"Geachte heer" is formeel, "beste" gebruik je als je iemand goed kent. Overigens zie ik steeds vaker "Beste heer ACHTERNAAM", wat ik echt tenenkrommend lelijk vind staan.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:32 schreef _The_General_ het volgende:
Weet iemand wat precies het idee is achter het gebruik van de volgende aanhef in brieven?
Geachte heer ACHTERNAAM, Beste VOORNAAM,
Ik denk dat TS bedoelt "Geachte <achternaam>, beste <voornaam>" als 1 aanhef..quote:Op maandag 26 januari 2009 13:35 schreef DonJames het volgende:
[..]
"Geachte heer" is formeel, "beste" gebruik je als je iemand goed kent. Overigens zie ik steeds vaker "Beste heer ACHTERNAAM", wat ik echt tenenkrommend lelijk vind staan.
Dat doe je volgens mij bij een formele brief naar iemand die je goed kent.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:32 schreef _The_General_ het volgende:
Weet iemand wat precies het idee is achter het gebruik van de volgende aanhef in brieven?
Geachte heer ACHTERNAAM, Beste VOORNAAM,
Geachte heer Sylver,quote:Op maandag 26 januari 2009 13:44 schreef Sylver_ het volgende:
[..]
Ik denk dat TS bedoelt "Geachte <achternaam>, beste <voornaam>" als 1 aanhef..
Dan moet je het wel goed doen.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:53 schreef DonJames het volgende:
[..]
Geachte heer Sylver,
Ik denk dat u gelijk heeft.
Met vriendelijke groet, Hoogachtend,
DonJames
Precies dat inderdaad.quote:Op maandag 26 januari 2009 13:47 schreef Errrwin het volgende:
[..]
Dat doe je volgens mij bij een formele brief naar iemand die je goed kent.
"Hoogachtend" gebruik ik alleen als ik ruzie met iemand hebquote:
Volgens mij doe je dat juist bij iemand die je niet goed kent, maar bij wie het 'geachte' wat al te formeel is. Bij iemand die ik goed ken, ga ik echt geen 'geachte' meer gebruiken...quote:Op maandag 26 januari 2009 13:47 schreef Errrwin het volgende:
[..]
Dat doe je volgens mij bij een formele brief naar iemand die je goed kent.
Geachte met beste combineren doe je voor zover ik weet gewoon in formele brieven die gericht zijn aan een zakelijke relatie, waar je een persoonlijke band mee hebt.quote:Op maandag 26 januari 2009 16:09 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Volgens mij doe je dat juist bij iemand die je niet goed kent, maar bij wie het 'geachte' wat al te formeel is. Bij iemand die ik goed ken, ga ik echt geen 'geachte' meer gebruiken...
Ervan uitgaande dat je 'on a first name basis' verkeert met diegene. Als ik iemand goed ken maar hem/haar niet bij de voornaam zou noemen (bepaalde zakelijke relaties), zou ik alleen voor 'geachte' kiezen.
Ik hoog-acht jou ook.quote:Op maandag 26 januari 2009 14:50 schreef DonJames het volgende:
[..]
"Hoogachtend" gebruik ik alleen als ik ruzie met iemand hebIk vind het een wat cynische ondertoon hebben, tenzij het echt een héle formele brief moet zijn.
Hoogachtend,
Donjames
Ik gebruik het ook vaak zo, begin met 'Geachte heer/mevrouw ...' en sluit af met 'met vriendelijk groet, ...'. Ik weet dat ik dan officieel 'hoogachtend' moet gebruiken, maar dat vind ik in de meeste gevallen te afstandelijk staan.quote:
Geachte L.S.?quote:Op maandag 26 januari 2009 17:27 schreef MdMa98 het volgende:
Als opening : Geachte L,s.
Neenee. L,s.quote:
quote:Geachte heer Jansen, beste Kees,
Ik vertrouw erop u met bovenstaande bericht voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Djenneke
Dat zie je ook vaak ja. Bij een bekende vind ik het wel kunnen, bij iemand die je minder goed kent vind ik het niet echt netjes. Beetje denigrerend.quote:Op maandag 26 januari 2009 20:11 schreef Karina het volgende:
Wat ik tegenwoordig ook vaak zie (maar dat is dan meestal in emails), als aanhef gewoon Karina, (dus zonder beste of wat dan ook ervoor).
Zo gebruik ik het ook inderdaad, of als het meest recente contact al informeel is geweest, maar we nog wel even formeel de puntjes op de i moeten zetten.quote:Op maandag 26 januari 2009 20:11 schreef djenneke het volgende:
Ik gebruik het alleen bij mensen met wie ik zal gaan samenwerken, maar waarmee nog geen jij-je afspraken zijn gemaakt. Maar waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat de samenwerking niet heel formeel zal gaan verlopen. Ik geef daarmee tevens aan dat de persoon mij met je en jij kan aanspreken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |