FOK!forum / Culinesse à gogo / Couscous salades!
Liejannuhvrijdag 6 februari 2009 @ 20:59
Couscous salade is lekker!
Ik ken ondertussen 2 recepten die ik regelmatig maak:

Tabouleh
Couscous mengen met feta, stukjes tomaat, stukjes komkommer, munt, peterselie, koriander en wat lenteuitjes. En dan nog een limoen raspen en het sap er doorheen. Erg lekker!



Couscous salade met abrikozen, amandelen, peterselie, munt en koriander en wat gebraden kip en feta. Ook geweldig lekker.


Nog meer briljante recepten hier?
Sannevrijdag 6 februari 2009 @ 21:00
Mijn recept heb ik van jou. Ik varieer een beetje en vervang de fetakaas door kikkererwten. En ik gebruik olijfolie erdoor. Hij is heerlijk!
Lotje-Plusonevrijdag 6 februari 2009 @ 21:02
Tvp, kheb nog nooit met couscous gekookt maar wil dat toch eens gaan proberen. Eet je deze salades koud, of lauwwarm?
Lotjebvrijdag 6 februari 2009 @ 21:03
Rcept 1 smaakt in elk geval heel goed Ben benieuwd naar andere variaties!
Liejannuhvrijdag 6 februari 2009 @ 21:04
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 21:02 schreef Lotje-Plusone het volgende:
Tvp, kheb nog nooit met couscous gekookt maar wil dat toch eens gaan proberen. Eet je deze salades koud, of lauwwarm?
Ik eet de salades altijd koud.
Ik heb nog een beetje een couscous trauma van mijn vakantie in Marokko, dus warme couscous durf ik nog niet zo goed aan.
rinzzzvrijdag 6 februari 2009 @ 21:12
tvp, ga ik een keertje maken...
Sannevrijdag 6 februari 2009 @ 21:15
Lotje-Plusonevrijdag 6 februari 2009 @ 21:32
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 21:04 schreef Liejannuh het volgende:

[..]

Ik eet de salades altijd koud.
Ik heb nog een beetje een couscous trauma van mijn vakantie in Marokko, dus warme couscous durf ik nog niet zo goed aan.
oh.. flink ziek geweest op vakantie?
Liejannuhvrijdag 6 februari 2009 @ 21:42
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 21:32 schreef Lotje-Plusone het volgende:

[..]

oh.. flink ziek geweest op vakantie?
Nee, dat niet eens. Het was gewoon allemaal heel flauw enzo. Zelfde met tajine;s, heb ik ook weinig goede herinneringen aan.
Maeghanvrijdag 6 februari 2009 @ 21:59
Gewoon de klassieker: tomaten, peterselie, munt, lenteuitjes en dan op smaak brengen met peper, zout en olijfolie. Erg lekker. =)
Lotje-Plusonevrijdag 6 februari 2009 @ 22:01
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 21:42 schreef Liejannuh het volgende:

[..]

Nee, dat niet eens. Het was gewoon allemaal heel flauw enzo. Zelfde met tajine;s, heb ik ook weinig goede herinneringen aan.
Wat zonde! Ga je op vakantie en denk je het echte marokaanse eten te gaan proeven zoals het hoort, krijg je allemaal smakeloze dingen voorgeschoteld.
Maar een vriendinnetje van me doet altijd couscous in een halve uitgeholde paprika in de oven met lekkere kruiden, en dat is heerlijk. Zit lekker veel smaak aan. Ik zal het recepje eens opzoeken voor je
n0avrijdag 6 februari 2009 @ 22:43
Ik vind bulghur prettiger dan couscous. Maar je zou hetzelfde voor couscous kunnen gebruiken.
Wat ik er wel eens door heen gooi: gegrilde aubergine, zongedroogde of ovengedroogde tomaat, feta, olijfolie, citroensap, krenten, gehalveerde druiven, kikkererwten, munt, gegrilde paprika, lente ui.

Niet alles tegelijk natuurlijk, maar vaak een variatie uit bovenstaande.
Lotje-Plusonevrijdag 6 februari 2009 @ 23:19
Misschien een stomme vraag, ik kook namelijk nooit marokaans. Maar wat is bulghur
n0avrijdag 6 februari 2009 @ 23:44
Bulghur lijkt op couscous maar het is wat grover. Ik vind couscous vaak wat te klef.
Droge bulghur

Van een forum:
Couscous lijkt op griesmeel, maar wordt gemaakt door deeg van harde tarwe en water te laten drogen en dit weer te vermalen. Het populaire Noord-Afrikaanse gerecht dat er mee bereid wordt heet ook couscous. Traditioneel stoomt men couscous gaar in een speciale pan (couscousière) boven kruidige bouillon. Voorgekookte couscous is supersnel klaar: een paar minuutjes wellen is in principe voldoende.

Bulghur of burghul komt uit het Midden-Oosten. Hele tarwekorrels worden geplet, gestoomd, en dan licht geroosterd of gedroogd. Bulghur heeft een nootachtige smaak. De bereiding is eenvoudig: gewoon een uurtje laten weken of 15 tot 30 minuten koken (afhankelijk van de grofheid van de korrel). Neem twee delen water of bouillon op één deel bulghur. Bulghur en couscous zijn lekker als bijgerecht bij kruidige stoofschotels met vlees en groenten, maar ze zijn ook een prima basis voor zomerse maaltijdsalades.

Bron: Tip Culinair
n0avrijdag 6 februari 2009 @ 23:46
Bij de bulghur die wij hebben van de turk doen we 1.5 kopje water met bouillon voor 1 kop bulghur. Water/bouillon koken, bulghur erbij, afdekken, gas uit en 15 tot 30 min laten staan.
hierissieweerzaterdag 7 februari 2009 @ 00:09
Een TVP, want couscous is lekker, maar heb geen idee dus hoe je het zou moeten maken
ColdFeetzaterdag 7 februari 2009 @ 00:50
Ik had ooit een recept met bloemkool, venkel en granaatappel, en dat was heerlijk! Zal 't eens opzoeken!

En ook nog en met kikkererwten en knoflook en veul peterselie.
Andere keer
IHVKzaterdag 7 februari 2009 @ 01:10
Ik prefreer bulgur ook trouwens boven couscous.
Sunnythesunzaterdag 7 februari 2009 @ 01:12
Mijn favo zomer-maaltijdsalade lijkt op het 1e recept in de op:
couscous met tomaat, komkommer, bleekselderij (de binnenste, jonge stukjes en de jonge blaadjes), veel feta, (knoflook)olie, wijnazijn, zout, peper en optioneel zwarte olijfjes
zoalshetiszaterdag 7 februari 2009 @ 01:31
ik ben helemaal geen liefhebber van couscous, tenzij het gemaakt is door een echte marokkaanse vrouw. daar moet je dus voor uitgenodigd zijn als je bijvoorbeeld gratis een tekst schrijft voor een stichting die rolstoelen inzamelt voor hun berber thuisland.

op de van wou zit een hele goede marokkaan! twee huizen verder dan de beste ijzerwarenwinkel van amsterdam, 'van der meulen'. naast de weedwinkel.

kenners weten wat ik bedoel. ga maar eens een keer eten.

couscous gemaakt door niet-marokkanen is flauw, korrelig en smaakloos.
Stalizaterdag 7 februari 2009 @ 02:17
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 01:31 schreef zoalshetis het volgende:
ik ben helemaal geen liefhebber van couscous, tenzij het gemaakt is door een echte marokkaanse vrouw. daar moet je dus voor uitgenodigd zijn als je bijvoorbeeld gratis een tekst schrijft voor een stichting die rolstoelen inzamelt voor hun berber thuisland.

op de van wou zit een hele goede marokkaan! twee huizen verder dan de beste ijzerwarenwinkel van amsterdam, 'van der meulen'. naast de weedwinkel.

kenners weten wat ik bedoel. ga maar eens een keer eten.

couscous gemaakt door niet-marokkanen is flauw, korrelig en smaakloos.
Je bent echt een nobel mens, Zoalshetis. Maar voortaan misschien wat meer couscous en minder wiet?
Mirjamzaterdag 7 februari 2009 @ 09:48
Ah!
Dit moet ik echt eens maken!
Is vast ookdieet verantwoord?
_Ophelia_zaterdag 7 februari 2009 @ 13:35
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 01:10 schreef IHVK het volgende:
Ik prefreer bulgur ook trouwens boven couscous.
Same here.
In een salade heerlijk op warme zomerdagen
Sannezaterdag 7 februari 2009 @ 14:02
Net gemaakt.O+

rinzzzzaterdag 7 februari 2009 @ 15:56
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 14:02 schreef Sanne het volgende:
Net gemaakt.O+

[ afbeelding ]
ziet er prima uit
NoralyZzaterdag 7 februari 2009 @ 16:36
couscous . heb nog niet zoveel recepten, dus ik hoop hier inspiratie van op te doen!
Fruityzondag 8 februari 2009 @ 13:12
quote:
Op zaterdag 7 februari 2009 16:36 schreef NoralyZ het volgende:
couscous . heb nog niet zoveel recepten, dus ik hoop hier inspiratie van op te doen!
inderdaad tvp
Yvonnetjezondag 8 februari 2009 @ 14:09
Couscoussalade die ik weleens maak bevat:
Stukjes paprika, lenteui, feta, tomaat.
Met een dressing van knoflook, limoensap, rode peper (of sambal), zout, suiker, koriander en munt.
DarkElfzondag 8 februari 2009 @ 14:32
mmmm couscous salade

lekker met lente ui, tomaat, koriander, gedroogde munt, peper, zout, beetje olijfolie, citroenrasp en sap en goeie feta.
motorbloempjezondag 8 februari 2009 @ 14:34
fijn, nu heb ik daar weer trek in

deze week maar 's een schaal maken als lunchgerecht
AKnynkemaandag 9 februari 2009 @ 09:44
quote:
Op maandag 9 februari 2009 09:36 schreef Liejannuh het volgende:
Couscous salades!
Recept daar graag posten Nynke!
Tot nu toe staan er vooral recepten in voor de "klassieke" couscoussalade.

Misschien vanavond alvast maken voor morgen! Wil vanavond en morgenavond naar de sportschool gelijk uit mijn werk.
quote:
Op maandag 9 februari 2009 09:25 schreef AKnynke het volgende:

[..]

ik had laatst een heerlijke couscoussalade gemaakt met kip, walnoten, feta, peultjes en rucola. Was heerlijk!
Liejannuhmaandag 9 februari 2009 @ 10:01
Goed recept Nynke!

Deze klinkt trouwens ook lekker:

Ingrediënten:
250 gram couscous
1 aubergine
1 courgette
Gemarineerde artisjokken
Een plak feta
Een bosje verse munt
Olijfolie
Citroensap
Pijnboom pitten
Zout en peper

Bereiding:
Wel de couscous. Snij de courgette en de Aubergine in plakken en bak ze in de pan met Olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en Snijd ze in kleine stukjes. Maak de feta klein, snijd de munt fijn en meng alles samen door de afgekoelde couscous. Bewaar wat munt voor de garnering. Rooster de pijnboompitten droog in een koekenpan en meng ze door de couscous. Bewaar wat voor de garnering. Breng alles op smaak met olijfolie, citroen, zout en peper uit de molen en garneer de salade met muntblaadjes en pijnboompitten.
Nieslvrijdag 13 februari 2009 @ 15:55
quote:
Op vrijdag 6 februari 2009 20:59 schreef Liejannuh het volgende:

Tabouleh
Couscous mengen met feta, stukjes tomaat, stukjes komkommer, munt, peterselie, koriander en wat lenteuitjes. En dan nog een limoen raspen en het sap er doorheen. Erg lekker!
[ afbeelding ]
Vast een stomme vraag; eet je dit koud?
Zo ja, maak je eerst de couscous klaar met stomen en laat je het dan afkoelen?
Liejannuhvrijdag 13 februari 2009 @ 15:59
Ik eet couscoussalade altijd koud.
En ik gooi gewoon kokend water over de couscous en dan is het na een paar minuten goed.
Smallishvrijdag 13 februari 2009 @ 16:18
Om de één of andere reden heb ik dit dus nog nooit gegeten. Binnenkort ga ik het maken, staan lekkere recepten hier.
Nieslvrijdag 13 februari 2009 @ 16:18
quote:
Op vrijdag 13 februari 2009 15:59 schreef Liejannuh het volgende:
Ik eet couscoussalade altijd koud.
En ik gooi gewoon kokend water over de couscous en dan is het na een paar minuten goed.
Net boodschappen gedaan, vriendin over een uur thuis... dusseh... koken maar!
Lekker, heb er helemaal trek in!
ColdFeetvrijdag 13 februari 2009 @ 16:29
Niesl, couscous quick&dirty: 100 g couscous, 100 ml kokend water (of vermenigvuldigen met de hoeveelheden die je wenst), even snel omroeren met houten lepel zodat alle korrels vochtig zijn. 10-15 minuten laten staan, losroeren, daarna met schone handen voorzichtig de klonten loswrijven.

Niet helemaal authentiek marokkaans, maar je hebt vast geen coucscoussière
NoralyZvrijdag 13 februari 2009 @ 16:34
quote:
Op maandag 9 februari 2009 10:01 schreef Liejannuh het volgende:
Goed recept Nynke!

Deze klinkt trouwens ook lekker:

Ingrediënten:
250 gram couscous
1 aubergine
1 courgette
Gemarineerde artisjokken
Een plak feta
Een bosje verse munt
Olijfolie
Citroensap
Pijnboom pitten
Zout en peper

Bereiding:
Wel de couscous. Snij de courgette en de Aubergine in plakken en bak ze in de pan met Olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en Snijd ze in kleine stukjes. Maak de feta klein, snijd de munt fijn en meng alles samen door de afgekoelde couscous. Bewaar wat munt voor de garnering. Rooster de pijnboompitten droog in een koekenpan en meng ze door de couscous. Bewaar wat voor de garnering. Breng alles op smaak met olijfolie, citroen, zout en peper uit de molen en garneer de salade met muntblaadjes en pijnboompitten.
Ik heb deze eergister gemaakt! Was echt superlekker!
Complimenten van iedereen gekregen
littledrummergirlmaandag 16 februari 2009 @ 13:38
ik weet niet of iemand nu enig idee heb waar ik het over heb, maar ik ga het gewoon proberen

bij de la place hebben ze bij het saladehoekje ook altijd ( volgens mij dan ) couscous salade, met lenteuitjes en noten erdoor. De noten zijn dan niet echt bikkelhard, maar ook niet meegekookt lijkt me. Lijkt me leuk om zelf eens zoiets te maken.

heeft iemand hier een succesreceptje van?
Thoricalzaterdag 4 juli 2009 @ 21:48
Wat kan je toevoegen om een niet vego tabouleh te maken?
Ik dacht aan gerookte kip maar misschien zijn er nog andere suggesties?