Nog een eigen receptje hier voor de liefhebbers:
Gnocchi alla Sorrentina (dwz van Sorrento, vlakbij Napels, waar de buffelmozzarella in feite vandaan komt uit dat gebied)
Benodigdheden voor 2 personen:
400 gr gnocchi (verkrijgbaar bij AH, soms bij de Dirk, maar beter nog neem je handgemaakte gnocchi, verkrijgbaar bij diverse Italiaanse speciaalzaken, zoals Basilico in de Jordaan of Feduzzi in de Scheldestraat te Amsterdam)
1 blik gepelde tomaten ("pomodori pelati"), van Italiaanse afkomst. Verkrijgbaar bij AH of Dirk.
Halve ui
1 buffelmozzarella
parmigiano
verse basilicum
Olijfolie extravergine
Snijd de ui in zo klein mogelijke stukjes, en laat 'm in een pan met wat olie op een heel laag vuurtje wat pruttelen maar niet te bruin laten worden of laten verbranden. Haal de pan na een minuut of 10 even van het vuur en doe dan het blik gepelde tomaten erbij. Een lepel olijfolie, twee blaadjes basilicum, en wat zout om het geheel op smaak te brengen.
Het geheel op een laag vuur met de deksel er half op 30 tot 40 minuten laten koken. Af en toe goed roeren en vooral zorgen dat het geheel niet te veel water verliest waardoor je de kans loopt dat hij gaat aanbranden/aankoeken. Mocht de saus te dik worden even wat water toevoegen.
Kook ondertussen de gnocchi, al dan niet met wat zout, en haal ze van het vuur als ze aan de oppervlakte komen. Dat is meestal na 3 minuten.
Snijd tenminste de helft van een grote buffelmozzarella in stukjes.
Haal de saus van het vuur als hij klaar is, haal de 2 blaadjes basilicum eruit en doe er twee nieuwe blaadjes in, voeg nog een lepeltje olie toe en roer even door.
Giet de saus over in een ovenschaal, en meng het met de gnocchi, het liefst met een houten spatel zodat je de gnocchi niet beschadigt of breekt. Doe de stukjes mozzarella erdoor.
Rasp er flink wat parmigiano op en zet even in de oven op 200 graden, ong. 10-15 minuten lang, tot de mozzarella gesmolten is en de parmigiano goud begint te kleuren.
Direct serveren, evt. met extra parmigiano erop.
Gaat voor de BHFH-award 2005!
Humanitas est in bestias bonitas.
I am the hole I can't get out of.