Blijft 'ie na het fikkie steken en het laten wegtrekken van de rook nog lang genoeg heet om in de resterende hitte een taart te bakken? Of een brood? Een tosti desnoods?quote:Op donderdag 25 september 2008 18:52 schreef sigme het volgende:
[..] wel is nu duidelijk dat er behoorlijk rook & as door stroomt: iets bakken met het vuur eronder brandende is niet handig.
Zo klinkt het niet erg aantrekkelijk.quote:Op zaterdag 27 september 2008 16:23 schreef Ou-Tannu het volgende:
oftwel je hebt nu een stroomloos tostiapparaat.. wat veul ruimte kost
Okee, wanneer kan ik komen?quote:Op zondag 5 oktober 2008 20:28 schreef sigme het volgende:
De lamsbout is verorberd. Tegen een uurtje of half elf in de niet zo hete oven geschoven, zo rond half zeven eruit gehaald en opgegeten. Langzaam botergaar geworden.
Kun je niet kleine hoeveelheden hout binnen bewaren zodat het snel droogt? Dat je steeds als je wat in de kachel gooit, ook weer van buiten haalt? En dan dat hout vlakbij de kachel leggen zodat het sneller droogt...quote:Op woensdag 15 oktober 2008 21:00 schreef sigme het volgende:
Voor optimaal rendement moet er kurkdroog hout gestookt worden in die finoven. Om die reden hebben we een half jaar geleden hout ingekocht dat al enige tijd gelegen had. Dat hebben we in een mooi hok opgestapeld om verder te drogen. Nu hebben we er ook een houtvochtigheidsmeter bij aangeschaft en gemeten hoe droog het hout nu eigenlijk was geworden.
Dat viel tegen; hele dunne stukjes berk waren wel droog genoeg; maar de beetje normale stukken waren nog behoorlijk nat - eigenlijk te nat voor deze kachel. (Zo'n 20%).
Laatst toch maar door de zure appel gebeten en een pallet echt kurkdroog hout gekocht. Duur.
Maar dan kunnen we nu daarmee stoken terwijl het andere hout dan langer kan nadrogen.
Vanochtend dan met echt droog hout de kachel gestookt - we zitten hier nu met de ramen open.
Het brandt echt heeeel anders en de oven bereikt er ook heel andere temperaturen mee. Waar we met het andere hout net 150o direct na het stoken halen, viel het nu buiten bereik van de thermometer (310o). Dat is andere koek.
Overmorgen maar wat minder hout erin. En bidden dat het snel herfst en daarna een strenge winter wordt.
Uhuhquote:Op woensdag 15 oktober 2008 21:31 schreef Isegrim het volgende:
Hm, het is nog een hele wetenschap!
De kachel wordt niet erg warm aan de buitenkant; je kan ertegenaan staan. Alleen zolang het vuur brandt (1 uur ofzo) is het voor het raampje in het deurtje heter.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 21:54 schreef Gospodin het volgende:
Hoe is de warmte die van zoiets af komt precies? De stralingswarmte uit een open haard heb ik nooit enorm fijn gevonden als hoofd-warmtebron. Er wordt maar 1 kant van je lijf warm, de andere kant blijft vrij koud. En alles wat je aanraakt (en waar je op zit...) is ook niet enorm warm. Of is het beter als de ruimte eenmaal ook op temperatuur is? Voorgaande is namelijk een ervaring uit een koud huis, waar de CV enoooorm lang deed over het aanslaan, zodat we de eerste uren altijd de open haard aan deden.
Ontwikkeld in Boxtel, dus dan is het goed.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 21:57 schreef sigme het volgende:
[..]
Uhuh.
Een hele wetenschap, en de ontwerper van de onze staat hoog aangeschreven in het finovenwereldje (ja, dat bestaat).
[ afbeelding ]
Dit plaatje is van een model zonder oven.
De mijne is een Friesquote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Ontwikkeld in Boxtel, dus dan is het goed.
Mooi hé Boxtel en Liempdequote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:10 schreef LXIV het volgende:
Hier zitten echt meerdere van dat soort instellingen en bedrijven, S. Van bioboerderijen tot geitenmelkerijen. En dat dan allemaal vlak bij elkaar in een vrij klein dorp. Wil je niet eens komen kijken?
kom officieel uit Schijndel maar woon sinds een jaar of 3 in Liempde, mijn man is oorspronkelijk wel Liempdenaarquote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:21 schreef LXIV het volgende:
De hele Meijerij is gewoon kei-mooi. En de driehoek tussen Boxtel, Oirschot en Sint Oedenrode is wat mij betreft het allermooist.
Kom jij uit Liempde dan? Dat zullen er niet zoveel zijn hier!
De finoven valt helemaal niet tegen, integendeel. Ik had me er wel wat zorgen over gemaakt: of het wel echt zou werken (die rook die helemaal naar beneden moet) en of het er wel warm van zou worden.Maar dat doet het allebei uitstekend: hij brandt als een lier en het wordt er hier goed warm van.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 22:21 schreef Stali het volgende:
Ligt het aan mij of valt de finoven een pietsje tegen, of is het nog instoken? De investering was toch even niet niks.
Dit begrijp ik niet helemaal? Hoe bedoel je dat ik dan m'n eigen hout kan drogen? Ik zou die pallets opstoken.quote:Is er geen industrieterrein ergens in de buurt waar je afkeurpallets kunt halen? Hier in de omgeving zijn bedrijven er blij om vanaf te zijn en dan kost het niets. Dan heb je transportkosten en de moeite om er zelf stukjes van te maken. Informeer eens bij de bedrijven in je buurt? Dan kan je eigen hout verder drogen.
Dat bedoelde ik idd.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 09:28 schreef Rewimo het volgende:
Volgens mij bedoelt ie dat ook, dat je de pallets klein maakt en opstookt. Ondertussen kan je eigen hout drogen
Wat betaal je in NL voor een kuub stookhout, eigenlijk?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |