abonnement Unibet Coolblue
pi_64552830
Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren zit je in de goede richting alleen het is eigenlijk alleen symptoombestrijding.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeen konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen vh universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beinvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor, is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Tuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceert door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en wordt jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geinteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf??? Wie is die ik die met zichzelf moet leven?? Zijn bovenstaande zinnen mischien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op zn minst te proberen.

De kracht van het nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik mn hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsesieve denken? Het was verdomme mn eigen hoofd!! Ik heb mn hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op zn minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht vh nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die mn leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij mn tenen, eindigend in mn hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( ) aangezien ik nog nooit in mn leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof mn hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich ahw "genesteld" had in mn hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet mn ego, hoewel mn ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met mn gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft mn ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat kutte gevoel vandaan komt: De identificatie met mn ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creeert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig mn gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij ipv de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Succes
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64553111
leuk stuk en iets waar ik ook al mn hele leven mee bezig ben. Toch vind ik die hele splitsing van je ego en de observeerder wat ver gaan. Ik ben blij dat het voor jou helpt, maar in mijn ogen ben je wie je bent. Je gedachten, je lichaam en je handelingen zijn één. Wat jij beschrijft als handelen als de observeerder is in mijn ogen niks meer dan zelf-controle.
pi_64553199
tvp
  donderdag 1 januari 2009 @ 13:47:41 #4
54884 Yi-Long
Snorloze Zeiksnor
pi_64553298
Tja, ik heb ook het probleem dat ik 'teveel' en te 'diep' nadenk. Het lijkt steeds moeilijker te worden simpele beslissingen te nemen, omdat je teveel zaken gaat meewegen in je beslissing. Het werkt nogal verlammend moet ik zeggen, en het is irritant.
  donderdag 1 januari 2009 @ 13:51:28 #5
223428 Countess
De kater komt later. Prrrrt!
pi_64553381
Mijn verhaal.

Ik zit er net zo mee, al van kleins af aan is dit problematisch.
Het is ontzettend moeilijk om je op het hier en nu te richten zonder bijgedachten te hebben; ik kan mijn gedachten en zelfbewustzijn nauwelijks uitschakelen.
Ik vind het bovendien vermoeiend om altijd observator van mezelf te zijn. Af en toe lijd ik er heel erg onder.

Ik ben weleens bij een psycholoog geweest om mijn zelfbewustzijn te bespreken, maar het is jammer dat veel psychologen zich op de symptomen richten, en niet op het probleem zelf.
Omdat ik er zo onder geleden heb, had de psycholoog het over een depressie of dysthyme stoornis, terwijl ik dat helemaal niet heb. Ik voel heel duidelijk dat als ik teveel over mezelf en het leven nadenk, dat ik dan wegzak in een gevoel van wanhoop, maar geen depressie.

Ik ben me er zo ontzettend van bewust wat wél de oorzaak is, maar helaas is het voor de huidige psychologie niet een tastbaar onderwerp.
Ik praat trouwens over 4 jaar geleden, een periode waarin ik ook nog eens overging naar de adolescentie, en ik had nog nooit iemand over dit onderwerp gehoord.
Eigenlijk sinds ik een jaar op Fok! Forum zit, hoor ik veel meer over dit ´probleem´.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 48% gewijzigd door Countess op 01-01-2009 13:59:53 ]
Kom ook gezellig meekotsen in mijn pukeboek!
pi_64553673
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 13:51 schreef Countess het volgende:
Mijn verhaal.

Ik zit er net zo mee, al van kleins af aan is dit problematisch.
Het is ontzettend moeilijk om je op het hier en nu te richten zonder bijgedachten te hebben; ik kan mijn gedachten en zelfbewustzijn nauwelijks uitschakelen.
Ik vind het bovendien vermoeiend om altijd observator van mezelf te zijn. Af en toe lijd ik er heel erg onder.

Ik ben weleens bij een psycholoog geweest om mijn zelfbewustzijn te bespreken, maar het is jammer dat veel psychologen zich op de symptomen richten, en niet op het probleem zelf.
Omdat ik er zo onder geleden heb, had de psycholoog het over een depressie of dysthyme stoornis, terwijl ik dat helemaal niet heb. Ik voel heel duidelijk dat als ik teveel over mezelf en het leven nadenk, dat ik dan wegzak in een gevoel van wanhoop, maar geen depressie.

Ik ben me er zo ontzettend van bewust wat wél de oorzaak is, maar helaas is het voor de huidige psychologie niet een tastbaar onderwerp.

De huidige (westerse) psychologie schiet idd heel erg te kort. Goed om te horen dat je je geen stoornis laat aanpraten

Misschien dat je de kracht vh nu eens moet gaan lezen? Ik wil daarbij zeggen dat ik dit topic niet heb geopend omdat ik wil dat mensen mijn ideeen klakkeloos overnemen. Ik hoop alleen dat mensen bijv. dat boek gaan lezen of een ander boek en op onderzoek uit gaan.

De fout die wij vaak maken in het westen is dat wij ons op ALLE gebieden verheven voelen. Onze levensstandaard is idd het hoogste in de wereld en onze wetenschappelijke ontdekkingen zijn wonderbaarlijk. Maar dat wil nog niet betekenen dat wij op het gebied vd psychologie ook beter zijn dan de rest vd wereld en dan heb ik het vooral over oosterse wijsheid.

In het boedhisme, taoisme, confucianisme enz. is zo ontzettend veel wijsheid te vinden.. Maar wij zijn vaak niet bereid hier goed naar te kijken omdat we eigenlijk gewoon best arrogant zijn geworden door al onze successen op andere gebieden.

En Countess, ik hoop dat je op een gegeven moment inziet dat het pas vermoeiend is om observator te zijn van jezelf wanneer je je identificeert met je gedachten. Geloof het of niet, maar hierdoor, door deze frustratie ben je dichter bij de doorbraak dan vele anderen. Ik weet dat het vaag klinkt: "de identificatie met je ego doorbreken en alleen de observator zijn" maar ik ben hier ook nog maar een aantal jaar mee bezig en in 1 topic op fok! kan ik niet goed genoeg duidelijk maken hoe dit moet. Mijn woorden zijn niet toereikend. Daarom is het lezen van de kracht vh nu een goede eerste stap.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:09:09 #7
262 Re
Kiss & Swallow
pi_64553743
De kracht van het nu....

verdient dat tegenwoordig niet zijn eigen topic onderhand?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_64553897
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 13:47 schreef Yi-Long het volgende:
Tja, ik heb ook het probleem dat ik 'teveel' en te 'diep' nadenk. Het lijkt steeds moeilijker te worden simpele beslissingen te nemen, omdat je teveel zaken gaat meewegen in je beslissing. Het werkt nogal verlammend moet ik zeggen, en het is irritant.
Ja dat probleem ken ik ook. Bij mij gaat het dan ook vooral over wat de beste beslissing is waar je het meest gelukkig van wordt. Mijn besluiteloosheid komt dan ook voort uit het feit dat ik eigenlijk heel goed weet dat geluk niet zo veel te maken heeft met het maken vd juiste beslissingen.

Hoe vaag en zweverig het ook klinkt: geluk is iets waar je ten alle tijde toegang tot hebt. Geluk is die staat van zijn, los van je gedachten. Je gedachten fragmenteren de wereld, wat heel handig kan zijn in sommige gevallen, maar het is niet iets wat je 24 uur per dag moet willen. Wanneer je jezelf afsnijdt van echte simpele ervaring dan zul je nooit echt geluk kennen. Wanneer je in het nu leeft, geniet je van het moment en ben je even 1 met de wereld. Nogmaals: dit is niet zweverig bedoeld, dit is iets wat je ECHT kunt ervaren.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:16:31 #9
223428 Countess
De kater komt later. Prrrrt!
pi_64553914
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:05 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

De huidige (westerse) psychologie schiet idd heel erg te kort. Goed om te horen dat je je geen stoornis laat aanpraten

Misschien dat je de kracht vh nu eens moet gaan lezen? Ik wil daarbij zeggen dat ik dit topic niet heb geopend omdat ik wil dat mensen mijn ideeen klakkeloos overnemen. Ik hoop alleen dat mensen bijv. dat boek gaan lezen of een ander boek en op onderzoek uit gaan.

En Countess, ik hoop dat je op een gegeven moment inziet dat het pas vermoeiend is om observator te zijn van jezelf wanneer je je identificeert met je gedachten. Geloof het of niet, maar hierdoor, door deze frustratie ben je dichter bij de doorbraak dan vele anderen. Ik weet dat het vaag klinkt: "de identificatie met je ego doorbreken en alleen de observator zijn" maar ik ben hier ook nog maar een aantal jaar mee bezig en in 1 topic op fok! kan ik niet goed genoeg duidelijk maken hoe dit moet. Mijn woorden zijn niet toereikend. Daarom is het lezen van de kracht vh nu een goede eerste stap.
Dank je wel voor de reactie. Ja, ik weet dat alles buiten de reguliere psychologie als ´zweverig´ afgedaan wordt.
De afwijzing van het onbekende of angst voor het onbekende is juist iets wat problemen in stand houdt.
Eigenlijk blokkeer je jezelf als er binnen de psychologie niets aan oplossingen te vinden valt, en je je tóch op de reguliere psychologie blijft richten.

Ik ben ook gestopt met het bezoeken van psychologen. Het heeft naast een aantal uren kletsen echt niets opgeleverd.
Bovendien vond ik het te ver gaan dat één psycholoog voor volwassenen zijn kamer had volgeladen met speelgoed/knuffels en daar tijdens een sessie maar een beetje mee zat te spelen
Kom ook gezellig meekotsen in mijn pukeboek!
pi_64553958
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:09 schreef Re het volgende:
De kracht van het nu....

verdient dat tegenwoordig niet zijn eigen topic onderhand?
Ik zou zeggen maak een begin en wie weet volgen we je..
75 topics = FIN
pi_64554004
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 13:38 schreef AlexanderPato het volgende:
leuk stuk en iets waar ik ook al mn hele leven mee bezig ben. Toch vind ik die hele splitsing van je ego en de observeerder wat ver gaan. Ik ben blij dat het voor jou helpt, maar in mijn ogen ben je wie je bent. Je gedachten, je lichaam en je handelingen zijn één. Wat jij beschrijft als handelen als de observeerder is in mijn ogen niks meer dan zelf-controle.
Met zelf-controle bereik je idd heel veel en daar is ook niets mis mee. Maar je kunt die zelf dus ook "weghalen" en op die manier vol in het leven en ervaring te staan, ipv dat dat via een zelf moet lopen dat alles filtert aan de hand van een overtuigingssysteem.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:21:34 #12
223428 Countess
De kater komt later. Prrrrt!
pi_64554022
Een fout die ik zelf vaak maak, is op het moment dat het goed gaat, ik erop probeer te vertrouwen dat alles maar weer vanzelf moet gaan.

Ik kan mezelf dus niet behoeden tegen een soort ´zwart gat´.
Ik weet precies hoe het verloopt: Het gaat goed- dan leef ik op dat gevoel- en vervolgens komt er een dag of een aanleiding dat ik hard terugval in het nadenken over mezelf- en vervolgens beland ik in een zwart gat, omdat het nadenken over mezelf nog erger is dan dáárvoor en na een periode van rust als een extra harde klap komt.
Kom ook gezellig meekotsen in mijn pukeboek!
pi_64554027
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:09 schreef Re het volgende:
De kracht van het nu....

verdient dat tegenwoordig niet zijn eigen topic onderhand?


Goed idee
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:25:37 #14
223428 Countess
De kater komt later. Prrrrt!
pi_64554100
Ik vraag me trouwens altijd af of er mensen in de omgeving zijn die er net zoveel last van hebben als ik.
Want ik weet zeker dat ze het van mij ook niet zullen geloven dat ik met dit ´probleem´ rondloop.
Ik vraag me af of anderen net zo bij zichzelf nadenken als ik, en waarom de ene mens dit heeft en de ander niet.

Ik kan me niet anders dan voorstellen dat ´aanstellers´ wel degelijk een groot zelfbewustzijn hebben, omdat zij zich echt anders voordoen dan ze zijn.
Maar hoe mensen gelukkig worden door zichzelf anders voor te doen, dat begrijp ik totaal niet.
Kom ook gezellig meekotsen in mijn pukeboek!
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:26:40 #15
124870 TonnyD.Sacrell
I can see into your Dreams!
pi_64554128
tvp
Sylar says; "...Hailing frequenties closed, sir."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:32:56 #16
207371 Verluste
Definitely Maybe
pi_64554252
Zijn en schijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden volgens Nietzsche. Ik denk, dat al wil je het leven ten volle leven, zoals de Romantici dat deden, dat je dan je observeerder moet vastlijmen aan je ego zodat er een abstracte symbiose ontstaat van 2 werelden waardoor je je gevoel (je zintuigen) immer verbonden houdt met je ego en de wereld om je heen. Dit kan destructief voor jezelf zijn, maar je lééft wel op zo'n unieke manier anders dan iedereen.
Dasvidanja
pi_64554300
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:32 schreef Verluste het volgende:
Zijn en schijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden volgens Nietzsche. Ik denk, dat al wil je het leven ten volle leven, zoals de Romantici dat deden, dat je dan je observeerder moet vastlijmen aan je ego zodat er een abstracte symbiose ontstaat van 2 werelden waardoor je je gevoel (je zintuigen) immer verbonden houdt met je ego en de wereld om je heen. Dit kan destructief voor jezelf zijn, maar je lééft wel op zo'n unieke manier anders dan iedereen.
Klinkt wel alsof je dan puur leeft, om het maar zo te zeggen. Tot het uiterste.
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:35:41 #18
262 Re
Kiss & Swallow
pi_64554308
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]



Goed idee
ik ga er even over nadenken, misschien icm de PR dat ik er nog iets leuks omheen kan verzinnen
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:36:26 #19
54884 Yi-Long
Snorloze Zeiksnor
pi_64554329
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:15 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ja dat probleem ken ik ook. Bij mij gaat het dan ook vooral over wat de beste beslissing is waar je het meest gelukkig van wordt. Mijn besluiteloosheid komt dan ook voort uit het feit dat ik eigenlijk heel goed weet dat geluk niet zo veel te maken heeft met het maken vd juiste beslissingen.

Hoe vaag en zweverig het ook klinkt: geluk is iets waar je ten alle tijde toegang tot hebt. Geluk is die staat van zijn, los van je gedachten. Je gedachten fragmenteren de wereld, wat heel handig kan zijn in sommige gevallen, maar het is niet iets wat je 24 uur per dag moet willen. Wanneer je jezelf afsnijdt van echte simpele ervaring dan zul je nooit echt geluk kennen. Wanneer je in het nu leeft, geniet je van het moment en ben je even 1 met de wereld. Nogmaals: dit is niet zweverig bedoeld, dit is iets wat je ECHT kunt ervaren.
Het lullige is dat ik dat allemaal snap en weet, uiteraard, maar wanneer ik een nieuwe TV wil/moet uitzoeken, of een nieuwe PC, dat je dan helemaal gek wordt van alle randzaken etc waar je rekening mee houdt.

Eigenlijk ben ik met vrij weinig al heel snel tevreden, maar wanneer ik voor iemand een kadootje ofzo moet halen, dan haal ik niet zomaar het eerste het beste, maar duurt het fucking lang voor ik (voor mijn gevoel) iets heb gevonden wat 'klopt'.

IPV andere mensen, die wellicht 1-2 stappen vooruit denken, denk ik vaak zoveel mogelijk stappen vooruit, en dan vaak ook nog in iedere mogelijke richting, en tegelijkertijd bekijk ikde mogelijkheid of de stappen nodig zijn, of dat ik beter kan vliegen, of kruipen, of hinkelen, of achteruitlopen, of gewoon blijven stilstaan.

Veel 'kleine' beslissingen laat ik dan nu ook maar vaak gewoon aan mijn vriendin over. Als we ergens iets gaan eten ofzo dan mag zij uitzoeken wat ik te eten krijg enzo Anders treuzel ik te lang, of wil ik helemaal niks.
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:36:56 #20
207371 Verluste
Definitely Maybe
pi_64554337
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Met zelf-controle bereik je idd heel veel en daar is ook niets mis mee. Maar je kunt die zelf dus ook "weghalen" en op die manier vol in het leven en ervaring te staan, ipv dat dat via een zelf moet lopen dat alles filtert aan de hand van een overtuigingssysteem.
Zelf-controle is eigenlijk tegen-natuurlijk, we leren het van onze omgeving. De discipline over onszelf wordt er langzaam maar zeker in ons verstand ingevoerd, ik denk dat het moraal hier een grote factor in heeft. Het zit hem ook in het woord discipline, het is een opgelegd systeem van tucht. Het zit niet in ons ware zelf.
Dasvidanja
pi_64554372
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:25 schreef Countess het volgende:
Ik vraag me trouwens altijd af of er mensen in de omgeving zijn die er net zoveel last van hebben als ik.
Want ik weet zeker dat ze het van mij ook niet zullen geloven dat ik met dit ´probleem´ rondloop.
Ik vraag me af of anderen net zo bij zichzelf nadenken als ik, en waarom de ene mens dit heeft en de ander niet.

Ik kan me niet anders dan voorstellen dat ´aanstellers´ wel degelijk een groot zelfbewustzijn hebben, omdat zij zich echt anders voordoen dan ze zijn.
Maar hoe mensen gelukkig worden door zichzelf anders voor te doen, dat begrijp ik totaal niet.
Er zijn ontzettend veel mensen die met dit probleem rondlopen. De kracht vh nu is niet voor niets een internationale bestseller die in vele talen is vertaald.

En waarom mensen gelukkiger worden door zichzelf anders voor te doen? Sociale druk. Een mens heeft nog altijd behoefte aan warmte, aan sociaal contact. Hoe meer je bent zoals anderen, hoe meer je erbij kunt horen en hoe meer "warmte" je krijgt. Dit is iets dat mensen vooral op jongere leeftijd meemaken maar ook als mensen ouder worden gebeurt dit nog op grote schaal.

Sommigen zien op een gegeven moment in dat je gelukkiger zult worden wanneer je je eigen hart volgt en doen dit vervolgens dan ook. Anderen zouden dit graag willen, maar durven niet uit hun comfortzone te stappen. Niets is enger dan uit je comfortzone stappen omdat we dan erg kwetsbaar zijn of ons in ieder geval erg kwetsbaar voelen. Helaas is het gewoon zo dat wanneer je wil veranderen je uit je comfort zone zult moeten stappen. Je zult je eerst slechter voelen dan voorheen en voor sommigen is dit de reden om weer terug te rennen naar die comfort zone. Anderen houden wel vol en maken wel "de oversteek" naar die nieuwe zone waar ze willen zijn en die na verloop van tijd uit zal groeien tot nieuwe comfortzone. Wanneer je dan terugkijkt op je oude comfortzone dan begrijp je vaak niet wat je bezielde

Belangrijk om te weten is dat wanneer je succesvol uit je oude comfortzone wil stappen je weet waar je heen wil natuurlijk. DAAROM is het lezen van boeken erg belangrijk en het contact zoeken met mensen dmv een forum bijv. erg belangrijk.

Kennis=macht!!

In dit geval is de kennis die je opdoet een soort van vuurtoren of wegwijzers die je op je weg helpen. Ze kunnen je niet in 1 keer naar die ene plek brengen. Dat zul je zelf moeten doen. Maar die door die wegwijzers (kennis) sta je niet machteloos en maak je een grotere kans om te veranderen en aan te komen op je bestemming.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:41:56 #22
207371 Verluste
Definitely Maybe
pi_64554409
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:39 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Er zijn ontzettend veel mensen die met dit probleem rondlopen. De kracht vh nu is niet voor niets een internationale bestseller die in vele talen is vertaald.

En waarom mensen gelukkiger worden door zichzelf anders voor te doen? Sociale druk. Een mens heeft nog altijd behoefte aan warmte, aan sociaal contact. Hoe meer je bent zoals anderen, hoe meer je erbij kunt horen en hoe meer "warmte" je krijgt. Dit is iets dat mensen vooral op jongere leeftijd meemaken maar ook als mensen ouder worden gebeurt dit nog op grote schaal.

Sommigen zien op een gegeven moment in dat je gelukkiger zult worden wanneer je je eigen hart volgt en doen dit vervolgens dan ook. Anderen zouden dit graag willen, maar durven niet uit hun comfortzone te stappen. Niets is enger dan uit je comfortzone stappen omdat we dan erg kwetsbaar zijn of ons in ieder geval erg kwetsbaar voelen. Helaas is het gewoon zo dat wanneer je wil veranderen je uit je comfort zone zult moeten stappen. Je zult je eerst slechter voelen dan voorheen en voor sommigen is dit de reden om weer terug te rennen naar die comfort zone. Anderen houden wel vol en maken wel "de oversteek" naar die nieuwe zone waar ze willen zijn en die na verloop van tijd uit zal groeien tot nieuwe comfortzone. Wanneer je dan terugkijkt op je oude comfortzone dan begrijp je vaak niet wat je bezielde

Belangrijk om te weten is dat wanneer je succesvol uit je oude comfortzone wil stappen je weet waar je heen wil natuurlijk. DAAROM is het lezen van boeken erg belangrijk en het contact zoeken met mensen dmv een forum bijv. erg belangrijk.

Kennis=macht!!

In dit geval is de kennis die je opdoet een soort van vuurtoren of wegwijzers die je op je weg helpen. Ze kunnen je niet in 1 keer naar die ene plek brengen. Dat zul je zelf moeten doen. Maar die door die wegwijzers (kennis) sta je niet machteloos en maak je een grotere kans om te veranderen en aan te komen op je bestemming.
Die comfortzone, doel je daarbij op de piramide van Maslow?

Dasvidanja
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:45:20 #23
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64554468
Waarom weet ik niet. Maar ik weet wel hoe er het beste mee om te gaan::
- Afleiding zoeken door bezig te zijn. Dan kan je daarover nadenken.
- Boeken lezen van filosofen (Nietsche, Schopenhauer, Kierkegaard). Dus niet over, maar van. Die mensen denken ook zo en dan kom je erachter dat je niet de enige bent.

Als mensen zeggen dat je niet teveel moet nadenken dan moet je dat negeren, want het slaat nergens op. Gedachtes kan je niet uitzetten. Wel sturen.
quote:
Ik vind het bovendien vermoeiend om altijd observator van mezelf te zijn. Af en toe lijd ik er heel erg onder.
Dit kan idd vervelend worden. Wat voor mij het beste werkt in deze is zelfspot. En volgens mij zijn van die reflectieperiodes wel nuttig. Om bv een midlife crisis te voorkomen. Ik bedoel: je komt niet echt voor verrassingen te staan. Dat is toch ook weer een aardig voordeel.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64554472
tvp
"Isaac Newton invented gravity because some asshole hit him with an apple"
pi_64554572
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:32 schreef Verluste het volgende:
Zijn en schijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden volgens Nietzsche. Ik denk, dat al wil je het leven ten volle leven, zoals de Romantici dat deden, dat je dan je observeerder moet vastlijmen aan je ego zodat er een abstracte symbiose ontstaat van 2 werelden waardoor je je gevoel (je zintuigen) immer verbonden houdt met je ego en de wereld om je heen. Dit kan destructief voor jezelf zijn, maar je lééft wel op zo'n unieke manier anders dan iedereen.
Wat ik verder wil zeggen met dit topic is dat je wanneer je de identificatie met je verstand doorbreekt je de macht weer terugpakt van je verstand en je ego.

Dit houdt in dat je ahw kunt gaan schakelen tussen beide werelden. Die van de observator en die van het ego. Ik ga nog vaak genoeg weer helemaal op in mijn ego, ook omdat ik dat mn hele leven al had gedaan. Dit vind ik ook niet altijd even erg, want wanneer het minder met me gaat en ik me afvraag wat er met me aan de hand is, dan word ik weer wakker geschud. Dan ben ik dus weer de observator van mijn ego. Dit is een proces dat zich nu al jaren afspeelt en hierdoor krijg ik ook een steeds beter inzicht in dit proces.

Wanneer je de volledige controle wil hebben over het schakelen tussen de twee werelden, moet je misschien wel een boedhistische monnik worden en de hele dag met niets anders bezig zijn.

Ook al is 100% controle voor de meesten van ons heel ver weg, dan nog is het goed dat we een beetje controle hebben. Op dit moment wordt 99,99% vd mensen voor de volledige 100% door hun ego beheerst. Ook al weten we maar 1% controle terug te winnen, dan is het ego in ieder geval zijn volledige controle kwijt.

En 1% wordt dan 2% enz. En wanneer we dan met zn allen een kritieke massa bereiken... Wie weet hoe mooi de wereld er dan uit zal zien De problemen die we nu kennen zijn niet op te lossen op het niveau vh ego, want het is het ego dat de problemen heeft veroorzaakt.

Het ego wordt voortgebracht door het verstand en dat is een overlevingsinstrument en veroorzaakt daarom eigenlijk automatisch competitie, onbegrip, hebzucht, machtsmisbruik enz.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64554651
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:45 schreef ErikT het volgende:

Als mensen zeggen dat je niet teveel moet nadenken dan moet je dat negeren, want het slaat nergens op. Gedachtes kan je niet uitzetten. Wel sturen.
Als mensen zeggen dat je je gedachtes niet uit kunt zetten moet je dat negeren, want het slaat nergens op

Kun je ook uitleggen waarom je volgens jou je gedachtes niet uit kunt zetten? Ik kan het namelijk wel.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:56:40 #27
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64554709
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:54 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Als mensen zeggen dat je je gedachtes niet uit kunt zetten moet je dat negeren, want het slaat nergens op

Kun je ook uitleggen waarom je volgens jou je gedachtes niet uit kunt zetten? Ik kan het namelijk wel.
Jij kan niks denken?

Misschien heb ik het topic-onderwerp niet helemaal goed begrepen en gaat het je meer om de soort gedachtes dan de hoeveelheid.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64554733
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:41 schreef Verluste het volgende:

[..]

Die comfortzone, doel je daarbij op de piramide van Maslow?

[ afbeelding ]
Je comfortzone is je gedrag waar je aan gewend bent geraakt. Je overtuigingssysteem dat je handelen en denken bestuurt.

Op een gegeven moment lopen sommigen mensen tegen een muur aan en dat is voor hen een eerste teken dat hun overtuigingssysteem gebrekkig is. Een extreem voorbeeld is iemand die met de politie in aanraking komt en de cel in moet. Dan pas zien sommigen van hen in dat ze verkeerd bezig waren en dat ze de verkeerde weg eigenlijk al jaren terug waren ingeslagen.

Voor "gewone" mensen is dat raar omdat wij vanaf een afstandje al zagen dat die persoon verkeerd bezig was. Maar zo werkt een overtuigingssysteem nou eenmaal: overtuigingen filteren die informatie eruit die het systeem ondersteunt en alle andere informatie wordt niet gezien.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 14:59:44 #29
171357 Rikketik
Dorothy was right, though
pi_64554782
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 13:47 schreef Yi-Long het volgende:
Tja, ik heb ook het probleem dat ik 'teveel' en te 'diep' nadenk. Het lijkt steeds moeilijker te worden simpele beslissingen te nemen, omdat je teveel zaken gaat meewegen in je beslissing. Het werkt nogal verlammend moet ik zeggen, en het is irritant.
Herkenbaar. Als ik tegenwoordig een beslissing neem, haal ik er allerlei randzaken bij en het problematische: ik laat ze allemaal even zwaar wegen. Prioriteiten stellen kost echter ook weer energie en tijd. Als het me toch lukt om een snelle, simpele beslissing te nemen loopt het naderhand ook altijd goed af. Niet slechter als wanneer ik er lang over nadenk althans. Toch is het altijd de perfectionist in mezelf die het toch weer overneemt.
Charlie, listen to me. Kill the kid, torch the house, we gotta get out of here.
pi_64554795
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:56 schreef ErikT het volgende:

[..]

Jij kan niks denken?
Ik kan mn gedachten voor langere tijd stilzetten ja

In het begin kon ik dat maar 2 seconden, toen 5 en nu.... veel langer. Ik heb het nooit getimed eigenlijk.

Op zo'n moment is er alleen observatie. Je zintuigen hebben geen gedachten nodig om te werken. Je gedachten geven een betekenis aan je observaties. Maar observatie kan absoluut bestaan zonder gedachtes.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64554943
Moe van mezelf doet in ieder geval wat belletjes rinkelen en ik bemerk ook wel eens dat ik me afvraag wanneer alles nou eens stopt als het ware, wanneer ik nou eens tijd heb om alle gedachten te ordenen om tot een soort conclusie te komen ofzo

Niet zozeer dat ik zo actief bezig ben met iets, maar in m'n hoofd ben ik met tigduizend dingen bezig waardoor ik in een weekje vrij nog steeds het idee heb dat ik geen tijd heb voor dingen, omdat ik constant bezig ben in m'n hoofd en ik vaak wel iets probeer te doen met de ideeen die ik heb ( om de verveling te verdrijven en voor de lol)

Maarja, geen tijd he? Ik heb harde schijven vol half werk dat voortkomt uit hersenspinsels (van de uiteenzetting van een supermoderne pretpark attractie tot een serie luchtige relatiegeschenken), maar het lijkt net alsof ik er niet aan toekom. M'n interesse in dingen is doorgaans ook heel heftig en heel kort, en dan wordt het weggelegd en vergeten.

En dan heb ik het nog niet over de onzinnige gedachten over het leven, het universum de duvel en z'n ouwe moer

Resultaat is dat ik bijna altijd gestressed ben, maar ook dat de dagen voorbij gaan zonder dat ik ooit ergens tijd of ruimte voor denk te hebben.

Dat moet beter kunnen.
Dance into the fire, to fatal sounds of broken dreams...
  donderdag 1 januari 2009 @ 15:25:40 #32
171357 Rikketik
Dorothy was right, though
pi_64555408
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:07 schreef Pappie_Culo het volgende:
Maarja, geen tijd he? Ik heb harde schijven vol half werk dat voortkomt uit hersenspinsels (van de uiteenzetting van een supermoderne pretpark attractie tot een serie luchtige relatiegeschenken), maar het lijkt net alsof ik er niet aan toekom. M'n interesse in dingen is doorgaans ook heel heftig en heel kort, en dan wordt het weggelegd en vergeten.
Komt me ook bekend voor. Ik vind het best leuk om korte verhalen te schrijven (zou ook best schrijver o.i.d. willen worden), ik heb alleen téveel inspiratie. Wat ik gisteren leuk vond, vind ik vandaag saai en wat ik vandaag leuk vindt, is morgen weer uit mijn hoofd verdwenen. Het resultaat is een map vol korte, onafgemaakte verhaaltjes. Misschien moet ik ze maar een keer uitbrengen als een soort gedichtenbundel of zo.

Heeft misschien ook te maken met mijn perfectionisme. Een verhaal moet gaan zoals ik het wil, dus heb ik al heel snel de neiging om oude verhalen te laten voor wat ze zijn. Ik ben mezelf nu wel aan het leren om meer aandacht te schenken aan de continuïteit van een verhaal - zodat ik er eens langer dan twee dagen aan kan werken - maar het lukt me nog niet echt.

Nu ik er over nadenk (ironisch) valt het allemaal terug te voeren om die constante gedachtenstroom in mijn hoofd. Het belemmert me soms, want dan zit ik er zo in 'gevangen' dat ik simpelweg geen tijd meer heb voor andere, belangrijkere zaken.
Charlie, listen to me. Kill the kid, torch the house, we gotta get out of here.
  donderdag 1 januari 2009 @ 15:26:06 #33
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64555419
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:39 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Er zijn ontzettend veel mensen die met dit probleem rondlopen. De kracht vh nu is niet voor niets een internationale bestseller die in vele talen is vertaald.

En waarom mensen gelukkiger worden door zichzelf anders voor te doen? Sociale druk. Een mens heeft nog altijd behoefte aan warmte, aan sociaal contact. Hoe meer je bent zoals anderen, hoe meer je erbij kunt horen en hoe meer "warmte" je krijgt. Dit is iets dat mensen vooral op jongere leeftijd meemaken maar ook als mensen ouder worden gebeurt dit nog op grote schaal.

Sommigen zien op een gegeven moment in dat je gelukkiger zult worden wanneer je je eigen hart volgt en doen dit vervolgens dan ook. Anderen zouden dit graag willen, maar durven niet uit hun comfortzone te stappen. Niets is enger dan uit je comfortzone stappen omdat we dan erg kwetsbaar zijn of ons in ieder geval erg kwetsbaar voelen. Helaas is het gewoon zo dat wanneer je wil veranderen je uit je comfort zone zult moeten stappen. Je zult je eerst slechter voelen dan voorheen en voor sommigen is dit de reden om weer terug te rennen naar die comfort zone. Anderen houden wel vol en maken wel "de oversteek" naar die nieuwe zone waar ze willen zijn en die na verloop van tijd uit zal groeien tot nieuwe comfortzone. Wanneer je dan terugkijkt op je oude comfortzone dan begrijp je vaak niet wat je bezielde

Belangrijk om te weten is dat wanneer je succesvol uit je oude comfortzone wil stappen je weet waar je heen wil natuurlijk. DAAROM is het lezen van boeken erg belangrijk en het contact zoeken met mensen dmv een forum bijv. erg belangrijk.

Kennis=macht!!

In dit geval is de kennis die je opdoet een soort van vuurtoren of wegwijzers die je op je weg helpen. Ze kunnen je niet in 1 keer naar die ene plek brengen. Dat zul je zelf moeten doen. Maar die door die wegwijzers (kennis) sta je niet machteloos en maak je een grotere kans om te veranderen en aan te komen op je bestemming.
Hier zit ik nu midden in. Het is een erg eenzame plek kan ik je vertellen.
Ik heb besloten niet langer met 'slechte vrienden' om te gaan, die niks lijken te willen bereiken in hun leven en alleen maar oppervlakkig te willen zijn (uitgaan, werkeloos etc). Nu zijn er nog geen nieuwe mensen voor in de plaats gekomen. Het is ook heel moeilijk om die mensen te 'vinden' die op dezelfde manier in t leven staan als ik. Daardoor voel ik me behoorlijk eenzaam en denk ik er soms aan om toch maar weer naar 'hun' terug te keren, maar daar voel ik me ook niet goed bij. Dus blijf ik vaak alleen thuis.
Momenteel 'hoor ik nergens bij en voel me anders dan anderen'.
Omdat ik niet goed weet wat ik nu wel wil, zit ik een beetje vast.
Ben blij dat ik nu een topic lees waar veel herkenbare dingen in staan.
Thanks!
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  donderdag 1 januari 2009 @ 15:27:56 #34
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64555461
Oh dat over die dingen half afmaken dat heb ik ook.
Dan begin ik ergens aan, en dan halverwege zie ik iets anders liggen wat interessanter is, wat ik vervolgens ook weer in de hoek smijt.
Ik heb ook weleens dat ik begin met koken, dan iets ga doen, en opeens besef dat er een pan zwarte pijnboompitten op het vuur staat...
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_64555464
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:07 schreef Pappie_Culo het volgende:
Moe van mezelf doet in ieder geval wat belletjes rinkelen en ik bemerk ook wel eens dat ik me afvraag wanneer alles nou eens stopt als het ware, wanneer ik nou eens tijd heb om alle gedachten te ordenen om tot een soort conclusie te komen ofzo

En dan heb ik het nog niet over de onzinnige gedachten over het leven, het universum de duvel en z'n ouwe moer

Resultaat is dat ik bijna altijd gestressed ben, maar ook dat de dagen voorbij gaan zonder dat ik ooit ergens tijd of ruimte voor denk te hebben.

Dat moet beter kunnen.
Heel herkenbaar

Maar dat is dus het verstand dat zich met alles wil bemoeien, zoals al eerder beschreven is in dit topic. Verder zijn gedachten over het leven en het universum verre van onzinnig. Het zijn de meest zinnige gedachten die je kunt hebben.

Door na te denken over dat soort dingen kun je juist tot levensveranderende inzichten komen. Ten eerste zie je door de onwaarschijnlijkheid en bizarheid van het leven en het universum, dat dingen indelen in normaal en raar, eigenlijk heel raar is

We wonen op een kleine blauwe bol die op een enorme afstand om een enorme vuurbol heendraait. We zijn geevolueerd vanuit eencellige organismen over honderdernmiljoenen jaren. Alles wat wij zien bestaat uit elementaire deeltjes en voor een groot deel uit niets. Wanneer je alle atomen van alle mensen op aarde samenperst totdat er geen "niets" meer tussen zit, dan krijg je een object ter grote van 1 enkele appel. En als laatste is dit alles ontstaan vanuit 1 enkele grote explosie, de big bang.

Dit alles leert ons dat het leven onwaarschijnlijk bizar is en dat het daarom misschien niet zo'n verkeerd idee is ons wat meer open-minded op te stellen. Om dit even terug te koppelen naar dit topic: Misschien klinkt het allemaal erg vaag en zweverig wat allemaal verteld wordt in dit topic, maar "raar" kan het onmogelijk zijn. Neem dus de tijd om je wat meer te verdiepen in het verstand.

Het is net zoals de eerste keer toen wij een foto vd aarde vanuit de ruimte zagen. We zagen onszelf in een ander licht, vanaf een hoger niveau. Dit kan ook met het verstand gebeuren. We zien het verstand met zijn gedachten nu als middelpunt van onszelf. Maar misschien wanneer we met de juiste kennis een stap terug weten te zetten waar we dat nooit voor mogelijk hielden, misschien zien we dan wel een heel andere kant van onszelf. Eentje waarvan we nooit hebben geweten dat die er was.

Het is heel makkelijk voor ons om te denken dat we alles weten, maar dat is vooral omdat we niet in de toekomst kunnen kijken. We kunnen alleen terug kijken en zien dat we slimmer zijn dan ooit. Maar de les die we juist moeten leren hieruit, is dat "slimheid" maar relatief is omdat het onderhevig is aan verandering door alsmaar groter wordende kennis.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64555626
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:26 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

Hier zit ik nu midden in. Het is een erg eenzame plek kan ik je vertellen.

Ben blij dat ik nu een topic lees waar veel herkenbare dingen in staan.
Thanks!
Om het nog herkenbaarder te maken: Ik zit in precies dezelfde situatie als jij Maak je niet te druk zou ik zeggen. Toen ik 2 jaar lang in het buitenland zat, weg uit mn oude wereldje, heb ik de gelukkigste tijd van mn leven gehad. Dat was niet allleen omdat zo'n ervaring spanned is, maar ook omdat ik gewoon mezelf kon zijn. Ik kon eindelijk mn nieuwe ideeen, over hoe het leven hoort te zijn en over hoe ik ben, in de praktijk brengen. En dat was bevrijdend en in vrijheid vind je geluk
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 1 januari 2009 @ 15:54:21 #37
54884 Yi-Long
Snorloze Zeiksnor
pi_64556024
Het probleem, creatief gezien, is dat ik heel veel dingen in me hoofd heb, wat betreft ideeen enzo (echt heel veel, op alle mogelijke gebieden etc), en dat ik gewoon geen ZIN heb om het uit te voeren, omdat het, bij wijze van spreken, al bestaat in mijn hoofd (het is dus al 'gecreeerd'), maar als ik het moet gaan uitvoeren, dan kost dat weer moeite en loop je tegen allemaal randzaken aan waar ik niets mee te maken wil hebben enzo.

Ik zit er wel over na te denken wat filmscripts op papier te gooien, te verkopen, en dan zien ze verder maar wat ze er mee doen, maar aan de andere kant wil je dan over zoiets ook wel weer de controle houden zodat ze het niet compleet verkrachten enzo...
  donderdag 1 januari 2009 @ 16:12:32 #38
67478 Radjesh
Dire Straits!
pi_64556402
tvp
pi_64558267
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 16:12 schreef Radjesh het volgende:
tvp
Children of the night. What music they make.
pi_64561694
Ik ben wel benieuwd wat jullie denken over de oorzaak van dit vele nadenken. Als je het van jongs af aan denkt te hebben is die misschien wat lastiger te vinden. Maar als je nog niet lang veel nadenkt kan het misschien door een bepaalde gebeurtenis/periode komen.

Zelf heb ik het idee dat het denken bij ook lastig is te stoppen omdat je motivatie moet creeëren om het niet te doen. Wel denken is veel makkelijker. Bij mij treed er soms een gevoel van woede/wanhoop op, waardoor ik erg somber wordt en het idee krijg dat het toch niet meer gaat lukken. Vooral de gedachten dat ik het stom vind dat ik me niet gewoon voel zoals ik wil spelen een grote rol.
  donderdag 1 januari 2009 @ 19:54:33 #41
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64562111
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:35 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Om het nog herkenbaarder te maken: Ik zit in precies dezelfde situatie als jij Maak je niet te druk zou ik zeggen. Toen ik 2 jaar lang in het buitenland zat, weg uit mn oude wereldje, heb ik de gelukkigste tijd van mn leven gehad. Dat was niet allleen omdat zo'n ervaring spanned is, maar ook omdat ik gewoon mezelf kon zijn. Ik kon eindelijk mn nieuwe ideeen, over hoe het leven hoort te zijn en over hoe ik ben, in de praktijk brengen. En dat was bevrijdend en in vrijheid vind je geluk
Dat geloof ik meteen. Alleen ik heb momenteel niet de mogelijkheid om een reis te maken. Maar ergens denk ik ook dat weggaan van hier een vlucht is en je kunt niet vluchten van jezelf. Dus die gedachten en angsten en onzekerheden neem je ook mee op vakantie. Vraag me af hoe dat bij jou is verlopen.
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  donderdag 1 januari 2009 @ 19:57:45 #42
172490 Jetje86
Ja,ja ik ben me dr eentje
pi_64562203
Tvp
But that was when I ruled the world..
  donderdag 1 januari 2009 @ 19:57:52 #43
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64562211
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 19:40 schreef BioloogjeT het volgende:
Ik ben wel benieuwd wat jullie denken over de oorzaak van dit vele nadenken. Als je het van jongs af aan denkt te hebben is die misschien wat lastiger te vinden. Maar als je nog niet lang veel nadenkt kan het misschien door een bepaalde gebeurtenis/periode komen.

Zelf heb ik het idee dat het denken bij ook lastig is te stoppen omdat je motivatie moet creeëren om het niet te doen. Wel denken is veel makkelijker. Bij mij treed er soms een gevoel van woede/wanhoop op, waardoor ik erg somber wordt en het idee krijg dat het toch niet meer gaat lukken. Vooral de gedachten dat ik het stom vind dat ik me niet gewoon voel zoals ik wil spelen een grote rol.
Ik geloof dat het voortkomt uit onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Hoe denken anderen over je? Wat vinden anderen van je? Wat zal die en die zeggen als ik me zo kleedt? etc etc.

Je constant bewust zijn van wat je denkt en dan daar proberen een andere gedachte (positieve) voor in de plaats te zetten. Het is heel vermoeiend en frustrerend. Dan word ik vaak ook nog boos op mezelf en als ik niet uitkijk ook op iedereen om me heen, omdat die maar moeten ruiken dat ik het moeilijk heb...
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
  donderdag 1 januari 2009 @ 20:00:58 #44
171357 Rikketik
Dorothy was right, though
pi_64562310
Zou inderdaad goed kunnen dat het een gebrek aan zelfvertrouwen is. Ik denk ook vaak zo ver vooruit, omdat ik het iedereen naar de zin wil maken. Niemand mag last hebben van mijn keuzes, zeg maar. Terwijl dat natuurlijk onmogelijk is. En als puntje bij paaltje komt maakt het andere mensen ook geen donder uit of ze even benadeelt zijn. Oké, een moment misschien, maar ze blijven je er niet mee achtervolgen. En dat idee heb ik vaak wel van te voren.
Charlie, listen to me. Kill the kid, torch the house, we gotta get out of here.
  zondag 4 januari 2009 @ 08:29:41 #45
38039 Katana
Snoekduiker
pi_64638677
tvp voor later
-Wij zijn PSV , Wij zijn de beste!
-Landskampioen 2005-2008
pi_64640066
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 14:21 schreef Countess het volgende:
Een fout die ik zelf vaak maak, is op het moment dat het goed gaat, ik erop probeer te vertrouwen dat alles maar weer vanzelf moet gaan.

Ik kan mezelf dus niet behoeden tegen een soort ´zwart gat´.
Ik weet precies hoe het verloopt: Het gaat goed- dan leef ik op dat gevoel- en vervolgens komt er een dag of een aanleiding dat ik hard terugval in het nadenken over mezelf- en vervolgens beland ik in een zwart gat, omdat het nadenken over mezelf nog erger is dan dáárvoor en na een periode van rust als een extra harde klap komt.
dat ben ik helemaal met je eens, dat heb ik ook steeds,dat gevoel dat het goed gaat EN Ddan gaat het gewoon weer mis en voel je je nog rotter dan daarvoor..
erg vervelend, maarja wat eraan te doen"? ik weet het echt niet
het lijkt simpel, en dat is het ook..
  zondag 4 januari 2009 @ 12:05:21 #47
224882 ico_nld
sailing home
pi_64640822
hmmm.. interesting. Ik word af en toe ook geschift door alles wat er door m'n hoofd ciculeert en op sommige gebieden belemmert het mijn doen en laten. Ik hou het in de gaten hier.
You want more mysterious? I'll just try and think, "Where the hell's the whiskey?
pi_64641437
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:26 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

Hier zit ik nu midden in. Het is een erg eenzame plek kan ik je vertellen.
Ik heb besloten niet langer met 'slechte vrienden' om te gaan, die niks lijken te willen bereiken in hun leven en alleen maar oppervlakkig te willen zijn (uitgaan, werkeloos etc). Nu zijn er nog geen nieuwe mensen voor in de plaats gekomen. Het is ook heel moeilijk om die mensen te 'vinden' die op dezelfde manier in t leven staan als ik. Daardoor voel ik me behoorlijk eenzaam en denk ik er soms aan om toch maar weer naar 'hun' terug te keren, maar daar voel ik me ook niet goed bij. Dus blijf ik vaak alleen thuis.
Momenteel 'hoor ik nergens bij en voel me anders dan anderen'.
Omdat ik niet goed weet wat ik nu wel wil, zit ik een beetje vast.
Ben blij dat ik nu een topic lees waar veel herkenbare dingen in staan.
Thanks!
ja ik ken het ... en wat moet je ermee? nou het komt vanzelf goed, je zult mensen ontmoeten die niet zo ''kansloos'' met het leven omgaan..die je gewoon waarderen hoe je bent en waar je niet ''stoer'' voor hoert te zijn.. maar sluit je zelf niet op in huis! dat werkt ook niet, daar word het ook niet beter van , ga je alleen maar meer in je hoofd malen en malen ...Er staaan inderdaad interessante dingen in deze topic.. die best kunnen werken bij het 'weer vinden van jezelf'
het lijkt simpel, en dat is het ook..
  zondag 4 januari 2009 @ 12:35:12 #49
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64641558
Ik heb me nog wat meer in de OP verdiept, en in dat "De kracht van het nu" gebeuren.
De tering, wat een naïef gezwam is dat.
1. Wat er wordt omschreven ken ik simpelweg als: genieten van het moment.
2. Het is volkomen onrealistisch om nooit met verleden en toekomst bezig te zijn. En het levert al helemaal geen geluk op. Van het verleden kan je leren (en genieten) en de toekomst moet je toch enigszins plannen, anders is er morgen niks te eten. Het is net alsof er een drugsverslaving gepromoot wordt, maar dan zonder de lichamelijke nadelen.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64643335
Ik heb de kracht van het nu in de praktijk besteld, is dat ook ok of moet ik de 1e versie hebben?
ARGH?!
pi_64643462
quote:
Nadenken maakt dik
door Jenny van der Zijden

AMSTERDAM - Wie te veel nadenkt wordt dik. Zware denkers eten meer dan ontspannen personen. Door stress, die ontstaat door diep en lang nadenken, wordt sneller naar extra calorieën gegrepen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Quebec in Canada. Volgens onderzoekers zijn er na zware intellectuele arbeid grotere schommelingen in glucose- en insulinewaarden. Zonder fysieke arbeid komen de kilo's er snel aan.
Bron: Telegraaf
pi_64643626
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 15:00 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ik kan mn gedachten voor langere tijd stilzetten ja

In het begin kon ik dat maar 2 seconden, toen 5 en nu.... veel langer. Ik heb het nooit getimed eigenlijk.

Op zo'n moment is er alleen observatie. Je zintuigen hebben geen gedachten nodig om te werken. Je gedachten geven een betekenis aan je observaties. Maar observatie kan absoluut bestaan zonder gedachtes.
maar het denken komt altijd terug, dus doe jij óók aan symptoombestrijding (aangezien het geen lange-termijn oplossing betreft, maar korte relief van vervelende gedachten).

Overigens lees ik een paar keer dat de reguliere psychologie niets met bovenstaande informatie doet (uit de OP) en dan heb ik toch goed nieuws
Bijvoorbeeld de informatie uit De kracht van het Nu wordt tegenwoordig derde generatie gedragstherapie genoemd, waarin een eeuw lang verzamelde gedragsanalytische kennis wordt gecombineerd met oosterse invloeden/technieken als meditatie.

Ik ben zelf psycholoog en maak gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy methodiek (ACT), draait er om hoe je onder de invloed van negatieve gedachten, emoties en herinneringen uit kunt komen, je meer richt op wat er hier en nu gebeurt (mindfulness of aandachtsbewustzijn) zonder oordelen (dus alleen observeren) en hoe jij kunt bereiken wat je nog wilt bereiken (omdat er vanuit gegaan wordt dat waardevol leven meer 'geluk' brengt dan steeds dat te doen wat je eigenlijjk niet wilt).

Ik ben in 2005 afgestudeerd en was toen nog een van de weinige psychologen die zich deze methodiek in Nederland eigen had gemaakt, tegenwoordig worden er vele post-doc cursussen gegeven voor andere psychologen en psychotherapeuten en heeft ook de GGZ deze methodiek ontdekt!

Goed nieuws dus!!
[b]The devils water, it ain't so sweet, you don't wanna drink right now, but you can dip your feet, everyonce in a little while[/b]
maar eerst nog even dit: blablabla
pi_64646497
quote:
Op zondag 4 januari 2009 12:35 schreef ErikT het volgende:
Ik heb me nog wat meer in de OP verdiept, en in dat "De kracht van het nu" gebeuren.
De tering, wat een naïef gezwam is dat.
Waarom is het naief gezwam? Heb je het boek gelezen bijvoorbeeld?
Wanneer je honderden jaren geleden zei dat de aarde rond was werd je ook uitgelachen. Door te kijken naar schepen op zee had je al wat tastbaar bewijs dat de aarde idd rond is of in ieder geval een kromming heeft. Maar pas toen wij de ruimte in gingen en een foto van onze aarde maakten, toen was dit feit van een ronde aarde pas toegankelijk voor iedereen, dus ook voor de domme mensen die er maar niet aan wilden. Of de aarde rond of plat is, is nu geen intellectuele oefening meer, maar je hoeft enkel en alleen maar naar een foto te kijken. Mijn punt is: trek niet te snel je conclusies over dingen die niet heel duidelijk zijn.
quote:
1. Wat er wordt omschreven ken ik simpelweg als: genieten van het moment.
Ja klopt. Het is ook genieten vh moment. De ene mens is daar misschien beter in dan de andere. Een ander kan misschien niet zo goed vh moment genieten als jij omdat bij die andere persoon tijdens zo'n moment weer allerlei obsessieve gedachten naar boven komen die die persoon uit dat moment halen.
Wanneer jij daar geen last van hebt, hartstikke mooi, maar maak niet de fout om jouw belevingswereld als de norm te beschouwen. Jouw belevingswereld is jouw norm, maar niet de laatste waarheid over hoe de wereld eruit ziet of over hoe mensen in elkaar zitten.
quote:
2. Het is volkomen onrealistisch om nooit met verleden en toekomst bezig te zijn. En het levert al helemaal geen geluk op. Van het verleden kan je leren (en genieten) en de toekomst moet je toch enigszins plannen, anders is er morgen niks te eten. Het is net alsof er een drugsverslaving gepromoot wordt, maar dan zonder de lichamelijke nadelen.
Wie zegt dat je je nooit met het verleden bezighoudt wanneer je toepast wat er in de kracht vh nu staat? Tuurlijk moet je je lessen trekken uit het verleden. Veel mensen denken aan het verleden maar laten het niet achter zich. Ze trekken geen conclusies uit het verleden om het vervolgens achter zich te laten.

De kracht vh nu gaat niet over het vergeten van verleden en toekomst maar het gaat om het leven in het nu als uitvalsbasis en niet andersom.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64646770
quote:
Op zondag 4 januari 2009 13:45 schreef m-niki het volgende:

[..]

maar het denken komt altijd terug, dus doe jij óók aan symptoombestrijding (aangezien het geen lange-termijn oplossing betreft, maar korte relief van vervelende gedachten).
Klopt. En dat is iets waar ik voor nu genoegen mee neem. Aangezien ik een heel andere tijd heb meegemaakt, vind ik wat ik nu doe goed genoeg. Ik vind zelf dat ik er meer mee bezig moet zijn, maar door omstandigheden heb ik daar de laatste drie jaar geen tijd voor gehad. Uiteindelijk wil ik wel naar die staat van zijn toe waarbij ik me niet meer identificeer met mn ego. Het lijkt me ook best interessant om een tijd naar een boedhistisch klooster te gaan om me volop bezig te houden met "verlichting".
quote:
Overigens lees ik een paar keer dat de reguliere psychologie niets met bovenstaande informatie doet (uit de OP) en dan heb ik toch goed nieuws
Bijvoorbeeld de informatie uit De kracht van het Nu wordt tegenwoordig derde generatie gedragstherapie genoemd, waarin een eeuw lang verzamelde gedragsanalytische kennis wordt gecombineerd met oosterse invloeden/technieken als meditatie.

Ik ben zelf psycholoog en maak gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy methodiek (ACT), draait er om hoe je onder de invloed van negatieve gedachten, emoties en herinneringen uit kunt komen, je meer richt op wat er hier en nu gebeurt (mindfulness of aandachtsbewustzijn) zonder oordelen (dus alleen observeren) en hoe jij kunt bereiken wat je nog wilt bereiken (omdat er vanuit gegaan wordt dat waardevol leven meer 'geluk' brengt dan steeds dat te doen wat je eigenlijjk niet wilt).

Ik ben in 2005 afgestudeerd en was toen nog een van de weinige psychologen die zich deze methodiek in Nederland eigen had gemaakt, tegenwoordig worden er vele post-doc cursussen gegeven voor andere psychologen en psychotherapeuten en heeft ook de GGZ deze methodiek ontdekt!

Goed nieuws dus!!
Gaaf Ik zit er zelf ook nog steeds aan te denken om psychologie te studeren en nu ik dit van jou hoor motiveert het me alleen maar meer. Waar heb je gestudeerd?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64646882
quote:
Op zondag 4 januari 2009 13:35 schreef NEUTE het volgende:
Ik heb de kracht van het nu in de praktijk besteld, is dat ook ok of moet ik de 1e versie hebben?
Ik heb ze beide, maar aangezien ik eerst de eerste heb gelezen weet ik niet goed of de kracht vh in de praktijk het juiste boek is om te beginnen. Uiteindelijk staat dezelfde info in beide boeken. In deel 1 wordt alleen alles vaker herhaald en er wordt misschien iets dieper op dingen ingegaan. Dat kan goed zijn wanneer je nog een leek bent in de materie.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64647090
quote:
Op zondag 4 januari 2009 13:45 schreef m-niki het volgende:

[..]

maar het denken komt altijd terug, dus doe jij óók aan symptoombestrijding (aangezien het geen lange-termijn oplossing betreft, maar korte relief van vervelende gedachten).

Ik wil hier ook nog even aan toevoegen dat ik met mn drukke leven meer heb aan "Radical Honesty". Het beschrijft hoe je door eerlijk zijn de macht over je ego terug kunt winnen.

Het ego is een soort sociaal-zelf, het laat je overleven in het sociale leven. Daarom liegen mensen ook vaak. Hierdoor wordt het ego alleen maar versterkt. Door eerlijk te zijn, heeft het ego deze macht niet meer over je. Eerlijk zijn is dan ook heerlijk bevrijdend! Het boek radical honesty is ook een aanrader. Zo heerlijk wijs geschreven en de schrijver neemt ook geen blad voor de mond en scheld en vloekt er heerlijk op los. Daarnaast gaat de materie ook heel erg diep en tot op de dag van vandaag ben ik erg benieuwd wat een psycholoog nou vindt van dit boek.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64647286
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 19:40 schreef BioloogjeT het volgende:
Ik ben wel benieuwd wat jullie denken over de oorzaak van dit vele nadenken. Als je het van jongs af aan denkt te hebben is die misschien wat lastiger te vinden. Maar als je nog niet lang veel nadenkt kan het misschien door een bepaalde gebeurtenis/periode komen.
Hoe onzekerder je bent, hoe meer je verstand zal proberen je uit deze situatie weg te denken als het ware. Het probeert een plan te bedenken. Het verstand is nog steeds opgezadeld met je overleving in deze wereld.

Bedenk je verder ook dat de chemicalien die emoties in je lichaam vrij maken ontzettend verslavend zijn. De receptoren in je lichaam kunnen na verloop van tijd zelfs ongevoelig worden voor de chemicalien van andere emoties. Ze willen graag die chemicalien waar ze aan gewend zijn en zullen dit ook aan jou doorgeven waardoor jij onbewust dit gedrag weer gaat vertonen.
quote:
Zelf heb ik het idee dat het denken bij ook lastig is te stoppen omdat je motivatie moet creeëren om het niet te doen. Wel denken is veel makkelijker. Bij mij treed er soms een gevoel van woede/wanhoop op, waardoor ik erg somber wordt en het idee krijg dat het toch niet meer gaat lukken. Vooral de gedachten dat ik het stom vind dat ik me niet gewoon voel zoals ik wil spelen een grote rol.
Raar is dat eigenlijk he? Dat nadenken makkelijker is dan stoppen met denken. Je zou toch zeggen dat het natuurlijker is voor ons om energie te besparen. Dat is in ieder geval wat de evolutie zou willen zien.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64647359
Ik vind het wel interessant. Ik heb niet alle reacties gelezen, maar wel de OP. Ik denk veel te veel na, en veel te ver vooruit. Ik word aan de ene kant doodmoe van het vooruitdenken en aan de andere kant houdt het me juist wakker.
Dus ik heb geen zin meer in dat eeuwige nadenken. Ik ben wel geïnteresseerd in meditatie o.i.d.
pi_64647410
quote:
Op zondag 4 januari 2009 11:31 schreef pluutje104 het volgende:

[..]

dat ben ik helemaal met je eens, dat heb ik ook steeds,dat gevoel dat het goed gaat EN Ddan gaat het gewoon weer mis en voel je je nog rotter dan daarvoor..
erg vervelend, maarja wat eraan te doen"? ik weet het echt niet
Het probleem is dus je denken. Psychologie analyseert het denken. Wanneer je kennis hebt van een probleem heb je meer kans het probleem op te lossen, dus mijn advies aan jou is: ga je verdiepen in psychologie. Dat hoeft niet perse 1 vd boeken te zijn die ik noemde. Er zijn ook hele interessante boeken over positief denken, hypnose enz.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64653160
dikke tvp.
Lambo of Rekt
pi_64657043
Om een vollediger beeld te krijgen van wat ik bedoel heb ik wat oude topics opgezocht en daar wat dingen uitgekopieerd. Het volgende topic ging over moralisme en moralisme is iets waarmee je verstand je denken richting geeft.

Moralisme

Moralisme is het hebben van een beeld van hoe de wereld moet zijn en hoe andere mensen zich moeten gedragen. Dit is ook iets waar jezelf onder lijdt. Je beperkt je (bewegings)vrijheid hierdoor. Deze regels zijn nergens tastbaar te vinden, ze bestaan in je hoofd, in je verstand.

Het verstand als overlevingsinstrument

Je verstand is een overlevingsinstrument en zal een wereldbeeld creeeren waar jij je het gelukkigst of het veiligst bij voelt. Dit hangt nauw samen met je omstandigheden uiteraard. Het probleem met het verstand is dat het zijn doel allang voorbij is geschoten. We leven niet meer op de savannes van Afrika en ons bestaan wordt niet meer continu bedreigd. Het verstand als overlevingsinstrument hebben we dus niet meer continu nodig om te kunnen overleven.

Toch werkt het verstand 24 uur per dag. De hele dag door worden we gebombardeerd met allerlei gedachten die op een of andere manier met het "overleven" in de huidige maatschappij te maken hebben. Ben ik te dik? Draag ik de juiste kleren? Vinden mensen me cool? enz. enz.

Dit overleven heeft natuurlijk niets met het echte overleven te maken, maar met het overleven van je ego. Het ego is een door het verstand gecreeert beeld van jezelf. Wat mensen zich niet beseffen is dat je veel meer bent dan je ego of je verstand. Je verstand is een onderdeel van jezelf. Het is een essentieel onderdeel en een heel belangrijk onderdeel (het heeft ons naar de maan gebracht, geneeskunde uitgevonden, auto's gebouwd, enz. enz.).

Volgende stap in de menselijke evolutie?

Maar het verstand is zo machtig dat wij eigenlijk niets zijn zonder dat verstand. En dmv het ego (die persoon die we DENKEN te zijn) behoudt het verstand zijn macht over ons. We moeten deze identificatie met het verstand doorbreken. Dat zal de volgende stap zijn in de menselijke evolutie. Op deze manier zijn we niet meer gevangen in ons ego, in onze beperkte manier van het kijken naar de wereld. Het ego wordt namelijk omlijnd door moralisme. Je leeft in een wereld van regels of overtuigingen die jouw (denkbeeldige) identiteit, je ego, vormgeven.

Wanneer we de identificatie doorbreken en het verstand weer gaan gebruiken ipv dat het verstand (of ego) ons gebruikt, zullen we weer "heel" worden. We zullen het leven weer als vol gaan ervaren. We zullen in de wereld leven, niet in ons hoofd.

Geluk is aangeboren?

We worden allemaal gelukkig geboren. Een depressieve baby bestaat niet, zolang hij wordt voorzien vd eerste levensbehoeftes. Het probleem begint wanneer het kind een verstand ontwikkeld. De echte wereld wordt een wereld van hokjes en etiketjes en je begint in je hoofd te leven en verliest het echte contact met de ervaring in de echte wereld. Dit indelen van de wereld in hokjes en etiketten is noodzakelijk in eerste instantie om de wereld te begrijpen maar het is niet de bedoeling dat we dit 24 uur per dag doen.

Echt geluk zul je vinden wanneer je voorbij gaat aan het verstand en de identificatie met je gedachten doorbreekt. Jij bent het niet die die gedachten denkt, dat is je verstand en dat is een onderdeel van je, een soort van machine. Dat het doorbreken van de identificatie of het tijdelijk stop zetten van je verstand zo bevrijdend is, blijkt uit het feit dat mensen extreme sporten doen bijvoorbeeld. Op deze momenten verdwijnt het verstand naar de achtergrond of staat het tijdelijk uit. Dan pas ben je vrij en gelukkig. Op deze momenten neemt je grotere intelligentie het over, je instinct, intuitie, onderbewustzijn of hoe je het maar wil noemen.

De wereld van vandaag

Dat moralisme en identificatie met je verstand een doodlopende weg zijn, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat zelfmoord tegenwoordig doodsoorzaak nummer 2 in de westerse wereld is. Hoe ironisch is dat? In de rijke westerse wereld waar we zogenaamd alles hebben is zelfmoord opgeklommen tot de nummer 2 doodsoorzaak. Verder zijn psychisch ziektes en overmatig eten en drank- en drugsgebruik ook een gevolg van de identificatie met het verstand. We zijn het contact met onszelf kwijt en dat contact is alleen terug te krijgen door jezelf weer te vinden. Jij bent de waarnemer van de gedachte, niet de gedachte zelf. Wanneer de waarnemer de identificatie met het verstand stop zet, zal er een nieuwe wereld voor je opengaan. Eentje die noodzakelijk is voor het overleven van de soort. De problemen die de wereld nu kent, zijn niet op te lossen op het niveau van het ego, omdat het ego het probleem is.

Om nog even terug te komen op zelfmoord: Iemand pleegt zelfmoord, wanneer hij niet meer met zichzelf kan leven... Wie is die persoon die niet meer met zichzelf kan leven? Dit is je "echte ik" die niet meer met het verstand, het ego kan leven. Het ego is een kwelgeest dat 24 uur per dag onophoudelijk opdrachten geeft van hoe je moet zijn en hoe je je moet gedragen en vaak is het proberen te voldoen aan deze opdrachten of regels (moralisme) teveel en in extreme gevallen plegen we zelfmoord.

Geluk eerst

Het verstand is een nuttig iets, het heeft ons van apen gemaakt tot wat we nu zijn, maar het is maar een instrument dat we moeten leren te gebruiken. Nu is 80 tot 90% van al onze gedachten compleet nutteloos en totaal niet productief. Het is dus mogelijk met veel oefening en aandacht om het verstand tijdelijk te stoppen en alleen te gebruiken wanneer we het echt nodig hebben. In de tussentijd zullen we niet hoeven te denken en kunnen we het leven als vol ervaren en echt gelukkig zijn in het moment. Geluk is het hoogste goed wat de mens kan bereiken en alleen wanneer geluk ervaren wordt, kunnen we pas echt met zn allen de handen ineenslaan en de menselijke samenleving naar het volgende niveau tillen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Probably_on_pcp op 04-01-2009 19:35:57 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 4 januari 2009 @ 19:15:29 #62
171357 Rikketik
Dorothy was right, though
pi_64657523
Interessante materie.
Charlie, listen to me. Kill the kid, torch the house, we gotta get out of here.
pi_64657757
Sorry nog een lap tekst dr bij Uit een topic van servus_universitas, hoe het denken te stoppen. Iemand vroeg:

"Dus volgens jou is het als een lichtknopje omzetten? Als het zo makkelijk was, zou dit topic ook niet gemaakt zijn."

Reactie

Raar maar waar. Het IS als een lichtknopje omzetten. Alleen aangezien dit is iets wat we nooit hebben geleerd, is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Verder heeft het ego er baat bij om je dit knopje niet te laten vinden. Je ego is een product vh verstand en het verstand is een overlevingsinstrument. Je ego bestaat dus door die overlevingsdrang die je hebt. Het ego heeft allerlei manieren (karaktereigenschappen bijv.) om je te laten overleven. Het ego ziet dit "knopje" als een bedreiging voor JOUW voortbestaan, terwijl het alleen maar een bedreiging is voor de overleving van je ego.

Sociaal overleven

Daarbij is overleven tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar overleven in de sociale wereld. Niet in die van eten en gegeten worden. Veel onzin dat het ego je laat doen, zoals het vele nadenken en analyseren, is grotendeels nutteloos. Misschien maar 10 tot 20% vd gedachten die het ego produceert is productief. De rest is dwangmatig.

Het is aan ons om te ontdekken dat het ego een product is van je verstand en dat het niet JOU is. Je denkt dat jij je ego bent omdat je je identificeert met die gedachtenstroom in je hoofd. Mensen moeten leren dat die gedachtenstroom een product is vh verstand. Dit is heel lastig aangezien de meeste gedachten het woordje "ik" bevatten. "Ik" ben niet goed genoeg, "Ik" ben niet slim genoeg, enz. enz.

Het ego en het nu

Deze "ik" is je ego, de identiteit die je denkt te hebben maar die alleen maar in je hoofd bestaat. Een verzameling van ervaringen en waardeoordelen van die ervaringen die jouw identiteit hebben gevormd.
Deze identiteit kan alleen maar bestaan bij de gratie van die herinneringen en de bijkomende verwachtingen van de toekomst. Er is dus tijd nodig om jezelf een identiteit te geven. Wanneer je in het nu leeft, is er geen tijd. Alles vind plaats in het nu. Niet 1 seconde geleden of 10 seconden later maar NU.

Wanneer je het ego aanziet voor wat het is, een denkbeeldige identiteit gebaseerd op herinneringen van ervaringen gezien door een achterhaald overlevingsperspectief, DAN kun je de identificatie doorbreken. DIT is die lichtknop. De lichtknop is als het ware een stapje terugzetten en je gedachten observeren ipv je ermee te identificeren.

Een nieuw perspectief

Het is als de eerste foto die van de aarde werd gemaakt vanuit de ruimte. Deze foto tilde ons naar een nieuw bewustzijnsniveau, een planetair bewustzijnsniveau. Je doet dus een stap terug en overziet het geheel beter. Dit moet je ook doen met je ego, je moet een stap terugzetten om het te kunnnen doorzien.

Vrijheid

Een ander probleem bij het stoppen van het denken, is dat je een overweldigende vrijheid zult ervaren. Deze kan snel (weer via de identificatie met je ego) als bedreigend worden ervaren. Al die jaren ben je bezig geweest je ego zo te ontwikkelen dat je kunt overleven in de sociale wereld. Plotseling wanneer je de identificatie doorbreekt en in het nu leeft, is het ego er niet meer en is je veilige schil dus verdwenen. Voor mensen die echt gekweld worden door hun ego is dit bevrijdend, voor mensen die minder last hebben van hun ego en er best tevreden mee zijn, zal het stoppen van de identificatie als te bevrijdend worden ervaren als het ware. Alles waar ze voor hebben gewerkt en dat voor hen werkt, blijkt zo in 1 moment weg te vallen. Heel beangstigend wanneer je altijd baat hebt gehad bij je beschermende schil, je ego.

Daarom zijn het de mensen met de grootste problemen, de mensen die het meest gekweld worden door hun gedachten, die de meeste potentie hebben om "verlicht" te worden. Verlicht van de last van je alsmaar doorratelende ego. Het zijn die mensen die de meeste kans hebben om die bevrijdende staat van geluk en allesbevredigende "nietsheid" te ervaren.

[ Bericht 1% gewijzigd door Probably_on_pcp op 04-01-2009 19:32:35 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64658139
Nogmaals excuus dat ik hier maar lange stukken tekst neerplemp. Maar ik hoop dat als het op meerdere manieren wordt beschreven het misschien iets duidelijker kan zijn (voor de mensen die de moeite nemen alles door te lezen ). Ik ben de wereld zoals ie is gewoon spuugzat. Ik zie zoveel potentie om me heen maar mensen lijken maar genoegen te nemen met middelmatigheid. Ik vraag mensen niet zomaar te accepteren wat er gezegd wordt in dit topic, maar ik hoop dat ze zelf op onderzoek uitgaan.

Hierbij de allerlaatste quote uit een topic van Pberends, waarom voelen mensen zich niet standaard kiplekker?

Reactie

Omdat mensen zich identificeren met hun verstand! Het verstand gaat onophoudelijk door met niet productief denken en houdt zich bezig met "overleven". NIet met overleven in de zin van eten en drinken (althans niet voor meeste mensen in onze maatschappij) maar met de overleving van het ego.

Het ego is een creatie van het verstand. Het ego is onze zogenaamde "ik", het mentale beeld wat we van onszelf gevormd hebben. Het "overleven" doelt dan vooral op status en op wat de maatschappij van ons verwacht dat we zijn. Dit beeld is alleen niet eenduidig aangezien er 6,5 miljard mensen zijn en dus veel verschillende wereldbeelden en overtuigingen. Het ego kan dus nooit aan alle verwachtingen voldoen maar dat probeert het toch omdat het ego dat nodig acht voor ons "overleven". We zijn sociale dieren en daarom willen we graag voldoen aan de verwachtingen van anderen om zo geaccepteerd te worden. Maar je kunt NOOIT aan deze verwachtingen voldoen! Het ego wil dit toch en dat creeert onzekerheid en twijfel. Dit begint aan ons te vreten en maakt van muggen, olifanten.

Zo belangrijk is het allemaal niet

Laten we eerlijk zijn: problemen bestaan niet. Goed en fout bestaan niet. Je leeft en gaat dood. Dat is alles. Wat daar tussen in gebeurt is niet relevant. Of de aarde vergaat of niet, het maakt niet uit. Onze levens stellen allemaal NIETS voor, maar dat willen we niet accepteren. Waarschijnlijk omdat iedereen probeert om IETS of IEMAND te zijn. Je bent niets meer dan een klein nietsbetekend ding en het leven is zo kort dat het voorbij is voordat je het weet.

Het enige verstandige dat we kunnen doen in dit leven is gelukkig zijn, maar wat is geluk? Dat is iets wat mensen zich als eerste moeten afvragen. Met deze vraag moeten kinderen op scholen al worden geconfronteerd.
Geluk voor het ego is:het bevredigen van behoeften. Maar zoals vrijwel iedereen weet, dit soort "geluk" is van korte duur. Bestaat er dan zoiets als eeuwig geluk?

Ja. We zien dit onder andere terug bij verliefdheid. Wanneer je verliefd bent, wordt het verstand naar de achtergrond gedrukt en komt je WARE AARD naar boven. Die van geluk. De verliefdheid is over wanneer het verstand weer de macht grijpt. Dan bestaat er alleen nog liefde, wat voor de meeste mensen niet meer is dan extreme gehechtheid en afhankelijkheid en herinneringen aan de periode van verliefd zijn.

Geluk

Maar hoe kom ik er bij dat het verstand geluk in de weg staat? Daarvoor moeten we kijken naar een periode dat het verstand ons nog niet in zijn grip heeft. Dit is wanneer we nog een baby zijn. Baby's zijn ALTIJD gelukkig, zolang de gevoed worden, genoeg slaap krijgen en een schone luier hebben. Daarnaast kennen baby's geen problemen omdat ze nog geen verstand hebben.

Geluk is bevrijding van je verstand! Gelukkig zijn, is onze natuurlijke staat van zijn. Maar op een gegeven moment heeft de evolutie ons ons verstand gegeven. Een geniaal instrument om te overleven in de dierenwereld van eten en gegeten worden. Door het verstand konden we beter communiceren en ook allerlei gereedschappen en technieken ontwikkelen waar we voordeel uithaalden in onze strijd voor ons bestaan.

De timmerman

Het verstand was zo succesvol als instrument dat het de macht van het wezen overnam. Het is als de timmerman die denkt dat hij zijn hamer is. De hamer lostte elk probleem op dat de timmerman tegenkwam, en zorgde er zo voor dat de timmerman zijn werk kon doen, kon overleven. De timmerman stelt niets voor zonder zijn hamer. De hamer werd erg belangrijk, het belangrijkste wat de timmerman had. De timmerman begon zoveel waarde te hechtten aan de hamer, dat hij de hamer begon te "verafgoden". De hamer werd belangrijjker dan de timmerman en de hamer nam de controle van de timmerman over.

Dat is het moment waarop het verkeerd ging. De hamer had de macht en ging zich met ALLE dingen bemoeien, zelfs met dingen waar hij niet bij nodig was en die de timmerman zelf kon oplossen. Maar de timmerman wist niet meer dat hij de timmerman was maar hij identificeerde zich met de hamer.

Wij zijn allen als deze timmerman. Wij worden gebruikt door ons meest succesvolle instrument: het verstand. Het bemoeit zich met dingen waar het niet voor ontworpen is. Wat wij moeten doen is de controle weer terug nemen!! HEt wezen hoort het instrument te gebruiken en niet andersom!!!!

Dat is de enige hoop voor de mens: Zijn ware aard terugvinden, die van het wezen, die van geluk. Het verstand moet weer instrument worden en de zogenaamde "ik" die gecreerd is door het verstand, het ego, moet worden herkend als wat het is: Een fantoom!!! Een mentaal "ik". Een niet tastbaar ik, een niet bestaand ik. Dat is de oplossing voor al onze persoonlijke problemen en daaruitvolgend voor alle problemen op deze mooie aarde!!!

VIVA LA REVOLUCION!!!!!

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 04-01-2009 19:39:37 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 4 januari 2009 @ 19:37:51 #65
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64658482
Zeer interessant wat je allemaal schrijft.
Ik heb een aantal vragen:

1 waar haal je dat allemaal vandaan?
2 een paar bladzijdes terug reageerde je op mijn post, ben nog steeds wel benieuwd hoe jij ermee omgaat (het ging over reizen, dat je dat als heel bevrijdend hebt ervaren, maar ik denk dat je juist op reis jezelf meeneemt en daarmee je problemen, angsten, gedachten..)
3 als je in je omgeving de enige bent die zo in het leven wil gaan staan, zoals ik nu dus, krijg je van je omgeving niet echt begrip, ik word raar gevonden en krijg conflicten en mensen keren zich van mij af. nu ben ik opeens degene met problemen, hoe denk je daar over?

keep on going with the good work
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_64658849
quote:
Op donderdag 1 januari 2009 19:54 schreef NouMooiNiet het volgende:

[..]

Dat geloof ik meteen. Alleen ik heb momenteel niet de mogelijkheid om een reis te maken. Maar ergens denk ik ook dat weggaan van hier een vlucht is en je kunt niet vluchten van jezelf. Dus die gedachten en angsten en onzekerheden neem je ook mee op vakantie. Vraag me af hoe dat bij jou is verlopen.
Ik ben opgegroeid in een klein dorp waar je je moet conformeren. Uiteindelijk ben ik tijdens mijn reis in een wereldstad beland waar juist eenheidsworst saai is en mensen met andere ideeen interessant. Een omgekeerde wereld dus. Daar kwam bij dat ik al heel veel had gelezen over positief denken, hypnose, leven in het nu enz.

Een aantal van die dingen paste ik toen al 2 jaar toe voordat ik op reis ging. Ik was tijdens mijn reis weg uit die beklemmende omgeving en ik had al geleerd hoe ik wel moest nadenken. Omdat ik uit mijn negatieve omgeving weg was, nam dat nieuwe positieve zomaar ineens over.

En met negatieve omgeving bedoel ik helaas alles wat in mijn omgeving was toen ik zelf zo negatief was. Het verstand werkt ook associatief. Nu ik terug ben, word ik in mijn oude omgeving weer herinnerd aan die negatieve periode. Dit gebeurt ook bij mensen die niets verkeerds hebben gedaan. Zij behandelen mij op een bepaalde manier omdat ze dat zo gewend zijn en ik ga daar heel snel in mee omdat dat oude gedrag door associatie weer snel naar boven komt.

Hierdoor kan ik nu dus slecht functioneren in mijn oude omgeving. Ik ben daar nu ook vandaan en woon een eind verderop in een grotere stad. Dat gaat prima eigenlijk. Zo af en toe zie ik mn vrienden van vroeger nog wel, maar echt veel ga ik niet meer met ze om omdat dat zo moeilijk is.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64660304
TVP zodat ik dit nog eens een keer goed door kan lezen
Van het concert des levens krijgt niemand een program.
pi_64660391
idd, dit is wel sticky waardig.
Lambo of Rekt
pi_64660877
quote:
Op zondag 4 januari 2009 19:37 schreef NouMooiNiet het volgende:
Zeer interessant wat je allemaal schrijft.
Ik heb een aantal vragen:

1 waar haal je dat allemaal vandaan?
Veel boeken lezen Vooral over psychologie. Maar ook documentaires over wetenschap, filosofie, sociologie enz. bekijken. Ik ben gek op docu's
Daarnaast ook veel discussieren op fora natuurlijk.
quote:
2 een paar bladzijdes terug reageerde je op mijn post, ben nog steeds wel benieuwd hoe jij ermee omgaat (het ging over reizen, dat je dat als heel bevrijdend hebt ervaren, maar ik denk dat je juist op reis jezelf meeneemt en daarmee je problemen, angsten, gedachten..)
Zie bovenstaande post
quote:
3 als je in je omgeving de enige bent die zo in het leven wil gaan staan, zoals ik nu dus, krijg je van je omgeving niet echt begrip, ik word raar gevonden en krijg conflicten en mensen keren zich van mij af. nu ben ik opeens degene met problemen, hoe denk je daar over?
Ligt er een beetje aan hoe zich dat uit. Wanneer je heel negatief bent en alleen maar zeurt dan lijkt het me normaal dat mensen moe van je worden. Wanneer je negatief bent maar wel aangeeft dat je er constructief mee bezig bent dan hoeven mensen zich niet van je af te keren. Doen ze dit wel dan heb je dus weinig aan ze.

Aan het einde vd dag is het vooral belangrijk dat je jezelf recht in de spiegel kan aankijken. Jij moet niet bang zijn om je hart te volgen. Ook al lijkt het niet zo, maar in bepaalde opzichten ben jij veel beter af dan andere mensen. Je bent tenminste op zoek en blijft niet stilstaan. Dit kan klote zijn omdat je je alleen voelt maar aan het einde vd rit kun jij verder zijn dan al die andere mensen om je heen.

Als voorbeeld uit mn eigen leven: Ik was eerder niet heel goed met vrouwen. Mn vrienden waren eigenlijk beter. Die rol is nu eigenlijk omgedraaid Zij zijn stil blijven staan en hebben daardoor niet echt een karakter opgebouwd, maar zij zijn alleen maar blijven hangen in hun starre wereldje waarin alles heel beheersbaar was. Probleem is dat dit wereldje was ontworpen in de puberteit/adolescentie. Toen werkte het allemaal prima, maar op latere leeftijd begint die "machine" te haperen. De machine is dan het overtuigingssysteem.

Je kunt beter op jonge leeftijd veel vragen stellen en op zoek gaan naar bevredigende antwoorden, want wanneer de basis op een goede manier is gelegd, dan zul je daar op latere leeftijd de vruchten van plukken. Die andere mensen blijven zich afschermen en sturen alleen dan bij wanneer het echt niet anders kan. Damage control dus.

Jij kunt een prima basis leggen, een systeem opbouwen waarbij onzekerheid is ingebouwd en uiteindelijk wordt verwelkomd omdat onzekerheid staat voor avontuur en uitdaging, en niet voor gevaar zoals bij de meeste mensen.

Volgens mij zei Einstein ooit:
"De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de antwoorden die JIJ hebt op de grote vragen des levens"

Dit betekent voor mij: Leer je op zijn minst verbazen over onze wereld, onze realiteit. Er zijn hele goede wetenschappelijke docu's die je tot in het diepst van je wezen laten verbazen over jezelf en de wereld waarin je leeft. Neem dat voorbeeld dat ik eerder gaf: alle atomen van alle 6,5 miljard mensen samengeperst levert een object op ter grote van een appel

Dat is dus de wereld waarin wij leven. Hoe meer je je verdiept in onze realiteit, hoe meer je begrippen als normaal en raar los kunt laten. Dit geeft je dan weer meer vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en ook heel belangrijk om te experimenteren met gedrag. Je zult moeten experimenteren met gedrag en daarbij zul je op je bek gaan. Maar DAAR leer je juist van.

Als afsluiting nog een aantal quotes waar ik veel aan heb gehad en nog steeds veel aan heb:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.” - J. Krishnamurti

My country is the world… and my religion is to do good.” - Thomas Paine, 1737-1809

"Be the change you want to see in the world"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het interesseert me niet wat je doet voor de kost.
Ik wil weten waar je naar hunkert,
en of je ervan durft te dromen
het verlangen van je hart te vervullen.

Het interesseert me niet hoe oud je bent.
Ik wil weten of je het risico durft te nemen om voor gek te staan voor liefde, voor je dromen, voor het avontuur echt te leven.

Het interesseert me niet welke planeten je dwarszitten.
Ik wil weten of je bent afgedaald in de kern van je eigen verdriet, of je bent geopend door de teleurstellingen van het leven, of dat je bent verschrompeld,
je hebt afgesloten uit angst voor pijn.
Ik wil weten of je pijn kunt verdragen,
zowel die van mij als van jezelf, zonder die pijn weg te stoppen, er van weg te lopen, of er wat dan ook mee te doen.

Ik wil weten of je vreugde aankunt, die van mij én die van jezelf, of je kunt dansen met overgave, extase toe kunt laten tot in de toppen van je vingers en tenen, zonder toevlucht te nemen tot voorzichtigheid, tot realisme, of rekening te houden met menselijke beperkingen.

Het interesseert me niet of het verhaal dat je vertelt waar is.
Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen, om eerlijk te zijn naar jezelf.
Of je de verdenking van verraad kunt verdragen, zonder verraad te plegen aan je ziel.
Ik wil weten of je zelfs zonder geloof durft te leven, zodat je zelf betrouwbaar kunt zijn.

Ik wil weten of je schoonheid kunt zien,
ook als die niet elke dag even mooi is,
en of je daarvan de bron hebt gemaakt waar je werkelijk uit leeft.
Ik wil weten of je met falen kunt leven,
zowel je eigen falen als dat van mij,
en nog steeds, aan de rand van het meer, uit volle borst ‘JA’ kunt schreeuwen tegen de zilveren maan.

Het interesseert me niet waar je woont en hoeveel geld je bezit.
Ik wil weten of je, na een nacht vol verdriet en vertwijfeling, moe en gekneusd tot op het bot, op kunt staan
en doen wat er gedaan moet worden voor de kinderen.

Het interesseert me niet wie je bent of waar je vandaan komt.
Ik wil weten of je midden in het vuur naast me zult staan, als het er echt op aan komt en niet terug zult deinzen.

Het interesseert me niet waar, of wat, of met wie je hebt gestudeerd.
Ik wil weten, als al het andere wegvalt, wat het is wat je uiteindelijk draagt.
Ik wil weten of je alleen kunt zijn,
en of je dan met je hele hart kunt houden van jezelf.

Oriah Mountain Dreamer, een indiaanse oudste

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“…an extraterrestrial visitor examining the differences among human societies would find those differences trivial compared to the similarities…
Our lives, our past and our future are tied to the sun, the moon and the stars…
We humans have seen the atoms which constitute all of nature and the forces that sculpted this work…

And we, we who embody the local eyes and ears and thoughts and feelings of the cosmos, we have begun at least to wonder about our origins — star stuff contemplating the stars, organized collections of ten billion billion billion atoms, contemplating the evolution of nature, tracing that long path by which it arrived at consciousness here on the planet earth…

Our loyalties are to the species and to the planet. We speak for earth. Our obligation to survive and flourish is owed not just to ourselves but also to that cosmos ancient and vast from which we spring!
We are one species. We are star stuff harvesting star light.

” - “Who Speaks for Earth?” Carl Sagan, 1934-1996
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The social values of our society, which has manifested in perpetual warfare, corruption, oppressive laws, social stratification, irrelevant superstitions, environmental destruction, and a despotic socially indifferent profit oriented ruling class; is fundamentally the result of a collective ignorance of two of the most basic insights humans can have about reality. The emergent and symbiotic aspects of natural law.

The emergent nature of reality is that all systems; whether it is knowledge, society, technology, philosophy, or any other creation; will, when uninhibited, undergo fluid perpetual change.

What we consider commonplace today such as modern communication and transportation, would have been unimaginable in ancient times. Likewise, the future will contain technologies, realizations, and social structures that we cannot even fathom in the present.

We have gone from alchemy to chemistry, from a geocentric universe to a heliocentric, from believing that demons were the cause of illness to modern medicine. This development shows no sign of ending, and it is this awareness that aligns us and leads us on a continuous path to growth and progress.

Static empirical knowledge does not exist, rather it is the insight of the emergence of all systems we must recognize. This means we must be open to new information at all times, even if it threatens our current belief system, and hence, identities. Sadly society today has failed to recognize this, and the established institutions continue to paralyze growth by preserving outdated social structures.

Simultaneously, the population suffers from a fear of change. For their conditioning assumes a static identity and challenging ones belief system, usually results in insult and apprehension. For being wrong is erroneously associated with failure. When in fact to be proven wrong should be celebrated. It is elevating someone to a new level of understanding, furthering awareness. The fact is, there is no such thing as a smart human being, for it is merely a matter of time before their ideas are updated, changed, or irradiated.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“What we are trying in all these discussions and talks here is to see if we cannot radically bring about a transformation of the mind. Not accept things as they are… but to understand it, to go into it, to examine it, give your heart and your mind with every thing that you have to find out. A way of living differently.

But, that depends on you and not somebody else. Because in this there is no teacher, no pupil, there’s no leader, there’s no guru, there’s no master, no savior. You yourself are the teacher, and the pupil, you’re the master, you’re the guru, you are the leader, you are everything!

And to understand is to transform what is.” - J. Krishnamurti

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 04-01-2009 20:31:35 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 4 januari 2009 @ 21:07:30 #70
240052 NouMooiNiet
what's in a name...
pi_64663343

mooi geschreven, dank je wel!
"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche
pi_64664215
TVP.
I HATE MUSIC
pi_64667718
Het boek dat je aanhaalt, ken ik niet (dus kan ook geen antwoord geven op wat deze psycholoog ervan vindt )

Persoonlijk vind ik wel dat je erg ver gaat in de theorie.. hoe zit het met de praktische toepassing ervan? Je noemt ook steeds het onderscheid tussen 'ego' en 'jij' (of 'ik' eigenlijk), ik denk dat ik dat onderscheid ook maak, maar noem het niet zo. Ik vind namelijk dat theorie erg leuk en aardig is, maar dat de praktijk belangrijker is. Theorie kan in de praktijk getoetst worden, of het werkt en daar ben ik ook heel erg voor. Lees ik ook niet terug, nergens raakt het ook maar half de wetenschap en daarom blijft het zo vaag en kunnen mensen het zweverig vinden. Heel erg jammer, want ik ben van mening dat het (de methodiek die ik in ieder geval gebruik) erg goed werkt! Sommigen komen drie keer bij me en merken al ontzettend veel verandering, ook hun omgeving merkt dit.

Overigens geloof ik niet in positief denken (best vaag dat je dat ergens aanhaalt, als je zegt dat jij juist macht moet hebben over het ego en vervolgens dat ego heel veel macht toeschrijft - als het maar positief is). Het gevaar daarvan is namelijk dat als je heel positief denkt en je hebt toch ongeluk (wat heel gewoon is, dat kun je nu eenmaal niet voorkomen, hoort bij het leven) dan 'heb je niet hard genoeg je best gedaan'. Extra pech dus terwijl dat niet nodig is.

Ik ben voorstander van het doen uitkomen van je dromen door gerichte handelingen te doen. Je niet tegen te laten houden door je gedachten (over wat er eventueel in de toekomst voor narigheid zou kunnen gebeuren). Jij bent niet je gedachten en jouw gedachten zijn niet jou. Jij bent jij en tja, het denken is iets dat er altijd zal zijn, naast je, met jou, waar je ook gaat, waar je ook staat, maar jij bent de baas en niet je verstand.

Zo kun je EN ontzettend bang zijn om af te gaan tijdens die presentatie op je werk EN het toch doen omdat jij dat graag wil. En daar draait het om. Gedachten en gevoelens zijn alleen maar kleine stroompjes - floets - en weg zijn ze weer... maar jemig wat hechten we toch veel waarde aan ze maf he!

Ik heb gestudeerd in Nijmegen, maar je zult het jezelf eigen moeten maken (net als alle andere stromingen binnen de psychologie, je krijgt slechts de basis op de uni en de rest moet je door ervaring onder de knie krijgen uiteraard!)
[b]The devils water, it ain't so sweet, you don't wanna drink right now, but you can dip your feet, everyonce in a little while[/b]
maar eerst nog even dit: blablabla
pi_64670958
quote:
Op zondag 4 januari 2009 22:27 schreef m-niki het volgende:
Het boek dat je aanhaalt, ken ik niet (dus kan ook geen antwoord geven op wat deze psycholoog ervan vindt )

Persoonlijk vind ik wel dat je erg ver gaat in de theorie.. hoe zit het met de praktische toepassing ervan?
De praktische toepassing ervan is heel lastig, vooral wanneer je erg druk bent. Ook ben ik niet iemand die heel veel zelfdiscipline heeft, maar er zullen vast mensen zijn die op een drukke dag op het werk tijdens een moment voor zichzelf, zich even op het nu focussen en het verstand even stil laten zijn.

Maar goed het is lastig wanneer je bezig bent, maar zo gauw je even wat tijd voor jezelf hebt kun je je aandacht heel simpel naar het nu verplaatsen. Op de sportschool, wanneer ik even uithijg op een apparaat dan pas ik het wel toe.

Maar hoe meer mensen hier de waarde van in gaan zien, hoe belangrijker het zal worden binnen onze cultuur. Ik ben ook een groot voorstander van psychologie lessen op middelbare scholen. Misschien nog niet direct datgene wat ik hier in dit topic beschrijf, maar het is wel waardevol denk ik om jongeren duidelijk te maken hoe een overtuigingssysteem zich vormt en hoe het invloed heeft op alles wat je doet.

De echte praktische toepassing die ik zoveel mogelijk gebruik is eerlijk zijn. Door eerlijk te zijn verliest het ego een groot gedeelte van zijn macht. Het leven in het nu helpt me nu vooral op de momenten dat het echt even niet goed gaat, hoewel die momenten er bijna niet meer zijn. Maar het eerlijk zijn is iets dat ik dagelijks toepas.
quote:
Je noemt ook steeds het onderscheid tussen 'ego' en 'jij' (of 'ik' eigenlijk), ik denk dat ik dat onderscheid ook maak, maar noem het niet zo. Ik vind namelijk dat theorie erg leuk en aardig is, maar dat de praktijk belangrijker is.
De praktijk is idd het belangrijkst, maar het uitleggen van hoe dit toegepast moet worden, daar ben ik niet zo goed in. In dit topic probeer ik mensen te interesseren, zodat ze vervolgens zelf op zoek gaan. Daar komt bij dat veel uit de Kracht vh nu je op een intuitief, op een abstracter niveau raakt. Voor sommige mensen werkt dat niet, dat weet ik ook uit ervaring. Sommige mensen die ik dit boek heb aangeraden vinden het helemaal geweldig en anderen kunnen er niets mee. En laat het nou net die wat intuitieve en creatieve mensen zijn die het boek wel snappen en de echt logisch redenerende mensen die niet veel met het boek kunnen.
quote:
Overigens geloof ik niet in positief denken (best vaag dat je dat ergens aanhaalt, als je zegt dat jij juist macht moet hebben over het ego en vervolgens dat ego heel veel macht toeschrijft - als het maar positief is). Het gevaar daarvan is namelijk dat als je heel positief denkt en je hebt toch ongeluk (wat heel gewoon is, dat kun je nu eenmaal niet voorkomen, hoort bij het leven) dan 'heb je niet hard genoeg je best gedaan'. Extra pech dus terwijl dat niet nodig is.
Positief denken werkt wel, het heeft in ieder geval een tijd lang voor mij ontzettend goed gewerkt! Alleen die zelfdiscipline van mij

Hoe positief denken op de lange termijn uitpakt weet ik niet. De schrijver van Radical Honesty zegt ook: "positief denken is voor negatieve mensen".

Maar goed, positief denken kan zeker een verschil maken en bovendien het geeft je inzicht in hoe het verstand werkt. Dit is belangrijk denk ik omdat mensen zich vaak machteloos voelen tov hun verstand. Zo gauw je doorkrijgt dat het verstand best te begrijpen en te beinvloeden is, dan kan dit mensen motiveren om zich nog meer te verdiepen in psychologie en ook anderen te enthousiasmeren. Dit is in ieder geval de weg die ik heb afgelegd.
quote:
Ik ben voorstander van het doen uitkomen van je dromen door gerichte handelingen te doen. Je niet tegen te laten houden door je gedachten (over wat er eventueel in de toekomst voor narigheid zou kunnen gebeuren). Jij bent niet je gedachten en jouw gedachten zijn niet jou. Jij bent jij en tja, het denken is iets dat er altijd zal zijn, naast je, met jou, waar je ook gaat, waar je ook staat, maar jij bent de baas en niet je verstand.
Het probleem is misschien dat sommige mensen pas iets kunnen doen, wanneer ze het grote plaatje snappen. Ik hou er niet van dingen te doen wanneer ik het grote geheel niet kan overzien. Daarom heb ik ook een hekel aan zelfhelpboeken. Boeken die je vertellen wat je moet doen, maar niet ver de diepte ingaan om je een inzicht te geven in de achterliggende processen. Ik ben gewoon achterdochtig als het op autoriteit aankomt en wil zelf iets eerst snappen voor dat ik bijv. naar een psycholoog zou luisteren.
quote:
Zo kun je EN ontzettend bang zijn om af te gaan tijdens die presentatie op je werk EN het toch doen omdat jij dat graag wil. En daar draait het om.
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is in mijn ogen geluk. Geluk is wat ons allemaal motiveert bij elke kleine beslissing die we nemen. Maar wat is geluk? Dat is de belangrijkste vraag van onze tijd. In het westen komen we met allerlei soorten van uitleg, die soms mooi zijn, maar vaak zijn ze ook mooi omdat ze weinig concreet zijn. In de oosterse filosofie duidt de uitleg van geluk meer in 1 richting en daar gaat men ook veel meer de diepte in bij de uitleg van dit voor ons erg abstracte begrip. En in mijn ogen vind je geluk wanneer je voorbij gaat aan je verstand en emoties. Wanneer je de identificatie met je verstand doorbreekt, wanneer je verlicht bent. En verlicht zijn is voor velen weer zo'n zweverig begrip, maar ik ben er van overtuigd dat we over vele jaren (tientallen? honderden?) allemaal verlicht zijn en dat dit als normaal wordt ervaren en dat andere, zoals we het nu doen, als primitief.

Verlichting zal dan onze normale staat van zijn zijn. En zal dan ook echt normaal zijn. Net zoals het nu normaal is dat de aarde rond is en de zon het middelpunt van het zonnestelsel.
quote:
Ik heb gestudeerd in Nijmegen, maar je zult het jezelf eigen moeten maken (net als alle andere stromingen binnen de psychologie, je krijgt slechts de basis op de uni en de rest moet je door ervaring onder de knie krijgen uiteraard!)
Hoe lang ben je nu al aan het werk? En wat voor master heb je gedaan?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 4 januari 2009 @ 23:39:41 #74
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64671000
quote:
Op zondag 4 januari 2009 15:00 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Waarom is het naief gezwam? Heb je het boek gelezen bijvoorbeeld?
Nee, ik kwam in dit topic omdat het ging over te veel nadenken. Bij nader inzien gaat het daar helemaal niet over, het gaat over de soort gedachtes die je hebt, en die blijkbaar niet fijn zijn ofzo.
Daarna heb ik me even verdiept in de "filosofie" in dat boek, en ik vind het niet meer dan spiritueel gebrabbel waarmee je niet zoveel kan. Het "nu" is belangrijk. Ja goh. Dat is toch geen nieuws?
quote:
Wanneer je honderden jaren geleden zei dat de aarde rond was werd je ook uitgelachen. Door te kijken naar schepen op zee had je al wat tastbaar bewijs dat de aarde idd rond is of in ieder geval een kromming heeft. Maar pas toen wij de ruimte in gingen en een foto van onze aarde maakten, toen was dit feit van een ronde aarde pas toegankelijk voor iedereen, dus ook voor de domme mensen die er maar niet aan wilden. Of de aarde rond of plat is, is nu geen intellectuele oefening meer, maar je hoeft enkel en alleen maar naar een foto te kijken.
Hoe kan je nou een levensovertuiging vergelijken met wetenschap? Kijk en dit is nou precies mijn probleem met dit soort zaken. Ze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar dat wordt wel altijd zo gepresenteerd, zo niet expliciet dan wel impliciet. Dat is gevaarlijk, want het is misleidend.
quote:
Mijn punt is: trek niet te snel je conclusies over dingen die niet heel duidelijk zijn.
Ik ben over het algemeen in heel veel geïnteresseerd en ik sta voor heel veel zaken open. Zo heb ik me hier ook weer in verdiept, en ik kan niet anders dan kritisch zijn. Dit voegt helemaal niks toe aan wat je allang kan weten.
quote:
Ja klopt. Het is ook genieten vh moment. De ene mens is daar misschien beter in dan de andere. Een ander kan misschien niet zo goed vh moment genieten als jij omdat bij die andere persoon tijdens zo'n moment weer allerlei obsessieve gedachten naar boven komen die die persoon uit dat moment halen.
Wanneer jij daar geen last van hebt, hartstikke mooi, maar maak niet de fout om jouw belevingswereld als de norm te beschouwen. Jouw belevingswereld is jouw norm, maar niet de laatste waarheid over hoe de wereld eruit ziet of over hoe mensen in elkaar zitten.
Ja, da's lekker makkelijk. Maar je beschuldigt me nu van iets dat je zelf net zo hard doet. No offense, maar ik ken helemaal niemand die totaal niet in staat is van het moment te genieten en zo af en toe in het nu te leven.
quote:
Wie zegt dat je je nooit met het verleden bezighoudt wanneer je toepast wat er in de kracht vh nu staat? Tuurlijk moet je je lessen trekken uit het verleden. Veel mensen denken aan het verleden maar laten het niet achter zich. Ze trekken geen conclusies uit het verleden om het vervolgens achter zich te laten.
Aha.
quote:
De kracht vh nu gaat niet over het vergeten van verleden en toekomst maar het gaat om het leven in het nu als uitvalsbasis en niet andersom.
Aha.

Ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet. En ik vind het dus nog steeds naïef gezwam. Nee, ik vind het zelfs gevaarlijk. Want er wordt je eerst een probleem aangepraat (je bent niet gelukkig) en daarna komt er een oplossing (je moet in het nu leven) die iedere eppo je kan aanbevelen. Maar dan verpakt in allerlei mooie terminologie over ego's en gedachtes, en weet-ik-wat-niet-meer.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
  zondag 4 januari 2009 @ 23:46:22 #75
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64671291
quote:
Als voorbeeld uit mn eigen leven: Ik was eerder niet heel goed met vrouwen. Mn vrienden waren eigenlijk beter. Die rol is nu eigenlijk omgedraaid Zij zijn stil blijven staan en hebben daardoor niet echt een karakter opgebouwd, maar zij zijn alleen maar blijven hangen in hun starre wereldje waarin alles heel beheersbaar was. Probleem is dat dit wereldje was ontworpen in de puberteit/adolescentie. Toen werkte het allemaal prima, maar op latere leeftijd begint die "machine" te haperen. De machine is dan het overtuigingssysteem.
Uiteindelijk gaat het je blijkbaar dus toch om resultaten in het dagelijks leven. Vrouwen, succes, whatever. How shallow is that, als je met zo'n spiritueel verhaal komt. 1 met de wereld, ammehoela.
quote:
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is in mijn ogen geluk. Geluk is wat ons allemaal motiveert bij elke kleine beslissing die we nemen. Maar wat is geluk? Dat is de belangrijkste vraag van onze tijd.
Dus het is inderdaad een doel. Een doel gedefinieerd in de huidige maatschappij. En dan wordt er gepretendeerd dat er een heel nieuwe manier van naar dingen kijken is, maar het doel is nog steeds hetzelfde. Dat piept en kraakt aan alle kanten.


Volgens mij gaat dit topic helemaal niet over teveel nadenken, maar over te weinig nadenken. Mensen die te weinig nadenken over wat ze willen lopen uiteindelijk tegen een muur op, aangezien ze leven volgens de norm, whatever die is. En dat moet je dus niet doen, want dan doe je niet waar je gelukkig van wordt. Goh.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64671940
quote:
Op zondag 4 januari 2009 23:39 schreef ErikT het volgende:

[..]

Nee, ik kwam in dit topic omdat het ging over te veel nadenken. Bij nader inzien gaat het daar helemaal niet over, het gaat over de soort gedachtes die je hebt, en die blijkbaar niet fijn zijn ofzo.
Daarna heb ik me even verdiept in de "filosofie" in dat boek, en ik vind het niet meer dan spiritueel gebrabbel waarmee je niet zoveel kan. Het "nu" is belangrijk. Ja goh. Dat is toch geen nieuws?
Ok, maar dan ben ik benieuwd naar jouw uitleg over waarom het nu belangrijk is?
quote:
Hoe kan je nou een levensovertuiging vergelijken met wetenschap? Kijk en dit is nou precies mijn probleem met dit soort zaken. Ze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar dat wordt wel altijd zo gepresenteerd, zo niet expliciet dan wel impliciet. Dat is gevaarlijk, want het is misleidend.
Ik vergelijk het niet met wetenschap, ik wil enkel en alleen laten zien dat perspectieven veranderen. Mensen werden vroeger gedood of verbannen als ze zeiden dat de aarde niet in het middelpunt van het universum stond. Moet je kijken waar we vandaag de dag staan. Alles is aan verandering onderhevig, waarom de inzichten in onze eigen psychologie niet?

Einstein had in eerste instantie een hekel aan de quantummechanica en vocht er tegen omdat het niet in zijn wereldbeeld paste. Inmiddels heeft de quantummechanica zich wel bewezen.
quote:
Ik ben over het algemeen in heel veel geïnteresseerd en ik sta voor heel veel zaken open. Zo heb ik me hier ook weer in verdiept, en ik kan niet anders dan kritisch zijn. Dit voegt helemaal niks toe aan wat je allang kan weten.
Kritisch zijn is altijd goed en het is ook echt niet mijn doel om mensen over te halen mijn overtuigingen aan te gaan hangen. Ik wil mensen aan het denken zetten.

Maar wat bedoel je precies met "dit voegt niks toe aan wat je allang kan weten"?
quote:
Ja, da's lekker makkelijk. Maar je beschuldigt me nu van iets dat je zelf net zo hard doet. No offense, maar ik ken helemaal niemand die totaal niet in staat is van het moment te genieten en zo af en toe in het nu te leven.
Ik beschuldig je niet hoor. Ik zei ook misschien. En ik ken dus wel van die mensen die niet in staat zijn van het nu te genieten. Maar stel nu dat mensen nog meer in het nu kunnen leven en er nog meer van kunnen genieten als ze toepassen wat ik beschrijf... wat is er dan mis mee?

De meeste mensen kunnen vast wel van het moment genieten, maar dat wil niet zeggen dat iedereen er het maximale uithaalt toch? Misschien kan het wel veel intenser?
quote:
Ik zie nog steeds de toegevoegde waarde niet.
Ik ben er gelukkig door geworden en heb mijn leven van negatief naar positief verandert. Ik ken mensen in mijn directe omgeving die veel aan het boek De kracht vh nu hebben gehad en op internet zijn er genoeg verhalen te vinden van mensen die er ook iets aan hebben gehad. In mijn ogen heeft het dus genoeg toegevoegde waarde.
quote:
En ik vind het dus nog steeds naïef gezwam. Nee, ik vind het zelfs gevaarlijk.
Hoe lang heb jij je precies verdiept in deze materie? Ik vind het gevaarlijker als mensen heel snel met conclusies komen en dan met name als die conclusie is: dit is gevaarlijk. Maar goed ik heb het vermoeden dat je nog vrij jong bent?
quote:
Want er wordt je eerst een probleem aangepraat (je bent niet gelukkig) en daarna komt er een oplossing (je moet in het nu leven) die iedere eppo je kan aanbevelen. Maar dan verpakt in allerlei mooie terminologie over ego's en gedachtes, en weet-ik-wat-niet-meer.
Er wordt niemand een probleem aangepraat hier. Veel van de mensen die in dit topic gereageerd hebben, zagen hun dwangmatige denken al als een probleem. Of vind jij dwangmatig denken geen probleem?
En weet je wat vaak het probleem is met mooie terminologie? Het is ontstaan om complexere dingen samen te vatten in 1 begrip. Dat gebeurt in de financiele wereld, de bouwwereld en ook in de psychologie. Om de terminologie te begrijpen, zal men zich toch ergens een tijdje in moeten verdiepen.

Ik begrijp verder heel goed dat wat in dit topic beschreven wordt niet voor iedereen is, maar dat hoeft ook niet. Maar om het gevaarlijk te noemen, dat is dan weer een klein beetje overdreven.

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 05-01-2009 00:19:42 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64672114
TVP en omdat mn engels bijna even goed is als m'n Nederlands (maar nog niet even goed) vroeg ik me af wat de engelse titel is van het boek en waar ik die kan kopen?
"Reality is an illusion created by a lack of alcohol."
pi_64672237
quote:
Op zondag 4 januari 2009 23:46 schreef ErikT het volgende:

[..]

Uiteindelijk gaat het je blijkbaar dus toch om resultaten in het dagelijks leven. Vrouwen, succes, whatever. How shallow is that, als je met zo'n spiritueel verhaal komt. 1 met de wereld, ammehoela.
Jij bent wel heel erg kort door de bocht zeg Ik ben me met psychologie gaan bezig houden omdat het niet goed met me ging. Ik was gewoon doodongelukkig. DAT was de motivatie om te veranderen. Voordat ik begon met veranderen, om het zo maar even te zeggen, had ik echt geen 100% uitgedacht plan hoor. Alles ging stapje voor stapje en soms deed je een stapje terug. Achteraf kan ik gewoon aan mensen uitleggen wat het proces was en waar ik uiteindelijk terecht ben gekomen.

Ik ben dus zelfverzekerder geworden, dat bedoelde ik met het voorbeeld van de vrouwen. Als je goed leest staat er ook BIJVOORBEELD in die zin.
quote:
Dus het is inderdaad een doel. Een doel gedefinieerd in de huidige maatschappij. En dan wordt er gepretendeerd dat er een heel nieuwe manier van naar dingen kijken is, maar het doel is nog steeds hetzelfde. Dat piept en kraakt aan alle kanten.
Het is een andere manier van kijken naar het bereiken van geluk. Het doel is idd hetzelfde, maar vanuit een ander licht bekeken. Wat is daar mis mee?
quote:
Volgens mij gaat dit topic helemaal niet over teveel nadenken, maar over te weinig nadenken. Mensen die te weinig nadenken over wat ze willen lopen uiteindelijk tegen een muur op, aangezien ze leven volgens de norm, whatever die is. En dat moet je dus niet doen, want dan doe je niet waar je gelukkig van wordt. Goh.
Ik ben het met je eens dat leven volgens de norm in veel gevallen niet geluksverhogend is. Maar dit topic gaat wel degelijk over mensen die teveel nadenken en daardoor inactief worden. Paralysation by analysis wordt dat ook wel genoemd.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 5 januari 2009 @ 00:15:30 #79
139324 Plots
Luctor et Emergo
pi_64672263
quote:
het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.
Wat is jouw indentificatie dan? Daarbij laat je toch je gedachten beslissen.
Snap de term niet helemaal.

En ik ga het "Kracht van het nu" ook kopen, wil een mentale orgasme

Goed stuk verder
pi_64672303
quote:
Op maandag 5 januari 2009 00:10 schreef Dzy het volgende:
TVP en omdat mn engels bijna even goed is als m'n Nederlands (maar nog niet even goed) vroeg ik me af wat de engelse titel is van het boek en waar ik die kan kopen?
The Power of now van Eckhart Tolle. Ook een aanrader is Radical Honesty. Helaas is deze alleen nog maar in het engels vertaald. Dit boek gaat erg diep af en toe en daarom is een goed niveau van engels wel handig. Bovendien is Radical Honesty ook nog eens goed voor de lachspieren
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64672799
quote:
Op maandag 5 januari 2009 00:15 schreef Plots het volgende:

[..]

Wat is jouw indentificatie dan? Daarbij laat je toch je gedachten beslissen.
Snap de term niet helemaal.
Goed opgemerkt. Dat is een beetje de paradox. Want zo gauw je dit alles wil gaan uitleggen, zul je toch weer naar de taal moeten grijpen en dan ontsnap je niet aan het onderverdelen van dingen in bijvoorbeeld "jij" en "ik". Het ego is dan ook niet compleet nutteloos. In de onderlinge communicatie met mensen moet je nou eenmaal via het ego communiceren. Misschien is dat wel een goede analogie: Het ego is een communicatiemiddel. Het is wat jou verbindt met de wereld om je heen. Maar het is dus niet de laatste waarheid over wie je bent.
quote:
En ik ga het "Kracht van het nu" ook kopen, wil een mentale orgasme
Hehe, succes
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 5 januari 2009 @ 00:35:57 #82
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64672834
quote:
Einstein had in eerste instantie een hekel aan de quantummechanica en vocht er tegen omdat het niet in zijn wereldbeeld paste. Inmiddels heeft de quantummechanica zich wel bewezen.
Deze discussie wil je echt niet met me aangaan, dus zullen we de wetenschap nu maar laten voor wat ie is?

De rest ga ik zo nog op in.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64673687
quote:
Op maandag 5 januari 2009 00:35 schreef ErikT het volgende:

Deze discussie wil je echt niet met me aangaan, dus zullen we de wetenschap nu maar laten voor wat ie is?
Die wil ik wel met je aangaan hoor

Verder is er volgens mij niet zoveel te discussieren. Einstein had het niet zo op de quantummechanica als ik de BBC mag geloven (documentaire Atom). Einstein was iemand van de oude stempel, dat was ook terug te vinden in zijn zoektocht naar de unification theorie. Hij kwam volgens mij met een kosmische constante, naar alle waarschijnlijkheid omdat een constante beter in zijn beeld vd wetenschap paste.

Ik wil ook alleen maar aangeven dat kennis zich ontwikkelt en dat er opeens hele andere werelden naar voren kunnen komen, werelden waarvan wij in onze stoutste dromen niet zouden durven dromen. Denk aan stringtheorie met zijn elf dimensies, paralelle werelden enz.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64673798
tvp'tje
Kapitalisatie is de beste remedie tegen ideologische inhoud. - Zodiakk.
FA Jump: webicon weggehaald wegens wachtwoord beveiliging
  maandag 5 januari 2009 @ 01:45:52 #85
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64673978
quote:
Op maandag 5 januari 2009 01:20 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Die wil ik wel met je aangaan hoor
Dan moet ik je wel even vertellen dat ik afstudeer op die ongein. Op die discussies in de natuurkunde.
quote:
Verder is er volgens mij niet zoveel te discussieren. Einstein had het niet zo op de quantummechanica als ik de BBC mag geloven (documentaire Atom).
Ja, dat is dus al onzin. Hij is om te beginnen één van de grondleggers (foto-elektrisch effect bv. Voor zijn bijdragen aan de QM heeft hij zijn nobelprijs gekregen. Niet voor de relativiteitstheorie zoals iedereen altijd denkt.) Einstein had een probleem met Bohr's interpretatie van de QM. En met die van Heisenberg, Born en Pauli, die ook allemaal weer net anders waren.
quote:
Einstein was iemand van de oude stempel, dat was ook terug te vinden in zijn zoektocht naar de unification theorie.
Zijn zoektocht naar unificatie heeft er eigenlijk weinig mee te maken. Het is wel zo dat hij traditionele waarden binnen de natuurkunde als localiteit en determinisme hoog in het vaandel had, in tegenstelling tot bv Bohr.
quote:
Hij kwam volgens mij met een kosmische constante, naar alle waarschijnlijkheid omdat een constante beter in zijn beeld vd wetenschap paste.
Nope. Die constante zit weer in de Algemene Relativiteitstheorie, die voerde hij in om iets kloppend te maken (een statisch heelal). Later bleek dus dat het heelal uitdijdt. Maar die constante is nog steeds nuttig in de kosmologie, voor de mate van uitdijing.
quote:
Ik wil ook alleen maar aangeven dat kennis zich ontwikkelt en dat er opeens hele andere werelden naar voren kunnen komen, werelden waarvan wij in onze stoutste dromen niet zouden durven dromen. Denk aan stringtheorie met zijn elf dimensies, paralelle werelden enz.
Stringtheorie en parallele werelden zijn van die heerlijke theoriën die niet experimenteel te verifiëren zijn. Ik heb er dan ook grote moeite mee dit als wetenschappelijk te zien. Stringtheorie is overigens vooral een wiskundig bouwsel, parallele werelden volgen uit een (zeer omstreden niet verifieerbare) interpretatie van de QM.

Als je alleen maar wilt aangeven dat dingen veranderen, dat is goed. Dat is ook zo. Maar als je bv What the Bleep do we know kijkt, daar wordt die scheidslijn compleet weg gelaten. Daar komen allerlei zogenaamde experts vertellen dat QM je leven gaat veranderen omdat er geen determinisme is ofzo. Totale bagger.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64674218
quote:
Op maandag 5 januari 2009 01:45 schreef ErikT het volgende:

Ja, dat is dus al onzin. Hij is om te beginnen één van de grondleggers (foto-elektrisch effect bv. Voor zijn bijdragen aan de QM heeft hij zijn nobelprijs gekregen. Niet voor de relativiteitstheorie zoals iedereen altijd denkt.) Einstein had een probleem met Bohr's interpretatie van de QM. En met die van Heisenberg, Born en Pauli, die ook allemaal weer net anders waren.
Maar was het probleem met Bohr's theorie dan dat die te ver van de normale wiskunde af stond volgens Einstein? Kan best zijn dat ik stoned was toen ik de docu keek en daarom niet alles goed heb meegekregen
quote:
Nope. Die constante zit weer in de Algemene Relativiteitstheorie, die voerde hij in om iets kloppend te maken (een statisch heelal). Later bleek dus dat het heelal uitdijdt. Maar die constante is nog steeds nuttig in de kosmologie, voor de mate van uitdijing.
Ja klopt. Ik kan me idd nog herinneren dat hij zijn constante eerst als grootste fout betitelde maar dat men later toch nog een nut er voor vond.
quote:
Stringtheorie en parallele werelden zijn van die heerlijke theoriën die niet experimenteel te verifiëren zijn. Ik heb er dan ook grote moeite mee dit als wetenschappelijk te zien. Stringtheorie is overigens vooral een wiskundig bouwsel, parallele werelden volgen uit een (zeer omstreden niet verifieerbare) interpretatie van de QM.
Dat ben ik helemaal met je eens. De enige reden dat ik de stringtheorie noemde is omdat grote namen in de wetenschap zich er mee bezig houden toch? Daardoor is het nog enigszins serieus te nemen.

Als afsluiter ben ik heel erg benieuwd hoe jij denkt over het meetprobleem? Dat observatie meting zou beinvloeden. Hoeft geen uitgebreid antwoord hoor anders raken we offtopic.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64716228
tvp
Van een dooie koe een paard figuurzagen!
fucking vetste topic ooit bitch
pi_64721011
Hoe bizar. Maanden zit ik al met mn eigen gedachtes in de knoop, psychotherapie hielp wel, maar wat beperkt. Nu heb ik een deel van het boekje 'De kracht van nu in de praktijk' gelezen en ineens klikt er iets en voel ik me echt veel beter
Heerlijk gevoel.
Tralalalaaa
  dinsdag 6 januari 2009 @ 11:13:55 #89
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_64721765
quote:
Op maandag 5 januari 2009 02:19 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Maar was het probleem met Bohr's theorie dan dat die te ver van de normale wiskunde af stond volgens Einstein? Kan best zijn dat ik stoned was toen ik de docu keek en daarom niet alles goed heb meegekregen
Neuh, het is meer de interpretatie, Bohr's zogenaamde complementariteit. Die stelt dat je niet alles tegelijk kunt meten (en dus weten). Bohr vond dat het bestaan van het quantum deze beperking oplegt aan ons weten, dat het dus een logisch gevolg is. Einstein weigerde dit als een eindpunt te zien.
quote:
Dat ben ik helemaal met je eens. De enige reden dat ik de stringtheorie noemde is omdat grote namen in de wetenschap zich er mee bezig houden toch? Daardoor is het nog enigszins serieus te nemen.
Er zijn inderdaad grote namen mee bezig, het is een, zo niet de, leidende stroming in de theoretische fysica. Ik ben echter van mening dat het helemaal nergens heen gaat.
quote:
Als afsluiter ben ik heel erg benieuwd hoe jij denkt over het meetprobleem? Dat observatie meting zou beinvloeden. Hoeft geen uitgebreid antwoord hoor anders raken we offtopic.
Ja, dat is ook zo'n verhaal. Ik ben eigenlijk wel down met Bohr. Wetenschap gaat over wat je kunt weten, niet over hoe de wereld is. Dat betekent dat een observatie je kennis oplevert over de wereld. De kennis die je krijgt ligt aan de vraag die je stelt (= de observatie die je doet). Het idee is uiteindelijk dat je niet impuls en plaats van een deeltje tegelijkertijd kunt weten, omdat je ze niet kunt meten.
Zo kan je dus zeggen dat het je observatie is die de meetwaarde veroorzaakt. Maar dit correspondeert dus niet met een verandering van de werkelijkheid. Het gaat over kennis.

Nou, ik ben verre van volledig, maar ik moet ook weg.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_64728166
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 10:47 schreef Take_A_Picture het volgende:
Hoe bizar. Maanden zit ik al met mn eigen gedachtes in de knoop, psychotherapie hielp wel, maar wat beperkt. Nu heb ik een deel van het boekje 'De kracht van nu in de praktijk' gelezen en ineens klikt er iets en voel ik me echt veel beter
Heerlijk gevoel.
Kijk, daarvoor open ik dit soort topics

Weet je ook waardoor je het goede gevoel krijgt? Nu je het boek leest, heb je dan een beetje een idee wat ik bijv. bedoel in de OP?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64732502
Wat mij een goed gevoel geeft is dat ik nu weet dat ik niet gek aan het worden ben. Soms voel ik me zo vreselijk wanhopig, omdat mijn dwanggedachte me volledig over lijkt te nemen. Ik moet dan steeds tegen mezelf zeggen dat het niet echt is, en daarna volgen steeds maar innerlijke dialogen die zoooo slopend en vermoeiend zijn!
Soms had ik dan momenten van rust en van helderheid, dan voelde ik mezelf weer en kon ik m'n vriend ook weer 'voelen', hoe stom dat ook mag klinken. Maar tijdens mijn 'aanvallen' voelde ik niks meer, alleen maar angst, verdriet, wanhoop en nervositeit. Soms werd ik er zelfs mee wakker en slikte ik wat Valdispert om wat te kalmeren.

Het boekje laat me beseffen dat ik het denken echt niet ben. Dat ik enkel de waarnemer ben en dat mijn hersenen enkel oplossingen geeft voor mogelijke problemen. maar deze oplossingen hoeven nergens op te slaan! Ook al had mijn psychotherapeut het ook herhaaldelijk gezegd... het drong toen niet door. Ik had ook een boek over NLP (van Anthony Robbins) gelezen die daar ook op inhaakt. Maar dit boekje van Tolle is gewoon het knopje voor mij.

Het stomme is... ik heb het boekje nu al een maand in mijn bezit. Maar toen ging het weer wat beter met me, dus liet ik het voor wat het was. Gisteren had ik weer een paniekaanval, las ik dit topic en dacht ik, nu is het echt afgelopen, ik ga het boekje nu lezen! En zo geschiedde....
Tralalalaaa
  dinsdag 6 januari 2009 @ 16:23:39 #92
162543 MooieLuL
er is maar één lul zo mooi
pi_64733387
teveel nadenken, waarom? omdat je te weinig doet.

/slotje.
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
pi_64733531
Nee hoor, ben altijd wel bezig, dus dat gaat niet op
Tralalalaaa
  dinsdag 6 januari 2009 @ 18:00:15 #94
162543 MooieLuL
er is maar één lul zo mooi
pi_64737412
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 16:26 schreef Take_A_Picture het volgende:
Nee hoor, ben altijd wel bezig, dus dat gaat niet op
bezig met nadenken zeker
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
pi_64739396
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 16:03 schreef Take_A_Picture het volgende:

Het stomme is... ik heb het boekje nu al een maand in mijn bezit. Maar toen ging het weer wat beter met me, dus liet ik het voor wat het was.
Dat herken ik ook Dat is echt heel erg bij mij. Komt ook een beetje door wat je net zei denk ik:
quote:
Wat mij een goed gevoel geeft is dat ik nu weet dat ik niet gek aan het worden ben.
Er is gewoon een enorme last van je schouders gevallen, net zoals bij mij. Heb jij ook, wanneer je in het nu zit, dat je automatisch een hele diepe "volle" ademhaling krijgt? Of bij mij is het eigenlijk 1 enkele hele "volle" ademhaling. Weet niet zo goed hoe ik dat volle kan omschrijven, maar begrijp je wat ik bedoel? Een ademhaling die niet beter en dieper kan zeg maar?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_64742434
Ja, ik snap wat je bedoelt. Je bent gewoon ineens helemaal kalm. Zo ervaar ik het, tenminste.
Tralalalaaa
pi_64744090
Ik heb het boek besteld. Wanneer ik het uit heb, laat ik hier weten of ik er iets aan heb gehad (als mijn geheugen mij niet in de steek laat). Misschien zelfs al eerder. Ik zeg je wel nu al dat dit boek nummer zoveel wordt voor mij over dergelijke onderwerpen, en ik dus vrij sceptisch ben. Maar we blijven proberen...
pi_64746622
quote:
Op dinsdag 6 januari 2009 10:47 schreef Take_A_Picture het volgende:
Hoe bizar. Maanden zit ik al met mn eigen gedachtes in de knoop, psychotherapie hielp wel, maar wat beperkt. Nu heb ik een deel van het boekje 'De kracht van nu in de praktijk' gelezen en ineens klikt er iets en voel ik me echt veel beter
Heerlijk gevoel.
Ach, de psychologie loopt altijd achter de feiten aan, dat was al langer bekend.
  woensdag 7 januari 2009 @ 00:04:32 #99
72691 T3rr0r
Technoofsow!
pi_64753668
Ik heb het boek ook gelezen en nadat ik het stuk over het ego had gelezen ging er ook een gevoel van 'vrijheid' of 'geluk', of hoe je het ook wil noemen door me heen. En zeker een tijd daarna voelde ik me veel vrijer en losser, maar ik heb er een tijd niet meer aan gedacht of in gelezen en dan zakt dat gevoel toch weer weg. Het ego probeert dan toch weer de controle terug te krijgen.

Ik vind het in ieder geval zeer interessante materie, want je geest is net als de ruimte, daar is ook nog heel veel onontdekt. En een reis daar doorheen kan je een hoop nieuwe inzichten opleveren.
It's about being boss, not being the boss...
pi_64753929
Ik heb nog niet alles gelezen (alleen de op), maar wat is het verschil tussen 'de kracht van het nu' en 'de kracht van het nu in de praktijk'?
Van een dooie koe een paard figuurzagen!
fucking vetste topic ooit bitch
  woensdag 7 januari 2009 @ 01:02:47 #101
162543 MooieLuL
er is maar één lul zo mooi
pi_64755442
quote:
Op woensdag 7 januari 2009 00:12 schreef lennartb.nl het volgende:
Ik heb nog niet alles gelezen (alleen de op), maar wat is het verschil tussen 'de kracht van het nu' en 'de kracht van het nu in de praktijk'?
minder geld op je bankrekening
ja echt...tjeck Feaubeaux! :')
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')