Tegenlicht VPRO vanavond 20:55 uur NED 2, Wat wordt het nieuwe economische model
Het angelsaksische model heeft afgedaan zo ziet het er naar uit.
Tegenlicht van de VPRO (Feest voor de Geest

) zend enkele uitzendingen hieromtrent uit en vanavond is de laatste uitzending. Ook via internet te zien via:
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/41074503/Ik kan geloof geen poll starten op FOK.
Even enkele citaten verkort weergegeven van de site en de keuzemodellen:
Braziliaans model
Het Braziliaans model gaat net zoals het Rijnlandse en het Angelsaksische uit van de kracht van de vrije markt. De Braziliaanse economie is daarbij voornamelijk georiënteerd op export. [..] Een belangrijk kenmerk van het Braziliaanse model is de sterke sociale ondertoon die het kent. In dat opzicht lijkt het misschien wat op het Rijnlands model. Een verschil met het Angelsaksische model hierin is dat Brazilië niet vanuit een ‘trickle down’ –idee de aller armsten bereikt (het idee dat de welvaart van boven naar beneden doorsijpelt en zo uiteindelijk iedereen ten goede komt), maar dit rechtstreeks wil doen.
Aziatisch model
Eigenlijk is het lastig om te spreken van één Aziatisch model, zo merken de juryleden in onze uitzending The World’s Next Supermodel op. In hun besprekeing over dit model halen zij veelvuldig twee van de zogenaamde “BRIC landen” aan. [...] Tevens kan men generaliserend stellen dat veel van de opkomende Aziatische landen zich bedienen van pragmatisme in hun drang naar economische groei. Modellen die na verloop van tijd niet bleken te werken werden in Azië moeiteloos ingeruild voor nieuwe modellen.
Rijnlands model
Kapitalisme met een menselijk gezicht’ noemen voorstanders het Rijnlands model. Er wordt veel heil verwacht van actieve bemoeienis van de overheid. Het model van de een sociale verzorgingsstaat die in samenwerking met werkgevers en werknemers naar consensus zoekt. Het idee is dat de economie het beste functioneert in een klimaat van samenwerking, goed onderwijs, sociale zekerheid en stabiliteit. Door middel van de gemoedsrust van de verzorgingsstaat en compromis kunnen dreigende sociale conflicten worden afgekocht
Angelsaksisch model
Volgens het Angelsaksisch model zorgt een ongereguleerde markt voor de grootste economische groei. Deze welvaart sijpelt door van boven naar beneden en komt uiteindelijk iedereen ten goede; de zogenaamde ‘trickle down’ theorie. [...] Het Angelsaksisch model mag dan in grote delen van de wereld doorgevoerd zijn, onomstreden is het niet. Het kent niet alleen vele fanatieke aanhangers, maar is ook onderhavig aan stevige kritiek. Invoering van de principes van de vrije markt heeft wereldwijd geleid tot grote protesten.
Van deze 4 modellen zou ik voor de Braziliaanse variant kiezen. Alhoewel ik me goed kan vinden bij de beschrijving van het Rijnlandse model. Het Rijnlandse model zou mijn voorkeur genieten, wanneer deze ontdaan werd van alle angelsaksische invloeden en meer zuiver zou worden toegepast.
Verder vind ik de term 'Aziatisch model' niet geschikt omdat de economiën in India, Rusland, Noord-Korea en China erg van elkaar verschillen. Het Chinese model wantrouw ik vanwege de té grote mate van 'pragmatisme' tot bijna Machiavellaanse hoogten. Desalniettemin moet ik bekennen te weinig kennis te beschikken over China en informatie die over dat land doorkomt is gekleurd en veelal onbetrouwbaar.
Als ik een eigen model mag kiezen/creëren zou ik uitgaan van een mix van Scandinavisch model anno 1970 en Bolivia/Venezuela anno 2009.
Directe link naar de uitzending (Windows Media Player):Klik[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 27-02-2009 21:32:48 ]
"Wie kinderen heeft, is bezorgd om zijn kinderen. Wie runderen heeft, is bezorgd om zijn runderen.
Wie niets heeft, kent geen zorgen.", Bhoedda
"Voorwaar, de vermindering wordt vaak tot aanwinst,
de vermeerdering vaak tot verlies.", Lao Tzu