Wat nou kredietcrisis...quote:1 maands euribor zakt naar 1,913%
De 1 maands euribor, de basisrente voor veel variabele hypotheken in Nederland, is vandaag weer voortvarend gezakt.
één lijn
De 1 maands euribor is vanaf 8 oktober 2008 in één lijn gezakt vanaf 5,2% naar nu 1,913%.
quote:Industriele orders eurozone zien sterkste daling ooit
22-1-2009 11:13:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het volume van de industriele orders in de eurozone is in november nog sterker gedaald dan werd gevreesd. De daling op jaarbasis is de grootste afname in de geschiedenis van het economische blok en bevestigt dat de regio wordt geraakt door een diepe recessie.
In vergelijking met november 2007 werd een orderafname gemeten van 26,2%, waarmee de daling nog sterker was dan de afname op jaarbasis van 20,2% waar de markt rekening mee hield. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.
De sterke daling van de orders bevestigt dat de economie van de eurolanden hard wordt geraakt door de kredietcrisis en de economische problemen van de belangrijkste handelspartners. De eurozone bevindt zich sinds het derde kwartaal van 2008 voor het eerst in de jonge geschiedenis van de regio in een recessie.
Op maandbasis daalde de index voor industriele orders in november met 4,5%. Dit cijfer was iets beter dan verwacht, door Dow Jones geraadpleegde economen voorspelden vooraf een daling van 4,7%.
Eurostat verlaagde de eerder vrijgegeven cijfers over oktober. Op maandbasis daalden de orders in oktober 5,7%, terwijl eerder een daling van 4,7% werd gerapporteerd.
quote:NL consumentenvertrouwen januari daalt naar -30 - CBS
22-1-2009 9:45:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het vertrouwen van de Nederlandse consument is in januari licht gedaald, nadat het sentiment in december voor het eerst in tijden iets verbeterde. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het consumentenvertrouwen is in januari 2 punten gedaald ten opzichte van de stand in december, naar -30. Vooral over het economisch klimaat waren consumenten pessimistischer, zegt het CBS.
Consumenten hebben weinig vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. De deelindicator economisch klimaat zakte voor de vierde achtereenvolgende maand en kwam uit op -61, waarmee de indicator terug is op het niveau van begin 2003.
Daarnaast houden Nederlanders rekening met een scenario van deflatie. Het aantal consumenten dat verwacht dat de komende twaalf maanden de prijzen zullen dalen is volgens het CBS "aanzienlijk" toegenomen. Van de ondervraagden verwacht 17% dat de prijzen de komende twaalf maanden zullen afnemen. Niet eerder lag dit percentage zo hoog.
quote:NL werkloosheid oktober-december 2008 licht gestegen - CBS
22-1-2009 9:49:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--De werkloosheid in Nederland is eind 2008 licht toegenomen. Dit blijkt donderdag uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De cijfers over de periode oktober-december tonen aan dat er nog steeds sprake is van een krappe arbeidsmarkt in Nederland. In deze periode waren gemiddeld 285.000 personen werkloos, wat overeenkomt met 3,7% van de beroepsbevolking, aldus het CBS.
Daarmee is het werkloosheidspercentage licht gestegen ten opzichte van de driemaandsperiode daarvoor, september-november. Toen was 3,6% van de beroepsbevolking werkloos.
In vergelijking met de periode oktober-december 2007 is de werkloosheid gedaald. Toen bedroeg de werkloosheid nog 4,0%.
De CBS cijfers laten zien dat de werkloosheid eind 2008 is begonnen op te lopen, waardoor er een einde is gekomen aan ruim drie jaar durende daling van de werkloosheid.
Gemiddeld telde Nederland in 2008 304.000 werklozen. Dat is 40.000 werklozen minder dan in 2007.
De werkzame beroepsbevolking nam over 2008 toe met 151.000 personen tot gemiddeld ruim 7,4 miljoen. De arbeidsparticipatie kwam in 2008 uit op 70,3%, dat is 1,0 procentpunt meer dan in 2007. De participatie is vooral gestegen onder vrouwen en ouderen, zo meldt het CBS.
dit zijn de dollars dus he. meermeermeer, terwijl de vs in een deflationaire periode zit.quote:Hieronder toon ik een van de griezeligste grafieken die ik ooit gezien heb, die van ‘money base’ (grofweg het geld dat mensen hebben en de reserves die banken hebben, bijvoorbeeld aangehouden bij de centrale bank). Er zijn verschillende berekeningen voor deze maatstaf van de geldhoeveelheid. Hieronder toon ik de St. Louis Adjusted Monetary Base van de NBER.
Deflatie is natuurlijk pure onzin, de inflatiecijfers van de VS zijn op zijn minst 3% ondergewaardeerd.quote:Op donderdag 22 januari 2009 15:59 schreef simmu het volgende:
http://www.beleggersbelan(...)-geldhoeveelheid.htm
bladieblabla, blabla.
[..]
dit zijn de dollars dus he. meermeermeer, terwijl de vs in een deflationaire periode zit.
blijft een definitiekwestie. kijk je naar prijs of geldhoeveelheid dan. en dan heb ik het nog niet eens over idd de betrouwbaarheid van de cijfers. ik betwijfel of het nu nog accuraat berekend kan worden, de gegevens zijn domweg niet beschikbaar.quote:Op donderdag 22 januari 2009 17:04 schreef pberends het volgende:
[..]
Deflatie is natuurlijk pure onzin, de inflatiecijfers van de VS zijn op zijn minst 3% ondergewaardeerd.
quote:Britse economie verder gekrompen, officiele recessie
De Britse economie is in het vierde kwartaal opnieuw gekrompen, waarmee het land officieel in een recessie is belandt, de eerste sinds 1991. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van het nationale Britse statistiekbureau.
Het bruto binnenlands produkt (bbp) nam in het vierde kwartaal met 1,5% af in vergelijking met het derde kwartaal. Op jaarbasis kromp de econonomie in het vierde kwartaal 1,8%. Sinds het tweede kwartaal van 1980 was een dergelijke neergang niet meer gemeten.
Bovendien was de krimp in het vierde kwartaal sterker dan verwacht. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een krimp op kwartaalbasis van 1,3% en op jaarbasis van 1,4%.
In het derde kwartaal kromp het Britse bruto binnenlands product (bbp) 0,6%. Destijds zag de economie op jaarbasis nog een bescheiden groei van 0,3%.
Bron: DTFquote:Op zijn vroegst in 4e kwartaal lichtpuntjes op beurs
Beste beleggingsanalist voorziet nog moeilijke periode
vr 23 jan 2009, 11:57
AMSTERDAM - Thijs Berkelder is er duidelijk over: „Voorlopig zijn er voornamelijk tegenvallers te verwachten op het gebied van bedrijfsnieuws. Veel bedrijven zullen nog moeten besluiten genoegen te nemen met lagere marges. Vroegcyclische aandelen kunnen mogelijk in het vierde kwartaal de eerste tekenen van een opleving laten zien.”
Berkelder is niet de eerste de beste: hij is door onderzoeksbureau AQ uitgeroepen tot de analist die in 2008 de beste beleggingsadviezen gaf. „Daar ben ik natuurlijk trots op, maar het zegt naar mijn mening niet alles. AQ baseert zich op het meten van plussen en minnen terwijl wij zelf primair kijken naar de waardering van klanten. Daar zitten wij als Petercam ook al jaren steeds weer in de top en daar hecht ik nog meer waarde aan”, stelt de directeur aandelenresearch van het Belgische Nederlandse effectenhuis Petercam.
Berkelder was vorig jaar uiterst voorzichtig ten aanzien van aandelenbeleggingen. „Vooral sinds juli verlaagde ik steeds meer adviezen. Ik zag namelijk dat extra cyclische bedrijven met enorme volumedalingen te kampen hadden. Zo zag Air France KLM het vervoer flink slinken, daalde het containervervoer en moest ook TNT melden dat er minder pakketjes werden vervoerd. Duidelijke tekenen dat de economie in rap tempo aan het verzwakken was. Dus adviseerde ik steeds vaker uit aandelen te stappen. Aan de andere kant steeg de olieprijs steeds verder.
Zo gaf ik een verkoopadvies voor een van mijn love babies, Vopak. Niet dat het bedrijf minder mooi was geworden, maar mede door de snel stijgende olieprijs was de koers van het aandeel naar mijn smaak te ver gestegen. TNT, ook lang een van mijn favorieten ging in juli uit mijn lijst. Fedex en UPS werden genoemd als overnemers van het postbedrijf, maar ik zag het vervoer dus inzakken. Dan kun je alleen maar concluderen dat TNT minder interessant werd als overnamekandidaat. En daar zijn we bij Petercam denk ik ook beter in dan anderen: het vroeg signaleren van zulke trends. En, zoals een journalist op zoek is naar een primeur zoekt is niets leuker voor een beleggingsanalist iets te vinden dat een ander over het hoofd ziet.”
De makke van vorig jaar was volgens Berkelder dat beleggers de risicofactor steeds verder uit het oog verloren en puur rendementgedreven te werk gingen. „Beleggen is een spel waarin je balanceert tussen rendement en risico. Ook vorig jaar waren de meesten nog steeds te veel gefocust op rendement en hadden te weinig aandacht voor risico. Dan ontstaat een bubble, die op enig moment wordt doorgeprikt.”
Volgens Berkelder is men nu weer gefocust op risico. „Dat wil zeggen dat je nu alleen moet beleggen in bedrijven waarvan je het risico kent én daarbij dat risico ook in de greep houdt. Als we met z’n allen de risico’s weer onder controle hebben, kunnen we weer eens gaan kijken naar rendement.”
Vooralsnog rekent Berkelder op nog veel tegenwind. „Voor de eerste jaarhelft reken ik op een grote tik. Het meest vrees ik ook voor het feit dat veel bedrijven nog steeds in de ontkenningsfase zitten. De vraag zie je steeds verder afzwakken. Dat móet leiden tot prijsdalingen, dus krimpende marges. Dat gaat een grote rol spelen, maar wordt nog onvoldoende onderkend. En als de marges dalen gaan de winsten écht onderuit. Dat zal gelden voor de Nokia’s en de HP’s van deze wereld, maar ook de voedingssector gaat het merken. Misschien dat de prijzen niet of niet meteen gaan dalen, maar wel zullen mensen steeds vaker huismerken gaan kopen. En dat is indirect ook een prijsdaling.”
Volgens Berkelder is het daarom ook maar de vraag of we de bodem op de beurzen wel hebben gezien. „Ik denk dat we het oog van de orkaan nog niet langs hebben zien komen. Zo heb ik nog steeds de overdrijvingsfase gemist. Die moet dus nog komen. Pas als ik echte overdrijving heb gezien kan ik me weer comfortabel gaan voelen.” Als je volgens Berkelder nu in aandelen wilt stappen moet je naar zijn mening dus kiezen voor de meest defensieve waarden. En áls het herstel zich aan gaat dienen, zullen vroegcyclische aandelen daar het eerst van profiteren. Dan denk ik aan scheepvaart, een aandeel als TNT of de uitzenders. Bovendien zullen dan de reorganisaties die in gang zijn gezet of, op grote schaal, nog in gang worden gezet ook achter de rug zijn. En dat moet ook. Er moet hard worden ingegrepen om de zaak weer gezond te maken.”
Dat maakt de taak voor een analist er overigens niet gemakkelijker op. „Ik raak ook steeds vaker met bedrijven in conflict omdat ik zo somber ben. Maar ja, als je je nek ver durft uit te steken, ben je toch de boodschapper van slecht nieuws en dan het is altijd de boodschapper die wordt gestraft”, constateert een nuchtere Berkelder.
Het van oorsprong Belgische Petercam is een effectenhuis dat sinds tien jaar ook een vestiging heeft in Amsterdam. Een team van 17 analisten volgt 150 Nederlandse bedrijven en is daarmee het grootste team in de Benelux. Petercam heeft ook een vestiging in New York wat zich met name richt op institutionele beleggers. Berkelder heeft een team om zich heen geformeerd waarin met name ook heel bewust is gekozen voor tegengestelde karakters. „Het is een ervaren team dat al jaren meeloopt. Doordat er zowel uiterst sceptische, kritische als juist zeer positief ingestelde mensen in zitten wordt er veel over elkaars adviezen gediscussieerd. Bovendien eis ik dat er een hard koersdoel wordt afgegeven mét een verklaring waarom het doel zo is gesteld. En, wij durven keiharde verkoopadviezen te geven. Vaak doen analisten dat niet en moet men een ’houden’ advies al als een verkoopsignaal zien.”
Bron: Z24quote:Nationaliseer de banken!
Noodzakelijk bij het beginnen van een 'vuilnisbank'
22-01-2009 | Gepubliceerd 16:52
23-01-2009 | Laatst bijgewerkt 11:09
Begin een 'bad bank' en koop alle giftige kredieten van de banken op. Dat is het nieuwste antwoord op de kredietcrisis. Maar de voorstanders vergeten gemakshalve dat ze dan de banken wel eerst moeten nationaliseren.
De kredietcrisis maakt inventief. Telkens als de problemen verergeren komen de financiële medicijnmannen met een nieuw medicijn op de proppen.
Eerst ging het om het snel afboeken op de kredietportefeuille, toen om massale liquiditeitssteun voor de banken. Daarna kwamen de kapitaalinjecties van de overheden en de renteverlagingen van centrale banken.
Het was allemaal niet genoeg. Nu de problemen bij de banken weer verergeren, is het tijd voor een nieuwe mode onder de crisisbestrijders: de 'bad bank'.
Oprichten vuilnisbank
Het economische team van Obama overweegt serieus om zo’n 'vuilnisbank' op te richten. Dat zei de beoogd minister van Financiën Tim Geithner, woensdag 21 januari in het Amerikaanse congres. Banken in problemen zouden dan hun giftige leningen verkopen aan de vuilnisbank, en zelf als schone bank verder gaan.
Dezelfde dag vertelde Wouter Bos de Tweede Kamer dat het hem ook wel wat lijkt, zo’n bad bank. "We sluiten geen enkele oplossingsrichting uit om uit de problemen te komen. Dat geldt ook voor oplossingen als een bad bank", zei de Nederlandse minister van Financiën.
In België zien ze het eveneens wel zitten. En ook de Duitse regering denkt aan het oprichten van een speciale bank voor slechte leningen.
Schoon schip
De voordelen zijn dan ook groot. Door de giftige kredieten uit de banken te snijden, maken die eindelijk schoon schip. Na anderhalf jaar onzekerheid wordt eindelijk duidelijk wat de banken waard zijn en welke bank goed is voor z’n geld.
Eerdere financiële crises hebben het geleerd: zonder de radicale oplossing van de vuilnisbank, blijven de problemen dooretteren. In de jaren negentig lieten de Japanse autoriteiten de slechte leningen op de bankbalansen staan. De Japanse crisis duurde tien jaar.
De Zweden veegden tijdens hun bankencrisis in hetzelfde decennium, de bankbalansen wel radicaal schoon. De crisis was hevig maar kort.
De politici lijken dus op de goede weg. Lijken, want zowel in de VS als Europa wordt één essentieel onderdeel van de reddingsoperatie vergeten. Zonder massale nationalisatie van de banken heeft het geen zin.
Rommelkredieten
Dit is de juiste volgorde: de overheid nationaliseert de banken, dan haalt ze de slechte leningen van de balans, en zet die in de vuilnisbank. Vervolgens wordt de schone bank weer aan de markt verkocht.
Zonder nationalisatie gaat het niet. Want tegen welke prijs zou de overheid dan de slechte leningen van de private banken moeten overnemen? Niemand weet hoeveel de ‘marktwaarde’ van de rommelkredieten is.
Betaalt de overheid te weinig (bijvoorbeeld: nul euro), dan vallen de banken direct om. Betaalt ze te veel, dan krijgen de eigenaren van de banken - de aandeelhouders - een volstrekt onterecht cadeautje van de belastingbetaler. Juist de eigenaren zouden de pijn van de crisis moeten voelen.
Klanten gered
Nationalisatie lost dat probleem op. De aandeelhouders krijgen een lage prijs, maar de klanten en werknemers van de bank zijn gered. Natuurlijk moet de periode van staatseigendom zo kort mogelijk duren.
Dat lukt als veel landen tegelijk overgaan tot deze drastische stap. Dan komt er snel een nieuwe financiële sector met schone banken tot stand, wordt het vertrouwen van investeerders opgebouwd en kunnen de banken binnen een of twee jaar weer worden verkocht.
Duur wordt het natuurlijk wel, zo'n grootschalige nationalisatie. Maar door blijven modderen met halve maatregelen is ongetwijfeld nog kostbaarder.
Mathijs Bouman
Oei, 5,4% economische krimp....quote:Bobo's in Davos: wat doen jullie voor de economie?
Economische top in Zwitsers ski-oord
25-01-2009 | Gepubliceerd 09:59
25-01-2009 | Laatst bijgewerkt 12:18
Zo’n 1400 topbestuurders komen in Zwitserland bijeen om te praten over de wereld na de crisis. Veel te vroeg. Los eerst de huidige problemen maar op. Het is tijd voor een rondje van de zaak.
Was afgelopen beursweek beroerd? Hou je maar dan maar vast voor komende week. De agenda is overvol, en dat betekent tegenwoordig weinig goeds.
Grote Amerikaanse bedrijven als DuPont, Boeing, American Express, ExxonMobil, Sun en Procter & Gamble komen met kwartaalcijfers In Nederland rapporteren de AEX-fondsen Royal Dutch Shell, Philips, KPN en SBM Offshore.
Grimmige realiteit
Eventuele meevallers zullen worden overschaduwd door slecht macro-economisch nieuws. De Duitsers en Britten peilen de stemming onder consumenten. De Amerikanen maken de laatste stand van de vastgevroren huizenmarkt bekend.
De Fed neemt woensdag het rentebesluit. Althans, ze nemen helemaal geen besluit, want de rente staat al feitelijk op nul. Lager heeft geen zin. Maar dat zal Fed-president Bernanke er niet van weerhouden om weer eens de grimmige economische realiteit uit de doeken te doen.
Het dieptepunt komt vrijdag, met het Amerikaanse groeicijfer voor het laatste kwartaal van 2008. Of beter: krimpcijfer. Analisten verwachten een (geannualiseerde) krimp van 5,4 procent. Dat zou het slechtste kwartaalcijfer zijn sinds 1982.
Zwitserse bergen
Met zoveel ellende op de agenda, is het niet vreemd dat wereldleiders, ondernemers en topmanagers komende week hun toevlucht zoeken in de veilige Zwitserse bergen. Woensdag gaat in Davos het 39ste World Economic Forum (WEF) van start.
Vooral de topmanagers zijn blijkbaar aan vakantie toe, want – zo meldt de organisatie trots – er komt het recordaantal van 1400 naar Davos. Onder hen de Nederlanders Peter Bakker (TNT), Bert Heemskerk (Rabobank) en Jeroen van der Veer (Shell). Neelie Kroes wipt ook even langs, net als Jan Peter Balkenende.
De meteorologen verwachten een lekker zonnetje en een temperatuur van rond het vriespunt. Het ideale wintersportweer om de ellende van kredietcrisis lekker van je af te huilen.
‘Shaping the Post-Crisis World’, is het thema van de bijeenkomst. Crisis of geen crisis, de illusie van de maakbare toekomst staat bij de wereldtop blijkbaar nog recht overeind.
En wat te denken van het subthema: ‘Catalysing the Next Wave of Growth through Innovation, Science and Technology’. Even die vervelende recessie door, maar daarna gaan we weer lekker groeien.
Onmetelijke bestedingskracht
Eén thema ontbreekt op de agenda van deze miljonairsfair op wereldschaal. Er is geen speciale sessie: ‘Ask not what the economy can do for you, ask what you can do for the economy!'
De 1400 ceo’s vertegenwoordigen een onmetelijk hoeveelheid bestedingskracht. Waarom proberen zij die niet in Davos te bundelen? Een Keynesiaanse bestedingsimpuls, deze keer eens niet op kosten van de belastingbetaler, maar van het mondiale bedrijfsleven. Een rondje van de zaak.
Het bedrijfsleven loopt momenteel de deur plat bij de politiek om te pleiten voor stimuleringsmaatregelen.
In Nederland roepen werkgeverstopmannen Wientjes en Hermans Den Haag op de begrotingsregels opzij te zetten en miljarden uit te trekken voor extra uitgaven en lastenverlichting. In andere landen is het niet anders.
Meer uitgeven
Maar de grote bedrijven kunnen zelf ook wat doen. In plaats van investeringen uitstellen en orders annuleren moeten ze juist investeringen naar voren halen en meer uitgeven. Niet alle bedrijven hebben daar natuurlijk geld voor in kas. Maar er zijn er genoeg die dat wel hebben.
Zo’n plan heeft alleen zin als zoveel mogelijk bedrijven (en banken) meedoen. Dat vergt coördinatie en samenwerking die normaal gesproken tussen bedrijven ver te zoeken is.
De gezonde Zwitserse berglucht kan misschien helpen. Beste topmanagers, ga in Davos niet vrijblijvend filosoferen over de wereld na de crisis, maar doe iets aan de huidige problemen! Wordt het misschien toch nog een leuke week.
Mathijs Bouman
Interessante aflevering, vooral hetgeen wat die fransman en die Chinese hoogleraar vertelden.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 09:04 schreef Basp1 het volgende:
Gisteren had tegenlicht weer een redelijk goede aflevering.
Agenda 2009
Vooral jim rogers was weer leuk. Even de interviewer nog afzeiken dat hij bij een te socialisitsche omroep werkt. Dat het socialisme de schuldige is aan de crisis omdat socialisten alleen maar roepen red mij red mij. Dat vond ik dan weer wat minder want ik zou die hardcore kapitalisten die alleen aan de markt vasthouden, maar toch ingaan op de reddingsverzoeken nu niet echt sociaal ingeselde mensen. Verder durfde jim rogers niet meer in een keer volmondig toe te geven dat de markt altijd perfect was. Dat kwam er toch opvallend aarzelend uit.
Die vrouw over haar sexual paradox, zat gewoon een verkoop praatje voor haar boek te houden.
De theorie van de fransman over zijn clash of civilisations "door verschillende emoties voor verschillende geografische gebeiden te benoemen klonk wel intressant.
En de chinese intelectueel in de VS over de opkomst was ook intressant.
We gaan ook die kant op.quote:Op zondag 25 januari 2009 14:36 schreef pberends het volgende:
Oei, 5,4% economische krimp....
Ik ben hier blij mee en ook weer erg ongelukkig mee.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 09:56 schreef simmu het volgende:
de inflatie vs deflatie discussie voor deze week: http://globaleconomicanal(...)chiff-was-wrong.html
en china revisited: http://mpettis.com/2009/0(...)-chinese-adjustment/
Hier kon ik op wachten.... wel gisteren gelezen.. Maar Mish en Peter liggen elkaar niet zo.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 09:56 schreef simmu het volgende:
de inflatie vs deflatie discussie voor deze week: http://globaleconomicanal(...)chiff-was-wrong.html
en china revisited: http://mpettis.com/2009/0(...)-chinese-adjustment/
Check. Vandaar mijn pleidooi dat we allang in een systeemcrisis zitten (sinds vorig jaar al).quote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:33 schreef simmu het volgende:
feit blijft dat de mate waarin in de vs nu waarde (geld) gecreeerd wordt gewoonweg ontoereikend is t.o.v. de mate waarin waarde (schuld) wordt vernietigd.
Mocht het echt een systeem crisis zijn dan is er toch nooit uit te komen op deze manier van bailouts.quote:Op dinsdag 27 januari 2009 10:36 schreef Drugshond het volgende:
Check. Vandaar mijn pleidooi dat we allang in een systeemcrisis zitten (sinds vorig jaar al).
Een vallend mes die steeds dieper in het vlees valt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |