Hele goede plannen zoals die wel meer op zondagen in elkaar gezet zijn? LEH, Freddie, Fannie, WaMu, ML, dat soort deals bedoel je?quote:Op zondag 28 september 2008 12:01 schreef DJKoster het volgende:
Opent op -20% maandag, daarna richting de -50%. Dag Fortis![]()
Of ze moeten wel met een heeel goed plan komen.
ja, tegenwoordig 7 dagen in de week i.p.v. 5 he.quote:Op zondag 28 september 2008 12:05 schreef Q. het volgende:
Deze reeks gaat echt te snel de laatste tijd.
kon tot voor kort ook niet, en nu is het ineens een hype.quote:Op zondag 28 september 2008 12:09 schreef jpjedi het volgende:
Tering inderdaad zeg. dit kan je toch eigenlijk niet maken om op vrijdag "all is well" te verklaren en in het weekend crisisberaad met de regering te hebben.
The Shock Doctrine gelezen ?quote:Op zondag 28 september 2008 10:10 schreef Basp1 het volgende:
Als ik naar de geschiedenis kijk, enkele jaren geleden riepen de friedman aanhangers hoog van de toren als er iets genationaliseerd was. Die beste friedman aanhangers hoor ik op dit moment helemaal niet, terwijl men jaren heel nadrukkelijk aanweizg was om maar alle arme landen van leningen te voorzien en daarna de boel te privatiseren.
Waar zijn die grote schreeuwers nu gebleven nu de VS waar men hun geschiedenis heeft genationaliseerd wordt?
quote:Fortis wil een oplossing communiceren voor 22 uur vanavond, wanneer in Australië de beurzen opengaan. BNP Paribas en ING cirkelen rond het dossier Fortis. Maar er zouden nog andere gegadigden zijn. De twee zouden wel enkel geïnteresseerd zijn in onderdelen van Fortis. Gisterenavond circuleerde in politieke kringen ook het - onbevestigde - scenario van een nationalisering. ‘Alles kan nog’, zegt een bron.
Waarom niet? Ik geloof er eigenlijk wel in dat in principe alles ok is met Fortis, ware het niet dat de markt zich tegen Fortis keert. Ik denk dat er een hoop banken problemen zouden krijgen als er een constante negatieve geruchtenstroom over die bank zou zijn. Het begint een beetje op de roddeljournalistiek te lijken..quote:Op zondag 28 september 2008 12:09 schreef jpjedi het volgende:
Tering inderdaad zeg. dit kan je toch eigenlijk niet maken om op vrijdag "all is well" te verklaren en in het weekend crisisberaad met de regering te hebben.
Beetje makkelijk om alles maar in de schoenen van de "roddeljournalistiek" te schuiven hoor.. Als Voltron voor Juli nog roept dat Fortis geen extra krediet hoeft aan te trekken om de overname van ABN te financieren, maar zodra de deal rond is het tegenovergestelde begint te roepen werk je dat toch zelf in de hand lijkt me.quote:Op zondag 28 september 2008 13:44 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Waarom niet? Ik geloof er eigenlijk wel in dat in principe alles ok is met Fortis, ware het niet dat de markt zich tegen Fortis keert. Ik denk dat er een hoop banken problemen zouden krijgen als er een constante negatieve geruchtenstroom over die bank zou zijn. Het begint een beetje op de roddeljournalistiek te lijken..
Ik snap nog steeds niet waarom Fortis niet gewoon met haar spotjes stopt. Dit is gewoon tegen het zere been van beleggers aanschoppen, op een ordinaire manier.quote:Op zondag 28 september 2008 12:51 schreef Q. het volgende:
Ik blijf die campagne van Fortis geniaal vinden:
[ afbeelding ]!
Jij vertrouwt banken nog op hun woord na wat er allemaal in de VS is gebeurd? Ik zou er geen geld opzetten.quote:Op zondag 28 september 2008 13:44 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Waarom niet? Ik geloof er eigenlijk wel in dat in principe alles ok is met Fortis, ware het niet dat de markt zich tegen Fortis keert. Ik denk dat er een hoop banken problemen zouden krijgen als er een constante negatieve geruchtenstroom over die bank zou zijn. Het begint een beetje op de roddeljournalistiek te lijken..
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40004334/quote:Energy War 2008
maandag 22 september 2008 21:00 Ned 2
Twee jaar geleden besteedde Tegenlicht in Energy War aandacht aan de nijpende vragen rond olie en gas: zou onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen tot oorlogen kunnen leiden? Zullen alternatieve energiebronnen ons redden of dreigen we die race tegen de klok te verliezen? In 2008 is de urgentie van deze vragen door de stijgende vraag en hogere prijzen alleen maar toegenomen.
De verhoudingen tussen de VS (onder leiding van 'Texas oilman' George Bush) en Rusland (geleid door president Medvedev, ex-bestuursvoorzitter van Gazprom) bekoelen snel. Rusland maakt gebruik van zijn gigantische gasreserves als politiek instrument jegens voormalige Sovjetrepublieken. Het Westen matigde in eerste instantie bij monde van NAVO-woordvoerder Jaap de Hoop Scheffer haar toon over de inval in Georgië, de economische belangen rond gas en olie zijn eenvoudigweg te groot. Het brutale machtsvertoon van Rusland maakte echter dat ook de NAVO zich deze maand kritisch uitliet over het Russische optreden.
Sinds het najaar van 2006 is olie tweemaal zo duur geworden: van ruim 70 dollar per vat naar het recente record van 147 dollar. Olievelden en olievoorraden blijken sneller op te raken dan geschat, terwijl de wereldwijde vraag in hoog tempo toeneemt. De hoge prijzen aan de pomp hebben in Europa al tot protesten geleid: van truckers, boeren, en vissers tot vervoersbonden, pomphouders,en taxichauffeurs. Enige lichtpunt in alle ellende: eindelijk werden de files korter. Hoera dus voor dure benzine? Of zijn we hardleers en verandert er niets nu de prijzen weer licht dalen.
Tegenlicht neemt de ontwikkelingen van de laatste twee jaar als uitgangspunt voor een update van Energy War. Wat betekent dit alles voor Nederland? Hoe liggen de verhoudingen en verantwoordelijkheden tussen burgers en consumenten, leveranciers en afnemers, markt en overheid? Een uitzending over peakoil en gasrotondes; over strategieën en scenario's. Met Marcel Kramer, directeur van de Nederlandse Gasunie; Wim Thomas, scenariospecialist bij Shell, en Willem Middelkoop, samen met Rembrandt Koppelaar de schrijver van het onlangs verschenen boek 'De Permanente Oliecrisis'.
Samenstelling/regie: IJsbrand van Veelen
Research: William de Bruijn
Productie: Judith van den Berg/Marga Smit
Eindredactie: Jos de Putter/ Doke Romeijn
Maandag op tv:quote:Het einde van de olievoorraad in zicht?
Een korte uiteenzetting van het fenomeen ‘Peak Oil’
Vijf jaar geleden, tijdens een conferentie in het Franse Petroleum Instituut, sprak de Amerikaanse energiedeskundige en adviseur van zowel Dick Cheney als George Bush, Matthew Simmons, de volgende zorgelijke woorden: ‘The worry is that peaking [of oil] is at hand, not years away … If I am right, the unforseen consequences are devastating … unfortunately the world has no plan B if I’m right.’
Al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw uiten verschillende wetenschappers onheilspellende voorspellingen over het naderende einde van 's werelds olieproductie, 'peak oil' genoemd. Wat bedoelden zij precies met deze term en wat zullen de consequenties hiervan zijn?
PEAK OIL
De term ‘peak oil’ is gebaseerd op een mathematisch model dat in 1956 werd ontwikkeld door de Amerikaanse geofysicus M. King Hubbert. Zijn voorspelling, toentertijd door velen bekritiseerd, was dat er rond 1970 een piek bereikt zou worden in de olieproductie van de Verenigde Staten en dat vervolgens de mondiale olieproductie in 2000 zijn hoogtepunt zou bereiken. De olieproductie neemt volgens hem eerst langzaam toe, dan versnelt deze, komt op zijn hoogtepunt (ook wel "Hubbert’s Peak" genoemd), en neemt vervolgens weer af totdat uiteindelijk de oliebronnen uitgeput zijn.
Heden ten dage lijkt de voorspelling van Hubbert toch nog uit te komen, alleen dan 10 jaar later. Juist nu de vraag naar goedkope olie groeit, met name vanuit economisch opkomende mogendheden zoals China en India, lijkt het aanbod van olie drastisch te slinken. Verschillende geologen definiëren het fenomeen ‘peak oil’ als het punt in de geschiedenis waarop meer dan de helft van de voorradige olie geëxploiteerd is. De geoloog Colin Campbell redeneerde dat na 2005 de energie die nodig is om een ton olie op te pompen meer zal zijn dan de daadwerkelijke energie die de olie oplevert. In de komende 20 jaar zal volgens hem voor elke ontdekte ton olie het equivalent aan energie van 4 ton olie nodig zijn. De kosten van het winnen en transporteren van olie zullen dus flink stijgen. Campbell concludeert dat er enkel één regio zal overblijven met een significante olievoorraad, het Midden-Oosten. Hier is de zogenaamde geografische driehoek te vinden met 65 procent van ’s werelds oliereserves, bestaande uit 5 landen: Irak, Iran, Saoedi-Arabië, Koeweit, de Emiraten en Qatar.
DE DISCUSSIE
Over het tijdstip van de piek zijn de meningen verdeeld. Volgens sommige wetenschappers zijn we al over onze productietop heen (o.a. Deffeyes), anderen stellen dat het hoogtepunt van de olieproductie rond 2010 zal plaatsvinden (waaronder Campbell), terwijl weer anderen (waaronder oliemaatschappijen en de OPEC) verwachten dat het productieplafond pas zal worden bereikt in de periode 2020 - 2030. De geoloog Kenneth S. Deffeyes stelt in de documentaire ‘Oil, Smoke & Mirrors’ (2007) dat het niet uitmaakt wanneer de piek precies zal plaatsvinden, omdat er geen sprake is van een scherpe piek, maar van de top van een flauwe ronde curve. In plaats van een discussie over de datum van het hoogtepunt van de olieproductie moeten we ons volgens hem focussen op de drastische afname van olie die op de piek volgt. Het moment waarop de neerwaartse beweging in zal zetten heeft volgens hem een grote sociale en economische impact. De moderne samenleving is volgens hem in grote mate afhankelijk van olie als leverancier, niet alleen voor energie, maar ook als grondstof voor tal van producten.
Ook over de consequenties van ‘peak oil’ zijn de meningen verdeeld. We zullen geconfronteerd worden met steeds schaarser en duurder wordende energie. Volgens sommigen zal dit leiden tot het ineenstorten van de hele wereldeconomie (en de beschaving). Anderen zien een directe relatie tussen grote oorlogen en de hoeveelheid olie in een land (o.a. Thomas Friedman). Een derde mening is de gedachte dat vooral de Westerse wereld grote veranderingen zal doormaken, terwijl er voor de armere landen - die minder energie afhankelijk zijn – niet veel zal veranderen. Weer anderen verwachten dat het probleem opgelost zal worden door in de toekomst op een meer duurzame en energiezuinige manier te leven. Aangezien de discussie hierover nog gaande is en er vele verschillende scenario’s bestaan verwijs ik u door naar de links hiernaast voor meer informatie hierover.
Door: Talinay Strehl
bronnen:
- Het boek: ‘A Century of War’ van William Engdahl, 2004
- De documentaire: ‘Oil, Smoke & Mirrors’ van Ronan Doyle, 2007
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40004478/quote:De race om de auto van de toekomst
maandag 29 september 2008 21:00 Ned 2
dinsdag 14 oktober 2008 15:05 Ned 2 (Herhaling)
De hoge kosten voor ons persoonlijk vervoer komen niet zozeer door de hoge brandstofprijzen, als wel door het enorme verbruik van onze auto’s. Terwijl de wagens die we rijden al lang met veel minder kunnen. Zo ondervond bijvoorbeeld Evan McMullen, een autodealer uit Seattle, die bij toeval op een Opel uit 1970 stuitte. Wat bleek? Het oudje reed ruim tien keer zuiniger dan de gemiddelde auto die wij nu kunnen kopen. In Tegenlicht de vraag hoe het mogelijk is dat de auto-industrie nooit iets deed met deze technologie.
Steeds minder mensen wachten af tot de grote autofabrikanten eindelijk met flink zuiniger auto’s komen. Zij zorgen er zelf voor dat ze minder afhankelijk worden van de onbetaalbare benzine. Zoals Illuminati Motor Works, een groepje enthousiaste hobbyisten dat zich inschreef voor de X-prize, een Amerikaans non-profit initiatief dat volgend jaar uitmondt in een race om de zuinigste auto. In een eigen garage bouwen zij een auto die met gemak 1 op 40 kan rijden.
General Motors, een van de grootste autofabrikanten ter wereld en onder meer verantwoordelijk voor de automerken Opel en Chevrolet, denkt niet dat dergelijke auto’s op korte termijn verkocht gaan worden. Op de lange duur zullen er alternatieven komen voor de verbrandingsmotor, maar deze zal in zijn huidige vorm nog decennia voor ons vervoer moeten zorgen. En dan gaan we over op waterstof, aldus General Motors.
Maar waarom zo lang wachten en zoveel geld betalen als de alternatieven nu al beschikbaar zijn? Dat vraagt ook Elon Musk zich af, directeur van Tesla Motors, een bedrijf in Silicon Valley dat elektrische auto’s produceert. “De grote auto fabrikanten zeggen altijd dat het waterstof wordt. Over tien jaar. Maar het is altijd over tien jaar, en het zal altijd over tien jaar blijven. Waterstof is onzin. Het is een marketingtruc, om de critici tevreden te houden.”
Moeten we wachten op de grote autofabrikanten, of komt innovatie uit andere hoeken? Vijay Vaitheeswaran, verslaggever voor The Economist en schrijver van Zoom, the global race to fuel the car of the future, is het maar de vraag of de grote autofabrikanten van nu gaan zorgen voor de auto van morgen. “Ze innoveren bijna niet omdat ze dat nooit hoefden. Ze verdienden veel geld met grote auto’s, en de aandeelhouders vonden dat voldoende.”
Maar de huidige olieprijzen, de afhankelijkheid van bedenkelijke olieproducerende staten en de toegenomen aandacht voor het milieu, dwingen de grote autofabrikanten eindelijk om naar het brandstofverbruik van hun auto’s te kijken. De vraag is echter of de oplossingen van de grote merken op tijd zullen zijn, of komt de auto van de toekomst uit een hele andere hoek?
Regie/research: Martijn Kieft
Productie: Miriam Bos
Eindredactie: Jos de Putter/ Doke Romeijn
Dat is geen echte vrije markt zou HO zeggen.quote:Op zondag 28 september 2008 10:10 schreef Basp1 het volgende:
Als ik naar de geschiedenis kijk, enkele jaren geleden riepen de friedman aanhangers hoog van de toren als er iets genationaliseerd was. Die beste friedman aanhangers hoor ik op dit moment helemaal niet, terwijl men jaren heel nadrukkelijk aanweizg was om maar alle arme landen van leningen te voorzien en daarna de boel te privatiseren.
Waar zijn die grote schreeuwers nu gebleven nu de VS waar men hun geschiedenis heeft genationaliseerd wordt?
daar dachten ze in duitsland anders over, was een docu van een half jaar terug waarin mensen werden gesommeerd om hun hypotheek af te betalen of weg te wezenquote:Op zondag 28 september 2008 10:45 schreef Narcolepticus het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik ook wel. Nergens zeg ik dat dat een reële optie is.
Wat ik met dat zinnetje aan wilde geven is dat je eigenlijk niks kan gebeuren als je hypotheekverstrekker failliet gaat. De voorwaarden blijven gewoon van kracht. Ja, je moet doorbetalen, maar dat moet je anders ook.
Je kunt hooguit hopen dat je hypotheek in alle administratieve rompslomp bij de curator 'verdwijnt'. Maar daar zou ik maar niet vanuit gaan.
zo blijf je voor op het plebsquote:Op zondag 28 september 2008 12:05 schreef Q. het volgende:
Deze reeks gaat echt te snel de laatste tijd.
Hmmm, da's minder inderdaad. Ging dat ook om een bank die failliet ging? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het echt zo gaat.quote:Op zondag 28 september 2008 15:12 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
daar dachten ze in duitsland anders over, was een docu van een half jaar terug waarin mensen werden gesommeerd om hun hypotheek af te betalen of weg te wezen
zoiets een van de banken ging het niet goed mee en die hadden hun hypotheken verkocht aan een investeringsmaatschappij en die wilde geld zien.quote:Op zondag 28 september 2008 15:18 schreef Narcolepticus het volgende:
[..]
Hmmm, da's minder inderdaad. Ging dat ook om een bank die failliet ging? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het echt zo gaat.
Bizar hoe er geforceerd werd dat iedereen maar een hypotheek moest kunnen krijgen. Pffff.quote:Op zondag 28 september 2008 @ 15:02 schreef pberends het volgende:
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=6364&selectArchiveDay=6
Dit item bij NOVA was uiterst interessant vrijdag. Niet zo zeer wat Bush allemaal te melden had, maar wat Jim Rokakis (wethouder financien Cleveland) te melden had over foreclosures enzovoorts.
Vanaf 12e minuut.
quote:Directie DNB bijeen op Frederiksplein
Bij De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein in Amsterdam is vanmiddag rond kwart voor drie president Nout Wellink gearriveerd. Voor hem waren al drie andere directieleden aangekomen. Waarschijnlijk heeft het topoverleg betrekking op Fortis.
Volgens niet bevestigde berichten komt de directie van DNB vanavond rond negen uur weer bij elkaar voor verder overleg.
Ook in België lijkt overleg op het hoogste niveau gaande over Fortis. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) bevestigt zaterdagochtend dat er dit weekeinde een topoverleg plaatsvindt tussen de toezichthouders, de eerste minister en de minister van Financiën om het vertrouwen in de aandelenkoers van Fortis te herstellen. Dat meldt zakenkrant De Tijd op zijn website.
Fortis werkt met alle macht aan de verkoop van bedrijfsonderdelen om de crisis te bezweren. Daarbij wordt volgens ingewijden ook overwogen om ABN Amro Nederland van de hand te doen. Filip Dierckx is de nieuwe topman van de bank-verzekeraar. De koers van Fortis kelderde vrijdag met nog eens 21% nadat eerder deze week al een vergelijkbaar verlies werd geboekt. De koers staat nu op het laagste punt sinds 1995.
quote:The Temptations - Ball of Confusion
1, 2... 1, 2, 3, 4, Ow!
Eddie: People moving out, people moving in. Why, because of the color of their skin.
Run, run, run but you sure can't hide. An eye for an eye, a tooth for a tooth.
Vote for me and I'll set you free. Rap on, brother, rap on.
Dennis: Well, the only person talking about love thy brother is the...(preacher.)
And it seems nobody's interested in learning but the...(teacher.)
Segregation, determination, demonstration, integration, Aggravation, humiliation, obligation to our nation.
Ball of confusion. Oh yeah, that's what the world is today. Woo, hey, hey.
Paul:
The sale of pills are at an all time high.
Young folks walking round with their heads in the sky.
The cities ablaze in the summer time.
And oh, the beat goes on.
Dennis:
Evolution, revolution, gun control, sound of soul.
Shooting rockets to the moon, kids growing up too soon.
Politicians say more taxes will solve everything.
Melvin:
And the band played on.
So, round and around and around we go.
Where the world's headed, nobody knows.
[Instrumental]
Oh, great GoogaMooga, can't you hear me talking to you.
Just a ball of confusion.
Oh yeah, that's what the world is today.
Woo, hey, hey.
Eddie:
Fear in the air, tension everywhere.
Unemployment rising fast, the Beatles new record's a gas.
Dennis:
And the only safe place to live is on an Indian reservation.
Melvin:
And the band played on.
Eve of destruction, tax deduction, city inspectors, bill collectors,
Mod clothes in demand, population out of hand, suicide, too many bills,
Hippies moving to the hills. People all over the world are shouting, 'End the war.'
Melvin:
And the band played on.
[Instrumental]
Great GoogaMooga, can't you hear me talking to you.
Sayin'... ball of confusion.
That's what the world is today, hey, hey.
Let me hear ya, let me hear ya, let me hear ya.
Sayin'... ball of confusion.
That's what the world is today, hey, hey.
Let me hear ya, let me hear ya, let me hear ya, let me hear ya, let me hear ya.
Sayin'... ball of confusion.
Het lijkt een vooropgezet plan!quote:Op zondag 28 september 2008 16:04 schreef Q. het volgende:
[..]
Bizar hoe er geforceerd werd dat iedereen maar een hypotheek moest kunnen krijgen. Pffff.
Ik dacht inderdaad dat hypotheken juridisch gezien direct opeisbaar worden als de verstrekkende bank failliet gaat. Maar of dat in de praktijk ook haalbaar is?quote:Op zondag 28 september 2008 15:12 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
daar dachten ze in duitsland anders over, was een docu van een half jaar terug waarin mensen werden gesommeerd om hun hypotheek af te betalen of weg te wezen
Van www.tijd.be :quote:Op zondag 28 september 2008 20:10 schreef PietjePuk007 het volgende:
Ze willen er voor 10u uit zijn, nog geen nieuws?
quote:Bij het binnengaan op de ministerraad hield Fortis-CEO Filip Dierckx een blad vast met drie elementen: de Belgische en de Luxemburgse regering injecteren 7 miljard in de groep. Fortis verkoopt zijn belang in ABN AMRO voor 10 miljard, naar verluidt aan ING, en Maurice Lippens neemt ontslag. Het statuut van de tekst - klad of niet - is niet bekend.
(tijd) - Of dit strookt met de werkelijkheid is niet bekend.
Op het blad staat ook de volgende melding in het Engels: 'Structured credit portofolio written down by xxx billion'.
Inmiddels meldt onze verslaggever bij de ministerraad dat de Belgische regering 4,5 miljard euro zou injecteren in Fortis Bank België en de Luxemburgse regering 2,5 miljard euro in Fortis Bank Luxemburg. De informatie is nog niet officieel. De partij die ABN AMRO zou overnemen zou ING zijn.
http://www.tijd.be/nieuws(...)rckx.8082720-433.artquote:Op zondag 28 september 2008 @ 20:10 schreef PietjePuk007 het volgende:
Ze willen er voor 10u uit zijn, nog geen nieuws?
Als het waar is: wat een enorme waardevernietiging voor Fortis aandeelhoudersquote:
Dit is wat Dierckx in zijn hand had bij het binnengaan van de ministerraad. Voor wat het waard is "Een goede bron bevestigt dat het document strookt met de realiteit"quote:Op zondag 28 september 2008 20:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Als het waar is: wat een enorme waardevernietiging voor Fortis aandeelhouders
Ik geloof eigenlijk weinig van dat document. Geen header niets. Vind het maar vreemd.quote:Op zondag 28 september 2008 20:55 schreef neok het volgende:
[..]
Dit is wat Dierckx in zijn hand had bij het binnengaan van de ministerraad. Voor wat het waard is "Een goede bron bevestigt dat het document strookt met de realiteit"
[ afbeelding ]
Wel, op www.tijd.be komt er elke paar minuten een update. Als je goed kijkt staat er bovenaan op het document "Fortis Press Release 28 september 2008". Voor wat het waard is natuurlijk...quote:Op zondag 28 september 2008 21:01 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Ik geloof eigenlijk weinig van dat document. Geen header niets. Vind het maar vreemd.
http://www.nu.nl/news/176(...)sel_over_Fortis.htmlquote:Topoverleg in Brussel over Fortis
Uitgegeven: 28 september 2008 20:17
Laatst gewijzigd: 28 september 2008 20:19
AMSTERDAM - Alle invloedrijke personen uit de Nederlandse en Belgische financiële wereld en politiek zijn zondag in Brussel bijeengekomen voor topberaad over de toekomst van de geplaagde bankverzekeraar Fortis.
ANP
Namens Nederland zijn minister Wouter Bos van Financién en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Belgische hoofdstad afgereisd. In de marge van het overleg aldaar zei Bos tegen de Belgische televisiezender VRT dat hij tot een oplossing hoopt te komen "in het belang van alle spaarders".
Minister-president Jan Peter Balkenende laat zich voortdurend op de hoogte houden. De premier, minister Bos en Wellink hebben zaterdag tot na middernacht overleg gevoerd over de crisis bij Fortis. Dat beraad vond plaats op het DNB-kantoor in Amsterdam.
Kandidaatkoper
Verschillende media melden dat bankverzekeraar ING en de Franse bank BNP Paribas betrokken zijn bij de onderhandelingen. Mogelijk nemen zij delen van Fortis over. Volgens Het Financieele Dagblad heeft ING zich inmiddels teruggetrokken als kandidaatkoper. Een woordvoerder van het financiële concern wilde geen commentaar geven.
Andere media melden op basis van bronnen dat Fortis genationaliseerd zal worden door de Belgische staat.
Lot
Het Belgische kabinet is zondag om 18.00 uur bijeengekomen om het lot van de geplaagde bankverzekeraar Fortis te bespreken. Ook de raad van bestuur van Fortis heeft een vergadering belegd.
President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is eveneens in Brussel.
We moeten maar niet teveel zeggen op _dit_ forumquote:Hong Kong man arrested over bank run rumors
HONG KONG (AP) — Hong Kong police have arrested a man for allegedly spreading rumors on the Internet about a bank run amid anxiety in the Chinese territory about the U.S. financial crisis, police said Sunday. The man was arrested Saturday for allegedly using a computer with criminal or dishonest intent but has not been charged, police spokeswoman Odelia Tam said.
Police officers noticed Friday that the 34-year-old man left a message on an Internet discussion forum saying a run would occur on a local bank and urging people to withdraw their deposits, the Hong Kong government said in a statement late Saturday. Tam confirmed the statement but declined to identify the bank or the suspect.
Last Wednesday and Thursday, hundreds of customers swarmed the Bank of East Asia's offices in Hong Kong and Singapore demanding cash withdrawals after an unconfirmed rumor questioned the bank's stability. Bank of East Asia and the Hong Kong Monetary Authority have issued statements reassuring customers that deposits are safe. Bank of East Asia is incorporated in Hong Kong. Hong Kong police have also arrested 11 people in connection with a forged letter that claimed troubled U.S. insurance giant American International Group Inc. was selling an Asian subsidiary.
AIG, the world's largest insurer, escaped bankruptcy last week after the U.S. Federal Reserve pledged a two-year, $85 billion loan to prop up the company. Thousands of nervous policyholders in Hong Kong and Singapore still chose to cash their policies out.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |