quote:
Op donderdag 4 september 2008 12:11 schreef Catbert het volgende:[..]
Sorry hoor, maar dit soort onderzoeken zijn vaak compleet waardeloos omdat ze een willekeurige groep vleeseters tegenover een groep vegetariers zetten. Vegetarisch eten bevat over het algemeen veel minder vet en dus energie dan 'doorsnee' eten, dus zullen gemiddelde vegetariers minder dik zijn dan een gemiddeld persoon dat 'normaal' eten eet. Dus in die zin is 'normaal' eten 'minder gezond'. Maar als je twee groepen neemt van mensen die bewust eten, en een van beiden eet vegetarisch, zul je zien dat die veel meer moeite hebben om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wij zijn nou eenmaal zo geevolueerd dat wij bepaalde aminozuren niet zelf kunnen maken, die wel in vlees zitten, maar niet of nauwelijks in plantaardig voedsel.
Plantaardig en vegetarisch voedsel is niet per se hetzelfde, aangezien sommigen wel bepaalde zuivel en eierproducten eten. Natuurlijk moet je je vegetarische (of vegenastische) dieet met overleg kiezen, maar dat geldt
voor elk dieet. De ‘moeite’ is relatief als je je dieet zo kiest, aangezien het niet uitzonderlijke inspanning kost om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is niet standaard noodzakelijk om supplementen te slikken.
quote:
It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate, and provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Approximately 2.5% of adults in the United States and 4% of adults in Canada follow vegetarian diets. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat, fish, or fowl. Interest in vegetarianism appears to be increasing, with many restaurants and college foodservices offering vegetarian meals routinely. Substantial growth in sales of foods attractive to vegetarians has occurred, and these foods appear in many supermarkets. This position paper reviews the current scientific data related to key nutrients for vegetarians, including protein, iron, zinc, calcium, vitamin D, riboflavin, vitamin B-12, vitamin A, n-3 fatty acids, and iodine. A vegetarian, including vegan, diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, use of fortified foods or supplements can be helpful in meeting recommendations for individual nutrients. Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence. Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals. Vegetarians have been reported to have lower body mass indices than nonvegetarians, as well as lower rates of death from ischemic heart disease; vegetarians also show lower blood cholesterol levels; lower blood pressure; and lower rates of hypertension, type 2 diabetes, and prostate and colon cancer. Although a number of federally funded and institutional feeding programs can accommodate vegetarians, few have foods suitable for vegans at this time. Because of the variability of dietary practices among vegetarians, individual assessment of dietary intakes of vegetarians is required. Dietetics professionals have a responsibility to support and encourage those who express an interest in consuming a vegetarian diet. They can play key roles in educating vegetarian clients about food sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and any dietary modifications that may be necessary to meet individual needs. Menu planning for vegetarians can be simplified by use of a food guide that specifies food groups and serving sizes. J Am Diet Assoc. 2003;103:748-765.
BronDat betekent niet dat je helemaal geen vlees kunt eten, maar de hoeveelheid vlees die dagelijks geconsumeerd wordt in Nederland ligt vrij hoog; naarmate je meer vlees eet
neemt de kans op bepaalde vormen van kanker toe. Natuurlijk is vlees ‘lekker’ en het is ‘makkelijk’, en voor veel mensen ook het hoofdonderdeel van de maaltijd, maar juist dat is zo verraderlijk. Want veel mensen eten niet bepaald gevarieerd of vezelrijk, krijgen veel zout binnen, et cetera, en zouden er daarom goed aan doen aanzienlijk terug te schroeven qua vleesinname, veel meer vegetarisch te eten; en dit zou ook een aanmerkelijke reductie van de vleesproductie kunnen betekenen, wat voor het milieu en het beschikbare landbouwarsenaal niet ongunstig zou zijn, alhoewel er natuurlijk (pluim)veeboeren zijn die hun afzet zullen zien verminderen.
De
Harvard Public School on health schrijft dan ook:
quote:
4. Cut way back on American staples. Red meat, refined grains, potatoes, sugary drinks, and salty snacks are part of American culture, but they’re also really unhealthy. Go for a plant-based diet rich in non-starchy vegetables, fruits, and whole grains. And if you eat meat, fish and poultry are the best choices.
Indien je vlees eet. Het kan prima in een gezond dieet, maar het is zeker niet noodzakelijk en leidt al snel tot te grootte energieinname.
Daher iſt die Aufgabe nicht ſowohl, zu ſehn was noch Keiner geſehn hat, als, bei Dem, was Jeder ſieht, zu denken was noch Keiner gedacht hat.