Ja, dat begrijp ik.quote:Omdat het Amerikaanse hypotheken betreft, heeft ING overwogen een beroep te doen op de Amerikaanse overheid. Die regeling liep zoveel vertraging op, dat ING zijn heil zocht bij de Nederlandse overheid. "Je wilt het goed doen en snel", zegt een woordvoerder, "en met de Nederlandse overheid hebben we tot nu toe prettig samengewerkt."
Hangt er vanaf wat de inzet is. In zovere ik de deal kan bemonsteren heeft hij het maximale eruit gekregen om deze bank te laten voortbestaan/ trier-1. Overname Alt-A (80 %) + verkapte kapitaalinjectie (vanwege de non-marktconformiteit). Gelet op de analystische pro-forma cijfers (zie begin topic)... had hij ook niet zoveel speelruimte. ING == bijna een maatje te groot (wat betreft de Ned. economie)quote:Op dinsdag 27 januari 2009 15:54 schreef PietjePuk007 het volgende:
Kritiek op Wouter Bos neemt toe
Wanneer wordt er gestemd? Dient iemand überhaupt wel een motie in?
quote:Geachte heer,
Hiermee bevestig ik u de ontvangst van onderstaande e-mail. Gezien de inhoud heb ik deze onder de aandacht gebracht van mijn fractiegenoot Frans Weekers.
Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
Mark Rutte.
Had jij niet zo'n standaard-email van internet gestuurd?quote:
Neequote:Op dinsdag 27 januari 2009 16:16 schreef Lemmeb het volgende:
[..]
Had jij niet zo'n standaard-email van internet gestuurd?
Frans Weekers?!quote:Op dinsdag 27 januari 2009 16:16 schreef SeLang het volgende:
[...] onder de aandacht gebracht van mijn fractiegenoot Frans Weekers [...]
Nou, hij zal wel raad weten met je e-mail. Ik denk dat ie gaat pleiten voor cameratoezicht op de top van ING en dat het afsluiten van alt-a leningen een kwestie is van recht op vrije meningsuiting.quote:Weekers is woordvoerder justitie en terrorismebestrijding en houdt zich verder onder meer bezig met vraagstukken op het gebied van medische ethiek.
Ik hoop dat hij een deel van de talentjes op zijn ministerie ook laat denken over een nieuw monetair systeem. Eentje die bestendig is tegenquote:Op dinsdag 27 januari 2009 15:54 schreef PietjePuk007 het volgende:
Kritiek op Wouter Bos neemt toe
Wanneer wordt er gestemd? Dient iemand überhaupt wel een motie in?
Nee hoor, uitstekend zelfs.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 16:36 schreef SjonLok het volgende:
[..]
Frans Weekers?!
Wikipedia:
[..]
Nou, hij zal wel raad weten met je e-mail. Ik denk dat ie gaat pleiten voor cameratoezicht op de top van ING en dat het afsluiten van alt-a leningen een kwestie is van recht op vrije meningsuiting.
quote:Critici: Bos onderschat risico hulp ING
Of Amerikanen hun hypotheek op tijd aflossen is na de ingreep van minister Bos van invloed op de Nederlandse begroting.
Amsterdam, 27 jan. Hij weet het zeker. De Nederlandse belastingbetaler wordt beter van de deal die minister van Financiën Wouter Bos gesloten heeft met ING. „Er is een kans van 30 procent dat het minder gaat, en 70 procent dat het beter gaat”, zei Bos gisteren in een toelichting op de nieuwe steun voor bank-verzekeraar ING.
Gisteren gooide de Nederlandse staat opnieuw een hulplijn uit naar ING. Bos verlost de bank van een belangrijk deel van de portefeuille met risicovolle Amerikaanse hypotheekbeleggingen. In ruil daarvoor krijgt hij de inkomsten die ING normaal gesproken uit die beleggingen zou incasseren. De belastingbetaler is dankzij Bos voor 21,6 miljard euro vastgeklonken aan de bereidheid en het vermogen van Amerikanen hun hypotheken af te lossen.
<--- KNIP --->
De Tilburgse hoogleraar bankwezen Harald Benink is kritisch: „Het risico voor Bos is groter dan hij denkt, omdat als er verliezen optreden, die substantieel zullen zijn. Bos draait voor eventuele verliezen op van de hypotheekportefeuille, maar profiteert niet mee van een algeheel herstel van ING.” „De Amerikaanse overheid heeft bij de redding van Citigroup eerder deze maand een slimmere oplossing gekozen door opties op aandelen te nemen. Als Citigroup het mede dankzij de overheidssteun beter gaat doen, profiteert de staat daar uiteindelijk van mee”, aldus Benink. Federal Reserve-voorzitter Bernanke, pleitte eerder ook voor deze oplossing.
Ook Tweede Kamerleden, die zondagnacht telefonische door Bos waren ingelicht, vinden dat Bos te positief is over de overeenkomst. VVD’er Weekers vreest dat Bos „zich wederom rijk rekent”. Hij wijst erop dat de markt geen enkel vertrouwen heeft in „de uiterst riskante” Amerikaanse hypotheekportefeuilles, zoals die van ING. „Als de huizenprijzen verder dalen, de economie nog harder krimpt en de werkloosheid stijgt, wat betekent dat dan voor het aantal wanbetalers?” Kamerlid Cramer (ChristenUnie) vindt het verbazingwekkend dat Bos denkt dat experts het risico van de Amerikaanse hypotheken in kunnen schatten, terwijl banken dat zelf al anderhalf jaar lang niet lukt.
<--- KNIP --->
Het zal niet voor het eerst zijn dat in de kredietcrisis het zwartste scenario niet zwart genoeg blijkt te zijn. Wie in maart 2007 had voorspeld dat er een kans was dat de huizenproblemen in de Verenigde Staten tot een mondiale recessie zouden leiden, was waarschijnlijk weggelachen. Inmiddels hebben de doemdenkers van toen het gelijk aan hun zijde. Kansberekeningen zijn waardeloos gebleken in deze crisis.
Bos heeft een voordeel boven ING in het aanhouden van de Alt-A-portefeuille. Hij hoeft niet elk kwartaal de waarde van zijn pakket aan te passen aan de stemming op de markten. ING moet zich aan de boekhoudregels voor banken houden, Financiën niet. De waarde van het pakket op de balans van ING bedroeg 21,1 miljard, Bos gaat nu uit van 30 miljard euro. Daarmee zijn paniekerige afwaarderingen van het Financiën-deel van de portefeuille verleden tijd. Te bezien valt of dat voordeel opweegt tegen het risico dat de staat – en de belastingbetaler – loopt.
Daarom is het ook zo belangrijk dat de Nederlandse bevolking een protest laat horen in plaats van je als makke schapen naar de slachtbank laten leiden. Hoe ga je later aan je kinderen uitleggen dat je door te zwijgen met dit belachelijke plan hebt ingestemd? Je kunt niet zeggen dat je het niet hebt geweten.quote:
Ik weet niet of het een belachelijk plan is, wel een riskant plan.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 17:50 schreef SeLang het volgende:
[..]
Daarom is het ook zo belangrijk dat de Nederlandse bevolking een protest laat horen in plaats van je als makke schapen naar de slachtbank laten leiden. Hoe ga je later aan je kinderen uitleggen dat je door te zwijgen met dit belachelijke plan hebt ingestemd? Je kunt niet zeggen dat je het niet hebt geweten.
Een monetair systeem dat geen of minimale inflatie/deflatie kent is alleen mogelijk als de politiek afstand doen van de controle op de geldhoeveelheid en de rente. Hoewel dat natuurlijk prachtig zou zijn is dat een utopie, want inflatie en een lage rente zorgen er voor dat de overheid zijn corporatistisch beleid zonder al te veel problemen voort kan zetten. Pas als die visie veranderd bij de overheid zal er ruimte zijn voor een doordachter monetair systeem op basis van een onderliggende waarde van geld.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 16:41 schreef TubewayDigital het volgende:
Ik hoop dat hij een deel van de talentjes op zijn ministerie ook laat denken over een nieuw monetair systeem. Eentje die bestendig is tegen
- inflatie (lijkt me lastig)
Als een spaarder vermoed dat zijn geld niet veilig is bij een bank moet hij dat geld natuurlijk altijd weg kunnen halen.quote:- spaarders die hun geld weghalen
http://www.ad.nl/economie(...)uo_van_ING_over.htmlquote:2. Wanneer is een hypotheek een Alt-A-hypotheek?
Er zijn drie criteria die ING hanteert voor dit soort hypotheken: óf de huizenbezitter heeft een vlekje op zijn reputatie als het gaat om het betalen van zijn rekeningen, óf deze heeft een huis dat relatief duur is in verhouding tot het inkomen, óf er is iets mis gegaan met de documentatie bij het afsluiten van de hypotheek, bijvoorbeeld dat het loonstrookje niet is gecontroleerd. ING vindt dat de hypotheek aan een van de drie criteria moet voldoen om Alt-A te worden genoemd.
Natuurlijk, maar vanwege mark-to-market en de extreme illiquiditeit van die shit moet je maar blijven afboeken en slaan ze elke periode weer een nieuw gat in je ratio's. Synthetisch misschien, maar voor een bank zijn die papieren de komende jaren een doos van Pandora en dat weet iedereen.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:31 schreef LXIV het volgende:
Zelfs subprime (veel slechtere categorie) is lang niet zo slecht als beweerd wordt.
Daar heb je anders weinig aan want de belasting zal er niet omlaag door gaan. Het geld blijft dus bij de overheid. Dus al mocht de overheid er op vooruit gaan, dan nog krijgt de burger geen stuiver meer om uit te geven.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 23:29 schreef DaBuzzzzz het volgende:
Als het meevalt is NL over een paar jaar spekkoper
??? WTF heeft dat met belastingen te maken?, denk dat het dichten van het begrotingstekort tegen die tijd prio 1 is. Mocht er nog wat over blijven, wat projectjes....prima, ALS het zo goed afloopt.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 23:53 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Daar heb je anders weinig aan want de belasting zal er niet omlaag door gaan. Het geld blijft dus bij de overheid. Dus al mocht de overheid er op vooruit gaan, dan nog krijgt de burger geen stuiver meer om uit te geven.
Daar heb je als burger dus geen zak aan. De overheid leeft op veel te grote voet (de staatsschuld is in een jaar bijna verdubbeld!), daar heb je als burger alleen maar last van want iedere euro die naar de overheid gaat wordt steeds minder effectief. Verder, als het dichten van het begrotingstekort zo'n grote prioriteit heeft, dan moet de overheid maar bij zichzelf te raden gaan. Ik noem maar even wat af, gratis schoolboeken, gesubsidieerde kinderopvang, en er zal vast op nog meer plekken fors bezuinigd kunnen worden.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 23:55 schreef DaBuzzzzz het volgende:
??? WTF heeft dat met belastingen te maken?, denk dat het dichten van het begrotingstekort tegen die tijd prio 1 is. Mocht er nog wat over blijven, wat projectjes....prima, ALS het zo goed afloopt.
Met het verschil dat Amerikanen weg kunnen lopen van hun huis/schuld, daar waar in Nederland de schuld op een persoon blijft staan.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 21:31 schreef LXIV het volgende:
Dus in Nederlandse begrippen: iedereen die ooit bij het BKR geregistreerd heeft gestaan, 5xzijn bruto-jaarinkomen heeft geleend of die vergeten had zijn loonstrookje mee te nemen bij het afsluiten van de hypotheek. De hypotheekhouders van deze hypotheken betalen gewoon maandelijks hun rente + aflossing.
Bronquote:In het slechtste geval kost het de belastingbetaler $600 miljoen.
Dat staat in je bron, alleen niet volledig uitgediept. Als ze de max verlies kunnen bepalen ben ik benieuwd wat de mogelijke winsten zijn. Zal een ander licht laten schijnen op de mening van velen. Waarom legt Bos dat niet uit voor zn eigen PR?quote:Op woensdag 28 januari 2009 10:03 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Bron
Hoe komen ze aan dit bedrag.
Als Prime niet goed genoeg is... wat is dan ALT-A ?quote:BKUNA: 13 years of profits evaporate in one quarter
January 27, 2009 – 9:33 pm
by Rolfe Winkler, CFA
Buried at the bottom of an SEC filing made tonight, BankUnited of Florida dropped another bombshell. To get you caught up, in their last interim filing they offered a preliminary estimate of their fourth quarter loss: $327 million. Well turns out they were a tad low on that estimate…
Additional review of the Company’s ALLL reserve indicates that the loss for the fourth quarter of fiscal 2008 will be approximately $607 million, resulting in a loss for 2008 of approximately $816 million.
To put that number in perspective, according to BKUNA’s filings, its net income between 1995 and 2007 totaled $368 million. They lost nearly twice that amount in one quarter. Oops.
As part of this revised ALLL analysis, they’ve determined that at Sept. 30th, non-performing assets totaled $1.4 billion. That’s 10%(!) of their total assets listed as of June 30th. A year ago, non-performing assets were $209 million; the year before that…$21 million. So NPAs septupled this year after jumping an order of magnitude last year.
And these numbers are already four months out of date. The economy has deteriorated substantially since Sept 30th, so figure the bank’s present condition is significantly worse than even these terrible numbers suggest.
Another fact to keep in mind: BKUNA’s loans were all “prime.” They didn’t do FICOs below 700. So the bank’s shitty numbers are yet more evidence that high credit scores are a bad indicator of loan performance, especially when borrowers are in a negative equity position. BKUNA’s loan book was largely made up of option ARMs in Florida/California/Arizona on which borrowers were making minimum payments. This means their loan balances have been growing even as house prices have cratered. That’s a recipe for negative equity.
So with all these non-performing assets clogging up the balance sheet, what do BKUNA’s capital ratios look like?
Based upon a preliminary fourth quarter loss of $607 million, the Bank’s Tier I Core Capital ratio was 3.4% and total risk-Based Capital ratio was 7.1% as of September 30, 2008….
The bank’s regulator, the Office of Thrift Supervision, mandated that BKUNA get its capital ratios up to 7% and 14% respectively by the end of the year or face regulatory seizure.
The Company continues negotiations to raise capital and restructure its balance sheet to comply with the ratios [demanded by OTS]. We cannot assure you that these negotiations will be successful. If such negotiations are not successful, it is highly unlikely that we will be able to continue as a going concern. Additionally, since the Bank is not in compliance with the portion of the Order requiring certain capital ratios by December 31, 2008, bank regulators could take enforcement action, which could include placing the Bank into receivership.
In its last filing, BKUNA mentioned a “fund” they were in discussions with to provide new capital. Said fund has, of course, forked over no rescue money. BKUNA’s losses are just too massive to make the bank worth saving.
How BKUNA has survived this long, I just don’t know.
Die link had ik al klaar staan....zie voorgaande posting.quote:Op woensdag 28 januari 2009 12:35 schreef Lemmeb het volgende:
Kees' commentaar van vandaag was ook weer aardig. Die had het ook al over die BankUnited of Florida, geloof ik.
Dat die falende managers allemaal hard aangepakt mogen worden heb je gelijk in.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 18:12 schreef Bankfurt het volgende:
Zo'n iemand als Meneer Tilmant hoort als nationale schandpaal achter slot en grendel in de bewaakte gevangenis van Scheveningen te zitten en als voorbeeld te stellen, voor al die "ondernemers" en "managers" die het ooit weer zouden wagen hetzelfde financiele kunstje weer te vertonen.
Hoe is dit uit te leggen aan de bejaarden in de wachtlijsten, de onderwijzers, de kleine zelfstandigen, de verpleegsters, de mensen die jaren lang hard werken en belasting afdragen, de gehandicapten etc etc. Bloody shame !
Antwoord: dit is niet uit te leggen;
dit is een totale ontmaskerde incompetentie van alle zogenaamde "ondernemers" en "economen" en al diegene die roepen om "marktwerking" en "beter ondernemersklimaat" zoals nooit eerder vertoond
mee eensquote:Op woensdag 28 januari 2009 13:12 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Dat die falende managers allemaal hard aangepakt mogen worden heb je gelijk in.
Maar je hebt ondernemers en managers, en Tilmant is GEEN ondernemer. Een ondernemer is iemand die zelf iets opbouwt en daar bloed zweet en tranen instopt. Tilman is gewoon een manager die op de juiste momenten carriere gemaakt heeft. Hijzelf heeft nooit enig risico gelopen.
Mensen die zelf een bedrijf opgebouwd hebben en daar de vruchten van plukken mogen van mij lekker zelf bepalen wat ze verdienen. Helemaal geen problemen mee.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |