellen, helemaal niet als elke student (20+) ook nog een presentatie moest geven.![]()
Dus ja, die vakken heb ik meteen laten vallen toen ik hoorde van de veranderingen. Nu wordt het eerste vak vervangen door 14 weken lang hardcore geschiedfilosofie zonder presentaties van de student (maar met "actieve participatie tijdens college", wat neerkomt op "je mag een vraag stellen, maar liever niet want je bent gewoon een domme aap volgens de docent"). Het andere vak wordt geschrapt voor 10 punten aan historiografie. Vind het een flinke verbetering, het theoretische aspect van geschiedenis was een beetje een ondergeschoven kindje in de bachelor.
Ach, ik maak me allang niet meer druk om in hoeveel tijd ik afstudeer. Ik gok nu op ergens eind volgend jaar, maar ik merk het wel. Ik heb sowieso al geen stufi of lening meer, dus ik bedruip mezelf met een deeltijdbaan, heb een dak boven mijn hoofd en eten op tafel, ik vind het allang best allemaal. Heb sowieso niet zo'n haast met beginnen met voltijd werken enzo.quote:Op woensdag 17 maart 2010 08:50 schreef Ewelina het volgende:
[..]
OMG. Wat een geklooi van de universiteiten. Jij loopt nu toch een aardige vertraging op, vorig jaar was je toch vanwege vergelijkbare redenen geswitcht van de UvA naar de VU?
Voor prehistorie moet je bij archeologie zijn, vandaar dat je die niet vindt in het geschiedenis-topic.quote:Op donderdag 18 maart 2010 14:38 schreef Libereco het volgende:
Ik meldt me ook maar in dit topic. Een erg interessante studie die zeker het overwegen waard is om te gaan volgen. Lastig: politicologie, sociologie en wijsbegeerte zijn ook mooie studies. Eigenlijk heb ik geen idee waar te beginnen. Wat trok jullie het meeste aan in deze studie. En wat onderscheid volgens jullie geschiedenis van bovengenoemde opleidingen? Is een studie zoals geschiedenis bijvoorbeeld wat breder georiënteerd of is het juist vrij specifiek? Lijkt me interessant om bijvoorbeeld te bestuderen hoe actueel sommige historische gebeurtenissen nog steeds kunnen zijn. Dingen in een bredere context kunnen plaatsen, in staat zijn een beter wereldbeeld te kunnen creëren en een brede visie op zaken te hebben. In staat zijn eigen theorieën te kunnen 'ontwikkelen'.
Afgelopen winter ben ik gestopt met mijn studie Journalistiek. De motivatie ontbrak en het niveau van de studie viel me eigenlijk wat tegen. Uiteindelijk nogal onnadenkend natuurlijk van mij. Nog even een jaartje bikkelen en ik had mijn propedeuse op zak. Maar ja, het zei zo. Misschien was het allemaal ook nog wel een stapje te vroeg omdat ik eigenlijk nog niet wist wat ik écht wilde doen. Bovendien was de vrees toch ook wel aanwezig dat ik essentiële kennis te kort kwam om naar de universiteit door te kunnen stromen. Volgend jaar begin ik gewoon weer met een schone lei. En niet onbelangrijk: de motivatie is nu wel zeker aanwezig.
Zijn er hier nog meer mensen die na een hbo propedeuse zijn doorgestroomd richting geschiedenis en hoe beviel dat? Persoonlijk zit ik nogal in dubio: volwassen onderwijs vwo volgen of toch wéér hbo. Sluit het vwo beter aan op het wetenschappelijk onderwijs ? Op hbo zijn eigenlijk weinig studies die me aanspreken. Overheidsmanagement klinkt dan 'misschien' nog wel aantrekkelijk. Lerarenopleidingen lijken me om eerlijk te zijn op het eerste gezicht niks, maar ik zeg nooit nooit. Eigenlijk spijtig dat het hbo zo weinig geschiedenis- en politiek gerelateerde opleidingen kent.
Al met al veel onbeantwoorde vragen en een flinke lap tekst. Jullie hoeven natuurlijk niet alles te beantwoorden. Vooral persoonlijke verhalen spreken me aan. Binnenkort ga ik zeker naar de voorlichtingsdagen om een wat bredere kijk op zaken te krijgen.
Trouwens: nog mensen die zich verdiepen in de prehistorie? Hoor je eigenlijk nooit zo veel van.
Ah, natuurlijk!quote:Voor prehistorie moet je bij archeologie zijn, vandaar dat je die niet vindt in het geschiedenis-topic.
Ik kreeg al een beetje dat beeld. Discipline dus, maar als je het écht wilt doen zeker niet onmogelijk. Schrijven moet niet een heel groot probleem zijn. Statistiek is alleen wat rottig, maar valt dus reuze mee zoals ik lees.quote:Maar ik ben een van de mensen die op de universiteit is gekomen met een HBO propedeuse (informatica in mijn geval ). Uit ervaring kan ik zeggen dat, ja, VWO zal beter aansluiten. Echter, geschiedenis vereist geen specifieke voorkennis, dus als je makkelijk door het HBO liep en enige vaardigheid in schrijven hebt moet de studie best te doen zijn. Je zal het eerste jaar het misschien nog het zwaarst hebben, omdat je dan heel veel stampwerk moet verrichten, maar (in elk geval aan de VU) dit verandert vanaf het tweede jaar al snel naar leren onderzoek doen.
Lastig, lastig. Beide reuze interessant. Aardig wat verstand over het verleden is denk ik sowieso noodzakelijk om de actualiteiten van nu goed te kunnen analyseren. Maar de nadruk op de hedendaagse wereld spreekt ook aan, zeker met de ontwikkelingen die gaande zijn sinds het nieuwe millennium. Zaken als versplintering van het politieke landschap en de opkomst van populistische partijen worden natuurlijk, vooral bij studies als sociologie, antropologie en politicologie breed uitgemeten. Overigens zijn dat ook zaken die waarschijnlijk vanuit historisch oogpunt te verklaren zijn. Dat is ook het leuke van al deze studie: allemaal hebben ze wat met elkaar gemeen.quote:Sowieso richten politicologie/sociologie zich meer op het normale van een samenleving, terwijl je bij geschiedenis veel sneller op het abnormale richt, want dat zijn de situaties die de leukste onderzoeken opleveren. maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk weinig afweet van die studies, dus ik kan er niet echt wat over zeggen. Ik denk wel dat geschiedenis van de drie de meest brede studie is. Sowieso kan je heel goed geschiedenis combineren met theorieën uit beide andere studies. Zeker in de contemporaine geschiedenis zijn de verschillen tussen geschiedenis en sociologie minder klein. De vraag is dus of je je vooral op de hedendaagse wereld wilt richten, of dat je naar het verleden wilt kijken om op basis daarvan naar het heden te kijken.
Leuk om te lezen dat je redelijk veel bewegingsvrijheid hebt in zo'n studiequote:Hoe breed of gespecialiseerd je het wilt hebben hangt van jezelf af, en van het aanbod van vakken van de universiteit. Sommige mensen bijten zich vast in de briefwisseling van Willem III, anderen houden zich bezig met de ontwikkeling van mystieke tradities in de Islamitische wereld, of met de ecologische geschiedenis van Nederland (een docente van me heeft ooit een werk geschreven over het konijn in Nederland ). Het hangt van je eigen interesses af dus.
Dat trekt me ook erg in bijvoorbeeld deze studie. Altijd kunnen er weer verrassingen zijn, dingen die je tot nadenken zetten. Absoluut geen eenzijdige studiequote:Denk ook zeker dat geschiedenis een hele nuttige studie is om je wereldbeeld positief te veranderen. Je leert veel gevoeliger te worden voor allerlei nuances (wen er maar aan dat docenten zeggen "Dit zit zo & zo, máár...". Je leert al snel dat er echt geen enkel goed antwoord bestaat op de meeste vragen, hoe naadloos allerlei sociale, politieke en culturele invloeden door elkaar lopen en dat je nooit kan denken dat je wel snapt hoe het zit. Je realiseert je al snel dat hetgeen je op tv wordt verteld eigenlijk nooit het hele verhaal is, en dat alles wat je ziet vaak decennia of soms eeuwen terug gaat.
Wat me het meest aantrekt in de studie is het algehele plaatje. Ik vind alle geschiedenis interessant en als nieuwsgierig persoon is er zoveel te bestuderen dat ik hier wel goed zit. Ik had al een halve boekenkast wetenschappelijke literatuur gelezen voordat ik begon; grappig genoeg soms boeken die door docenten worden aangeraden in de vakken die ik volg. Wat Ethisareth zegt, het is net hoe breed je het zelf wilt maken. Dat hangt compleet af van de verdieping die je volgt na de vakken in het begin die wat algemener zijn georiënteerd. Ik heb bijvoorbeeld klasgenoten die een fascinatie hebben voor de Klassieke Oudheid, of de Moderne Tijd, terwijl ik bovengemiddelde interesse heb voor krijgskunde. Zo heeft iedereen watquote:Ik meldt me ook maar in dit topic. Een erg interessante studie die zeker het overwegen waard is om te gaan volgen. Lastig: politicologie, sociologie en wijsbegeerte zijn ook mooie studies. Eigenlijk heb ik geen idee waar te beginnen. Wat trok jullie het meeste aan in deze studie. En wat onderscheid volgens jullie geschiedenis van bovengenoemde opleidingen? Is een studie zoals geschiedenis bijvoorbeeld wat breder georiënteerd of is het juist vrij specifiek? Lijkt me interessant om bijvoorbeeld te bestuderen hoe actueel sommige historische gebeurtenissen nog steeds kunnen zijn. Dingen in een bredere context kunnen plaatsen, in staat zijn een beter wereldbeeld te kunnen creëren en een brede visie op zaken te hebben. In staat zijn eigen theorieën te kunnen 'ontwikkelen'.
Grappig, ik heb ook een jaar Journalistiek gestudeerd en ben daar ook vroegtijdig mee gestopt. Het niveau daar ligt niet hoog nee. Maar heb je VWO op zak of ga je via een colloquium doctum de universiteit binnen?quote:Afgelopen winter ben ik gestopt met mijn studie Journalistiek (hbo). De motivatie ontbrak en het niveau van de studie viel me eigenlijk wat tegen. Uiteindelijk nogal onnadenkend natuurlijk van mij. Nog even een jaartje bikkelen en ik had mijn propedeuse op zak. Maar ja, het zei zo. Misschien was het allemaal ook nog wel een stapje te vroeg omdat ik eigenlijk nog niet wist wat ik écht wilde doen. Bovendien was de vrees toch ook wel aanwezig dat ik essentiële kennis te kort kwam om naar de universiteit door te kunnen stromen. Volgend jaar begin ik gewoon weer met een schone lei. En niet onbelangrijk: de motivatie is nu wel zeker aanwezig.
Neen. Ik heb overigens ook een lerarenopleiding geprobeerd en die raad ik af. Tevens heb ik ergens gelezen dat mensen die via de lerarenopleiding doorstromen naar de universiteit veelal falen, maar dat moet ik even opzoeken. Geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar het verschil in niveau tussen HBO en universiteit is er nu eenmaal.quote:Zijn er hier nog meer mensen die na een hbo propedeuse zijn doorgestroomd richting geschiedenis en hoe beviel dat? Persoonlijk zit ik nogal in dubio: volwassen onderwijs vwo volgen of toch wéér hbo. Sluit het vwo beter aan op het wetenschappelijk onderwijs ? Op hbo zijn eigenlijk weinig studies die me aanspreken. Overheidsmanagement klinkt dan 'misschien' nog wel aantrekkelijk. Lerarenopleidingen lijken me om eerlijk te zijn op het eerste gezicht niks, maar ik zeg nooit nooit. Eigenlijk spijtig dat het hbo zo weinig geschiedenis- en politiek gerelateerde opleidingen kent.
Heel veel discipline. Je wilt niet weten hoeveel mensen er afvallen in het eerste jaar. Je wilt ook niet weten hoeveel de docenten zeuren over de inzet en aanwezigheid en prestaties etc. van voltijdstudentenquote:Ik kreeg al een beetje dat beeld. Discipline dus, maar als je het écht wilt doen zeker niet onmogelijk. Schrijven moet niet een heel groot probleem zijn. Statistiek is alleen wat rottig, maar valt dus reuze mee zoals ik lees.
Kennis van het verleden kan je helpen om het heden te begrijpen, maar er zijn zoveel interpretaties voor gebeurtenissen dat het beeld vaak heel genuanceerd gebracht moet worden (zei Ethisareth ook al terecht). Maar zaken als de versplintering van het politieke landschap en populisme; dat zijn echt geen specifieke dingen die je enkel zult vinden bij sociologie. Ik heb enkel een inleidend vak gevolgd voor Moderne en Eigentijdse geschiedenis tot nog toe, maar zelfs met de kennis die je opdoet bij die vakken kun je dat soort elementen al prima plaatsen. Dat zijn namelijk 'stampvakken', je zult behoorlijk veel kennis op doen in korte tijd.quote:Lastig, lastig. Beide reuze interessant. Aardig wat verstand over het verleden is denk ik sowieso noodzakelijk om de actualiteiten van nu goed te kunnen analyseren. Maar de nadruk op de hedendaagse wereld spreekt ook aan, zeker met de ontwikkelingen die gaande zijn sinds het nieuwe millennium. Zaken als versplintering van het politieke landschap en de opkomst van populistische partijen worden natuurlijk, vooral bij studies als sociologie, antropologie en politicologie breed uitgemeten. Overigens zijn dat ook zaken die waarschijnlijk vanuit historisch oogpunt te verklaren zijn. Dat is ook het leuke van al deze studie: allemaal hebben ze wat met elkaar gemeen.
Tot welke periode spreekt men eigenlijk bij deze opleiding over geschiedenis? Voor de Koude Oorlog, voor 9/11 ?
quote:Op donderdag 18 maart 2010 17:37 schreef Libereco het volgende:
[..]
Tot welke periode spreekt men eigenlijk bij deze opleiding over geschiedenis? Voor de Koude Oorlog, voor 9/11?
[..]
En zo is hetquote:Op vrijdag 19 maart 2010 16:04 schreef ethiraseth het volgende:
Oh ja, dat klopt. Historici hebben over het algemeen een bloedhekel aan theorieën. Liever duiken ze een archief in, zoeken wat bronnen bij elkaar en gaan schrijven. Alles wat we verklaren is toch uniek, dus geen reden om er een of andere overkoepelende theorie op te plakken.
Als historicus moet je jezelf zien te verkopen. Inderdaad tref je weinig banen aan waarbij je iets kan met alle kennis die je hebt opgebouwd, maar je hebt daarentegen ook bepaalde vaardigheden (analytisch vermogen b.v.) die erg gewild zijn in bepaalde takken. Denk aan projectmanagement e.d. Als je specifiek voor een baan binnen je vakgebied wilt gaan raad ik aan om heel hard je best te doen en ver boven de rest uit te springen.quote:Op donderdag 25 maart 2010 19:50 schreef Your_mother_in_law het volgende:
Hallo allemaal, ik ben nu nieuw bij dit subforum, maar ik heb een vraagje.
Ik zit nu in het 3e jaar middelbare school gymnasium, en ik neem volgend jaar het profiel NT + geschiedenis en filosofie. Ik wil later heel graag iets met geschiedenis studeren, maar ik vrees dat de toekomstmogelijkheden zeer bar zijn. Ik hoor verhalen dat op de arbeidsmarkt weinig vraag is naar historici en dat ook nog veel studenten buiten hun vakgebied eindigen. En ik heb niet zoveel zin om leraar te worden.....
Iemand meer informatie?
Colloquiumn Doctum hier met alleen HAVO. Bijspijkeren heeft niet heel veel zin, want je leert alles toch wel in de introductievakken. Maar een beetje verdieping kan nooit kwaad natuurlijk. Waar je tegenaan loopt is de zelfstandigheid e.d. je moet alles zelf doen en het vereist enorm veel discipline van jezelf. Als je dat niet hebt moet je er niet aan beginnen.quote:Op zaterdag 3 april 2010 18:51 schreef Schaffelaar het volgende:
Ik overweeg om van een HBO studie over te stappen naar WO geschiedenis - maar heb dus alleen havo en een totaal irrelevante propedeuse.![]()
Ben erg bang dat het voor mij veel moeilijker word dan de gemiddelde vwo'er, en het leek me dus handig om hier te vragen of jullie hier ervaring mee hebben.
Heeft iemand tips waar mensen die geen vwo diploma hebben vaak tegen aan lopen? Heb nu nog een paar maanden om bij te spijkeren, en ben ook zeker van plan dat te gaan doen als dat nodig is
quote:Op 28 maart 2010 15:26 schreef Schaffelaar het volgende:
Beste ethiraseth,
Ik las op Geschiedenis #4 dat je in het verleden de overstap hebt gemaakt van hbo informatica naar een studie geschiedenis aan de VU. Ik ben zelf op dit moment ook bezig met HBO informatica maar ik voel me niet erg meer op mijn plaats en begin steeds meer te kijken naar opleidingen zoals politicologie en geschiedenis.
Nu vroeg ik mij dus af wat voor vooropleiding je precies hebt gedaan en hoe je de overstap hebt ervaren; begin je met een achterstand ten opzichte van mensen die van het vwo afkomen?
Was het een algemeen vak VMT of iets specifieker? Goed bezig met je essay en excursiequote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:38 schreef Ewelina het volgende:
Ik heb voor mijn laatste essay een 9 terug. Tevens heb ik Vroegmoderne geschiedenis gehaald (6,1) waardoor ik nog maar 10 ECTs hoef voor mijn bachelor. Daarvan gaat 1 vak dit semester nog gehaald worden en het andere volgend jaar, dan ga ik ook de BA-scriptie schrijven.
Tevens ga ik over een maand voor 2 weken op reis met een excursiewerkgroep, naar Roemenië, Moldavië, Oekraïne en de Krim. Ik heb er onwijs veel zin in.![]()
Algemeen overzichtsvak. Ik ben geen held in tentamens (faalangst). Echt, bijna afgestudeerd zijn en dan je P nog niet hebbenquote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:40 schreef Steeven het volgende:
[..]
Was het een algemeen vak VMT of iets specifieker? Goed bezig met je essay en excursie.
Grappig, dat vak heb ik ook net gehaald.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 11:43 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Algemeen overzichtsvak. Ik ben geen held in tentamens (faalangst). Echt, bijna afgestudeerd zijn en dan je P nog niet hebben
Excursie heb ik inderdaad onwijs veel zin in. Docent is enorm enthousiast en je moest ook toegelaten worden. Voor de inschrijving moest je een motivatiebrief schrijven en je CV inleveren. Ik heb dus kennelijk wat zinnigs opgeschreven al heeft het vast geholpen dat ik de docent al kende.![]()
En mbt het essay: een docent zei vorig semester dat mijn uitdaging was om heel goed te worden. Als ik er ietsje meer tijd in stopte, zou ik een 9 halen voor een essay. Hij had dus kennelijk gelijk.![]()
Hou het erop dat ik een apart studieprogramma heb gevolgd...quote:Op zaterdag 1 mei 2010 23:11 schreef Steeven het volgende:
[..]
Grappig, dat vak heb ik ook net gehaald.
Ah joh, dat maakt toch niks uit, als je ze maar haaltquote:Op zaterdag 1 mei 2010 23:43 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Hou het erop dat ik een apart studieprogramma heb gevolgd...Eerst het grootste gedeelte van de postpropedeusevakken en toen alle vakken van de propedeuse.
Of dat kansloos is hangt toch echt compleet af van hoe je jezelf kunt verkopen. Met de vaardigheden die je opdoet kun je het vrij ver schoppen binnen een bedrijf. Het wordt een ander verhaal als je in het vak zelf verder wilt.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 13:00 schreef ethiraseth het volgende:
Ik krijg steeds meer de neiging om weer eens te stoppen met mijn master en een schakelprogramma archiefwetenschap te volgen, om vervolgens de master Culturele informatiewetenschap te doen zodat ik misschien in iets als de documentaire informatievoorziening aan de slag kan. Reguliere geschiedenis is echt te kansloos qua werk vinden eigenlijk.![]()
ja ik ben even in een cynische bui
Cijfers van m'n prospectieve MA zien er wel prima uit wat mij betreft. Paar kerncijfers:quote:Op dinsdag 4 mei 2010 13:00 schreef ethiraseth het volgende:
Ik krijg steeds meer de neiging om weer eens te stoppen met mijn master en een schakelprogramma archiefwetenschap te volgen, om vervolgens de master Culturele informatiewetenschap te doen zodat ik misschien in iets als de documentaire informatievoorziening aan de slag kan. Reguliere geschiedenis is echt te kansloos qua werk vinden eigenlijk.![]()
ja ik ben even in een cynische bui
Klinkt tofquote:Op maandag 17 mei 2010 21:43 schreef ethiraseth het volgende:
Ben bezig aan een essay over de invloed van de telegraaf en de klok (invoering van Greenwich tijd door heel het land, openingstijden bepalen, werktijden opleggen etc) op sociale discipline in Victoriaans Engeland en het is best een deprimerende bedoening om te zien hoe doelbewust religieuzen en kapitalisten werkten aan het opdringen van een moraal. Het is uitkijken dat ik niet een diehard Marxistische beschrijving ga geven.
Leeft die nog?quote:
Toegegeven, ik ken het boek niet, dus ik weet ook niet of er wordt opgeschept over de omvang van de bevolking in China. Maar ik zie het voorbeeld dat je hierboven geeft, niet als een poging om Europa te kleineren. Je zou zoiets ook kunnen opmerken over het Oost-Romeinse Rijk en het zogenaamde post-Romeinse Europa, zonder daarmee de grotere waarde van Byzantium te betogen.quote:Op woensdag 19 mei 2010 13:19 schreef Steeven het volgende:
Er wordt opgeschept over hoeveel mensen er wel niet in China woonden, in tegenstelling tot Europa. Net of meer mensen beter is?
Zoals ik al zei, misschien zie ik wel spoken, maar soms vind ik de aangehaalde voorbeelden raar, inclusief de woordkeuze. De auteur(s) doen een terechte poging om te laten zien dat er buiten Europa ook wel dingen gebeurden e.d. maar soms doen ze net teveel hun best.quote:Op woensdag 19 mei 2010 18:47 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Toegegeven, ik ken het boek niet, dus ik weet ook niet of er wordt opgeschept over de omvang van de bevolking in China. Maar ik zie het voorbeeld dat je hierboven geeft, niet als een poging om Europa te kleineren. Je zou zoiets ook kunnen opmerken over het Oost-Romeinse Rijk en het zogenaamde post-Romeinse Europa, zonder daarmee de grotere waarde van Byzantium te betogen.
http://rutgerschimmel.wordpress.com/quote:Op woensdag 19 mei 2010 15:11 schreef Steeven het volgende:
[..]
Leeft die nog?
Edit - Las net de eerste pagina, daar heeft men het over het vak. Ben niet de enige die - ondanks de gemotiveerde docent - er niet erg door geboeid raakt. Het is inderdaad zo vreselijk politiek correct.
De pretenties spatten er wel vanaf. Die obsessie met een gebrek aan moraal bij atheïsten is bijna ongezond te noemen.quote:Op donderdag 20 mei 2010 10:36 schreef Dunckie het volgende:
[..]
http://rutgerschimmel.wordpress.com/
Dit doet hij nu o.a.
Dat inderdaad. Al dacht ik in bepaalde gevallen wel: dit is pretentieus gewauwel.quote:Op donderdag 20 mei 2010 12:22 schreef ethiraseth het volgende:
Ondanks zijn nogal pretentieuze posts vond ik Scaurus wel een toevoeging voor het forum, hij bracht zeker een uniek geluid. Wel jammer dat hij weer weg is.
Heyquote:Op vrijdag 21 mei 2010 07:56 schreef Civilization het volgende:
Hallo Steeven!
Ik studeer op dit moment ook geschiedenis in Utrecht het 1e jaar. En ik ben ook een oud HBO student met een P in rechten. Tot nu toe alles nog gehaald hoewel de cijfers nooit over de 7 gaan...maar goed je kunt niet alles hebben en stampen is nu nooit echt een sterk punt van me geweest. Misschien heb ik je dan wel eens gezien bij tentamens (behalve dat ik niet weet hoe je er uitziet)
Ik ben voltijd ben ik bangquote:Op vrijdag 21 mei 2010 09:02 schreef Steeven het volgende:
[..]
Hey
Ben je voltijdstudent of deeltijd? Ik zit in het 2e jaar trouwens. Als je deeltijd doet volg je nu Eigentijdse geschiedenis, ben je voltijd dan heb ik geen idee
. Mocht je dat laatste zijn dan ram je het gemiddelde fijn omhoog. Ik weet niet of het je is opgevallen maar vrijwel alle docenten hebben geen hoge pet op van voltijdfiguren, zelden zoveel cynische opmerkingen gehoord als dit schooljaar. Maar dat is natuurlijk een generalisatie. Ik hoorde gisteren dat het hoogste cijfer bij Vroegmoderne Tijd toch gehaald is door een voltijdstudent
. Tevens vonden ze het slagingspercentage te hoog (eveneens het gemiddelde cijfer).
Nou ja, nog 4-5 weken doorbijten. Ik zit er eigenlijk wel doorheen dit schooljaar. Ben toe aan rust.
Ze geven toch geen P meer? Maar ik snap wat je bedoelt. Die essays zijn niet héél moeilijk nee, wat je ervan moet leren is hoe je informatie kunt filteren, want het is veel stof. En natuurlijk annoteren e.d. daar gaat het ze om. Toch moet je er wel ff tijd in steken. En ik als deeltijder mag dan lekker in het weekend aan de slagquote:Op zondag 23 mei 2010 16:46 schreef Civilization het volgende:
[..]
Ik ben voltijd ben ik bang. Ik doe nu Eigentijds en Wereldgeschiedenis dus dat zal wel hetzelfde zijn. Voltijd studenten zijn meestal slechter juist omdat ze geen vaste baan hebben naast hun studie en daarom de hele tijd met het studentenleven bezig zijn in plaats van ook nog wat leren. Ik kan die cynische opmerkingen wel begrijpen, kijk alleen maar naar Middeleeuwen hoe dramatisch dat voor de meeste voltijders is verlopen
Het het was niet eens echt moeilijk! De toetsvorm van Wereldgeschiedenis is trouwens nogal apart... 3x een scriptie die binnen 48 uur moet worden ingeleverd wat dus eigenlijk vergelijkbaar is met een open boek tentamen. Ik ga ervan uit dat ik dat wel haal dus alleen nog goed stampen voor Eigentijds en dan kan ik naar het 2e jaar met een p op zak
Binnenstad. Alleen op de Uithof met tentamens.quote:Op zaterdag 5 juni 2010 21:16 schreef Mykonos het volgende:
Vraagje aan een Utrechtse geschiedenisstudent..
Zit je altijd in de binnenstad of ook op De Uithof? Binnenstad zou wel relaxed zijn, voor mij zeer makkelijk te bereiken vanuit het altijd mooie Maartensdijk
Chris Lorenz - de constructie van het verleden. Is waarschijnlijk de enige degelijke inleiding in de theorie van de geschiedenis in het Nederlands, en is ideaal om alle naieve denkbeelden die beginnende studenten over (het schrijven van) geschiedenis hebben weg te nemen. Zo'n boek is in mijn ogen verplichte kost voor elke geschiedenisstudent.quote:Op maandag 14 juni 2010 22:54 schreef seiramu het volgende:
Ik ga in Utrecht geschiedenis studerenen ik wil me in de vakantie al voorbereiden op deze opleiding. Kunnen jullie me wellicht een aantal boeken aanraden die ik in mijn vrije tijd kan lezen?
O, schrijft Lorenz Nederlands?quote:Op woensdag 16 juni 2010 20:15 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Chris Lorenz - de constructie van het verleden. Is waarschijnlijk de enige degelijke inleiding in de theorie van de geschiedenis in het Nederlands,
Ga je dan ook minder werken? Iig gefeliciteerd met het advies.quote:Op vrijdag 18 juni 2010 13:04 schreef Steeven het volgende:
Ik stop met de deeltijdstudie en ga verder als voltijdstudent.
Overigens bindend studieadvies ontvangen; logischerwijs positief.
toekomstige mede-student meldt zichquote:Op maandag 14 juni 2010 22:54 schreef seiramu het volgende:
Ik ga in Utrecht geschiedenis studerenen ik wil me in de vakantie al voorbereiden op deze opleiding. Kunnen jullie me wellicht een aantal boeken aanraden die ik in mijn vrije tijd kan lezen?
Ik ga twee dagen werken vanaf januari (ik werk nu vier dagen).quote:Op woensdag 23 juni 2010 10:43 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Ga je dan ook minder werken? Iig gefeliciteerd met het advies.
Ik ben terug van een ongelofelijk gave reisHet was zo tof!
En cijfer terug voor laatste stuk: een 7,75. Ben er op zich wel tevreden mee, vond mijn stuk niet zo heel goed en het was een beetje afgeraffeld vanwege tijdsgebrek. Nog 5 ECTs plus scriptie te gaan
Dit vak betrof drie essays. Dus dat is balen iddquote:Op donderdag 24 juni 2010 17:57 schreef ethiraseth het volgende:
Tentamens zijn domme dingen waarbij het alleen gaat om het halen ervan. Een zes voor een essay is balen, een zes voor een tentamen is prima.
Lees het topic eens door.quote:Op vrijdag 9 juli 2010 00:22 schreef Weaut het volgende:
Mensen hier die een deeltijdstudie geschiedenis doen? Zo ja, hoe valt dit te combineren met jouw werk / andere studie?
Cool, was dat je scriptie? Waar ging het over?quote:Op donderdag 22 juli 2010 09:38 schreef Ewelina het volgende:
Ik wil even pimpen met mijn 9,5 voor mijn laatste werkstuk. Ondanks een gecrashte laptop (ik kon een aardig gedeelte overnieuw schrijven) heb ik kennelijk een goed stuk afgeleverd over de verering van Nederlandse heldinnen.
Haha sorry, ik was geloof ik niet helemaal helder toen ik reageerde.quote:Op dinsdag 27 juli 2010 14:42 schreef Ewelina het volgende:
Nee, geen scriptie, en het ging dus over de heldinnenverering in Nederland, zoals al te lezen valt in mijn post. Daar is nooit een stuk over geschreven, alleen dus over de afzonderlijke heldinnen. Met de scriptie ga ik komend collegejaar aan de slag.
Mooi cijfer Knevelt
Heldinnen uit Nederland, uit de Tachtigjarige Oorlog, bekend om hun manmoedigheid. Ik heb uitgezocht waarom er ten eerste zo weinig heldinnen zijn, hoe zij vereerd zijn en hoe de geschiedschrijving over ze veranderd is. Het stuk loopt van 1572 t/m de 1e helft van de 19e eeuw. Het opkomende nationalisme is ook terug te zien in de geschiedschrijving. Ik wilde hem verder laten doorlopen maar toen zat ik al aan 7000 woorden en het stuk moest rond de 6000 woorden zijn.quote:Op dinsdag 27 juli 2010 20:14 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Haha sorry, ik was geloof ik niet helemaal helder toen ik reageerde.
Wat voor heldinnen bedoel je dan? In welke tijd?
Daar zit veel in zo te horen. Gender studies, historiografie, nationalisme en heel wat eeuwen. Wat is je onderzoeksvraag?quote:Op woensdag 28 juli 2010 08:36 schreef $Ewelina het volgende:
[..]
Heldinnen uit Nederland, uit de Tachtigjarige Oorlog, bekend om hun manmoedigheid. Ik heb uitgezocht waarom er ten eerste zo weinig heldinnen zijn, hoe zij vereerd zijn en hoe de geschiedschrijving over ze veranderd is. Het stuk loopt van 1572 t/m de 1e helft van de 19e eeuw. Het opkomende nationalisme is ook terug te zien in de geschiedschrijving. Ik wilde hem verder laten doorlopen maar toen zat ik al aan 7000 woorden en het stuk moest rond de 6000 woorden zijn.
Hoofdvraag was hoe heldinnen vereerd zijn in de Nederlandse geschiedenis. Maar je krijgt het gendergedeelte en de historiografie er gratis bij, omdat er nou eenmaal veel minder vrouwelijke helden zijn dan mannelijke. Ik ben begonnen in 1572 omdat de Tachtigjarige oorlog nou eenmaal bepalend voor NL is geweest en geeindigd in de 1e helft van de 19e eeuw, in verband met het aantal woorden (quote:Op woensdag 28 juli 2010 14:25 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Daar zit veel in zo te horen. Gender studies, historiografie, nationalisme en heel wat eeuwen. Wat is je onderzoeksvraag?
Voor zo'n onderwerp als dit niet, nee.quote:Op donderdag 29 juli 2010 18:07 schreef Steeven het volgende:
Klinkt wel tof. 6000 woorden is ook niet veel he.
Uberhaupt niet vind ik. Maar ik snap dat ze grenzen moeten stellen.quote:Op vrijdag 30 juli 2010 23:51 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Voor zo'n onderwerp als dit niet, nee.
Presentquote:Op donderdag 2 september 2010 18:45 schreef Thrasymachus het volgende:
Zitten er trouwens nog Utrechters hier? Wordt er nog steeds dat schijtvak wereldgeschiedenis gegeven in het eerste jaar?
Gedecimeerd worden is in de oorspronkelijke zin des woords één op de tien man verliezen. Stomme fout.quote:Op donderdag 2 september 2010 22:14 schreef Steeven het volgende:
'Napoleon sent an army of 58,000 under his brother-in-law, General Victor Emmanuel Leclerc, to quash the forces led by Toussaint L'Ouverture, a former slave. Leclerc's army, perhaps the most fearsome in Europe, was decimated by guerrilla fighters and yellow fever. After eigtheen months, the French surrendered and left, having lost over 50,000 of their finest soldiers.'
Nog steeds inderdaad. Goed punt over de samenhang. Ik heb niet alle colleges gevolgd maar het was wel van alles wat.quote:Op donderdag 2 september 2010 23:12 schreef Thrasymachus het volgende:
Nog steeds Worlds Together, Worlds Apart?
Grootste gebrek aan het vak vond ik dat de stof geen samenhang heeft. Het was enerzijds geschiedfilosofie (Spengler, Toynbee, Said); anderzijds gewoon de geschiedenis van buiten Europa (Chinese bureaucratie enzo). An sich interessante onderwerpen, maar als je zo'n groot onderwerp als Chinese geschiedenis recht wil doen, kun je het niet bij één college laten.
Overigens is het wel goed dat er nu in het eerste jaar al aan geschiedtheoretische vorming gedaan wordt. Ik heb dat pas in het derde jaar gehad.
Zoals ik het begreep kan ik me als UU student ook inschrijven voor vakken op de UvA. Achterkant van Internationale Betrekkingen kon ik b.v. volgen in Utrecht of in Amsterdam. Maar hoe het precies werkt weet ik niet.quote:Op vrijdag 3 september 2010 16:48 schreef Thrasymachus het volgende:
Wij hebben hem nu, muahaha!
Hij leidt trouwens de MA cultuurgeschiedenis, je kan dus gewoon naar Utrecht komen. Eigenlijk heb ik een beetje spijt dat ik niet voor die master gekozen heb, maar dat is grotendeels om andere redenen.
Ik volg Achterkant van Internationale Betrekkingen (fucking awesome) en Inleiding Militaire Geschiedenis. In de planning niks spannends tot het tentamen. Alleen een essay voor laatstgenoemde vak, verder is het onwijs veel (en leuk) leeswerk. Voor het eerst geen 'huiswerk' in de zin van vragen beantwoorden uit een werkboek, ook weleens fijn.quote:Op dinsdag 21 september 2010 15:25 schreef Ewelina het volgende:
Even een flinke kick. Ik ben begonnen aan mijn BA-scriptie over consumptiecultuur in de DDR en nog mijn allerlaatste BA-vakje. Hoop voor februari mijn BA te hebben.
Waar zijn jullie mee bezig?
Hoe ging je tentamen overzicht I?quote:Op woensdag 22 september 2010 18:25 schreef Eenskijken het volgende:
: o even dit topic in MyAT zetten, ben 1e jaars student geschiedenis aan de UVA.
Was wel lastig, had die opdracht van Alexander's rijken ipv Sparta gekozen voor die 2e opdracht, meerkeuze waren ook lastig. Maar weet het pas volgende week afaik.quote:
Was dat er dan? En zo ja, waar?quote:Op dinsdag 21 september 2010 15:25 schreef Ewelina het volgende:
Even een flinke kick. Ik ben begonnen aan mijn BA-scriptie over consumptiecultuur in de DDR en nog mijn
quote:Ja, al was ie natuurlijk niet op het niveau van het westen. Er bestaan niet voor niets zoveel grappen overOp zondag 3 oktober 2010 13:45 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Was dat er dan? En zo ja, waar?
quote:Verschilt per universiteit, zou het nakijken op de site van de universiteit waar je het wil gaan studeren.Op woensdag 27 oktober 2010 21:23 schreef Rnnz het volgende:
Vraagje van mijn kant / stiekeme TVP![]()
Hoe zit het nu precies als je een tweede opleiding (in dit geval) Geschiedenis wil volgen? Ik weet dat er recentelijk nogal wat discussie was hierover. Volgens mij was de uiteindelijke conclusie dat het niet duurder wordt voor parallel studenten (twee studies tegelijk), maar wel voor degene die een tweede bachelor willen halen?
In mijn geval zou het dus naast m'n huidige (hbo) studie zijn. Of het überhaupt qua werkdruk te bolwerken is, is de tweede vraag, maar eerst even dit.
Hij moet tussen de 1000 en de 1500 woorden zijn...quote:Op maandag 1 november 2010 22:05 schreef Eenskijken het volgende:
Bijvoegelijke naamwoorden, extra voetnoten plaatsen?
sowieso 800v/d 1000 is genoeg toch. Of zijn ze echt zo streng dat je het aantal woorden moet halen?
Ik ben toegelaten middels een colloquium doctum in 2007. Mijn tip: je stinkende best doen. Dit is mijn derde jaar op de universiteit, maar ik kan met zekerheid zeggen dat de toets die ik maakte niet alleen qua niveau een goede graadmeter was voor wat je kunt verwachten, maar ook dat het gebrek aan begeleiding e.d. een goede test voor jezelf is of je de hoeveelheid stof kunt behappen/plannen.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 12:11 schreef emokid het volgende:
Zijn er mensen die van plan zijn een Colloquium Doctum aan te vragen voor Geschiedenis in 2011? Heb zelf het materiaal doorgenomen voor de Geschiedenis toets en het lijkt redelijk te doen. Nederlands en Engels idem. Mochten er mensen zijn die er ook een afgelegd hebben in het verleden hoor ik graag tips en/of verwijzingen.
Misschien kun je nog een leuke anekdote vinden?quote:Op maandag 1 november 2010 22:03 schreef Ewelina het volgende:
Aan de scriptie-inleiding aan het prutsen. Heb nu 800 woorden, dat moeten er 1000 worden en ik weet niet hoeKan nog een klein stukje schrijven hoe ik de boel ga beschrijven, (structuur) maar dan houdt het ook wel op.
Daar begin ik mee.quote:Op maandag 1 november 2010 22:09 schreef Steeven het volgende:
[..]
Misschien kun je nog een leuke anekdote vinden?
Ik vind het overigens maar een rare eis. Het gaat om de inhoud, niet om de hoeveelheid woordjes daarin :S.quote:
Dat vind ik ook... maar ja, het moetquote:Op maandag 1 november 2010 22:12 schreef Steeven het volgende:
[..]
Ik vind het overigens maar een rare eis. Het gaat om de inhoud, niet om de hoeveelheid woordjes daarin :S.
Haha dat is bij iedereen zo volgens mijquote:Op maandag 1 november 2010 22:13 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Dat vind ik ook... maar ja, het moetEén ding is bij mij altijd duidelijk: als ik ga schrijven om meer woorden te krijgen, is het meestal prut
Huh? Hoe werkt dat dan?quote:Op woensdag 17 november 2010 23:38 schreef Steeven1 het volgende:
Het tentamen Militaire Geschiedenis viel tegelijkertijd met dit tentamen, dus dat is voor mij uitgesteld naar 14 december.
Mooi cijfer!quote:Op vrijdag 26 november 2010 19:06 schreef Steeven het volgende:
8,2 voor Achterkant Int. Betrekkingen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |