Waarom zou ik nou weer gehersenspoeld zijn door hollywood films? Ik wrijf jou toch ook niet onder je neus dat je erg naïef bent om dit soort dingen meteen uit te sluitenquote:Op donderdag 21 augustus 2008 16:08 schreef koffiegast het volgende:
[..]
Laten we eerst een bewustzijn echt definieren wat het is, hoe je het maakt, waar het toe behoort, waarop het is gebaseerd, wat de kenmerken zijn, etc. alvorens we het "geven" aan een pc al dan niet uberhaupt zitten te dagdromen over dat het allemaal zo slecht zal zijn. Ben je soms gehersenspoeld door hollywood films?
In een woordenboek misschien. In de filosofie of wetenschap is er nou niet bepaald een standaard definitie voor.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 16:19 schreef RRGJL het volgende:
Wat bewustzijn is hoef ik niet uit te leggen, daar is een standaard definitie voor.
Dat wou ik ook net zeggenquote:Op donderdag 21 augustus 2008 16:51 schreef Monolith het volgende:
[..]
In een woordenboek misschien. In de filosofie of wetenschap is er nou niet bepaald een standaard definitie voor.
Jawel hoor. De definitie die er niet is is; waaruit het precies allemaal bestaat, en waar het vandaan komt. Wat het is is wel degelijk bekend.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 16:51 schreef Monolith het volgende:
[..]
In een woordenboek misschien. In de filosofie of wetenschap is er nou niet bepaald een standaard definitie voor.
Iets in die trant werkt het beste lijkt me.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 10:17 schreef DennisMoore het volgende:Of moeten we maar 'samensmelten' met die kunstmatige intelligentie? In feite zou dat ook een soort einde van de mensheid zijn, van de mensheid zoals die nu bestaat in ieder geval. Je zou het de volgende stap in de evolutie kunnen noemen met wat fantasie.
Ik weet iig een stuk minder dan ik ergens heb opgeslagen, whehe.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:07 schreef DennisMoore het volgende:
Wat is 'weten'? Ergens opgeslagen hebben en die kennis kunnen gebruiken?
Dat is wel heel erg oppervlakkig gedacht he. De definitie van "rood" is dan "alles waarvan kleurziende mensen vinden dat het rood is". Een definitie zoals "alles in het lichtspectrum met een golflengte tussen de x en y nanometer" oid is er voor bewustzijn echt nog niet.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:02 schreef RRGJL het volgende:
[..]
Jawel hoor. De definitie die er niet is is; waaruit het precies allemaal bestaat, en waar het vandaan komt. Wat het is is wel degelijk bekend.
Het woord omschrijft het ook al behoorlijk. Bewust zijn van je omgeving, bewust zijn van je bestaan, bewust zijn van het feit dat je je omgeving voor een deel kan manipuleren e.d.
Niet bepaald. De Engelstalige wiki geeft wel een aardige introductie.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:02 schreef RRGJL het volgende:
[..]
Jawel hoor. De definitie die er niet is is; waaruit het precies allemaal bestaat, en waar het vandaan komt. Wat het is is wel degelijk bekend.
Het woord omschrijft het ook al behoorlijk. Bewust zijn van je omgeving, bewust zijn van je bestaan, bewust zijn van het feit dat je je omgeving voor een deel kan manipuleren e.d.
Dennett is wel interessant ja. Ik vind persoonlijk I am a strange Loop van Hofstadter erg interessant. The conscious mind van David Chalmers is weer geschreven vanuit een iets meer dualistische benadering.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:30 schreef RRGJL het volgende:
I know .. Monolith. Ik ben op het moment nog bezig met het boek 'het bewustzijn verklaard' (zie), dus wellicht weet ik er nog niet zo gek veel van. Maar het lijkt mij tot dusver wel dat de door mij genoemde dingen in ieder geval een onderdeel van bewustzijn zijn en dat om het eenvoudig uit te leggen, je die voorbeelden wel zou kunnen noemen.
De vraag werd nog gesteld, 'wat is bewust precies'. Voor mij is dat 'op de hoogte zijn van..', 'realisatie'. Niet per se kennis.
Ik ben anders heilig overtuigd dat het gewoon een term is waarbij iedereen zich wel enigszins zou in kunnen vinden, eventueel dat je hersenen het zelfs met valse gedachtens/herinneringen tot ja bestempeld. Het is verder wel degelijk van belang hoe wat waar tot wat toebehorend etc vragen worden beantwoord.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:30 schreef RRGJL het volgende:
I know .. Monolith. Ik ben op het moment nog bezig met het boek 'het bewustzijn verklaard' (zie), dus wellicht weet ik er nog niet zo gek veel van. Maar het lijkt mij tot dusver wel dat de door mij genoemde dingen in ieder geval een onderdeel van bewustzijn zijn en dat om het eenvoudig uit te leggen, je die voorbeelden wel zou kunnen noemen.
De vraag werd nog gesteld, 'wat is bewust precies'. Voor mij is dat 'op de hoogte zijn van..', 'realisatie'. Niet per se kennis.
Waar heb jij ook maar een enkel serieus reden beschreven waarin duidelijk staat dat robots met superieure AI ook maar een beetje zelf de mensheid tot nietig verklaard? Iedereen staat hier maar wat rond te schreeuwen met 'als zelfbewustzijn ontwikkelt', echt een opmerking die voornamelijk alleen wordt gemaakt door mensen die ook de mens tot mega ultra superieur wezen in de natuur beschouwt, alsof je een stap hoger in de ladder van evolutie staat in verhouding tot andere wezens. En dan het belangrijkste: vervolgens dat de enige uitkomst van zo'n zelfbewustzijn inhoudt: vernietig de mensheid of in die richting. Allemaal weer terminator en andere hollywood films aanroepen. Als je nou met argumenten komt die een duidelijke beredenering geeft dat in vrijwel alle gevallen de enige eindconclusie van een bewustzijn zegt 'moord de mensen' om welk andere reden dan ook (overtollig gebruik, niet efficient, staat in de weg, we kunnen beter, concurrenten voor grondstoffen, etc.) dan had ik die graag gehoord. Maar zover wordt er zoals ik al heb gezegd enkel dit vermeld: computer zal bewustzijn krijgen betekent 100% automatisch mensheid wordt vernietigd.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 16:10 schreef DennisMoore het volgende:
De kracht van je argumenten is behoorlijk aan 't afnemen. Het feit dat iets een onderwerp is in films en boeken, maakt het nog niet onwaar.
Integendeel eigenlijk.
Ik ga dit stropopje van je niet te hulp schieten. Je vermaakt je er maar meequote:Op donderdag 21 augustus 2008 18:37 schreef koffiegast het volgende:
Maar zover wordt er zoals ik al heb gezegd enkel dit vermeld: computer zal bewustzijn krijgen betekent 100% automatisch mensheid wordt vernietigd.
Mogelijk ga ik daar een topic over openen. Ik zit echt met de vraag hoe uberhaupt je zelf herkennen in spiegelbeeld automatisch staat tot iets unieks en dan zelfs ook nog toegeschreven wordt tot zelfbewustzijn. Laat ik het duidelijk stellen: als een dier zichzelf niet herkent in de spiegelbeeld, watvoor negatief effect heeft dat? Ik bedoel wat is er negatief aan dat het dier b.v. denkt dat het een ander is? Misschien herkent het zich wel en oefent hij/zij zijn gedrag? Wellicht ben ik hier een flapdrol in met natuurlijk dat je kunt afvragen waarom het dan b.v. niet een plakkertje van zijn lichaam haalt door het te zien in de spiegelbeeld, maar dan nog blijft de vraag waar het directe verband staat tussen 'herkent spiegelbeeld' -> 'zelfbewustzijn' & vaak ook 'is intelligent'. En dan nog de vragen wat het precieze belang is tussen zelfbewustzijn en geen zelfbewustzijn, ik bedoel stel dat een computer alles hetzelfde kan gedragsgewijs en acties als een mens, maar 'geen zelfbewustzijn' heeft. Wat is dan nog precies zelfbewust?quote:Op donderdag 21 augustus 2008 17:51 schreef Archytas het volgende:
Misschien nog een interessant artikeltje voor dit topic: http://www.hln.be/hln/nl/(...)t-spiegelbeeld.dhtml
Vooral de zin 'Het is de belangrijkste test in de gedragsbiologie om zelfbewustzijn bij dieren aan te tonen.' Die zin toont voor mij aan dat we zelf bij relatief eenvoudige dieren als eksters nog geen flauw idee hebben hoe 'zelfbewustzijn' neurologisch in elkaar zit. AI is volgens mij pas iets voor binnen pakweg 180 jaar. Laten we eerst maar kanker van de weg ruimen ;-)
In het geval van AI is dat het niet. De huidige generatie kunstmatige intelligentie is niet intelligent. Het is hooguit tot op zekere hoogte in staat een mens te laten denken dat het wel intelligent is.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 18:49 schreef Forno het volgende:
Ik vind het woord kunstmatig een raar woord. In combinatie met intelligentie.
Iets is intelligent of niet.
Yep. Maar AI heeft niet alleen maar positieve kanten. Er zitten ook dreigingen aan vast, die we moeten onderkennen. Opnieuw, zie die wiki.quote:Op donderdag 21 augustus 2008 18:51 schreef koffiegast het volgende:
Verder laat ik ff vermelden wat AI wel hoogstwaarschijnlijk gaat veroorzaken, indien de computers het werk van de mens gaat overnemen, een totale verandering in sociale structuur, mogelijk geen armoede meer en iedereen kan wellicht de spullen krijgen die hij maar wilt. Hoe gaan we dan nog competeren tussen elkaar? Wellicht een aanleiding om gen modificatie en dergelijk te toestaan waardoor elke persoon aan zichzelf gaat sleutelen. En eventueel zelfs mechanische onderdelen aan zichzelf gaat toevoegen. En dan komt de identiteit van de mens juist in het geding. Uiteindelijk door alle veranderingen die de mens ondergaat zal de mensheid in principe 'onderuit' gaan, maar eventueel als een nieuwe soort ontstaan (de Borg?). Aan de andere kant kan het ook zeer streng allemaal gereguleerd worden en krijg je enkel een wereld met massaveel bureaucratie en moeilijkheden (ook door hollywood gefilmd, futuristische films met een vergelijkbare wereld als hier maar met veel technisch vernuft) of juist dat alle mechanica in de ban wordt gebracht (ook scenario voor hollywood film). Wat hoe dan ook gaat gebeuren is een verandering in de sociale structuur, hoe de dagplanning/leven van de mens eruit komt te zien. Persoonlijk zie ik dat liever vandaag nog gebeuren dan morgen
Beetje late reactie, maar dat lijkt me typisch iets voor een FPGAquote:Op dinsdag 19 augustus 2008 13:25 schreef speknek het volgende:
Ik denk niet dat je schemata met dabases kunt vergelijken. Als je het al via de computer zou willen modelleren dan moet je software hebben die haar eigen hardware kan veranderen. Dan kom je een heel eind in de buurt van menselijke cognitie. En dat er vooruitgang wordt geboekt in cognitie-onderzoek hoef je me niet te vertellen, dat is ongeveer het gebied waarin ik promoveer. Wat ik voorstelde was een filosofisch probleem, dat je cognitie het onderzochte punt, namelijk de cognitie, vervormt, een beetje zoals Heisenberg's onzekerheidsprincipe. Geen wonder ook dat er zo ontzettend veel verschillende filosofieën van het brein zijn. Nouja dat komt ook wel door het immense gezever van de humanities, maar toch.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |