abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_59655251
Ja deze is net nieuw en 1800 op het moment.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 17:01:55 #202
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59655470
Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
Op het middenplateau...
Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
pi_59655692
quote:
Op dinsdag 24 juni 2008 15:41 schreef Mark_Boelen het volgende:
Wat koste dat apparaatje Underdoggy?
Als je je schuim voor uitschenken is rond walst en met het kannetje op de tafel "slaat"??
Krijg je dan geen mooiere strakkere schuim??
Rancilio was 215 euro geloof ik, op marktplaats. Is de versie met het plaatje voorop. Zit een zwaarder pistonhouder bij en ik heb er een PID ingezet. Dat scheelt echt veel, ook met het opschuimen omdat je op precies het juiste moment kan beginnen (als het lampje nog nèt aan is (+- 134 graden) ).
Op de site van die Liesbeth Sleijster (zie vorige pagina) staat een goede instructie video. Zij schenkt het schuim over in een andere kan als ze meerdere moet maken om zo hetzelfde schuim te krijgen.
pi_59656868
quote:
Op dinsdag 24 juni 2008 17:01 schreef Mark_Boelen het volgende:
Deze hadden jullie 2 maand geleden toch ook al in de winkel staan?
Op het middenplateau...
Verkoopt kaldi ook bodemloze filterdragers?
En stiekem ff snel vragen, wat kost een temper en schuimkan tegenwoordig?
Ja ach, 2 maanden vind ik nog nieuw We verkopen geen naked portafilters uit voorraad maar er valt wel een mouw aan te passen doorgaans. Tampers gaan bij ons van +/- 15 tot 80 euro, schuimkan afhankelijk van formaat 10.50 tot 19.50
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 18:23:37 #205
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59656911
Ik kom een deze dagen wel weer is even shoppen en een espresso drinken
Wanneer moet je werken?
pi_59657054
Alleen op zaterdag voorlopig, in juli en augustus ws wel weer vaker.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 24 juni 2008 @ 22:39:15 #207
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59663387
Zaterdag heb ik een 10.00 - 17.00 dan zijn jullie al dicht zeker?
pi_59717286
De evening delight van de Kaldi bevalt me zeer goed voor de capuchino. Voor de espresso wat te zoet en mild voor me. Morgen maar eens de sicilian blend proberen. Die zal door de robusta erin wel wat pittiger zijn. Welke koffie van de kaldi kan jij aanraden W1ZZ?
pi_59717988
Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59719497
Ik vind de kwaliteit van de bonen wel echt significant beter dan bij de SL. Met de evening delight krijg ik een heel consistente kwaliteit en heb nog geen enkel slecht shot gehad en de 250 gram is alweer meer dan de helft op. Bij de SL zit er altijd wat koffiegruis in de kilo zakken en gebroken bonen.
pi_59720243
Dat vind ik ook maar het is prettig om van een ander te horen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 27 juni 2008 @ 00:13:05 #212
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59720985
TT verandering was toch een goede zaak, dit loopt storm.

Ik ben net terug uit London, en ik ben daar natuurlijk op zoek gegaan naar koffie. Van te voren had ik Flat White al gevonden, en onderweg naar de National Gallery gingen we daar dus langs (Berwick street, stop bij metro Tottenham Court Road of Oxford circus en loop resp. in westelijke of oostelijke richting langs de oxford street tot je de berwick street tegen komt (zuidelijke richting)).

Ik kreeg een perfecte cappuccino voorgeschoteld, met een geniale latte-art, perfect symmetrisch en echt heel veel blaadjes. Er valt nog veel te leren. Overigens is er in heel Soho veel goede koffie te drinken, de cappuccino ziet er soms niet uit maar de espresso is vaak fantastisch. Overal staan Mazzer molens, en het is duidelijk dat verse koffie de norm is, hoewel er natuurlijk café's zijn die het verpesten.

Een aanrader dus, áls je in London bent, doe een tussenstop in Soho!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59770187
Ik heb na lang wikken en wegen een mooie tweedehands Domobar gekocht, en ik ben er echt heel blij mee. Ik dacht dat het wel even zou duren voordat ik drinkbare espresso kon zetten, maar na een uurtje kwam er al goed drinkbaar spul uit. Nu twee dagen later zijn alle espresso's erg lekker, klein laagje crema erop en mooi op temperatuur enzovoorts.

Helaas wil het opschuimen van melk nog niet helemaal lukken, maar ik denk dat het gewoon veel oefenen is. Weten jullie misschien of het moeilijker gaat met UHT-melk dan "verse" ? Ik gebruik nu volle melk, gaat het misschien makkelijker met iets anders? Ik zie trouwens veel filmpjes met een thermometer, hoe doen jullie dat? Gewoon met je hand aan het kannetje voelen of toch met zo'n metertje?
pi_59770342
Gefeliciteerd met je aankoop!

Schuimen gaat in twee fasen: schuim maken (1; frothing) en zorgen dat dat schuim gelijkmatig in de melk verwerkt wordt (2; incorporating). Fase één gaat van koude melk tot lichaamstemperatuur, fase twee van lichaamstemperatuur totdat je je handen aan het kannetje brandt. Geen thermometer nodig.

UHT melk gaat net zo goed als verse melk maar hij moet wel goed koud staan. Het makkelijkst schuim maken doe je met magere melk maar volle melk geeft uiteindelijk het mooiste resultaat. Magere melk resulteert vaak in droog schuim en een plattere, niet zo romige smaak. Ik zou het als ik jou was gewoon met volle melk blijven oefenen.

Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59770727
een vraag aan jullie als kenners:

ik stond op het punt om een prima tweedehands Rancilio Silva aan te schaffen, maar heb er van af gezien omdat "tempsurfen" mij toch afschrikt
Nu wil ik graag van jullie weten bij welke machines (zeker duurder dat besef ik) dat niet hoeft en het automatisch geregeld wordt, zodat de kans op (een door mij) goed gezette espresso zeker is

is een Vibiemme domobar super een goede keus of hebben jullie suggesties voor een ander merk?

graag jullie advies!
pi_59770946
de domobar super is een HX machine, dat betekent dat je nog steeds moet flushen om tot de gewenste temperatuur te komen. Als je niet zelf aan je apparaat wilt sleutelen en zeker wilt zijn van een stabiele temperatuur moet je er eentje kopen met een PID controller zoals bijvoorbeeld de Expobar Brewtus II. Deze houden de temperatuur stabiel op het gewenste niveau. Als je bereid bent om zelf wat aan je apparaat te sleutelen kun je ook een tweedehands Silvia kopen en daar een PID kit in zetten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59771395
ok, dan moet ik verder zoeken...
en met de Manufacture Technika III hoef ik niet te tempsurfen/flushen? is dat een goede keus?
pi_59771991
Het is een prachtig apparaat en de stabiliteit is veel hoger dan bij goedkopere HX machines. Toch blijft het een HX en zul je altijd een beetje moeten flushen. Maar heb je ooit getempsurft of geflusht? Het is veel eenvoudiger dan je denkt namelijk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59772084
HX machine is er één met 1 boiler toch? welke beschikt er dan over twee?
enne tempsurfen...denk niet dat dat mijn sterkste kant zou worden jammer genoeg..
pi_59772156
De brewtus waar ik net naartoe linkte heeft twee boilers. Maar bij temperatuurstabiliteit gaat het niet om de hoeveelheid boilers maar de manier waarop de machine de temp van die boilers op peil houdt. De brewtus is stabiel vanwege de PID controller die er in zit, niet omdat ie twee boilers heeft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59772303
ik snap het...welke machines hebben dan nog meer een ingebouwde PID?
pi_59783808
In het rijtje van de Brewtus:

- Domobar Dualboiler
- Izzo Alex Duetto

Een PID is makkelijk idd maar geen garantie tot een goede espresso. Daaraan zijn veel meer factoren die bepalend daarvoor zijn.

@ Ino

Gefeliciteerd met je aankoop. Wat ik je wil aanraden is om hem voor de zekerheid te backflushen en het zeefje in je groep eruit te halen en eventueel te vervangen. Maar iedergeval daarachter goed schoon te maken.
  maandag 30 juni 2008 @ 02:29:40 #223
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59785610
We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
pi_59786323
Ja, was gezellig en lekkere ristretto's
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59786358
Miyanou, zelf vond ik het tempsurfen ook niet en heb mijn Rancilio toen geupgrade met een PID-kit van Auberins. Het is een klusje van nog geen uur met een hele goede handleiding. Kan niet misgaan. Als je interesse hebt kan ik je de installatie-guide wel toemailen. Kan je een idee krijgen hoeveel werk het is.
pi_59790728
graag!

[ Bericht 65% gewijzigd door Miyanou op 01-07-2008 09:59:58 ]
pi_59791210
quote:
Op maandag 30 juni 2008 02:29 schreef Mark_Boelen het volgende:
We hadden een speciale gast in het Feithhuis vandaag euhhh gister
En wie was dat dan wel niet??? Roos of Liesbeth?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  maandag 30 juni 2008 @ 12:39:16 #228
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59791393
De speicale gast heeft zich al bekend gemaakt in dit topic
Beter lezen Tim

Ik verheug me trouwens op onze afspraak W1ZZ!
En blij dat de koffie goed was!!
pi_59808333
Ik ben nu 3 pakken melk verder en nog geen schuim, dat frothing wil totaal niet lukken. Het is een stoompijp met 4 gaten, zal dit het probleem misschien zijn of ligt het echt aan mij?
pi_59811255
I hate to say it maar het ligt waarschijnlijk aan jou
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59811669
quote:
Op maandag 30 juni 2008 23:47 schreef Ino het volgende:
Ik ben nu 3 pakken melk verder en nog geen schuim, dat frothing wil totaal niet lukken. Het is een stoompijp met 4 gaten, zal dit het probleem misschien zijn of ligt het echt aan mij?
misschien helpt dit:

http://coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
pi_59812705
Hoe zit het met de boiler temperatuur? Ik liet mijn Rancilio vaak niet goed opwarmen de eerste dagen (ongeduldig you know).
pi_59814667
Mark: krijgen jullie nog een pak van die koffie die derde is geworden op de WBC? Ik ben erg benieuwd eigenlijk...

En nu weet ik ook wie die speciale gast was. Heb je hem Ottimo ristretto gegeven? I(even te lui om terug te zoeken naar jullie melanges) Is echt net als een bonbonnetje vind ik zelf... En hoe vindt Mr. w1zz de koffie verhouden tov de Kaldi koffies?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 1 juli 2008 @ 13:25:30 #234
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59817402
W1ZZ heeft inderdaad een Ottimo ristretto gehad
Tim woont ook in Groningen?
We krijgen zeer binnenkort wel een testpak van die koffie Tim!!
pi_59820454
tim: om zo'n oordeel te kunnen vellen heb ik eerst heel wat meer ervaring met de peezekoffie nodig. Van de twee ristretto's die ik heb gehad was er één heel goed, de tweede was minder. Dit kwam omdat de tweede van koffie gezet werd die al een tijdje daarvóór gemalen was. Ook van de versheid van de Peezekoffie heb ik geen idee. Heb niet het idee dat ie oud was overigens.

Mark: heb m'n brander inmiddels opgestuurd.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59822634
De koffie van Peeze gaat meestal binnen een week de deur uit, zeker de bonen. Verder wordt ie met CO2 begast en als ik me niet vergis zit er een aromaselectief ventiel op. Maar ja, zodra de boon gemalen is, gaat de koffie snel achteruit.

Ik woon vlakbij Parijs, dus even langskomen zit er niet in. Als ik die ene keer per jaar in Groningen ben (mijn ouders wonen bij Ter Apel) drink ik uiteraard mijn koffie in 't Feithhuis!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_59822751
Als de koffie van Peeze binnen een week de deur uitgaat is de versheid gemiddeld beter dan die van Kaldi (Smit & Dorlas). Volgens mij houden die grotere voorraden aan waardoor de koffie later (en dus minder vers) de branderij verlaat.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 2 juli 2008 @ 03:16:35 #238
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59833127
Er zit inderdaaad een aromaselectief ventiel op de zakken van peeze.
Onze koffie heeft z'n grote doorstroom dat de koffie die wij malen niet oud kan zijn
@ W1ZZ - mooi dat ie de deur uit is!! Ik heb er zin in om voor het eerst in mijn leven is bonen te branden!!!
pi_59833972
Mark, de koffie kan prima al oud zijn op het moment dat ie bij jullie aankomt. Daar heeft het Feithhuis geen controle over.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 2 juli 2008 @ 13:59:26 #240
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59841263
Ik hoop dat dan klopt wat tim zegt
pi_59845785
Dat lijkt me ook geen probleem. Kwestie van fatsoenlijk voorraadbeheer en ik geloof graag dat Peeze dat gewoon op orde heeft. Ik heb in een eerder topic al eens vermeld dat het ook geen probleem mag zijn, de slager en de melkboer weten hun producten immers ook gewoon vers te leveren
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 2 juli 2008 @ 17:32:24 #242
115171 Mark_Boelen
mark_boelen
pi_59846258
Daarom
Gister was het trouwens uizonderlijk druk voor een dinsdagavond
Lekker weer he
pi_59873460
quote:
Op donderdag 26 juni 2008 22:28 schreef W1ZZ het volgende:
Mijn overall favoriet (dus voor americano/espresso/cappuccino) is de Barista's Choice, maar de Sicilian is wel makkelijker te zetten (consistenter resultaat). Voor pure espresso heb ik het liefst wel de evening delight, mild en zoetig maar toch sterk omdat ik altijd dubbele ristretto's drink ipv espresso's. Ben geen fan van de java en de guatemala. Colombia is ook prima en de Kenia vind ik zelf erg lekker maar die's is erg friszuur, moet je van houden. Brazil kun je overslaan, saaie bak. Ethiopische Mocha vind ik ook niets weghebben van echte Ethiopische koffies.
Vandaag begonnen met de Silician blend. Je merkt echt dat er een robusta doorheen zit. Ik vind hem duidelijk pittiger dan de Evening Delight. Voor de laatste studiedagen een aangename koffie!

Overigens een vraag voor de kenners, ik krijg de laatste tijd veel koffiegruis in mijn shots. Waar kan dit aan liggen? De maalschijven van mijn maler, techniek?
  donderdag 3 juli 2008 @ 22:02:05 #244
97745 Thorical
finding a way
pi_59876090
Weet iemand hoe de maling voor een french press er uit moet zien?
Nu ziet die er van mij uit alsof ik er met een hamer op geslagen heb. Maar met een snelfilter maling vind ik het ook niets.
pi_59877024
French Press moet heel grof. Op een schaal van 1 tot 10 is espresso ong. 2, snelfilter ong. 5 en french press 8-9.

Underdoggy: meestal is de binnenkant van je piston dan gewoon vuilig of je hebt per ongeluk wat koffiegruis aan je tuitjes zitten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59877508
Maak inderdaad je filterdrager is een keer grondig schoon, waarschijnlijk is het probleem dan wel weer opgelost
Morgen mag ik weer aan de slag
pi_60034365
Volgens een Italiaanse collega is Illy helemaal niet zo populair in Italie, men drinkt liever Lavazza. Ik heb me dan ook laten verleiden om (ook!) een Lavazza Rosso te kopen, voornamelijk voor als ze op bezoek komt. Maar ik lees net op deze pagina dat er 45% robusta in zit. Nou ja, als ze maar langskomt zullen we maar zeggen.

En hier nog een erg interessante test. De italiaanse merken komen er helemaal niet zo goed uit. net als bij pasta (zie aldaar) de vraag of het komt of de amerikaanse koffies gewoon beter zijn, de exportpartijen (cq. locale productie) voor amerika slechter zijn, de amerikaanse merken op de amerikaanse smaak is gemaakt (en vv)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60034368
dubbelpost
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_60034782
Een gemiddelde amerikaan weet helemaal niet hoe koffie smaakt of hoort te smaken. M'n pa gaat regelmatig naar de USA en die klaagt altijd over de koffie die hij daar krijgt. En dat is absoluut geen fijnproever
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_60035734
quote:
Op vrijdag 11 juli 2008 04:09 schreef tim2308 het volgende:
En hier nog een erg interessante test. De italiaanse merken komen er helemaal niet zo goed uit. net als bij pasta (zie aldaar) de vraag of het komt of de amerikaanse koffies gewoon beter zijn, de exportpartijen (cq. locale productie) voor amerika slechter zijn, de amerikaanse merken op de amerikaanse smaak is gemaakt (en vv)
Die test is grote onzin. Ze zetten verse Amerikaanse koffies rechtstreeks van de brander tegenover Italiaanse koffies uit de supermarkt die daar al ik weet niet hoe lang hebben gelegen. De test is er heel erg op geënt om de Amerikaanse koffies te laten winnen en dit is weer omdat die Coffeegeeks het niet konden verkroppen dat Ken Davids de Italiaanse koffies beter had genoemd. Dit zou alleen een eerlijke test zijn geweest als de Italiaanse koffies ook vers waren geweest.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')