Pardon?quote:Op maandag 2 maart 2009 15:40 schreef veldmuis het volgende:
Oh, en de film 1984 is ook een aanrader. Ook doodsaai, maar dan hoef je niet te lezen.
Dat komt veel vaker voor dan je denkt.. sprookjes hebben vaak een onderliggende (dystopische) boodschap, denk aan de Vos Reynaarde.quote:Op zondag 21 februari 2010 08:37 schreef Ribbenburg het volgende:
Grappig eigenlijk dat George Orwell zowel een klassiek sprookje als een moderne dystopische roman heeft geschreven.
Zo, dat was even mijn moment van verwondering op de zondagmorgen.
Liever nog een halve liter wasabi in m'n ogen dan een Nederlandse versie van een Engels boek. Maar wat jij leuk vind, hoor.quote:Op dinsdag 16 februari 2010 11:18 schreef Gewas het volgende:
[..]
Ja.Engelse versie hadden ze volgens mij niet.
Destijds werd door velen die situatie als utopisch beschouwd, een element die we terug zien in VVR. Derhalve kan je het ook als een dystopie beschouwen. George Orwell uitte evenals de schrijven van VVR (is de schrijver bekend trouwens?) kritiek op bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij, die utopisch werden beschouwdquote:Op zondag 21 februari 2010 15:05 schreef Ribbenburg het volgende:
Hoezo is Van den Vos Reynaerde dystopisch? Naar mijn weten is het een epos met kritiek op de toenmalige maatschappij, gericht op de clerus en de machthebbers.
Nee, de schrijver is niet bekend. Maar ik geloof dat er een (al dan niet onontcijferbare) verwijzing naar een auteur in stond.quote:Op zondag 21 februari 2010 16:56 schreef Kardash het volgende:
[..]
Destijds werd door velen die situatie als utopisch beschouwd, een element die we terug zien in VVR. Derhalve kan je het ook als een dystopie beschouwen. George Orwell uitte evenals de schrijven van VVR (is de schrijver bekend trouwens?) kritiek op bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij, die utopisch werden beschouwd.
Als het je niet interesseert lees je het toch niet.quote:Op zondag 21 februari 2010 14:16 schreef Dastan het volgende:
Zeg, je hoeft deze topic niet als leesdagboek te gebruiken, hoor. Het interesseert me niets wanneer jij naar de bibliotheek gaat.Vertel na het te hebben gelezen gewoon wat je ervan vond.
Ik lees boeken gewoon liever in het Nederlands.quote:Op zondag 21 februari 2010 15:07 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Liever nog een halve liter wasabi in m'n ogen dan een Nederlandse versie van een Engels boek. Maar wat jij leuk vind, hoor.
Dat kan.quote:Op maandag 1 maart 2010 12:04 schreef Gewas het volgende:
[..]
Ik lees boeken gewoon liever in het Nederlands.
Ben trouwens weer afgehaakt met 1984, bij bladzijde 41. Het kon me niet meer boeien.
Wat een leuke reacties in dit topic telkens. Ik lees echt allerlei soorten boeken (heb een brede interesse) maar ik heb gewoon geen zin om dit boek verder te lezen en dat heb ik wel vaker met boeken. In plaats dat mensen nou eens praten over de inhoud en niet persoonlijk aanvallen zou dit forum al een stuk leuker maken.quote:Op dinsdag 2 maart 2010 11:12 schreef Charmedmatzzie het volgende:
[..]
Dat kan.
Stiekem vindt matzzie je een enorme cultuurbarbaar.
Ze raadt je pluk van de petteflet aan.
Inderdaad. George Orwell was zelf namelijk super links.quote:Op maandag 2 maart 2009 12:09 schreef Frollo het volgende:
Ik vind het zeker niet anticommunistisch. Wel wordt de vorm van het communisme bekritiseerd zoals die in Rusland in de praktijk uitpakte.
Ik heb 'm een keer tweedehands gekocht en er tijden over gedaan - in één keer is er geen doorkomen aan. Maar toch is het wel een boek dat al met al de moeite waard is.quote:Op maandag 1 maart 2010 12:04 schreef Gewas het volgende:
[..]
Ik lees boeken gewoon liever in het Nederlands.
Ben trouwens weer afgehaakt met 1984, bij bladzijde 41. Het kon me niet meer boeien.
1984 is de moeite niet waardquote:Op donderdag 20 oktober 2011 02:50 schreef Q.E.D. het volgende:
Ik heb Brave New World gelezen, is het dan nog de moeite om 1984 ook te lezen?
Orwell was zeer links toen hij Down and out in Paris and London schreef, voor de oorlog was hij zeer tegen de herbewapening maar zag in dat hij het net als met zijn extreem linkse standpunten fout zat en werd steeds minder links. later in zijn leven schreef hij toen animal farm waarin hij beschrijft hoe linkse idealen zich uitwerken als deze idealisten aan de macht komen.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 02:32 schreef Q.E.D. het volgende:
[..]
Inderdaad. George Orwell was zelf namelijk super links.
Het vreemde aan het boek is dat het altijd gebruikt wordt tegen socialisten.
Dit terwijl Orwell socialist was (democratische stroming).
Alsof alle linkse partijen opeens stalinistisch zijn; het boek is een aanval op het stalinisme en niet op het socialisme.
(kickte het topic overigens vanwege een discussie die ik hierover had, en dit topic toevallig vond)
Ja, de toekomst die de boeken schetsen zijn juist twee bijna tegenovergestelde perspectieven.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 02:50 schreef Q.E.D. het volgende:
Ik heb Brave New World gelezen, is het dan nog de moeite om 1984 ook te lezen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |