quote:
‘Inbraak leidde bijna tot val van kabinet’
AMSTERDAM - De inbraak van Wijnand Duyvendak in het ministerie van Economische Zaken in juni 1985 heeft bijna geleid tot de val van het eerste kabinet-Lubbers. Dit zegt toenmalig VVD-fractievoorzitter Ed Nijpels in een gesprek met de Volkskrant.
Nijpels, nu voorzitter van ONRI, branche-organisatie van Nederlandse advies- en ingenieursbureaus, keek deze week op van het nieuws dat het huidige GroenLinks-Kamerlid Duyvendak een van de inbrekers was die geheime stukken voor nieuwe kernenergieplannen verdonkeremaande op Economische Zaken, waar VVD’er Gijs van Aardenne minister was.
Terugdenkend haalt Nijpels de stofdoek over iets wat destijds geheim bleef. ‘Die inbraak leidde tot een bijna-crisis. CDA-fractievoorzitter Bert de Vries kwam naar me toe en zei dat het nu wel heel moeilijk werd om Van Aardenne te blijven steunen.’
De diefstal van de gevoelige documenten vond plaats ruim twee maanden na het afsluitende Kamerdebat over de RSV-affaire, waarin een parlementaire enquête uitwees hoe overheidssteun aan de verliesgevende scheepswerf RSV de staat vele honderden miljoenen lichter had gemaakt. Van Aardenne had het debat ternauwernood overleefd, met ‘voorwaardelijk groen licht’ van het CDA. Politiek was hij vleugellam. Van Aardenne had in de informatievoorziening over de staatssteun de Tweede Kamer misleid en volgens de enquêtecommissie was dat ‘onaanvaardbaar’.
Dat het CDA twee maanden na het debat aan de stoelpoten van de eerste man van de VVD in het kabinet morrelde, werd Nijpels te veel.
Nijpels: ‘Ik heb in een tweegesprek tegen De Vries gezegd: als het CDA niet met zijn vingers van Van Aardenne afblijft, trekken wij de stekker uit het kabinet. Het is toch absurd dat Van Aardenne persoonlijk verantwoordelijk werd gesteld voor gejatte papieren?’
De verhoudingen binnen de coalitie én de VVD verslechterden. Een jaar later zouden de liberalen negen zetels verliezen.
De Vries, geconfronteerd met het gegeven dat hij de steun aan Van Aardenne zou intrekken en het daaropvolgende dreigement van Nijpels, zegt: ‘Toen ik van de week het nieuws van die inbraak las, zei me dat niets. Mijn geheugen is niet op en top. Maar als Nijpels met een kabinetscrisis had gedreigd, zou ik dat zeker nog hebben geweten.’
BronDe daad van Duyvendak heeft dus meer gevolgen gehad dan we tot nu toe wisten. Nog een reden om Duyvendak naar huis te sturen
quote:
'Duyvendak was RaRa-verdachte'
AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) is wel degelijk een van de verdachten geweest in het onderzoek naar de terreurgroep RaRa. Bij een politieactie tegen de vermeende kern van RaRa, in april 1988, is ook een inval gedaan op het woonadres van Duyvendak.
Dat verklaart een voormalige politieman tegenover De Telegraaf. De agent was in destijds betrokken bij de invallen. "Ik ben zelf aanwezig geweest bij de huiszoeking in het gebouw waar Duyvendak woonde. Hij stond ook op een lijst van verdachten in het RaRa-onderzoek."
In een reactie bevestigt Duyvendak dat de politie een inval deed in een pand waar hij met 25 anderen woonde. "Ze waren niet op zoek naar mij, maar naar een andere bewoner die niet aanwezig was. Deze heeft zich later gemeld en zat korte tijd vast." "Ik heb nog met de politie staan praten, maar ze waren helemaal niet in mij geïnteresseerd. Ik heb er ook nooit iets van gemerkt dat de politie mij als een verdachte zou hebben gezien."
BronHij krijgt steeds meer schijn tegen. Volgens mij als men nog even door gaat komt er nog veel rommel rondom Duyvendak naar boven
quote:
Duyvendak wil af van RaRa-stigma
(Novum) - Wijnand Duyvendak vindt het jammer dat hij in de nasleep van zijn bekentenis van zijn activistische verleden weer in verband is gebracht met de Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa). "Voor de zoveelste maal wil ik stellen dat ik op geen enkele manier betrokken ben geweest bij de RaRa", schrijft het GroenLinks-Kamerlid in een verklaring.
De Telegraaf schreef zaterdag op basis van een anonieme oud-politieman dat Duyvendak wel degelijk RaRa-verdachte is geweest. De 50-jarige parlementariër beaamt dat de politie in 1988 een inval heeft gedaan in een pand waar hij met 25 anderen woonde. "Ik heb tijdens de huiszoeking zelf de politie even aangesproken, maar zij waren totaal niet in mij geïnteresseerd."
Duyvendak doet het artikel af als een herhaling van zetten. Twaalf jaar geleden zou het ochtendblad al een verhaal met identieke strekking hebben gepubliceerd. De politicus stelt dat voor zijn vermeende betrokkenheid bij de handel en wandel van de Nederlandse terreurgroep nooit een 'splinter van bewijs' is geleverd.
Duyvendak gaf afgelopen week toe dat hij in 1985 in het ministerie van Economische Zaken heeft ingebroken om nucleaire plannen te stelen. Hij heeft een verleden als milieuactivist, maar distantieert zich nu van de inbraak. Duyvendak zegt dat hij nu van mening is dat acties binnen de grenzen van de wet moeten blijven.
Opiniepeiler Maurice de Hond stelde vrijdag dat uit een peiling bleek dat ruim de helft van alle Nederlanders vindt dat Duyvendak zijn Kamerzetel moet inleveren. Uit vrijwel de hele Tweede Kamer klonk felle kritiek op zijn ontboezeming en de schijnbare trots over zijn daad. GroenLinks staat pal achter hem en laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat Duyvendak berouw heeft getoond.
BronHij ontkent de banden met RARA maar ja hij ontkende ook betrokkenheid bij de inbraak. Wat is het verschil? Waarom zouden we hem nu wel moeten geloven?
quote:
Halsema: Duyvendak hoeft niet op te stappen
De bekentenis van GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak over zijn betrokkenheid bij een inbraak in 1985 brengt zijn partij schade toe, vindt fractieleider Femke Halsema. Aftreden hoeft Duyvendak wat Halsema betreft echter niet.
Dat meldt het NOS Journaal. Hierin laakt Halsema de manier waarop Duyvendak zijn bekentenis naar buiten heeft gebracht.
Goedkeuren
Volgens haar is door het gestuntel van Duyvendak omtrent zijn boekpresentatie het beeld ontstaan dat GroenLinks acties zoals een inbraak zou goedkeuren.
Halsema benadrukte dat haar partij inbraken zoals in het ministerie van Economische Zaken in 1985 ‘moreel en politiek onacceptabel' vindt.
Deuk
Volgens Halsema kan Duyvendak wel in de fractie blijven, maar dient hij te werken aan het herstel van de opgelopen deuk in zijn geloofwaardigheid. ‘Het is aan hem om dat voor elkaar te krijgen.’
Eerder deze week raakte hij in opspraak toen Elsevier signaleerde dat in de persuitnodiging voor de presentatie van zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek' een citaat staat, waarin Duyvendak erkent betrokken te zijn geweest bij een inbraak bij het ministerie van Economische Zaken in 1985. Tot nu toe had hij altijd ten stelligste ontkend daar iets mee te maken te hebben.
Boetekleed
Duyvendak trok gisteren in Nova zelf ook al het boetekleed aan. Vooral waar het ging om da manier waarop hij de onthullingen naar buiten bracht. Maar echt spijt van zijn inbraak in 1985 leek hij niet te hebben.
Binnen GroenLinks komt overigens steeds meer kritiek op Duyvendak, zo is te lezen op het forum van de linkse partij.
Duyvendak is Kamerlid sinds 2002. Daarvoor was hij actief in de milieubeweging.
BronIk denk dat GL zijn doodvonnis tekent als ze dit door zetten
[ Bericht 14% gewijzigd door Martijn_77 op 09-08-2008 16:47:46 (Extra Artikel toegevoegd) ]
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! SearchEen goede Fok! Search