abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_62446762
Over een paar weken geef ik thuis een 'eetpartijtje' voor zeven man. Dat ouderwetsche woord gebruik ik niet voor niets: ik wil echt een traditioneel dinertje organiseren, met alles erop en eraan, van bijpassende wijnen tot het juiste bestek en een mooie tafelaankleding. De wijnen wil ik ook echt afstemmen op de gerechten en hiervoor vraag ik onze 'vaste' wijnhandelaar om advies (ik ga tzt. met het menu bij hem langs).

Allereerst moet ik natuurlijk een menu bedenken. Ik vind dat enorm spannend en hoop dat de ervaren CULlers met mij willen meedenken. Ik zoek niet zo zeer hele recepten in eerste instantie, maar ideeën over hoe je zo'n etentje 'componeert.' Hoe bouw je de gangen op? Waar hou je dan (smaaktechnisch) rekening mee? Hoe krijg je een goede harmonie én variëteit tussen de verschillende gangen?

Heel graag hoor ik jullie ideeën. Dat mag kort en bondig, want nogmaals, het gaat me (nog) niet om de receptuur, maar om de samenstelling van het menu. Ik hoop de komende weken met jullie hulp dan eens wat te kunnen uitproberen en daarvan doe ik hier dan natuurlijk verslag.

Zelf ga ik ook op zoek en ik zal mijn ideeën ook posten ter jullie oordeel.

Handig om te weten, is dat het hierom gaat:

Aperitief wijn
Amuse
Warm voorgerecht
Hoofdgerecht
Kaasselectie of sorbet (ik wil beide aanbieden)- een mooie desertwijn/port
Koffie met zoetigheden en likeuren
Naborrelen met cognac etc.

Of vinden jullie dat er nog een gang bij moet?
Het etentje zal eind november plaatsvinden, dus ik wil wel voor een herfstig (met bijbehorende producten) thema gaan. Het moet echter geen loodzware aanloop op de feestdagen zijn en het mag (en moet) origineel zijn.

Ik maak het jullie vast lastig, maar ik hoop dat jullie met me willen meedenken!

[ Bericht 0% gewijzigd door Duderinnetje op 16-10-2008 22:45:07 ]
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62446839
Serveer een fles Tokay!

Ik kan je verder echt niet helpen, sorry
  donderdag 16 oktober 2008 @ 22:35:43 #3
3185 Adelante
To let it go now
pi_62446924
de laatste drie gangen lijken meer om de drank te gaan dan om voedsel
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_62446935
Ik lees mee. Als in ik kan zo één twee drie niet wat bedenken maar kan misschien tips geven zodra er wat suggesties zijn !
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
pi_62447097
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 22:35 schreef Adelante het volgende:
de laatste drie gangen lijken meer om de drank te gaan dan om voedsel
Ja goed, ik weet niet hoe jij natafelt bij een dinertje, maar bij een kaasplankje drinken veel mensen een goede port. Bij de koffie daarna lust ik zelf graag een cognacje en na het maal ga je volgens mij niet meer aan de thee Heerlijk om dan wat na te babbelen met whiskey en dikke sigaren (maar daar moet je liefhebber van zijn )

Maar hoe zou jij het doen dan? Juist dat hoor ik graag!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62447159
Ik vind het altijd een goede houvast om aan een "thema" te denken. Hoeft niet meteen te zijn maar je mag best een richting op denken qua gerechten en sfeer. Dit om zowel variatie als harmonie te krijgen. Niets erger dan je vaak bij smaken verschillen ziet waar gerechten compleet niet bij elkaar passen.
pi_62447228
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 22:45 schreef Underdoggy het volgende:
Ik vind het altijd een goede houvast om aan een "thema" te denken. Hoeft niet meteen te zijn maar je mag best een richting op denken qua gerechten en sfeer. Dit om zowel variatie als harmonie te krijgen. Niets erger dan je vaak bij smaken verschillen ziet waar gerechten compleet niet bij elkaar passen.
Vandaar de herfst. En ik wil graag met seizoensproducten koken. Paddestoelen, kool, stoof, laurier, kruidnagel, aardse smaken, peertjes, kaneel... maar de kunst is om dit niet te overheersend te maken.

Thematisch doch subtiel. Ga d'r maar aan staan!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62448290
Aardse smaken... Iets met bietjes? Amuse: zo'n fancy glaasje bietensoep? Dan als warm voorgerecht iets van pasta gevuld met pompoen en geitenkaas, en als hoofdgerecht een stevige vleesstoof met paddestoelen en lekkere bijgerechten?
  vrijdag 17 oktober 2008 @ 00:17:42 #9
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62449462
quote:
Op donderdag 16 oktober 2008 23:29 schreef ColdFeet het volgende:
Aardse smaken... Iets met bietjes? Amuse: zo'n fancy glaasje bietensoep? Dan als warm voorgerecht iets van pasta gevuld met pompoen en geitenkaas, en als hoofdgerecht een stevige vleesstoof met paddestoelen en lekkere bijgerechten?
Ja dat klinkt goed! Amuse: ik heb net bij de Librije gerookte en ingemaakte eenhaps-bietjes gekocht. Daar zou ik iets mee kunnen doen. Pureren, of iets anders...

Ik heb enorme pastacoquilles in huis waar we nog eens iets mee willen en dit zou een goede zijn. Per persoon eentje vullen. Hoewel mijn ervaringen met pompoen niet zo best zijn, hou ik dit wel even in gedachten. Misschien is nog een andere variatie denkbaar.

Vleesstoof als hoofdgerecht is een goed idee, maar ik wil dan niet aan tafel 'uit de pan scheppen'. Dus een plofje stoof en verder het bord opmaken, zou mijn voorkeur hebben.

Fijn hoor, deze ideeën.
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62449999
Stoven met kastanjes
Life is short, eat dessert first.
pi_62451916
Ik zou denk ik een koud voorgerech en een bouillon doen.
Of gewoon nog een bouillon ertussen schuiven.
een ossenstaart bouillon met madeira of paddestoelenbouillon.
Dubbelgetrokken runderbouillon met gehalveerde druiven en madeira.
Stoofvlees met peertjes en spruiten met kastanjes (zoooo klassiek) en een goede puree (zie delicious deze maand)
Wel ontzettend leuk om te doen maar er gaat volgens mij heeeeel veel tijd in zitten als ja alles zelf doet.
pi_62482636
Ik weet niet wanneer het wild seizoen weer begint, maar dat is natuurlijk ook heel lekker he
Reerug of hazepeper of wildzwijn mmmm
Daar kan je ook heerlijke wijnen bij nemen
Veel succes ermee
Only the dead have seen the end of the war - Plato
pi_62484798
Ik zou inderdaad misschien nog een koud voorgerecht erbij doen.

En herfstthema:
Kastanjes (kastanjeaardappelpuree eens gegeten, erg lekker), wild, paddestoelen, een soort stoofschotel met speciaalbier, pruimen en inderdaad beetje winterse kruiden als laurier en kruidnagel is erg lekker (mm ok volgens mij noem ik nog niks nieuws op, sorry), portsauzen vind ik ook wel in het thema passen, heb een keer een amuse gemaakt met roosjes van rode biet met mierikswortelcreme (niet een smaak waar iedereen van houdt misschien, ikzelf ook niet, maar in zo'n klein hapje was het juist erg lekker pittig); je kunt ook nog bijvoorbeeld een kastanjesoep maken; hoofdgerecht: dingen als wildstoofpotje, wild met kersen-kaneelsaus, eendenborst met cranberry's en perencompote; verder doen dingen als blauwschimmelkaas met druiven/peren het wel goed in een voorgerecht natuurlijk - sowieso denk ik dat de combinatie zoet-hartig wel veel voorkomt in herfstgerechten. Nagerecht: je kunt ook iets doen met appeltjes met kaneel uit de oven, chocoladeperen of een crumble, peren met walnotencreme..

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, ik vind het zelf ook altijd moeilijk te zorgen dat de gerechten bij elkaar passen en je menu toch gevarieerd is. Ga met kerst met n vriendin een 6-gangen menu maken dus ik lees aandachtig mee
pi_62485528
Wellicht dat er nog een koud voorgerecht toegevoegd kan worden om het compleet te maken. (dit hoort voor het warme voorgerecht).

Waar je vooral rekening mee moet houden is dat je kleine porties maakt (je denkt snel, oei, da's zoooooo weinig, maar als je alle gangen bij elkaar optelt dan zeggen je gasten plof aan het einde van de avond). Ook is het belangrijk om niet te zwaar te beginnen. Bouw je menu op van 'licht verteerbaar' naar 'iets zwaarder'. Een kleine amuse, een luchtig voorgerecht met wat groenvoer erbij, een warme heldere bouillon, een stoofpotje met aardappelpurree en daarna kaas en vervolgens zoet is prima!

Je sorbet (die je bij / ipv de kaas wilt serveren) kun je ook tussen voor- en hoofdgerecht doen. Je noemt het een 'spoon' en het zorgt ervoor dat je de smaken weer neutraliseert en het zorgt er tevens voor dat je hoofdgerecht niet zo 'zwaar' valt. Heel eenvoudig: champagne met een paar bolletjes bevroren en gepureerd fruit er in. Lekker koud serveren!

Nog een tip: doe het rustig aan. Ga niet meteen als iedereen zijn/haar bord leeg heeft aan de volgende gang beginnen. Neem tijd voor je gasten, klets wat, doe gewoon rustig aan! In een restaurant krijg je je eten ook niet om het kwartier geserveerd! Zorg voor een goede voorbereiding en zet zoveel mogelijk dingen van te voren klaar.

Borden opmaken voor zeven personen vergt ruimte en wat tijd. Zorg dus dat je ruimte in je keuken hebt om zeven borden naast elkaar weg te zetten en zorg ook dat je borden warm zijn (tralalala lang leve de magnetron), want als je bij nummer zeven bent is bord nummer een al weer koud.

Succes!

En post het menu wanneer je zover bent, superleuk! (oh ja, en eigenlijk ook alvast een request voor een fotoverslagje...)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_62485893
quote:
Op zaterdag 18 oktober 2008 15:39 schreef Nietzz het volgende:
Ik zou inderdaad misschien nog een koud voorgerecht erbij doen.

En herfstthema:
Kastanjes (kastanjeaardappelpuree eens gegeten, erg lekker), wild, paddestoelen, een soort stoofschotel met speciaalbier, pruimen en inderdaad beetje winterse kruiden als laurier en kruidnagel is erg lekker (mm ok volgens mij noem ik nog niks nieuws op, sorry), portsauzen vind ik ook wel in het thema passen, heb een keer een amuse gemaakt met roosjes van rode biet met mierikswortelcreme (niet een smaak waar iedereen van houdt misschien, ikzelf ook niet, maar in zo'n klein hapje was het juist erg lekker pittig); je kunt ook nog bijvoorbeeld een kastanjesoep maken; hoofdgerecht: dingen als wildstoofpotje, wild met kersen-kaneelsaus, eendenborst met cranberry's en perencompote; verder doen dingen als blauwschimmelkaas met druiven/peren het wel goed in een voorgerecht natuurlijk - sowieso denk ik dat de combinatie zoet-hartig wel veel voorkomt in herfstgerechten. Nagerecht: je kunt ook iets doen met appeltjes met kaneel uit de oven, chocoladeperen of een crumble, peren met walnotencreme..

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, ik vind het zelf ook altijd moeilijk te zorgen dat de gerechten bij elkaar passen en je menu toch gevarieerd is. Ga met kerst met n vriendin een 6-gangen menu maken dus ik lees aandachtig mee
Mjum! Klinkt erg goed allemaal....
pi_62506731
Wat voor zoetigheden had je ingedachten voor bij de koffie? Bonbons? Neem je dan bonbons met drank er in, of met kersenvulling ofzo? Ik zou ze wel afstemmen op hetgeen wat je erbij serveert, je zegt zelf dat je graag cognac neemt bij de koffie. Nu lust ik geen cognac, dus ik zou niet weten wat er lekker bij is.

Al lijkt het me wel dat je bij al die drank geen bonbons met drank of amuses met drank erin moet serveren; ik denk dat iedereen dan snel dronken is

Ik persoonlijk heb een gruwelijke hekel aan dessertwijn, maar denk dat het bij de sorbet wel lekker is. Niet bij de kaas.

Verder... neem 1 overkoepelend thema, zoals idd herfst, kun je dingen doen met appels, stoofpeertjes, kastanjes, walnoten etc. Of winter, en dan zou ik weer denken aan dingen als stamppot, wild (bijvoorbeeld konijn, of ree of haas). En dan als toetje iets met poedersuiker

Wbt de smaak: ik zou niet eindigen met zuur, zoals laatst in Smaken Verschillen. Van zoet naar zout naar zuur lijkt me geen goede combi. Een dessert (sorbet) hoort zoet te zijn imho.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_62507342
TVP, ik ben benieuwd wat er uit komt... Laat je weten hoe het is afgelopen, Duderinnetje?
pi_62508823
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 17:05 schreef Ewelina het volgende:
Wat voor zoetigheden had je ingedachten voor bij de koffie? Bonbons? Neem je dan bonbons met drank er in, of met kersenvulling ofzo? Ik zou ze wel afstemmen op hetgeen wat je erbij serveert, je zegt zelf dat je graag cognac neemt bij de koffie. Nu lust ik geen cognac, dus ik zou niet weten wat er lekker bij is.

Al lijkt het me wel dat je bij al die drank geen bonbons met drank of amuses met drank erin moet serveren; ik denk dat iedereen dan snel dronken is

Ik persoonlijk heb een gruwelijke hekel aan dessertwijn, maar denk dat het bij de sorbet wel lekker is. Niet bij de kaas.

Verder... neem 1 overkoepelend thema, zoals idd herfst, kun je dingen doen met appels, stoofpeertjes, kastanjes, walnoten etc. Of winter, en dan zou ik weer denken aan dingen als stamppot, wild (bijvoorbeeld konijn, of ree of haas). En dan als toetje iets met poedersuiker

Wbt de smaak: ik zou niet eindigen met zuur, zoals laatst in Smaken Verschillen. Van zoet naar zout naar zuur lijkt me geen goede combi. Een dessert (sorbet) hoort zoet te zijn imho.
Bij herfst denk ik ook aan wild. En aan kaneel, kruiden, warmte.

En om een of andere stomme reden aan Crème brulee (Hoewel ik mij bedenk tijdens het tikken, dat ik dit alleen in de koelere maanden op heb ).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_62514603
Bij aardse smaken denk ik ook aan knolselderij
bv voor het hoofdgerecht een mousseline van knolselderij , en daar past zowel vis als vlees bij
Thank Drunk I'm a Goddess!
  Moderator zondag 19 oktober 2008 @ 22:13:05 #20
9859 crew  Karina
Woman
pi_62514812
Als dessertwijn zou ik een Banyuls nemen, ik heb er geen verstand van hoor, maar dat heb ik een keertje bij een chocoladedessert gedronken, echt heerlijk!
Op donderdag 15 mei 2014 22:18 schreef sp3c het volgende:
niet zo tof doen
pi_62516211
Ik lees ook even mee.

Ik ben niet zo'n grote eter dus als ik veel gangen wil serveren dan is voor mij het belangrijkste aandachtspunt dat alle gangen licht zijn. Er mag natuurlijk wel iets met room of kaas o.i.d. bijzitten maar dan niet meer dan 1 gang wat mij betreft. (Afgezien van een eventueel kaasplankje natuurlijk.)

En verder ga ik niet echt gestructureerd te werk. Ik bedenk welke gerechten in mijn thema zouden passen en welke daarvan het beste bij elkaar zouden passen, voeg gerechten toe, laat gerechten weg, bedenk een leuk bijgerechtje en verander dan van hoofdgerecht zodat het er beter bij past, verzin wijnen voor bij de gerechten, loop een mooie wijn tegen het lijf die ik perse wil serveren en verander weer van hoofdgerecht/voorgerecht/nagerecht etc. En uiteindelijk staat er dan een compleet menu waar ik blij mee ben.
There is no love sincerer than the love of food.
  Moderator zondag 19 oktober 2008 @ 23:03:19 #22
45833 crew  Fogel
pi_62516360
Had vorige week een diner (wel in een restaurant) wat ik een redelijk herfstthema vond hebben.
(de Engelstalige stukjes zijn een kopie uit het menu)

Aperitief: mousserende witte wijn
Ik weet niet of dit onder amuses valt, maar ala: een stukje heel apart brood (geen idee wat het was) met een schaaltje goede olijfolie met chocoladesaus op de bodem. Brood daarin dippen zodat het zowel chocolade als olie opneemt en opeten. Erg vreemd, maar erg lekker!
Voorgerecht: Porchini –and chanterelle soup, met witte wijn
Hoofdgerecht: fillet and rack in a garlic –and olive crust with ratatouille and a rosemary jus, met rode wijn
Nagerecht: Sabayonne gratinated berries with cookie crumble (of deze, ik weet het niet eens meer zeker: Tarte tatin with vanilla ice cream), met dessertwijn
Natafelen: dubbele espresso met een Drambuie (had geen zin om voor de cognac te gaan die avond).

Nog langer natafelen was helaas niet mogelijk, en een kop thee in het vliegtuig naar huis was niet echt een optimale afsluiting van die avond...
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_62524227
oooh gelukkig je hebt nog even
Banyuls is idd erg lekker bij chocolade en kaas.
Het lijkt wel wat op port
pi_62524867
Nu we het toch over wijnen hebben, wil ik nog een keer de Tokaji wijn noemen. Het is een hele lekkere dessertwijn en je weet zeker dat je je gasten iets heel bijzonders aanbiedt
  Moderator maandag 20 oktober 2008 @ 12:14:06 #25
45833 crew  Fogel
pi_62525243
quote:
Op maandag 20 oktober 2008 11:58 schreef Black_Tulip het volgende:
Nu we het toch over wijnen hebben, wil ik nog een keer de Tokaji wijn noemen. Het is een hele lekkere dessertwijn en je weet zeker dat je je gasten iets heel bijzonders aanbiedt
Welke van de tig Tokaji soorten wil je speciaal aanraden dan?
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_62525330
quote:
Op maandag 20 oktober 2008 12:14 schreef Fogel het volgende:

[..]

Welke van de tig Tokaji soorten wil je speciaal aanraden dan?
Ik heb twee Tokaji wijnen geproefd, allebei Aszu, de een 3 puttonyos en de ander 5. Ik vond die van 3 eigenlijk het lekkerst, maar dat kan aan het merk liggen. Als je naar de slijter gaat voor Tokaji is de kans overigens erg groot dat je een Aszu aangeboden krijgt.
pi_62525564
TVP.

En verder is seizoensproducten een superleuk idee. Zou daar zeker voor gaan. Mousserende wijn doet het altijd goed als aperitief, krijg er serieus altijd honger van.
pi_62529495
Ben wel benieuwd naar het dessert bij de Tokaji, heb al een paar jaar een 5 punten fles liggen, maar weet niet wat er bij te eten. Ik blijf dit topic dus met interesse volgen.
pi_62529560
quote:
Op maandag 20 oktober 2008 15:11 schreef Heufje het volgende:
Ben wel benieuwd naar het dessert bij de Tokaji, heb al een paar jaar een 5 punten fles liggen, maar weet niet wat er bij te eten. Ik blijf dit topic dus met interesse volgen.
Bedenk gewoon dat Tokaji mierzoet is, dan moet het wel goed komen lijkt me. Of je serveert het gewoon apart.
pi_62552624
Een thema is altijd leuk. Vergeet ook vooral niet om je tafel aankleding aan te passen. Zeven mensen die aan 1 tafel zitten vergt een andere aanpak dan met zijn vieren aan 1 tafel. Kleuren van servetten en tafelkleden moeten rustiger, en als het niet de bedoeling is om met een soort van plate-service te werken waarbij jij zélf de borden dresseert, moeten mensen dus de kans hebben elkaar gerechten aan te geven. Dat kan niet als er grote bloemstukken, kandelaars of iets dergelijks in de weg staan.
Meerdere gangen vraagt uiteraard ook meer bestek en glazen, dus meer zit/manoeuvreer ruimte per persoon is nodig. Denk ook aan de juiste muziek en het volume daarvan.

Qua gerechten opbouw:
koud voor warm
licht voor zwaar (klinkt logisch maar dus geen boerensoep vóór een stukje kip)
vis voor vlees
wit vlees voor rose, rose voor rood vlees
hartig voor zoet

Een spoom is ook leuk als tussengang, en geeft je wat tijd.
Edit: sorry Tezz, niet gezien dat jij ook al spoom noemde
It ain't over 'till the fat lady sings
La prudencia es la madre de la ciencia.
  zondag 26 oktober 2008 @ 12:30:57 #31
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62685103
Een paar van de genodigden hebben kinderen en DUS kan het etentje pas in 2009 plaatsvinden.


Goed. Heb ik dus nog wat langer de tijd om het te bedenken. Heel erg bedankt voor alle ideeën tot nu toe! Echt heel fijn. Ik ga straks alles nog even goed bijlezen (ben net thuis van een vakantie).
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62685123
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 12:30 schreef Duderinnetje het volgende:
Een paar van de genodigden hebben kinderen en DUS kan het etentje pas in 2009 plaatsvinden.
Why???
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  zondag 26 oktober 2008 @ 12:55:04 #33
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62685600
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 12:31 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Why???
De oppassen kunnen niet eerder. Of kunnen niet op dezelfde avond. Zoiets. Denk ik.
De diverse ouders beleggen weldra een topconferentie om te bekijken op welke data de diverse oppassen kunnen oppassen. We wachten nog op de persconferentie.

Anyway, het mag de pret niet drukken. Herfst, winter... jullie tips blijven bruikbaar!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62685690
dan heb ik een rustige TVP

weet niet of ik het zo groots kan laten uitpakken, ivm kosten, maar René en ik willen ook eens wat mensen uitnodigen voor een soortgelijk iets (dus echt aan tafel, en geen hapjes ) dus lees ik even rustig mee
Ja doei.
pi_62685944
Vraag ik iets raars als ik vraag waarom de kinderen niet gewoon meekomen?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62685973
ja ik zou zelf ook geen kinderen bij zoiets willen
Ja doei.
  Moderator zondag 26 oktober 2008 @ 13:15:57 #37
45833 crew  Fogel
pi_62686062
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 12:55 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

De oppassen kunnen niet eerder. Of kunnen niet op dezelfde avond. Zoiets. Denk ik.
De diverse ouders beleggen weldra een topconferentie om te bekijken op welke data de diverse oppassen kunnen oppassen. We wachten nog op de persconferentie.

Anyway, het mag de pret niet drukken. Herfst, winter... jullie tips blijven bruikbaar!
Tip voor die 'drukke mensen', www.doodle.ch
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  zondag 26 oktober 2008 @ 13:24:48 #38
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_62686257
Als ik een dinertje geef begin ik gewoon met een hoofdgerecht te bedenken en dan van daaruit bedenk ik voor-, tussen- en nagerechten die daarbij passen. En soms verandert het hoofdgerecht daarna ook weer, maar het maakt het wat gestructureerder en makkelijker, want er vallen dan al allerlei gerechtjes af die er helemaal niet bij passen.

En verder zoek ik toch wel iets uit dat misschien wel veel voorbereiding vergt, maar waarvoor ik niet de hele avond nog in de keuken hoef te staan. Niet dat ik dat zelf een probleem zou vinden, maar de gasten voelen zich vaak wat ongemakkelijk als je zo staat te sloven. En ongezellig is het ook.

En als je de gangen bedacht hebt, dan is het ook makkelijker te beslissen of je nog een toetje wilt serveren of kaas. Of beide, of geen van tweeen. Dat ligt volgens mij gewoon een beetje aan wat er al geserveerd is. Dat moet je dus niet willen beslissen voor je de rest van het menu al bedacht hebt.
pi_62686570
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:11 schreef motorbloempje het volgende:
ja ik zou zelf ook geen kinderen bij zoiets willen
Nou ja, ik ben ook niet gek op kinderen maar die horen nu eenmaal bij mijn vrienden. Ik zou zoiets liever door laten gaan mét kinderen dan het verzetten naar een schimmige datum in de toekomst (in de praktijk meestal nooit) omdat het perse zonder kinderen moet.
Ik zou er stiekem ook best wel lol in hebben om naast het 'grotemensenmenu' een licht aangepaste versie te maken voor de kids. Zo'n menu dat ze eens iets anders eten dan wat altijd als 'kindereten' gezien wordt en het dan nog lekker vinden ook. En dan je tong uitsteken naar ouders die hun kinderen opvoeden met friet, pizza en appelmoes.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 26 oktober 2008 @ 13:54:04 #40
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62686995
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:10 schreef MinderMutsig het volgende:
Vraag ik iets raars als ik vraag waarom de kinderen niet gewoon meekomen?
Nope, dit is geen aangelegenheid voor kinderen. Is voor de volwassenen én voor de kinderen zelf niets aan. Bovendien hoop ik het over wat andere zaken te hebben dan 'boelieboeliepoeli' en het veelbesproken 'poekiewoekiedoekie'.
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62687007
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:54 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Nope, dit is geen aangelegenheid voor kinderen. Is voor de volwassenen én voor de kinderen zelf niets aan. Bovendien hoop ik het over wat andere zaken te hebben dan 'boelieboeliepoeli' en het veelbesproken 'poekiewoekiedoekie'.
Ja doei.
  zondag 26 oktober 2008 @ 13:56:44 #42
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62687081
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:36 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Nou ja, ik ben ook niet gek op kinderen maar die horen nu eenmaal bij mijn vrienden. Ik zou zoiets liever door laten gaan mét kinderen dan het verzetten naar een schimmige datum in de toekomst (in de praktijk meestal nooit) omdat het perse zonder kinderen moet.
Ik zou er stiekem ook best wel lol in hebben om naast het 'grotemensenmenu' een licht aangepaste versie te maken voor de kids. Zo'n menu dat ze eens iets anders eten dan wat altijd als 'kindereten' gezien wordt en het dan nog lekker vinden ook. En dan je tong uitsteken naar ouders die hun kinderen opvoeden met friet, pizza en appelmoes.
Ik kook een lekker dinertje en hoop bij te praten met wat mensen. Er is wijn, het wordt laat, we hebben veel te bespreken en ik zie er niets in dat we achter Pietje aan moeten die in de kaarsen grijpt en Anna die de fles rood over tafel sleept. Tuurlijk horen de kinderen bij mijn gasten, maar dat wil niet zeggen dat ze bij mij of op dit feestje horen. Gelukkig is dat wat de ouders betreft ook totaal niet im Frage.
Snobs have more fun!
KLIK!
  zondag 26 oktober 2008 @ 14:00:57 #43
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62687190
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:24 schreef RobinOok het volgende:
Als ik een dinertje geef begin ik gewoon met een hoofdgerecht te bedenken en dan van daaruit bedenk ik voor-, tussen- en nagerechten die daarbij passen. En soms verandert het hoofdgerecht daarna ook weer, maar het maakt het wat gestructureerder en makkelijker, want er vallen dan al allerlei gerechtjes af die er helemaal niet bij passen.

En verder zoek ik toch wel iets uit dat misschien wel veel voorbereiding vergt, maar waarvoor ik niet de hele avond nog in de keuken hoef te staan. Niet dat ik dat zelf een probleem zou vinden, maar de gasten voelen zich vaak wat ongemakkelijk als je zo staat te sloven. En ongezellig is het ook.

En als je de gangen bedacht hebt, dan is het ook makkelijker te beslissen of je nog een toetje wilt serveren of kaas. Of beide, of geen van tweeen. Dat ligt volgens mij gewoon een beetje aan wat er al geserveerd is. Dat moet je dus niet willen beslissen voor je de rest van het menu al bedacht hebt.
Ja, zo pak ik het ook aan inderdaad. Het hoofdgerecht wordt iets van stoof met aardappel/kastanjepurée. dat weet ik al bijna zeker. Kan ik ook mooi van te voren maken!

O en ik wil per se kaas na. Per se! Per se! Ik weet zo'n leuk kaaswinkeltje waar ze ook nog verstand hebben van wijn en eten, dus die wil ik dan iets laten samenstellen aan bijzondere kazen.
Overigens kan ik altijd nog een keuze doen toch? Kaas voor de liefhebbers en een mooie zoete toet voor de rest.
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:15 schreef Fogel het volgende:

[..]

Tip voor die 'drukke mensen', www.doodle.ch
Hé, dat is handig!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62687269
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 13:56 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Ik kook een lekker dinertje en hoop bij te praten met wat mensen. Er is wijn, het wordt laat, we hebben veel te bespreken en ik zie er niets in dat we achter Pietje aan moeten die in de kaarsen grijpt en Anna die de fles rood over tafel sleept. Tuurlijk horen de kinderen bij mijn gasten, maar dat wil niet zeggen dat ze bij mij of op dit feestje horen. Gelukkig is dat wat de ouders betreft ook totaal niet im Frage.
Dan is het inderdaad beter zonder kinderen.

En doe eens de naam / het adres van dat kaaswinkeltje?
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 26 oktober 2008 @ 14:09:37 #45
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62687426
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 14:03 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dan is het inderdaad beter zonder kinderen.

En doe eens de naam / het adres van dat kaaswinkeltje?

Hein Post! Overwinningsplein! Zaaaalige kazen, wijnen, delicatessen, salami's, tapa's, olijfoliën etc. En je moet er ook gewoon eens een broodje eten!
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62687533
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 14:09 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Hein Post! Overwinningsplein! Zaaaalige kazen, wijnen, delicatessen, salami's, tapa's, olijfoliën etc. En je moet er ook gewoon eens een broodje eten!
Zal er eens gaan kijken. Knappe kaasboer die mijn kaasboer in Roden overtreft.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_62687556
maar da's helemaal in 't noorden
Ja doei.
  zondag 26 oktober 2008 @ 14:18:14 #48
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62687634
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 14:13 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Zal er eens gaan kijken. Knappe kaasboer die mijn kaasboer in Roden overtreft.
Vertellll!!! Ik ben altijd in voor kaasboertjes.

En hun kazen.
Snobs have more fun!
KLIK!
pi_62688418
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 14:18 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Vertellll!!! Ik ben altijd in voor kaasboertjes.

En hun kazen.
Hij heeft álles! En als hij het niet heeft dan zorgt hij dat hij het de volgende keer wel voor je heeft.
En hij heeft niet zo'n saaie steriele kaaswinkel waar alles achter glas in de toonbank ligt maar juist alles langs de wanden en zonder toonbank maar met twee kassa's gewoon midden in de winkel. En dan kan je zo fijn rondlopen op je gemakje terwijl je wat uit loopt te zoeken.
Ik heb zo'n hekel aan kaasboeren die bij binnenkomst al tegen je beginnen te zeuren! Ik wil eerst op mijn dooie gemakje kijken wat hij eigenlijk heeft en dan pas bestellen/advies vragen. En hij en zijn medewerkers komen ook altijd met goed advies. En voor je het weet sta je met drie medewerkers en vier klanten midden in de winkel te discussiëren welke kaas nu eigenlijk lekkerder is bij een goede bourgogne. En dan laat hij ze allemaal proeven. Ook als jij alleen maar een van die meediscussiërende klanten bent die alleen maar een kilo jong belegen komt halen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
There is no love sincerer than the love of food.
  zondag 26 oktober 2008 @ 15:16:21 #50
87509 Duderinnetje
Miskend decadent
pi_62689476
quote:
Op zondag 26 oktober 2008 14:46 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Hij heeft álles! En als hij het niet heeft dan zorgt hij dat hij het de volgende keer wel voor je heeft.
En hij heeft niet zo'n saaie steriele kaaswinkel waar alles achter glas in de toonbank ligt maar juist alles langs de wanden en zonder toonbank maar met twee kassa's gewoon midden in de winkel. En dan kan je zo fijn rondlopen op je gemakje terwijl je wat uit loopt te zoeken.
Ik heb zo'n hekel aan kaasboeren die bij binnenkomst al tegen je beginnen te zeuren! Ik wil eerst op mijn dooie gemakje kijken wat hij eigenlijk heeft en dan pas bestellen/advies vragen. En hij en zijn medewerkers komen ook altijd met goed advies. En voor je het weet sta je met drie medewerkers en vier klanten midden in de winkel te discussiëren welke kaas nu eigenlijk lekkerder is bij een goede bourgogne. En dan laat hij ze allemaal proeven. Ook als jij alleen maar een van die meediscussiërende klanten bent die alleen maar een kilo jong belegen komt halen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Adres vrouw, adres!!!
Snobs have more fun!
KLIK!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')