abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_61946552
quote:
Op donderdag 25 september 2008 18:52 schreef sigme het volgende:
[..] wel is nu duidelijk dat er behoorlijk rook & as door stroomt: iets bakken met het vuur eronder brandende is niet handig.
Blijft 'ie na het fikkie steken en het laten wegtrekken van de rook nog lang genoeg heet om in de resterende hitte een taart te bakken? Of een brood? Een tosti desnoods?
pi_61947410
Nu nog niet, dvr, maar als 'ie straks echt brandt zou het daarvoor warm genoeg moeten zijn. Voor iets meer dan alleen een tosti .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61952856
oftwel je hebt nu een stroomloos tostiapparaat.. wat veul ruimte kost
pi_61954654
quote:
Op zaterdag 27 september 2008 16:23 schreef Ou-Tannu het volgende:
oftwel je hebt nu een stroomloos tostiapparaat.. wat veul ruimte kost
Zo klinkt het niet erg aantrekkelijk.
pi_61955500
Het is dan ook in de eerste plaats een kachel.

Daarnaast zit er een oven in van chamottebeton. Da's andere koek dan zo'n pizzasteen in een gewone oven . (Dit is dus gewoon een echte bakoven, waarin je vuur kan stichten en daarna brood en pizza kan bakken zoals ze gebakken horen te worden. )
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61955679
Nu kom ik zéker een keer bij je eten.

Wat dacht je van een lekkere lamsbout uit de oven met tijm en honing?
pi_61955755
Joh - er ligt al tijden een complete achterpoot in de vriezer te wachten tot 'ie eindelijk mag..

En die moet nog even wachten - het instoken is nog niet afgelopen..
Maar tegen de tijd dat je een keer komt eten hoop ik lamsbout uit de houtoven onder de knie te hebben .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61955789
pi_61958020
wat kost zo`n ding nou?

nou nog een sterling motortje er in met dynamo er aan.. en er komt stroom uit
pi_61958392
Zo'n ding kost een duizendje over zeveneneenhalf.

Dat van dat wankelmotortje hadden wij ook al bedacht ja .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61958703
Het lijkt mij een supergaaf ding en ik hoop dat het de investering dubbel en dwars waard is. .
Van tosti naar lamspootjes, post het he?

Ps. verende grindtegels is wel een heel aparte vloer in de woonkamer. Maar je hebt nu een back to basic huishouden. Ik vind het zo tof om te lezen hoe je het allemaal rooit. Bijzonder ook trouwens. .
pi_61961913
Het schijnt in een Finoven tot 1200 graden heet te kunnen worden. Ik voorzie een leuke bijverdienste in het smelten van ijzererts en het verzorgen van crematies.
pi_61964987
jammer dat de fotos het niet doen...
  Moderator zondag 28 september 2008 @ 11:05:12 #64
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
  zondag 28 september 2008 @ 13:25:55 #65
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_61968606
Heb je ook foot's van hem als ie af en ingebruik is?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_61977501
Heb je ook vuurvaste stenen en cement gebuikt?
pi_62101400
wauw, gaaf project
Ben erg nieuwsgierig naar de uitkomst
pi_62122228
Inmiddels zijn we overgestapt op HR-stoken, dus kachel vullen met een portie hout, aanmaakhout erop, aansteken, deur dicht & lucht open, niet meer naar omkijken en een uurtje later de kleppen sluiten.

Zo te zien is het voor ons een hele vooruitgang.
Met eenmaal stoken is er inderdaad uuuuuuuuurenlag een warmtebron actief - we kunnen makkelijk een avond weg, thuiskomen, en dat het dan lekker warm is in huis. Verder verbruikt het echt veel minder hout en is het stoken heel veel minder werk. Nou moet ik daarbij wel aantekenen dat mijn alternatief geen gaskachel of cv is, maar een 'gewone' houtkachel.

Dat zo'n finoven vreselijk heet kan worden lees ik ook her & der, maar deze wordt helemaal niet heet. Aan de buitenkant lekker warm, en aan de binnenkant warm, maar niet loeiheet, Geen idee waar al die hitte blijft - niet in de oven in elk geval; die wordt met moeite 150o. Het gaat ook niet naar de vogeltjes - de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen haalt krap-an de 75o.

Bij de bouw hebben we geen vuurvaste bakstenen of specie gebruikt - dat is helemaal niet nodig. Natuurlijk is wel het hele binnenwerk van vuurvaste chamotte, dat was allemaal op maat geleverd en is allemaal 'droog' gestapeld (geen specie dus). Tussen alle vuurvaste delen en de bakstenen zit een laag vuurvaste vilt. Het warmteopnemend vermogen van de chamotte en de vrije ruimte tussen chamotte en baksteen zorgt ervoor dat baksteen en metselwerk nergens zo heet wordt dat het aan speciale eisen moet voldoen.



Ik heb inmiddels een en ander bereid in de oven. Dat wil best, al is het voorlopig allemaal stoofschotelwerk en moet ik nog wat handiger worden met het roetvrij houden van pannelappen. De schalen zelf zet ik op een stuk bakpapier om de onderkant schoon te houden. Gister geexperimenteerd met een siliconenbaklap eronder, maar dat is niet handiger geloof ik.
Morgen ga ik er maar eens een behoorlijke lamsbout in schuiven.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62156057
De lamsbout is verorberd. Tegen een uurtje of half elf in de niet zo hete oven geschoven, zo rond half zeven eruit gehaald en opgegeten. Langzaam botergaar geworden .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62156170
quote:
Op zondag 5 oktober 2008 20:28 schreef sigme het volgende:
De lamsbout is verorberd. Tegen een uurtje of half elf in de niet zo hete oven geschoven, zo rond half zeven eruit gehaald en opgegeten. Langzaam botergaar geworden .
Okee, wanneer kan ik komen?
pi_62156396
Nou weet je, Isegrim, voorlopig brandt de kachel iedere dag, en aan lamsbout is hier nooit gebrek. Wel moet een bout twee dagen voor bereiding uit de diepvries, dus geef eergister even een seintje, gerekend vanaf de dag dat je langskomt.

Dovriza niet des avonds.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62156692
Ik heb eerst een vakantie naar Texas in 't verschiet, daarna hebben we wel even PM-contact. Ik neem heiden6 ook mee, die is dol op schaapjes (maar alleen in overleden toestand; als ze nog leven blijft hij het liefst zo ver mogelijk uit de buurt ).
  dinsdag 7 oktober 2008 @ 16:22:37 #73
153070 Rock_de_Braziliaan
Stranger than fiction
pi_62205031
Al hou ik van een wat strakkere stijl. Ik waardeer wel je knutselvaardigheden en de culinaire mogelijkheden van je enorme verwarmingselement.
"I think I'm in a tragedy"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FZFG5PKw504[/youtube]
"In America today profit is privatized but risk is increasingly socialized"
pi_62205749
Wat een gaaf ding zeg! Als ik een heel groot huis en veel geld zou hebben, zou ik dat ook wel willen.
pi_62209865
creatief stoken kan ik altijd waarderen .

Leuk project.
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
  woensdag 8 oktober 2008 @ 22:17:23 #76
155006 Aoristus
SPelen is delen
pi_62245827
mooi zeg, nu nog een groot hek om het erf
De voorzitter zegt: Laat duizend bloemen bloeien.
Laat duizend balletjes stuiteren.
pi_62301572
Sigme? Wil jij deze jongen helpen? welk fruit, groenten en kruiden in de tuin?
pi_62415707
Voor optimaal rendement moet er kurkdroog hout gestookt worden in die finoven. Om die reden hebben we een half jaar geleden hout ingekocht dat al enige tijd gelegen had. Dat hebben we in een mooi hok opgestapeld om verder te drogen. Nu hebben we er ook een houtvochtigheidsmeter bij aangeschaft en gemeten hoe droog het hout nu eigenlijk was geworden.

Dat viel tegen; hele dunne stukjes berk waren wel droog genoeg; maar de beetje normale stukken waren nog behoorlijk nat - eigenlijk te nat voor deze kachel. (Zo'n 20%).
Laatst toch maar door de zure appel gebeten en een pallet echt kurkdroog hout gekocht. Duur .
Maar dan kunnen we nu daarmee stoken terwijl het andere hout dan langer kan nadrogen.

Vanochtend dan met echt droog hout de kachel gestookt - we zitten hier nu met de ramen open .
Het brandt echt heeeel anders en de oven bereikt er ook heel andere temperaturen mee. Waar we met het andere hout net 150o direct na het stoken halen, viel het nu buiten bereik van de thermometer (310o). Dat is andere koek .

Overmorgen maar wat minder hout erin. En bidden dat het snel herfst en daarna een strenge winter wordt .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62416063
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 21:00 schreef sigme het volgende:
Voor optimaal rendement moet er kurkdroog hout gestookt worden in die finoven. Om die reden hebben we een half jaar geleden hout ingekocht dat al enige tijd gelegen had. Dat hebben we in een mooi hok opgestapeld om verder te drogen. Nu hebben we er ook een houtvochtigheidsmeter bij aangeschaft en gemeten hoe droog het hout nu eigenlijk was geworden.

Dat viel tegen; hele dunne stukjes berk waren wel droog genoeg; maar de beetje normale stukken waren nog behoorlijk nat - eigenlijk te nat voor deze kachel. (Zo'n 20%).
Laatst toch maar door de zure appel gebeten en een pallet echt kurkdroog hout gekocht. Duur .
Maar dan kunnen we nu daarmee stoken terwijl het andere hout dan langer kan nadrogen.

Vanochtend dan met echt droog hout de kachel gestookt - we zitten hier nu met de ramen open .
Het brandt echt heeeel anders en de oven bereikt er ook heel andere temperaturen mee. Waar we met het andere hout net 150o direct na het stoken halen, viel het nu buiten bereik van de thermometer (310o). Dat is andere koek .

Overmorgen maar wat minder hout erin. En bidden dat het snel herfst en daarna een strenge winter wordt .
Kun je niet kleine hoeveelheden hout binnen bewaren zodat het snel droogt? Dat je steeds als je wat in de kachel gooit, ook weer van buiten haalt? En dan dat hout vlakbij de kachel leggen zodat het sneller droogt...

Zo doet mijn zusje het ongeveer met haar kota (Finse sauna).
pi_62416478
Nee, dat droogt niet echt sneller. Wel iets, maar niet genoeg.
Berk moet 3 jaar drogen; harder hout 6 jaar. Hout droogt voornamelijk door wind, warmte an sich helpt niet echt (zoals was droogt in de wind; wel in een droogtrommel maar niet in een lauwe oven).

Binnen leggen van hout maakt het wel makkelijker branden omdat het hout een warmere aanvangstemperatuur heeft. Maar droger wordt het er niet echt van.

Kleiner hakken helpt ook wel - ten eerste droogt het dan veel sneller; maar dan moet je dus wel wachten. Het stookt ook ongedroogd makkelijker, maar alweer niet geschikt voor deze kachel: het brandt sneller & harder omdat het houtgas makkelijk ontsnapt, maar het vocht dat erin zit moet nog steeds allemaal verdampt worden - ten koste van het rendement.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62416725
Hm, het is nog een hele wetenschap!
pi_62417445
Hoe is de warmte die van zoiets af komt precies? De stralingswarmte uit een open haard heb ik nooit enorm fijn gevonden als hoofd-warmtebron. Er wordt maar 1 kant van je lijf warm, de andere kant blijft vrij koud. En alles wat je aanraakt (en waar je op zit...) is ook niet enorm warm. Of is het beter als de ruimte eenmaal ook op temperatuur is? Voorgaande is namelijk een ervaring uit een koud huis, waar de CV enoooorm lang deed over het aanslaan, zodat we de eerste uren altijd de open haard aan deden.
pi_62417539
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 21:31 schreef Isegrim het volgende:
Hm, het is nog een hele wetenschap!
Uhuh .

Een hele wetenschap, en de ontwerper van de onze staat hoog aangeschreven in het finovenwereldje (ja, dat bestaat ).


Dit plaatje is van een model zonder oven.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_62417681
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 21:54 schreef Gospodin het volgende:
Hoe is de warmte die van zoiets af komt precies? De stralingswarmte uit een open haard heb ik nooit enorm fijn gevonden als hoofd-warmtebron. Er wordt maar 1 kant van je lijf warm, de andere kant blijft vrij koud. En alles wat je aanraakt (en waar je op zit...) is ook niet enorm warm. Of is het beter als de ruimte eenmaal ook op temperatuur is? Voorgaande is namelijk een ervaring uit een koud huis, waar de CV enoooorm lang deed over het aanslaan, zodat we de eerste uren altijd de open haard aan deden.
De kachel wordt niet erg warm aan de buitenkant; je kan ertegenaan staan. Alleen zolang het vuur brandt (1 uur ofzo) is het voor het raampje in het deurtje heter.
De warme baksteen verwamt langzaam de ruimte; het 'aan-een-kant-gebakken'-effect is er niet. De kachel blijft heel lang warm - 's ochtends gestookt is 24u later de buitenkant nog steeds voelbaar warm.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 15 oktober 2008 @ 22:02:17 #85
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_62417682
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 21:57 schreef sigme het volgende:

[..]

Uhuh .

Een hele wetenschap, en de ontwerper van de onze staat hoog aangeschreven in het finovenwereldje (ja, dat bestaat ).

[ afbeelding ]
Dit plaatje is van een model zonder oven.
Ontwikkeld in Boxtel, dus dan is het goed.
The End Times are wild
pi_62417748
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:02 schreef LXIV het volgende:

[..]

Ontwikkeld in Boxtel, dus dan is het goed.
De mijne is een Fries .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 15 oktober 2008 @ 22:04:56 #87
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_62417797
Ik had begrepen dat ze er hier nogal aan hadden bijgedragen wat ontwikkeling betreft.
The End Times are wild
pi_62417855
Dat klopt volgens mij wel, LXIV. Al vindt men geloof ik dat de 12 ambachten daarna wel wat stil is gaan staan.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 15 oktober 2008 @ 22:10:04 #89
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_62417985
Hier zitten echt meerdere van dat soort instellingen en bedrijven, S. Van bioboerderijen tot geitenmelkerijen. En dat dan allemaal vlak bij elkaar in een vrij klein dorp. Wil je niet eens komen kijken?
The End Times are wild
pi_62418300
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:10 schreef LXIV het volgende:
Hier zitten echt meerdere van dat soort instellingen en bedrijven, S. Van bioboerderijen tot geitenmelkerijen. En dat dan allemaal vlak bij elkaar in een vrij klein dorp. Wil je niet eens komen kijken?
Mooi hé Boxtel en Liempde vergeet ook ff de klompmaakkunsten niet en de GoedeAarde daar is veel leuks te bekijken.
Mama van Isa en Ties
  woensdag 15 oktober 2008 @ 22:21:13 #91
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_62418364
De hele Meijerij is gewoon kei-mooi. En de driehoek tussen Boxtel, Oirschot en Sint Oedenrode is wat mij betreft het allermooist.

Kom jij uit Liempde dan? Dat zullen er niet zoveel zijn hier!
The End Times are wild
pi_62418377
Ligt het aan mij of valt de finoven een pietsje tegen, of is het nog instoken? De investering was toch even niet niks.

Is er geen industrieterrein ergens in de buurt waar je afkeurpallets kunt halen? Hier in de omgeving zijn bedrijven er blij om vanaf te zijn en dan kost het niets. Dan heb je transportkosten en de moeite om er zelf stukjes van te maken. Informeer eens bij de bedrijven in je buurt? Dan kan je eigen hout verder drogen.
pi_62418540
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:21 schreef LXIV het volgende:
De hele Meijerij is gewoon kei-mooi. En de driehoek tussen Boxtel, Oirschot en Sint Oedenrode is wat mij betreft het allermooist.

Kom jij uit Liempde dan? Dat zullen er niet zoveel zijn hier!
kom officieel uit Schijndel maar woon sinds een jaar of 3 in Liempde, mijn man is oorspronkelijk wel Liempdenaar
En je hebt gelijk de Meijerij is gewoon erg mooi Ik wil hier nooit weg iig.
Mama van Isa en Ties
  woensdag 15 oktober 2008 @ 22:29:23 #94
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_62418633
Ik ook niet. Ik ben geboren in Gestel, en hoewel ik zowat iedere heg en steg ken in de buurt, denk ik nog vaak als ik hier rondfiets "Wá is ut hier toch skon!" Het went gewoon niet, het blijft me opvallen!

Ik heb een jaar of 8 buiten de Meijerij gewoond, toen had ik altijd een onrustig gevoel, ik wou zelfs emigreren, maar toen ik hier weer terug was, viel het kwartje op zijn plaats.
The End Times are wild
pi_62419144
Lekker offtopic
pi_62419190
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:43 schreef Oksel het volgende:
Lekker offtopic
Wat maakt dat nu uit? Beetje leuteren is niks mis mee toch?
pi_62425902
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 22:21 schreef Stali het volgende:
Ligt het aan mij of valt de finoven een pietsje tegen, of is het nog instoken? De investering was toch even niet niks.
De finoven valt helemaal niet tegen, integendeel. Ik had me er wel wat zorgen over gemaakt: of het wel echt zou werken (die rook die helemaal naar beneden moet) en of het er wel warm van zou worden.Maar dat doet het allebei uitstekend: hij brandt als een lier en het wordt er hier goed warm van.

En daarbij zitten de (voor ons) grote voordelen
  • er hoeft weinig tijd / aandacht besteed te worden aan stoken; in tegenstelling tot een gewone houtkachel waar je minstens ieder uur even naar moet kijken en dan mee moet frutten.
  • de boel blijft een hele dag (of langer) warm zonder dat je iets hoeft te doen.

    Eten bereiden in de oven is nog wat experimenteel, ik kan niet zeggen dat het tegenvalt al is het wel echt anders dan ik dacht. Ik had gedacht er ook makkelijk brood in te kunnen bakken, bij het nattere hout kunnen dat alleen maar kleine platte broden zijn, maar bij dat echt droge hout moet busbrood ook kunnen.

    Wat wel echt tegenvalt is dat kloterige hout, en de droogte daarvan. Weinig aan te doen, we gaan het meer uitstapelen en de grotere stukken opnieuw klieven - en dan moet het volgend jaar toch echt beter zijn.
    quote:
    Is er geen industrieterrein ergens in de buurt waar je afkeurpallets kunt halen? Hier in de omgeving zijn bedrijven er blij om vanaf te zijn en dan kost het niets. Dan heb je transportkosten en de moeite om er zelf stukjes van te maken. Informeer eens bij de bedrijven in je buurt? Dan kan je eigen hout verder drogen.
    Dit begrijp ik niet helemaal? Hoe bedoel je dat ik dan m'n eigen hout kan drogen? Ik zou die pallets opstoken.

    Misschien ga ik inderdaad nog wel op sprokkeltochten uit, maar niet nu; ik heb eigenlijk geen bergruimte voor hout meer vrij.
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 16 oktober 2008 @ 09:28:42 #98
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_62426616
    Volgens mij bedoelt ie dat ook, dat je de pallets klein maakt en opstookt. Ondertussen kan je eigen hout drogen

    Wat betaal je in NL voor een kuub stookhout, eigenlijk?
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_62429231
    quote:
    Op donderdag 16 oktober 2008 09:28 schreef Rewimo het volgende:
    Volgens mij bedoelt ie dat ook, dat je de pallets klein maakt en opstookt. Ondertussen kan je eigen hout drogen

    Wat betaal je in NL voor een kuub stookhout, eigenlijk?
    Dat bedoelde ik idd. .

    De prijzen weet ik niet exact maar wel dat het reuze duur is. Heb er afgelopen zomer naar gekeken i.v.m. een tuinkachel en om e.e.a. gehakt te laten bezorgen zou een paar honderd euro kosten.
    Dus haalde ik maar steeds zakjes van de Boerenbond, 6 euro het stuk en daar gingen er vrolijk twee per avond doorheen. Totdat we een mannetje wisten die gehakt pallethout voor een krats verkocht.
    Hij gaat bedrijven langs en krijgt daar voor niets afkeurpallets. Ook haalt hij bomen op bij particulieren die maar al te blij zijn er vanaf te zijn. Dus die handelaren in hout zijn wel te omzeilen.
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 16 oktober 2008 @ 11:24:10 #100
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_62429439
    Wij betalen hier in DLD ongeveer 45 euro voor een kuub, zo uit mijn hoofd. Dat is dan wel stookklaar.

    Maar we hebben onlangs een deal gemaakt met de buurman. Hij wilde een aantal bomen kappen, wij mochten het hout hebben als we de kosten voor het verwijderen van de stronken betaalden. Nu hebben we voor 4 tientjes (plus een paar dagen bloed, zweet en tranen van qltel) een voorraad vers hout waar we wel een paar winters mee toekunnen
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')