We beginnen de dag met wat receptjes:
Knoflook gehaktballetjes met roerbak witlof en balsamico
nodig:
2 stronkjes witlof
balsamico azijn
beetje bruine suiker; of als je echt normaal wilt doen; pietsie zoetstof
roomboter
rundergehakt
4 teentjes knof
2 theelepels zout
beetje tijm
beetje ei ( geklutst )
spek ( optioneel )
beetje bouillion
pers de knof bij het gehakt; eitje, kruiden en zout erdoor. mengen met je handjes en ballen draaien.
In een grote pan boter laten smelten en de ballen mooi bruin bakken. Spekjes erbij indien je dat lekker vind en als die bruin zijn; onderzetten met bouillion en sudderen maar.
Witlof ontdoen van kont en bitter stukje. In grove stukken snijden.
Wederom boter in de pan; bakken tot de witlof verkleurt en dan een pietsie suiker/zoetstof erover en afblussen met balsamico.
Cajun kip met low fat frietekes ( voor de SHE-ers een absolute uitzondering )
1 hele kip
aardappels
cajunkruiden
2 eiwitten
bol knoflook
rozemarijn + salie
spekjes
kipkruiden + zout
Spoel de kip goed af en droog 'm af. Indien nodig zakje met ingewanden verwijderen en aan je poesie voeren.
Stop de teentjes knoflook, de rozemarijn, de salie en de spekjes in zijn binnenste; daar waar de zon niet schijnt.
Kruid 'm aan de buitenkant goed met kipkruiden en zout.
Doe'm in een grote ovenschaal en verwarm de oven op 190 gr. Zet dat kreng erin en laat 'm zeker een uurtje zitten. Elke 20 minuten omdraaien en indien nodig bijkruiden. Ook doe je halverwege de braadtijd een scheutje water in de schaal.
Resultaat: supersappige kruidige kip

De inhoud van de kip eet je niet op; die is alleen bedoeld voor de smaak.
Daarbij de low fat frietjes:
Schil de aardappels en snijd er frietjes van.
Klop de eiwitten schuimig.
Doe de frietjes met de eiwitten in een bak en zorg dat alles bedekt is. Daarna de cajunkruiden erover en goed met je handen mengen.
Nu plakken de kruiden lekker aan de frietjes.
Doe wat bakpapier over je ovenplaat en verdeel de frietjes erover. Verwarm oven op 220gr en bak de frietjes in 35 minuten goedbruin. Af en toe oven open doen en de boel husselen zodat alles mooi bruin wordt.
Lekker met een salade van tomaten en uien. Supersimpel: tomaten in kleine partjes, uien in ringen, olijfolie erover sprenkelen en flink wat peper en zout. Omscheppen, klaar.
Camembert-tartaartje met groene kruidensalade ( SHE-proof )
rucola
platte peterselie
munt
bieslook
basilicum
veldsla
Gooi alles door elkaar in een bak, meng met je handen. Serveer de dressing apart.
dressing: olijfolie + balsamico + zout + peper
breng de tartaartjes op smaak met zout en peper aan weerszijden. Verwarm een grillpan en grill de tartaartjes aan elke kant 3 minuutjes.
Verwarm ondertussen de oven op 190 gr.
Haal de tartaar na de grill tijd direct van vuur en zet ze op een ovenschaaltje. Snijd 2 ronde plakken van de camembert en leg ze op de tartaar.
Schuif ze in de oven en laat ze daar tot de camembert iets gesmolten is.
Spinaziesalade met lauwwarme gegrilde groenten ( ook SHE-proof )
Verse spinazie
Champignons ( als je ze niet lust laat je ze weg )
Paprika
Courgette
Aubergines
Pecorino of Pardano ( geschaafd )
Snijd alle groenten in plakken en doe ze in een kom. Sprenkel er truffelolie ( AH ) overheen en meng goed met je handen. Dan zout en peper erover.
Grillpan verwarmen en de groenten kort grillen.
Ondertussen de spinazie wassen en uitschudden. In een saladekom doen, of schaal.
Pietsie olijfolie overheen sprenkelen; de groenten eroverheen schikken en wat kaas overheen schaven.
Ideaal als lunchgerecht.
Nicoise du Sjors:
2 tonijnsteaks
blikje sardines
rucola
krulsla
2 gekookte eitjes
olijven
tomaatjes
zout + peper
Meng de rucola en krulsla en schik op een groot bord. Kook de eitjes, snijd in partjes en schik ze ertussen. Olijven ook ( ontpit ) en scheur de sardines in kleine stukjes en gooi ze erbij, dan de tomaatjes in partjes
Sprenkel er olijfolie over en maak af met wat zout ( matig )
Verwarm een pan met anti-aanbak en doe wat olijfolie op een keukenpapiertje. Wrijf je pan ermee in.
Leg de steaks in de pan en wacht rustig tot de onderkant wit wordt.
Als de steaks voor de helft wit zijn haal je ze eruit. ( ziet er grappig uit )
Leg op elk bord bovenop de salade 1 steak; maak af met flink zout en peper
Als je wilt cheaten; kun je er nog rozemarijn aardappeltjes van de AH bij doen ( geen idee meer welk merk )
Die gooi je kort in de oven en schik je ook tussen de sla.
Of je geeft er repen ciabatta bij: Snijd 1 ciabatte overdwars in lange repen ( dik snijden)
Smeer ze in met kruidenboter en geperste knof aan beiden kanten
Gooi ze in de oven ( 190gr ) en bak ze aan beiden kanten goudbruin. ( happy sticks )
Let op: Omdat je de tonijnsteak halfrauw eet; is het van belang dat je verse tonijnsteaks koopt. Geen diepvries!
AH heeft een uitstekende kwaliteit vis en is goed betaalbaar.
Anders een visboer die je vertrouwd. Op de markt zou ik ze niet kopen; ik ben nooit zo blij met de versheid van de tonijn van de markt.