Wat de komende jaren een goede belegging gaat zijn dat weet je helemaal nietquote:Op maandag 19 januari 2009 13:05 schreef pberends het volgende:
[..]
Wat daar nog van over is idd. Dat zullen er niet veel meer zijn is mijn vermoeden.
Spreiding is goed, maar waarom je zo breed zou willen beleggen is mij een raadsel. Je moet goed nadenken over wat de komende decennia booming gaat worden.
Of grondstoffen interessant worden dat is een pure gok. Over het algemeen is het geen industrie met goede fundamentals. Die bedrijven hebben namelijk helemaal geen pricing power. De laagste aanbieder bepaalt de prijs dus de marges zijn meestal niet goed.quote:Dat is niet de telecom, dat zijn niet de financials, maar waarschijnlijk vooral grondstoffen- en mogelijk ook solar-bedrijven. Je moet kijken waarvan de "fundamentals not impaired" zijn.
Kijk, PBerends. Dat hoef je ons allemaal niet te vertellen, want dat is altijd duidelijk. Als je short of liquide zit dan weet je 100% zeker dat de beurs gaat dalen en komen er niets dan doemberichten. Stap je weer in, dan als een blad aan de boom, komen opeens hoopvolle berichten over aanstaande ralley's etc.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:18 schreef pberends het volgende:
[..]
Ik heb 0 posities atm. Vanochtend m'n longs verzilvert op AEX +2,5%.
Ik stap liever in op 1,50 dan op 2,50, ook al is het aandeel voor langere termijn. Dat snap je zelf ook wel.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:17 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Of ze gaan zakken is niet heel interessant IMO. De vraag is of ze weer gaan stijgen. In mijn beperkte visie denk ik er zo over:
Nyrstar produceert zink. (10% marktaandeel)
Galvanisering is één van de meeste gebruikte anti-corrosiemethoden.
Momenteel wordt er flink bezuinigd op nieuwe uitgaven en materieel gaat langer mee.
In een gezonde economie gaat er 1 tot 1.5% van het BNP op aan corrosiepreventie of afschrijvingen.
Na de kredietcrisis wordt er massaal geld uitgegeven aan nieuw materieel.
Nyrstar stijgt
Een lange termijn aandeeltje voor mij dus
Ik ga vaker long dan short hoor, ik ben positief ingesteld!quote:Op maandag 19 januari 2009 13:22 schreef LXIV het volgende:
[..]
Kijk, PBerends. Dat hoef je ons allemaal niet te vertellen, want dat is altijd duidelijk. Als je short of liquide zit dan weet je 100% zeker dat de beurs gaat dalen en komen er niets dan doemberichten. Stap je weer in, dan als een blad aan de boom, komen opeens hoopvolle berichten over aanstaande ralley's etc.
Het is niet bevoordelijk voor je geloofwaardigheid.
Congrats. Mooie timing. Lijkt nu af te klaven.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:18 schreef pberends het volgende:
[..]
Ik heb 0 posities atm. Vanochtend m'n longs verzilvert op AEX +2,5%.
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/quote:Op maandag 19 januari 2009 13:20 schreef SeLang het volgende:
[..]
Wat de komende jaren een goede belegging gaat zijn dat weet je helemaal niet
[..]
Of grondstoffen interessant worden dat is een pure gok. Over het algemeen is het geen industrie met goede fundamentals. Die bedrijven hebben namelijk helemaal geen pricing power. De laagste aanbieder bepaalt de prijs dus de marges zijn meestal niet goed.
Met 'Solar bedrijven' moet je eerst definieren wat dat is, want er zijn duizenden totaal veschillende bedrijven die iets met 'solar' doen. Veel van die bedrijven zijn niet persé interessant. Bijvoorbeeld bedrijven die zonnecellen produceren hebben hoge investeringskosten en produceren uiteindelijk een commodity product met een bepaalde prijs per m2. Er is enorme concurrentie want iedereen duikt tegelijkertijd op dat soort groeimarkten. Het lijkt een beetje op bedrijven die LCD panels maken. Dat is ook een enorme groeimarkt, maar hebben investeerders er per saldo iets aan verdiend?
Kortom, het valt gewoon niet te zeggen waar het geld valt te verdienen. Daarom is het geen verrassing dat beleggingsfondsen ook niet langdurig in staat zijn om een breed gespreid portfolio te verslaan.
Beetje geluk idd, normaal time ik waardeloos.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:26 schreef slap het volgende:
[..]
Congrats. Mooie timing. Lijkt nu af te klaven.
Ik wilde eigenlijk benadrukken dat corrosie een constante afschrijfpost is waar je op kunt rekenen. Nu gaat niet al het zink op aan corrosiepreventie. Maar het huidige gebrek daaraan geeft wel enigzins het negatieve sentiment voor met name de zinkindustrie weer. Zelf wacht ik ook met instappen hoor, maar het is wel handig om te weten waar je in belegt.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:24 schreef pberends het volgende:
[..]
Ik stap liever in op 1,50 dan op 2,50, ook al is het aandeel voor langere termijn. Dat snap je zelf ook wel.
Ik denk zo: metaalmijnen worden nauwelijks meer geopend, maar gaan eerder dicht. Maar is de lange termijn vraag naar metaal wel goed? Waarschijnlijk wel, simpelweg omdat er meer mensen op deze planeet komen. Idem dito met energie en voedsel.
Ben ik op zich met je eens. Als de AEX boven de 250 staat, is het puur speculeren.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:07 schreef pberends het volgende:
[..]
Koop overigens nooit aandelen als de AEX boven de 250 staat. Er komen nog zat kansen om aandelen te kopen als de AEX onder de 250 staat.
Zink wordt echt overal voor gebruikt.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:28 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik wilde eigenlijk benadrukken dat corrosie een constante afschrijfpost is waar je op kunt rekenen. Nu gaat niet al het zink op aan corrosiepreventie. Maar het huidige gebrek daaraan geeft wel enigzins het negatieve sentiment voor met name de zinkindustrie weer. Zelf wacht ik ook met instappen hoor, maar het is wel handig om te weten waar je in belegt.
Klopt, maar ik neem aan dat Belgische aandelen ook wel meebewegen als de AEX en de rest van Europa naar beneden gaat, ook al is de BEL20 een beetje vreemde eend in de bijt.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:29 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
Ben ik op zich met je eens. Als de AEX boven de 250 staat, is het puur speculeren.
Overigens is Nyrstar geen AEX-fonds, dus moet meer aan de 1800 denken
Niet dat ik een groene energie-fan ben overigens, in wind, biomassa, biobrandstoffen heb ik weinig vertrouwen.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:27 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/
Here comes the sun
Idd, zonne-energie is totaal nog niet economisch haalbaar atm. Maar vergelijk het met de elektronica-industrie: massaproductie en sterk technologische verbeteringen maken solar de grootste groeimarkt de komende decennia.
Juist omdat olie zo laag staat (kan imho nog wel naar de 25 dollar) worden die bedrijven interessant. Welke weet ik niet, dat moet ik nog uitzoeken.
Als de S&P de komende maanden naar de 1000 gaat verkoop al je aandelen zou ik zeggen.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:13 schreef LXIV het volgende:
[..]
Als iets overhyped is, dan is het wel renewable energy. Kan enkel bestaan dankzij overheidssubsidies (waar gaan overheden straks het geld vandaan halen?) en kunnen onder eerlijke economische omstandigheden op geen enkeel manier concurreren met traditionele energievoorziening.
Hooguit in een heel specifiek bedrijf, bijvoorbeeld utra-efficiente zonnepanelen of extreem zuinige chips zou ik wel willen zitten. Maar er zit verder al zoveel onterechte verwachting in die fondsen. En dubbelop omdat de belegger belastingvoordeel krijgt, omdat het hip is om deze aandelen te hebben en omdat de gehele markt zelf al gesubsidieerd is.
Los daarvan komt een crisis er echt aan. Dat betekent goedkope grondstoffen en dus ook goedkope energie. Dan zakken investeringen in alternatieve energiebronnen als een baksteen.
Met algemene vergezichten verdien je geen geld. Dat moet je echt scheiden van de vraag wat goede beleggingen zijn.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:27 schreef pberends het volgende:
[..]
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/
Here comes the sun
Leuk dat je die vergelijking maakt, want de electronica industrie is een hopeloze industrie.quote:Idd, zonne-energie is totaal nog niet economisch haalbaar atm. Maar vergelijk het met de elektronica-industrie: massaproductie en sterk technologische verbeteringen maken solar de grootste groeimarkt de komende decennia.
De paar 'renewables' bedrijven die ik heb bekeken waren imo nog onredelijk duur. Het is duidelijk een bubble.quote:Juist omdat olie zo laag staat (kan imho nog wel naar de 25 dollar) worden die bedrijven interessant. Welke weet ik niet, dat moet ik nog uitzoeken.
Bedrijven die zich bewezen hebben zijn er zat, Microsoft, Google, Intel, enzovoorts. Kon je leuke rendementen op maken als je in 1993 ingestapt was. De IT was een bubble rond het millenium, maar groeicijfers van 8% zijn vrij normaal.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:39 schreef SeLang het volgende:
[..]
Met algemene vergezichten verdien je geen geld. Dat moet je echt scheiden van de vraag wat goede beleggingen zijn.
Na WO-II dacht iedereen dat de burgerluchtvaart zou gaan boomen. Nou, die voorspelling kwam uit. Maar de luchtvaartindustrie als geheel heeft nooit een cent verdiend.
In de jaren '90 dacht iedereen dat internet het helemaal ging worden. En inderdaad, hier zitten we dan op een internet forum. Maar hebben die beleggers geld verdiend?
[..]
Leuk dat je die vergelijking maakt, want de electronica industrie is een hopeloze industrie.
[..]
De paar 'renewables' bedrijven die ik heb bekeken waren imo nog onredelijk duur. Het is duidelijk een bubble.
Anyway, er zit nauwelijks een correlatie tussen beleggingrendement en groei van sectoren. Een langzame groeier (of krimper) heeft evenveel kans om een goede belegging te blijken als een snelle groeier. dat komt omdat die vooruitzichten al zijn ingeprijsd. Hetzelfde geldt overigens voor regios.
Baseer je dat eigenlijk puur op K/W-verhoudingen?quote:Op maandag 19 januari 2009 13:39 schreef SeLang het volgende:
De paar 'renewables' bedrijven die ik heb bekeken waren imo nog onredelijk duur. Het is duidelijk een bubble.
Thermal energy wordt het helemaal.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:34 schreef pberends het volgende:
[..]
Niet dat ik een groene energie-fan ben overigens, in wind, biomassa, biobrandstoffen heb ik weinig vertrouwen.
Steenkolen? Olie?quote:Op maandag 19 januari 2009 13:54 schreef Lemans24 het volgende:
[..]
Thermal energy wordt het helemaal.
quote:PERSBERICHT: KBC reageert op koersval van zijn aandeel
19-01-2009 13:46:00
Gereglementeerde informatie* - 19 januari 2009 ( tijdens beurstijd)
De voorbije dagen was de koers van het KBC-aandeel onderhevig aan
geruchten in de markt. KBC wenst duiding te geven en een aantal van
deze geruchten nogmaals met klem te ontkennen.
Met betrekking tot zijn activiteiten en positie in Centraal- en
Oost-Europa heeft de KBC groep de voorbije maanden duidelijke
informatie verstrekt en zijn er op dit ogenblik geen nieuwe gegevens
te melden. De positie van KBC in Rusland of Hongarije of andere
landen in de regio is de laatste weken niet veranderd. KBC heeft zich
bovendien ingedekt tegen mogelijke wisselkoersverliezen als gevolg
van een ontwaarding van lokale munten. Ook over de situatie van KBC
op de Ierse markt is niets nieuws te melden.
Op 29 december 2008, heeft KBC de markt reeds op de hoogte gebracht
van de impact op haar resultaten van een downgrade van de ratings van
haar CDO portefeuille. Op 15 januari kondigde Moody's Investors
Service aan dat het opnieuw de assumpties gaat bijsturen waarop het
zich baseert om een rating toe te kennen aan corporate synthetische
CDO's. Moody's zal zijn geüpdated model echter pas later deze maand
bekend maken. Als gevolg daarvan kan KBC vandaag de potentiële
negatieve impact op zijn resultaten niet simuleren. Bovendien is nu
pas gebleken dat het nieuwe model enkel van toepassing zou zijn op 3
van de 17 CDOs die KBC in portefeuille heeft. Bovendien heeft KBC
voor deze drie CDOs (die een resterende boekwaarde van circa EUR 200
miljoen hebben) in december al de financiële impact van een mogelijke
bijkomende downgrade met 3 notches proactief meegerekend.
* Dit nieuwsbericht bevat informatie waarop de
transparantieregelgeving voor beursgenoteerde bedrijven van
toepassing is
Dit persbericht is oorspronkelijk gedistribueerd door Hugin. Enkel de
afzender is verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.
http://hugin.info/133947/R/1283175/287276.pdf
http://www.kbc.com
Je trapt hier in de fuik die 'survivor bias' heet. Natuurlijk kun je achteraf aandelen aanwijzen die het goed hebben gedaan, maar halverwege jaren '90 was het helemaal niet evident wie winnaars gingen worden. Tegenover elk succes kun je vele bedrijven zetten die toen ook uitstekend leken maar nu zijn verdwenen.quote:Op maandag 19 januari 2009 13:44 schreef pberends het volgende:
[..]
Bedrijven die zich bewezen hebben zijn er zat, Microsoft, Google, Intel, enzovoorts. Kon je leuke rendementen op maken als je in 1993 ingestapt was. De IT was een bubble rond het millenium, maar groeicijfers van 8% zijn vrij normaal.
Begin jaren '90 was IT geen groeisector. Ze waren toen net aan het bijkomen van de vorige bubble. Dus mensen die toen instapten kochten geen groeiverhaal. Op het moment dat men positiever werd over de toekomstige groei waren de koersen al veel hoger. Mensen die toen kochten hebben per saldo weinig verdiend.quote:Vooruitzichten lijken mij niet ingeprijsd, anders ging iedereen in 1993 al in de IT-aandelen zitten.
K/W en groeiquote:Op maandag 19 januari 2009 13:45 schreef Mendeljev het volgende:
Baseer je dat eigenlijk puur op K/W-verhoudingen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |