abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_62886062
quote:
5 juni 2004
Eén landelijk elektronisch dossier voor patiëntengegevens, dat zowel specialisten als huisartsen en apothekers kunnen raadplegen. In 2006 moet het een feit zijn.
quote:
9 augustus 2005
Artsen zijn huiverig voor invoering van het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) uit vrees voor schadeclaims. Ze zijn bang dat medische fouten makkelijker aan het licht komen en sneller dan nu leiden tot eisen om schadevergoeding.
quote:
26 juni 2007
De doelstelling van het kabinet om het elektronisch patiënten dossier (EPD) in 2009 in te voeren, is niet haalbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young en Doxis Informatiemanagers onder bijna twaalfhonderd huisartsen, specialisten, apothekers en andere medici.
,,Onze rondgang onder medici toont aan dat de minister van Volksgezondheid nog een lange weg heeft te gaan om die doelstelling te halen'', aldus Nico Huizing, partner bij Ernst & Young. ,,Er zijn veel hobbels te nemen. Het is bijvoorbeeld nog niet volledig duidelijk welke informatie in het elektronisch medicatiedossier (EMD) wordt opgenomen.''
quote:
8 april 2008
Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen jaren verkeerde medicijnen gekregen of een verkeerde operatie ondergaan.
Dat schat patiëntenvereniging NPCF. Die fouten hadden voorkomen kunnen worden als de behandelend arts de juiste gegevens van de patiënt had gehad. De oplossing lijkt zo simpel: artsen en apothekers moeten informatie met elkaar uitwisselen. Dat kan makkelijk als alle patiëntendossiers niet meer op papier worden bijgehouden, maar digitaal. Zo raken dossiers niet kwijt en worden overschrijffouten voorkomen.
quote:
6 mei 2008
Huisartsen of apothekers die een fout maken in het medisch dossier van een patiënt zijn aansprakelijk wanneer daardoor een andere arts een fout maakt.
Dat schrijft minister Klink (volksgezondheid) in een brief aan diverse beroepsorganisaties in de zorg.

De minister schrijft nu dat artsen ‘aansprakelijk kunnen zijn voor fouten in de behandeling die ontstaan door ontbrekende of onjuiste informatie’. Iedereen moet zorgen dat er geen fouten in een medisch dossier staan. Ook zijn artsen zelf aansprakelijk wanneer die informatie bij onbevoegden terecht komt. Alleen wanneer er door bijvoorbeeld een storing in het landelijk systeem iets mis gaat, geldt dat niet.
quote:
21 september 2008
Al jaren wordt er over de invoering gesteggeld: het elektronisch patiëntendossier. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wist het zeker bij zijn aantreden: nu moest het maar eens afgelopen zijn.

Maar is het nu ook echt afgelopen? Of begint het hele circus weer van begin af aan?


1. Inleiding
Zomaar een greep uit wat nieuwsberichten vanaf 2004 over het EPD, het Electronisch Patientendossier, dat ingevoerd had moeten worden dit najaar.
Verschillende ziekenhuizen zouden intern gaan testen, uitgezocht werd hoe het met aansprakelijkheid, inzichtelijkheid en veiligheid zat, maar uiteindelijk, nu het volgens de minister, bijna zover is, beginnen de betrokken partijen tegen te stribbelen.
Wat is er mis met het EPD? Waarom is deze ‘messias’ die enkele jaren geleden als dé oplossing voor medische fouten geïntroduceerd werd ineens ‘verouderd’ of ‘onveilig’?

2. Even samenvatten
Het Electronisch Patienten Dossier (EPD) moet een middel worden om de gezondheidszorg te ontlasten én het aantal medische fouten terug te dringen.
In het EPD komen alle medische gegevens van een patient te staan:
• Ziektes een aandoeningen
• Historie van doktersbezoeken en bijbehorende diagnoses en medicatie-voorschriften
• Informatie over medicijnallergieën
• Enzovoorts.
Door bijvoorbeeld het medicijngebruik van een patiënt in te zien, kan een andere arts bij opname controleren of hij de patient bepaalde medicijnen wel of niet kan geven. Sommige medicijnen gaan namelijk niet samen of een patient kan uiteraard allergisch of overgevoelig zijn voor een bepaald soort medicijnen. Met het EPD moet voorkomen worden dat patiënten medicijnen krijgen toegediend waar ze absoluut niet beter van worden.

3. Wat is er mis?
Wat er precies mis is met het de hemel ingeprezen EPD is niet direct duidelijk als je alleen afgaat op de krantenartikelen die verschijnen in AD en Volkskrant. Snel denk je dan “Die artsen moeten niet zeuren, je moet toch érgens beginnen?” Maar als je je er iets meer in verdiept, als informatiekundige vanuit het oogpunt van de medische wereld, komt er een hoop informatie over je af als je de ‘waarom-vraag’ stelt.

3.1. Paardentram
Op vrijdag 1 augustus verscheen er in de krant een aankondiging van een artikel in “Medisch Contact”, een tijdschrift voor en door mensen in de gezonheidszorg. Twee adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) verklaren hierin: “Het systeem voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) dat minister Ab Klink wil invoeren, is al bij voorbaat verouderd.”
Volgens de twee adviseurs maakt de in het wetsvoorstel beschreven infrastructuur geen gebruik van internet, maar is het een gesloten systeem met eigen beveiligde datalijnen. Op deze manier is het moeilijk patiënten toegang te geven tot hun eigen dossier en is het systeem niet toekomstbestendig.
“Hoewel het om een kaderwet gaat, beslaat de minutieuze beschrijving van de infrastructuur van het schakelpunt een belangrijk deel van het wetsvoorstel. De beschreven infrastructuur maakt geen gebruik van het openbare internet: het is een gesloten systeem met eigen beveiligde, datalijnen. Het heeft weinig of niets van doen met een integraal EPD en is meer een systeem voor het elektronisch opvragen van uittreksels uit het patiëntendossier.”
Er zijn inmiddels meerdere alternatieven op de markt, zoals Microsoft Healthvault en zelfs Google-Health die wel gebruik maken van het internet. Via een https-verbinding is het veilig en makkelijk voor alle deelnemers in het EPD-circuit (van patient tot arts tot zorgverzekeraar) mogelijk om informatie snel in te zien. Via de door de wet vastgestelde beveiligde interne datacircuits wordt aan het hele idee van ‘voor iedereen bereikbaar, waar en wanneer dan ook’ totaal niet voldaan.

3.2 Kinderziektes of grove fouten?
Ook zijn er naast het feit dat het een gesloten systeem betreft, nog meer zaken die de invoering van het EPD op korte termijn onmogelijk maken.
In het Medisch Contact nummer 63, waarin een ander artikel (zie bijlage 2) staat gedrukt, is te lezen dat het EPD nog niet te verwezenlijken is door een aantal zaken.
Diverse partijen zijn bezig met het ontwikkelen van een patientendossier . Deze partijen hebben allemaal een ander doel of insteek voor ogen waardoor er in feite verschillende producten op de markt komen die volgens de verschillende producenten allemaal het EPD zijn.

3.3 Schoenmaker, blijf bij je leest!
De rol van de overheid moet volgens de schrijvers van het stuk niet zijn het invullen van het systeem, maar het “meedenken en bijsturen”. Zij moeten er zijn om standaarden vast te stellen zodat de softwareontwikkelaar(s) zich daar aan kunnen houden. Zodra een nieuw ontwikkeld EPD voor alle instanties werkt, kan het in zo’n geval makkelijker worden aan elkaar worden gekoppeld dan wanneer elk ziekenhuis zijn eigen formaten, velden en documenttypes hanteert.
Ook moet de ICT-sector niet voor ‘het veld’, zoals de schrijver van het stukje de betrokken instanties noemt, gaan denken. De mensen die er mee moeten gaan werken, (huisartsen, specialisten, apothekers en zorginstanties) zijn degenen die om de tafel moeten gaan zitten om een eenduidig systeem te kunnen ontwikkelen wat precies doet wat men in de praktijk nodig heeft.
En dat is waarvoor wij hier zitten, als informatiekundigen: het eenduidig in kaart brengen wat ‘het veld’ wil. Wij zijn degenen die aan de ‘echte’ ICT-mensen moeten vertalen wat de betrokkenen willen. Wat er moet kunnen en ook wat er vooral NIET moet kunnen, bijvoorbeeld met het oog op veiligheid en betrouwbaarheid, de twee zaken waarop het hele EPD kan falen of slagen.

3.2 Betrouwbaarheid voor alles!
Een voorbeeld voor hoe de betrouwbaarheid van de informatie in het systeem geschaad kan worden is het volgende. De heer dr. C.A. van Donselaar, schrijver van laatsgenoemde artikel, heeft het over een ‘Informatie-explosie’, wat inhoudt dat álles wat los en vastzit over een patient in het EPD zal worden opgenomen. Hier zullen ook foute diagnoses, te vroeg gestelde en incomplete diagnoses en ga zo maar door tussen kunnen zitten.
Veel van deze informatie zal totaal niet relevant zijn voor een directe vraag die een arts heeft bij het raadplegen van het EPD. Een efficiënte manier van filteren is er voor het EPD niet gevonden waardoor een informatiezoeker door de bomen het bos niet meer zal zien en zo zonder het te weten wellicht incomplete of foute informatie zal gebruiken voor voortzetting van medicatie of andere vorm van behandeling.
Ook is het idee opgevat van een ‘slim en meedenkend systeem’. Een systeem dat nieuwe en afwijkende uitslagen markeert voor een opener van het dossier, zodat deze hiermee rekening kan houden bij het opstellen van een behandelingsplan of zelfs een ontslagbrief. De ICT-ers hebben dit opgelost met een ‘What is new-rubriek’ op de ik neem aan de overzichtspagina van een patentien-dossier. Echter, ook hier kan een hoop vervuiling ontstaan als alles wat los en vastzit naar het EPD wordt geïmporteerd. ‘Het veld’ vindt dat hier een slimmere oplossing voor moet komen, wederom een eenduidige oplossing.

3.3 Wie de schoen past….
Het bekende gezegde is hier nog een groot vraagstuk, want wie heeft die schoen gepast zodra het EPD in werking is getreden?
Duidelijk is geworden dat meneer Klink (en de meerderheid van de Kamer) vindt dat de artsen verantwoordelijk zijn voor het maken en onderhouden van het EPD. Met het EPD kunnen door de mogelijkheid om bezoeken en wijzigingen te loggen medische fouten sneller aan het licht komen (ook hier is een hele discussie over ontstaan aangezien men bang is voor Amerikaanse praktijken met betrekking tot schadeclaims, maar dat is weer een heel andere discussie), dat is een feit.
Maar wie is er verantwoordelijk voor fouten in het programma ‘EPD’. Zijn dat de bouwers? Neemt de overheid de schuld op zich als door een programma of rekenfout verkeerde diagnoses en medicaties worden vastgesteld? Wat als de informatie, zoals eerder genoemd bij de “informatie-explosie” zo talrijk en onoverzichtelijk is dat de relevante informatie in een zee van irrelevante informatie zwemt? Wat als er een dode valt? Wie heeft dán die schoen aangetrokken?
Voordat een immens en allesomvattend systeem wordt geïmplementeerd moet duidelijk zijn wie bij welk soort gevallen de volledige of gedeelde aansprakelijkheid op zich moet nemen.
4. En zo kunnen we nog wel even doorgaan… (afsluiting)
Als je je dus verdiept in de hoe’s en waarommen van de angst van artsen en specialisten omtrent het EPD, kun je wel begrijpen dat de artsen willen weten waar ze aan toe zijn voordat ze in het diepe gegooid worden. De bovengenoemde zaken zijn nog maar het topje van de ijsberg, maar wel de grootste struikelblokken van dit moment.
Wat er ‘kortweg’ nog moet gebeuren is in het voorwerk alleen al weer jaren opnieuw overleggen en vergaderen. Hopelijk met meer informatiekundigen en een terughoudende rol in het ontwikkelproces van de Overheid.
Het is aan ‘het Veld’ en de Informatiekundigen om een systeem te ontwerpen dat alles kan wat nodig is, dat alles zal kunnen wat in de toekomst nodig is (makkelijk aanpasbaar) en wat bovenalles eenduidig is.
Alle ziekenhuizen in Nederland, elke huisartsenpost en elke zorgverzekeraar moet op hetzelfde netwerk in kunnen loggen en precies dezelfde informatie als kunnen bekijken, zonder dat er verschillende versies van bestaan. Één versie, één bestand, maar niet één jaar…
Voordat we zover zijn moet er nog heel wat gebeuren, en wie weet, als we over 4 jaar afgestudeerd zijn, kunnen ook wij nog ons steentje bijdragen. De messias laat dus hopelijk nog even op zich wachten…


Bronnen hierbij:

Bij voorbaat Achterhaald!

en

ICT als Zorgenkind
Ja doei.
pi_62886794
Merci moblo. Duidelijk stuk.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 2 november 2008 @ 17:58:43 #53
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_62886857
Lullige is dat de mensen die er potentieel het meeste nut van kunnen ondervinden, nl. patiënten met een waslijst aan medische geschiedenis en enorm divers medicijngebruik, ook het meeste te verliezen hebben als er dingen op straat belanden. Maar het is natuurlijk wel erg nuttig als na een auto-ongeluk direct de juiste gegevens van een patiënt beschikbaar zijn
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_62887160
quote:
Op zondag 2 november 2008 17:30 schreef motorbloempje het volgende:
....
Ik lees niks over de veiligheid toch?
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_62887226
ik heb ook nergens gezegd dat mijn artikeltje antwoord op álles geeft alleen wat algemene informatie over het EPD en waarom artsen zo falicant tegen zijn.

En wat bedoel je met veiligheid?
Het geheim blijven van informatie of de faalbaarheid van het systeem als het gaat om medische informatie met betrekking tot de patient?
Ja doei.
pi_62887230
quote:
Op zondag 2 november 2008 17:58 schreef Hyperdude het volgende:
Lullige is dat de mensen die er potentieel het meeste nut van kunnen ondervinden, nl. patiënten met een waslijst aan medische geschiedenis en enorm divers medicijngebruik, ook het meeste te verliezen hebben als er dingen op straat belanden. Maar het is natuurlijk wel erg nuttig als na een auto-ongeluk direct de juiste gegevens van een patiënt beschikbaar zijn
Dan zorg je dus dat je duidelijk in je agenda, op een briefje in je portemonnee of op zo'n medische armband die informatie hebt staan. Dan is die informatie altijd bij de hand en heb je geen elektronisch dossier nodig.
Zo doe ik het in ieder geval wel. Zowel in mijn autopapieren als in mijn agenda als in mijn portemonnee zitten kaartjes waar op staat wat ik heb, welke medicijnen in gebruik, bij welke artsen ik onder behandeling sta en wie gebeld moet worden in geval van nood.

[ Bericht 0% gewijzigd door MinderMutsig op 02-11-2008 18:35:02 ]
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62887639
tvp

Morgen ff doorlezen en evt. bezwaar indienen
pi_62887819
Ik ga zeker weten bezwaar indienen. Er zijn genoeg redenen al opgenoemd hier. Ik vraag me wel af wat er gebeurt met mensen die bezwaar maken. Daar wordt vast een aantekening van gemaakt in een 1 of ander geheim dossier .
pi_62889001
quote:
Op zondag 2 november 2008 18:35 schreef Tristessa het volgende:
Ik ga zeker weten bezwaar indienen. Er zijn genoeg redenen al opgenoemd hier. Ik vraag me wel af wat er gebeurt met mensen die bezwaar maken. Daar wordt vast een aantekening van gemaakt in een 1 of ander geheim dossier .
Je gegevens worden opgenomen in weetikveel wat voor bestand, dat staat onderaan dat formulier. Daarvoor moet je dus een week later weer een brief schrijven, om je gegevens uit dat bestand te laten verwijderen. Volgens de WBP zou dat moeten kunnen als ik me niet vergis.
pi_62889246
Slechte poll. Ik mis de optie "Ik heb me nog niet ingelezen in de voor- en nadelen".
pi_62889382
Natuurlijk maak ik bezwaar. Dit is weer een prestige project dat er maar snel doorgeramd moet worden. Over een jaar of 3 krijgen we weer een enquete en zien we dat het volledig geflopt is. Dat is wel nadat de gegevens van 6 miljoen mensen landelijk zijn verspreid.
stupidity has become as common as common sense was before
pi_62889429
'Door het bezwaarformulier te ondertekenen geeft u ook toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens.'

Wat ze nu met deze zin bedoelen... ik moet toestemming geven om deze gegevens volgens de wet te laten verwerken (lijkt me niet meer dan normaal toch?), kom ik in een database of....?
pi_62890842
quote:
Op zondag 2 november 2008 18:11 schreef motorbloempje het volgende:
ik heb ook nergens gezegd dat mijn artikeltje antwoord op álles geeft alleen wat algemene informatie over het EPD en waarom artsen zo falicant tegen zijn.

En wat bedoel je met veiligheid?
Het geheim blijven van informatie of de faalbaarheid van het systeem als het gaat om medische informatie met betrekking tot de patient?
Met veiligheid bedoel ik het geheim blijven van informatie in de eerste plaats, het juiste interpreteren van de informatie in het dossier ben ik minder bang voor, daar heb ik wel vertrouwen in.
quote:
Op zondag 2 november 2008 19:30 schreef LinkseFrieseVegetarier het volgende:
Slechte poll. Ik mis de optie "Ik heb me nog niet ingelezen in de voor- en nadelen".
Eerst inlezen dan stemmen
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_62890867
quote:
Op zondag 2 november 2008 19:37 schreef Sloggi het volgende:
'Door het bezwaarformulier te ondertekenen geeft u ook toestemming om uw persoonsgegevens te verwerken in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens.'

Wat ze nu met deze zin bedoelen... ik moet toestemming geven om deze gegevens volgens de wet te laten verwerken (lijkt me niet meer dan normaal toch?), kom ik in een database of....?
Ze slaan ergens op dat je bezwaar heb neem ik aan.
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_62892139
aannemen dat ze in een systeem als het EPD als jou wat gebeurt meteen de juiste en goede informatie voorhanden hebben is ook vrij naief anders, Droogdok.

het is makkelijker te stellen dat de artsen en zorgverzekeraars zich houden aan hun geheimhoudingsplicht, dan dat in het web van beschikbare EPD's op dit moment enige vorm van duidelijke structuur te vinden is
Ja doei.
pi_62893620
Maareuh, zijn hier meer mensen die ook die brief nog niet hebben gekregen?
pi_62893703
Wij hebben hem ook gehad

maar grote kans dat ik bezwaar ga maken

het is nog zo ontzettend niet grote-schaal-compatible
Ja doei.
pi_62893830
Ik ga bezwaar maken, vind het te onveilig en onduidelijk. Ik wil zelf kunnen bepalen wie mijn info krijgt, en niet dat b.v. mijn tandarts precies kan zien dat ik ooit bepaalde dingen gedaan of gehad heb die geheel los staan van de behandeling aan mijn gebit.
pi_62894258
quote:
Op zondag 2 november 2008 21:41 schreef Locusta het volgende:
Maareuh, zijn hier meer mensen die ook die brief nog niet hebben gekregen?
Hij was niet geadresseerd, misschien heb je een sticker op je deur en hebben ze hem daarom niet bij je bezorgd?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62895111
quote:
Op zondag 2 november 2008 22:02 schreef MinderMutsig het volgende:
Hij was niet geadresseerd, misschien heb je een sticker op je deur en hebben ze hem daarom niet bij je bezorgd?
Hmmm..... niet gezien
Zal nog eens ff goed zoeken.

/Edit: en nee, we hebben geen sticker op de deur. Zat 'ie tussen de reclamefolders dan ofzo?
pi_62895497
Bij mij niet.
Het is gewoon zo'n 'aan de bewoner(s) dan dit adres' brief in een witte enveloppe.
Met links bovenaan het logo van VWS en rechtsonder een blauw blok waar met oranje letters staat dat de enveloppe belangrijke informatie bevat over het elektronisch patiëntendossier.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62895675
quote:
Op zondag 2 november 2008 22:40 schreef MinderMutsig het volgende:
Bij mij niet.
Het is gewoon zo'n 'aan de bewoner(s) dan dit adres' brief in een witte enveloppe.
Met links bovenaan het logo van VWS en rechtsonder een blauw blok waar met oranje letters staat dat de enveloppe belangrijke informatie bevat over het elektronisch patiëntendossier.
Niet gezien. Naja, misschien komt 'ie nog. Ik heb via de website iig al het bezwaarformulier gedownload en die gaat deze week gewoon op de post Kappen met die onzin.
pi_62896464
Ik had de poll verkeerd gelezen, ik bedoelde eigenlijk JA.

Ik vertrouw de gang van zaken niet. Momenteel zijn er nog regels om je tegen misbruik te beschermen, maar al die regels zijn net zo zeker als de toekomst. Ik wil in elk geval beschermd zijn mocht er later iets gebeuren.

Dit is te fraudegevoelig, namelijk. Bovendien kan dit later wellicht tegen me gebruikt worden. Ik vertrouw de overheid niet.
pi_62896709
Ik ga zeker bezwaar maken.
Wat me trouwens helemaal niet bevalt aan de brief, is het stukje: ´uw huisarts of apotheker kan u vertellen over de eventuele gevolgen als u bezwaar maakt.´
Dus er zijn gevolgen? En waarom staan die dan niet gewoon duidelijk in de brief? En waarom werkt het niet andersom, om mee te doen mensen juist een toestemmingsformulier laten invullen?
De toon die deze zin aanslaat bevalt me helemaal niet.
Echt zo van: Owee als u bezwaar maakt.... de gevolgen zijn voor u!

Oh en inderdaad wat hierboven gezegd word: Ook ik vertrouw de overheid niet.
pi_62899830
quote:
Op zondag 2 november 2008 23:19 schreef DarkMinded het volgende:
Wat me trouwens helemaal niet bevalt aan de brief, is het stukje: ´uw huisarts of apotheker kan u vertellen over de eventuele gevolgen als u bezwaar maakt.´
Dus er zijn gevolgen? En waarom staan die dan niet gewoon duidelijk in de brief? En waarom werkt het niet andersom, om mee te doen mensen juist een toestemmingsformulier laten invullen?
De toon die deze zin aanslaat bevalt me helemaal niet.
Echt zo van: Owee als u bezwaar maakt.... de gevolgen zijn voor u!
De "gevolgen" waar ze mee zullen schermen lijken me minder volledige zorg, maar ik mag er toch van uitgaan dat dat niet zo is.

En als je moet aangeven dat je er wel in wil doet nietmand dat natuurlijk, zie de donorregistratie. Als ze die nou eens op dezelfde manier aan zouden pakken....
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
  maandag 3 november 2008 @ 09:47:35 #76
72256 wise
Echoes - KL/B/
pi_62901280
quote:
Op maandag 3 november 2008 07:32 schreef DroogDok het volgende:

[..]

De "gevolgen" waar ze mee zullen schermen lijken me minder volledige zorg, maar ik mag er toch van uitgaan dat dat niet zo is.
das gewoon belachelijk als je er niet mee instemt dat je minder zorg krijgt . Dan wordt het net dwingen om wel in te stemmen
I had a splitting headache.From which the future's made.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
  maandag 3 november 2008 @ 10:00:01 #77
92279 N.icka
Windforce 11
pi_62901540
Ik stem voor ,het is een prima systeem
pi_62901755
quote:
Op zondag 2 november 2008 19:22 schreef veldmuis het volgende:

[..]

Je gegevens worden opgenomen in weetikveel wat voor bestand, dat staat onderaan dat formulier. Daarvoor moet je dus een week later weer een brief schrijven, om je gegevens uit dat bestand te laten verwijderen. Volgens de WBP zou dat moeten kunnen als ik me niet vergis.
Oh! Kan dat echt? (Dus een brief schrijven met een verzoek om dat te laten wissen?) Hoe kom ik er eigenlijk achter wat er allemaal in dat dossier staat van mij?

En inderdaad wat iemand hier boven ook al stelde, wat zijn de gevolgen en waarom moet ik dat aan mijn huisarts vragen? Echt raar dat ze dat niet in de folder benoemen.

Ik heb hier echt geen goed gevoel bij. Zowel bij wel en geen bezwaar maken. Maar goed, ik ga in ieder geval bezwaar maken.
pi_62901756
heb je je er al in verdiept hoe prima het op dit moment is?

het idee achter het EPD is namelijk inderaad prima
Als het allemaal zou werken en goed in orde zou zijn, is het een aanwinst voor de medische wereld, alleen zitten er nu nog teveel flaws in om een goed werkend systeem te kunnen zijn
Ja doei.
  maandag 3 november 2008 @ 10:38:04 #80
25794 Detroit
Per aspera ad astra
pi_62902202
Grappig dat minister Klink al een brief naar de mensen uitstuurd aangaande dat EPD terwijl de rest van de regering vindt dat hij voor de troepen uitloopt. Zelfs binnen de coalitie is er klaarblijkelijk nog geen uitsluitsel of men in dezelfde haast als Klink met het EPD verder wil gaan.

En met die kredietcrisis vraag ik me af of het geld misschien niet beter aan andere dingen besteed kan worden, nuttigere dingen. Ik maak in ieder geval bezwaar.
So, if you're frightened of dying and... and you're holding on, you'll see devils tearing your life away. But if you've made your peace, then the devils are really angels...
pi_62902213
Maar ik geloof echt dat als het zo door gaat 1-2 kabinetten verder alle werkgevers enzo er gewoon in kunnen kijken. iedereen met een kleine afwijking is zo afgewezen
pi_62902270
quote:
Op maandag 3 november 2008 10:12 schreef motorbloempje het volgende:
heb je je er al in verdiept hoe prima het op dit moment is?

het idee achter het EPD is namelijk inderaad prima
Als het allemaal zou werken en goed in orde zou zijn, is het een aanwinst voor de medische wereld, alleen zitten er nu nog teveel flaws in om een goed werkend systeem te kunnen zijn
Nou ja, het enige wat inderdaad prima is, is dat het EPD in theorie goed kan zijn voor de gezondheidszorg en voor mijn eigen gezondheid, maar ik ben bang dat er in de praktijk allelei andere dingen met mijn gegevens kunnen gebeuren waar ik echt geen baat bij heb (zie in dit topic de argumenten over wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld ook zorgverzekeraars in de loop van tijd toegang tot het dossier hebben.) Ook vind ik de informatieverstrekking erg minimaal eerlijk gezegd. Ik vind de kans op misbruik nu echt te groot.

Het EPD is mijn ogen de zoveelste manier om zoveel mogelijk informatie en gegevens over burgers te verzamelen en te koppelen, zodat er ooit in de toekomst geen enkel persoonlijk gegeven niet meer bekend is. Wie weet kijk in de toekomst wel anders tegen het EPD aan en als dat zo is dan trek ik mijn bezwaar weer in, maar ik wil eerst wel eens zien hoe dit verder gaat.
pi_62903401
quote:
Op maandag 3 november 2008 10:00 schreef N.icka het volgende:
Ik stem voor ,het is een prima systeem
Ik vind het idee achter het systeem wel goed, vooral met het streven mensen zo goed mogelijke zorg te bieden.

Maar toch zou ik het geen fijn idee vinden dat de apotheek en zorgverzekeraar zouden kunnen zien dat ik op mijn 15e verkracht ben en als gevolg daarvan een abortus heb ondergaan.
Ik zou liever zelf beslissen wie wat te weten komt over mij. En tel daarbij op dat ik 0 vertrouwen heb in de "beperking" van toegankelijkheid en beveiliging (al die kwijtgeraakte usbstickjes), dan liever niet

Hypothetisch verkracht en abortus, natuurlijk
pi_62904156
quote:
Op maandag 3 november 2008 10:38 schreef Skya het volgende:
Maar ik geloof echt dat als het zo door gaat 1-2 kabinetten verder alle werkgevers enzo er gewoon in kunnen kijken. iedereen met een kleine afwijking is zo afgewezen
Natuurlijk niet. als ze werkgevers die mogelijkheid geven moet de overheid opdraaien voor het inkomen van al die mensen met een afwijking en dat gaat in de miljarden lopen. Daar heeft de overheid alleen maar nadeel van dus dat zullen ze nooit toelaten.
There is no love sincerer than the love of food.
  maandag 3 november 2008 @ 20:52:44 #85
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_62917716
quote:
Op zondag 2 november 2008 11:45 schreef Lariekoek het volgende:

[..]

Ik.
Zolang er niet 100% gegarandeerd kan worden dat mijn gegevens beveiligd zijn en niet door onbevoegden ingezien kunnen worden ben ik erop tegen.
Dan had je eerder bezwaar al moeten maken, want het systeem bestaat al lang. Het wordt nu alleen landelijk aan elkaar gekoppeld en instellingen die er niet mee werken moeten er nu mee werken (de kleinere instellingen hebben het vaak nog niet).

Maar nu opeens de boel in de media wordt gebracht is een groepje mensen op zijn pik getrapt.
  maandag 3 november 2008 @ 20:56:11 #86
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_62917823
quote:
Op maandag 3 november 2008 11:26 schreef Locusta het volgende:

[..]

Ik vind het idee achter het systeem wel goed, vooral met het streven mensen zo goed mogelijke zorg te bieden.

Maar toch zou ik het geen fijn idee vinden dat de apotheek en zorgverzekeraar zouden kunnen zien dat ik op mijn 15e verkracht ben en als gevolg daarvan een abortus heb ondergaan.
Ik zou liever zelf beslissen wie wat te weten komt over mij. En tel daarbij op dat ik 0 vertrouwen heb in de "beperking" van toegankelijkheid en beveiliging (al die kwijtgeraakte usbstickjes), dan liever niet

Hypothetisch verkracht en abortus, natuurlijk
Persoonlijk heb ik nog geen netwerkcomputer gezien met ook maar enige mogelijkheid van USB/disks/cd-rom. Maar goed, ik heb tot nu toe ook nog maar in 3 instellingen gewerkt.
pi_62920739
quote:
Op maandag 3 november 2008 20:52 schreef StupidByNature het volgende:

[..]

Dan had je eerder bezwaar al moeten maken, want het systeem bestaat al lang. Het wordt nu alleen landelijk aan elkaar gekoppeld en instellingen die er niet mee werken moeten er nu mee werken (de kleinere instellingen hebben het vaak nog niet).

Maar nu opeens de boel in de media wordt gebracht is een groepje mensen op zijn pik getrapt.
Het is ook zo makkelijk om bezwaar te maken als je niet weet dat het bestaat.
There is no love sincerer than the love of food.
  maandag 3 november 2008 @ 22:40:07 #88
207154 IJsbergsla
geen gewone sla..
pi_62921465
quote:
Op zondag 2 november 2008 11:43 schreef Willem.Kok het volgende:
Welke?
Al mijn SOA's worden dan zichtbaar
Op maandag 12 januari 2009 23:52 schreef Apuleius het volgende:
Godverdomme! DAAR HEB JE DIE SLAKROP OOK WEER!!! :(
pi_62924008
Ik vind de brief erg dwingerig overkomen zoals hier ook al werd genoemd 'uw huisarts kan u vertellen wat de mogelijke gevolgen voor u zijn als u bezwaar maakt'
Daarnaast vind ik de gegeven informatie zeer beknopt..er komen zoveel vragen bij me op.
Tot nu toe voelt het iig totaal niet goed. Ik ga dus ook bezwaar maken
  dinsdag 4 november 2008 @ 02:57:34 #90
155242 kalemero
Ik heb gesproken!
pi_62925987
Bezwaar! Ook al om de reden dat er weer gevolgen aan vastzitten. Ik laat me niet dwingen! Welke gevolgen dat mogen zijn , merk ik dan wel weer.
Het is toch van de zotte dat met 1 druk op een toets heel je geschiedenis aan medische zorg openbaar wordt!
Er zullen heus wel mensen zijn die er baat bij hebben, maar ik zie er [persoonlijk] het nut niet van in. Weer een stukje privacy weg..
pi_62926639
quote:
Woede om EPD-brief Klink

DEN HAAG/UTRECHT - Mensen die niet willen dat hun gegevens terechtkomen in een Elektronisch Patiëntendossier (EPD), moeten eenvoudig en zonder kosten bezwaar kunnen maken. Dat eist de Consumentenbond, een meerderheid in de Tweede Kamer en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

Zij reageren woedend op een brief die minister Klink (Volksgezondheid) dit weekend aan alle Nederlanders stuurde. Daaruit blijkt dat vooral gezinnen de beurs moeten trekken als zij bezwaar hebben tegen het EPD. Voor ieder kind moeten de ouders een recent geboorte-uittreksel, kosten 10 à 12 euro, aanschaffen en naar het ministerie sturen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie noemt het principieel onjuist dat mensen die geen behoefte hebben aan registratie van hun medische gegevens op kosten worden gejaagd. De Consumentenbond sluit zich daarbij aan.

Een Kamermeerderheid vreest dat minister Klink met zijn ‘ramkoers’ draagvlak voor het elektronische dossier kwijtraakt en eist dat hij maatregelen neemt. Klink wil dat alle zorgaanbieders eind 2009 zijn aangesloten op een centraal systeem waar zij medische gegevens van patiënten kunnen raadplegen. Huisartsen zijn tegen snelle invoering, mede omdat de privacy nog onvoldoende is gewaarborgd.

Het ministerie van VWS wees er gisteravond na alle commotie op dat minima de kosten bij hun gemeente vergoed kunnen krijgen.
bron
stupidity has become as common as common sense was before
pi_62926809
quote:
Op dinsdag 4 november 2008 07:58 schreef marcb1974 het volgende:

[..]

bron
Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd......

Maar de mensen die bezwaar gaan maken zijn vooral bang voor oneigenlijk gebruik van hun gegevens volgens mij, ik vraag me af in hoeverre dar reëel is.
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_62931366
quote:
Op dinsdag 4 november 2008 08:15 schreef DroogDok het volgende:

[..]

Het laatste woord is er dus nog niet over gezegd......

Maar de mensen die bezwaar gaan maken zijn vooral bang voor oneigenlijk gebruik van hun gegevens volgens mij, ik vraag me af in hoeverre dar reëel is.
Ik ook. En daar is nog geen zinnige uitspraak over te doen omdat het nog helemaal niet bekend is wie toegang krijgen tot het EPD, hoe het beveiligd gaat worden, welke informatie daar precies in opgenomen wordt etc.
En dat is dus mijn grootste bezwaar. Ze drukken dit er nu door zonder dat er fatsoenlijk is nagedacht over de vorm en de beveiliging en daarom vind ik het risico te groot.

En ik vind het persoonlijk heel naïef om er vanuit te gaan dat de overheid dit wel goed zal regelen en dat het wel goed zit met die veiligheid. Zeker gezien de reputatie van de overheid op dit gebied.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62931681
quote:
Op dinsdag 4 november 2008 11:50 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ik ook. En daar is nog geen zinnige uitspraak over te doen omdat het nog helemaal niet bekend is wie toegang krijgen tot het EPD, hoe het beveiligd gaat worden, welke informatie daar precies in opgenomen wordt etc.
En dat is dus mijn grootste bezwaar. Ze drukken dit er nu door zonder dat er fatsoenlijk is nagedacht over de vorm en de beveiliging en daarom vind ik het risico te groot.

En ik vind het persoonlijk heel naïef om er vanuit te gaan dat de overheid dit wel goed zal regelen en dat het wel goed zit met die veiligheid. Zeker gezien de reputatie van de overheid op dit gebied.
Zo zie ik het inderdaad ook. Wat mij meteen opviel aan die brief was de volgende zin:
quote:
Huisartsenpraktijken, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen zullen als eerste aansluiten op het landelijk EPD.
Daaruit kun je eigenlijk wel opmaken dat het in de toekomst niet ondenkbaar is (eerder zeer waarschijnlijk) dat er nog (vele) andere organisaties toegang kunnen krijgen tot het EPD, misschien ook wel een aantal waarvan ik helemaal niet wil dat ze toegang tot mijn EPD krijgen.
  dinsdag 4 november 2008 @ 13:36:05 #95
119202 arise
mag ik even?
pi_62934129
quote:
Op zondag 2 november 2008 23:19 schreef DarkMinded het volgende:
Ik ga zeker bezwaar maken.
Wat me trouwens helemaal niet bevalt aan de brief, is het stukje: ´uw huisarts of apotheker kan u vertellen over de eventuele gevolgen als u bezwaar maakt.´
Dus er zijn gevolgen? En waarom staan die dan niet gewoon duidelijk in de brief? En waarom werkt het niet andersom, om mee te doen mensen juist een toestemmingsformulier laten invullen?
De toon die deze zin aanslaat bevalt me helemaal niet.
Echt zo van: Owee als u bezwaar maakt.... de gevolgen zijn voor u!

Oh en inderdaad wat hierboven gezegd word: Ook ik vertrouw de overheid niet.

Precies...die toon en dat in in Jip en Janneke taal , met fotootjes van een blije Mevrouw van Velzen Ik heb al gebeld en om 8 bezwaarformulieren gevraagd..
Ik bemoei me nergens mee, maar wil wel alles graag weten.
pi_62968137
Het gaat nu al mis in de uitvoering.

Ik woon in Amsterdam met drie gezinnen (ie etages) achter 1 voordeur.
De verspreiding is hier in de buurt 1 brief per voordeur en niet 1 brief per postadres.

Wij mogen nu gaan dobbelen wie de brief in ontvangst neemt en ik neem aan dat we niet de enigen zullen zijn.
Half Amsterdam woont in een etagewoning.
pi_62973590
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_62973854
quote:
Op woensdag 5 november 2008 13:45 schreef Fudgeo het volgende:
Het gaat nu al mis in de uitvoering.

Ik woon in Amsterdam met drie gezinnen (ie etages) achter 1 voordeur.
De verspreiding is hier in de buurt 1 brief per voordeur en niet 1 brief per postadres.

Wij mogen nu gaan dobbelen wie de brief in ontvangst neemt en ik neem aan dat we niet de enigen zullen zijn.
Half Amsterdam woont in een etagewoning.
Ze willen gewoon dat zo min mogelijk mensen bezwaar maken .
pi_62974240
quote:
Op maandag 3 november 2008 20:56 schreef StupidByNature het volgende:
Persoonlijk heb ik nog geen netwerkcomputer gezien met ook maar enige mogelijkheid van USB/disks/cd-rom. Maar goed, ik heb tot nu toe ook nog maar in 3 instellingen gewerkt.
Ik bedoelde de beveiliging in het algemeen en niet specifiek de usb-poorten (was een voorbeeld), maar je snapt natuurlijk zelf ook wel dat er "meerdere wegen naar Rome leiden"
pi_62989122
EPD klinkt als een of andere SOA..
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')