http://www.telegraaf.nl/b(...)s-deal__.html?p=16,2quote:Belgische media ontgoocheld over Fortis-deal
BRUSSEL - De Belgische media reageren zaterdag ontgoocheld op de verkoop van de Nederlandse tak van Fortis.
“Uitverkoop”, schampert de commentator van ’s lands grootste krant Het Laatste Nieuws. De krant vraagt om een parlementaire enqu(x88)te naar de reddingsacties voor Fortis. “Wat is er dat de Bankcommissie en de Nationale Bank niet hebben geweten dat de Nederlandse minister Wouter Bos in een dag of twee wel heeft ontdekt? Heeft de top van Fortis cruciale informattie achtergehouden?”
De Vlaamse zakenkrant De Tijd noemt de prijs die de Nederlandse staat bereid is te betalen voor het Nederlandse deel van Fortis ronduit stuitend. “Zeker ook omdat de hele portefeuille vergiftigde kredieten in België is achtergebleven.” De krant noemt het resterende Belgisch-Luxemburgse deel van Fortis “een regionaal bank-verzekeraartje”.
De Standaard stelt dat Nederland “een harde boedelscheiding heeft doorgedrukt voor een prijs die lager ligt dan de impliciete waardering van afgelopen weekend”. Volgens de krant viel “in het Belgische kamp te horen dat de Nederlanders de Belgen brutaal in de hoek hadden geduwd”.
Krant De Morgen vindt het ironisch dat juist het opgekochte ABN Amro nu feitelijk voor een groot stuk de opkoper overnemen. Volgens commentator Yves Desmet is daarmee aangetoond dat “uit megalomanie het Fortismanagement een onverantwoord risico heeft genomen”.
Hij eist een onderzoek door deskundigen. Niet door het parlement, waar volgens de commentator niet al te veel kennis over financiële superconstructies rondloopt.
Deze zin snap ik niet helemaalquote:“Wat is er dat de Bankcommissie en de Nationale Bank niet hebben geweten dat de Nederlandse minister Wouter Bos in een dag of twee wel heeft ontdekt? Heeft de top van Fortis cruciale informattie achtergehouden?”
Zegt die verslaggever zo tegen een ABN-Amro-arbeider: "U bent bijna ambtenaar"quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:02 schreef pberends het volgende:
RTL Video: Fortis en ABN Amro - het complete verhaal
Waar komt die Nout Welling eigenlijk vandaan? Die gast praat zo raarquote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:02 schreef pberends het volgende:
RTL Video: Fortis en ABN Amro - het complete verhaal
Tsja, het had ook jouw bank kunnen zijn die dit overkwam, met jouw spaargeld.quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:15 schreef Wheelgunner het volgende:
Ik ben er ook vrij pissig over hoor, zomaar even Fortis en ABN genationaliseerd voor een lullige 17 mld... Daar heb ik niet voor gestemd in ieder geval
Zou dit (massaal geld weg halen van institutionelen, opzeggen van kredietlijnen door ABN Amro, de houding van DNB) , helemaal door NL/Bos georchestreerd zijn om zo goedkoop mogelijk alles over te nemen?quote:ANTWERPEN - Belgische toppolitici zitten momenteel opnieuw bijeen in verband met het dossier Fortis. Inzet is om na te gaan welke bijkomende maatregelen moeten genomen worden om wat rest van Fortis verder te stabiliseren. In essentie liggen er twee pistes op tafel: Een verdere nationalisering of een verkoop. Een derde piste is van de lijst geschrapt: niets doen. De crisisvergadering speelt zich af in een context van ergernis over de Nederlandse hold-up op Fortis Nederland.
Wat uit het nieuwe beraad zal komen, moet later in de namiddag blijken. De situatie is in elk geval ernstig na de zeer negatieve uitlatingen van Nederlandse politici.
Eén van de mogelijkheden is dat de overheid verder oprukt in het kapitaal van Fortis Bank België. De overheid heeft na de injectie van 4,7 miljard van vorig weekend een belang van bijna 50%.
Maar na de ontmanteling van Fortis, waarbij de Nederlandse staat alle activa van Fortis in Nederland verwierf voor 16,8 miljard euro, is maar een kleine nieuwe injectie nodig om van Fortis Bank effectief een staatsbank te maken.
Specialisten merken op dat dit noodzakelijk is om het nijpend liquiditeitsprobleem van de bank op te lossen. Op de interbancaire markt, wat een wereldmarkt is, hebben een toenemend aantal banken hun kredietlijnen met Fortis opgezegd of laten oplopen. Afgelopen week nam dit probleem nog in belangrijke mate toe. In België bleven de spaarders al bij al rustig en was er geen run on the bank.
De grootste problemen zaten in Nederland. Bedrijven, institutionelen en particulieren haalden massaal geld weg bij Fortis Nederland en ABN Amro ging zelfs zo ver zijn kredietlijnen op te zeggen. De Nederlandse centrale bank (DNB) deed niets om Fortis te redden. Het is de Belgische Nationale Bank die volgens sommigen 'tientallen miljarden' liquiditeiten in de Nederlandse activa van Fortis pompte en op die manier het Nederlands banksysteem overeind hield.
Brutale aanval
Insiders spreken van een ongeziene brutale aanval van Nederland op Fortis. De Nederlanders hebben ook nog gepoogd in de nachtelijke onderhandelingen van donderdag op vrijdag alle activa van Fortis Nederland voor een lachwekkende prijs naar zich toe te trekken.
Uiteindelijk kwam 16,8 miljard uit de bus, wat bij sommige Belgische politici nog als veel overkwam (tegenover de biedprijs) maar zéér laag blijkt ten opzichte van de activa die Fortis moest laten gaan: Amev, ASR, Fortis Bank Nederland en ABN Amro. Voor dat laatste alleen al betaalde Fortis 24 miljard euro.
Verkoop
Een tweede piste is een verkoop van Fortis. Een aantal partijen houden zich op de achtergrond klaar. Momenteel is er nog geen signaal dat het een verkoop wordt. Er zijn twee belangrijke kanshebbers. BNP Paribas was vorige week al in de running.
Enkel een bank met een sterke balans kan zich nu een belastende overname permitteren. Die partijen die een sterke balans hebben, houden dat liever zo. Dat was afgelopen weekend het geval met ING dat afhaakte voor de aanschaf van ABN Amro voor 10 miljard euro, tot grote paniek van Wouter Bos, de Nederlandse minister van Financiën.
Bos voelde zich plotseling gerold. Hij stond met lege handen en had 4 miljard in Fortis Nederland geïnjecteerd. Daarop begon wat ervaren werd als een georchestreerde Nederlandse poging om de zaak alsnog naar zich toe te trekken. Zoals bekend met succes.
En reken maar dat de bouwfraude nog steeds gaande is.quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:19 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Tsja, het had ook jouw bank kunnen zijn die dit overkwam, met jouw spaargeld.
Niets doen betekende het vallen van een grote bank, veel bedrijven in problemen en risico van meer banken die door de paniek van rekening plunderende spaarders in de problemen konden komen.
Om het in perspectief te plaatsen:
De bouwfraude heeft ons totaal zo'n 58.000.000.000 gekost.
Nooit Fight Club gezien? Kun jij ook wel waarderen denk ik.quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:57 schreef Klopkoek het volgende:
Je wilt een genocide Wheelgunner?
Die bankdirecteuren redden zich wel. Het probleem ligt bij de gewone man, joe sixpack
Sorry hoor, maar een apocalyps wil ik liever niet
Het valt zeer te betwijfelen of deze crisis dat gaat bewerkstelligen, maar ik ben blij dat ik niet de enige ben die dat als ultieme hoop heeft. Als het systeem de problemen veroorzaakt moet het systeem veranderd worden en als dat gepaard gaat met enorme chaos of zelfs 'genocide' en een 'apocalyps' dan moet dat maar. "It's gonna get a whole lot worse before it gets any better."quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 18:02 schreef Wheelgunner het volgende:
[..]
Nooit Fight Club gezien? Kun jij ook wel waarderen denk ik.
De gebouwen zijn leeg, het punt is dat alles gereset wordt, alle financieele gegevens verdwijnen. Iedereen z'n krediet 'back to zero'. Een financieel apocalyps, de ultieme herverdeling van de welvaart, kans voor een echte nieuwe start.
CDA'ers hebben ALTIJD foute motieven! Ze zijn de handlangers van het grootkapitaal en de DUIVEL!quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 17:43 schreef Klopkoek het volgende:
Ik zie Bos er niet voor aan. Het CDA zal hem dat wel ingefluisterd hebben. Wellink is een CDA'er en toen ABN AMRO werd opgeknipt waren het vooral CDA'ers die liepen te miepen (gelijk hadden ze hoewel het CDA daar 'foute' motieven voor had denk ik).
quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 18:35 schreef DrWolffenstein het volgende:
[..]
CDA's hebben ALTIJD foute motieven! Ze zijn de handlangers van het grootkapitaal en de DUIVEL!
Idd, en het enige juiste om de rust in Nederland en Europa te behouden.quote:Op zaterdag 4 oktober 2008 18:33 schreef henkway het volgende:
Fortis (ABN AMRO) redden was een hele strakke actie van Bos
En de handlangers van Elsevier te spekkenquote:Op zaterdag 4 oktober 2008 18:39 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Idd, en het enige juiste om de rust in Nederland en Europa te behouden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |