FOK!forum / Culinesse à gogo / examen koken
Silver_Sharkzondag 8 maart 2009 @ 19:33
Goed ik doe Koksopleiding en binnen 3maanden doe ik examens maar ik moet een soort etiquette houden, wat de mensen graag in een restaurant eten.

Voorgerecht:
Hoofdgerecht:
Nagerecht:


hopelijk helpen jullie me een beetje.
cherrycokezondag 8 maart 2009 @ 19:34
hee dit heb ik ook gedaan GL
Beelzebub85zondag 8 maart 2009 @ 19:35
quote:
Op zondag 8 maart 2009 19:34 schreef cherrycoke het volgende:
hee dit heb ik ook gedaan GL
Same here
golferzondag 8 maart 2009 @ 19:35
Etiquette???
Psychonikeozondag 8 maart 2009 @ 19:36
Voorgerecht: carpaccio
Hoofdgerecht: Biefstuk
Nagerecht: Dame Blanche
TNAzondag 8 maart 2009 @ 19:37
quote:
Op zondag 8 maart 2009 19:33 schreef Silver_Shark het volgende:
een soort etiquette houden
Silver_Sharkzondag 8 maart 2009 @ 19:37
quote:
Op zondag 8 maart 2009 19:37 schreef TNA het volgende:

[..]

on Topic blijven bitch! invullen of opbokken!
RealBizkit666zondag 8 maart 2009 @ 19:38
Voorgerecht: Groentesoep
Hoofdgerecht: Wienerschnitzel met groente en aardappelkroketjes
Nagerecht: Dame Blanche
Bob-Bzondag 8 maart 2009 @ 19:38
Patat met mayo en een kroket en na een magnum
Pyjamazondag 8 maart 2009 @ 19:40
Escargos met stokbrood
Vleesspies met groente en een lekker sausje + patat
Vruchtenijs.
Kabolterzondag 8 maart 2009 @ 19:41
Stokbrood met kruidenboter
Kip, PATAT en appelmoes.
Ijs met verrassing
Curiosityzondag 8 maart 2009 @ 19:53
quote:
Op zondag 8 maart 2009 19:35 schreef golfer het volgende:
Etiquette???

The_Hiveszondag 8 maart 2009 @ 20:10
niets favoriet. Hangt van restaurant/bui af
bbfakirzondag 8 maart 2009 @ 20:13
quote:
Op zondag 8 maart 2009 19:53 schreef Curiosity het volgende:

[..]


Ik zou niet eten wat TS heeft gemaakt. Als hij de ingrediënten net zo door elkaar haalt als de woorden is het niet te pruimen.
keienleggerzondag 8 maart 2009 @ 20:22
favoriet of populair? als je populair bedoelt is het al snel de klassieke zooi waar je je nek over breekt in bistro restaurants:

  • carpaccio/soep

  • runder tournedos (of een lende van een ander dier; varken/hert/etc.) of vis; panga, zeeduivel, tilapia, etc.
    vaak met friet en een kleine pluk salade

  • ijs/crème brûlée/mousse/kaasplateau met port
  • rene90zondag 8 maart 2009 @ 20:25
    Voorgerecht; nacho's
    Hoofdgerecht: goed stukje vlees (ossenhaas ofzo) met een saus, groenten en een aardappelgratin
    Nagerecht: Tiramishu/dame blanche
    LoudGirlzondag 8 maart 2009 @ 20:35
    Voor: stokbrood met kruidenboter
    Hoofd: gegrilde kip of lam (met genoeg groente!)
    Toe: crème caramel of chocolademousse of citroentaart
    El_Chica_Del_Fuegozondag 8 maart 2009 @ 22:03
    quote:
    Op zondag 8 maart 2009 19:37 schreef Silver_Shark het volgende:

    [..]

    on Topic blijven bitch! invullen of opbokken!
    Ok:

    Etiquette m.b.t. de 3 gangen:

    Voorgerecht: met je buitenste bestek
    Hoofdgerecht: de ober hoort netjes te vragen of je er nog iets te drinken bij wilt
    Nagerecht: niet zomaar weglopen zonder te betalen

    Cat-astrophezondag 8 maart 2009 @ 22:15
    Etiquette:
    Voorgerecht: met bestek eten
    Hoofdgerecht: met bestek eten (behalve als het kipkluifjes zijn)
    Nagerecht: met bestek eten

    Niet boeren of smakken en na het eten moet je het servet gebruiken om je mond af te vegen. Niet je mouw.

    Duidelijk zo?

    Succes met je examen.
    K-mailzondag 8 maart 2009 @ 23:58
    voorgerecht: gebonden soep, moet in 1x in je mond, bij niet gebonden is beschaafd slurpen toegestaan

    en als het een examen is, en je zit op een koksschool, dan zou je toch wel iets zelf moeten kunnen bedenken?

    Fratzmaandag 9 maart 2009 @ 03:54
    quote:
    Op zondag 8 maart 2009 20:25 schreef rene90 het volgende:
    Voorgerecht; nacho's
    Hoofdgerecht: goed stukje vlees (ossenhaas ofzo) met een saus, groenten en een aardappelgratin
    Nagerecht: Tiramishu/dame blanche
    nachos als voorgerecht?
    wat moet je daar precies mee doen behalve vanuit de zak in een bakje pleuren?
    Koekzmaandag 9 maart 2009 @ 04:06
    Voor: Soepie, groente of tomaat, liever tomaat.
    Hoofd: Biefstukkie met goeie saus, maakt niet uit welke saus, zolang hij maar lekker is.
    Na: Dame blanche
    Na: Koffie
    Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 04:07
    Voorgerecht: Bier
    Hoofdgerecht:patatje sate+mayo + mexicano
    Nagerecht: Softijs.
    Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 04:07
    quote:
    Op zondag 8 maart 2009 19:35 schreef golfer het volgende:
    Etiquette???
    jaja, men neemt zichzelf graag serieus.
    Morwenmaandag 9 maart 2009 @ 04:19
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 03:54 schreef Fratz het volgende:

    [..]

    nachos als voorgerecht?
    wat moet je daar precies mee doen behalve vanuit de zak in een bakje pleuren?
    Pepertjes erover, uitjes, kaas en dan in de oven. Daarna zure room, guacamole en salsa eroverheen Kan prima als voorgerecht.

    OT:

    Voorgerecht: Iets lichts zoals een salade, heldere soep. Veel honger neem ik meestal iets van brood met boter of kruidenboter (bij de griek tzaziki of melitzana salade)

    Hoofdgerecht: Vlees, liefst een biekstuk of een mixed grill met iets van patat/aardappelen en salade of groentes

    Nagerecht: Koffie, ik ben geen toetjesiemand. In de zomer vind ik vers fruit wel lekker na.
    Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 04:26
    Wat mij zo stoort aan allerlei restaurants is het gebrek aan degelijke frituur. Als je goed zoekt kun je wel een kindermenu vinden met wat frikandelletjes en misschien een hamburger, maar ik mis dan toch wel zaken als een mexicano, kroketten, bamischijven of shaslicks etc.

    Een ander probleem zijn de karige bakjes mayo. Met veel geluk kunnen ze nog een verdwaalde fles ketchup uit een stoffig kastje inn de keuken toveren, maar degelijke hoeveelheden sate saus, joppiesaus of cocktailsaus etc. lijken niet tot de mogelijkheden te behoren.
    Morwenmaandag 9 maart 2009 @ 04:38
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 04:26 schreef Twerk het volgende:
    Wat mij zo stoort aan allerlei restaurants is het gebrek aan degelijke frituur. Als je goed zoekt kun je wel een kindermenu vinden met wat frikandelletjes en misschien een hamburger, maar ik mis dan toch wel zaken als een mexicano, kroketten, bamischijven of shaslicks etc.

    Een ander probleem zijn de karige bakjes mayo. Met veel geluk kunnen ze nog een verdwaalde fles ketchup uit een stoffig kastje inn de keuken toveren, maar degelijke hoeveelheden sate saus, joppiesaus of cocktailsaus etc. lijken niet tot de mogelijkheden te behoren.


    Maar de mayo is idd wel vaak van een dusdanig lage hoeveelheid dat men er direct een extra portie van bij kan bestellen. En dan maar hopen dat het de eigengemaakte variant is en niet een willekeurige pot uit de koeling.
    Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 04:54
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 04:38 schreef Morwen het volgende:

    [..]



    Maar de mayo is idd wel vaak van een dusdanig lage hoeveelheid dat men er direct een extra portie van bij kan bestellen. En dan maar hopen dat het de eigengemaakte variant is en niet een willekeurige pot uit de koeling.
    Wat is de hele gedachtengang nou achter deze waanzin? Serieus zijn ze in staat om 1 bakje mayo neer te zetten voor 4 personen. Een schrijnende hoeveelheid waar ik op zaterdag nog niet eens genoeg aan zou hebben om 1 frikandel mee van saus te voorzien.

    Ook de patat is natuurlijk veel te weinig. Ook hiervoor geldt dat het eigenlijk een hoeveelheid is voor bijv. 4 man waar ik op zaterdagavond nog niet voor de helft genoeg aan zou hebben.

    Ok, nu kun je zeggen dat je ook al een voorgerecht kunt eten en dat het voornamelijk om het hoofdgerecht draait, maar de manier waarom de meeste restaurants hierin doorslaan is betreurenswaardig te noemen.
    Morwenmaandag 9 maart 2009 @ 05:05
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 04:54 schreef Twerk het volgende:

    [..]

    Wat is de hele gedachtengang nou achter deze waanzin? Serieus zijn ze in staat om 1 bakje mayo neer te zetten voor 4 personen. Een schrijnende hoeveelheid waar ik op zaterdag nog niet eens genoeg aan zou hebben om 1 frikandel mee van saus te voorzien.

    Ook de patat is natuurlijk veel te weinig. Ook hiervoor geldt dat het eigenlijk een hoeveelheid is voor bijv. 4 man waar ik op zaterdagavond nog niet voor de helft genoeg aan zou hebben.

    Ok, nu kun je zeggen dat je ook al een voorgerecht kunt eten en dat het voornamelijk om het hoofdgerecht draait, maar de manier waarom de meeste restaurants hierin doorslaan is betreurenswaardig te noemen.
    Kom niet aan de creaties van de chef!!!!

    Foei, mayo eroverheen gooien, dat kan natuurlijk niet En dan ook nog extra bestellen

    Misschien een idee voor TS: Geef voldoende saus náást de gerechten. We zijn echt competent genoeg om in te schatten of we dat lichamelijk dan wel/of niet geestelijk aankunnen.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Morwen op 09-03-2009 05:12:38 ]
    Kali-Mist1maandag 9 maart 2009 @ 05:07
    V: Kalfsmuis
    H: Pasta met verse spinazie en zalm
    N: Gefrituurd ijs
    Beachmaandag 9 maart 2009 @ 05:08
    ja echt lekker Kali
    Kali-Mist1maandag 9 maart 2009 @ 05:09
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 05:08 schreef Beach het volgende:
    ja echt lekker Kali
    Het sarcasme druipt ervan af....
    Je kent het wel of????
    Beachmaandag 9 maart 2009 @ 05:15
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 05:09 schreef Kali-Mist1 het volgende:

    [..]

    Het sarcasme druipt ervan af....
    Je kent het wel of????
    ja maatje
    Kali-Mist1maandag 9 maart 2009 @ 05:17
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 05:15 schreef Beach het volgende:

    [..]

    ja maatje
    Gefrituurd ijs!
    Twerkmaandag 9 maart 2009 @ 05:24
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 05:05 schreef Morwen het volgende:

    [..]

    Kom niet aan de creaties van de chef!!!!

    Foei, mayo eroverheen gooien, dat kan natuurlijk niet En dan ook nog extra bestellen

    Misschien een idee voor TS: Geef voldoende saus náást de gerechten. We zijn echt competent genoeg om in te schatten of we dat lichamelijk dan wel/of niet geestelijk aankunnen.
    Idd. Het ego van de chef lijkt een bepalende factor te zijn in het saus-beleid wat een bepaald restaurant hanteert. Dat is natuurlijk de wereld op z;n kop. Dat hij zijn gerechten er niet mee overgiet vinden we allemaal volkomen logisch, maar biedt ons op z'n minst naast al die gerechten een respectabele hoeveelheid EN diversiteit aan sausjes.

    Geef ons gerust die verantwoordelijkheid en idd we weten zelf wel wat wenselijk is en welke combi en welke hoeveelheid etc.
    rene90maandag 9 maart 2009 @ 07:47
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 03:54 schreef Fratz het volgende:

    [..]

    nachos als voorgerecht?
    wat moet je daar precies mee doen behalve vanuit de zak in een bakje pleuren?
    Wat Morwen noemt, tevens heb je nog meerdere variaties, met kip en weet ik het allemaal
    Hoi_Piepeloimaandag 9 maart 2009 @ 10:53
    Voorgerecht: quesadilla's met pittige kip/ carpaccio van ossenhaas of tonijn/gepaneerde tongrolletjes

    Hoofdgerecht: stuk dikke lende/ossenhaas/rosbief met roquefortsausje/pepersaus/portsaus/etc. Of hert, zwijn, struisvogel, kangaroe, gewoon een lekker stuk vlees paar groentjes erbij en lekkere gebakken aardappeltjes/patat !! Of zalm op teriyaki saus met noodles? Paar gepocheerde (slip)tongetjes of gewoon gebakken (slip)tong. Gamba's in tempura ook lekker !

    Nagerecht: gewoon koffie met een stukje monchoutaart/appelkruimel ofzo
    Hoi_Piepeloimaandag 9 maart 2009 @ 10:55
    Geen amuse trouwens? Vind ik altijd wel een pluspuntje .
    Isabeaumaandag 9 maart 2009 @ 10:55
    Hè jongens, niet zo vervelend doen. Hij probeert in ieder geval zijn huiswerk te maken en dat is al meer dan je van mij kon zeggen op de middelbare school

    En zoals je wel door had: het is niet etiquette, maar enquête.

    Mijn favorieten:

    voorgerecht Iets met vis of kleine hapjes
    hoofdgerecht gerecht dat ik niet ken is altijd favoriet
    nagerecht chocoladetaart
    motorbloempjemaandag 9 maart 2009 @ 11:06
    quote:
    Op zondag 8 maart 2009 22:03 schreef El_Chica_Del_Fuego het volgende:

    [..]

    Ok:

    Etiquette m.b.t. de 3 gangen:

    Voorgerecht: met je buitenste bestek
    Hoofdgerecht: de ober hoort netjes te vragen of je er nog iets te drinken bij wilt
    Nagerecht: niet zomaar weglopen zonder te betalen







    maar verder: wat Isa zegt
    _Hestia_maandag 9 maart 2009 @ 12:22
    Voorgerecht: groentensoep of (parma)ham met meloen
    Hoofdgerecht: biefstuk, tournedos of varkenshaas ( eventueel laatste in spek omwikkelt)
    Nagerecht: dame blanche

    of

    Voorgerecht: Nacho's
    Hoofdgerecht: Fajitas met vlees ( kip/varkensvlees/stoofvlees) en groenten
    Nagerecht: Dame Blanche
    vaagselmaandag 9 maart 2009 @ 12:30
    quote:
    Op zondag 8 maart 2009 19:33 schreef Silver_Shark het volgende:
    Goed ik doe Koksopleiding en binnen 3maanden doe ik examens maar ik moet een soort etiquette houden, wat de mensen graag in een restaurant eten.

    Voorgerecht:
    Hoofdgerecht:
    Nagerecht:


    hopelijk helpen jullie me een beetje.
    Weet je zeker dat het niet de bedoeling is dat je onderzoek doet naar het soort gerecht dat mensen graag eten?

    Dus voorgerecht: Warm, koud of soep
    Hoofdgerecht: Vlees, vis of vega
    Nagerecht: IJs, taart/cake of iets anders

    De voorkeuren van mensen zijn te divers om op de manier waarop je het nu doet een onderzoekje te houden. Maak dan iig een enquete aan ergens op internet met een aantal gerechten waar men uit kan kiezen.
    Kaboltermaandag 9 maart 2009 @ 12:44
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 12:30 schreef vaagsel het volgende:

    [..]

    Weet je zeker dat het niet de bedoeling is dat je onderzoek doet naar het soort gerecht dat mensen graag eten?

    Dus voorgerecht: Warm, koud of soep
    Hoofdgerecht: Vlees, vis of vega
    Nagerecht: IJs, taart/cake of iets anders

    De voorkeuren van mensen zijn te divers om op de manier waarop je het nu doet een onderzoekje te houden. Maak dan iig een enquete aan ergens op internet met een aantal gerechten waar men uit kan kiezen.
    Idd.. Of probeer een nieuwe doelgroep aan te boren.
    MinderMutsigmaandag 9 maart 2009 @ 12:55
    quote:
    Op maandag 9 maart 2009 05:05 schreef Morwen het volgende:

    [..]

    Kom niet aan de creaties van de chef!!!!

    Foei, mayo eroverheen gooien, dat kan natuurlijk niet En dan ook nog extra bestellen

    Misschien een idee voor TS: Geef voldoende saus náást de gerechten. We zijn echt competent genoeg om in te schatten of we dat lichamelijk dan wel/of niet geestelijk aankunnen.
    Als ze patat serveren moeten ze daar gewoon mayo bij geven. Elitaire nonsens.
    Creaties van de chef. Iemand die niet verder komt dan een stukje vlees, groente en frietjes is geen chef en maakt al helemaal geen creaties.


    OT: Daar kan ik echt onmogelijk antwoord op geven. Dat is helemaal afhankelijk van wat voor restaurant en welke keuken en ook bij huis-tuin-en-keukenrestaurants heb ik geen vaste voorkeur.
    wycciemaandag 16 maart 2009 @ 19:22
    Voor: mosselen uit de oven (maar dit is niet het goede seizoen, hè? )
    Hoofd: eend
    Na: chocoladetaart

    Cat-astrophemaandag 16 maart 2009 @ 20:15
    Het getuigt ook van etiquette (of was het nou enquete? ) om je topic in de gaten te houden en af en toe te reageren op de reacties die gegeven worden. Er zijn een aantal mensen die er tijd en moeite in hebben gestoken. Ik niet en ik krijg het gevoel dat ik daar goed aan heb gedaan.
    Silver_Sharkmaandag 16 maart 2009 @ 20:43
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 20:15 schreef Cat22 het volgende:
    Het getuigt ook van etiquette (of was het nou enquete? ) om je topic in de gaten te houden en af en toe te reageren op de reacties die gegeven worden. Er zijn een aantal mensen die er tijd en moeite in hebben gestoken. Ik niet en ik krijg het gevoel dat ik daar goed aan heb gedaan.
    Sorry hoor maar ben druk enz met werk en school dus ik kijk af en toe
    Gaoxingwoensdag 25 maart 2009 @ 07:44
    quote:
    Op maandag 16 maart 2009 20:43 schreef Silver_Shark het volgende:

    Sorry hoor maar ben druk enz met werk en school dus ik kijk af en toe
    Als je tijd had om dat te typen, had je vast ook nog wel tijd om iedereen even te bedanken voor de antwoorden?

    OT: voor: een aantal kleine hapjes, graag wat vis
    hoofd: opnieuw graag vis: goed gebakken zalm of verse (!!!) tonijn met groenten
    na: een kaasplateautje en daarna een licht toetje, sorbet bijvoorbeeld

    [ Bericht 0% gewijzigd door Gaoxing op 26-03-2009 01:35:32 ]
    dino_001woensdag 25 maart 2009 @ 08:26
    Wat ik belangrijk vind in het betere restaurant:

    Mooi interieur (kan zowel klassiek als strak modern zijn)
    Rust (als ik op restaurant ga wil ik genieten en dat het rustig is, niet teveel lawaai of haastige mensen-personeel)
    Goed onthaal (aanspreekpunt, jassen aannemen...)
    Dat ze een menu kunnen voorstellen met aangepaste wijnen
    Bij een verrassingsmenu de vraag gesteld wordt wat men absoluut niet lust
    Dat je de pure smaken van ingrediënten kunt waarnemen en warderen
    Dat er aandacht aan klant wordt besteed (brood bijvullen, glazen bijvullen, water aangeboden wordt(!),..)
    Mooie presentatie/creatie op bord en dat het er niet uitziet alsof het erop gesmeten is of uit een bakje komt...

    Inhoud menu
    Aaangepast aan seizoenen (fris in zomer, iets zwaarder in winter (of wildseizoen...)
    Amuse: niet te veel gefrituurde dingen want dat vult hard en dat geeft gevoel van weinig creativiteit
    Voorgerecht-hoogdgerecht-tussengerecht: Maakt niet uit of het een stukje vlees of vis is, als het maar vers is en puur van smaak, genoeg groentjes op bord
    Tussendoor een sorbetje mag
    Nagerecht: In zomer liefst iets met vers fruit, winter mag ietsje zwaarder zijn (tiramisu(vers)-chocoladetaartje...)
    Koffie met toebehoren (cakeje, praline....-geen speculoosje of dergelijks met een papiertje ofzo errond uit de groothandel)

    Dat je daarna een voldaan gevoel hebt maar ook niet dat je buik op springen staat.

    Bij dit alles is er een grote kans dat ik tevreden naar buiten stap
    dino_001woensdag 25 maart 2009 @ 08:44
    Wat ik belangrijk vind in een brasserie-eethuisje:

    Vriendelijkheid personeel
    Kindvriendelijk (kinderstoeltje-kleurpotloodjes(nemen we zelf meestal mee), eventueel speeltuintje)

    Vrij snel geholpen en geserveerd worden (lang wachten met kindjes is niet leuk)
    Kaart met keuze uit salades,vlees, vis, pasta's en kleine keuken, kindergerechtjes
    Lekker eten voor een eerlijke prijs
    Dat een lasagne uit een bakje komt, een soep/sausje niet volledig vers is maar gedeeltelijk of helemaal uit een potje komt is niet zo erg, verwacht ik hier ook niet.

    Dat je naar buiten gaat en het plezant vond met de kinderen, dat je lekker en genoeg gegeten hebt en dat voor een aanvaardbare prijs...