quote:
Op zondag 14 december 2008 20:16 schreef ItaloDancer het volgende:Volgens MarketWatch verwacht 'bijna iedereen' dat de Fed de rente verlaagt met 50 bp naar 0,5%...
Al wordt er bij de Fed funds futures gerekend op meer... voor het eind van december dan...
Ben benieuwd
Ik ben benieuwd hoe ze dat volgend jaar gaan uitzingen.
hier nog een mooi stukje van middelkoop.
Column: Willem Middelkoop
Een titel voor een column moet prikkelend zijn. Niet voor niets was de vorige (‘Auw!’) bij SNS Fundcoach een goed gelezen verhaal. Deze column heeft de slechtste titel die ik ooit hebt gebruikt, maar toch is scenarioplanning het enige dat nu van belang is.
Eens in de twintig jaar breekt er een economisch nieuw tijdperk aan. Later, pas veel later zullen velen beseffen dat dit ook in 2007 het geval was. We zullen dan spreken over ‘voor en na de kredietcrisis’. Net zoals er een tijd van voor 1980 en na is. En voor en na 1929. En voor en na 1945. In Japan spreken ze over de periode voor 1990, toen alles nog hosanna was en de 18 jaar erna, toen de rekening betaald moest worden.
‘Deleveraging’
Tot 2007 was er geld in overvloed. In een periode van meer dan 25 jaar was de rente gedaald en werd het steeds makkelijker om steeds meer te lenen. Uw columnist heeft daar goed ‘misbruik’ van gemaakt. Ik leende in de jaren negentig miljoenen guldens van de ING Bank om te speculeren met vastgoed.
Maar na het ontluiken van de kredietcrisis in de zomer van 2007 zijn banken vooral bezig kredieten in te trekken. Daardoor staat de financiële wereld sindsdien op haar kop. De zogenaamde ‘deleveraging’, betekent niets minder dan dat beleggers door de banken gedwongen worden hun kredieten af te lossen. Daarvoor moeten vaak posities worden verkocht.
Vier senario’s
Maar de grote vraag is nu natuurlijk hoe het verder moet. En dan komen we toch echt uit bij de onvermijdelijke scenarioplanning. We krijgen de komende jaren te maken met minimaal één van de volgende scenario’s:
1- Deflatoire spiraal (jaren dertig).
Als we nog langer blijven wegzakken in een spiraal van steeds grotere verkoopgolven met steeds lagere prijzen komen we in een dodelijk deflationair scenario. Dodelijk omdat er steeds minder geld beschikbaar is om de schuldenberg mee af te betalen.
2- Japan scenario (kwakkeleconomie).
Uit angst voor scenario 1 gooien de Nout Wellinks en de Wouter Bossen van deze wereld massaal de geldsluizen open. Ze hopen hiermee de echte economie voor het grote afstorten te behoeden. Op zijn best komen we hiermee in een Japanse kwakkel conjunctuur terecht en op zijn slechts in scenario 3.
3- Inflatoire spiraal (Weimar II).
Dit proces van extreme geldcreatie kan gemakkelijk leiden tot een spiraal van steeds grotere geldontwaarding. Als ‘helikopter’ Ben (Bernanke) echt het geld uit helikopters over het land uit gaat strooien, het ultieme medicijn om deflatie mee te bestrijden, kan hyperinflatie al snel het gevolg zijn. Ervaringen in de Weimar Republiek (1923) en Zimbabwe (heden) leren dat geld dan uiteindelijk terug gaat naar haar echte intrinsieke waarde, die van papier waarop de getallen zijn gedrukt.
4- The unthinkable (Argentinië XXL).
Als de paniek compleet uit de hand loopt en banken moeten sluiten gaan we weer gewoon met de ruilhandel verder. Het overkwam de Argentijnen in 2001. Laten wij er maar niet verder over nadenken, dat doet het IMF wel (Google ’IMF: think unthinkable').
Wat kunt u nu doen
Doe uzelf een plezier. Maak gebruik van het feit dat het kind met het badwater is weggegooid. En verhoog net als ik opnieuw de weging van goud (en zilver) in de portfolio. We gaan namelijk hele gekke dingen beleven in dit systeem. Edelmetalen gaan de financiële redding voor uw pensioen blijken. En u hebt geluk, het BlackRock World Gold Fund koopt u nog steeds met 40% korting.
Daarnaast ga ik een eerste positie innemen in het Man AHL Diversified Markets EU fonds. Dit fonds biedt beleggers toegang tot 140 zeer liquide futures en valutamarkten op 36 effectenbeurzen wereldwijd. Man AHL Diversified Markets profiteert door middel van een kwantitatief model dat profiteert van trends in financiële markten wereldwijd. Sinds begin 2008 noteert het een rendement van bijna dertig procent* (Jeroen, bedankt voor de tip)!
* Peildatum 4 december 2008
Willem Middelkoop
4 december 2008