abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61959358
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
pi_61959414
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 21:31 schreef Broertie het volgende:
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
Wat doe je er op dit moment allemaal in?
pi_61959725
Oooohw... hier lurk ik graag even mee. Bifteki... .

Ik maak "altijd" rundergehakt aan met gyroskruiden en ultrafijn gesnipperde sjalotten en maak hiervan gehaktschijven gevuld met echte feta.
Men vindt dat hier lekker maar ik zou wel eens een echt recept van Bifteki willen hebben. .
pi_61960960
Vreemd genoeg is Bifteki iets wat je in nederland altijd op de kaart ziet staan terwijl ik het in griekenland nog nooit gezien heb. Zal wel zoiets zijn zoals de gerechten bij de afhaalchinees.

In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
pi_61961171
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:

In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen. .
pi_61961382
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 23:06 schreef Stali het volgende:

[..]

Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen. .
Dat kan. Ik ben het niet tegengekomen of heb andere dingen gegeten. Een aangepast recept voor keftethes leek me in de buurt te komen.
pi_61963100
Ik zou de combi oregano/munt/fijngehakte lente-ui/pietsie dille/peterselie eens proberen!
Oregano en evt munt gedroogd, de rest vers.
  zondag 28 september 2008 @ 01:31:07 #8
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_61963334
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theelepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti

[ Bericht 0% gewijzigd door SHE op 19-10-2008 13:58:41 ]
pi_61968869
nog nooit van gehoord (ook in griekenland nergens gezien ) maar het klinkt wel lekker dus die gaan we even een keer proberen
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_61970375
Dit klinkt wel heel erg goed en wil ik volgende week zondag gaan maken, SHE.
Ik heb twee vragen:

1. Waar koop ik bicarbonaat?
2. Ik eet geen varkensvlees... volstaat rundvlees?
  zondag 28 september 2008 @ 14:50:36 #11
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_61970548
Bicarbonaat koop je bij de toko.
En sure, combi rundvlees met lam is ook fantastisch.
pi_61971020
Bedankt! .

Was al bang voor het tokoverhaal... die heb je hier niet. .
Over veertien dagen maar in Amsterdam e.e.a. inslaan. Ik laat wel weten hoe het geworden is. .
  zondag 28 september 2008 @ 15:12:38 #13
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_61971180
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theellepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti
"Je mag erbij brullen" OMG
Copy-saved this one, thanks

[ Bericht 0% gewijzigd door SHE op 19-10-2008 13:59:18 ]
  zondag 28 september 2008 @ 15:15:11 #14
132185 Biogarde
Neef van Bassie.
pi_61971239
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
*verhaal*
Haha
Bio is baas. Ik ben niet meer op straat. Ik rij alleen langs om te kijken hoe het gaat.
pi_62105190
Ik heb zoiets pas nog gemaakt, viel erg in de smaak hier is voor herhaling vatbaar al zeg ik t zelf. Alleen heb ik er een eigen draai aan gegeven, dus echt authentiek was het niet meer
pi_62320217
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
  zondag 12 oktober 2008 @ 16:31:24 #17
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_62329381
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 00:55 schreef Broertie het volgende:
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_62360746
quote:
Op zondag 12 oktober 2008 16:31 schreef Muck het volgende:

[..]

Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
zielig voor die lammetjes
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
pi_62362069
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
pi_62372041
quote:
Op maandag 13 oktober 2008 21:27 schreef Basp1 het volgende:
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
He, dat is handige tip.
En verder dan rundergehakt. Overmorgen eindelijk eens maken. .
pi_62372113
zo, dat klinkt lekker...
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  woensdag 15 oktober 2008 @ 18:58:27 #22
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62412265
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_62412410
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 18:58 schreef -Mellow- het volgende:
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
Sodium is engels voor natrium
pi_62413173
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.


Mijn God, begin een restaurantje! Met open keuken! Alsjeblieft?
How beautiful they are - the trains you miss..
Would you like to watch tv? Or get between the sheets? Or contemplate a silent freeway?
The angle of the dangle is inversely proportional to the heat of the beat
pi_62418571
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 19:03 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Sodium is engels voor natrium
Maar bakpoeder verkoopt iedere supermarkt he. Of begrijp ik nu iets verkeerd?
pi_62418793
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:27 schreef Stali het volgende:

[..]

Maar bakpoeder verkoopt iedere supermarkt he. Of begrijp ik nu iets verkeerd?
Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.
pi_62419262
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:33 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.
Oh, dan morgen toch maar even naar de drogist. .

Vrijdag ga ik het juweeltje van SHE proberen.
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:18:38 #28
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62501428
Nou ik heb t gemaakt. Echt GATVERDAMME mijn vlees is nog nooit zo mislukt Die bicarbonaat gaf het een hele vieze bittere smaak, ik heb alles weg moeten gooien.

Ik weet niet wat voor tovertrucjes jij ermee uithaalt SHE, maar het was echt om te janken.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:22:57 #29
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62501503
Bicarbonaat geeft geen smaak, heb je er niet toevallig schoonmaak soda ingegooid ?
pi_62501531
quote:
Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...
looooooooooooooooool lol
pi_62501594
Bifteki met Metaxasaus en kaas overbakken.
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:28:24 #32
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62501609
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:24 schreef MrKawada het volgende:

[..]

Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...
Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

mama: vader is oostenrijks, moeder is hongaarse jood
papa: moeder grieks, vader roemeens.

En ga je verder terug, dan zijn er nog spaanse en finse lijnen te vinden.
Is je hopeloze vraag zo goed beantwoord, of heb je nog meer prangende vragen over mensen die je geen flikker interesseren?
pi_62501640
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:

[..]

Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

mama: vader is oostenrijks, moeder is hongaarse jood
papa: moeder grieks, vader roemeens.

En ga je verder terug, dan zijn er nog spaanse en finse lijnen te vinden.
Is je hopeloze vraag zo goed beantwoord, of heb je nog meer prangende vragen over mensen die je geen flikker interesseren?
hahaha finse lijnen
looooooooooooooooool lol
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:31:49 #34
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62501671
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:22 schreef SHE het volgende:
Bicarbonaat geeft geen smaak, heb je er niet toevallig schoonmaak soda ingegooid ?
wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:33:33 #35
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62501705
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:31 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.
Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.
Je hebt het wel bij de toko gehaald?
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:36:15 #36
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62501777
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:33 schreef SHE het volgende:

[..]

Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.
Je hebt het wel bij de toko gehaald?
Ja. Op dat pakje stond btw ook dat je t als schoonmaakmiddel kon gebruiken. Maar ingredienten 100 % sodium bicarbonate
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:41:00 #37
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62501883
Ik ben geen chemicus dus ik heb echt geen idee waar het aan kan liggen behalve dat niet de juiste zuiveringszout is gebruikt.
Kijkend naar de ingredienten zit er niets in wat verkeerd kan gaan, of je vlees moet bedorven zijn, maar dan wordt het ook niet bitter.

Eeuwig zonde trouwens..
Je kan 'm natuurlijk een keer maken zonder je bc , wordt ie wel wat droger, maar dan weet je in elk geval dat het daar aan ligt.
Ik heb net mijn vinger in het zakje bc gestoken hier en behalve zout proef ik niets.
Was het wel heel fijn wit poeder, bijna als meel?
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:44:50 #38
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62501970
maar niet de juiste... zuiveringszout = zuiveringszout lijkt me. Maar blijft raar idd.
Heel fijn wit poeder ja, fijner nog dan meel.....meer een beetje als coke. En zo smaakte het dan ook
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:46:20 #39
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62502006
Het vlees was trouwens no way bedorven, het lag zeker weten aan de bicarbonaat, want het smaakte echt daarnaar toen ik het los proefte.

Maar goed, de volgende keer gewoon maar weer op de oude manier.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:50:41 #40
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62502099
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:44 schreef -Mellow- het volgende:
maar niet de juiste... zuiveringszout = zuiveringszout lijkt me. Maar blijft raar idd.
Heel fijn wit poeder ja, fijner nog dan meel.....meer een beetje als coke. En zo smaakte het dan ook
Oeh, dan wil ik weten waar je het gehaald hebt, want dan wil ik ook !!

Het recept is echt foolproof, wellicht had je gewoon een verkeerd pakje en was het bewuste pakje niet ok meer ofzo.
Ik kan namelijk niets anders bedenken. BC wordt in veel keukens veelvuldig gebruikt en ik heb nog niet eerder gehoord dat het een gerecht bitter maakte.

Zonde joh!
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:55:15 #41
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62502211
Ik dacht zelf dat het misschien aan de hoeveelheid lag, het is geloof ik ook een bestandsdeel in die zakjes bakpoeder, maar dan is het maar een heel klein beetje.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 13:58:04 #42
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62502271
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
  † In Memoriam † zondag 19 oktober 2008 @ 13:59:48 #43
230491 Zith
pls tip
pi_62502311
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:

[..]

Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:

Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:01:10 #44
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62502337
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.

maar goed, daar lag het dus aan
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:02:16 #45
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62502353
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:59 schreef Zith het volgende:

[..]

Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.
nou en, dit topic gaat over bifteki
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:16:00 #46
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_62502750
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 14:01 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.

maar goed, daar lag het dus aan
Ik heb het aangepast.
Mea maxima culpa
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:49:40 #47
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_62503554
Ik ga het toch nog eens proberen dan. met de kleinste theelepel die ik heb.

ik had gezworen dat het spul nooit meer mijn keuken in kwam
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  † In Memoriam † zondag 19 oktober 2008 @ 15:14:19 #48
230491 Zith
pls tip
pi_62504142
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 14:02 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

nou en, dit topic gaat over bifteki
Goh, zo zag ik je niet tegen SHE posten
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_62505572
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn
!

Schitterend. Ben blij dat ik er nog niet aan toegekomen ben om je recept te proberen.
pi_62505584
Wel lullig voor Mellow btw.
pi_62512456
Heb bovenstaade discussie gevolgd... toevallig uurtje geleden de bifteki van "SHE" gemaakt, het toeval wil dat ik toevallig geen natriumbicarbonaat had en dus moest improviseren..... Heb dus gezondigd en een beetje paneermeel gebruikt om het vocht te absorberen.... Achteraf gezien is het maar goed ook, naar de reacties te lezen... HEHEH!!!!!
Trouwens, het smaakte erg goed, hulde aan SHE!!!! Volgende keer met de juiste hoeveelheden bicarbonaat doen en dan verwacht ik dat het nóg beter smaakt!!!
aan SHE voor dit geweldige recept!
quote]Op zondag 19 oktober 2008 14:16 schreef SHE het volgende:

[..]

Ik heb het aangepast.
Mea maxima culpa
[/quote]
Het is je vergeven, het was goed bedoeld!

[ Bericht 18% gewijzigd door Broertie op 19-10-2008 20:58:06 ]
  maandag 20 oktober 2008 @ 01:54:19 #52
169377 Syb-rund.
Music connects us all
pi_62519504
bifteki *watertand*
fire, fire, your thieving spark stopped this fire.
pi_71425033
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:
Vreemd genoeg is Bifteki iets wat je in nederland altijd op de kaart ziet staan terwijl ik het in griekenland nog nooit gezien heb. Zal wel zoiets zijn zoals de gerechten bij de afhaalchinees.
Ben net koud weer uit Rhodos en uiteraard elke avond uit eten geweest en in elk restaurant waar ik kwam stond het gewoon op het menu, (uiteraard ook een paar keer besteld ) dus ik ben nu wel erg benieuwd welk gedeelte van Griekenland je bent geweest.
  woensdag 29 juli 2009 @ 13:03:57 #54
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_71425237
Gevalletje, zo snel mogelijk doen...de tuin staat vol met munt, het is een onkruid bij mij!
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_71435292
quote:
Op zondag 28 september 2008 15:06 schreef Stali het volgende:
Bedankt! .

Was al bang voor het tokoverhaal... die heb je hier niet. .
Over veertien dagen maar in Amsterdam e.e.a. inslaan. Ik laat wel weten hoe het geworden is. .
Natrium Bicarbonaat kan je ook bij de apotheek kopen
pi_71486077
ooh, hier kan ik mijn ventje (en mezelf!) heel gelukkig mee maken!
pi_71514701
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Nou ik heb t gemaakt. Echt GATVERDAMME mijn vlees is nog nooit zo mislukt Die bicarbonaat gaf het een hele vieze bittere smaak, ik heb alles weg moeten gooien.

Ik weet niet wat voor tovertrucjes jij ermee uithaalt SHE, maar het was echt om te janken.
Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).

De zeepachtige bijsmaak van het bicarbonaat moet na het bakken worden gecompenseerd met een zuur. Zuur maakt deel uit van oa tomaten, azijn en rode wijn. Wanneer je een scheutje azijn toevoegt is de bittere / zepige smaak verdwenen.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:55:34 #58
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_71515298
Oeh, lekker. Even in gedachten houden om te maken binnenkort.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 15:12:14 #59
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_71515596
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:24 schreef Dev1205 het volgende:

[..]

Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).

De zeepachtige bijsmaak van het bicarbonaat moet na het bakken worden gecompenseerd met een zuur. Zuur maakt deel uit van oa tomaten, azijn en rode wijn. Wanneer je een scheutje azijn toevoegt is de bittere / zepige smaak verdwenen.
Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.
Heb het later trouwens nog eens geprobeerd met een klein beetje baking soda en dat was prima, werd het vlees wel lekker luchtig van.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_71517561
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 15:12 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.
Heb het later trouwens nog eens geprobeerd met een klein beetje baking soda en dat was prima, werd het vlees wel lekker luchtig van.
Dat weet ik, ik verklaar echter alleen de werking van natriumcarbonaat met het vlees.
pi_71740002
Net maar weer eens gemaakt, alleen geheel volgens recept van SHE, uiteraard fotootjes genomen, binnenkort zal ik ze erop plaatsen......... Misschien iets voor foodgawker.........
pi_71740368
quote:
Op zondag 9 augustus 2009 19:30 schreef Broertie het volgende:
Net maar weer eens gemaakt, alleen geheel volgens recept van SHE, uiteraard fotootjes genomen, binnenkort zal ik ze erop plaatsen......... Misschien iets voor foodgawker.........
Zoals beloofd: (sorry voor de laffe foto, ben geen fotograaf.........)
http://nl.tinypic.com/r/wjjudk/3
pi_76000739
Zat inspiratie voor het kerstdiner op te doen en ineens weet ik wat ik ga maken..... Kerst in griekse sfeer... Is weer eens wat anders dan de rollade met parijse aardappeltjes en doperwtjes... Misschien wat baklava als toetje... Of is dat typisch turks?
pi_76003045
tvp
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
  donderdag 24 december 2009 @ 09:49:19 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76004761
Liefhebbers van Bifteki (en de griekse keuken) moeten de film Politiki kouzina eens kijken, a touch of spice is de engelse titel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 24 december 2009 @ 09:54:57 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_76004874
quote:
Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.

Dat moeten THEElepels zijn

Geweldig dit topic
She, je moet echt Politiki kouzina (a touch of spice) gaan kijken, ik verraad niets, maar je zal het erg leuk vinden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_77205964
Ik heb even een vraagje over het proeven na een half uur? Doe je dan het gehakt rauw proeven of bak je een stukje?
  zondag 24 januari 2010 @ 13:05:32 #68
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_77206315
kan je prima rauw proeven
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_77219270
Ok, ik ga van de week aan de slag. Had het nog nooit gegeten tot van de week bij de griek. Erg lekker, dus dan wil ik het ook zelf proberen te maken.
pi_77385885
quote:
Op zondag 24 januari 2010 19:08 schreef kletsbets het volgende:
Ok, ik ga van de week aan de slag. Had het nog nooit gegeten tot van de week bij de griek. Erg lekker, dus dan wil ik het ook zelf proberen te maken.
En? Hoe is het bevallen?
pi_79349866
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
  vrijdag 19 maart 2010 @ 19:57:09 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_79349945
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.

Ik eet ze bij de griek ook nooit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_79365206
lekker man
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_79373074
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


Ik eet ze bij de griek ook nooit.
Ik vond het bij de griek dus heel erg lekker, vandaar dat ik ook ze enthousiast dit recept ging uitproberen....
pi_79376085
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
Volgens mij maakt de Griek het ook met lamsgehakt
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_79398203
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
  zondag 21 maart 2010 @ 12:15:59 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_79400029
Snap ook eerlijk het nut niet van de koolzure soda in gehaktballen. Gewoon weglaten en lekkere ballen maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_79411620
quote:
Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..
pi_79450149
quote:
Op zondag 21 maart 2010 17:48 schreef Broertie het volgende:

[..]

Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..
Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?
Ik heb me een ongeluk gegoogled, maar vond de info niet echt duidelijk, dus kwam uiteindelijk met
"Bicarbonate of soda" thuis.
Maar dat is dus iets anders dan Natrium Bicarbonaat?
  maandag 22 maart 2010 @ 15:55:05 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_79450591
quote:
Op maandag 22 maart 2010 15:44 schreef kletsbets het volgende:

[..]

Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?
Ik heb me een ongeluk gegoogled, maar vond de info niet echt duidelijk, dus kwam uiteindelijk met
"Bicarbonate of soda" thuis.
Maar dat is dus iets anders dan Natrium Bicarbonaat?
Nee, dat is hetzelfde
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_79456077
Nou dan was het niet te vreten, kan ik er niks meer van maken hoor, ik heb het geprobeerd !
  Moderator / Miss SHO maandag 22 maart 2010 @ 18:18:48 #82
22592 crew  Ole
pi_79456428
zomaar van smulweb geplukt, ik zie niets over soda e.d.
quote:
Bifteki
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr. gehakt (half-om-half); 1 ui, schoongemaakt en kleingesneden; 3 eetl. paneermeel; 1 ei; 1 eetl. citroensap; 2 eetl. fijngehakte peterselie; 2 theel. fijngehakte verse munt; zout; peper; 150 gr. Feta (blokjes); 3 eetl. bloem; 1 dl. olijfolie.

Bereidingswijze
Vermeng het gehakt in een kom met de ui, het paneermeel, het ei, het citroensap, de peterselie, de munt en wat zout en peper. Kneed alles goed dooreen en verdeel het gehaktmengsel in 12 porties. Omhul een paar blokjes feta met een portie gehakt en vorm van het geheel (ovale) balletjes. Wentel de gehaktballetjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes bij matige hitte in circa 15 minuten mooi bruin en gaar.

Serveertips
Serveren met een frisse (Griekse) salade en tzaziki.
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_84475856
jam jam!! :Y)
  zondag 25 juli 2010 @ 20:19:02 #84
264227 Winner_Taco
De lekkerste
pi_84479399
quote:
Op zondag 25 juli 2010 18:54 schreef Broertie het volgende:
jam jam!! :Y)
[ afbeelding ]
Mag ik bij je eten ? :9~
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_84492089
Waarom heb je er rijst bij gekookt?
pi_84495047
Omdat rijst er erg lekker bij smaakt.......
  maandag 26 juli 2010 @ 09:52:17 #87
264227 Winner_Taco
De lekkerste
pi_84495305
Nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar je recept Broertie
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_84499330
Ik had mijn recept hier van Fok....


Deze mevrouw blies hoog van de toren, en ik geloofde haar....

AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken

Mijn recept:

- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )

Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.

Dan doe je 3 flinke theelepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki

Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )

De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.


Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.

Njoy tutti


Dan krijg je dus niet te kanen bifteki's.....
pi_84500326
quote:
Op maandag 26 juli 2010 09:52 schreef Winner_Taco het volgende:
Nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar je recept Broertie
Het toeval wil dat ik het recept gebruik dat hierboven is gepost..... Met het verschil dat het mij uitstekend smaakte! Weet niet wat kletsbets dan verkeerd doet....
pi_84500643
quote:
Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
:D.

Overigens was er iets mis met dat recept. De eetlepels moesten theelepels zijn.
Misschien is het daar fout gegaan?
pi_84501169
Ik weet het niet, zou het dan later zijn aangepast? Echt mensen, het was gewoon smerig, het is zo de prullenbak in gegaan....
pi_84501303
Ik heb het hele topic nogmaals doorgelezen, en idd, het recept is aangepast....waarschijnlijk heb ik dus de "oude" versie gemaakt.....
Zal ik het nog eens proberen? Ik durf eigenlijk niet....
pi_84501319
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:08 schreef kletsbets het volgende:
Ik weet het niet, zou het dan later zijn aangepast? Echt mensen, het was gewoon smerig, het is zo de prullenbak in gegaan....
Het recept zoals jij het post, is al de aangepaste versie.
Vaag. Maar er was nog iemand die het met eetlepels gemaakt had en die heeft het ook in de prullebak gegooid.
pi_84501432
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:11 schreef kletsbets het volgende:
Ik heb het hele topic nogmaals doorgelezen, en idd, het recept is aangepast....waarschijnlijk heb ik dus de "oude" versie gemaakt.....
Zal ik het nog eens proberen? Ik durf eigenlijk niet....
Zou die bouillon en soda eruit laten want de rest van het recept daar kan weinig mee misgaan.
Maar doe ook wel rustig aan met al dat zout, want zoals het in het recept staat kun je zo enthousiast worden dat je het verzout.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')