FOK!forum / Culinesse à gogo / Bifteki
Broertiezaterdag 27 september 2008 @ 21:31
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
PoepSnoetzaterdag 27 september 2008 @ 21:33
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 21:31 schreef Broertie het volgende:
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
Wat doe je er op dit moment allemaal in?
Stalizaterdag 27 september 2008 @ 21:45
Oooohw... hier lurk ik graag even mee. Bifteki... .

Ik maak "altijd" rundergehakt aan met gyroskruiden en ultrafijn gesnipperde sjalotten en maak hiervan gehaktschijven gevuld met echte feta.
Men vindt dat hier lekker maar ik zou wel eens een echt recept van Bifteki willen hebben. .
aggeloogzaterdag 27 september 2008 @ 22:53
Vreemd genoeg is Bifteki iets wat je in nederland altijd op de kaart ziet staan terwijl ik het in griekenland nog nooit gezien heb. Zal wel zoiets zijn zoals de gerechten bij de afhaalchinees.

In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
Stalizaterdag 27 september 2008 @ 23:06
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:

In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen. .
aggeloogzaterdag 27 september 2008 @ 23:18
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 23:06 schreef Stali het volgende:

[..]

Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen. .
Dat kan. Ik ben het niet tegengekomen of heb andere dingen gegeten. Een aangepast recept voor keftethes leek me in de buurt te komen.
ColdFeetzondag 28 september 2008 @ 01:15
Ik zou de combi oregano/munt/fijngehakte lente-ui/pietsie dille/peterselie eens proberen!
Oregano en evt munt gedroogd, de rest vers.
SHEzondag 28 september 2008 @ 01:31
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theelepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti

[ Bericht 0% gewijzigd door SHE op 19-10-2008 13:58:41 ]
littledrummergirlzondag 28 september 2008 @ 13:39
nog nooit van gehoord (ook in griekenland nergens gezien ) maar het klinkt wel lekker dus die gaan we even een keer proberen
Stalizondag 28 september 2008 @ 14:44
Dit klinkt wel heel erg goed en wil ik volgende week zondag gaan maken, SHE.
Ik heb twee vragen:

1. Waar koop ik bicarbonaat?
2. Ik eet geen varkensvlees... volstaat rundvlees?
SHEzondag 28 september 2008 @ 14:50
Bicarbonaat koop je bij de toko.
En sure, combi rundvlees met lam is ook fantastisch.
Stalizondag 28 september 2008 @ 15:06
Bedankt! .

Was al bang voor het tokoverhaal... die heb je hier niet. .
Over veertien dagen maar in Amsterdam e.e.a. inslaan. Ik laat wel weten hoe het geworden is. .
kaasplankjezondag 28 september 2008 @ 15:12
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theellepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti
"Je mag erbij brullen" OMG
Copy-saved this one, thanks

[ Bericht 0% gewijzigd door SHE op 19-10-2008 13:59:18 ]
Biogardezondag 28 september 2008 @ 15:15
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
*verhaal*
Haha
BabblingBrookvrijdag 3 oktober 2008 @ 14:03
Ik heb zoiets pas nog gemaakt, viel erg in de smaak hier is voor herhaling vatbaar al zeg ik t zelf. Alleen heb ik er een eigen draai aan gegeven, dus echt authentiek was het niet meer
Broertiezondag 12 oktober 2008 @ 00:55
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
Muckzondag 12 oktober 2008 @ 16:31
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 00:55 schreef Broertie het volgende:
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
kawotskimaandag 13 oktober 2008 @ 20:41
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 16:31 schreef Muck het volgende:

[..]

Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
zielig voor die lammetjes
Basp1maandag 13 oktober 2008 @ 21:27
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
Stalidinsdag 14 oktober 2008 @ 11:19
quote:
Op maandag 13 oktober 2008 21:27 schreef Basp1 het volgende:
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
He, dat is handige tip.
En verder dan rundergehakt. Overmorgen eindelijk eens maken. .
DarkElfdinsdag 14 oktober 2008 @ 11:21
zo, dat klinkt lekker...
-Mellow-woensdag 15 oktober 2008 @ 18:58
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
ColdFeetwoensdag 15 oktober 2008 @ 19:03
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 18:58 schreef -Mellow- het volgende:
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
Sodium is engels voor natrium
charonwoensdag 15 oktober 2008 @ 19:34
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.


Mijn God, begin een restaurantje! Met open keuken! Alsjeblieft?
Staliwoensdag 15 oktober 2008 @ 22:27
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 19:03 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Sodium is engels voor natrium
Maar bakpoeder verkoopt iedere supermarkt he. Of begrijp ik nu iets verkeerd?
ColdFeetwoensdag 15 oktober 2008 @ 22:33
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:27 schreef Stali het volgende:

[..]

Maar bakpoeder verkoopt iedere supermarkt he. Of begrijp ik nu iets verkeerd?
Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.
Staliwoensdag 15 oktober 2008 @ 22:47
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:33 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.
Oh, dan morgen toch maar even naar de drogist. .

Vrijdag ga ik het juweeltje van SHE proberen.
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:18
Nou ik heb t gemaakt. Echt GATVERDAMME mijn vlees is nog nooit zo mislukt Die bicarbonaat gaf het een hele vieze bittere smaak, ik heb alles weg moeten gooien.

Ik weet niet wat voor tovertrucjes jij ermee uithaalt SHE, maar het was echt om te janken.
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:22
Bicarbonaat geeft geen smaak, heb je er niet toevallig schoonmaak soda ingegooid ?
MrKawadazondag 19 oktober 2008 @ 13:24
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...
Terpentin07zondag 19 oktober 2008 @ 13:27
Bifteki met Metaxasaus en kaas overbakken.
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:28
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:24 schreef MrKawada het volgende:

[..]

Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...
Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

mama: vader is oostenrijks, moeder is hongaarse jood
papa: moeder grieks, vader roemeens.

En ga je verder terug, dan zijn er nog spaanse en finse lijnen te vinden.
Is je hopeloze vraag zo goed beantwoord, of heb je nog meer prangende vragen over mensen die je geen flikker interesseren?
MrKawadazondag 19 oktober 2008 @ 13:30
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:

[..]

Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

mama: vader is oostenrijks, moeder is hongaarse jood
papa: moeder grieks, vader roemeens.

En ga je verder terug, dan zijn er nog spaanse en finse lijnen te vinden.
Is je hopeloze vraag zo goed beantwoord, of heb je nog meer prangende vragen over mensen die je geen flikker interesseren?
hahaha finse lijnen
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:31
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:22 schreef SHE het volgende:
Bicarbonaat geeft geen smaak, heb je er niet toevallig schoonmaak soda ingegooid ?
wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:33
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:31 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.
Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.
Je hebt het wel bij de toko gehaald?
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:36
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:33 schreef SHE het volgende:

[..]

Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.
Je hebt het wel bij de toko gehaald?
Ja. Op dat pakje stond btw ook dat je t als schoonmaakmiddel kon gebruiken. Maar ingredienten 100 % sodium bicarbonate
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:41
Ik ben geen chemicus dus ik heb echt geen idee waar het aan kan liggen behalve dat niet de juiste zuiveringszout is gebruikt.
Kijkend naar de ingredienten zit er niets in wat verkeerd kan gaan, of je vlees moet bedorven zijn, maar dan wordt het ook niet bitter.

Eeuwig zonde trouwens..
Je kan 'm natuurlijk een keer maken zonder je bc , wordt ie wel wat droger, maar dan weet je in elk geval dat het daar aan ligt.
Ik heb net mijn vinger in het zakje bc gestoken hier en behalve zout proef ik niets.
Was het wel heel fijn wit poeder, bijna als meel?
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:44
maar niet de juiste... zuiveringszout = zuiveringszout lijkt me. Maar blijft raar idd.
Heel fijn wit poeder ja, fijner nog dan meel.....meer een beetje als coke. En zo smaakte het dan ook
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:46
Het vlees was trouwens no way bedorven, het lag zeker weten aan de bicarbonaat, want het smaakte echt daarnaar toen ik het los proefte.

Maar goed, de volgende keer gewoon maar weer op de oude manier.
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:50
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:44 schreef -Mellow- het volgende:
maar niet de juiste... zuiveringszout = zuiveringszout lijkt me. Maar blijft raar idd.
Heel fijn wit poeder ja, fijner nog dan meel.....meer een beetje als coke. En zo smaakte het dan ook
Oeh, dan wil ik weten waar je het gehaald hebt, want dan wil ik ook !!

Het recept is echt foolproof, wellicht had je gewoon een verkeerd pakje en was het bewuste pakje niet ok meer ofzo.
Ik kan namelijk niets anders bedenken. BC wordt in veel keukens veelvuldig gebruikt en ik heb nog niet eerder gehoord dat het een gerecht bitter maakte.

Zonde joh!
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 13:55
Ik dacht zelf dat het misschien aan de hoeveelheid lag, het is geloof ik ook een bestandsdeel in die zakjes bakpoeder, maar dan is het maar een heel klein beetje.
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 13:58
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
Zithzondag 19 oktober 2008 @ 13:59
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:

[..]

Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 14:01
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.

maar goed, daar lag het dus aan
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 14:02
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:59 schreef Zith het volgende:

[..]

Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.
nou en, dit topic gaat over bifteki
SHEzondag 19 oktober 2008 @ 14:16
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 14:01 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.

maar goed, daar lag het dus aan
Ik heb het aangepast.
Mea maxima culpa
-Mellow-zondag 19 oktober 2008 @ 14:49
Ik ga het toch nog eens proberen dan. met de kleinste theelepel die ik heb.

ik had gezworen dat het spul nooit meer mijn keuken in kwam
Zithzondag 19 oktober 2008 @ 15:14
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 14:02 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

nou en, dit topic gaat over bifteki
Goh, zo zag ik je niet tegen SHE posten
Stalizondag 19 oktober 2008 @ 16:14
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
!

Schitterend. Ben blij dat ik er nog niet aan toegekomen ben om je recept te proberen.
Stalizondag 19 oktober 2008 @ 16:14
Wel lullig voor Mellow btw.
Broertiezondag 19 oktober 2008 @ 20:48
Heb bovenstaade discussie gevolgd... toevallig uurtje geleden de bifteki van "SHE" gemaakt, het toeval wil dat ik toevallig geen natriumbicarbonaat had en dus moest improviseren..... Heb dus gezondigd en een beetje paneermeel gebruikt om het vocht te absorberen.... Achteraf gezien is het maar goed ook, naar de reacties te lezen... HEHEH!!!!!
Trouwens, het smaakte erg goed, hulde aan SHE!!!! Volgende keer met de juiste hoeveelheden bicarbonaat doen en dan verwacht ik dat het nóg beter smaakt!!!
aan SHE voor dit geweldige recept!
quote]Op zondag 19 oktober 2008 14:16 schreef SHE het volgende:

[..]

Ik heb het aangepast.
Mea maxima culpa
[/quote]
Het is je vergeven, het was goed bedoeld!

[ Bericht 18% gewijzigd door Broertie op 19-10-2008 20:58:06 ]
Syb-rund.maandag 20 oktober 2008 @ 01:54
bifteki *watertand*
Broertiewoensdag 29 juli 2009 @ 12:58
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:
Vreemd genoeg is Bifteki iets wat je in nederland altijd op de kaart ziet staan terwijl ik het in griekenland nog nooit gezien heb. Zal wel zoiets zijn zoals de gerechten bij de afhaalchinees.
Ben net koud weer uit Rhodos en uiteraard elke avond uit eten geweest en in elk restaurant waar ik kwam stond het gewoon op het menu, (uiteraard ook een paar keer besteld ) dus ik ben nu wel erg benieuwd welk gedeelte van Griekenland je bent geweest.
Captain_Fabulouswoensdag 29 juli 2009 @ 13:03
Gevalletje, zo snel mogelijk doen...de tuin staat vol met munt, het is een onkruid bij mij!
Leintjeuhwoensdag 29 juli 2009 @ 18:17
quote:
Op zondag 28 september 2008 15:06 schreef Stali het volgende:
Bedankt! .

Was al bang voor het tokoverhaal... die heb je hier niet. .
Over veertien dagen maar in Amsterdam e.e.a. inslaan. Ik laat wel weten hoe het geworden is. .
Natrium Bicarbonaat kan je ook bij de apotheek kopen
Bleievrijdag 31 juli 2009 @ 12:08
ooh, hier kan ik mijn ventje (en mezelf!) heel gelukkig mee maken!
Dev1205zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:24
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Nou ik heb t gemaakt. Echt GATVERDAMME mijn vlees is nog nooit zo mislukt Die bicarbonaat gaf het een hele vieze bittere smaak, ik heb alles weg moeten gooien.

Ik weet niet wat voor tovertrucjes jij ermee uithaalt SHE, maar het was echt om te janken.
Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).

De zeepachtige bijsmaak van het bicarbonaat moet na het bakken worden gecompenseerd met een zuur. Zuur maakt deel uit van oa tomaten, azijn en rode wijn. Wanneer je een scheutje azijn toevoegt is de bittere / zepige smaak verdwenen.
Chieluszaterdag 1 augustus 2009 @ 14:55
Oeh, lekker. Even in gedachten houden om te maken binnenkort.
-Mellow-zaterdag 1 augustus 2009 @ 15:12
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:24 schreef Dev1205 het volgende:

[..]

Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).

De zeepachtige bijsmaak van het bicarbonaat moet na het bakken worden gecompenseerd met een zuur. Zuur maakt deel uit van oa tomaten, azijn en rode wijn. Wanneer je een scheutje azijn toevoegt is de bittere / zepige smaak verdwenen.
Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.
Heb het later trouwens nog eens geprobeerd met een klein beetje baking soda en dat was prima, werd het vlees wel lekker luchtig van.
Dev1205zaterdag 1 augustus 2009 @ 16:51
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 15:12 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.
Heb het later trouwens nog eens geprobeerd met een klein beetje baking soda en dat was prima, werd het vlees wel lekker luchtig van.
Dat weet ik, ik verklaar echter alleen de werking van natriumcarbonaat met het vlees.
Broertiezondag 9 augustus 2009 @ 19:30
Net maar weer eens gemaakt, alleen geheel volgens recept van SHE, uiteraard fotootjes genomen, binnenkort zal ik ze erop plaatsen......... Misschien iets voor foodgawker.........
Broertiezondag 9 augustus 2009 @ 19:44
quote:
Op zondag 9 augustus 2009 19:30 schreef Broertie het volgende:
Net maar weer eens gemaakt, alleen geheel volgens recept van SHE, uiteraard fotootjes genomen, binnenkort zal ik ze erop plaatsen......... Misschien iets voor foodgawker.........
Zoals beloofd: (sorry voor de laffe foto, ben geen fotograaf.........)
http://nl.tinypic.com/r/wjjudk/3
Broertiedonderdag 24 december 2009 @ 01:51
Zat inspiratie voor het kerstdiner op te doen en ineens weet ik wat ik ga maken..... Kerst in griekse sfeer... Is weer eens wat anders dan de rollade met parijse aardappeltjes en doperwtjes... Misschien wat baklava als toetje... Of is dat typisch turks?
Winner_Tacodonderdag 24 december 2009 @ 06:09
tvp
Pietverdrietdonderdag 24 december 2009 @ 09:49
Liefhebbers van Bifteki (en de griekse keuken) moeten de film Politiki kouzina eens kijken, a touch of spice is de engelse titel.
Pietverdrietdonderdag 24 december 2009 @ 09:54
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn

Geweldig dit topic
She, je moet echt Politiki kouzina (a touch of spice) gaan kijken, ik verraad niets, maar je zal het erg leuk vinden
kletsbetszondag 24 januari 2010 @ 12:54
Ik heb even een vraagje over het proeven na een half uur? Doe je dan het gehakt rauw proeven of bak je een stukje?
-Mellow-zondag 24 januari 2010 @ 13:05
kan je prima rauw proeven
kletsbetszondag 24 januari 2010 @ 19:08
Ok, ik ga van de week aan de slag. Had het nog nooit gegeten tot van de week bij de griek. Erg lekker, dus dan wil ik het ook zelf proberen te maken.
Broertiedonderdag 28 januari 2010 @ 18:39
quote:
Op zondag 24 januari 2010 19:08 schreef kletsbets het volgende:
Ok, ik ga van de week aan de slag. Had het nog nooit gegeten tot van de week bij de griek. Erg lekker, dus dan wil ik het ook zelf proberen te maken.
En? Hoe is het bevallen?
kletsbetsvrijdag 19 maart 2010 @ 19:55
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
Pietverdrietvrijdag 19 maart 2010 @ 19:57
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.

Ik eet ze bij de griek ook nooit.
Winner_Tacozaterdag 20 maart 2010 @ 09:07
lekker man
kletsbetszaterdag 20 maart 2010 @ 14:51
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


Ik eet ze bij de griek ook nooit.
Ik vond het bij de griek dus heel erg lekker, vandaar dat ik ook ze enthousiast dit recept ging uitproberen....
Winner_Tacozaterdag 20 maart 2010 @ 16:33
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
Volgens mij maakt de Griek het ook met lamsgehakt
kletsbetszondag 21 maart 2010 @ 11:12
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
Pietverdrietzondag 21 maart 2010 @ 12:15
Snap ook eerlijk het nut niet van de koolzure soda in gehaktballen. Gewoon weglaten en lekkere ballen maken.
Broertiezondag 21 maart 2010 @ 17:48
quote:
Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..
kletsbetsmaandag 22 maart 2010 @ 15:44
quote:
Op zondag 21 maart 2010 17:48 schreef Broertie het volgende:

[..]

Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..
Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?
Ik heb me een ongeluk gegoogled, maar vond de info niet echt duidelijk, dus kwam uiteindelijk met
"Bicarbonate of soda" thuis.
Maar dat is dus iets anders dan Natrium Bicarbonaat?
Pietverdrietmaandag 22 maart 2010 @ 15:55
quote:
Op maandag 22 maart 2010 15:44 schreef kletsbets het volgende:

[..]

Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?
Ik heb me een ongeluk gegoogled, maar vond de info niet echt duidelijk, dus kwam uiteindelijk met
"Bicarbonate of soda" thuis.
Maar dat is dus iets anders dan Natrium Bicarbonaat?
Nee, dat is hetzelfde
kletsbetsmaandag 22 maart 2010 @ 18:08
Nou dan was het niet te vreten, kan ik er niks meer van maken hoor, ik heb het geprobeerd !
Olemaandag 22 maart 2010 @ 18:18
zomaar van smulweb geplukt, ik zie niets over soda e.d.
quote:
Bifteki
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr. gehakt (half-om-half); 1 ui, schoongemaakt en kleingesneden; 3 eetl. paneermeel; 1 ei; 1 eetl. citroensap; 2 eetl. fijngehakte peterselie; 2 theel. fijngehakte verse munt; zout; peper; 150 gr. Feta (blokjes); 3 eetl. bloem; 1 dl. olijfolie.

Bereidingswijze
Vermeng het gehakt in een kom met de ui, het paneermeel, het ei, het citroensap, de peterselie, de munt en wat zout en peper. Kneed alles goed dooreen en verdeel het gehaktmengsel in 12 porties. Omhul een paar blokjes feta met een portie gehakt en vorm van het geheel (ovale) balletjes. Wentel de gehaktballetjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes bij matige hitte in circa 15 minuten mooi bruin en gaar.

Serveertips
Serveren met een frisse (Griekse) salade en tzaziki.
Broertiezondag 25 juli 2010 @ 18:54
jam jam!! :Y)
Winner_Tacozondag 25 juli 2010 @ 20:19
quote:
Op zondag 25 juli 2010 18:54 schreef Broertie het volgende:
jam jam!! :Y)
[ afbeelding ]
Mag ik bij je eten ? :9~
Stalimaandag 26 juli 2010 @ 01:39
Waarom heb je er rijst bij gekookt?
Broertiemaandag 26 juli 2010 @ 09:39
Omdat rijst er erg lekker bij smaakt.......
Winner_Tacomaandag 26 juli 2010 @ 09:52
Nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar je recept Broertie
kletsbetsmaandag 26 juli 2010 @ 12:17
Ik had mijn recept hier van Fok....


Deze mevrouw blies hoog van de toren, en ik geloofde haar....

AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theelepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti


Dan krijg je dus niet te kanen bifteki's.....
Broertiemaandag 26 juli 2010 @ 12:45
quote:
Op maandag 26 juli 2010 09:52 schreef Winner_Taco het volgende:
Nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar je recept Broertie
Het toeval wil dat ik het recept gebruik dat hierboven is gepost..... Met het verschil dat het mij uitstekend smaakte! Weet niet wat kletsbets dan verkeerd doet....
Stalimaandag 26 juli 2010 @ 12:53
quote:
Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
:D.

Overigens was er iets mis met dat recept. De eetlepels moesten theelepels zijn.
Misschien is het daar fout gegaan?
kletsbetsmaandag 26 juli 2010 @ 13:08
Ik weet het niet, zou het dan later zijn aangepast? Echt mensen, het was gewoon smerig, het is zo de prullenbak in gegaan....
kletsbetsmaandag 26 juli 2010 @ 13:11
Ik heb het hele topic nogmaals doorgelezen, en idd, het recept is aangepast....waarschijnlijk heb ik dus de "oude" versie gemaakt.....
Zal ik het nog eens proberen? Ik durf eigenlijk niet....
Stalimaandag 26 juli 2010 @ 13:12
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:08 schreef kletsbets het volgende:
Ik weet het niet, zou het dan later zijn aangepast? Echt mensen, het was gewoon smerig, het is zo de prullenbak in gegaan....
Het recept zoals jij het post, is al de aangepaste versie.
Vaag. Maar er was nog iemand die het met eetlepels gemaakt had en die heeft het ook in de prullebak gegooid.
Stalimaandag 26 juli 2010 @ 13:15
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:11 schreef kletsbets het volgende:
Ik heb het hele topic nogmaals doorgelezen, en idd, het recept is aangepast....waarschijnlijk heb ik dus de "oude" versie gemaakt.....
Zal ik het nog eens proberen? Ik durf eigenlijk niet....
Zou die bouillon en soda eruit laten want de rest van het recept daar kan weinig mee misgaan.
Maar doe ook wel rustig aan met al dat zout, want zoals het in het recept staat kun je zo enthousiast worden dat je het verzout.