quote:De Chinezen bouwen daartoe ook een pijplijn en een raffinaderij. Saillant detail is dat het contract in euro's, niet dollars, wordt betaald.
Oei begint hier dan echt het eind van de dollar als globale munt te tonen...quote:Op zondag 15 maart 2009 10:33 schreef pberends het volgende:
Spanningen VS, Iran en China lopen hoog op
[..].
een beetje vaag bericht. Volgens mij bouw je namelijk geen LNG fabriek in 36 maanden......quote:Op zondag 15 maart 2009 10:33 schreef pberends het volgende:
Spanningen VS, Iran en China lopen hoog op
[..].
quote:Op zondag 15 maart 2009 20:46 schreef pberends het volgende:
Cheney: Bush-regering treft geen blaam:-Bush-regering-treft-geen-blaam.html.
quote:AMSTERDAM VANDAAG: AEX opent 1 tot 2 punten hoger
16-03-2009 08:30:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX opent maandag naar verwachting licht hoger vanwege het hogere slot van de Amerikaanse beurzen en de stijgende koersen in Azie. Daarmee wordt de opwaartse trend van vorige week voortgezet.
"We zullen naar verwachting 1 tot 2 punten hoger openen, in reactie op het hogere slot van Wall Street voor het weekend en de aanzienlijk hoger handelende Nikkei," zegt Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.
Koenders signaleert een omkeer van het sentiment onder beleggers, waarbij de angst steeds verder afneemt. De handelaar wijst daarbij op de zogeheten volatiliteitsindex, die een weerspiegeling geeft van het vertrouwen onder beleggers. Deze index is gedaald, wat aangeeft dat de angst die lange tijd de markt overheerste is afgenomen.
Volgens Koenders zijn er verschillende factoren waardoor het sentiment aantrekt. Zo heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, afgelopen weekend in een interview gezegd ervan overtuigd te zijn dat de economie van de Verenigde Staten zich zal herstellen, al voegde hij eraan toe dat dit herstel niet zal plaatsvinden totdat de financiele markten en de banken zijn gestabiliseerd.
Daarnaast zal de Amerikaanse minister van Financien, Timothy Geithner, in de loop van de week de details aankondigen van het eerder in grote lijnen onthulde reddingsplan voor de financiele sector. Nu moet eindelijk blijken hoe de giftige activa uit het systeem gehaald zullen worden.
Koenders denkt dat Geithner niet opnieuw de fout zal maken om het plan in vaagheden gehuld te houden. "De markt schreeuwt om details", zegt de handelaar. Hij denkt dat de VS afgelopen weekend tijdens de G20-top in Londen de plannen uitgebreid heeft doorgesproken met andere landen. "Zodra het signaal uit de VS komt weten de anderen hoe ze moeten handelen", zegt Koenders over de poging om het internationale financiele systeem weer op de rails te krijgen.
De macro-economische agenda bevat maandag weinig belangrijke punten. Om 14.15 uur wordt de Amerikaanse industriele productie voor februari gepubliceerd. Gerekend wordt op een productiedaling van 1,0%, nadat in januari een afname van 1,8% werd gemeten.
Vrijdag sloot de AEX-index 0,2% hoger op 211,74 punten, de Midkap won 1,8% op 283,05 punten en de Smallcap eindigde 1,2% in de plus op 289,07 punten.
De Amerikaanse beurzen sloten toen eveneens met winst, voor de vierde dag op rij. Het was de sterkste handelsweek in vier maanden tijd.
De Dow Jones Industrial Average (DJIA) sloot vrijdag 0,75% hoger op 7.223,98 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,77% tot 756,55 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,38% won tot 1.431,50 punten.
De Nikkei-225 sloot maandag 1,8% hoger op 7.704,15 punten.
De euro noteert maandag rond 8.30 uur op $1,293.
quote:Op zondag 15 maart 2009 10:33 schreef pberends het volgende:
Spanningen VS, Iran en China lopen hoog op
[..].
Iig tot de cijfers uit de VS binnenkomen. Daarna is het, zoals vanouds, kijken wat die doen.quote:
Dit betekent dan toch dat de Euro e.d. ook door het putje gaan? Volgens het boek van Willem Middelkoop (als de dollar valt) is de dollar het onderpand voor de euro (even simpel gezegd). Het lijkt mij in elk geval niet 'goed' als de dollar echt omvalt, omdat Amerika zichzelf te centraal geplaatst heeft (Federal Reserve, IMF enzo).quote:Op zondag 15 maart 2009 17:41 schreef edwinh het volgende:
[..]
Oei begint hier dan echt het eind van de dollar als globale munt te tonen...
gewoon op groenquote:Op maandag 16 maart 2009 09:10 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
Fortis zal vandaag wss wel weer door het putje gaan. Ze hebben het dividend geschrapt vanwege het (verwachte) verlies van 22 miljard...
Ze hebben op verlies gestaan. Vreemd dat het toch stijgt, ondanks het annuleren van het dividend.quote:
40% van de bedrijven hebben dus problemen, op enig niveau. Ben benieuwd hoeveel arbeidsplaatsen dat uiteindelijk gaat kosten, maar het lijkt erop alsof "veel meer" iig een goede kwalificatie gaat worden.quote:Een of de vijf Nederlandse bedrijven merkt dat het door de kredietcrisis moeilijker is geworden om een lening te krijgen van hun bank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van onderzoek.
Naast de 20% bedrijven die problemen heeft om krediet aan te trekken, gaf nog eens 20% van de respondenten aan andere problemen te ervaren als gevolg van de kredietcrisis, zoals moeilijkheden met het afsluiten van een verzekering tegen het risico dat hun afnemers de verplichtingen niet nakomen.
Een ruime meerderheid van de Nederlandse bedrijven treft maatregelen om de effecten van de economische teruggang het hoofd te bieden, meldt het CBS daarnaast. Bijna 70% van de bedrijven zegt stappen te nemen, zoals het uitstellen van investeringen of het afstoten van tijdelijk personeel, een maatregel die door een op de vijf bedrijven wordt genomen.
quote:In het vierde kwartaal van 2008 was de waarde van de uitvoer bijna 5 procent lager dan een jaar eerder, terwijl deze in de eerste drie kwartalen nog gemiddeld met 11 procent groeide. Het was voor het eerst sinds begin 2004 dat de uitvoer kromp. De krimp geldt voor de meeste landen en producten.
Ontwikkeling Nederlandse uitvoer
Krimp uitvoer naar VK groter dan naar andere EU-landen
Drie kwart van de Nederlandse export gaat naar EU-landen. Naar deze landen werd 4 procent minder uitgevoerd dan in het vierde kwartaal van 2007. De daling verschilde nauwelijks tussen de ‘oude’ EU-landen en de ‘nieuwe’ EU-landen.
Wel daalde de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk iets meer dan gemiddeld, namelijk met 8 procent. Dit viel samen met een sterke waardevermindering van het pond, die Nederlandse producten relatief duurder maakte voor de Britten. Aan de andere kant was de uitvoer naar Duitsland in het vierde kwartaal iets groter dan een jaar eerder.
Ontwikkeling uitvoerwaarde per regio, vierde kwartaal 2008
Uitvoer naar Azië en Rusland sterk onder druk
De uitvoer naar niet-EU-landen kromp met 9 procent. Vooral de uitvoer naar Azië en Rusland stond onder druk. Naar Aziatische landen werd gemiddeld 14 procent minder geëxporteerd, naar Rusland 21 procent minder.
De sterk gedaalde uitvoer naar Rusland hangt mogelijk samen met de sterk gedaalde prijs van ruwe aardolie, één van Ruslands belangrijkste inkomstenbronnen. Ook de uitvoer naar enkele andere voormalige Sovjetrepublieken was fors minder.
Daarentegen groeide de export naar Afrika dankzij Nigeria en Algerije. De uitvoer naar Afrika maakt echter maar 3 procent uit van de totale uitvoer.
Terugval raakt ruime meerderheid van de producten
De krimp van de uitvoer betrof een groot deel van de goederen. Ons land voerde nog wel bijna evenveel uit aan voeding, maar vooral transportmiddelen waren veel minder in trek. Nederlandse bedrijven verkochten bijvoorbeeld veel minder trucks aan het buitenland.
Toch waren er ook producten die het veel beter deden dan in het vierde kwartaal van 2007, zoals medicijnen. De uitvoer hiervan was fors hoger.
Ontwikkeling uitvoerwaarde per productcategorie, vierde kwartaal 2008
deze cijfers maken niets uitquote:Op maandag 16 maart 2009 11:09 schreef TheRoach het volgende:
Hmm. Cijfers zijn opzich niet zo goed en toch stijgen. Zal het sentiment dan toch wat veranderen...?
Vooruitziende blikquote:Op maandag 16 maart 2009 12:01 schreef SeLang het volgende:
Bernanke in zijn studententijd
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 16 maart 2009 09:46 schreef One_conundrum het volgende:
en dat kut AMG ook alweer 9%. Irritant zeg
edit: bijna 13...
100 euro ??quote:Op maandag 16 maart 2009 12:56 schreef pberends het volgende:
[..]
[ afbeelding ].
Ik word trouwens schijtziek van dat SBM, fucking 100 euro verlies.
Optiesquote:
quote:
ach dat valt nog te overzien, ik heb met MT veel meer tot nu toe, heb zelfs een deel van mijn ING moeten verkopen om niet onder mijn beginsalde van deze optie reeks terecht te komen. Maar het kan nog alle kanten uit. Als mittal en ING nog effe flink omhoog dan is het goed en anders heb ik deze optie maand weinig tot niet verdiend :Squote:
Ja, jij met je ophemelende verhalen over SBM... Het aandeel doet gewoon niks, helemaal niks!quote:
quote:De pensioenoverdracht tussen pensioenfondsen ligt vrijwel geheel stil. Werknemers die een andere baan buiten hun sector accepteren, kunnen hun oude pensioen voorlopig niet meenemen naar het fonds van hun nieuwe werkgever.
‘Dit is het onvermijdelijke gevolg van de gedaalde dekkingsgraden van de pensioenfondsen’, zegt Chris Driessen, pensioendeskundige bij de vakcentrale FNV. Pensioenfondsen mogen niet meewerken aan waardeoverdracht als de dekkingsgraad onder de 100 procent ligt. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen van het fonds. Als een werknemer zijn pensioenrechten meeneemt naar een ander fonds, neemt hij 100 procent mee. Dat is ongunstig voor de achterblijvers als het fonds een dekkingsgraad heeft onder dit niveau. Vorige week maakten ABP (83 procent) en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (85 procent) hun dekkingsgraad van eind februari bekend.
Volgens de FNV, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en de pensioenfondsen heeft het stopzetten van de waardeoverdrachten geen directe nadelen voor de betrokken werknemers. ‘Omdat vrijwel alle pensioenfondsen zijn overgestapt op het middelloonsysteem, loopt de werknemer geen pensioenbreuk op als hij niet overdraagt’, aldus Driessen. Dat is wel het geval bij pensioenregelingen waarbij het pensioen gebaseerd is op het laatstverdiende loon.
Werkgevers en bonden verwachten evenmin dat het opschorten van de waardeoverdracht de arbeidsmobiliteit zal remmen. ‘De pensioenregeling speelt geen rol bij het veranderen van baan’, zegt Gerard Verheij van VNO-NCW.
Er zijn geen exacte cijfers bekend van het aantal waardeoverdrachten per jaar. Werknemers die van baan veranderen in hun eigen sector blijven vaak bij hetzelfde bedrijfstakpensioenfonds.
Bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) droegen in 2007 ruim tienduizend werknemers hun pensioen over naar PFZW. Ruim achtduizend werknemers vonden een baan in een andere sector en hevelden hun pensioenaanspraken over naar het fonds van de nieuwe werkgever.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken herleeft het recht op waardeoverdracht zodra de dekkingsgraad weer boven de 100 procent komt. Omdat het niet eerder is voorgekomen dat de pensioenoverdracht in het gedrang kwam, overleggen de pensioenkoepels met het ministerie over de toepassing van de regels. Zo willen ze afspreken hoe ze de deelnemers voorlichten. ‘We willen ook weten hoe de wet precies moet worden uitgevoerd. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met zaken die al in behandeling zijn genomen’, zegt Gert Kloosterboer, de woordvoerder van de Vereniging voor Bedrijfstakpensioenfondsen.
Aan de grafiek te zien, gebeurde in oktober 2007 hetzelfde. Kan dus wel degelijk kloppen.quote:Op maandag 16 maart 2009 14:02 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
TIC Long-Term Purchases Cijfer: -43.0B Verwachting: +44.3B
Of ze hebben een typfoutje gemaakt, of dit is een überdramatisch cijfer.
quote:De werkgelegenheid in de landen van de eurozone is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gedaald in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat bekend op basis van een eerste schatting.
Voor het eerst
In totaal hadden 145,4 miljoen mensen in de eurozone in het laatste kwartaal van vorig jaar een betaalde baan. Dat waren er 453.000 minder dan een kwartaal eerder. In het derde kwartaal daalde de werkgelegenheid in de eurolanden al met 0,1 procent. Het is voor het eerst sinds Eurostat in 1995 met de metingen begon dat de werkgelegenheid in de eurozone twee kwartalen achtereen afneemt.
Gezien het feit dat het cijfer nog steeds niet bijgesteld is en ze nu aan het voorbereiden zijn op de nieuwe cijfers, trek ik die conclusie ook... Überslechte cijfers dus.quote:Op maandag 16 maart 2009 14:06 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
Aan de grafiek te zien, gebeurde in oktober 2007 hetzelfde. Kan dus wel degelijk kloppen.
Lol, jij adviseerde mij om SBM te nemen. Gelukkig niet geluisterdquote:Op maandag 16 maart 2009 12:56 schreef pberends het volgende:
Ik word trouwens schijtziek van dat SBM, fucking 100 euro verlies.
Dat houdt in dat de dollar gaat dalen. Toch?quote:Op maandag 16 maart 2009 14:02 schreef rvlaak_werk2 het volgende:
TIC Long-Term Purchases Cijfer: -43.0B Verwachting: +44.3B
Of ze hebben een typfoutje gemaakt, of dit is een überdramatisch cijfer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |