Ah ik lees tussen regels dat je weer eens voor de industrie kiest. De o-zo eerlijke industrie net als de oliebedrijven nog nooit zulke winsten Ergens worden we genaaid?!! ..quote:Op maandag 4 augustus 2008 09:43 schreef fruityloop het volgende:
Het lijkt wat beter dan normaal, maar even zien wat er nog meer aan de haren bij gesleept wordt. Hier staat overigens de vertaling die Lambiekje quote, En dat is gepost door ene p.unica (?), dat doet dan weer niet echt veel voor de geloofwaardigheid. Sowieso hebben we het hier alleen over persberichten, en zie ik bij greenpeace een kreet als:
[..]
en die Then is dan weer een Greenpace activist, die fel tegen genetische manipulatie is.
Kan jij me vertellen wat ik verkeerd doe? Het artikel in kwestie lijkt niet in dat tijdschrift te zitten.quote:Op maandag 4 augustus 2008 19:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Ah ik lees tussen regels dat je weer eens voor de industrie kiest. De o-zo eerlijke industrie net als de oliebedrijven nog nooit zulke winsten Ergens worden we genaaid?!! ..
Je leest maar wat je wilt, ik zeg alleen wat er staat, en waar het staat, en het feit dat het artikel van een bekend anti GM activist komt geeft natuurlijk wel enige kleuring aan het verhaal, netto gaat het alleen (nog) maar om een herinterpretatie van de al bekende cijfers, die éénmaal zijn gepresenteerd door voorstanders, en nu door tegenstanders, en als je alles van elkaar op/af trekt blijft er alleen over dat er aanwijzingen zijn van mogelijke toxische effecten, niks meer en niks minder. Iedereen die ooit scheikunde heeft gehad, weet dat alles toxisch is, maar de toxiciteit wordt bepaalt door de dosis en tig randvoorwaarden..quote:Op maandag 4 augustus 2008 19:56 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Ah ik lees tussen regels dat je weer eens voor de industrie kiest. De o-zo eerlijke industrie net als de oliebedrijven nog nooit zulke winsten Ergens worden we genaaid?!! ..
Helaas samenhangend met aids met je "aids is eigenlijk heul geen HIV". Met dat in mijn achterhoofd kan ik dit topic niet serieus nemen.quote:Op maandag 4 augustus 2008 20:03 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
aidsgrapjes maken is niet grappig.
Lijkt het wel op ja. Die publicatie staat niet op de plek waar geclaimd wordt waar hij zou moeten staan en er komt geen verklaring waarom. Zoals het er nu voor staat lijkt het dus idd een hoax.quote:Op maandag 4 augustus 2008 22:14 schreef DennisMoore het volgende:
Hoax-topic? Schopje ONZ dus?
Hooguit voor groene stroom in een biomassa centrale, echt biodiesel maken gaat volgens mij beter van andere planten die al een hoger natuurlijk olie gehalte hebben? Is lang geleden dat ik het op school heb gehad, dus ik kan wat mis zitten..quote:Op maandag 4 augustus 2008 23:45 schreef geevee het volgende:
Kunnen ze die mais niet gebruiken voor biobrandstof i.p.v. voor door mens en dier gebruikte voedingsmiddelen?
dat is jouw probleem. Feit is en blijft, dat we vanaf 2010 geforceerd chemisch en toxisch voedsel dienen te eten. En vitamines en mineralen gezien wordt als marihuana.quote:Op maandag 4 augustus 2008 21:46 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Je bent zelf één grote grap. Helaas samenhangend met aids met je "aids is eigenlijk heul geen HIV". Met dat in mijn achterhoofd kan ik dit topic niet serieus nemen, of in ieder geval jouw bijdragen niet.
Begrijpend lezen is zo te zien nog steeds een probleem...quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 09:53 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
dat is jouw probleem. Feit is en blijft, dat we vanaf 2010 geforceerd chemisch en toxisch voedsel dienen te eten. En vitamines en mineralen gezien wordt als marihuana.
dat jullie het bestempelen als hoax is jullie ongekende onwetendheid.
de vraag is waarom EU het zo maar goedkeurt. Negatieve publicaties onder het kleed frommeld . Nu dat duitsland redelijk loopt te schoppen tegen Monsato blijkt opeens dat gen-mais gen-voedsel geheel niet goed is. Maar ach je kan toch op je klompen aanvoelen dat gen-rotzooi per defenitie niet goed is en alleen voor de $$$ is van de producent. De consument heeft er onder te lijden letter en figuurlijk.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 10:43 schreef fruityloop het volgende:
Welke jullie? Ik zeg toch dat ik het voor wat betreft die mais met je eens ben? (tot op het punt dat er zsm meer onderzoek moet komen dan, en dat men bij twijfel voor de volksgezondheid dient te kiezen)
Leg me die boerenwijsheid eens uit.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 19:02 schreef Lambiekje het volgende:Maar ach je kan toch op je klompen aanvoelen dat gen-rotzooi per defenitie niet goed is en alleen voor de $$$ is van de producent.
quote:De Codex Alimentarius Commission (Codex) is een internationaal forum waaraan door 176 landen wordt deelgenomen. Dit forum ontwikkelt internationale normen voor voedselproducten, met als doel de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen.
De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de deelname aan dit internationale forum onder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
http://www.codexalimentarius.nl/
quote:Toen en nu
Eind jaren vijftig van de vorige eeuw realiseerden overheden van landen zich steeds meer dat de internationale handel van voedselproducten alleen nog maar toe zou nemen en dat er daarom naast nationale en regionale regelgeving voor voedselproducten ook op internationaal niveau afspraken gemaakt moesten worden.
In 1962 is daarom door de VN de Codex Alimentarius (Latijn voor voedingsmiddelenwet / afspraken) opgericht. Deze Codex Alimentarius is een intergouvernementele organisatie en valt zowel onder de verantwoordelijkheid van de Food and Agricultural Organisation (FAO) als ook de World Health Organisation (WHO). Deze twee VN-organisaties hebben in het kader van het 'Joint FAO/WHO Food Standards Programme' de Codex Alimentarius Commission (CAC) opgericht. Dit is de naam voor het overkoepelend en besluitvormend comité van deze organisatie. Onder de CAC vallen een dertigtal comités waarin richtlijnen en standaarden worden uitgewerkt.
De Codex telt momenteel 176 landen als lid en representeert hiermee ca. 98% van de wereldbevolking. Maar niet alleen de regeringen van de leden-landen zijn betrokken bij het werk van de Codex, ook zogenaamde waarnemers (observers) van internationale organisaties, onder andere uit het bedrijfsleven en consumentenorganisaties hebben een groot belang bij het ontwikkelen van de normen en richtlijnen. Deze organisaties hebben geen stemrecht binnen de Codex, maar mogen wel in de comités zitting nemen en advies geven.
Doel en taak
De Codex heeft als doel de volksgezondheid op internationaal niveau te beschermen en de eerlijkheid in de handel van voedselproducten te bevorderen. De voedselveiligheid wordt bevorderd door hiervoor op wereldniveau normen te uniformeren. Het ontwikkelen en actualiseren van regionale en wereldwijde normen, richtlijnen en aanbevelingen is dan ook de hoofdtaak van de Codex.
De Codex-normen omvatten onder andere de volgende werkterreinen: veiligheid & hygiëne, verwerking & opslag, etikettering, kwaliteit en verpakkingen.
Ook speelt de Codex Alimentarius een belangrijke rol in het wereldwijd uniformeren van de voedingsmiddelen-wetgeving, met name op het gebied van de voedselveiligheid.
Codex en WTO
Er is een steeds grotere belangstelling voor de Codex Alimentarius. Dit is onder andere het gevolg van de groei van de wereldhandel en de toenemende betrokkenheid van de consument. Ook de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft het belang van de Codex versterkt. Sinds de oprichting van de WTO in 1995 hanteert deze organisatie namelijk bij het beslechten van handelsgeschillen tussen landen onder andere de Codex-normen als referentie. Voor de oprichting van de WTO hadden Codex-normen geen legale status, maar waren de afspraken binnen deze organisatie gebaseerd op het principe van een ‘Gentlemen’s agreement’. Sinds 1995 is het dus mogelijk voor landen om, in het geval van onenigheid over bijvoorbeeld de veiligheid van een voedselproduct, elkaar voor een WTO-panel te dagen. De WTO zal in dat geval zijn uitspraak onder andere baseren op de normen van de Codex.
Codex en ontwikkelingslanden
Om te voorkomen dat de Codex als een 'club van rijke landen' acteert, wordt er veel gedaan om met name ontwikkelingslanden een gelijke kans te geven bij het ontwikkelen van de internationale Codex-normen.
De ervaring leert dat ontwikkelingslanden vaak wel lid zijn van de Codex maar vanwege onvoldoende capaciteiten (financieel of technisch know how) onvoldoende kunnen participeren in de Codex-vergaderingen.
In 2003 heeft de organisatie daarom een speciale Trust Fund opgericht met als doel, landen financieel te steunen door onder andere reis- en verblijfskosten te betalen. Zowel de FAO als ook de WHO hebben daarnaast allerlei capacity building projecten en projecten voor technische assistentie waarvoor landen in aanmerking kunnen komen om zo op technisch en wetenschappelijk niveau mee te kunnen draaien in de Codex-organisatie.
Rol Europese Commissie
De Europese Commissie speelt al jaren een belangrijke rol met betrekking tot de coördinatie van de standpuntenbepaling van de EU-lidstaten. De Europese Commissie stelde, in nauwe samenwerking met de EU-landen, documenten op die als gezamenlijke standpunten werden ingebracht in de Codex comitévergaderingen.
Sinds begin 2004 is de Europese Commissie een volwaardig lid van de Codex Alimentarius. In de meeste gevallen zal de Europese Commissie als woordvoerder van de EU-landen optreden. Het is hiernaast voor iedere lidstaat nog wel mogelijk afzonderlijk te spreken en nationale standpunten naar voren te brengen.
Welke negatieve publicatie? Tot nu toe lijkt het er toch erg op dat die niet bestaat... of in ieder geval niet is gepubliceerd op de locatie waar geclaimd werd waar hij gepubliceerd zou worden.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 19:02 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
de vraag is waarom EU het zo maar goedkeurt. Negatieve publicaties onder het kleed frommeld . Nu dat duitsland redelijk loopt te schoppen tegen Monsato blijkt opeens dat gen-mais gen-voedsel geheel niet goed is. Maar ach je kan toch op je klompen aanvoelen dat gen-rotzooi per defenitie niet goed is en alleen voor de $$$ is van de producent. De consument heeft er onder te lijden letter en figuurlijk.
Daar ging het fout.quote:De onderzoeken, gepubliceerd op 26-07-08 in het tijdschrift "Archives of Environmental Contamination and Toxicology", analyseerde de resultaten van de veiligheidstests ingediend door Monsanto bij de Europese Commissie toen het bedrijf op zoek was voor een vergunning om haar GM maïssoort MON863 in de EU op de markt te brengen.
Goh wat gek.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 19:21 schreef Re het volgende:
Arch Environ Contam Toxicol. 2007 May;52(4):596-602. Epub 2007 Mar 13.
New analysis of a rat feeding study with a genetically modified maize reveals signs of hepatorenal toxicity.
Séralini GE, Cellier D, de Vendomois JS.
Committee for Independent Information and Research on Genetic Engineering CRIIGEN, Paris, France. criigen@unicaen.fr
Health risk assessment of genetically modified organisms (GMOs) cultivated for food or feed is under debate throughout the world, and very little data have been published on mid- or long-term toxicological studies with mammals. One of these studies performed under the responsibility of Monsanto Company with a transgenic corn MON863 has been subjected to questions from regulatory reviewers in Europe, where it was finally approved in 2005. This necessitated a new assessment of kidney pathological findings, and the results remained controversial. An Appeal Court action in Germany (Münster) allowed public access in June 2005 to all the crude data from this 90-day rat-feeding study. We independently re-analyzed these data. Appropriate statistics were added, such as a multivariate analysis of the growth curves, and for biochemical parameters comparisons between GMO-treated rats and the controls fed with an equivalent normal diet, and separately with six reference diets with different compositions. We observed that after the consumption of MON863, rats showed slight but dose-related significant variations in growth for both sexes, resulting in 3.3% decrease in weight for males and 3.7% increase for females. Chemistry measurements reveal signs of hepatorenal toxicity, marked also by differential sensitivities in males and females. Triglycerides increased by 24-40% in females (either at week 14, dose 11% or at week 5, dose 33%, respectively); urine phosphorus and sodium excretions diminished in males by 31-35% (week 14, dose 33%) for the most important results significantly linked to the treatment in comparison to seven diets tested. Longer experiments are essential in order to indicate the real nature and extent of the possible pathology; with the present data it cannot be concluded that GM corn MON863 is a safe product.
Het interpreteren van data is een vak an sich, en hoe professioneel men ook claimt te zijn, aan beide zijden, er zal altijd wat kleuring in een oordeel komen. Ook leuk, milieudefensie en schiphol gebruikten lange tijd hetzelfde model voor de berekening van geluidshinder, en gek genoeg kwamen er compleet verschillende conclusies uit. Als je maar lang genoeg doorrekend, komt er met statistiek altijd wel iets bruikbaars uit, en zoals al eerder aangegeven, er is niks nieuws bewezen, er zijn naar her-analyse van bestaande data aanwijzingen gevonden dat het mogelijk toxisch is, en alhoewel dat niet iets wenselijks is, is er nog niks meer over te zeggen dan dat.quote:
Ja, inderdaad. En dat bij iemand die overheden zo verafschuwd om hun terrorisme.quote:Op dinsdag 5 augustus 2008 19:15 schreef Ringo het volgende:
EN VERDER VOORAL: PANIEK PANIEK ZOVEEL MOGELIJK PANIEK
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |