Klopt huizenprijzen zijn geen 20% gezakt, er worden gewoon geen huizen meer verkocht.quote:Op maandag 29 december 2008 21:43 schreef Blik het volgende:
Al die mensen die denken dat huizenprijzen 20% gedaald zijn de afgelopen 2 maanden
So what, er komen ook minder huizen te koop te staan omdat iedereen bang is geld te verliezen. Omdat er in Amerika een huizencrisis is geweest denken mensen meteen dat je 20 tot 25% onder de verkoopprijs kunt bieden zonder problemen. Feit is echter dat de huizenprijzen tot nu toe nauwelijks gedaald zijnquote:Op maandag 29 december 2008 21:45 schreef Levitation het volgende:
[..]
Klopt huizenprijzen zijn geen 20% gezakt, er worden gewoon geen huizen meer verkocht.
Het paroolquote:Op maandag 29 december 2008 21:52 schreef Blik het volgende:
[..]
So what, er komen ook minder huizen te koop te staan omdat iedereen bang is geld te verliezen. Omdat er in Amerika een huizencrisis is geweest denken mensen meteen dat je 20 tot 25% onder de verkoopprijs vraagprijs kunt bieden zonder problemen. Feit is echter dat de huizenprijzen tot nu toe nauwelijks gedaald zijn
Waarom zou je het niet doen, als je op een koopje jaagt?quote:De woningmarkt zakt in. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is in een maand tijd met 5,34 procent gedaald.
In november werden dertig procent minder huizen verkocht dan in oktober, blijkt uit cijfers die het kadaster gisteren publiceerde.
Vergeleken met vorig jaar november komt de daling van het aantal woningtransacties op 35,7 procent. Ook worden huizen goedkoper. Waar in oktober gemiddeld 259.137 euro voor een huis werd neergeteld, is dat in november gedaald tot 245.292 euro.
De grootste daling doet zich voor onder vrijstaande woningen en hoekhuizen. De bij het kadaster geregistreerde koopsom daalt bij beide type woningen rond de 5,5 procent. Ook de prijs van appartementen staat onder druk.
De prijs van twee-onder-een-kap- en tussenwoningen weet zich nog redelijk te handhaven, maar bij appartementen gaat de koopsom ook duidelijk bergafwaarts. De lagere verkoopprijzen geven aan dat de woningmarkt in een diep dal verkeert.
Als of jij de enige bent aan wie hij het kan verkopen.quote:Op vrijdag 26 december 2008 21:45 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Zat ik zelf ook aan te denken...
[..]
Dat zou je inderdaad verwachten, maar ik begin nu zelf wel te twijfelen daaraan:
1. Hij heeft het huis lang (>10 jaar) verhuurd in het verleden, en het is al lang afbetaald volgens mij, dus hij heeft er geen lopende kosten meer aan.
2. Het huis staat al >6 maanden te koop.
3. Ik denk dat ik tijdens het bied-gesprek duidelijk heb gemaakt dat ik zijn 'verkoopprijs' niet kan/wil betalen, maar dat er wel nog ruimte is. Hier is hij duidelijk niet op ingegaan. Als 10k minder voor hem ook acceptabel zou zijn, zou ik -als verkoper- wel de onderhandeling aangegaan zijn.
Vooral dat laatste (het gevoel dat hij mij geeft tijdens onderhandeling) speelt bij mij.... aan de andere kant, kan dat natuurlijk ook een onderhandelingstaktiek zijn....
Niet helemaal denk ik. Ik weet bijvoorbeeld dat er al eerder op het huis is geboden, ook voor een lage prijs. De toenmalige bieder (een projectontwikkelaar) heeft hem toen niet gekregen. De lage bieding is ook bevestigd door 2 semi-onafhankelijke experts die mee zijn geweest het huis te bekijken.quote:TS vergeet ook nog iets anders... de zogenaamde gun factor. Ik kan mij voorstellen dat je door je onrealistische bod ( volgens verkoper) je je eigen glazen al direct van een barst hebt voorzien. Door je tweede bod nog steeds niet realitisch te maken zijn ze definitief in elkaar geflikkerd.
Je weet dus schijnbaar toch best veel over de beste man. Dat soort dingen moeten je allemaal gebruiken bij het bepalen van je strategie en eerste bod.quote:Op dinsdag 30 december 2008 09:53 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Niet helemaal denk ik. Ik weet bijvoorbeeld dat er al eerder op het huis is geboden, ook voor een lage prijs. De toenmalige bieder (een projectontwikkelaar) heeft hem toen niet gekregen. De lage bieding is ook bevestigd door 2 semi-onafhankelijke experts die mee zijn geweest het huis te bekijken.
Daarnaast is het pand ook al eens 'onder voorbehoud verkocht geweest' (waarschijnlijk voor een prijs rond de verkoopprijs), en heeft de verkoper al 10% van de verkoopsom geincasseerd omdat die koop niet doorging. Dit heeft de verkoper zelf aangegeven.
Dus ja, de gun-factor speelt kan een rol spelen, maar hij heeft al eerder dit soort biedingen voorbij zien komen, dus volledig out of the blue is het ook weer niet. Aan de andere kant heeft hij een paar maanden geleden al eens het juiste bedrag ervoor gevangen, dus hij denkt dat er nog steeds iemand moet rondlopen die dat bedrag er weer voor over heeft. (dit was voor de kredietkrisis overigens)
Serieus, als koper zou je bijzonder onverstandig (ook wel bekend onder de noemer 'dom') zijn als je in deze tijd plompverloren een vraagprijs voor een woning gaat betalen. Tenzij je het huis per se wilt hebben en weet dat je waardeverlies kan absorberen.quote:In november werden dertig procent minder huizen verkocht dan in oktober, blijkt uit cijfers die het kadaster gisteren publiceerde.
Yep.... Ik ga dus nog maar wat alternatieven bekijken...quote:Op dinsdag 30 december 2008 10:00 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Enfin, het blijft koffiedik kijken, maar laat je niet gek maken door een verkopende partij die zich blind staart op een eigen verzonnen vraagprijs - als ze het dan niet willen verkopen, dan toch niet?
Dat is dus foutquote:Op woensdag 31 december 2008 00:59 schreef studiostevus het volgende:
[..]
Yep.... Ik ga dus nog maar wat alternatieven bekijken...
Nog een factor die het geheel compliceerd maakt...
Ik bepaal de waarde van een woning met mijn eigen portomonnee:
koopprijs = waarde van opgeknapte woning - verbouwingskosten
Verbouwingskosten kunnen natuurlijk mee en tegen vallen (op basis van 2 experts heb ik een schatting laten maken)
Says whoquote:Op woensdag 31 december 2008 11:08 schreef studiostevus het volgende:
Ik bepaal hoeveel IK het waard vind door te kijken of ik ergens anders iets beter zou kunnen krijgen.
Ik bepaal de waarde dus aan de hand van de (potentieeel) beschikbare alternatieven. De prijs is alleen aantrekkelijk als er geen beter alternatief is of kan zijn. Aangezien dit een opknapper is, moeten daar de verbouwingskosten afgetrokken worden.
quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Welkom in de real world. Wat je wallet kan handlen zal niet vaak genoeg zijn om je oogjes te bevredigen.quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Helaas is er een groot verschil tussen wat jij het waard vind en wat de mening van de markt is. Je kunt niet verwachten dat je bod serieus genomen wordt als je 20% onder de vraagprijs gaat bieden.quote:Op woensdag 31 december 2008 11:29 schreef studiostevus het volgende:
Says my wallet.
Dat is wat IK het waard vind...
Tuurlijk zijn schattingen ook gebaseerd op alternatieven in de markt.quote:Op woensdag 31 december 2008 12:12 schreef studiostevus het volgende:
@Bleiblei
Dan moet je maar eens patent aanvragen op die magische rekenmachine die je zonder te kijken naar alternatieven (=markt) een prijsschatting oplevert die je kan hardmaken om in de onderhandeling de prijs omlaag te krijgen.
Grootte = x * m2 prijs (vergelijkend met andere woningen in de buurt)
Staat van onderhoud = er moet nog x bedrag aan verbouwing/verbetering in gestoken worden
Locatie = Twee manieren:
1. hoe doen andere huizen het in de buurt, populariteit, vraag/aanbod (is dus wederom kijken naar alternatieven)
2. hoe praktisch is het in jouw persoonlijke situatie (waar een verkoper maling aan heeft. Jammer voor jou als je aan de andere kant van de stad woont, daar wordt het huis niet goedkoper door)
Sfeer = Niet objectief te vertalen naar prijs
In de real world heb je een beperkt aantal objectieve maatstaven (zoals prijzen in de omgeving, m2 prijzen, en verbouwingskosten). Voor de rest is het heel persoonlijk, en een verkoper neemt dit wel mee in zijn vraagprijs, maar je kan niet met hem beargumenteren dat de prijs omlaag moet omdat jij PERSOONLIJK de waarde van sfeer anders inschat.
Hier ga je gewoon de mist in. Je zegt zelf al dat het huis redelijk geprijst is ondanks het achterstallig onderhoud. Je kunt dan niet verwachten dat de verkoper jouw verbouwingskosten ook nog eens gaat financieren door een veel lagere verkoopprijs te accepterenquote:Op woensdag 31 december 2008 12:42 schreef studiostevus het volgende:
2. Aangezien >30% van de totale kosten uit verbouwingskosten zullen bestaan, is het risiko vrij groot (je weet nooit of het allemaal volgens plan zal gaan, ook al heb je veiligheidsmarges in je schattingen)
Luistert... proberen kan altijd. Alleen moet hij wel accepteren dat de makelaar niet reageert op zijn biedingen.quote:Op woensdag 31 december 2008 12:54 schreef Blik het volgende:
[..]
Hier ga je gewoon de mist in. Je zegt zelf al dat het huis redelijk geprijst is ondanks het achterstallig onderhoud. Je kunt dan niet verwachten dat de verkoper jouw verbouwingskosten ook nog eens gaat financieren door een veel lagere verkoopprijs te accepteren
Precies. Ik heb het geprobeerd, en helaas geen resultaat. Misschien zou ik het de volgende keer anders doen, maar dat is achteraf praten.quote:Op woensdag 31 december 2008 13:04 schreef Levitation het volgende:
[..]
Luistert... proberen kan altijd. Alleen moet hij wel accepteren dat de makelaar niet reageert op zijn biedingen.
Laatste overigens wat TS moet doen is nu telkens de makelaar bellen met een iets hoger bod. Dan gooi je ontzettend je eigen ramen in.
Wellicht neem ik half januari weer contact op (laatste contact was rond 15 dec).quote:TS kan beter nu zich ff een aantal weken terugtrekken uit de onderhandelingen en stilletjes hopen dat het niet ondertussen verkocht wordt.
Nou, ten eerste verdien je een hoop verbouwingskosten nooit terug. Een hoop smaak gevoelige dingen willen nieuwe bewoners toch weer anders. Dus als je een dure badkamer/keuken inbouwt, leuk voor jou, maar dat is het eerste wat nieuwe bewoners eruit slopen (althans dit was pre-kredietcrisis de norm, misschien dat mensen nu tevreden zijn met wat erin zit).quote:Op woensdag 31 december 2008 16:54 schreef studiostevus het volgende:
Nou ja... de bedoeling is dat de kosten van de verbouwing de waarde van het pand direct verhogen.
Klopt helemaal, als je kijkt naar een pand waarin je bijv. een nieuwe keuken zet. 80% van de kopers zet ondanks een prima keuken, er een nieuwe in. Stel je hebt een pand van 300k, en je doet daar een nieuwe keuken in voor 20k in, dan is het pand geen 320k waard.quote:Nou, ten eerste verdien je een hoop verbouwingskosten nooit terug.
Ik denk dat het huidige geval is van bouwtechnische verbetering en afwerking. Bijv volledige electra, CV aanleggen, muren verplaatsen (grotere kamers creeren, open keuken). Maar ook stucwerk, keuken en badkamer.quote:De type verbouwing waar je het meeste voor terug ziet zijn structurele bouwtechnische verbeteringen
Begin met 1 en kijk hoever je komt met *kuch* zelf om je heen kijken *kuch* steeds een euro er boven op.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 00:48 schreef bella87 het volgende:
Hallo,
Ook ik heb een vraag mbt onderhandelen bij het kopen van een huis. Het wordt ons eerste huis, vandaar dat we naar huizen kijken wat bij ons budget past.
Het huis wat we op het oog hebben is een tussenwoning in een woonwijk met ong 103m2. De vraagprijs is ¤128.000. Wat is een reeele bod om te beginnen? Het is wordt verkocht door een woningbouw en is hiervoor altijd verhuurd.
Kun je daar niet beter een apart topic voor openen.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 00:48 schreef bella87 het volgende:
Hallo,
Ook ik heb een vraag mbt onderhandelen bij het kopen van een huis. Het wordt ons eerste huis, vandaar dat we naar huizen kijken wat bij ons budget past.
Het huis wat we op het oog hebben is een tussenwoning in een woonwijk met ong 103m2. De vraagprijs is ¤128.000. Wat is een reeele bod om te beginnen? Het is wordt verkocht door een woningbouw en is hiervoor altijd verhuurd.
Dat kan ik inderdaad ook doen. Ik dacht dit topic gaat ook mdt grote lonen over het kopen van een huis dus misschien kan ik mijn vraag wel hier stellen, maar bedankt voor de tip.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 16:46 schreef Sessy het volgende:
[..]
Kun je daar niet beter een apart topic voor openen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |