abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_66272814
De NoordZuid-Lijn
De metrolijn krijgt een lengte van 9,7 kilometer. Hij begint bovengronds in Amsterdam-Noord en gaat onder het IJ en het Centraal Station door. Daarna loopt het tracé door een geboorde tunnel via het Damrak, de Dam, het Rokin, de Vijzelstraat, de Vijzelgracht, de Ferdinand Bolstraat en de Scheldestraat. Vanaf het Europaplein wordt de tunnel in open bouwwijze gemaakt. Voor de RAI langs loopt de metrolijn nog ondergronds, waarna de Noord/Zuidlijn weer boven de grond komt in de middenberm van de Ringweg Zuid (Rijksweg 10) tussen het nieuwe station Europaplein en Station Zuid. Bij Station Zuid sluit de metro aan op het bestaande netwerk (lijnen 50 en 51).

In vroege plannen was sprake van een doorgaande dienst over de Noord/Zuid- en Amstelveenlijn onder het lijnnummer 58. Momenteel is nog niet duidelijk of, en zo ja hoe de Amstelveenlijn en de Noord/Zuidlijn met elkaar verbonden zullen worden. Samenvoeging van beide lijnen wordt wel wenselijk geacht in het kader van de ontvlechting van het metronet.



Problemen
Oorspronkelijk voorzag men een opening in 2011 van de lijn, maar als gevolg van verschillende tegenvallers, waaronder problemen bij de werkzaamheden onder het Centraal Station, is de verwachte oplevering al enkele malen uitgesteld. Volgens de nieuwste inzichten is de verwachting dat de lijn pas in 2017 zal zijn voltooid. Daarnaast worden de kosten voor de gemeente Amsterdam nu (minstens) drie keer zo hoog als oorspronkelijk begroot (i.p.v. 300 miljoen euro nu 900 miljoen euro). De extra kosten komen allemaal op de rekening van de gemeente Amsterdam. Inmiddels drukt de Noord-Zuidlijn flink op de begroting van andere kostenposten in de stad.

Verreweg de meeste problemen rond de bouw ontstonden door lekken in damwanden. Door deze lekken spoelde er grondwater de bouwputten binnen. Dit grondwater spoelde grond mee, waardoor wegen en huizen in de buurt van de bouwputten verzakten, zoals aan de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord in augustus 2008. Ook elders in de stad deden zich verzakkingen voor, bijvoorbeeld bij het Centraal Station en het Damrak.

Het meeste nieuws genereerden verzakkingen aan de Vijzelgracht. Oktober 2004 deden zich in de buurt van de Vijzelgracht de eerste verzakking voor, toen verzakten zeven panden zo'n 2,5 centimer. Volgens de Noord/Zuidlijn was dat de kritieke grens. Op 19 juni 2008 verzakten vier monumentale panden 15 centimeter door een lek in de diepwand. De werkzaamheden werden op 23 juni stilgelegd.Op 9 september 2008 werden de werkzaamheden rond de Vijzelgracht hervat. De gemeente en het projectbureau hadden onderzoek laten doen en volgens hen was het veilig om verder te werken. In de vroege avond van 10 september bleken echter weer panden te verzakken. Ditmaal verzakten zes panden binnen een paar uur meer dan twintig centimeter met een maximum van 23 centimeter. De oorzaak was wederom een lek in een diepwand. Volgens omwonenden was de overheid slecht bereikbaar, verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema kwam pas na uren ter plaatse. De bewoners waren niet te spreken over het optreden van de politie die hen beval hun woningen te verlaten zonder ook maar iets mee te kunnen nemen en zonder dat zij uitleg kregen. Wethouder Herrema sprak later over een misverstand aangaande het optreden van politie. De bewoners werden ondergebracht in hotels.

In 2008 publiceerde NRC Handelsblad een artikel waaruit bleek dat de gemeente de kosten bewust lager had geschat door gebruik te maken van meer stelposten dan verwacht mocht worden – stelposten werden namelijk ook aangewend voor elementaire werkzaamheden waarbij de kosten berekend konden worden. Dit was de gemeenteraad niet verteld.

Kosten
Volgens de oorspronkelijke plannen zou de Noord/Zuidlijn in 2011 klaar zijn en 1,46 miljard euro kosten. Door tegenvallers is de opleverdatum inmiddels verschoven naar 2017 en zijn de kosten gestegen tot ruim 2 miljard euro. De vertraging en extra kosten zijn vooral ontstaan door technische tegenslagen in de binnenstad, de aanleg van de diepgelegen stations aan het Rokin, de Vijzelgracht en de Ferdinand Bolstraat kosten fors meer dan begroot.

Van de oorspronkelijk begrote 1,46 miljard euro zou Amsterdam 317 miljoen euro voor zijn rekening nemen, het Rijk zou de rest betalen. Inmiddels ligt het bedrag dat voor rekening van de gemeente Amsterdam komt rond de 900 miljoen euro. De rijkssubsidie is begrensd, alleen voor inflatie wordt extra uitgekeerd. Onvoorziene omstandigheden zijn voor rekening van de gemeente. Bij niet-voltooiing moet Amsterdam de rijkssubsidie terugbetalen (een bedrag van meer dan 1 miljard euro).

UPDATE 19 FEBRUARI 2009: Nieuw dieptepunt bouw Noord-Zuidlijn
De bouw van de Amsterdamse metro Noord-Zuidlijn heeft op 19 februari 2009 een nieuw dieptepunt bereikt. Niet in meters onder het maaiveld, maar financieel en bestuurlijk. De extra kosten voor de metrobouw blijken nu 290 miljoen euro te bedragen, bovenop de 2,1 miljard euro waarop de metrobouw nu is begroot, zodat het totale bedrag nu 2,3 miljard euro wordt. In 2002 werd nog uitgegaan van een bedrag van 1,4 miljard euro, waarbij alle kostenstijgingen geheel voor rekening van de gemeente Amsterdam komen. De geplande bouwtijd is weer met twee jaar verlengd, zodat het nu op zijn vroegst 2017 wordt als de lijn ooit voltooid zou worden, waaraan nu meer dan ooit wordt getwijfeld. In 2002 ging men nog uit van ingebruikname in 2011. Wethouder Tjeerd Herrema vond de grens nu bereikt en is afgetreden. Een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman gaat nu onderzoeken hoe het verder zou moeten. Voorlopig ligt de bouw vrijwel stil. Met de huidige financiële crisis kan Amsterdam de financiële last nauwelijks nog dragen. De bouw van de stations Rokin en Vijzelgracht ligt nog steeds stil en de bouw van de te boren tunnel, die nog niet is begonnen, dreigt nog verdere financiele en technische risico's op te leveren. Eerst worden de resultaten van het onderzoek van de commissie-Veerman afgewacht, die later in 2009 worden verwacht.
quote:
Niet stoppen!
AMSTERDAM - Veel vertrouwen heeft Amsterdam niet meer in de Noord/Zuidlijn. Toch zijn twee keer zoveel mensen voor doorgaan met de aanleg als voor stoppen.

Dit blijkt uit een enquête van bureau Onderzoek en Statistiek in opdracht van Het Parool en AT5.

Ruim veertig procent van de Amsterdammers vindt dat de bouw gewoon door moet gaan, ondanks alle technische tegenslagen en de sterk oplopende kosten. Twintig procent wil stoppen, 28 procent wil de zaken eerst laten onderzoeken, twaalf procent heeft geen mening.
Zie ook deel 1 --> Het debacle: de Amsterdamse Noord-Zuid-lijn
  vrijdag 20 februari 2009 @ 12:34:26 #2
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66272951
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:30 schreef Tizitl het volgende:

[..]

Nee, de wethouders zijn verantwoordelijk. Je kunt het best niet met Cohen eens zijn maar je kunt hem moeilijk verantwoordelijk houden voor beslissingen waar bij zelf geen invloed op had.
Kan wel zijn. Maar toch is het in de praktijk zo dat na dit soort gigantische debacles (Amsterdam staat zolangzamerhand op de rand van faillissement) het hele college van B&W z'n biezen kan pakken. Dan komen er gewoon nieuwe verkiezingen, net zoals dat op landelijk niveau ook zou gaan.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_66273332
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:34 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Kan wel zijn. Maar toch is het in de praktijk zo dat na dit soort gigantische debacles (Amsterdam staat zolangzamerhand op de rand van faillissement) het hele college van B&W z'n biezen kan pakken. Dan komen er gewoon nieuwe verkiezingen, net zoals dat op landelijk niveau ook zou gaan.
Amsterdam staat zeker op de rand van faillissement. Ik denk eigenlijk dat dit de klap zou kunnen zijn waardoor ze straks zo'n gemeente worden waar alle beslissingen door de overheid moeten worden gedaan. (S5 ofzo toch?)

Oftewel elk klein wissewasje moet vanuit de gemeente naar de overheid met als gevolg een enorme doorlooptijd....

De kredietcrisis, de noord-zuidlijn en ook nog de plannen om alle stadsdelen weer samen te laten voegen, het komt allemaal tegelijk...
pi_66273513
2,3 miljard euro voor 9,7 kilometer metrolijn. Dat is meer dan 237.000 euro per meter. Volgens mij was het goedkoper geweest om alle huizen langs de route voor de vlakte te gooien (na eerst de eigenaren te hebben onteigend), om dan na voltooiing van de metrolijn (wat dan vele malen sneller had gekund) nieuwe appartementen/woningen te bouwen en die voor grof geld te verkopen...
  vrijdag 20 februari 2009 @ 12:53:41 #5
198904 Tizitl
Militant pacifist
pi_66273636
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:34 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Kan wel zijn. Maar toch is het in de praktijk zo dat na dit soort gigantische debacles (Amsterdam staat zolangzamerhand op de rand van faillissement) het hele college van B&W z'n biezen kan pakken. Dan komen er gewoon nieuwe verkiezingen, net zoals dat op landelijk niveau ook zou gaan.
Probleem is dat een burgemeester niet gekozen wordt, maar benoemd door de kroon. Dus ook bij nieuwe verkiezingen hoeft er geen nieuwe burgemeester benoemt te worden. De hele raad en de wethouders worden dan wel vervangen, maar de burgemeester kan blijven zitten.
  vrijdag 20 februari 2009 @ 12:58:29 #7
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66273782
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:44 schreef zatoichi het volgende:

[..]

Amsterdam staat zeker op de rand van faillissement. Ik denk eigenlijk dat dit de klap zou kunnen zijn waardoor ze straks zo'n gemeente worden waar alle beslissingen door de overheid moeten worden gedaan. (S5 ofzo toch?)
S5 is volgens mij iets van heel vroeger als je je af wilde laten keuren voor dienstplicht. Dan moest je net doen of je een debiel was. Heb ik destijds ook nog geprobeerd, maar bij mij trapten ze er niet in.

Jij bedoelt denk ik een "artikel 12 gemeente".
quote:
Oftewel elk klein wissewasje moet vanuit de gemeente naar de overheid met als gevolg een enorme doorlooptijd....

De kredietcrisis, de noord-zuidlijn en ook nog de plannen om alle stadsdelen weer samen te laten voegen, het komt allemaal tegelijk...
Ja, maar een intelligent bestuurder die met geld om kan gaan moet dit hebben zien aankomen. Helaas weten we van politiek links dat intelligentie en handigheid met geld niet tot de kwaliteiten behoren. Ik zeg wieberen!
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
  vrijdag 20 februari 2009 @ 12:59:55 #8
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66273823
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:53 schreef Tizitl het volgende:

[..]

Probleem is dat een burgemeester niet gekozen wordt, maar benoemd door de kroon. Dus ook bij nieuwe verkiezingen hoeft er geen nieuwe burgemeester benoemt te worden. De hele raad en de wethouders worden dan wel vervangen, maar de burgemeester kan blijven zitten.
Dat moet ik nog zien. Ik denk dat Job Cohen tegen die tijd zelf wel kan bedenken dat hij beter met de staart tussen de benen het hazenpad kan kiezen. Hij heeft dit beleid immers al die jaren overal in de media staan verdedigen.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:00:58 #9
198904 Tizitl
Militant pacifist
pi_66273861
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:58 schreef henkway het volgende:
waarom is er geen referendum over de aanleg geweest eigemlijk??
Geen idee.

Gebeurt ook eigenlijk nooit in Nederland, grote infrastructurele projecten worden er meestal gewoon doorgejaagd. Er ligt nu overigens wel een voorstel in de Tweede Kamer om het referendum mogelijk te maken maar dat zal wel weer door het CDA afgeschoten worden...
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:01:10 #10
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66273869
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:50 schreef Elfletterig het volgende:
Volgens mij was het goedkoper geweest om alle huizen langs de route voor de vlakte te gooien
Waarschijnlijk onmogelijk. Monumenten, cultureel erfgoed etcetera.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_66273911
Hopelijk gaan ze het toch afmaken de Noord Zuid lijn, want deze extra infrastructuur hebben gewoon hard nodig.
Natuurlijk moet er wel gekeken worden naar het stuk in het oude centrum of dat niet anders of beter kan.
............................
pi_66273919
het is weer een hobby van de visionairs onder die politci die graag hun naam aan veel publiekgeld verbinden
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:03:19 #13
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66273954
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:58 schreef henkway het volgende:
waarom is er geen referendum over de aanleg geweest eigemlijk??
Alsof dat wat uit had gemaakt. De rijke Amsterdammers hadden echt wel voor gestemd (dat referendum was immers nog voor de kredietcrisis geweest, toen voor de grachtengordelkliek de bomen nog tot in de hemel leken te groeien) en de arme waren niet eens gaan stemmen.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:05:51 #14
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66274038
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:02 schreef sander89 het volgende:
Hopelijk gaan ze het toch afmaken de Noord Zuid lijn
Ik mag toch hopen van niet, want in dat geval zit er nog véél meer ellende aan te komen. Dat wordt de Haagse tramtunnel tot de macht 4!
quote:
Natuurlijk moet er wel gekeken worden naar het stuk in het oude centrum of dat niet anders of beter kan.
Ja tuurlijk, laat er weer een zooi andere adviseurs naar kijken, of het niet anders kan. Kost toch allemaal niks! En tegen de tijd dat het nieuwe advies klaar is en alle procedures zijn doorlopen, zijn we weer 15 jaar verder.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_66274184
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 12:58 schreef henkway het volgende:
waarom is er geen referendum over de aanleg geweest eigemlijk??
Dat is er wél geweest, en daarbij heeft tweederde tegen gestemd. Echter was het "nee"-stemmers niet groot genoeg om het referendum rechtsgeldig te laten zijn ( ), en heeft de gemeenteraad alsnog de metro er doorheen gedrukt.
quote:
Het referendum was niet als geldig erkend, omdat daarvoor het aantal nee-stemmers groter moest zijn dan de helft + 1 van het aantal stemmers bij de laatste gemeenteraadsverkiezing. Dat betekende dat er minimaal 154.935 tegenstemmers hadden moeten zijn. Dat aantal werd niet gehaald, dus de bouw van de lijn kon wat de democratische rechtsgang betrof, doorgaan.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord/Zuidlijn#Geschiedenis
Xbox Live Gamertag: Harmen84
pi_66274400
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:10 schreef Harmen1984 het volgende:

[..]

Dat is er wél geweest, en daarbij heeft tweederde tegen gestemd. Echter was het "nee"-stemmers niet groot genoeg om het referendum rechtsgeldig te laten zijn ( ), en heeft de gemeenteraad alsnog de metro er doorheen gedrukt.
[..]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord/Zuidlijn#Geschiedenis
dus als dat zelfde referendum nu gehouden zou zijn, met de zelfde uitslag en met de wetenschap van deze mislukking, dan zou het wel gehonoreerd zijn door de politici?
pi_66274447
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:05 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Ik mag toch hopen van niet, want in dat geval zit er nog véél meer ellende aan te komen. Dat wordt de Haagse tramtunnel tot de macht 4!
[..]
Dat weet je natuurlijk niet, ze hebben denk ik wel aardig geleerd van hun fouten als ze verder gaan.
Maar natuurlijk blijft de kans dat er weer iets fout gaat, ze moeten gewoon de afweging gaan maken wel risico's wil je lopen om een metro lijn aan te leggen.
quote:
Ja tuurlijk, laat er weer een zooi andere adviseurs naar kijken, of het niet anders kan. Kost toch allemaal niks! En tegen de tijd dat het nieuwe advies klaar is en alle procedures zijn doorlopen, zijn we weer 15 jaar verder.
Gaat ook een onafhankelijk commissie naar kijken, binnen een paar maanden komen ze met hun uitkomst dit kan natuurlijk ook zijn dat ze beter kunnen stoppen met het project en de straten weer dicht maken.


Gaat gelukkig ook wel goed op andere plekken waar ze bezig zijn met de metrolijn aan te leggen, de ruwbouw/tunnel is al op andere plekken klaar: http://www.at5.nl/artikel(...)-nz-lijn-station-rai
............................
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:23:37 #18
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66274610
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:18 schreef sander89 het volgende:

[..]

Dat weet je natuurlijk niet, ze hebben denk ik wel aardig geleerd van hun fouten als ze verder gaan.
Oh neehoor, dat weet ik wel. Kijk naar al die andere grote infrastructuurprojecten, één groot drama van begin tot eind. Over de HSL rijdt nu nog geen trein vanwege problemen met het veiligheidssysteem, de betonbakken met rails liggen gewoon weg te rotten in het weiland. Terwijl men bij die aanleg toch ook genoeg heeft kunnen leren van de buren. En aangezien de Noord-Zuid-lijn nog complexer is en de regie in handen is van de gemeente Amsterdam (zolangzamerhand berucht om haar fuckups), mag je er vanuit gaan dat er nog veel meer ellende aan zit te komen. Andere ellende, dat misschien wel.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_66274822
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:23 schreef Lemmeb het volgende:

[..]
En aangezien de Noord-Zuid-lijn nog complexer is en de regie in handen is van de gemeente Amsterdam (zolangzamerhand berucht om haar fuckups), mag je er vanuit gaan dat er nog veel meer ellende aan zit te komen. Andere ellende, dat misschien wel.
Het probleem is dat de gemeente het er per sé door wil drukken. Mijn vader werkt bij de gemeente en is in de beginfase nauw betrokken geweest bij de noord-zuidlijn. Ik begreep van hem dat er op vrijwel alle problemen is gewezen, maar dat men er bewust voor kiest om het op deze wijze te doen. Waarschijnlijk is het ook goedkoper om het risico te nemen een aantal huizen te laten verzakken en de mensen vergoeding ervoor te geven dan ze eruit te procederen.
  vrijdag 20 februari 2009 @ 13:58:06 #20
165633 eriksd
The grand facade...
pi_66275878
In principe is het stuk van noord naar centraal een prima idee, die verbinding is gewoon belabberd momenteel. De rest lijkt mij niet haalbaar. Maarja, allemaal gelul achteraf. Nu maar die klus afmaken.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_66275954
Het lijkt nagenoeg onmogelijk die lijn te maken.
Beter is een stuk af te maken en de rest (lees de historische binnenstad) met rust te laten.
Het traject noord-centraalstation lijkt wel nuttig en makkelijk af te maken.
Trek de amstelveen lijn door naar rai ofzo en laat de andere stations zitten.
  vrijdag 20 februari 2009 @ 14:13:07 #22
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_66276527
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:58 schreef eriksd het volgende:
In principe is het stuk van noord naar centraal een prima idee, die verbinding is gewoon belabberd momenteel. De rest lijkt mij niet haalbaar. Maarja, allemaal gelul achteraf. Nu maar die klus afmaken.
Het idee is ook prima. Maar nagenoeg onuitvoerbaar binnen een gemeentebudget.
Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_66286701
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 @ 14:13 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Het idee is ook prima. Maar nagenoeg onuitvoerbaar binnen een gemeentebudget.
Iets zegt mij dat het rijk momenteel ook wat budget-uitdagingen heeft.
For great justice!
pi_66287795
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:23 schreef Lemmeb het volgende:

[..]

Oh neehoor, dat weet ik wel. Kijk naar al die andere grote infrastructuurprojecten, één groot drama van begin tot eind. Over de HSL rijdt nu nog geen trein vanwege problemen met het veiligheidssysteem, de betonbakken met rails liggen gewoon weg te rotten in het weiland. Terwijl men bij die aanleg toch ook genoeg heeft kunnen leren van de buren. En aangezien de Noord-Zuid-lijn nog complexer is en de regie in handen is van de gemeente Amsterdam (zolangzamerhand berucht om haar fuckups), mag je er vanuit gaan dat er nog veel meer ellende aan zit te komen. Andere ellende, dat misschien wel.
Ik doelde op de damwanden en lekker/scheuren daarvan.
............................
pi_66288088
quote:
Op vrijdag 20 februari 2009 13:00 schreef Tizitl het volgende:

[..]

Geen idee.

Gebeurt ook eigenlijk nooit in Nederland, grote infrastructurele projecten worden er meestal gewoon doorgejaagd. Er ligt nu overigens wel een voorstel in de Tweede Kamer om het referendum mogelijk te maken maar dat zal wel weer door het CDA afgeschoten worden...
Dat referendum is er weldegelijk geweest! Maar omdat de meeste Amsterdammers de moeite niet namen om uit hun luie nest te komen om te gaan stemmen, werd de minimale opkomst die nodig was om het referendum geldig te laten verklaren niet gehaald. Eigen schuld, hele dikke bult
PWBF
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')