Ja goed, ik weet niet hoe jij natafelt bij een dinertje, maar bij een kaasplankje drinken veel mensen een goede port. Bij de koffie daarna lust ik zelf graag een cognacje en na het maal ga je volgens mij niet meer aan de theequote:Op donderdag 16 oktober 2008 22:35 schreef Adelante het volgende:
de laatste drie gangen lijken meer om de drank te gaan dan om voedsel
Vandaar de herfst. En ik wil graag met seizoensproducten koken. Paddestoelen, kool, stoof, laurier, kruidnagel, aardse smaken, peertjes, kaneel... maar de kunst is om dit niet te overheersend te maken.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 22:45 schreef Underdoggy het volgende:
Ik vind het altijd een goede houvast om aan een "thema" te denken. Hoeft niet meteen te zijn maar je mag best een richting op denken qua gerechten en sfeer. Dit om zowel variatie als harmonie te krijgen. Niets erger dan je vaak bij smaken verschillen ziet waar gerechten compleet niet bij elkaar passen.
Ja dat klinkt goed! Amuse: ik heb net bij de Librije gerookte en ingemaakte eenhaps-bietjes gekocht. Daar zou ik iets mee kunnen doen. Pureren, of iets anders...quote:Op donderdag 16 oktober 2008 23:29 schreef ColdFeet het volgende:
Aardse smaken... Iets met bietjes? Amuse: zo'n fancy glaasje bietensoep? Dan als warm voorgerecht iets van pasta gevuld met pompoen en geitenkaas, en als hoofdgerecht een stevige vleesstoof met paddestoelen en lekkere bijgerechten?
Mjum! Klinkt erg goed allemaal....quote:Op zaterdag 18 oktober 2008 15:39 schreef Nietzz het volgende:
Ik zou inderdaad misschien nog een koud voorgerecht erbij doen.
En herfstthema:
Kastanjes (kastanjeaardappelpuree eens gegeten, erg lekker), wild, paddestoelen, een soort stoofschotel met speciaalbier, pruimen en inderdaad beetje winterse kruiden als laurier en kruidnagel is erg lekker (mm ok volgens mij noem ik nog niks nieuws op, sorry), portsauzen vind ik ook wel in het thema passen, heb een keer een amuse gemaakt met roosjes van rode biet met mierikswortelcreme (niet een smaak waar iedereen van houdt misschien, ikzelf ook niet, maar in zo'n klein hapje was het juist erg lekker pittig); je kunt ook nog bijvoorbeeld een kastanjesoep maken; hoofdgerecht: dingen als wildstoofpotje, wild met kersen-kaneelsaus, eendenborst met cranberry's en perencompote; verder doen dingen als blauwschimmelkaas met druiven/peren het wel goed in een voorgerecht natuurlijk - sowieso denk ik dat de combinatie zoet-hartig wel veel voorkomt in herfstgerechten. Nagerecht: je kunt ook iets doen met appeltjes met kaneel uit de oven, chocoladeperen of een crumble, peren met walnotencreme..
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, ik vind het zelf ook altijd moeilijk te zorgen dat de gerechten bij elkaar passen en je menu toch gevarieerd is. Ga met kerst met n vriendin een 6-gangen menu maken dus ik lees aandachtig mee
Bij herfst denk ik ook aan wild. En aan kaneel, kruiden, warmte.quote:Op zondag 19 oktober 2008 17:05 schreef Ewelina het volgende:
Wat voor zoetigheden had je ingedachten voor bij de koffie? Bonbons? Neem je dan bonbons met drank er in, of met kersenvulling ofzo? Ik zou ze wel afstemmen op hetgeen wat je erbij serveert, je zegt zelf dat je graag cognac neemt bij de koffie. Nu lust ik geen cognac, dus ik zou niet weten wat er lekker bij is.
Al lijkt het me wel dat je bij al die drank geen bonbons met drank of amuses met drank erin moet serveren; ik denk dat iedereen dan snel dronken is
Ik persoonlijk heb een gruwelijke hekel aan dessertwijn, maar denk dat het bij de sorbet wel lekker is. Niet bij de kaas.
Verder... neem 1 overkoepelend thema, zoals idd herfst, kun je dingen doen met appels, stoofpeertjes, kastanjes, walnoten etc. Of winter, en dan zou ik weer denken aan dingen als stamppot, wild (bijvoorbeeld konijn, of ree of haas). En dan als toetje iets met poedersuiker![]()
Wbt de smaak: ik zou niet eindigen met zuur, zoals laatst in Smaken Verschillen. Van zoet naar zout naar zuur lijkt me geen goede combi. Een dessert (sorbet) hoort zoet te zijn imho.
Welke van de tig Tokaji soorten wil je speciaal aanraden dan?quote:Op maandag 20 oktober 2008 11:58 schreef Black_Tulip het volgende:
Nu we het toch over wijnen hebben, wil ik nog een keer de Tokaji wijn noemen. Het is een hele lekkere dessertwijn en je weet zeker dat je je gasten iets heel bijzonders aanbiedt
Ik heb twee Tokaji wijnen geproefd, allebei Aszu, de een 3 puttonyos en de ander 5. Ik vond die van 3 eigenlijk het lekkerst, maar dat kan aan het merk liggen. Als je naar de slijter gaat voor Tokaji is de kans overigens erg groot dat je een Aszu aangeboden krijgt.quote:Op maandag 20 oktober 2008 12:14 schreef Fogel het volgende:
[..]
Welke van de tig Tokaji soorten wil je speciaal aanraden dan?
Bedenk gewoon dat Tokaji mierzoet is, dan moet het wel goed komen lijkt me. Of je serveert het gewoon apart.quote:Op maandag 20 oktober 2008 15:11 schreef Heufje het volgende:
Ben wel benieuwd naar het dessert bij de Tokaji, heb al een paar jaar een 5 punten fles liggen, maar weet niet wat er bij te eten. Ik blijf dit topic dus met interesse volgen.
Why???quote:Op zondag 26 oktober 2008 12:30 schreef Duderinnetje het volgende:
Een paar van de genodigden hebben kinderen en DUS kan het etentje pas in 2009 plaatsvinden.![]()
![]()
![]()
De oppassen kunnen niet eerder.quote:
Tip voor die 'drukke mensen', www.doodle.chquote:Op zondag 26 oktober 2008 12:55 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
De oppassen kunnen niet eerder.Of kunnen niet op dezelfde avond. Zoiets. Denk ik.
De diverse ouders beleggen weldra een topconferentie om te bekijken op welke data de diverse oppassen kunnen oppassen. We wachten nog op de persconferentie.
Anyway, het mag de pret niet drukken. Herfst, winter... jullie tips blijven bruikbaar!
Nou ja, ik ben ook niet gek op kinderen maar die horen nu eenmaal bij mijn vrienden. Ik zou zoiets liever door laten gaan mét kinderen dan het verzetten naar een schimmige datum in de toekomst (in de praktijk meestal nooit) omdat het perse zonder kinderen moet.quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:11 schreef motorbloempje het volgende:
jaik zou zelf ook geen kinderen bij zoiets willen
Nope, dit is geen aangelegenheid voor kinderen. Is voor de volwassenen én voor de kinderen zelf niets aan. Bovendien hoop ik het over wat andere zaken te hebben dan 'boelieboeliepoeli' en het veelbesproken 'poekiewoekiedoekie'.quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:10 schreef MinderMutsig het volgende:
Vraag ik iets raars als ik vraag waarom de kinderen niet gewoon meekomen?
quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:54 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Nope, dit is geen aangelegenheid voor kinderen. Is voor de volwassenen én voor de kinderen zelf niets aan. Bovendien hoop ik het over wat andere zaken te hebben dan 'boelieboeliepoeli' en het veelbesproken 'poekiewoekiedoekie'.
Ik kook een lekker dinertje en hoop bij te praten met wat mensen. Er is wijn, het wordt laat, we hebben veel te bespreken en ik zie er niets in dat we achter Pietje aan moeten die in de kaarsen grijpt en Anna die de fles rood over tafel sleept. Tuurlijk horen de kinderen bij mijn gasten, maar dat wil niet zeggen dat ze bij mij of op dit feestje horen. Gelukkig is dat wat de ouders betreft ook totaal niet im Frage.quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:36 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Nou ja, ik ben ook niet gek op kinderen maar die horen nu eenmaal bij mijn vrienden. Ik zou zoiets liever door laten gaan mét kinderen dan het verzetten naar een schimmige datum in de toekomst (in de praktijk meestal nooit) omdat het perse zonder kinderen moet.
Ik zou er stiekem ook best wel lol in hebben om naast het 'grotemensenmenu' een licht aangepaste versie te maken voor de kids. Zo'n menu dat ze eens iets anders eten dan wat altijd als 'kindereten' gezien wordt en het dan nog lekker vinden ook. En dan je tong uitsteken naar ouders die hun kinderen opvoeden met friet, pizza en appelmoes.![]()
Ja, zo pak ik het ook aan inderdaad. Het hoofdgerecht wordt iets van stoof met aardappel/kastanjepurée. dat weet ik al bijna zeker. Kan ik ook mooi van te voren maken!quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:24 schreef RobinOok het volgende:
Als ik een dinertje geef begin ik gewoon met een hoofdgerecht te bedenken en dan van daaruit bedenk ik voor-, tussen- en nagerechten die daarbij passen. En soms verandert het hoofdgerecht daarna ook weer, maar het maakt het wat gestructureerder en makkelijker, want er vallen dan al allerlei gerechtjes af die er helemaal niet bij passen.
En verder zoek ik toch wel iets uit dat misschien wel veel voorbereiding vergt, maar waarvoor ik niet de hele avond nog in de keuken hoef te staan. Niet dat ik dat zelf een probleem zou vinden, maar de gasten voelen zich vaak wat ongemakkelijk als je zo staat te sloven. En ongezellig is het ook.
En als je de gangen bedacht hebt, dan is het ook makkelijker te beslissen of je nog een toetje wilt serveren of kaas. Of beide, of geen van tweeen. Dat ligt volgens mij gewoon een beetje aan wat er al geserveerd is. Dat moet je dus niet willen beslissen voor je de rest van het menu al bedacht hebt.
Hé, dat is handig!quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:15 schreef Fogel het volgende:
[..]
Tip voor die 'drukke mensen', www.doodle.ch
Dan is het inderdaad beter zonder kinderen.quote:Op zondag 26 oktober 2008 13:56 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Ik kook een lekker dinertje en hoop bij te praten met wat mensen. Er is wijn, het wordt laat, we hebben veel te bespreken en ik zie er niets in dat we achter Pietje aan moeten die in de kaarsen grijpt en Anna die de fles rood over tafel sleept. Tuurlijk horen de kinderen bij mijn gasten, maar dat wil niet zeggen dat ze bij mij of op dit feestje horen. Gelukkig is dat wat de ouders betreft ook totaal niet im Frage.
Hein Post! Overwinningsplein! Zaaaalige kazen, wijnen, delicatessen, salami's, tapa's, olijfoliën etc. En je moet er ook gewoon eens een broodje eten!quote:Op zondag 26 oktober 2008 14:03 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan is het inderdaad beter zonder kinderen.
En doe eens de naam / het adres van dat kaaswinkeltje?![]()
Zal er eens gaan kijken. Knappe kaasboer die mijn kaasboer in Roden overtreft.quote:Op zondag 26 oktober 2008 14:09 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Hein Post! Overwinningsplein! Zaaaalige kazen, wijnen, delicatessen, salami's, tapa's, olijfoliën etc. En je moet er ook gewoon eens een broodje eten!
Vertellll!!! Ik ben altijd in voor kaasboertjes.quote:Op zondag 26 oktober 2008 14:13 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Zal er eens gaan kijken. Knappe kaasboer die mijn kaasboer in Roden overtreft.
Hij heeft álles!quote:Op zondag 26 oktober 2008 14:18 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Vertellll!!! Ik ben altijd in voor kaasboertjes.![]()
En hun kazen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.There is no love sincerer than the love of food.
quote:Op zondag 26 oktober 2008 14:46 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Hij heeft álles!En als hij het niet heeft dan zorgt hij dat hij het de volgende keer wel voor je heeft.
![]()
En hij heeft niet zo'n saaie steriele kaaswinkel waar alles achter glas in de toonbank ligt maar juist alles langs de wanden en zonder toonbank maar met twee kassa's gewoon midden in de winkel. En dan kan je zo fijn rondlopen op je gemakje terwijl je wat uit loopt te zoeken.![]()
Ik heb zo'n hekel aan kaasboeren die bij binnenkomst al tegen je beginnen te zeuren! Ik wil eerst op mijn dooie gemakje kijken wat hij eigenlijk heeft en dan pas bestellen/advies vragen. En hij en zijn medewerkers komen ook altijd met goed advies. En voor je het weet sta je met drie medewerkers en vier klanten midden in de winkel te discussiëren welke kaas nu eigenlijk lekkerder is bij een goede bourgogne.En dan laat hij ze allemaal proeven.
Ook als jij alleen maar een van die meediscussiërende klanten bent die alleen maar een kilo jong belegen komt halen.
Adres vrouw, adres!!!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
![]()
![]()
Snobs have more fun!
KLIK!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |