abonnement Unibet Coolblue
pi_65354214
Welkom op Mars!


Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)

VORIG TOPIC: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!


We gaan verder met het laatste artikel uit het vorige topic:


21-01-2009

Zuiver ijs op noordelijke pool van Mars



Op de noordelijke pool van de planeet Mars heeft het waterijs met 95 procent een zeer grote graad van zuiverheid, zo heeft een internationaal onderzoeksteam bericht in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Geophysical Research Letters.





Zeer grote graad van zuiverheid
Gegevens van de sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) "bevestigen het veelvuldig voorkomen van water op Mars in de vorm van ijs, maar ook de zeer grote graad van zuiverheid (95 procent), met een concentratie van onzuiverheden aan de periferie van de noordelijke poolkap", aldus het team dat onder leiding staat van onderzoekers van het Labo voor Planeetwetenschappen in Grenoble (CNRS-INSU).
Grote watervoorraden

De hoeveelheeden ijs onder de polen van Mars vormen de grootste waterreservoirs op het oppervlak van de Rode Planeet met een totaal volume van "2 tot 3 miljoen km3". Maar de fysieke eigenschappen van dat ijs zijn weinig gekend.

De onderzoekers hebben 140.000 meetpunten nagetrokken in het gebied Gemina Lingula dat zowat een kwart is van de hele noordelijke poolkap, via de Saharad-radar op de sonde van de NASA.
"Deze studie toont nogmaals het op grote schaal voorkomen van waterijs aan op Mars, wat zijn hoofdrol in de evolutie van de planeet bevestigt", beklemtoont het Insu (Institut national des sciences de l'univers). De analayse van de verdeling van onzuiverheden in het ijs, met een hogere concentratie aan de rand van de poolkap, is een indicatior voor het klimaat op onze buurplaneet, zegt het onderzoeksinstituut ook. (belga/vsv)

(HLN)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 25-01-2009 10:18:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_65354442
-tvp

mooi topic
  vrijdag 23 januari 2009 @ 20:00:00 #3
104871 remlof
Europees federalist
pi_65354591
Leuk topic om te volgen inderdaad. Ik denk trouwens dat de Chinezen de eerste mensen op Mars zullen zijn, over een jaar of dertig.
pi_65354678
quote:
Op vrijdag 23 januari 2009 20:00 schreef remlof het volgende:
Leuk topic om te volgen inderdaad. Ik denk trouwens dat de Chinezen de eerste mensen op Mars zullen zijn, over een jaar of dertig.
Lijkt me ook ja, die zullen dan wel geld zat hebben als het zo doorgaat.
Ik hoop in iedergeval dat ik het nog mee zal maken, dat de eerste mensen op mars landen.
pi_65547662
29-01-2009

Problemen met Marsjeep Spirit



Er zijn problemen met de Amerikaanse Marsjeep Spirit. Tijdens zijn 1.800ste Marsdag bleek dat de zeswielige jeep zich zondag niet had verplaatst, niettegenstaande hij daartoe opdracht had gekregen van de vluchtleiding. Bovendien bleek de robot de dagactiviteiten niet te hebben opgeslagen in zijn permanent geheugen.

Ingenieurs proberen het probleem nu op te lossen. Mogelijk heeft kosmische straling tijdelijk de elektronische apparatuur beïnvloed van het tuig dat volgens de NASA voor de rest nog gezond is.

Oospronkelijk had de begin 2003 gelande Spirit maar 90 Marsdagen moeten werken. Samen met tweelingbroer Opportunity heeft de robot de kennis over de buurplaneet serieus aangescherpt. (belga/bdr)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 29 januari 2009 @ 23:03:59 #6
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_65611893
31-01-2009

Rusland richt zijn aandacht terug op de Maan én op Mars.



Het Russische ruimtevaartbureau wil een basis op de Maan bouwen, zodat ze gemakkelijk naar Mars kan. Het bureau zal de Russische regering ook de bouw van een ruimtestation in de lage baan voorstellen. Dat meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti op gezag van een hoge funcionaris van Roscosmos gemeld.

Maanbasis
Aleksei Krasnov, directeur bemande ruimtevaart bij Roscosmos, zei aan Novosti dat zijn land samen met andere naties naar de Maan kijkt in een "middellang perspectief. Wij willen er niet alleen heen gaan en terugkeren, maar ook een Maanbasis bouwen, wat ons moet toelaten de toekomstige Marsexploratie op te starten".

Dit alles gaat gepaard met de bouw van een ruimtestation in een lage baan. Krasnov hoopt van de regering-Poetin de nodige "financiële en legislatieve steun" te krijgen.

De topman van Roscosmos zei ook dat zijn land zal voorstellen het gebruik van het Internationaal Ruimtestation tot minstens 2020 te verlengen.

Race naar de Maan
Nadat de voormalige Sovjet-Unie in de jaren zestig de race naar de Maan had verloren ondanks alle technologische voorsprong in de eerste jaren van de ruimtevaart, verdween de Maan uit beeld in Moskou. De interesse kwam er terug dankzij allerhande internationale projecten rond de natuurlijke satelliet van de Aarde.

Nadat Moskou de Maan had opgegeven, specialiseerde de Sovjet-Unie zich in ruimtestations, met de Saljoets en vooral Mir. Rusland neemt ook toonaangevend deel in het Internationaal Ruimtestation, waarvan het bijvoorbeeld in november 1998 de basismodule lanceerde. (belga/edp)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_65674320
02-02-2009

Marsvliegtuig kan ideale speurhond voor methaan zijn



Met de teloorgang van de Phoenix Lander, eind vorig jaar, en de achteruitgang van de Marsrovers Spirit en Opportunity zoekt NASA naar een nieuwe onbemande missie naar de Rode Planeet. Een team van onderzoekers test nu de mogelijkheid en haalbaarheid van een opmerkelijke missie: een vliegtuig dat door de Martiaanse atmosfeer vliegt en op zoek gaat naar de herkomst van de methaanpluimen op Mars.

Het ARES-project (Aerial Regional-scale Environmental Survey), dat gevestigd is in het Langley Research Centre in Hampton, Virginia, is momenteel bezig met het uittesten van verschillende modellen, om te bepalen welke het beste zal vliegen in de Martiaanse atmosfeer.

Op een hoogte van 1 tot 2 kilometer boven het oppervlak van Mars is de temperatuur en luchtdruk vergelijkbaar met die van de aardatmosfeer op 30 kilometer hoogte. Dat betekent dat de vliegtuigen sneller moeten vliegen om voldoende opwaarts druk te genereren. Hierbij is één factor in het voordeel van de bouwkundigen: het feit dat de zwaartekracht op Mars drie keer zwakker is dan op aarde, zodat iedere vracht drie keer minder zal wegen.

De evolutie van de ARES technologie zal resulteren in vliegtuigen die kunnen landen en opstijgen en die aangedreven worden door zonne-energie, of wellicht brandstof kunnen opwekken vanuit de Martiaanse atmosfeer.

Tot nu toe is de verkenning van Mars slechts uitgevoerd door satellieten in hoge omloopbanen en rovers en landers op de grond. Een vliegtuig op enkele kilometers hoogte zal het beste van deze twee werelden kunnen combineren en een unieke blik leveren op het oppervlak van de Rode Planeet.

Eén van de belangrijkste doelen van het ARES-project (dat nog niet geheel is goedgekeurd door NASA) is het in kaart brengen van de verspreiding van atmosferische gassen die afkomstig zijn vanaf het oppervlak. De recente ontdekking van methaanpluimen van mogelijk biologische oorsprong maakt het vooruitzicht van een vliegtuig “interessanter en relevanter dan ooit tevoren”.



Bron: New Scientist

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_65746789
04-02-2009

NASA en Google maken 'virtuele verkenning' van Mars mogelijk

AMSTERDAM - Het programma Google Earth heeft er een nieuwe optie bij. Iedereen kan nu beschikken over een gedetailleerde, driedimensionale voorstelling van de planeet Mars: Google Mars 3D.

In de nieuwe modus kan de rode planeet op soortgelijke wijze worden verkend als de aarde.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om virtuele vluchten door de enorme ravijnen op Mars te vliegen en de reusachtige schildvulkanen te verkennen. Ook kan Mars worden bekeken door de 'ogen' van de Marswagentjes Spirit en Opportunity.

Oceaanbodem

De nieuwe versie van Google Earth kent overigens nóg een belangrijke toevoeging: ook de oceaanbodem van de aarde kan nu worden verkend.

Kijk hier het filmpje

© NU.nl/Govert Schilling

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_65746820
04-02-2009

Marswagentje Spirit weer in beweging

AMSTERDAM - Het Marswagentje Spirit is weer in beweging gekomen. Zaterdag is de robot weer gaan rijden. De dag daarvoor waren technici tot de conclusie gekomen dat het oriëntatievermogen van de mobiele onderzoeksrobot niet is aangetast.

Daarover was enige twijfel ontstaan, nadat een week eerder een grote storing was opgetreden, waarbij Spirit nogal warrig op diverse commando's had gereageerd.

Waardoor die storing is veroorzaakt is nog steeds onduidelijk, maar het lijkt vooralsnog een tijdelijk probleem te zijn geweest.

Korte duur

De rit die zaterdag werd hervat was overigens van korte duur: na 30 centimeter te hebben afgelegd, kwam Spirit (tijdelijk) tot stilstand tegen een steen.

© NU.nl/Govert Schilling

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_65823772
05-02-2009

Water was belangrijke factor op Mars


Veel kraters op Mars vertonen 'watergeulen'.

Wetenschappers van het Planetary Science Institute in Arizona hebben opnieuw aanwijzingen gevonden dat vloeibaar water een grote rol heeft gespeeld bij de vorming van het landschap op Mars.

De planeet zou afwisselend verscheidene 'natte' en koude klimaatperioden hebben doorlopen. En met name in kraters lijken de tijdelijke waterstromen hun sporen te hebben achtergelaten.

Een en ander blijkt uit onderzoek van een honderdtal kraters, groter dan 20 kilometer, die door verschillende Marssondes zijn gefotografeerd. Daarbij is specifiek gelet op structuren die door stromend water of ijsgletsjers veroorzaakt kunnen zijn.

Gebleken is dat de waargenomen geulen en andere erosiekenmerken vooral te zien zijn aan dié kanten van kraters, die in het warme seizoen de meeste zonnewarmte ontvangen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_66073856
13-02-2009

Ruimtesonde Dawn koerst af op Mars



De Amerikaanse ruimtesonde Dawn koerst met steeds hogere snelheid af op een ontmoeting met de planeet Mars. Op 18 februari zal Dawn op relatief kleine afstand langs Mars vliegen. Daarbij wordt de baan van de ruimtesonde beïnvloed door de zwaartekracht van de planeet. De scheervlucht is zo uitgekiend dat Dawn vervolgens in een langgerektere ellipsbaan om de zon beweegt, en in een baan die ongeveer vijf graden is geheld ten opzichte van het baanvlak van de aarde.

Dat is nodig voor een geslaagde ontmoeting met de asteroïde Vesta, die in 2011 zal plaatsvinden. Na het onderzoek aan Vesta zal Dawn nog doorvliegen naar de grootste asteroïde in het zonnestelsel, de dwergplaneet Ceres, waar hij in 2015 zal aankomen. Dawn is in september 2007 gelanceerd, en is de eerste ruimtesonde die een bezoek brengt aan deze grote hemellichamen.

Dawn is uitgerust met een revolutionaire ionenmotor, die veel minder brandstof verbruikt dan een reguliere raketmotor, terwijl er toch grotere baanwijzigingen mee mogelijk zijn. Tijdens de vlucht langs Mars zullen de wetenschappelijke instrumenten van de ruimtesonde worden uitgetest.Terwijl Dawn als gevolg van de zwaartekracht van Mars een hogere baansnelheid krijgt, zal de planeet zelf juist een tikje worden afgeremd: over 70 miljoen jaar is er sprake van een afwijking van één centimeter.



Bron: NU.nl

(Astrostart)

[ Bericht 14% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-02-2009 01:32:49 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_66093674
Hier een vet filmpje over een mogelijke toekomstige rover: http://www.space.com/common/media/video/player.php?videoRef=SP_090205_axel&mode=
gr gr
  maandag 16 februari 2009 @ 17:49:13 #14
229690 Spougle
Always do whatever's next
pi_66127145
Erg leuk dat je nu mars kan bekijken in Google Earth.
quote:
Op zondag 15 februari 2009 19:28 schreef Quyxz_ het volgende:
Hier een vet filmpje over een mogelijke toekomstige rover: http://www.space.com/common/media/video/player.php?videoRef=SP_090205_axel&mode=
Dat zou een hoop problemen schelen met het manoeuvreren van re rovers, erg tof.
pi_66254474
18-02-2008

Waterdruppels op Mars?



NASA's Phoenix-marslander is waarschijnlijk eind mei 2008 geland in een plas water op de rode planeet. Dat leiden wetenschappers af uit de analyse van foto's die het ruimtetuig doorstuurde. Op die foto's zijn druppels te zien op het landingsgestel. Dat meldt de website van het gerenommeerde tijdschrift New Scientist.

Te koud?
De aanwezigheid van water op Mars is niet nieuw. Maar tot nu werd aangenomen dat het alleen in de vorm van ijs aan de oppervlakte was. De nieuwe ontdekking versterkt het idee dat er in de bodem van Mars flink wat water zit.

Grote canyons en rivierachtige kanalen in het landschap van Mars suggereren dat er vroeger aan de oppervlakte flink wat water heeft gestroomd. In eerste instantie verwierpen de wetenschappers de notie van waterdruppels toen ze de foto's zagen, want het is immers te koud op de plaats waar Phoenix landde. Gedurende de vijf maanden dat Phoenix data doorstuurde van aan de Martiaanse pool, werd het daar nooit warmer dan -20 graden.

Zout
Maar in de bodem van Mars zitten perchlorate zouten, die werken als antivries. Zelfs bij -70 zou daardoor het water - dat weliswaar vreselijk zout is - dan vloeibaar blijven.

Een ander probleem waar de wetenschappers mee worstelden: de druppels werden op de foto's steeds groter. Dat verklaren ze nu door de hygroscopische eigenschappen van het zout. Zout trekt immers waterdamp aan. De vochtigheidsgraad van de atmosfeer op de landingsplaats van Phoenix blijkt nu te kloppen met de groeiratio van de druppels op de foto's. (mvl)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_66255173
Dat had ik toentertijd al eens gezegd.
Phoenix landde met trusters. Nou, deze dingen produceren natuurlijk flink wat warmte, waardoor het ijs kan smelten, dan wel condenseren. Ik dacht het laatste, aangezien de druk op Mars te laag is voor vloeibaar water. Maar misschien hebben die zouten ook wel die eigenschap van water aangepast, zodat vloeibaar water bij die druk kan bestaan.
gr gr
pi_66364016
21-02-2009

Dawn sonde schiet langs Mars



Afgelopen woensdag vloog de asteroïde-missie Dawn langs Mars. Dawn's dichtste nadering tot Mars was 549 kilometer. Voor de wetenschap hoefde het niet. Er hangen al andere sonders om de rode planeet op lagere hoogte met goede cameras. Het was bedoeld om Dawn een slinger richting de asteroïde Vesta (in augustus 2011) en de dwergplaneet Ceres (februari 2015) te geven. NASA maakte wel van de gelegenheid gebruik om de instrumenten te testen en een foto te schieten.



Op het punt van de dichtste nadering, schoot Dawn dit plaatje van Tempe Terra:


Tempe Terra is een gebied op het noordelijk halfrond van Mars. Het is een overgangszonde tussen een oude, bekraterde oppervlakte en geologisch jongere laaglanden. De Dawn sonde schoot er afgelopen week langs, toen de zon er opkwam.

Bron: The Planetary Society.

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_66711381
04-03-2009

Nieuwe bron van mogelijk leven gevonden op Mars



Er is nog een bron van mogelijk leven gevonden op de planeet Mars. De vondst van water in een vulkaan kan een omgeving zijn voor primitief leven. Dat zegt de website space.com op basis van een artikel in het wetenschappelijke vakblad Geology.

Olympus Mons
Geofysicus Patrick McGovern van het Lunar and Planetary Institute in Houston en geologe Julia Morgan van de Rice Universiteit legden zich toe op de vorm en de structuur van de Olympus Mons, de hoogste berg en vulkaan op Mars. Zij verbonden die dan met data die Marsverkenners opleverden.

3x Mount Everest
Olympus Mons is drie keer zo hoog als "onze" Mount Everest en de hellingen van de berg strekken zich over tientallen kilometers uit. Het wijdverspreid vulkanisch materiaal suggereert de aanwezigheid van door water gevormde klei die frictie kan reduceren, een effect dat ook te zien is bij vulkanen op Hawai.

Klei
McGovern en Morgan gebruikten computermodellen om te simuleren hoe de Olympus Mons zich heeft gevormd. Zij kwamen tot de slotsom dat enkel oude kleiafzettingen verantwoordelijk kunnen zijn voor de asymmetrische vorm van de vulkanische berg. En waar er afzettingen zijn, moet er ergens water aan te pas zijn gekomen.

Echt verrassend is dat niet. De Amerikaanse Phoenix Lander heeft vorig jaar waterijs op onze buurplaneet gevonden, terwijl de Europese Mars Express had aangetoond dat er op de planeet veel klei is.

Belangrijke lagen
Dit alles steunt een theorie die zegt dat er op de plaats van de Olympus Mons nog een sedimentaire laag is die honderden meters dik kan zijn geweest. Wat daaronder zit, is van groot belang, menen de onderzoekers.

Speculatie
Er kunnen vloeistoffen in een bekken of "pockets" diep onder de grond zitten, opgewarmd door geothermische gradiënten en magmatische hitte, en beschermd tegen tegenovergestelde condities aan het oppervlak.

Hierdoor er zich organismen kunnen ontwikkelen die van warmte houden en er kunnen gedijen. Zulke organismen bestaan al heel diep in Aardse oceanen nabij onderwatervulkanen.

Maar dit alles blijft speculatie. Marsverkenners zouden warmte moeten ontdekken, zoals een magmastroom of een actieve vulkaan. (belga/edp)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_66713584
Toch vraag ik me af, stel dat er primitief leven wordt aangetoond op Mars, dat zou natuurlijk razend interessant zijn, maar wat kan je er verder mee? Naar de aarde halen lijkt me uitgesloten, maar erheen gaan in een bemande missie kan ook extra gecompliceerd worden daardoor, dat naast de problemen die al te overwinnen zijn om een bemande vlucht mogelijk te maken.
Een anticiperende vraag: Wàt...? àls er primitief leven aangetoond mocht worden op Mars?
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_66725342
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 00:07 schreef barthol het volgende:
Toch vraag ik me af, stel dat er primitief leven wordt aangetoond op Mars, dat zou natuurlijk razend interessant zijn, maar wat kan je er verder mee? Naar de aarde halen lijkt me uitgesloten, maar erheen gaan in een bemande missie kan ook extra gecompliceerd worden daardoor, dat naast de problemen die al te overwinnen zijn om een bemande vlucht mogelijk te maken.
Een anticiperende vraag: Wàt...? àls er primitief leven aangetoond mocht worden op Mars?
Uitzoeken hoe het is ontstaan en zo erachter kunnen komen hoe het leven is ontstaan en vervolgens Kees van Helden bashen met bewijzen.
gr gr
pi_66728878
quote:
Op donderdag 5 maart 2009 13:03 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Uitzoeken hoe het is ontstaan en zo erachter kunnen komen hoe het leven is ontstaan en vervolgens Kees van Helden bashen met bewijzen.
haha
Kees van Helden zal vast zeggen dat dat leven daar geimporteerd is vanaf de Aarde door de Marsmissies. Per ongeluk meegelift Bewijs is natuurlijk dat het alleen wordt aangetroffen waar aardse onderzoek robots actief zijn.
Maar het is een scenario waar ik echt over nadenk, en ik vraag me af of daar al meer over nagedacht is.
Wat dan?

[ Bericht 5% gewijzigd door barthol op 05-03-2009 15:05:24 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_66815331
06-03-2009

Nieuw bewijs voor recent water op Mars



Planetaire geologen van de Brown University hebben een geulensysteem ontdekt op Mars. Dit systeem is ongeveer 1,25 miljoen jaar oud en is vermoedelijk gevormd door smeltwater van nabije sneeuw- en ijsafzettingen. Dit is mogelijk de meest recente periode in de geschiedenis van de Rode Planeet waarin vloeibaar water aan het oppervlak gestroomd heeft. Daarnaast levert dit bewijs voor het voorkomen van periodieke ijstijden op Mars.

Het geulensysteem laat vier tijdsperiodes zien, waarin sedimenten (afkomstig van de steile hellingen) zijn meegenomen door water en zijn afgezet in de vorm van puinwaaiers. Uiteindelijk zal nooit sprake zijn geweest van een vijver waarin je goudvissen zou kunnen laten zwemmen, maar desondanks heeft vloeibaar water degelijk een rol gespeeld. Normaal gesproken gaat waterijs op Mars direct over in waterdamp (sublimeren), maar schijnbaar is er sprake geweest van korte periodes waarin gesmolten water is gaan stromen en hierbij sedimenten heeft meegevoerd en afgezet.

Dit is niet het enige bewijs dat gevonden is voor het bestaan van stromend water op Mars. Veel van deze bewijzen hebben echter betrekking op het verre verleden van de Rode Planeet, maar de ontdekking van een geulensysteem van slechts 1,25 miljoen jaar oud biedt intrigerende mogelijkheden voor een veel langere natte geschiedenis van Mars dan gedacht.

De ontdekking levert ook bewijs voor een recente ijstijd op Mars, waarbij poolijs getransporteerd is richting de evenaar en hierbij gletsjers gevormd heeft, die vervolgens gesmolten zijn – zonder direct te sublimeren. Dat zou kunnen betekenen dat de huidige gortdroge omstandigheden op Mars slechts een klimatologische periode vormen, die ooit zal worden afgewisseld door een periode met veel nattere omstandigheden.



Bron: Brown University

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_67085477
15-03-2009

Zoek zelf naar buitenaards leven op Mars

Google laat sinds zaterdag live beelden zien van de planeet Mars. Miljoenen mensen kunnen nu zelf op zoek gaan naar buitenaards leven op de rode planeet. 'We betreden onontgonnen gebied,' zo spreekt een woordvoerder van Google.


De live beelden zijn een onderdeel van het programma Google Earth 5.0

Google Earth lanceerde Google Mars in samenwerking met NASA vorige maand, maar het is nu mogelijk om live beelden te ontvangen vanaf de ruimtesonde Mars Odyssey die zich sinds 24 oktober 2001 in een baan rond Mars bevindt.

De Mars-beelden zijn een onderdeel van het programma Google Earth 5.0. Naast de live beelden van de planeet is het ook mogelijk om historische plattegronden van Mars te bekijken, inzoomen op het beroemde 'gezicht' van Mars en virtueel meevliegen met een van de ruimtesondes.

Primitief leven
Wetenschappers ontdekten vorig jaar vloeibaar water op Mars en denken dat er misschien primitief leven is te vinden.


Mars in Google Earth


Door Gina ter Elst

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_67336454
19-03-2009

Verzin een naam voor toekomstige Marswagen


De Marswagen heet nu nog gewoon Mars Science Laboratory.

Vanaf 23 maart mag iedereen een stem uitbrengen op één van de negen namen die zijn voorgesteld voor een mobiel onderzoekslaboratorium dat in 2012 op het oppervlak van de planeet Mars gaat rijden. De verkiezing, uitgeschreven door het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, duurt een week en is niet bindend. Het staat NASA dus vrij om alsnog voor een andere naam te kiezen.

De winnende naam wordt uiterlijk begin mei bekendgemaakt. Maandag 23 maart start ook de actie 'Send your name to Mars', waarbij iedereen zijn of haar naam kan laten toevoegen aan een microchip die de Marswagen met zich meedraagt.

De 850 kilogram wegende Marswagen, die ruwweg de grootte van een personenauto heeft, zal onderzoeken of er ooit (microscopisch) leven in de Marsbodem kan zijn geweest.

Online Poll for NASA's Mars Rover Naming Contest Opens March 23
Name NASA's Next Mars Rover
Mars Science Laboratory

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_67343813
lachen
gr gr
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')