Wat doe je er op dit moment allemaal in?quote:Op zaterdag 27 september 2008 21:31 schreef Broertie het volgende:
Elke keer als ik bij de Griek ga eten, kijk ik interessant in het menu, maar elke keer weet ik al wat ik wil hebben: Bifteki, dus....
Nu ben ik op zoek naar het ultieme recept daarvoor, dus met de fetakaas erin... Heb al van alles geprobeerd, maar heb de juiste nog niet gevonden, ik mis elke keer die kenmerkende smaak wat kruiden betreft!
Wie kan me helpen? De smaak van peper is sterk aanwezig, maar niet té....
Wat moet er nog meer door?
Tnx!
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:
In ieder geval:
Gehakt, fijngehakte ui of sjalot, wat broodkruim, ei, tijm (vers of gedroogd) en peterselie. Peper en zout naar eigen inzicht. Wil je er feta in dan doe je er feta in. Griekser is munt in plaats van tijm, allebei kan natuurlijk ook. Dat alles dan wel in een grillpan of op de barbecue.
Dat kan. Ik ben het niet tegengekomen of heb andere dingen gegeten. Een aangepast recept voor keftethes leek me in de buurt te komen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:06 schreef Stali het volgende:
[..]
Dit is het niet en bifteki bestaat wel degelijk in Griekenland. Zelfs zo algemeen..
quote:Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Oregano, ei, paneermeel, tijm, bloem..hebben er allemaal niets in te zoeken![]()
Mijn recept:
- 500 gr varkensgehakt
- 500 gr lamsgehakt
- bosje peterselie
- munt naar smaak en idd gedroogd, niet vers = niet lekker
- knof ( ik gooi er een bol in )
- zout
- beetje bouillion of beter nog fond
- natrium bicarbonaat ( kooksoda, te krijgen bij toko )
- flink zwarte peper
- beetje olijfolie
( als je met kaas wilt, dan feta )
Meng het gehakt met de knof, zout ( flink zout!! ) en kruiden en ga er lekker met je blote voorpootjes in.
Goed mengen, even laten rusten en op smaak laten komen. ( niet in de koelkast! )
Half uurtje later pak je de kom, en proef je. Dit is heel belangrijk, je moet proeven of de smaken goed zijn en of het zout genoeg is. Doe je dit niet, dan verpest je de bifteki, want proeven = weten en niets is zo lame als laffe bifteki.
Dan doe je 3 flinke theellepels bicarbonaat erdoor en meng je dit wederom goed.
Neem een kopje fond/bouillion en meng dit erdoor. Je zal nu denken, WTFLO)LLERBBQ, maar het wordt niet nattig.
De bicarbonaat zorgt ervoor dat het vlees elke ml vocht opzuigt: hence: suppersappige bifteki
Als elke druppel vocht is opgenomen en je gehakt mooi luchtig is, ga je boetseren.
Smeer je handen in mijn olijfolie, pak een stuk gehakt en draai er een korte, dikke piemel van.
Druk 'm iets plat en smijt 'm op de gril ( je mag erbji brullen )
De feta-variant is niet veel anders.
Pak een stuk gehakt en een stuk feta, maak een dikke bal van het gehakt, druk er de feta in en maak 'm weer dicht en rond.
Iets langwerpig draaien en dan iets platdrukken ( niet te hard!! )
Smijt op gril.
Dit recept is foolproof en absoluut de meest geile manier om je bifteki te maken. Je man zal je voeten kussen en je vrienden zullen zich respectvol voor je buigen.
Het hele truukje met de bicarbonaat en fond is ook dat je een sappige gehakplak krijgt, niet die droge meuk die in NL voor bifteki moet doorgaan.
Njoy tutti
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoorquote:Op zondag 12 oktober 2008 00:55 schreef Broertie het volgende:
Wist niet dat lamsgehakt zo moeilijk te krijgen was in deze omgeving, geen enkele ambachtelijke slager heeft het!!!! Iemand tips waar ik het wel kan kopen?? In een of andere turkse slagerij of zo??En, nee, ik haal het niet op bij de plaatselijke shoarmaboer, daar betaal je het 5-voudige.....
zielig voor die lammetjesquote:Op zondag 12 oktober 2008 16:31 schreef Muck het volgende:
[..]
Bij de meeste Turkse slagerijen hebben ze het wel hoor
He, dat is handige tip.quote:Op maandag 13 oktober 2008 21:27 schreef Basp1 het volgende:
Natrium bicarbonaat is ook verkrijgbaar bij de drogisterij dan heet het alleen zuiveringszout.
Sodium is engels voor natriumquote:Op woensdag 15 oktober 2008 18:58 schreef -Mellow- het volgende:
oh dat sappige klinkt goed. ik zal dat met die natrium bicarbonaat ook eens in mijn köfte proberen.
Volgens mij trouwens hetzelfde als sodium bicarbonaat (baksoda)?
quote:Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:27 schreef Stali het volgende:
[..]
Maar bakpoeder verkoopt iedere supermarkt he. Of begrijp ik nu iets verkeerd?
Oh, dan morgen toch maar even naar de drogist.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:33 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Bakpoeder bevat naast bicarbonaat vaak ook nog een ander rijsmiddel, dacht ik.
Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...quote:Op zondag 28 september 2008 01:31 schreef SHE het volgende:
AH! Da's mijn specialiteit.
Eigenlijk maak je ze net als mici's en cevapcici's. Onderstaand recept is hoe mijn papa's oma ze maakte ( zij is griekse )
Joods is geen ras, provinciaaltje.quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:24 schreef MrKawada het volgende:
[..]
Je bent ook elke week iets anders; joods, hongaars, roemeens, en nu weer grieks... wat ben je volgende week? japans? of hou je het gewoon bij smerig...
hahaha finse lijnenquote:Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:
[..]
Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:
mama: vader is oostenrijks, moeder is hongaarse jood
papa: moeder grieks, vader roemeens.
En ga je verder terug, dan zijn er nog spaanse en finse lijnen te vinden.
Is je hopeloze vraag zo goed beantwoord, of heb je nog meer prangende vragen over mensen die je geen flikker interesseren?
wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:22 schreef SHE het volgende:
Bicarbonaat geeft geen smaak, heb je er niet toevallig schoonmaak soda ingegooid ?
Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:31 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
wehe nee, natrium bicarbonaat was t. Ik heb t spul ook even los geproefd, het smaakte echt bitter, en licht zout.
Ja. Op dat pakje stond btw ook dat je t als schoonmaakmiddel kon gebruiken. Maar ingredienten 100 % sodium bicarbonatequote:Op zondag 19 oktober 2008 13:33 schreef SHE het volgende:
[..]
Vreemd, ik gebruik het al jaren en ik heb nog nooit bitter erin terug gevonden. Licht zout hoort het wel te zijn ja.
Je hebt het wel bij de toko gehaald?
Oeh, dan wil ik weten waar je het gehaald hebt, want dan wil ik ook !!quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:44 schreef -Mellow- het volgende:
maar niet de juiste... zuiveringszout = zuiveringszout lijkt me. Maar blijft raar idd.
Heel fijn wit poeder ja, fijner nog dan meel.....meer een beetje als coke. En zo smaakte het dan ook
Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:28 schreef SHE het volgende:
[..]
Joods is geen ras, provinciaaltje.
En aangezien je het blijkbaar interessant vind een full profile, want er zijn zelfs nog meer nationaliteiten:
Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.
Dat moeten THEElepels zijn
nou en, dit topic gaat over biftekiquote:Op zondag 19 oktober 2008 13:59 schreef Zith het volgende:
[..]
Dit claimt hij ook niet, hij claimt nationaliteit en/of ethniciteit - en dat klopt.
Ik heb het aangepast.quote:Op zondag 19 oktober 2008 14:01 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Het leek mij ook al wat veel dus ik had de hoeveelheid sowieso al gehalveerd. Maar dan nog, anderhalf eetlepel is meer dan drie theelepels.
maar goed, daar lag het dus aan
Goh, zo zag ik je niet tegen SHE postenquote:Op zondag 19 oktober 2008 14:02 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
nou en, dit topic gaat over bifteki
quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.
Dat moeten THEElepels zijn
Ben net koud weer uit Rhodos en uiteraard elke avond uit eten geweest en in elk restaurant waar ik kwam stond het gewoon op het menu, (uiteraard ook een paar keer besteldquote:Op zaterdag 27 september 2008 22:53 schreef aggeloog het volgende:
Vreemd genoeg is Bifteki iets wat je in nederland altijd op de kaart ziet staan terwijl ik het in griekenland nog nooit gezien heb. Zal wel zoiets zijn zoals de gerechten bij de afhaalchinees.
Natrium Bicarbonaat kan je ook bij de apotheek kopenquote:Op zondag 28 september 2008 15:06 schreef Stali het volgende:
Bedankt!.
Was al bang voor het tokoverhaal... die heb je hier niet..
Over veertien dagen maar in Amsterdam e.e.a. inslaan. Ik laat wel weten hoe het geworden is..
Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Nou ik heb t gemaakt. Echt GATVERDAMME mijn vlees is nog nooit zo misluktDie bicarbonaat gaf het een hele vieze bittere smaak, ik heb alles weg moeten gooien.
Ik weet niet wat voor tovertrucjes jij ermee uithaalt SHE, maar het was echt om te janken.
Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 14:24 schreef Dev1205 het volgende:
[..]
Toevoeging van natriumbicarbonaat maakt gehakt basisch. Tijdens het bakken ontstaan in een basisch milieu veel meer vleesaroma's dan in een zure omgeving (vlees en groeten zijn van zichzelf zuur).
De zeepachtige bijsmaak van het bicarbonaat moet na het bakken worden gecompenseerd met een zuur. Zuur maakt deel uit van oa tomaten, azijn en rode wijn. Wanneer je een scheutje azijn toevoegt is de bittere / zepige smaak verdwenen.
Dat weet ik, ik verklaar echter alleen de werking van natriumcarbonaat met het vlees.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 15:12 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Als je goed had gelezen had je gezien dat ik er te veel in had gedaan.
Heb het later trouwens nog eens geprobeerd met een klein beetje baking soda en dat was prima, werd het vlees wel lekker luchtig van.
Zoals beloofd: (sorry voor de laffe foto, ben geen fotograaf.........)quote:Op zondag 9 augustus 2009 19:30 schreef Broertie het volgende:
Net maar weer eens gemaakt, alleen geheel volgens recept van SHE, uiteraard fotootjes genomen, binnenkort zal ik ze erop plaatsen......... Misschien iets voor foodgawker.........
quote:Op zondag 19 oktober 2008 13:58 schreef SHE het volgende:
Ik zit de hoeveelheid terug te lezen...ik heb er godverdomme eetlepels staan.
Dat moeten THEElepels zijn
En? Hoe is het bevallen?quote:Op zondag 24 januari 2010 19:08 schreef kletsbets het volgende:
Ok, ik ga van de week aan de slag. Had het nog nooit gegeten tot van de week bij de griek. Erg lekker, dus dan wil ik het ook zelf proberen te maken.
quote:Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
Ik vond het bij de griek dus heel erg lekker, vandaar dat ik ook ze enthousiast dit recept ging uitproberen....quote:Op vrijdag 19 maart 2010 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
![]()
Ik eet ze bij de griek ook nooit.
Volgens mij maakt de Griek het ook met lamsgehaktquote:Op vrijdag 19 maart 2010 19:55 schreef kletsbets het volgende:
Oioioi, we hebben het eindelijk vanavond gemaakt. Na 1 hap hebben we de hele handel in de prullenbak gegooid. Wat was dit smerig zeg! Het gehakt leek wel een soort nepvlees geworden. Ben ik daarvoor druk geweest, had wegens niet te krijgen zelf varkensgehakt gedraaid. Gedverderrie dus.
Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..quote:Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?quote:Op zondag 21 maart 2010 17:48 schreef Broertie het volgende:
[..]
Dat is wat anders dan Natriumbicarbonaat.... Je kunt het kopen onder de naam van zuiveringszout, gewoon bij de plaatselijke drogist..
Nee, dat is hetzelfdequote:Op maandag 22 maart 2010 15:44 schreef kletsbets het volgende:
[..]
Oioi, dus ik heb het verkeerde erdoor gegooid? Wie weet was het dus daarom niet te eten?
Ik heb me een ongeluk gegoogled, maar vond de info niet echt duidelijk, dus kwam uiteindelijk met
"Bicarbonate of soda" thuis.
Maar dat is dus iets anders dan Natrium Bicarbonaat?
quote:Bifteki
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr. gehakt (half-om-half); 1 ui, schoongemaakt en kleingesneden; 3 eetl. paneermeel; 1 ei; 1 eetl. citroensap; 2 eetl. fijngehakte peterselie; 2 theel. fijngehakte verse munt; zout; peper; 150 gr. Feta (blokjes); 3 eetl. bloem; 1 dl. olijfolie.
Bereidingswijze
Vermeng het gehakt in een kom met de ui, het paneermeel, het ei, het citroensap, de peterselie, de munt en wat zout en peper. Kneed alles goed dooreen en verdeel het gehaktmengsel in 12 porties. Omhul een paar blokjes feta met een portie gehakt en vorm van het geheel (ovale) balletjes. Wentel de gehaktballetjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes bij matige hitte in circa 15 minuten mooi bruin en gaar.
Serveertips
Serveren met een frisse (Griekse) salade en tzaziki.
Mag ik bij je eten ?quote:
Het toeval wil dat ik het recept gebruik dat hierboven is gepost..... Met het verschil dat het mij uitstekend smaakte! Weet niet wat kletsbets dan verkeerd doet....quote:Op maandag 26 juli 2010 09:52 schreef Winner_Taco het volgende:
Nu zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar je recept Broertie
quote:Op zondag 21 maart 2010 11:12 schreef kletsbets het volgende:
Ik had ook lamsgehakt gebruikt, maar door de toevoeging van de bakinsoda en bouillon ontstond er een soort stuiterbal. En de smaak veranderde erdoor, in een soort nepvlees. Als je gezegd had dat het vegetarisch vlees was had ik het geloofd.
Maar ik geef niet op binnenkort maak ik het nog eens, maar dan een ander recept, niet dit. En er staat dat mijn voeten gekust zouden worden, nadat men het geproefd zou hebben..... Pek en veren was mijn beloning.
Het recept zoals jij het post, is al de aangepaste versie.quote:Op maandag 26 juli 2010 13:08 schreef kletsbets het volgende:
Ik weet het niet, zou het dan later zijn aangepast? Echt mensen, het was gewoon smerig, het is zo de prullenbak in gegaan....
Zou die bouillon en soda eruit laten want de rest van het recept daar kan weinig mee misgaan.quote:Op maandag 26 juli 2010 13:11 schreef kletsbets het volgende:
Ik heb het hele topic nogmaals doorgelezen, en idd, het recept is aangepast....waarschijnlijk heb ik dus de "oude" versie gemaakt.....
Zal ik het nog eens proberen? Ik durf eigenlijk niet....
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |