quote:Schrijvers: AVI-systeem vergalt leesplezier kinderen
AMSTERDAM - Het systeem waarmee kinderen in Nederland leren lezen, leidt tot een rem op het leesplezier. De jeugdboekenschrijvers verzetten zich tegen ‘misbruik’ van dit zogeheten AVI-systeem (Analyse voor Individualiseringsnormen) en roepen in een brochure op toch vooral uit te gaan van wat kinderen leuk vinden om te lezen.
De schrijvers van de jeugdwerkgroep van de Vereniging van Letterkundigen (VvL) hebben het gevoel dat vormtechnische eisen belangrijker zijn geworden dan hoe boeiend een boek is. ‘Het belemmert de creativiteit’, zegt Selma Noort, voorzitter van de werkgroep. ‘En het leidt tot gekunsteld Nederlands.
Gekkigheid
In een boekje over zwemmen mag het woord ‘bad’ niet omdat het op een d eindigt, die als t wordt uitgesproken, en ‘water’ niet omdat het een a met lange aa-klank bevat. Ga er maar aan staan.’ AVI leidt hier en daar tot gekkigheid, erkent ook Rietje Nivard van de Kinderboekenwinkel in Amsterdam. ‘In de onderste AVI-niveaus is de juf altijd boos, want de ij van ‘blij’ hebben ze nog niet gehad.’ Maar, zegt ze, goede schrijvers weten er toch iets van maken.
De AVI-indeling bestaat al dertig jaar en is vooral bedoeld om de technische leesvaardigheid van kinderen vast te stellen. De auteurs vinden vooral de hogere niveaus onzin.
Moois
Prima voor op school, maar daarbuiten moeten kinderen blijven kiezen wat ze leuk vinden, ongeacht het niveau. ‘Ouders en grootouders stappen de boekwinkel in en vragen alleen maar om een boekje op AVI-4-niveau’, zegt Ted van Lieshout, meervoudig gelauwerd auteur. ‘Dan mis je veel moois.’
Leerkrachten houden te krampachtig vast aan AVI, merken bibliotheken. ‘Een ouder krijgt te horen dat haar kind ‘kilometers moet maken’ op AVI-6’, zegt Marga Moerman van de Westlandse bibliotheek. ‘Wij geven in de kasten expres de hogere AVI-niveaus niet meer aan.’
bron
ik heb toch echt geen AVI methode gehad.quote:Op dinsdag 18 november 2008 23:52 schreef VoreG het volgende:
Het wordt al meer dan 30 jaar zo gedaan en daar kom jij nu pas achter?
Dat dus en nu vinden kinderen lezen niet meer leukquote:AVI is de afkorting van Analyse van Individualiseringsvormen. Dit is een systeem dat in 1977 werd ontwikkeld en in 1994 gemoderniseerd door KPC groep te 's-Hertogenbosch met als doel het leesonderwijs te individualiseren en dat ondertussen een belangrijke plaats heeft ingenomen in het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. In 2008 is het systeem drastisch veranderd.
Waarschijnlijk werd het toen niet zo genoemd.quote:Op dinsdag 18 november 2008 23:53 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
ik heb toch echt geen AVI methode gaat.
Nee, 1977. In 1994 is het gemoderniseerd. Toen bestond het dus al 17 jaar, en ondertussen werd het blijkbaar al op veel basisscholen gebruikt. Uit het artikel dat je quote:quote:Op dinsdag 18 november 2008 23:53 schreef Lambiekje het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/AVI_(onderwijs) >> 1994 dus.
[..]
quote:Dit is een systeem dat in 1977 werd ontwikkeld en in 1994 gemoderniseerd door KPC groep te 's-Hertogenbosch met als doel het leesonderwijs te individualiseren en dat ondertussen een belangrijke plaats heeft ingenomen in het basisonderwijs in Nederland en Vlaanderen.
Eerder als een systeem waar je niet te krampachtig aan vast moet houden. Maar goed, dat is een open deur natuurlijk.quote:Op woensdag 19 november 2008 00:11 schreef Elfletterig het volgende:
Klinkt als een systeem om kinderen onnodig lang dom te houden.
quote:Op woensdag 19 november 2008 00:26 schreef Devrim_ het volgende:
Tja dat krijg je met dat kut gepruts met codecs.
Gooi er maar gewoon FFDShow achteraan heeft niemand er nog gezeik mee
Volgens mij gaan boeken VOORAL om de inhoud, daarvan een bijzaak maken is mi de omgekeerde wereld ..quote:Op woensdag 19 november 2008 01:00 schreef wonderer het volgende:
Het is echt moeilijk om met al die regeltjes een beetje een leuk verhaal te schrijven. Maar op zich kan ik me het nut wel voorstellen. Kids die net leren lezen moeten gewoon oefenen, inderdaad kilometers maken, om hun woordenschat op te bouwen en woorden sneller te leren herkennen. En om dan te voorkomen dat je je kind met te makkelijke of te moeilijke boeken opscheept, is zo'n indeling wel handig.
Maar volgens mij wordt er veel te streng aan vastgehouden, zeker als een kind al wat meer taalonderwijs gehad heeft. Uiteindelijk gaat het OOK om de inhoud en dat wordt met die nieuwe regels steeds minder interessant.
Niet als je net leert lezen. Dan is de techniek belangrijker. Woorden leren herkennen enzo. En natuurlijk is dat leuker als het verhaal je aanspreekt en leren lezen leuk maken lijkt me toch wel het grootste doel in het basisonderwijs, dus ja. Maar dus niet het hoofdbestanddeel in deze fase.quote:Op woensdag 19 november 2008 01:30 schreef moussie het volgende:
[..]
Volgens mij gaan boeken VOORAL om de inhoud, daarvan een bijzaak maken is mi de omgekeerde wereld ..
jaaa want anders ga je Jan Wolkers lenen. Stel je voorquote:Op woensdag 19 november 2008 01:43 schreef Maeghan het volgende:
Ach, dat boeken ingedeeld worden op niveau vind ik niet gek, maar om het nu zo streng op dit soort regeltjes aan te laten komen gaat me wat ver. Vroeger hadden we op mijn school inderdaad ook wel dit soort niveaus, maar die werden alleen maar gebruikt voor leestests en niet in de bibliotheek. Aan de andere kant heb ik ook op de middelbare school en in de gewone bibliotheek nog wel briefjes van m'n ouders nodig gehad omdat ik bepaalde boeken niet mocht lenen omdat ze boven mijn niveau waren. Dat ik dat gewoon kon lezen deed er blijkbaar niet toe, op een bepaalde leeftijd of in een bepaalde klas mocht je alleen uit bepaalde boeken kiezen.
Het zal wel ontwikkeld zijn eind jaren 70 maar dat betekend dat nog geen school het hanteert. Ik heb geen AVI methode gehad in begin jaren 80.quote:Op woensdag 19 november 2008 00:02 schreef freako het volgende:
[..]
Nee, 1977. In 1994 is het gemoderniseerd. Toen bestond het dus al 17 jaar, en ondertussen werd het blijkbaar al op veel basisscholen gebruikt. Uit het artikel dat je quote:
[..]
Uhmm.... even voor de zekerheid: was dit nou een geniale parodie, of heb je echt zo slecht opgelet op school vroeger?quote:Op woensdag 19 november 2008 00:21 schreef zhe-devilll het volgende:
(verhaal dat stikt van de taalfouten)
quote:De kennis van de leerlingen neemt af, enkele feiten op een rij.
Op televisie je gebrek aan kennis etaleren, blijkt de laatste modetrend te zijn. Uit een interview in het kader van de finaleronde, met dus de "beste" kandidaten, van een miss-verkiezing: "je travaille dans une friteuse." Uit een serie over een reeks beauties met hun nerds, waarbij hun restantje "kennis" van de middelbare school werd getoetst: "een schrikkeljaar telt 325 dagen . twee dozijn komt overeen met tweehonderdduizend, excuseer met tweeduizend . de toren van Pisa ligt in Rome." (en dat allemaal na zes jaar secundair onderwijs)! Ook hier geldt nogmaals dat deze fouten vroeger ook voorkwamen, maar het wordt nu pas echt verontrustend omdat ze steeds talrijker voorkomen.
En dit niveau geeft verhalen als deze:quote:Woorden van maximaal twee lettergrepen en zinslengte < 6.
1 zin per regel, samengestelde zinnen verdeeld over twee regels, geteld als twee zinnen 1-lettergrepige woorden eindigend op ng, nk, dt, zonder spellingsmoeilijkheden, evt. 3 medeklinkers achter elkaar
Als kinderen inderdaad aan dat niveau worden gehouden dan kan ik me goed voorstellen dat het je leesplezier voor sommigen danig vergalt.quote:Riet woont in een huis.
Jan komt met zijn fiets bij het huis.
Bij het huis is een tuin.
Wil jij mijn tuin zien, Jan?
Jan gaat mee naar de tuin.
In de tuin staat een struik.
De struik heeft een bloem.
Aan de struik zit een bloem.
Wat is die bloem mooi.
Zet die bloem maar in een vaas, zegt Jan.
Dat mag niet, Jan.
Die bloem hoort bij de struik.
In een vaas is die bloem niet zo mooi.
Mijn kinderen hebben leren lezen met deze methode en mijn jongste zat in groep 4 al op AVI-9. Hij las dezelfde boeken als zijn broer.quote:Op woensdag 19 november 2008 11:41 schreef Iblis het volgende:
Als kinderen inderdaad aan dat niveau worden gehouden dan kan ik me goed voorstellen dat het je leesplezier voor sommigen danig vergalt.
Misschien moet je even de post boven je lezen.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:07 schreef Hamilcar het volgende:
Fijn, doe vooral de kinderen die goed kunnen lezen en het leuk vinden een ketting om zodat we allemaal op één niveau mogen komen te zitten. Geef kids die wat in hun mars hebben vooral niet de kans om dit te laten zien, want de anderen zouden zich eens achtergesteld kunnen voelen! Nee nee, laten we het vooral allemaal nivelleren maar naar wie? Natuurlijk, de zwakste groep van de klas!
Ik heb in groep 8 blij The Hobbit en Lord of the Rings zitten lezen en moet er niet aan denken dat m'n jonge familieleden Anne en Mohammed gaan naar de Film boeken moeten lezen omdat die boeken zich wel aan het systeem (:')!!!!!!!!) houden.
Het ½uvre van "zhe-devilll" is het beste argument voor strenger lees- en schrijfonderwijs.quote:Op woensdag 19 november 2008 08:55 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Uhmm.... even voor de zekerheid: was dit nou een geniale parodie, of heb je echt zo slecht opgelet op school vroeger?
Maar is het werkelijk schadelijk als een kind een leuk AVI-8 boek leest als het zich ‘officieel’ nog maar op AVI-6 bevindt? Of moet het dan een AVI-6 boek voorgeschoteld worden dat het niet zint? Ik zal ongetwijfeld ook niet alles van Toon Tellegen gesnapt hebben, maar ik vond het wel leuk.quote:Op woensdag 19 november 2008 11:58 schreef Gia het volgende:
[..]
Mijn kinderen hebben leren lezen met deze methode en mijn jongste zat in groep 4 al op AVI-9. Hij las dezelfde boeken als zijn broer.
Het is dus echt niet zo dat je in groep 3 geen boeken mag lezen boven niveau 4. Als je beter kunt, krijg je gewoon moeilijkere boeken en mag je naar een andere klas om een boek uit te gaan zoeken.
Een oma kan ook aan mams vragen op welk niveau haar kleinkind zit. Dat verschilt per kind en niet per leeftijd.
Verder denk ik dat vooral de computer en 24-uurs tv schuldig is aan het niet meer willen lezen van kinderen en niet het AVI-niveau.
Het oeuvre van Lambiekje is dan weer een sterk argument voor de stelling dat het onderwijs niet zozeer slechter is geworden de laatste tijd.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:14 schreef soylent het volgende:
[..]
Het ½uvre van "zhe-devilll" is op zichzelf al een heel sterk argument voor strenger lees- en schrijfonderwijs.
Dat gebeurt dus ook niet. De OP suggereert dit, maar het is onzin.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:07 schreef Hamilcar het volgende:
Fijn, doe vooral de kinderen die goed kunnen lezen en het leuk vinden een ketting om zodat we allemaal op één niveau mogen komen te zitten.
maar de subliminale propaganda machine (aka TV) kan en mag de schuld niet gegeven worden. Daar is het een te grote politieke wapen voor. Vandaar ook dat een LCD TV tot eerste levensbehoefte valt.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:16 schreef Gia het volgende:
[..]
Dat gebeurt dus ook niet. De OP suggereert dit, maar het is onzin.
AVI is hooguit een richtlijn. Het geeft een gemiddelde aan. Leerkrachten kijken heus wel naar wat kinderen aan kunnen. In een klas staan meestal leesboekjes op meerdere niveaus. Lagere niveaus voor kinderen die wat achterblijven met lezen, het niveau wat bij de leeftijd hoort en hogere niveaus voor kinderen die wat sneller zijn. De hele snelle mogen in een hogere klas boekjes halen.
Vind dit hele topic grote onzin. AVI weerhoudt kinderen niet te lezen, dat doet de TV en de computer/playstation/WII enz...... wel.
Lijkt me geen probleem als een kind thuis een moeilijker boek gaat zitten spellen en mama om hulp vraagt bij de moeilijkere woorden. Maar voor school is het een handig hulpmiddel om kinderen stapsgewijs te leren lezen. Een school zal een kind niet een moeilijker boek aanreiken dan waar het aan toe is. En daar lijkt me niks mis mee.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:15 schreef Iblis het volgende:
[..]
Maar is het werkelijk schadelijk als een kind een leuk AVI-8 boek leest als het zich ‘officieel’ nog maar op AVI-6 bevindt? Of moet het dan een AVI-6 boek voorgeschoteld worden dat het niet zint? Ik zal ongetwijfeld ook niet alles van Toon Tellegen gesnapt hebben, maar ik vond het wel leuk.
Of eerder dat onderwijs ook niet zaligmakend is.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:15 schreef Monolith het volgende:
Het oeuvre van Lambiekje is dan weer een sterk argument voor de stelling dat het onderwijs niet zozeer slechter is geworden de laatste tijd.
Leuke TV is dat wel!!quote:
quote:Op woensdag 19 november 2008 11:41 begon Iblis met een verhaal:
Riet woont in een huis.
Jan komt met zijn fiets bij het huis.
Bij het huis is een tuin.
Wil jij mijn tuin zien, Jan?
Jan gaat mee naar de tuin.
In de tuin staat een struik.
De struik heeft een bloem.
Aan de struik zit een bloem.
Wat is die bloem mooi.
Zet die bloem maar in een vaas, zegt Jan.
Dat mag niet, Jan.
Die bloem hoort bij de struik.
In een vaas is die bloem niet zo mooi.
De locatie waar ik het verhaal vandaan had ging niet verder. Dus je zult het zelf moeten verzinnen.quote:Op woensdag 19 november 2008 14:01 schreef Kiegie het volgende:
[..]
Ja, nou ook vertellen hoe het afloopt, aub!
Lijkt me dat je als kind juist wat leert van een dergelijk moeilijk(er) boek. Zelfde als volwassenen. Ik ken iig genoeg mensen (waaronder ikzelf) die zich stevig vast kunnen bijten in een moeilijk onderwerp zolang het maar interessant genoeg is. Is een goeie motivatie om je kennis te verbreden/verdiepen. Gelukkig kan dat zo te horen ook.quote:Op woensdag 19 november 2008 12:15 schreef Iblis het volgende:
[..]
Maar is het werkelijk schadelijk als een kind een leuk AVI-8 boek leest als het zich ‘officieel’ nog maar op AVI-6 bevindt? Of moet het dan een AVI-6 boek voorgeschoteld worden dat het niet zint? Ik zal ongetwijfeld ook niet alles van Toon Tellegen gesnapt hebben, maar ik vond het wel leuk.
Verwar je nu niet groep 3 voor de derde klas?quote:Op woensdag 19 november 2008 11:41 schreef Iblis het volgende:
Ik kan me ook niet heugen dat ik me bewust was van het niveau van boeken, behalve dat men zogenaamde ‘A’, ‘B’ en ‘C’ boeken in de bibliotheek had, doch dat waren meer leeftijdsindicaties, maar aangezien ik Roald Dahl leuk vond, las ik ook de C boeken. En ook enkele volwassen verhalen van hem (maar niet Oom Oswald.)
In groep 3 werden we na verloop van tijd in groepjes van 3 ingedeeld om samen boeken te lezen, waarbij de leerlingen een beetje op niveau werden samengevoegd; zodat je niet jezelf stierlijk verveelde omdat iemand veel te langzaam las of helemaal de draad kwijt raakte omdat iemand veel te vlot las. (Iets wat vanaf groep 5 niet meer werd gedaan, en dus een doffe ellende was.)
Eind groep 3 was ik in ieder geval helemaal fan van Toon Tellegens ‘Toen niemand iets te doen had’. Maar volgens Wikipedia zit je eind groep 3 op het niveau:
[..]
En dit niveau geeft verhalen als deze:
[..]
Als kinderen inderdaad aan dat niveau worden gehouden dan kan ik me goed voorstellen dat het je leesplezier voor sommigen danig vergalt.
Nee. Ik zat in groep 3 hoor.quote:Op woensdag 19 november 2008 18:10 schreef MinderMutsig het volgende:
Verwar je nu niet groep 3 voor de derde klas?
Leesmoeders heb ik nooit aan den lijve hoeven ervaren. In groep 5 moesten we ook soms gezamenlijk een stuk lezen in stilte, en dan naderhand nog eens klassikaal lezen… wie verzint het. Het was al ellendig, maar iets twee keer moeten lezen is dubbel ellendig. Bovendien kreeg ik ook nog ruzie met de juf die mij ervan betichtte niet te lezen daar ik eerder klaar was dan zij. Toen werd ik ook nog en public overhoord, wat op zich een zoete wraak opleverde aangezien ik alles wist – ik had het immers zojuist gelezen.quote:Op woensdag 19 november 2008 19:48 schreef MinderMutsig het volgende:
Vreemd, bij ons ging dat precies andersom. Groep 3 werd er klassikaal gelezen maar vanaf groep 4/5 begonnen ze bij ons juist in groepjes te lezen omdat het verschil tussen de leerlingen gewoon te groot werd.
Ik heb overigens sowieso altijd een hekel gehad aan lezen in groepen. Leggen ze de klemtóón verkeerd, moeten een bepaald woordje in stukjes gehakt worden van die domme leesmoeder (peeeeeeee- peeeeeeeeer-noooooooooooooooot pepernoot! Ja doos, dat zag ik net ook al.) en vooruit lezen mocht ook niet.
Niet goed als deze niveaus bepaald worden n.a.v. je leeftijd en niet je eigen kunnen en al helemaal niet als het werken in groepen je remt in je ontwikkeling.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:06 schreef ginder het volgende:
Door in groepjes te lezen op een zelfde niveau samen met een leesouder voorkom je dat kinderen het niet kunnen bijbenen of anderen zich sufvervelen.
Het is ook handig om in de bieb uit te zoeken welke boeken je aankunt. Per niveau is keuze genoeg.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |