De laatste weken nog naar de woningmarkt gekeken, toevallig?quote:Op vrijdag 26 december 2008 19:58 schreef existenz het volgende:
25% onder vraag prijs is ook niet serieus te nemen, zelfs in deze tijden niet... 15% is een goede marge daarintegen. Ik zou je ook niet serieus nemen als je denkt 75% van de vraagprijs te kunnen bieden als de makelaar al het minimum van 90% heeft aangegeven
Yup... En het blijft staan wat ik zeg. Niet iedereen MOET verkopen. Dat is de grote fout die iedereen maakt... Bovendien, wie zegt dat de vraagprijs niet al is bijgesteld op de huidige markt? Dan slaat die 75% nog steeds nergens op.quote:Op vrijdag 26 december 2008 19:59 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
De laatste weken nog naar de woningmarkt gekeken, toevallig?
Mensen hoeven niet te verkopen, zeker als hun huidige hypotheek op de 90% ligt , ze kunnen ook de woning van de markt halen.quote:Op vrijdag 26 december 2008 19:59 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
De laatste weken nog naar de woningmarkt gekeken, toevallig?
Ik heb ook bij de verkoop zo'n verkoper als jij gehad.quote:Op vrijdag 26 december 2008 20:06 schreef studiostevus het volgende:
Ik zat net te bedenken, ik kan het ook anders opschrijven, met huidige vraagprijs als 100%.
Originele vraagprijs: 108%
Huidige vraagprijs: 100%
Prijs waarvoor hij het wil verkopen: 94%
Ons eerste bod: 81%
Ons huidige bod: 87%
Ik heb het gevoel dat beide partijen geen haast hebben... de verkoper heeft er geen kosten meer aan, en wij hebben (tijdelijk) goedkope huur....
Ik zit dus een beetje met mezelf in dubio, of ik nog een keer moet bieden, of proberen mijn poot stijf te houden en hem met een tegenbod laat komen (hij heeft gezegt geen tegenbod te doen)....
Dan doe je toch 10k op je huidige bod en geef aan dat dit een eindbod is. Mocht je ook andere goede onderhandelingsargumenten hebben, dan kan je dat natuurlijk ook aangeven. Het is voor een verkopende partij erg prettig als de overdracht op korte termijn kan plaats vinden. Mocht dit voor jou realiseerbaar zijn, dan kan je dit uiteraard ook aan de makelaar vertellen om dit argument door te geven te samen met je bod aan de verkopende partij. Een snelle overdracht levert de verkopende partij al snel duizenden euro's op. Een dergelijke deal afblazen, zal hem zo maar 10k kunnen kosten.quote:Op vrijdag 26 december 2008 20:30 schreef studiostevus het volgende:
@ Darkerthanblack
Ik zie wat je bedoelt, en er zit wel wat in ja...
Ik zit nu 20k onder de prijs waarvoor de verkoper het kwijt wil. Mijn gedachte hierbij was, dat we hiermee de onderhandelingen zouden kunnen openen, en dat we dan in het midden (10k hoger) zouden kunnen uitkomen....
Zat ik zelf ook aan te denken...quote:Op vrijdag 26 december 2008 20:44 schreef DarkerThanBlack het volgende:
[..]
Dan doe je toch 10k op je huidige bod en geef aan dat dit een eindbod is.
Dat zou je inderdaad verwachten, maar ik begin nu zelf wel te twijfelen daaraan:quote:Een snelle overdracht levert de verkopende partij al snel duizenden euro's op. Een dergelijke deal afblazen, zal hem zo maar 10k kunnen kosten.
Dat doet er toch allemaal niet toe?quote:Op vrijdag 26 december 2008 21:45 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Zat ik zelf ook aan te denken...
[..]
Dat zou je inderdaad verwachten, maar ik begin nu zelf wel te twijfelen daaraan:
1. Hij heeft het huis lang (>10 jaar) verhuurd in het verleden, en het is al lang afbetaald volgens mij, dus hij heeft er geen lopende kosten meer aan.
2. Het huis staat al >6 maanden te koop.
3. Ik denk dat ik tijdens het bied-gesprek duidelijk heb gemaakt dat ik zijn 'verkoopprijs' niet kan/wil betalen, maar dat er wel nog ruimte is. Hier is hij duidelijk niet op ingegaan. Als 10k minder voor hem ook acceptabel zou zijn, zou ik -als verkoper- wel de onderhandeling aangegaan zijn.
Vooral dat laatste (het gevoel dat hij mij geeft tijdens onderhandeling) speelt bij mij.... aan de andere kant, kan dat natuurlijk ook een onderhandelingstaktiek zijn....
Volgens mij zeggen we (incl jij) hier allemaal hetzelfde hoor?quote:Op vrijdag 26 december 2008 21:55 schreef bleiblei het volgende:
Ik vind de internetadviezen hier altijd wel grappig, want in de praktijk komt het er simpelweg op neer dat de verkoper:
a. Binnen x termijn van zijn huis af wil/moet zijn.
b. Een bedrag in zijn hoofd heeft waarvoor hij het wil verkopen.
Ja kloptquote:Op vrijdag 26 december 2008 22:25 schreef existenz het volgende:
[..]
Volgens mij zeggen we (incl jij) hier allemaal hetzelfde hoor?
Dat heet 'take it or leave it'.quote:Op vrijdag 26 december 2008 19:49 schreef studiostevus het volgende:
En wederom wilde de verkopend makelaar niet onderhandelen.
10k is soms misschien weinig gezien de prijs. Mij is verteld/geleerd: 15% van de vraagprijs is meestal de onderhandelingsmarge waarbinnen men wil onderhandelen over een bod.quote:Op zondag 28 december 2008 17:25 schreef gr8w8 het volgende:
Wij hebben net onze flat verkocht. Met de vraagprijs waren we ook gezakt wegens de markt. We hadden echter wel een bodemprijs in ons hoofd. Die zelfs nog boven de minimale opbrengst lag. Daar zijn we met de koper al snel uitgekomen omdat hij niet zo'n belachelijk laag openingsbod deed. Zo hoog waren de lasten niet, zo dringend hoefden we het ook niet kwijt. Anders waren we ook niet gaan onderhandelen. Met zo'n laag bod geef je al snel aan niet veel te willen stijgen, en heeft de verkoper ook zo'n bodemprijs in zijn hoofd, dan gaat hij ook rekenen en kan je al snel je glazen ingooien. Tja, voor hetzelfde geld gaat hij er wel op in, maar meestal is dat risico te groot. Gewoon max 10k eronder als het langer te koop staat. Goed, misschien iets meer. Maar 35k is echt veel te laag.
Dat was hier ook. Huis van 235. Wij hadden 210 geboden (lekker laag, was bewust). Kwam een lachend antwoord op en nee ze zouden het NOOOOOOIT doen voor dat geld. 232.500 was echt de ondergrens. Toen heb ik lachend gezegd dat ze het dan lekker mochten houden. Nog geen 4 dagen later werd ik gebeld dat het voor 225 ook wel kon en dat ze het ons zo gundenquote:Op zaterdag 27 december 2008 01:38 schreef klusfoobje het volgende:
Het leuke is dat als jij weer terug komt met een bod je dus helemaal je glazen ingooit want dan wil je het idd te graag hebben om de verkoper te laten zakken. Als er op een eerste bod niet word gereageerd, dan is het zinvoller een goede stap omhoog te doen maar ook aan te geven dat het niet (heel veel) hoger gaat worden.
Daar lijkt het inderdaad wel op ja. En de prijzen liggen wel wat lager, maar dat is misschien 2-5000 euro (Ieg hier in de buurt). Niet echt wereldschokkend dus.quote:Op zondag 28 december 2008 17:51 schreef draaijer het volgende:
Ik zou je eerste 2 biedingen ook niet serieus nemen. Onze vrienden hebben hun huis onlangs (2 weken geleden) in een week verkocht.. Ik denk dat alles < Euro 700k gewoon verkocht zal worden zonder al te veel problemen
Ik kan je vertellen dat ik niet zomaar een huis vind die aan onze wensen zal voldoen. Dus een ander huis met onze wensen ga je niet zo snel vinden. Tevens geloof ik niet (zoals eerder omschreven) dat er problemen zijn met de markt onder de 700k Dus je kan hardball proberen te spelen, maar dan ben je het huis waarschijnlijk kwijt.. Jammerrrrrrrrrquote:Op zondag 28 december 2008 17:44 schreef Tha_Duck het volgende:
Hier exact hetzelfde gehad, uiteindelijk het huis ook niet gekocht. Is blijven hangen op 3000 euro, maar ik wilde er geen cent meer bijdoen. Uiteindelijk hebben ze het toch verkocht (na meer dan een jaar) voor die 3000 euro meer overigens.
1e bod mag onrealistisch zijn, 2e moet je serieus zijn of niet bieden. Ik vind jouw 2e bod best serieus overkomen overigens. Het laat genoeg ruimte voor onderhandeling.
Persoonlijk zou ik hard-to-get spelen als koper nu, in deze markt. Zou ze bellen dat je geen nieuw bod doet en verder gaat kijken. Maybe komen ze je tegemoet, misschien niet. Maar niet getreurd, er zijn meer huizen.
Ik denk dat je hiermee de spijker op zijn kop slaat... als je als verkoper geen haast hebt, kan je net zo lang wachten totdat er een idioot langskomt die de vraagprijs neerlegt. Duurt in deze markt misschien wat langer, maar als er geen bloed uit vloeit, kan je rustig afwachten als verkoper.quote:Als ie haast krijgt en er af moet, zal ie wat naar beneden moeten met het bedrag in zijn hoofd. Maar als dat niet het geval is. Dan kan je gewoon kneiterhard de pot op met je wazige theorieen tot je een bod doet waar hij tevreden mee is .
Nee, zijn er niet echt... beide partijen hebben geen druk, het huis is kaal, leeg en moet opgeknapt worden. Weinig om te onderhandelen dus. Dat is ook nog niet aan de orde: we zijn nog niet eens in onderhandeling omdat beide biedingen verworpen zijn. Als we op hoofdlijnen in dezelfde richting denken, kunnen we de details wel uitwerken.quote:Maar is de prijs het enige waarmee je kan onderhandelen? Niets over oplevering, wat ter overname is, dat soort dingen? Kan ook weer een paar centen schelen. Bij ons wilde de koper meer betalen, mits we akkoord gingen met sleuteloverdracht zsm.
Ja en ja.quote:Als je nu hardball wil spelen verdiep je je lekker in andere huizen en laat je je verrassen op het moment dat hij toch contact opneemt. Je maakt je hardball spel niet geloofwaardig door je 7x te bedenken.
En toch zal dat komen. Zet jezelf niet onder druk. BIj ons probeerden ze dat ook, heb vele huizen gezien en een aantal biedingen gedaan. Uiteindelijk heb ik een beter huis voor een betere prijs in een betere wijk te pakken. Kwestie van wachtenquote:Op zondag 28 december 2008 18:15 schreef draaijer het volgende:
[..]
Ik kan je vertellen dat ik niet zomaar een huis vind die aan onze wensen zal voldoen. Dus een ander huis met onze wensen ga je niet zo snel vinden.
Het is inderdaad jammer dat het spel niet echt op gang komt zo....quote:Leuk, hč, onderhandelen?
wel dan...quote:Op maandag 29 december 2008 12:10 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Het is inderdaad jammer dat het spel niet echt op gang komt zo....
Het is zeker niet dat ik niet slaap, in een hoekje zit te huilen, en de kerstdagen tobbend door heb gebracht. Denk alleen dat het goed is om de collectieve denktank op het forum om een second opinion te vragen. :-)
Het spel is al op gangquote:Op maandag 29 december 2008 12:10 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Het is inderdaad jammer dat het spel niet echt op gang komt zo....
Het is zeker niet dat ik niet slaap, in een hoekje zit te huilen, en de kerstdagen tobbend door heb gebracht. Denk alleen dat het goed is om de collectieve denktank op het forum om een second opinion te vragen. :-)
Kopen van een huis is in eerste instantie emotioneel, maar kort daarna wordt het (bij mij) rationeel. Dan ga je rekenen, alternatieven bekijken op funda etc., andere huizen bezoeken. Als je daarna nog steeds overtuigt bent dat het huis een goede deal/mooie woning is, en er op dit moment geen betere alternatieven zijn, ga je bieden.quote:En toch zal dat komen. Zet jezelf niet onder druk. BIj ons probeerden ze dat ook, heb vele huizen gezien en een aantal biedingen gedaan. Uiteindelijk heb ik een beter huis voor een betere prijs in een betere wijk te pakken. Kwestie van wachten
+1!quote:Op maandag 29 december 2008 12:20 schreef XL het volgende:
[..]
Het spel is al op gang
Je hebt twee geboden.
Hij heeft twee keer niet gehandeld.
Je hebt je doelstelling veranderd (het huis toch wel graag willen hebben ipv het huis hebben voor een koopje)
Dat zijn tenminste 5 handelingen
Goed, je hebt geen goede kaarten voor je hernieuwde doelstelling maar dat komt gedeeltelijk doordat je deze wisselde.
Precies... dat was dus ook de beginvraag: heb ik te laag geboden of word ik gepiepeld?quote:Het spel is al op gang
Goede samenvatting!quote:Je hebt je doelstelling veranderd (het huis toch wel graag willen hebben ipv het huis hebben voor een koopje)
Ik denk niet dat dat iets veranderd had. De verkoper had een strategie (+targetprijs) om mee te beginnen, en houdt deze vast. Of ik nou hoog of laag geboden had in het begin, was ik op een gegeven moment toch uitgekomen bij de targetprijs van de verkoper.quote:Goed, je hebt geen goede kaarten voor je hernieuwde doelstelling maar dat komt gedeeltelijk doordat je deze wisselde.
Dat denk jij. Had je van tevoren bedacht dat je het graag wilde hebben, dan had je een realistischere prijs geboden. Dat had vermoedelijk een andere reactie uitgelokt. Als je nu weer een stapje dichterbij gaat doen zit hij in een zetel. Hij weet dan zeker dat jij het wil hebben en jij hebt de indruk dat hij niet gaat bewegen (zal meewegen in je bod). Bovendien weet hij dat als hij wacht jij nog dichterbij komt. Vooralsnog is hij degene die hardball speelt en je kunt het hem niet kwalijk nemen. Je kunt nu niet op nul beginnen, hij kent je van je twee eerdere biedingen en die spreken bij je nieuwe strategie niet in je voordeel.quote:Op maandag 29 december 2008 12:35 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat iets veranderd had. De verkoper had een strategie (+targetprijs) om mee te beginnen, en houdt deze vast. Of ik nou hoog of laag geboden had in het begin, was ik op een gegeven moment toch uitgekomen bij de targetprijs van de verkoper.
Met dat uitgangspunt betaal je dus gewoon de vraagprijs.quote:Op maandag 29 december 2008 12:35 schreef studiostevus het volgende:
Ik denk niet dat dat iets veranderd had. De verkoper had een strategie (+targetprijs) om mee te beginnen, en houdt deze vast. Of ik nou hoog of laag geboden had in het begin, was ik op een gegeven moment toch uitgekomen bij de targetprijs van de verkoper.
Bij ons zijn er op daardoor 2 huizen aan onze neus voorbij gegaanquote:Op maandag 29 december 2008 15:35 schreef Levitation het volgende:
Gewoon een paar weken niets van je laten horen. De kans dat het nu voor je neus wordt weggekaapt is niet groot. Wij spelen ook het langste adem spelletje met een huis dat we leuk vinden.
Ehm, de woningZOEKENDE markt is ERG GROOT nu. Zeker niet slim. Iedereen denkt namelijk koopjes te kunnen vindenquote:Op maandag 29 december 2008 15:35 schreef Levitation het volgende:
Gewoon een paar weken niets van je laten horen. De kans dat het nu voor je neus wordt weggekaapt is niet groot. Wij spelen ook het langste adem spelletje met een huis dat we leuk vinden.
Tuurlijk... huis staat al 8 maanden te koop en we zijn de enige geīnteresseerden so far.quote:Op maandag 29 december 2008 16:03 schreef existenz het volgende:
[..]
Ehm, de woningZOEKENDE markt is ERG GROOT nu. Zeker niet slim. Iedereen denkt namelijk koopjes te kunnen vinden
dzjees...voor hetzelfde geld betekent dat dat de verkopers bebhoorlijk zeker van hun zaak zijn en gewoonniet onder hun vraagprijs willen verkopen. Nogmaals: zonder rechtstreeks contact met de verkopers kom je nergens achter en blijft alles koffiedik kijken.quote:Op maandag 29 december 2008 16:05 schreef Levitation het volgende:
[..]
Tuurlijk... huis staat al 8 maanden te koop en we zijn de enige geīnteresseerden so far.Dit huis loopt écht niet weg.
Het eerste huis waar wij gingen kijken stond 6 maanden te koop, wij waren de 2e kijkers... Toen we na 7 maanden wilden gaan bieden (moest eerst weten wat ik kon biedenquote:Op maandag 29 december 2008 16:05 schreef Levitation het volgende:
[..]
Tuurlijk... huis staat al 8 maanden te koop en we zijn de enige geīnteresseerden so far.Dit huis loopt écht niet weg.
Maar is dit nu het aantoonbaar bewijs dat je geen stiltes moet laten vallen in onderhandelingen. Tuurlijk is het risico aanwezig dat een ander het huis koopt, maar dat past binnen de in eerste instantie gekozen strategie van het topic. Kopen voor een goede prijs of niet.quote:Op maandag 29 december 2008 16:38 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Het eerste huis waar wij gingen kijken stond 6 maanden te koop, wij waren de 2e kijkers... Toen we na 7 maanden wilden gaan bieden (moest eerst weten wat ik kon bieden) hadden we een afspraak gemaakt voor 2e bezichtiging. Uur ervoor was het opeens verkocht
Conclusie: het zegt niet die tijd.
Klopt huizenprijzen zijn geen 20% gezakt, er worden gewoon geen huizen meer verkocht.quote:Op maandag 29 december 2008 21:43 schreef Blik het volgende:
Al die mensen die denken dat huizenprijzen 20% gedaald zijn de afgelopen 2 maanden
So what, er komen ook minder huizen te koop te staan omdat iedereen bang is geld te verliezen. Omdat er in Amerika een huizencrisis is geweest denken mensen meteen dat je 20 tot 25% onder de verkoopprijs kunt bieden zonder problemen. Feit is echter dat de huizenprijzen tot nu toe nauwelijks gedaald zijnquote:Op maandag 29 december 2008 21:45 schreef Levitation het volgende:
[..]
Klopt huizenprijzen zijn geen 20% gezakt, er worden gewoon geen huizen meer verkocht.
Het paroolquote:Op maandag 29 december 2008 21:52 schreef Blik het volgende:
[..]
So what, er komen ook minder huizen te koop te staan omdat iedereen bang is geld te verliezen. Omdat er in Amerika een huizencrisis is geweest denken mensen meteen dat je 20 tot 25% onder de verkoopprijs vraagprijs kunt bieden zonder problemen. Feit is echter dat de huizenprijzen tot nu toe nauwelijks gedaald zijn
Waarom zou je het niet doen, als je op een koopje jaagt?quote:De woningmarkt zakt in. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is in een maand tijd met 5,34 procent gedaald.
In november werden dertig procent minder huizen verkocht dan in oktober, blijkt uit cijfers die het kadaster gisteren publiceerde.
Vergeleken met vorig jaar november komt de daling van het aantal woningtransacties op 35,7 procent. Ook worden huizen goedkoper. Waar in oktober gemiddeld 259.137 euro voor een huis werd neergeteld, is dat in november gedaald tot 245.292 euro.
De grootste daling doet zich voor onder vrijstaande woningen en hoekhuizen. De bij het kadaster geregistreerde koopsom daalt bij beide type woningen rond de 5,5 procent. Ook de prijs van appartementen staat onder druk.
De prijs van twee-onder-een-kap- en tussenwoningen weet zich nog redelijk te handhaven, maar bij appartementen gaat de koopsom ook duidelijk bergafwaarts. De lagere verkoopprijzen geven aan dat de woningmarkt in een diep dal verkeert.
Als of jij de enige bent aan wie hij het kan verkopen.quote:Op vrijdag 26 december 2008 21:45 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Zat ik zelf ook aan te denken...
[..]
Dat zou je inderdaad verwachten, maar ik begin nu zelf wel te twijfelen daaraan:
1. Hij heeft het huis lang (>10 jaar) verhuurd in het verleden, en het is al lang afbetaald volgens mij, dus hij heeft er geen lopende kosten meer aan.
2. Het huis staat al >6 maanden te koop.
3. Ik denk dat ik tijdens het bied-gesprek duidelijk heb gemaakt dat ik zijn 'verkoopprijs' niet kan/wil betalen, maar dat er wel nog ruimte is. Hier is hij duidelijk niet op ingegaan. Als 10k minder voor hem ook acceptabel zou zijn, zou ik -als verkoper- wel de onderhandeling aangegaan zijn.
Vooral dat laatste (het gevoel dat hij mij geeft tijdens onderhandeling) speelt bij mij.... aan de andere kant, kan dat natuurlijk ook een onderhandelingstaktiek zijn....
Niet helemaal denk ik. Ik weet bijvoorbeeld dat er al eerder op het huis is geboden, ook voor een lage prijs. De toenmalige bieder (een projectontwikkelaar) heeft hem toen niet gekregen. De lage bieding is ook bevestigd door 2 semi-onafhankelijke experts die mee zijn geweest het huis te bekijken.quote:TS vergeet ook nog iets anders... de zogenaamde gun factor. Ik kan mij voorstellen dat je door je onrealistische bod ( volgens verkoper) je je eigen glazen al direct van een barst hebt voorzien. Door je tweede bod nog steeds niet realitisch te maken zijn ze definitief in elkaar geflikkerd.
Je weet dus schijnbaar toch best veel over de beste man. Dat soort dingen moeten je allemaal gebruiken bij het bepalen van je strategie en eerste bod.quote:Op dinsdag 30 december 2008 09:53 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Niet helemaal denk ik. Ik weet bijvoorbeeld dat er al eerder op het huis is geboden, ook voor een lage prijs. De toenmalige bieder (een projectontwikkelaar) heeft hem toen niet gekregen. De lage bieding is ook bevestigd door 2 semi-onafhankelijke experts die mee zijn geweest het huis te bekijken.
Daarnaast is het pand ook al eens 'onder voorbehoud verkocht geweest' (waarschijnlijk voor een prijs rond de verkoopprijs), en heeft de verkoper al 10% van de verkoopsom geincasseerd omdat die koop niet doorging. Dit heeft de verkoper zelf aangegeven.
Dus ja, de gun-factor speelt kan een rol spelen, maar hij heeft al eerder dit soort biedingen voorbij zien komen, dus volledig out of the blue is het ook weer niet. Aan de andere kant heeft hij een paar maanden geleden al eens het juiste bedrag ervoor gevangen, dus hij denkt dat er nog steeds iemand moet rondlopen die dat bedrag er weer voor over heeft. (dit was voor de kredietkrisis overigens)
Serieus, als koper zou je bijzonder onverstandig (ook wel bekend onder de noemer 'dom') zijn als je in deze tijd plompverloren een vraagprijs voor een woning gaat betalen. Tenzij je het huis per se wilt hebben en weet dat je waardeverlies kan absorberen.quote:In november werden dertig procent minder huizen verkocht dan in oktober, blijkt uit cijfers die het kadaster gisteren publiceerde.
Yep.... Ik ga dus nog maar wat alternatieven bekijken...quote:Op dinsdag 30 december 2008 10:00 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Enfin, het blijft koffiedik kijken, maar laat je niet gek maken door een verkopende partij die zich blind staart op een eigen verzonnen vraagprijs - als ze het dan niet willen verkopen, dan toch niet?
Dat is dus foutquote:Op woensdag 31 december 2008 00:59 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Yep.... Ik ga dus nog maar wat alternatieven bekijken...
Nog een factor die het geheel compliceerd maakt...
Ik bepaal de waarde van een woning met mijn eigen portomonnee:
koopprijs = waarde van opgeknapte woning - verbouwingskosten
Verbouwingskosten kunnen natuurlijk mee en tegen vallen (op basis van 2 experts heb ik een schatting laten maken)
Says whoquote:Op woensdag 31 december 2008 11:08 schreef studiostevus het volgende:
Ik bepaal hoeveel IK het waard vind door te kijken of ik ergens anders iets beter zou kunnen krijgen.
Ik bepaal de waarde dus aan de hand van de (potentieeel) beschikbare alternatieven. De prijs is alleen aantrekkelijk als er geen beter alternatief is of kan zijn. Aangezien dit een opknapper is, moeten daar de verbouwingskosten afgetrokken worden.
quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Welkom in de real world. Wat je wallet kan handlen zal niet vaak genoeg zijn om je oogjes te bevredigen.quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Helaas is er een groot verschil tussen wat jij het waard vind en wat de mening van de markt is. Je kunt niet verwachten dat je bod serieus genomen wordt als je 20% onder de vraagprijs gaat bieden.quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Tuurlijk zijn schattingen ook gebaseerd op alternatieven in de markt.quote:Op woensdag 31 december 2008 12:12 schreef studiostevus het volgende:
@Bleiblei
Dan moet je maar eens patent aanvragen op die magische rekenmachine die je zonder te kijken naar alternatieven (=markt) een prijsschatting oplevert die je kan hardmaken om in de onderhandeling de prijs omlaag te krijgen.
Grootte = x * m2 prijs (vergelijkend met andere woningen in de buurt)
Staat van onderhoud = er moet nog x bedrag aan verbouwing/verbetering in gestoken worden
Locatie = Twee manieren:
1. hoe doen andere huizen het in de buurt, populariteit, vraag/aanbod (is dus wederom kijken naar alternatieven)
2. hoe praktisch is het in jouw persoonlijke situatie (waar een verkoper maling aan heeft. Jammer voor jou als je aan de andere kant van de stad woont, daar wordt het huis niet goedkoper door)
Sfeer = Niet objectief te vertalen naar prijs
In de real world heb je een beperkt aantal objectieve maatstaven (zoals prijzen in de omgeving, m2 prijzen, en verbouwingskosten). Voor de rest is het heel persoonlijk, en een verkoper neemt dit wel mee in zijn vraagprijs, maar je kan niet met hem beargumenteren dat de prijs omlaag moet omdat jij PERSOONLIJK de waarde van sfeer anders inschat.
Hier ga je gewoon de mist in. Je zegt zelf al dat het huis redelijk geprijst is ondanks het achterstallig onderhoud. Je kunt dan niet verwachten dat de verkoper jouw verbouwingskosten ook nog eens gaat financieren door een veel lagere verkoopprijs te accepterenquote:Op woensdag 31 december 2008 12:42 schreef studiostevus het volgende:
2. Aangezien >30% van de totale kosten uit verbouwingskosten zullen bestaan, is het risiko vrij groot (je weet nooit of het allemaal volgens plan zal gaan, ook al heb je veiligheidsmarges in je schattingen)
Luistert... proberen kan altijd. Alleen moet hij wel accepteren dat de makelaar niet reageert op zijn biedingen.quote:Op woensdag 31 december 2008 12:54 schreef Blik het volgende:
[..]
Hier ga je gewoon de mist in. Je zegt zelf al dat het huis redelijk geprijst is ondanks het achterstallig onderhoud. Je kunt dan niet verwachten dat de verkoper jouw verbouwingskosten ook nog eens gaat financieren door een veel lagere verkoopprijs te accepteren
Precies. Ik heb het geprobeerd, en helaas geen resultaat. Misschien zou ik het de volgende keer anders doen, maar dat is achteraf praten.quote:Op woensdag 31 december 2008 13:04 schreef Levitation het volgende:
[..]
Luistert... proberen kan altijd. Alleen moet hij wel accepteren dat de makelaar niet reageert op zijn biedingen.
Laatste overigens wat TS moet doen is nu telkens de makelaar bellen met een iets hoger bod. Dan gooi je ontzettend je eigen ramen in.
Wellicht neem ik half januari weer contact op (laatste contact was rond 15 dec).quote:TS kan beter nu zich ff een aantal weken terugtrekken uit de onderhandelingen en stilletjes hopen dat het niet ondertussen verkocht wordt.
Nou, ten eerste verdien je een hoop verbouwingskosten nooit terug. Een hoop smaak gevoelige dingen willen nieuwe bewoners toch weer anders. Dus als je een dure badkamer/keuken inbouwt, leuk voor jou, maar dat is het eerste wat nieuwe bewoners eruit slopen (althans dit was pre-kredietcrisis de norm, misschien dat mensen nu tevreden zijn met wat erin zit).quote:Op woensdag 31 december 2008 16:54 schreef studiostevus het volgende:
Nou ja... de bedoeling is dat de kosten van de verbouwing de waarde van het pand direct verhogen.
Klopt helemaal, als je kijkt naar een pand waarin je bijv. een nieuwe keuken zet. 80% van de kopers zet ondanks een prima keuken, er een nieuwe in. Stel je hebt een pand van 300k, en je doet daar een nieuwe keuken in voor 20k in, dan is het pand geen 320k waard.quote:Nou, ten eerste verdien je een hoop verbouwingskosten nooit terug.
Ik denk dat het huidige geval is van bouwtechnische verbetering en afwerking. Bijv volledige electra, CV aanleggen, muren verplaatsen (grotere kamers creeren, open keuken). Maar ook stucwerk, keuken en badkamer.quote:De type verbouwing waar je het meeste voor terug ziet zijn structurele bouwtechnische verbeteringen
Begin met 1 en kijk hoever je komt met *kuch* zelf om je heen kijken *kuch* steeds een euro er boven op.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 00:48 schreef bella87 het volgende:
Hallo,
Ook ik heb een vraag mbt onderhandelen bij het kopen van een huis. Het wordt ons eerste huis, vandaar dat we naar huizen kijken wat bij ons budget past.
Het huis wat we op het oog hebben is een tussenwoning in een woonwijk met ong 103m2. De vraagprijs is ¤128.000. Wat is een reeele bod om te beginnen? Het is wordt verkocht door een woningbouw en is hiervoor altijd verhuurd.
Kun je daar niet beter een apart topic voor openen.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 00:48 schreef bella87 het volgende:
Hallo,
Ook ik heb een vraag mbt onderhandelen bij het kopen van een huis. Het wordt ons eerste huis, vandaar dat we naar huizen kijken wat bij ons budget past.
Het huis wat we op het oog hebben is een tussenwoning in een woonwijk met ong 103m2. De vraagprijs is ¤128.000. Wat is een reeele bod om te beginnen? Het is wordt verkocht door een woningbouw en is hiervoor altijd verhuurd.
Dat kan ik inderdaad ook doen. Ik dacht dit topic gaat ook mdt grote lonen over het kopen van een huis dus misschien kan ik mijn vraag wel hier stellen, maar bedankt voor de tip.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 16:46 schreef Sessy het volgende:
[..]
Kun je daar niet beter een apart topic voor openen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |