Het EPD is inderdaad om deze reden ontwikkeld en het is zeer zeker de bedoeling dat de zorgverzekeraars die informatie tot hun beschikking krijgenquote:Ik ben er niet zo gerust op dat mijn zorgverzekeraar straks een risicoprofiel kan maken op basis van op te vragen patiëntgegevens.
Hoevaak heeft de overheid zich eraan gehouden als ze zeggen dat x gegevens niet voor y doeleinden gebruikt zullen worden.quote:Op zondag 2 november 2008 23:06 schreef Verstreujem het volgende:
Het EPD is inderdaad om deze reden ontwikkelt en het is zeer zeker de bedoeling dat de zorgverzekeraars die informatie tot hun beschikking krijgen
wat denk je zelf...
Burgers moeite laten doen om hun lijf te verdedigen. Mijn god.quote:Op zondag 2 november 2008 23:03 schreef TeChNo2 het volgende:
Ik vraag me alleen af waarom zo'n koppeling niet al veel eerder bestond, volkomen logisch, en tevens behoorlijk primitief dat we dit soort zaken nog in 2008 moeten regelen...
Trouwens als het bij dit EPD wel kan op basis van "geen reactie is toestemming verlenen" snap ik niet waarom (nog steeds) niet op dezelfde (logische en effectieve) manier de orgaandonatie geregeld kan worden.
Hoe minder gegevens de overheid over mij heeft hoe veiliger ik mij voel. Bovendien zal het later voor andere doeleinden gebruikt worden, net als alle andere gegevens die de overheid over haar burgers verzameld.quote:
Als er 1 ding is dat onze overheid er met een sneltreinvaart doorheen wil jagen, dan is het wel onze privacy. Ze zeggen het nu nog niet, maar het zal me niks verbazen als er straks stilzwijgend een open database van gemaakt wordt.quote:Op zondag 2 november 2008 23:06 schreef Verstreujem het volgende:
Het EPD is inderdaad om deze reden ontwikkeld en het is zeer zeker de bedoeling dat de zorgverzekeraars die informatie tot hun beschikking krijgen
wat denk je zelf...
Door zo'n instelling gaan jaarlijks veel mensen dood door onder andere toediening van verkeerde medicijnen etc.quote:Op zondag 2 november 2008 23:11 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Hoe minder gegevens de overheid over mij heeft hoe veiliger ik mij voel. Bovendien zal het later voor andere doeleinden gebruikt worden, net als alle andere gegevens die de overheid over haar burgers verzameld.
Jij weigert donororganen als je ze nodig hebt, neem ik aan ? Of ben je dan minder principieel ?quote:Op zondag 2 november 2008 23:11 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Burgers moeite laten doen om hun lijf te verdedigen. Mijn god.
quote:Op zondag 2 november 2008 23:11 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Hoe minder gegevens de overheid over mij heeft hoe veiliger ik mij voel. Bovendien zal het later voor andere doeleinden gebruikt worden, net als alle andere gegevens die de overheid over haar burgers verzameld.
De overheid gaat geen gegevens opslaan. Die gegevens blijven gewoon op de pc van huisarts of dokter X en kunnen benaderd worden door andere medici.quote:Op zondag 2 november 2008 23:12 schreef LoggedIn het volgende:
ik hoorde vanmiddag van iemand dat we dit krijgen in NL idd.. Ik weet het zo net niet, de overheid die eletronisch gegevens op gaat slaan, da's meestal niet om het leven van Nederlanders te verbeteren.. Vind dat ze op z'n minst wel wat uitgebreidere documentatie hadden kunnen sturen.
Nee, mensen gaan dood door incompetente artsen en door onze gesocialiseerde ziekenzorg met bijbehorende wachtlijsten.quote:Op zondag 2 november 2008 23:14 schreef Ericjuh het volgende:
Door zo'n instelling gaan jaarlijks veel mensen dood door onder andere toediening van verkeerde medicijnen etc.
Dat is ook zo'n mooi argument inderdaad. Speel maar op je gevoel, het zit goedquote:Op zondag 2 november 2008 23:08 schreef Yildiz het volgende:
"U zult dit misschien herkennen."
Echt, daar is door een ministerie goed over nagedacht.
Dat klinkt echt heel onlogisch? Dus ipv 1 centraal netwerk komen er allemaal kleine, oncontroleerbaar slecht beveiligde netwerkjes die van buitenaf benaderd worden om medische gegevens te raadplegen? Dat is toch raar?quote:Op zondag 2 november 2008 23:16 schreef Repeat het volgende:
De overheid gaat geen gegevens opslaan. Die gegevens blijven gewoon op de pc van huisarts of dokter X en kunnen benaderd worden door andere medici.
Je netwerk en systeem moet wel aan bepaalde eisen voldoen natuurlijk. Niet dat iedereen met zn gare zelfgeknutselde rommel zo kan meedoen.quote:Op zondag 2 november 2008 23:18 schreef LoggedIn het volgende:
[..]
Dat klinkt echt heel onlogisch? Dus ipv 1 centraal netwerk komen er allemaal kleine, oncontroleerbaar slecht beveiligde netwerkjes die van buitenaf benaderd worden om medische gegevens te raadplegen? Dat is toch raar?
Ik denk dat jij je rot schrikt van patienten, voornamelijk oudere, die naar huis gestuurd wordt met medicijnen die in combinatie van andere medicijnen zeer gevaarlijk zijn. Het kwam regelmatig voor dat de huisarts medicijnen voorschreef en dat het ziekenhuis niet hiervan op de hoogte is. Zelfs bij anamnese gesprekken "vergeten" mensen medicijnen door te geven.quote:De vraag is natuurlijk of medische fouten ontstaan doordat artsen onvoldoende informatie hebben over de patiënt.
Neem nou eerst eens de tijd die brief door te lezen...er staat nergens dat de automatisering alle fouten gaat voorkomen, maar dat het EPD de zorg zal verbeteren omdat medici een vollediger beeld krijgen en dat is volkomen logisch... je ziet spoken, het gaat erover dat je bijvoorbeeld niet per ongeluk (!) 2 soorten medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samen gaan...quote:Op zondag 2 november 2008 23:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Het is echt schrijnend hoeveel vertrouwen men weer heeft in automatisering als het gaat om het oplossen van fouten. Dat kan automatisering helemaal niet, automatisering kan enkel de gegevens makkelijker beschikbaar maken, het zegt echter volstrekt niks over de juistheid van deze gegevens.
Ik heb mijn bezwaarschrift al klaar liggen.![]()
Het is natuurlijk hilarisch als je als arts enkel op je patiënt vertrouwt aangezien deze persoon niet deskundig is.quote:Op zondag 2 november 2008 23:19 schreef Ericjuh het volgende:
Ik denk dat jij je rot schrikt van patienten, voornamelijk oudere, die naar huis gestuurd wordt met medicijnen die in combinatie van andere medicijnen zeer gevaarlijk zijn. Het kwam regelmatig voor dat de arts medicijnen voorschreef en dat het ziekenhuis niet hiervan op de hoogte is. Zelfs bij anamnese gesprekken "vergeten" mensen medicijnen door te geven.
Er zijn zat scenario's te bedenken waaruit blijkt dat je gegevens helemaal niet zo veilig zijn.quote:Op zondag 2 november 2008 23:16 schreef Tomatenboer het volgende:
Ik denk er ook aan om de brief terug te sturen waarin ik aangeef bezwaar te maken tegen het gebruik van mijn gegevens in een EPD.
Ik wil eerst weten wie deze privacy-gevoelige informatie allemaal ter beschikking staat en in de toekomst komt te staan en waarom. Ik zie mijn volledige medische achtergrond liever niet in handen van verzekeraars of dat het inzichtelijk is voor werkgevers ofzo.
Ten tweede is in uitvoerige tests met een EPD tot nu toe gebleken dat het EPD absoluut nog niet foutloos werkt. Het risico is dus aanwezig dat dit systeem te snel wordt ingevoerd en dat ziekenhuizen en artsen te makkelijk op de informatie uit het EPD zullen vertrouwen (waar dus nog fouten in voorkomen) met alle gevolgen van dien.
-offtopic- Nee. Dat is persoonlijk, maar ik weiger niet donor te zijn uit principe. Ik weiger echter een systeem waar mensen per definitie donor zijn, tenzij zij bezwaar hebben. Dat zou ik een zeer ernstige gang van zaken vinden. Wat offtopic, de discussie is al eerder gevoerd, maar toch. -offtopic-quote:Op zondag 2 november 2008 23:14 schreef TeChNo2 het volgende:
[..]
Jij weigert donororganen als je ze nodig hebt, neem ik aan ? Of ben je dan minder principieel ?
En je kunt sowieso je lijf veel beter "verdedigen"tijdens je leven, dan daarna...
Wat een (blindelings) vertrouwen in een elektronisch systeem.quote:Op zondag 2 november 2008 23:21 schreef TeChNo2 het volgende:
[..]
Neem nou eerst eens de tijd die brief door te lezen...er staat nergens dat de automatisering alle fouten gaat voorkomen, maar dat het EPD de zorg zal verbeteren omdat medici een vollediger beeld krijgen en dat is volkomen logisch... je ziet spoken, het gaat erover dat je bijvoorbeeld niet per ongeluk (!) 2 soorten medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samen gaan...
Ik snap niet waarom al die mensen hier het zien als een big brother-achtig complot...
Natuurlijk zijn ze wel centraal opgeslagen. Anders zou iemand alsnog de gegevens van de huisarts niet kunnen opvragen als hij zijn pc is vergeten aan te laten.quote:Op zondag 2 november 2008 23:16 schreef Repeat het volgende:
De overheid gaat geen gegevens opslaan. Die gegevens blijven gewoon op de pc van huisarts of dokter X en kunnen benaderd worden door andere medici.
Tegen de tijd dat medicijnen voorgeschreven zijn, kan het medisch dossier allang overlegd worden.quote:Op zondag 2 november 2008 23:21 schreef TeChNo2 het volgende:
[..]
Neem nou eerst eens de tijd die brief door te lezen...er staat nergens dat de automatisering alle fouten gaat voorkomen, maar dat het EPD de zorg zal verbeteren omdat medici een vollediger beeld krijgen en dat is volkomen logisch... je ziet spoken, het gaat erover dat je bijvoorbeeld niet per ongeluk (!) 2 soorten medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samen gaan...
Ik snap niet waarom al die mensen hier het zien als een big brother-achtig complot...
Er staat weldegelijk in dat een belangrijk argument voor het invoeren van deze automatiseringsmaatregel het voorkomen van fouten is. Zorgverleners zijn volgens de brief op dit moment niet in staat de benodigde informatie te verzamelen (hoe kun je als arts dan toch starten met je behandeling vraag ik mij gelijk af...) en zouden dit met een elektronisch patiënten dossier wel kunnen.quote:Op zondag 2 november 2008 23:21 schreef TeChNo2 het volgende:
Neem nou eerst eens de tijd die brief door te lezen...er staat nergens dat de automatisering alle fouten gaat voorkomen
Waarom zou het elektronisch patienten dossier correct bij worden gehouden? Waar zou er geen ruimte meer zijn voor dubbelzinnige interpretatie? Echt, iedereen die denkt dat automatisering fouten kan voorkomen zou zich niet in een discussie over automatisering moeten mengen. Sterker nog, de fouten die ook in een geautomatiseerd systeem kunnen veel verstrekkender doorwerken dan fouten in een minder vergaand geautomatiseerd systeem.quote:maar dat het EPD de zorg zal verbeteren omdat medici een vollediger beeld krijgen en dat is volkomen logisch... je ziet spoken, het gaat erover dat je bijvoorbeeld niet per ongeluk (!) 2 soorten medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samen gaan...
spoed?quote:Op zondag 2 november 2008 23:30 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Er staat weldegelijk in dat een belangrijk argument voor het invoeren van deze automatiseringsmaatregel het voorkomen van fouten is. Zorgverleners zijn volgens de brief op dit moment niet in staat de benodigde informatie te verzamelen (hoe kun je als arts dan toch starten met je behandeling vraag ik mij gelijk af...) en zouden dit met een elektronisch patiënten dossier wel kunnen.
[..]
Waarom zou het elektronisch patienten dossier correct bij worden gehouden? Waar zou er geen ruimte meer zijn voor dubbelzinnige interpretatie? Echt, iedereen die denkt dat automatisering fouten kan voorkomen zou zich niet in een discussie over automatisering moeten mengen. Sterker nog, de fouten die ook in een geautomatiseerd systeem kunnen veel verstrekkender doorwerken dan fouten in een minder vergaand geautomatiseerd systeem.
Papieren dossiers kunnen ook net zo goed zoek raken en ergens op duiken waar dat niet moet. Daarnaast gebruiken een aantal ziekenhuizen al gebruik van elektronische dossiers, alleen is er nog geen landelijke connectie tussen al die ziekenhuizen en zorgverleners.quote:Op zondag 2 november 2008 23:24 schreef Stephe het volgende:
[..]
Er zijn zat scenario's te bedenken waaruit blijkt dat je gegevens helemaal niet zo veilig zijn.
Het simpelste is bijvoorbeeld een buurmeisje die van het ROC naar een leerwerkstage moet en die toevallig wat dossiers in kaart moet brengen. Hee, dat is mijn buurman, even uitprinten. Vul je eigen gedachten er maar bij in.
Of je hebt een apotheker die zijn scherm open laat staan, terwijl de bezoekers precies kunnen zien om wie het gaat.
De patientgegevens belanden op een netwerkschijf die gehackt wordt, etc.
Het simpelste werkt het nog als je een vaste huisarts hebt, die je gegevens netjes in een bilaterale hangmap heeft 'verstopt' en daar pas in kijkt op het moment dat het nodig is.
En wat gaat er nu zo verschrikkelijk hard fout, als artsen niet met spoed, binnen 2 uur bijvoorbeeld, in een medisch dossier kunnen kijken? Ik kan me eerlijk gezegd rationeel gezien amper voorstellen dat daar mensen van overlijden.quote:
Zeikstraalquote:Op zondag 2 november 2008 23:35 schreef hp38guser het volgende:
Ik vind het zeer slecht dat de brief niet per persoon wordt verstuurd maar per adres. Op mijn adres wonen meerdere mensen. Als iemand deze brief al invult wordt gauw vergeten dit aan andere medebewoners te vertellen. Ik moet bovendien nog extra moeite doen om bezwaar aan te tekenen door extra formulieren te kopiëren.
Dan zou ik mij helemaal zorgen gaan maken. Ik heb van de zomer gewerkt bij een bedrijf dat een algeheel behandelings informatie systeem voor AWBZ zorg onderhoudt en daarvoor ook als regionale helpdesk functioneert. De computerinfrastructuur bij (huis)artsen, ziekenhuizen en apothekers is één grote puinhoop, er zijn zelfs nog artsen die met de typemachine (quote:Op zondag 2 november 2008 23:16 schreef Repeat het volgende:
De overheid gaat geen gegevens opslaan. Die gegevens blijven gewoon op de pc van huisarts of dokter X en kunnen benaderd worden door andere medici.
Maar als dat hetzelfde risico lijkt te zijn, dan is er ook geen noodzaak voor verandering. Het is wel zo prettig dat een ziekenhuis zorgvuldig met de gegevens omgaat. Een derde hoeft daar niet noodzakelijkerwijs kennis van te nemen. De gegevens die via een artsenbriefje bij de apotheek belanden, vind ik een stuk veiliger en prettiger dan een heel automatiseringscircus dat er omheen gebouwd is en wat langs verschillende checkpoints gehaald wordt.quote:Op zondag 2 november 2008 23:33 schreef Verstreujem het volgende:
[..]
Papieren dossiers kunnen ook net zo goed zoek raken en ergens op duiken waar dat niet moet. Daarnaast gebruiken een aantal ziekenhuizen al gebruik van elektronische dossiers, alleen is er nog geen landelijke connectie tussen al die ziekenhuizen en zorgverleners.
En het moeilijke van het EPD zit het em nou juist in de toegankelijkheid. Een buurmeisje van de ROC dient alleen voor haar relevante informatie op te kunnen vragen, en dat is dus zeker niet een complete irrelevante voorgeschiedenis.
Je kan ze bestellen www.infoEPD.nl of telefoonnr 0900-2324342quote:Op zondag 2 november 2008 23:35 schreef hp38guser het volgende:
Ik vind het zeer slecht dat de brief niet per persoon wordt verstuurd maar per adres. Op mijn adres wonen meerdere mensen. Als iemand deze brief al invult wordt gauw vergeten dit aan andere medebewoners te vertellen. Ik moet bovendien nog extra moeite doen om bezwaar aan te tekenen door extra formulieren te kopiëren.
Nou, als jij in coma wordt binnengebracht en SEH-arts wil geneesmiddel Y geven, zou het fijn zijn als hij weet dat dat niet kan omdat je pil X slikt. Het zou toch zonde zijn als je aan zo'n lullige bijwerking ernstiger ziek wordt.quote:Op zondag 2 november 2008 23:34 schreef Yildiz het volgende:
[..]
En wat gaat er nu zo verschrikkelijk hard fout, als artsen niet met spoed, binnen 2 uur bijvoorbeeld, in een medisch dossier kunnen kijken? Ik kan me eerlijk gezegd rationeel gezien amper voorstellen dat daar mensen van overlijden.
Dat is de truc: dat hoeft niet. Het huisartsinformatiesysteem (HIS) of het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) moet enkel technisch aangesloten worden op het landelijk schakelpunt. De informatie wordt verder niet veranderd. Het EPD maakt natuurlijk wel dat zorgverleners nog beter op hun dossiervorming moeten letten. De huisartsen moeten dat al doen volgens de ADEMD-standaard van het NHG.quote:Op zondag 2 november 2008 23:38 schreef Ex-Lekkerlander het volgende:
en wie gaat al die gegevens van huisartsen, ziekenhuizen e.d. foutloos omzetten naar het EPD?
Alle zorgverleners kunnen alle informatie opvragen. Dus je kaakchirurg die je verstandkies er uit haalt kan ook zien dat je schaamluis hebt gehad 3 weken geleden.quote:Op zondag 2 november 2008 23:40 schreef Repeat het volgende:
Wat mij nog het meest tegenstaat (op dit moment) is de omduidelijkheid omtrent wie mijn gegevens kunnen inzien. Kan de tandarts of fysiotherapeut ook zien dat ik aan mn aambeien geopereerd ben? Of is voor hun alleen relevantie informatie opvraagbaar? Dit word me nergens duidelijk...
Als dat het geval is, dan heeft die persoon in de regel wel een medisch paspoort op zak hoorquote:Op zondag 2 november 2008 23:41 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Nou, als jij in coma wordt binnengebracht en SEH-arts wil geneesmiddel Y geven, zou het fijn zijn als hij weet dat dat niet kan omdat je pil X slikt. Het zou toch zonde zijn als je aan zo'n lullige bijwerking ernstiger ziek wordt.
Er worden overigens al jaren in kleinere regio's elektronisch patiëntgegevens uitgewisseld, zonder dat de patiënt daarvan weet of toestemming voor heeft gegeven. Het is daarom goed dat het nu landelijk gereguleerd wordt.
Slechte zaak.quote:Op zondag 2 november 2008 23:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Alle zorgverleners kunnen alle informatie opvragen. Dus je kaakchirurg die je verstandkies er uit haalt kan ook zien dat je schaamluis hebt gehad 3 weken geleden.
Het enige is dat ze de eerste keer dat ze iets met je doen om toestemming moeten vragen of ze in je dossier mogen kijken, maarja, wie controleert dat ze dat niet alsnog doen?
Nee ook niet in een spoedgeval. Je moet je ten alle tijden eerst een goed beeld van iemand vormen voordat je kunt gaan behandelen. Doe je dat niet, dan kun je enorme fouten maken. Stel dat de rhesusfactor foutief in het elektronisch patiënten dossier staat ingevuld, dan is het maar al te fijn om te weten dat voor iedere transfusie nog steeds een kruisproef wordt uitgevoerd. Dát is zorgvuldig werken, zorgvuldig werken is niet je baseren op één elektronisch informatie systeem toch is dat vaak een uitvloeisel van dat soort systeem. Wie herinnert zich niet de callcenter medewerker die volhoudt dat de klant overleden is terwijl deze aan de lijn hangt...quote:Op zondag 2 november 2008 23:32 schreef Repeat het volgende:
spoed?
Ik ben daar ook nog niet echt achter of dat echt niet geregeld is. Kan me het eigenlijk niet voorstellen...quote:
Uiteraard moet je sommige dingen extra controleren, zeker bloedgroepen. Andere dingen zijn nu eenmaal niet zo snel te controleren. Het is niet mogelijk om alle contra-indicaties voor behandeling X in een spoedsituatie te controleren. Het is dan toch handig dat je in het EPD eventuele (zeker absolute) contra-indicaties vind.quote:Op zondag 2 november 2008 23:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Nee ook niet in een spoedgeval. Je moet je ten alle tijden eerst een goed beeld van iemand vormen voordat je kunt gaan behandelen. Doe je dat niet, dan kun je enorme fouten maken. Stel dat de rhesusfactor foutief in het elektronisch patiënten dossier staat ingevuld, dan is het maar al te fijn om te weten dat voor iedere transfusie nog steeds een kruisproef wordt uitgevoerd. Dát is zorgvuldig werken, zorgvuldig werken is niet je baseren op één elektronisch informatie systeem toch is dat vaak een uitvloeisel van dat soort systeem. Wie herinnert zich niet de callcenter medewerker die volhoudt dat de klant overleden is terwijl deze aan de lijn hangt...
Dit is zondermeer waar. Als iemand in de zorg achter die gegevens wil komen, dan lukt dat wel, de enige prettige gedachte die je kan hebben, is dat je in elk geval bezwaar hebt gemaakt en dat het niet te makkelijk kan gaan om aan die gegevens te komen.quote:Op zondag 2 november 2008 23:42 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Alle zorgverleners kunnen alle informatie opvragen. Dus je kaakchirurg die je verstandkies er uit haalt kan ook zien dat je schaamluis hebt gehad 3 weken geleden.
Het enige is dat ze de eerste keer dat ze iets met je doen om toestemming moeten vragen of ze in je dossier mogen kijken, maarja, wie controleert dat ze dat niet alsnog doen?
Het is inderdaad zo dat iedereen met een UZI-pas bij je gegevens kan. Je kunt echter ook zelf controleren wie allemaal je gegevens opvraagt. Als daar zorgverleners tussen zitten waar je geen toestemming aan hebt gegeven, kun je ze aangeven en worden ze (als het bewezen wordt) uit hun ambt getrapt. Er is ook software die het gedrag van zorgverleners analyseert. Als daar rare dingen tussen zitten wordt er ook een onderzoek ingesteld.quote:Op zondag 2 november 2008 23:45 schreef Stephe het volgende:
[..]
Dit is zondermeer waar. Als iemand in de zorg achter die gegevens wil komen, dan lukt dat wel, de enige prettige gedachte die je kan hebben, is dat je in elk geval bezwaar hebt gemaakt en dat het niet te makkelijk kan gaan om aan die gegevens te komen.
Hoe zie je die controle gebeuren als iemand van een zorgkantoor die factuurtjes uitschrijft, misbruik maakt van je gegevens?quote:Op zondag 2 november 2008 23:49 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Het is inderdaad zo dat iedereen met een UZI-pas bij je gegevens kan. Je kunt echter ook zelf controleren wie allemaal je gegevens opvraagt. Als daar zorgverleners tussen zitten waar je geen toestemming aan hebt gegeven, kun je ze aangeven en worden ze (als het bewezen wordt) uit hun ambt getrapt. Er is ook software die het gedrag van zorgverleners analyseert. Als daar rare dingen tussen zitten wordt er ook een onderzoek ingesteld.
Dat soort mensen hebben geen UZI-pasquote:Op zondag 2 november 2008 23:51 schreef Stephe het volgende:
[..]
Hoe zie je die controle gebeuren als iemand van een zorgkantoor die factuurtjes uitschrijft, misbruik maakt van je gegevens?
Nee! Dat zou juist afgestraft moeten worden. Er bestaat zoiets als beroepsgeheim voor artsen en ik heb inderdaad nooit toestemming gegeven tegen het uitwisselen van MIJN medische gegevens. Sterker nog, ik heb daar grote bezwaren tegen.quote:Op zondag 2 november 2008 23:41 schreef dotKoen het volgende:
Er worden overigens al jaren in kleinere regio's elektronisch patiëntgegevens uitgewisseld, zonder dat de patiënt daarvan weet of toestemming voor heeft gegeven. Het is daarom goed dat het nu landelijk gereguleerd wordt.
je hebt het over mensen die uit hun ambt gezet kunnen worden bij misbruik. Hoe kun je aantonen dat er misbruik is gemaakt van de situatie?quote:Op zondag 2 november 2008 23:52 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Dat soort mensen hebben geen UZI-pas. Maar op welke vorm van controle doel je? Je eigen controle of die softwareanalyse?
Er staan fouten in het EPD, die zullen er altijd in staan. Het gevaarlijke is dat men blind op het EPD gaat vertrouwen omdat het EPD zo makkelijk toegang geeft tot die informatie. Men is daardoor minder kritisch waardoor bepaalde zaken over het hoofd gezien kunnen worden, ik zou het zelfs voor mogelijk houden dat artsen tegen de klant (of patient, hoe je het ook wil noemen) in gaan als het gaat om de medicatie die zij krijgen. "Ja dokter ik gebruik medicijn X Y en Z. Maar mevrouw, ik zie in uw EPD (die per ongeluk foutief ingevuld is) dat u medicijn W Y en Z gebruikt. Oh dokter, dan zal ik de naam wel verkeerd onthouden hebben."quote:Op zondag 2 november 2008 23:44 schreef dotKoen het volgende:Uiteraard moet je sommige dingen extra controleren, zeker bloedgroepen. Andere dingen zijn nu eenmaal niet zo snel te controleren. Het is niet mogelijk om alle contra-indicaties voor behandeling X in een spoedsituatie te controleren. Het is dan toch handig dat je in het EPD eventuele (zeker absolute) contra-indicaties vind.
Het gaat hier nog steeds om artsen, die inderdaad een beroepsgeheim hebben. Als arts mag je echter wel patientinformatie delen met medebehandelaars. Als jij dus ziek bij een huisartsenpost komt, dan pas kijkt de waarnemend arts naar je dossier. Het is uiteraard niet goed dat dit zonder toestemming in pilotprojecten zat, maar dat het nu wettelijk gereguleerd wordt lijkt me goed.quote:Op zondag 2 november 2008 23:53 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Nee! Dat zou juist afgestraft moeten worden. Er bestaat zoiets als beroepsgeheim voor artsen en ik heb inderdaad nooit toestemming gegeven tegen het uitwisselen van MIJN medische gegevens. Sterker nog, ik heb daar grote bezwaren tegen.
Het is belachelijk dat ze daar op regionaal niveau zomaar mee weg komen en het is schandalig dat ze het er nu op landelijk niveau door proberen te drukken.
En die gaan hier, in dit EPD, nooit inzicht in krijgen? Waarom werken ze dan mee? Staat er überhaupt ergens dat mijn verzekeraar het niet te zien krijgt?quote:Het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) is in 2002 opgericht om het gebruik van ICT in de zorg te stimuleren. Destijds waren er al veel goede initiatieven, maar een centrale regie ontbrak. Samen met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, ICT-leveranciers en overheidsorganisaties zet Nictiz zich in voor de realisatie van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) en andere vormen van landelijke elektronische communicatie. [..]
exact mijn gedachten, morgen gaat de bezwaarbrief de deur uit.quote:Op zondag 2 november 2008 23:50 schreef Yildiz het volgende:
Bij het lezen van die brief, en het adresseren per adres in plaats van per persoon, bekruipt mij onverhoopt het gevoel dat dit met haastige spoed die zelden goed is, uitgevoerd is. Als ik naar de bezwaarbrief kijk ook. Er kon blijkbaar niet eens een antwoordenvelop af.
Het hele nadeel van die spammail, om het zo maar te noemen, is dat iedereen ook nog even een kopie moeten meesturen van hun ID... Handig. Ik had het liever precies andersom gezien, dat mensen dezelfde moeite moesten doen om toestemming te verlenen.
Is het compatible met HL7?quote:Op zondag 2 november 2008 23:28 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ze babbelen met een xml-protocol en via een door de overheid uitgegeven beveiligings certificaat met een centrale website.
Ja dat staat wel ergens jaquote:Op zondag 2 november 2008 23:56 schreef Yildiz het volgende:
Wat 'onderzoek' is al erg interessant.. Op de bijgevoegde folder staat op de achterkant:
'Het informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD is een initiatief van ministerie van VWS, Nictiz en CIBG.
Op de site van Nictiz, bijvoorbeeld, valt het volgende te lezen:
https://www.nictiz.nl/?mid=2&pg=4
[..]
En die gaan hier, in dit EPD, nooit inzicht in krijgen? Waarom werken ze dan mee? Staat er überhaupt ergens dat mijn verzekeraar het niet te zien krijgt?
De UZI-pas is de pas die zorgverleners in een kaartlezer moeten stoppen voordat ze toegang krijgen tot het EPD. Nou, als je nooit bij een zorgverlener bent geweest die wel je dossier heeft ingekeken lijkt me het niet zo'n ingewikkelde zaak.quote:Op zondag 2 november 2008 23:54 schreef Stephe het volgende:
[..]
je hebt het over mensen die uit hun ambt gezet kunnen worden bij misbruik. Hoe kun je aantonen dat er misbruik is gemaakt van de situatie?
En ik weet niet wat een uzipas is.
Wat je beschrijft is zeer zeldzaam. De meeste artsen werken al met elektronisch recepten naar de apotheek verzenden. De kans dat een patient dan toch andere dan de voorgeschreven pillen krijgt is klein. De kans dat een patient niet onthoud wat hij slikt lijkt me groter.quote:Op zondag 2 november 2008 23:54 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Er staan fouten in het EPD, die zullen er altijd in staan. Het gevaarlijke is dat men blind op het EPD gaat vertrouwen omdat het EPD zo makkelijk toegang geeft tot die informatie. Men is daardoor minder kritisch waardoor bepaalde zaken over het hoofd gezien kunnen worden, ik zou het zelfs voor mogelijk houden dat artsen tegen de klant (of patient, hoe je het ook wil noemen) in gaan als het gaat om de medicatie die zij krijgen. "Ja dokter ik gebruik medicijn X Y en Z. Maar mevrouw, ik zie in uw EPD (die per ongeluk foutief ingevuld is) dat u medicijn W Y en Z gebruikt. Oh dokter, dan zal ik de naam wel verkeerd onthouden hebben."
Niet goed? Understatement van de eeuw. Ronduit schandalig komt meer in de richting.quote:Op zondag 2 november 2008 23:55 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Het gaat hier nog steeds om artsen, die inderdaad een beroepsgeheim hebben. Als arts mag je echter wel patientinformatie delen met medebehandelaars. Als jij dus ziek bij een huisartsenpost komt, dan pas kijkt de waarnemend arts naar je dossier. Het is uiteraard niet goed dat dit zonder toestemming in pilotprojecten zat,
Drogargument. Nu is het illegaal slecht geregeld dus het is maar goed dat er regels voor komen.quote:maar dat het nu wettelijk gereguleerd wordt lijkt me goed.
Ik kan er anders niet duidelijk uit halen dat verzekeraars nooit toestemming zullen krijgen.quote:
Het is in de situatie die ik beschrijf niet illegaal, voor zover ik het begrijp. Het gaat daar enkel om artsen en volgens mij is het gewoon legaal dat een waarnemer het dossier van de patient die voor hem zit inkijkt. Ik ben het met je eens dat in de nieuwe situatie het toevoegen van andere zorgverleners wellicht risicovoller is.quote:Op maandag 3 november 2008 00:02 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Niet goed? Understatement van de eeuw. Ronduit schandalig komt meer in de richting.![]()
[..]
Drogargument. Nu is het illegaal slecht geregeld dus het is maar goed dat er regels voor komen.![]()
En we hebben het dus niet alleen over artsen maar ook over fysiotherapeuten, podotherapeuten, ergotherapeuten, assistenten etc.
Er staat me iets bij dat bijvoorbeeld verplegers niet meer dan drie keer per zoveel tijd in een medisch dossier van een BN'er mogen kijken. Na die drie keer gaat er blijkbaar iets gebeuren. Maar dan nog, dan kan men zomaar van het vriendje van dochterlief even het medisch dossier natrekken?quote:Op zondag 2 november 2008 23:54 schreef Stephe het volgende:
[..]
je hebt het over mensen die uit hun ambt gezet kunnen worden bij misbruik. Hoe kun je aantonen dat er misbruik is gemaakt van de situatie?
En ik weet niet wat een uzipas is.
En je denkt niet dat die functie enorm vaak ge-/misbruikt gaat worden in situaties waar het niet strict noodzakelijk is?quote:Op maandag 3 november 2008 00:06 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Het is in de situatie die ik beschrijf niet illegaal, voor zover ik het begrijp. Het gaat daar enkel om artsen en volgens mij is het gewoon legaal dat een waarnemer het dossier van de patient die voor hem zit inkijkt. Ik ben het met je eens dat in de nieuwe situatie het toevoegen van andere zorgverleners wellicht risicovoller is.
Ik had dan ook liever gezien dat je bij elke nieuwe behandelaar schriftelijk toestemming geeft en dat het EPD zich beperkte tot artsen (zowel specialisten als huisartsen) en apotheken. Alleen bij spoed kan een arts dan toegang forceren, volgens het comply or explain-principe.
Daar zou ik al minder bezwaar tegen hebben inderdaad. Hoewel ik nog steeds niet inzie waarom de apothekersassistente zou moeten kunnen zien dat ik me een pornopoes heb laten aanmeten.quote:Op maandag 3 november 2008 00:06 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Het is in de situatie die ik beschrijf niet illegaal, voor zover ik het begrijp. Het gaat daar enkel om artsen en volgens mij is het gewoon legaal dat een waarnemer het dossier van de patient die voor hem zit inkijkt. Ik ben het met je eens dat in de nieuwe situatie het toevoegen van andere zorgverleners wellicht risicovoller is.
Ik had dan ook liever gezien dat je bij elke nieuwe behandelaar schriftelijk toestemming geeft en dat het EPD zich beperkte tot artsen (zowel specialisten als huisartsen) en apotheken. Alleen bij spoed kan een arts dan toegang forceren, volgens het comply or explain-principe. Ik zie namelijk werkelijk niet in waarom een fysiotherapeut toegang moet hebben. Een goed communicatiesysteem tussen de fysio en de huisarts lijkt me dan wel meer dan welkom, wellicht met dezelfde technologie.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.There is no love sincerer than the love of food.
Daar geloof ik niks van. In ieder automatiseringssysteem waarbij on-ervaren gebruikers (en dat zijn artsen op het gebied van gegevensinvoer) gegevens in kunnen voeren worden regelmatig fouten gemaakt. Zowel aan de invoerzijde als aan de interpretatiezijde.quote:Op zondag 2 november 2008 23:59 schreef dotKoen het volgende:
Wat je beschrijft is zeer zeldzaam.
Zie boven.quote:De kans dat een patient dan toch andere dan de voorgeschreven pillen krijgt is klein.
Nogal een wilde aanname, de klant zal juist het meest begaan met de kwaliteit van het product (zorg) dat hij ontvangt.quote:De kans dat een patient niet onthoud wat hij slikt lijkt me groter.
http://www.nu.nl/news/181(...)itten_op_straat.htmlquote:Gegevens 12 miljoen Britten op straat
Uitgegeven: 2 november 2008 07:08
Laatst gewijzigd: 2 november 2008 19:23
LONDEN - De Britse overheid heeft een belangrijk computersysteem met onmiddellijke ingang moeten sluiten, nadat een geheugenstick met gebruikersnamen en wachtwoorden van 12 miljoen burgers in een parkeerplaats was gevonden.
Dat meldden Britse media zondag.
Via de inmiddels afgesloten website krijgen burgers met hun wachtwoorden toegang tot honderden overheidsdiensten, zoals belastingteruggave, recht op pensioenen en kinderbijslag.
Volgens de overheid is het veiligheidssysteem niet gekraakt. De regering onderzoekt hoe het voorval heeft kunnen gebeuren en neemt de zaak hoog op.
Groot-Brittannië heeft al meerdere malen te maken gehad met verloren privé-gegevens van burgers. De grootste zaak was in november vorig jaar. Toen verloor de belastingdienst de gegevens van 25 miljoen burgers.
(c) ANP
volgens mij heb jij wel een afgebroken dildo.quote:Op maandag 3 november 2008 00:12 schreef zhe-devilll het volgende:
En wie zegt dat dit systeem goed bewaakt is?
Wat als men dit kan hacken, en dingen veranderd?
Of stel er werkt een bekende bij een ziekenhuispost, of apotheek, en diegene wil even inzage in je gegevens en ziet vage dingen als, kwam in ziekenhuis met afgebroken dildo in kont...
ja ik noem ook maar wat hoor...
Niet dat ik een dildo heb ofzo, maar bij wijze van spreken.
Ze willen een centraal systeem maken maar waarom?
Ik ben er niet zo voor eerlijk gezegd.
nee...
Dat kan dus volgens mij, wat mij niet zo erg handig lijkt. Het mag uiteraard niet, en ik gok dat het toezicht best streng is (juist omdat het zo goed wordt bijgehouden). Bijvoorbeeld: tijdens mijn verpleegstage (ik ben geneeskundestudent) kreeg ik een wachtwoord voor het EPD binnen het ziekenhuis. In principe om patienten bepaalde meetwaarden te vertellen, in overleg met de arts mocht dat. Ik ging het even proberen, maar ik kon dus alle gegevens van de patienten zien. Niet alleen die van de afdeling, maar ook die van de rest van het ziekenhuis, wat ik even uitgeprobeerd heb met mijn eigen dossier. Uiteraard waren alle zorgverleners (in opleiding) die ik tegenkwam erg professioneel en zouden ze mi nooit onnodige gegevens bekijken, toch is het erg slordig.quote:Op maandag 3 november 2008 00:07 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Er staat me iets bij dat bijvoorbeeld verplegers niet meer dan drie keer per zoveel tijd in een medisch dossier van een BN'er mogen kijken. Na die drie keer gaat er blijkbaar iets gebeuren. Maar dan nog, dan kan men zomaar van het vriendje van dochterlief even het medisch dossier natrekken?
Daar zijn we nog niet uit, maar het lijkt erop dat als hij het opvraagt alles te zien is.quote:Op maandag 3 november 2008 00:13 schreef agter het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met medisch 'geheime' gegevens?
Kan mijn fysiotherapeut de verslagen van mijn psyocholoog inzien?
Daar ben ik dan niet zo voor.quote:Op maandag 3 november 2008 00:17 schreef Repeat het volgende:
[..]
Daar zijn we nog niet uit, maar het lijkt erop dat als hij het opvraagt alles te zien is.
Dat meen je nietquote:Op maandag 3 november 2008 00:14 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Dat kan dus volgens mij, wat mij niet zo erg handig lijkt. Het mag uiteraard niet, en ik gok dat het toezicht best streng is (juist omdat het zo goed wordt bijgehouden). Bijvoorbeeld: tijdens mijn verpleegstage (ik ben geneeskundestudent) kreeg ik een wachtwoord voor het EPD binnen het ziekenhuis. In principe om patienten bepaalde meetwaarden te vertellen, in overleg met de arts mocht dat. Ik ging het even proberen, maar ik kon dus alle gegevens van de patienten zien. Niet alleen die van de afdeling, maar ook die van de rest van het ziekenhuis, wat ik even uitgeprobeerd heb met mijn eigen dossier. Uiteraard waren alle zorgverleners (in opleiding) die ik tegenkwam erg professioneel en zouden ze mi nooit onnodige gegevens bekijken, toch is het erg slordig.
In de nieuwe situatie met het EPD zou ik ten eerste al geen toegang omdat ik (nog) geen zorgverlener was. Was ik dat wel, dan kreeg ik een persoonlijk wachtwoord (het wachtwoord wat ik tijdens mijn stage kreeg was volgens mij het algemene 'stagair-wachtwoord') én werd bijgehouden van wie ik allemaal de dossiers aan het openen was. Mijn begeleider zou die lijst kunnen checken.
Dat soort dingen gaan onherroepelijk misbruikt worden. Ik heb dus bij een soort service afdeling gewerkt van een groot zorgkantoor, en ik kreeg als vakantiewerker gewoon een super-user account (!), ik kon de complete ziektegeschiedenis van mensen afleiden uit het overzicht van instellingen waar zij in hebben verbleven. Via via, heb ik toen ook vernomen dat heel veel artsen problemen hebben met het centrale administratiesysteem (AZR) en ook regelmatig kregen zij een super-user account als work-around bij zaken waar zij volgens hun certificaat geen toestemming voor hadden om het in te mogen zien.quote:Op maandag 3 november 2008 00:06 schreef dotKoen het volgende:
Ik had dan ook liever gezien dat je bij elke nieuwe behandelaar schriftelijk toestemming geeft en dat het EPD zich beperkte tot artsen (zowel specialisten als huisartsen) en apotheken. Alleen bij spoed kan een arts dan toegang forceren, volgens het comply or explain-principe.
En dat betekent dat de AWBZ niet meer nodig is ofzoquote:Op maandag 3 november 2008 00:20 schreef MinderMutsig het volgende:
Het valt me overigens nog mee dat ik nog niemand het argument heb horen aandragen dat middels dit systeem ook gelijk de belastingaftrek voor chronisch zieken en gehandicapten gereguleerd kan worden.
You gotta be kiddin' me!quote:Op maandag 3 november 2008 00:20 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat soort dingen gaan onherroepelijk misbruikt worden. Ik heb dus bij een soort service afdeling gewerkt van een groot zorgkantoor, en ik kreeg als vakantiewerker gewoon een super-user account (!), ik kon de complete ziektegeschiedenis van mensen afleiden uit het overzicht van instellingen waar zij in hebben verbleven. Via via, heb ik toen ook vernomen dat heel veel artsen problemen hebben met het centrale administratiesysteem (AZR) en ook regelmatig kregen zij een super-user account als work-around bij zaken waar zij volgens hun certificaat geen toestemming voor hadden om het in te mogen zien.
Het is ook erg handig voor je bedrijfsarts, dat hij zo alle medische verslagen in kan zien...denk ik zo.quote:Op maandag 3 november 2008 00:20 schreef MinderMutsig het volgende:
Het valt me overigens nog mee dat ik nog niemand het argument heb horen aandragen dat middels dit systeem ook gelijk de belastingaftrek voor chronisch zieken en gehandicapten gereguleerd kan worden.
In Noorwegen wordt standaard alles wat met gyn en psych te maken heeft geblokkeerd (en het is ook niet te zien dat er informatie beschikbaar is) voor mensen die de verkeerde rol hebben (role based access control).quote:Op maandag 3 november 2008 00:17 schreef Repeat het volgende:
[..]
Daar zijn we nog niet uit, maar het lijkt erop dat als hij het opvraagt alles te zien is.
Ik kon m'n certificaat zelfs uit een verborgen map kopiëren vanaf de C-schijf, en had het denk ik zo op mijn eigen computer kunnen installeren. Daar heb ik ze toen maar op gewezen maar goed, geen idee of daar ooit wat mee gedaan is. Het ging hierbij overigens wel over een systeem dat nog in ontwikkeling was (maar wel al in de productie gebruikt werd), dus wellicht dat het na 10 jaar doorontwikkeling wel een heel stuk veiliger zou zijn, maar nu was het nog zo lek als een mandje.quote:
volledig mee eens... nu moet ik morgen bij de AH dat ding nog eens copyen voor mijn gezinsleden en nog 4 enveloppen halen. gvd kut werk. Ben het ook wel eens met de argumentatie hierboven.quote:Op zondag 2 november 2008 23:50 schreef Yildiz het volgende:
Bij het lezen van die brief, en het adresseren per adres in plaats van per persoon, bekruipt mij onverhoopt het gevoel dat dit met haastige spoed die zelden goed is, uitgevoerd is. Als ik naar de bezwaarbrief kijk ook. Er kon blijkbaar niet eens een antwoordenvelop af.
Het hele nadeel van die spammail, om het zo maar te noemen, is dat iedereen ook nog even een kopie moeten meesturen van hun ID... Handig. Ik had het liever precies andersom gezien, dat mensen dezelfde moeite moesten doen om toestemming te verlenen.
Valt een bedrijfarts ook onder een zorgverlener? Lijkt me eigenlijk niet maar het zou kunnen.quote:Op maandag 3 november 2008 00:23 schreef agter het volgende:
[..]
Het is ook erg handig voor je bedrijfsarts, dat hij zo alle medische verslagen in kan zien...denk ik zo.
Vooral als je op psychische gronden thuis zou zitten of zo, kan hij lekker lezen wat je te bespreken hebt met je psych.
En via de bedrijfsarts kan het ook makkelijk naar je werkgever...toch? Ook al mag dat officieel niet, een slip of the tong is zo gemaakt...
Breek me de bek niet open over wat je als bijv. IT-consultant allemaal te zien krijgt in dat soort systemen.quote:
Het is een officiele arts...quote:Op maandag 3 november 2008 00:30 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Valt een bedrijfarts ook onder een zorgverlener? Lijkt me eigenlijk niet maar het zou kunnen.
De Dermatoloog is meestal degene die je soa's behandelt..quote:Op maandag 3 november 2008 00:29 schreef BadBadPresident het volgende:
[..]
volledig mee eens... nu moet ik morgen bij de AH dat ding nog eens copyen voor mijn gezinsleden en nog 4 enveloppen halen. gvd kut werk. Ben het ook wel eens met de argumentatie hierboven.
1: Wat heeft mijn dermatoloog te maken met mijn soas bijv. waarom zou die toegang moeten hebben tot al mijn gegevens?
Eenschquote:2: Ik heb geen vertrouwen dat het systeem goed beveiligd wordt.
Opt-out heet dat. Dat wat Klink bij het donorregister niet wilde, ondanks dat het veel levens kan schelen.. hypocriete man die Klink.quote:3: Het lijkt allemaal erg haastig gedaan. 1 brief voor alle bewoners van 1 huis en je moet antwoorden om er niet in de te komen. Erg hinderlijk.
Je kan wel zien wie er in je dossier heeft gekeken zeggen ze, maar kun je ook zien wat ze bekeken hebben?quote:4: Wat de ene arts schrijft kan heel anders geinterpeteerd worden door een andere arts. Mijn huisarts komt bijv uit Frankrijk en heeft haar notities in haar systeem eens laten zien over mij. Word je niet echt wijzer van, geloof me.
Ik hoop dat er tig en tig mensen bezwaar maken en ook dat de 1e kamer het terugfluit. Lekkere blamage voor die Klink.quote:Er wordt heel rooskleurig en positief gedaan over het systeen in de brief en dat staat me ook niet aan. Ze vertellen helemaal niets over de mogelijke risico's en dat stoort me eigenlijk enorm.
Compleet met onthullende uitzendingen van Zembla, verontwaardigde politici, artsen die voor een tuchtcommissie komen en ziekenhuizen die zeggen dat het nooit meer zal gebeuren.quote:Op maandag 3 november 2008 00:37 schreef agter het volgende:
Laat eerst de kinderziektes maar eens genezen worden..
http://www.infoepd.nl/inf(...)nt_bezwaar_maken.phpquote:Als u gegevens in uw dossier bij een bepaalde zorgverlener wilt afschermen, kunt u deze zorgverlener hierom vragen. Hij is verplicht om hieraan mee te werken.
Maar hij verleent geen zorg, hij controleert alleen in opdracht van je werkgever.quote:
Ja...dat is zo.quote:Op maandag 3 november 2008 00:51 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Maar hij verleent geen zorg, hij controleert alleen in opdracht van je werkgever.
Ik ben net die site met info aan het lezen over het EPD.quote:Op maandag 3 november 2008 00:54 schreef MinderMutsig het volgende:
Toch lijkt het me wel leuk als je als zorgverlener een melding in het systeem kunt maken voor andere zorgverleners dat ze toch echt even in het dossier van Dhr. Jaspers moeten kijken omdat hij nieuwe röntgenfoto's heeft waarop hij niet alleen een speelgoedautootje maar zelfs een volledige speelgoedtrein in zijn anus heeft.
Dat is toch net even wat makkelijker dan stiekem een kopietje moeten maken voor in de koffiekamer en het scheelt printen en dus gemeenschapsgeld.
Uiteraard komt dat voor: opmerkelijk patientmateriaal (en dan gaat het vooral om serieuze dingen) wordt gebruikt voor onderwijs of om aan collega's te laten zien. Dat gebeurt echter altijd anoniem. Er zijn echt geen artsen die heel hard gaan rondbazuinen dat patient X een speelgoedtrein in z'n rectum heeft gestopt, maar wellicht laat hij de interessante CT van patient Y wel geanonimiseerd in zijn college zien.quote:Op maandag 3 november 2008 00:54 schreef MinderMutsig het volgende:
Toch lijkt het me wel leuk als je als zorgverlener een melding in het systeem kunt maken voor andere zorgverleners dat ze toch echt even in het dossier van Dhr. Jaspers moeten kijken omdat hij nieuwe röntgenfoto's heeft waarop hij niet alleen een speelgoedautootje maar zelfs een volledige speelgoedtrein in zijn anus heeft.
Dat is toch net even wat makkelijker dan stiekem een kopietje moeten maken voor in de koffiekamer en het scheelt printen en dus gemeenschapsgeld.
Dit gaat als het goed is veranderen, men krijgt straks een wachtwoord waarmee je je eigen gegevens kunt inzien. Dat zal het gebruik van afkortingen als BNU of DSM? wel vergrotenquote:Op maandag 3 november 2008 00:57 schreef agter het volgende:
Wil je weten wat er allemaal in JOUW dossier staat? Dan moet je daar een aanvraag voor indienen bij het informatiepunt BSN.
Zit straks dus iedereen op google te zoeken wat hij in zijn dossier heeft staan...quote:Op maandag 3 november 2008 01:00 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Dit gaat als het goed is veranderen, men krijgt straks een wachtwoord waarmee je je eigen gegevens kunt inzien. Dat zal het gebruik van afkortingen als BNU of DSM? wel vergroten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |