Maar zij heeft een performaal IQ van 75, dus zal nooit op het VWO komen en gezien de nieuwe wetgeving, zal ze dus MBO moeten gaan doen icm met werken........quote:Op zaterdag 8 november 2008 22:49 schreef Black_Tulip het volgende:
[..]
OuchIk was op mijn 16e ook nog niet klaar om te werken, maar ik zat nog op het VWO.
quote:Op zaterdag 8 november 2008 22:51 schreef Rekkof het volgende:
[..]
Ik deed er havo. En had geen vooropleiding, was van school gestuurd, omdat ik volgens hun onhandelbaar was. Maar jij wilt nu vwo doen?
Je moet gewoon even op de sites kijken, bij de ene school heb je geloof ik weer andere kwalificaties nodig dan bij de andere.
Edit: Ik lees nu pas dat je 18 was en mbo al had gedaan. Bij mij zat er ook een gast die eerst wat mbo had gedaan. Zal geen probleem zijn.
Ja, het beste is natuurlijk gewoon om naar die scholen te bellen of ff naar binnen te stappen. De mensen die daar werken kunnen je het vast beter vertellen, want van internet wordt je af en toe ook niet wijzer.quote:
Tip: probeer zo breed mogelijk te kiezen. Dat zal heel moeilijk zijn, zeker op MBO-niveau, maar geeft je wel meer kansen als je verschillende opleidingen/banen wilt proberen (je bent dan niet gebonden aan je vooropleiding) Administratief geeft je dus veel mogelijkheden (maar veroordeelt je wel tot een kantoorbaan), maar als je bijvoorbeeld niet weet of bananenverkoper iets is, wees dan voorzichtig met het volgen van een opleiding daarvoor: het kost je tijd en geld en het resultaat is onzeker, probeer dan gewoon fruitverkoop, dan kan je ook nog meloenen ofzo gaan verkopen.quote:Op zaterdag 8 november 2008 22:55 schreef childintime het volgende:
[..]
Maar zij heeft een performaal IQ van 75, dus zal nooit op het VWO komen en gezien de nieuwe wetgeving, zal ze dus MBO moeten gaan doen icm met werken........
En dat is eigenlijk best naar aan het feit dat je op je 16e al klaar bent met VMBO, je bent nog te jong om zulke belangrijke keuzes te maken.quote:Op zaterdag 8 november 2008 22:55 schreef childintime het volgende:
[..]
Maar zij heeft een performaal IQ van 75, dus zal nooit op het VWO komen en gezien de nieuwe wetgeving, zal ze dus MBO moeten gaan doen icm met werken........
Een MBO vervolgopleiding op dit nivo zal een MBO 1 of 2 zijn. Niet bijster boeiend..... De mogelijkheden zijn zeer beperkt. Ik vind het moeilijk om haar daar in te begeleiden. Haar vader werkt op universitair nivo, ik op post HBO nivo; soms zie ik het zeer duister in. Wij functioneneren heel anders en kunnen ons soms zeer moeilijk verplaatsen in haar denk en functioneringsnivo.quote:Op zondag 9 november 2008 00:36 schreef Black_Tulip het volgende:
[..]
En dat is eigenlijk best naar aan het feit dat je op je 16e al klaar bent met VMBO, je bent nog te jong om zulke belangrijke keuzes te maken.
Dat werd mij ook verteld; dat ik dat dan maar moest doen. Maar ik ga niet 3 jaar op een mbo zitten om met mensen om te gaan.. dat lukt toch nietquote:Op zondag 9 november 2008 01:21 schreef Maeghan het volgende:
dat was intellectueel verre van stimulerend, maar ik leerde om de uitdaging naar een ander vlak te verschuiven (sociaal vlak) en werd uiteindelijk leidinggevende. En hoewel ik m'n hersens nog steeds niet nodig had voor m'n werk, was het wel een uitdaging om te bedenken hoe ik mensen zo ver moest krijgen om te doen wat nodig was - hoe corrigeer je iemand vriendelijk en correct bijvoorbeeld.
Verbaal 112, performaal 104quote:Op vrijdag 7 november 2008 23:38 schreef childintime het volgende:
O ja, sorry, maar ik ga ervan uit dat iedereen bekend is met VIQ en PIQHet IQ wordt gemeten in verbaal (taalverwerking) en performaal (denken/handelen). Normaal gesproken (dus zonder stoornis) kan er een verschil van ong 10 zijn tussen verbaal en performaal. Is die kloof groter, dan treden er meer problemen op.
http://www.zozon.nl/hoogbegaafd/kloof.htm
Maar wat is HOOG? Is dat alles boven de 70?quote:Op zaterdag 8 november 2008 06:25 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
Naast de al gegeven uitleg van anderen:
Performaal IQ:
Meet theoretisch en praktisch inzicht. Het betreft opdrachten die een beroep doen op het vermogen tot ruimtelijke visualisatie (het ruimtelijk inzicht).Een hoog performaal IQ kan vertraging of stagnaties in het onderwijsleerproces veroorzaken, omdat het kind gebruik maakt van een denkproces waarbij hij via het handelen /het voorstellingsvermogen inzicht verwerft en ook bij voorkeur handelend tot oplossingen komt.
Verbaal IQ:
Omvat de intelligentie met betrekking tot verbaal aangeboden opdrachten en hangt in hoge mate samen met de prestaties die een kind op school levert (onderwijs is voornamelijk verbaal georiënteerd)
Bovenstaand komt hier vandaan. Er zijn nog heel veel andere definities te vinden die allemaal op hetzelfde neerkomen.
Nee, je moet het ook niet als reden zien om iets te gaan doen. Maar ik moet toch werken en dan kan ik me daar gaan zitten opvreten omdat het niet intellectueel prikkelend is of ik kan (bij wijze van overlevingsstrategie) mezelf bezighouden met andere dingen om het voor mezelf nog enigszins aangenaam en nuttig te maken. Ik ben ook niet gaan werken voor m'n sociale contacten. Maar als je dan een opleiding moet doen en je bent beperkt in je keuze, kun je er maar het beste van maken, toch? En ik wil ook niet dat er alleen maar een negatief beeld is van werk onder je intellectuele niveau; ik zal nooit zeggen dat het m'n droombaan is, maar het is acceptabel en ik leer er toch iets van en heb in het dagelijks leven veel aan de ervaringen die ik tijdens mijn werk heb opgedaan. Verder kun je naast je baan of opleiding ook andere dingen doen die wél leuk zijn, er is nog meer in het leven dan werk en studie. Ik hoop dat ik het zo beter uit heb kunnen leggen.quote:Op zondag 9 november 2008 02:15 schreef sander-3 het volgende:
[..]
Dat werd mij ook verteld; dat ik dat dan maar moest doen. Maar ik ga niet 3 jaar op een mbo zitten om met mensen om te gaan.. dat lukt toch nietdat werkt bij mij juist averechts.
Een hoog performaal iq is geen 70 in ieder geval.quote:Op zondag 9 november 2008 02:26 schreef Juup© het volgende:
[..]
Maar wat is HOOG? Is dat alles boven de 70?
Nog niet helemaal wakkerquote:Op zondag 9 november 2008 11:42 schreef Black_Tulip het volgende:
Performaal...Of je IQ moet veel gaatjes hebben...
quote:Op zondag 9 november 2008 02:26 schreef Juup© het volgende:
[..]
Maar wat is HOOG? Is dat alles boven de 70?
Die gauss curve ken ik, maar ik bedoel niet het totale IQ maar het performale IQ, wat is daar hoog of laag bij?quote:Op zondag 9 november 2008 15:54 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Komt hier vandaan.
Weet ik niet, is wel interessant om eens uit te zoeken.quote:Op zondag 9 november 2008 19:43 schreef Juup© het volgende:
[..]
Die gauss curve ken ik, maar ik bedoel niet het totale IQ maar het performale IQ, wat is daar hoog of laag bij?
Herkenbaar. Inmiddels er wel mee leren omgaan, maar gaat erg moeilijk (en is ook echt niet leuk)quote:Op zondag 9 november 2008 21:08 schreef sempron2400 het volgende:
...
Wat de communicatie betreft: als ik in gesprek ben met iemand, en een ander neemt het gesprek plotseling over, dan vind ik dat heel moeilijk. Het gespreksonderwerp verandert dan ook, en dan is het net alsof ik er voor joker bij zit. Dat ervaar ik persoonlijk als erg pijnlijk. In zeldzame gevallen is degene die zich bij het gesprek voegt, een goede bekende van mij en is er niets aan de hand.
Een collega zei ooit over mij: eenzaam in de groep, en dat klopt vrij aardig. Die eenzaamheid is wel een apart soort, ik zoek die zelf op en voel me daar heel goed bij, maar aan de andere kant stoort dat enorm: vriendschap wordt op die manier erg moeilijk en intimiteiten onmogelijk. Andere mensen kunnen zich dat ook niet voorstellen, wat nu precies eenzaamheid is en hoe pijnlijk dat (voor een autist) kan zijn.quote:Die eenzaamheid die soms optreedt, vooral in gezelschap, dat is minder. In zo’n situatie loop ik toch tegen de grenzen van mijn kunnen aan. Verder ben ik vrij snel overprikkeld, maar hier wil ik wel iets aan gaan doen. Dit is uiteraard maar een korte schets van hoe ik mijn Autismespectrumstoornis beleef.
Dat gaat over het performale iq, dacht je dat het verbale hierbij opgeteld was ofzo?quote:Op zondag 9 november 2008 19:43 schreef Juup© het volgende:
[..]
Die gauss curve ken ik, maar ik bedoel niet het totale IQ maar het performale IQ, wat is daar hoog of laag bij?
Performale intelligentie meet je handelingsgerichte vaardigheden en je vermogen tot het plannen daarvan. Verbale intelligentie meet het vermogen tot het begrijpen en uiten en leren door taal. De meeste intelligentietests hebben een totaal IQ, een performaal en een verbaal IQ. Al deze cijfers zijn een standaardnormale verdeling, waarbij het gemiddelde 100 is met een standaarddeviatie van 15. Een score tussen 100-115 is niet begaafd, maar normaal, evenals een score tussen de 85-100.quote:Op zondag 9 november 2008 11:17 schreef ScarFace- het volgende:
[..]
Een hoog performaal iq is geen 70 in ieder geval.
70 Is juist laag.
Performaal iq is wat er gemeten word met een test, min of meer.
Verbaal is ook wel te testen maar je begrijpt wel wat ik bedoel![]()
100 Is gemiddeld.
100-115 is Begaafd.
Ik heb performaal 115 verbaal weet ik niet precies meer iets van 90.
Dat is nog eens duidelijke uitleg, dank jequote:Op dinsdag 11 november 2008 00:44 schreef Xennia het volgende:
[..]
Performale intelligentie meet je handelingsgerichte vaardigheden en je vermogen tot het plannen daarvan. Verbale intelligentie meet het vermogen tot het begrijpen en uiten en leren door taal. De meeste intelligentietests hebben een totaal IQ, een performaal en een verbaal IQ. Al deze cijfers zijn een standaardnormale verdeling, waarbij het gemiddelde 100 is met een standaarddeviatie van 15. Een score tussen 100-115 is niet begaafd, maar normaal, evenals een score tussen de 85-100.
Je performale IQ wordt samengesteld uit enkele subtests van de intelligentietest, zoals blokpatronen of figuurleggen. Elke subtestscore wordt omgezet in een gestandaardiseerde score. Die scores bij elkaar opgeteld corresponderen in een grafiek met bepaalde performaal IQ scores. Je verbale IQ wordt samengesteld uit subtests die een beroep doen op je verbale vermogens, zoals bijvoorbeeld de subtest waarin je de overeenkomsten tussen woorden aan moet geven. Ook die scores worden gestandaardiseerd en daaruit rolt weer een verbaal IQ.
quote:Op dinsdag 11 november 2008 11:38 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
N.a.v. een kleine terechtwijzing in OUD op het speeltuinbankje, deel ik een gedachtengang van mij.
Jan Jaap van der Wal had in een show van hem een stukje over dat de gemiddelde mens ongeveer 20 min. nodig heeft om een webpagina/mailtje te verwerken. Dat is best heel veel. Dat kost een hoop concentratie en energie. Wetende dat een groot deel van de wereldbevolking minstens een uur of meer per dag tv kijkt en achter de computer zit, kan ik stellen dat de mens veel concentratie verliest aan het gebruik van ICT.
(Ik vraag me ook af of je wel van ontspanning op de pc kunt spreken, maar dat doet nu even niet terzake, dat heeft meer met gewoonte en honger naar kennis te maken.)
Ik hoor de laatste tijd ook steeds vaker de term 'autisme' gebruikt worden. Er wordt gauw gezegd: 'ik ben een beetje autistisch.' Mijn moeder merkt ook wel eens op: 'iedereen is een beetje autistisch.'
Ik snap wat er bedoeld wordt en ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich hieraan ergeren.
Kan het zo zijn de mens tekenen van autisme gaat vertonen omdat hij zichzelf constant bezighoudt met ICT en de media? We krijgen zo ontzettend veel informatie binnen, dat we misschien wel overprikkeld raken.
De één kan het wat beter hebben dan de ander, natuurlijk. Sommigen besluiten echter om eens een jaar zonder media te leven. Zo laatst iemand op BNR die dat vertelde en het was haar bevallen, ze miste het niet eens echt. Nadeel is dan wel weer dat je jezelf een beetje afsluit van de rest van de wereld.
Maar het idee is niet eens zo gek. "Minderen met ICT en media." Wie weet hoeveel energie en geduld je er ineens bij krijgt? Wellicht voelen mensen zich dan minder "autistisch".
Tot zover mijn gedachtengang.
Ik doel dus nu ook niet op de "echte" autisten. Ik doel op mensen die zich door middel van ICT anders gaan gedragen.quote:Op dinsdag 11 november 2008 11:58 schreef Innocence het volgende:
Vind het maar rare conclusies. Ik ben helemaal niet blij als er opeens iemand voor m'n neus staat als ik een dag lang gestudeerd heb. En waarom zou je 'buiten de deur' minder geprikkeld worden als door wat webpaginas?
Ik denk ook niet dat ik me als ik me meer onder mensen begeef, me minder 'autistisch' zal voelen. Zou je kunnen vertellen waarom dat zo zou moeten zijn?
Ik snap het verschil ook wel.quote:Op dinsdag 11 november 2008 13:35 schreef Stupendous76 het volgende:
[..]iedereen heeft wel iets van autisme in zich, alleen zo weinig dat het geen belemmering voor hen is (behalve dan de autist )
ik vermoed wel dat het zo werkt, maar meer voor televise dan door de computer. De meeste mensen kijken naar populaire programma's, en gezien de menselijke aard zijn 'maatschappelijk minder gewenste onderwerpen' uitermate populair. En omdat het op televisie is, nemen veel mensen datgene wat ze zien onbewust over*. Dat 'maatschappelijk minder gewenste gedrag' vertoont heel veel gelijkenis met het gedrag van 'een autist' et voilá: hier heb je je uitdrukking.
Maar, er is wel een duidelijk verschil: een autist heeft dat gedrag omdat hij/zij zo is, een 'normaal' persoon heeft dat gedrag aangeleerd of doet het bewust na omdat dat 'in' is. Door dit woordmisbruik zal de algemene bekendheid van autisme sterk toenemen, maar het begrip ervoor juist niet (en wordt het voor autisten alleen maar moeilijker)
* = een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld reclamecampagnes (cup-a-soup, goedemoggel), waarbij het heel 'in' is om hetzelfde te doen. Andere voorbeelden: MTV met net-geen-porno-videoclips die massaal door de jeugd voor waar worden aangenomen.
Dat kan. Ik heb datzelfde gevoel zelfs ook wel, hoor.quote:Op dinsdag 11 november 2008 17:52 schreef Troel het volgende:
Ik kan soms behoorlijk kriegel worden van de opmerking dat iedereen wel een beetje autistisch is.
Dat klinkt anders wel alsof je verbaal een stuk zwakker bent. Dat het wel lukt als je het opschrijft en dus visualiseert zegt weer iets over je performale vermogens.quote:Op dinsdag 11 november 2008 09:32 schreef Innocence het volgende:
Ik heb volgensmij geen groot verschil tussen verbaal en performaal. Herken me iig in geen van de punten die hier beschreven worden. Bij IQ-tests zijn die woordenrijtjes geen enkel probleem. Wel snap ik weinig dat verteld wordt, pas als ik het opschrijf besef ik waar het over gaat. Nogal een probleem bij mondelinge tentamens, vragen en besprekingen na presentaties en vragen van de studenten die ik bijles geef.
Maar volgens mij klopt het wel, aangezien het bij veel autisten gaat om eigenschappen die iedereen heeft, alleen bij een bepaalde mate val je ineens in zo'n DSM categorie. Dat is niet om het dan te bagatelliseren, maar ik denk dat je ook goed in ogenschouw moet nemen dat ook "normale" mensen beperkingen hebben.quote:Op dinsdag 11 november 2008 17:52 schreef Troel het volgende:
Ik kan soms behoorlijk kriegel worden van de opmerking dat iedereen wel een beetje autistisch is.
Voor mijn (PDD-NOS) zoon van 14 is de PC / ICT al heel wat jaren een vertrouwde toevlucht. Het leven raast maar door en hij begrijpt lang nog niet alles. Op de PC is hí'j de baas! Druk op "reset" en je kunt controle hebben over waar je zo graag mee bezig bent. Voor mij een heel plausibele verklaring, die ik ooit kreeg van een hulpverlener.quote:Op dinsdag 11 november 2008 11:46 schreef Innocence het volgende:
Ik sluit me juist af voor de wereld via ICT en media. Juist om niet overprikkeld te raken. Ik denk ook wel dat je dan van ontspanning kunt spreken.
Maar misschien kost me dat juist meer energie dan anders, wie weet....
Moet zeggen dat dat ook wel verstandig is. Ik denk dat ik niet meer op een normale manier internet, dat het tegen een verslaving aan zit.quote:Op woensdag 12 november 2008 20:17 schreef anne_Chris het volgende:
[..]
Maar ook hier met mate; hij mag een uur en dan "moet" hij even voet- of basketballen of iets anders lichamelijk actiefs doen. Anders gaat hij weer druk doen, ijsberen, fladderen. En daar doet hij niemand, ook zichzelf, geen plezier mee. Nu is het zelfs zo ver dat hij uit zichzelf zegt: ik geloof dat ik even moet voetballen, mam![]()
Nouja, zoiets ja. Ik weet niet wat het is. Soms geeft die uitdrukking me het gevoel dat ik me maar aanstel, omdat iedereen het heeft. Zoiets. En dat steekt me.quote:Op dinsdag 11 november 2008 18:08 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
[..]
Dat kan. Ik heb datzelfde gevoel zelfs ook wel, hoor.
Misschien moet ik het dan anders formuleren... 'Mensen halen soms misschien trekjes in zichzelf naar boven, die verwant lijken te zijn aan autistische trekjes.'
Volgens mij is dit verband er zeker. In deze tekst hieronder wordt dit verband ook gelegd:(http://www.hooggevoelig.nl/drupal/?q=node/238)quote:Op dinsdag 11 november 2008 11:38 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
N.a.v. een kleine terechtwijzing in OUD op het speeltuinbankje, deel ik een gedachtengang van mij.
Jan Jaap van der Wal had in een show van hem een stukje over dat de gemiddelde mens ongeveer 20 min. nodig heeft om een webpagina/mailtje te verwerken. Dat is best heel veel. Dat kost een hoop concentratie en energie. Wetende dat een groot deel van de wereldbevolking minstens een uur of meer per dag tv kijkt en achter de computer zit, kan ik stellen dat de mens veel concentratie verliest aan het gebruik van ICT.
(Ik vraag me ook af of je wel van ontspanning op de pc kunt spreken, maar dat doet nu even niet terzake, dat heeft meer met gewoonte en honger naar kennis te maken.)
Ik hoor de laatste tijd ook steeds vaker de term 'autisme' gebruikt worden. Er wordt gauw gezegd: 'ik ben een beetje autistisch.' Mijn moeder merkt ook wel eens op: 'iedereen is een beetje autistisch.'
Ik snap wat er bedoeld wordt en ik kan me voorstellen dat sommige mensen zich hieraan ergeren.
Kan het zo zijn de mens tekenen van autisme gaat vertonen omdat hij zichzelf constant bezighoudt met ICT en de media? We krijgen zo ontzettend veel informatie binnen, dat we misschien wel overprikkeld raken.
De één kan het wat beter hebben dan de ander, natuurlijk. Sommigen besluiten echter om eens een jaar zonder media te leven. Zo laatst iemand op BNR die dat vertelde en het was haar bevallen, ze miste het niet eens echt. Nadeel is dan wel weer dat je jezelf een beetje afsluit van de rest van de wereld.
Maar het idee is niet eens zo gek. "Minderen met ICT en media." Wie weet hoeveel energie en geduld je er ineens bij krijgt? Wellicht voelen mensen zich dan minder "autistisch".
Tot zover mijn gedachtengang.
quote:Na jarenlang gewerkt te hebben bij een antroposofische GGZ-instelling in Alkmaar, weet Hans Lemmens (61) het zeker: autisme staat niet op zich. Er bestaat een duidelijke link met hooggevoeligheid. ,,De wetenschap bakent autisme af. Dat beeld wil ik met mijn boek bijstellen.
Tussen hooggevoeligheid, PDD-NOS en kern-autisme is sprake van een glijdende schaal. Ze hebben allemaal met een versterkte gevoeligheid te maken. Tussen hooggevoeligheid en PDD-NOS zie ik een grijs gebied, waarin het onduidelijk is of je met het een of het ander te maken hebt. Ik beschrijf autisme als een extreme vorm van hooggevoeligheid, zonder te bedoelen dat hooggevoelige kinderen autistisch zijn.''
Lemmens gaat uit van een ziel die het lichaam bewoont. Bij ieder mens is er een verbinding tussen lichaam en ziel, die losser kan zijn of vaster. Als de ziel los met het lichaam verbonden is, is het elastiek als het ware een beetje uitgerekt. Zowel bij hooggevoelige kinderen als bij autistische kinderen is dat elastiek uitgerekt, maar bij de laatsten veel sterker dan bij de eersten. ,,Hoe losser de ziel met het lichaam verbonden is en hoe verder het elastiek dus is uitgerekt, des te gevoeliger is iemand.''
Autisten maken moeilijk contact. Lemmens: ,,Ze zitten in zichzelf opgesloten. Contact maken doen ze heel erg op hun eigen manier. Ze zijn sterk eigenzinnig en hebben behoefte aan houvast en controle.''
Ze moeten bijvoorbeeld ver van tevoren weten wat er gaat gebeuren. Deze groep staat kwetsbaar in de samenleving. Wat voor hen in extreme mate geldt, gaat in mindere mate ook op voor hooggevoeligen. Deze groep filtert de gebeurtenissen niet, maar neemt alles in zich op. Ze zien en horen alles. Hebben ook veel houvast en structuur nodig. Zijn vaak sociaal minder handig en angstig. Niet zelden gaat hooggevoeligheid samen met hoogbegaafdheid, al is een directe link niet te leggen.”
Moderne tijd zorgt voor nieuwe aandoeningen
Hooggevoeligheid komt veel voor. Lemmens spreekt van een tijdsverschijnsel. Dat is wat hem betreft zeker iets anders dan een ‘modeverschijnsel’, zoals wel smalend wordt opgemerkt. “Vroeger was de wereld overzichtelijk. Er was houvast, regelmaat, het leven was een traag bestaan. Nu is dat anders. Nog nooit werden kinderen aan zoveel prikkels blootgesteld als tegenwoordig. Hooggevoelige kinderen pikken alles op. Ik ben er van overtuigd dat hooggevoeligheid wel degelijk te maken heeft met deze tijd.”
Hij geeft de computer als voorbeeld van het huidige tijdsgewricht, waarin ‘nieuwetijdskinderen’ opgroeien. In ‘Het elastiek tussen lichaam en ziel’ schrijft de Alkmaarse therapeut: ‘De tijd waarin we leven is steeds autistischer geworden. Kijk maar eens naar de manier waarop mensen hun dagelijks werk doen. Een overgroot percentage zit daarbij achter de computer en als er één apparaat is dat de mens tot autistisch gedrag programmeert, dan is het de computer wel. De computer stimuleert een denken dat rechtlijnig is en abstract en waar het contact geen invloed op heeft.’
Kunnen kinderen over hun autistische eigenschappen heen groeien? “Echte kernautisten zullen nooit genezen. Voor hooggevoeligen geldt dat ze er vooral in het begin van hun leven last van hebben. Ze leren om te gaan met hun angst, ze leren hun weg te vinden in de maatschappij. En dan kan het gebeuren dat hun hooggevoeligheid een kwaliteit wordt. Vaak denken ze in beelden en hebben ze een buitengewone sensitiviteit voor contact tussen mensen ontwikkeld.”
Veel briljante geesten en kunstenaars kunnen (postuum) gerekend worden tot de hooggevoeligen. Voor zijn boek heeft Lemmens de biografieën bestudeerd van Bob Dylan en Albert Einstein. Onafhankelijke genieen, met hooggevoelige en autistische trekken. “Dylan bijvoorbeeld is iemand die zich niet bindt. Hij heeft de ene vrouw na de andere, is altijd on the road. Hij is een zwerver, vindt geen plek en is constant in gevecht met zijn publiek. Einstein had een heel eigen manier van leren. Op school was hij geen hoogvlieger, hij heeft zijn eigen lijn gevolgd. Praten over zichzelf kon hij niet. Hij was nuchter en sceptisch. Allen in zijn vioolspel kon hij zijn gevoelens kwijt.”
Lemmens’ boek bevat autobiografische elementen, zonder dat het een egodocument is geworden. De jonge Hans Lemmens sjeesde in de jaren zestig als student sociologie en koos voor een opleiding als mimespeler. Toen hij ook met mime stopte, volgde een acht jaar durend kluizenaarsbestaan in Amsterdam waar Lemmens vergeefse pogingen deed boeken te schrijven. Pas op zijn 42e belandde hij in de jeugdzorg, waar hij zich eindelijk op zijn plaats voelde. Eindelijk pasten ziel en lichaam bij elkaar. “Ik herken mezelf wel in mijn hooggevoelige clienten. Maar ik wil mezelf geen sticker opplakken. Het is niet als zelftherapie geschreven, maar voor iedereen die met hooggevoeligheid te maken heeft.”
Er zijn volgens mij diverse rapporten die het tegendeel van het door jou vet gemaakte aangeven. Een aantal simpele voorbeelden die aangeven dat werken met computers niet (meer) rechtlijnig en zonder sociaal contact hoeft te zijn: dit forum, world of warcraft, hyves, youtube, weblogs en eigenlijk heel "web 2.0". Daarnaast wordt in (sociologische) literatuur bijvoorbeeld aangehaald dat het individueel spelen van een computerspel ook sociale interactie "IRL" genereert: je gaat met vrienden praten over "hoe ver ben jij" en "hoe kom je hier voorbij".quote:Op donderdag 13 november 2008 18:24 schreef dreugkleut het volgende:
[..]
Volgens mij is dit verband er zeker. In deze tekst hieronder wordt dit verband ook gelegd:(http://www.hooggevoelig.nl/drupal/?q=node/238)
[..]
Ligt heel erg aan het bedrijf, maar ik zou het niet vertellen. Kan altijd later nog, in beperkte kring, helaas kan dat dan wel tegen die tijd (zoals nu wellicht) voor problemen hebben gezorgd. Blijft moeilijk...quote:Op donderdag 13 november 2008 20:10 schreef tijnbrein het volgende:
Aan de eind van dit verhaal toch nog een vraag.
Moet ik volgende keer dat ik een sollicitatiegesprek heb vertellen dat ik moeite heb met sociale interactie? Of is dit niet verstandig.
Dat snap ik en daarom is het ook zo moeilijk dit. Als je het vertelt heb je de kans niet te worden aangenomen maar als het niet vertelt dan heb je de kans te worden ontslagen als je wel wordt aangenomen.quote:Op donderdag 13 november 2008 20:14 schreef ThE_ED het volgende:
[..]
Ligt heel erg aan het bedrijf, maar ik zou het niet vertellen. Kan altijd later nog, in beperkte kring, helaas kan dat dan wel tegen die tijd (zoals nu wellicht) voor problemen hebben gezorgd. Blijft moeilijk...
Zeg jj dan nooit dat je je een beetje depri voelt, of down terwijl je geen diagnose van depressie hebt?quote:Op donderdag 13 november 2008 13:03 schreef Troel het volgende:
[..]
Nouja, zoiets ja. Ik weet niet wat het is. Soms geeft die uitdrukking me het gevoel dat ik me maar aanstel, omdat iedereen het heeft. Zoiets. En dat steekt me.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |