abonnement Unibet Coolblue
pi_59036484
Ik heb nu bijna 3 jaar de Silvia+Mazzer Mini en ik ben nog steeds tevreden en dat terwijl ik op m'n werk gewend ben met een groot commercieel apparaat te werken. Ik zal de laatste zijn die zegt dat de Silvia geen nadelen heeft:

-niet gelijktijdig stomen en espresso maken
-tempsurfen
-erg kieskeurige dame dus je techniek moet goed zijn

Maar ze is ook tot grote hoogten in staat en ik haal na 3 jaar oefening betere espresso uit m'n Silvia dan dat ik gemiddeld uit het bakbeest op m'n werk haal. Dat is dus wel na veel ervaring, je moet echt niet verwachten dat je met een Silvia binnen een maand topkoffie maakt. Mocht je een tweedehands Silvia overwegen probeer dan een zo recent mogelijke te krijgen, liefst een waarvan de driptray er uitziet als deze:



Maar iig eentje waarbij het Rancilio logo rechtsboven op dat zwarte plastic plaatje is afgebeeld en niet direct op het metaal is gedrukt. Die waarbij het direct op het metaal is afgedrukt dat is de oudste serie en daar is wel het een en ander op aan te merken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59036827
Op Marktplaats staat nu ook een Isomac Zaffiro.(advertentienummer: 172477066) Ook single boiler maar wel groter dan de Silvia met een 0.75 L boiler en de bekende E61 groep. Dat maakt espresso zetten net iets makkelijker en comfortabeler.
Het is een echte winkel die deze verkoopt. Hij is redelijk aan de prijs maar dan heb je wel garantie en hij heeft een beurt gehad. Ik proef uit je verhaal dat je graag op zeker speelt. Veel kan er eigenlijk aan die machines niet kapot. Gaat de pomp stuk kost dat 30 euro. Thermostaat voor zo'n machine kost ook rond de 40 euro. Verhittingselement 40 euro. De rest is allemaal koper, edelstaal en messing. Er zijn ook veel Vibiemme Domobars op de tweedehands markt, dat is ook echt een fijne machine en qua onderdelen even duur. Eventueel kan je de Zaffiro en de Domobar ook voorzien van een PID. Als je toch regelmatig een keer drankjes met melk moet maken dan irriteert een single boiler snel in mijn optiek. Iedere keer dat doorverwarmen en terug koelen vind ik op den duur irritant. Drink je dat nooit dan kan een single boiler prima.
Ik heb zelf de Macap M4. Prima molen zware bouwkwaliteit alleen een Mazzer is nog net wat zwaarder gebouwd.
pi_59038044
Ondertussen heb ik een short list voor mezelf opgesteld (al voordat ik bovenstaande post gelezen had die tot dezelfde conclusie kwam):

Maler:
- Mazzer Mini
- Macap M4

Machine:
- Isomac Venus
- Isomac Zaffiro
- Vibiemme Domobar

Hierbij heeft de Zaffiro mijn voorkeur, alleen die is voornamelijk op het uiterlijk gebaseerd Ik denk dat ik met alledrie wel tevreden kan zijn. Volgens mij zijn deze machines wat minder afstraffend als je het een keer niet optimaal doet en smaakt het nog steeds prima.

Ik ga het nog een paar dagen laten berusten en dan eens kijken waar ik ze voor een leuk prijsje (nieuw) kan halen. In ieder geval bedankt voor al jullie feedback en nuttige internet links!
dus
pi_59038265
Ik denk dat je je aan de Zaffiro geen buil zult vallen. Succes ermee!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 1 juni 2008 @ 18:03:28 #105
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59052297
Ik heb de zaffiro, geweldig apparaat!

W1ZZ, heb jij de mazzer mini electronica, of de doser versie? Bestaat er eigenlijk een doserless mazzer mini manual?

Ik denk er trouwens over om mijn Gaggia MDF te modden naar stepless, schijnt wel makkelijk te zijn. Hij is eigenlijk al stepless, ware het niet dat een stel veren dat forceren.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59052518
Met doser en ik zou nooit anders willen. Doserless malers hebben altijd veel last van clumping met een minder goede distributie en channeling als gevolg. De clumps worden in een dosermodel altijd uit elkaar gebroken door de handeling van de ronddraaiende vanen in de doser. De Mini-E is wat mij betreft nergens voor nodig eerlijk gezegd. Er is bij mijn weten geen doserless manual versie.


Er is trouwens wel één doserless die ik graag nog eens zou hebben Deze is door een grappige combinatie van flat burr en conical burr zo gemaakt dat er geen clumping ontstaat.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59066206
De Mazzer Kony is ook zo'n molen met conische maalschijven. Dat schijnt volgens gebruikers nog net wat meer uit de koffie te halen. Er zijn ook kleine molen met conische schijven maar dan valt het effect schijnbaar grotendeels weg. Klontjes schijn je met die Kony ook nauwelijks te hebben. Het is wel een enorme machine.
Ik heb met mijn Macap met doseerder ook last van klontjes. Ik heb pasgeleden een ijzerdraadje voor het gat gespannen waar de gemalen koffie uitkomt. Dit helpt wel.
pi_59066670
Met de mini heb ik daar geen last van . Komt ook niet als een klomp uit het gat zetten maar gewoon als losse korrels. Die Kony of Major lijken me wel gave apparaten
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 juni 2008 @ 13:33:45 #109
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59067858
Oeh molens, altijd leuk.

Zoals sommigen weten heb ik zelf een Major, een San Marco SM96 en een Gaggia MDF (en het hebben van 3 molens is nuttig omdat... ). Eigenlijk zijn ze gewoon alledrie GOED. De nieuwprijs van 1200 euro voor een Major tov 300 voor een MDF is in mijn ogen dan ook niet te rechtvaardigen. De will-it-beat-a-robur test van HB onderschrijft dit dan ook behoorlijk:

Grinder Score Rounds Won-Tied-Lost
-------------------------------------------------
Nemox Lux -7 1-0-3
Mazzer Mini -15 0-0-4
Versalab M3 -10.5 2-0-2
Macap MXK +3 2-0-2
Macap M7K -3 1-1-2
Fiorenzato Doge -0.5 1-1-2
Compak WBC +1 1-1-2
Cimbali Max +4 2-0-2
Pede Manual -13 0-0-4
Mazzer Jolly -1.5 2-0-2
Rancilo Rocky 0 2-0-2
Mazzer Kony 0 2-0-2

De rocky is net zo goed als de robur, de kleinere macap verslaat de grotere etc. En daarbij is het ook nog goed mogelijk dat die paar punten spread gewoon binnen de statistische variantie vallen (weet het wel zeker eigenlijk ).

Al met al wil je dus een molen (ervan uitgaande dat ze allemaal goed zijn) die:
1. traploos instelbaar is
2. Snel een volle portafilter oplevert
3. Niet klontert

Mijn MDF EN MD96 zijn niet traploos instelbaar, dit is echt een groot voordeel van de major. Stepless mods komen mij toch altijd wat gammel voor, maar dat moet ik nog eens proberen.

De doser van de major is heel irritant als je per kopje maalt. Hij doseert links van het midden en op de kern van de doser blijft heel veel koffie liggen. Je moet wel 30 keer doseren, waarvan de laatste echt hard (en dat betekent meestal koffie naast je portafilter), om de koffie er fatsoenlijk uit te krijgen. Je kan dit oplossen door er een kindersurprise-eigeel op te modden, maar het blijft irritant. Daarnaast "sweept" hij absoluut niet mooi schoon. Wat wel een voordeel is, is dat de uitgang van de schijven klein is, zodat er weinig in blijft zitten.
De doser van de SM96 is echt heel goed, gewoon zo goed als je ooit zou wensen. De MDF is traag en heeft een zeer brakke doser, maar ja, hij is wel lekker goedkoop.

De SM96 klontert wel behoorlijk, net als de MDF. Daar heeft de Major weer erg weinig last van, vooral omdat de gemalen koffie, vanwege de hoge snelheid, de doser ingeslingerd worden.

Eigenlijk is de Major dus een ideaal apparaat, alleen die doser is @#%$@#%@#. De SM96 ook, maar die is niet traploos instelbaar en de MDF maalt goed, maar is wat lastig in gebruik maar goedkoop.
  maandag 2 juni 2008 @ 13:41:43 #110
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59068112
Ik zit echt nog in dubio of ik zoiets moet aanschaffen (er loopt een thread over op TMC):
http://s14.photobucket.com/albums/a320/dsc2/mazzer%20funnel/

Op zich ben je wel veel sneller met malen, en omdat de major de koffie uit de maalkamer laat spuiten, zal je niet veel klonten krijgen. Ze kosten echter wel 80 euro, dus het moet wel de moeite waard zijn...

Keuzes....
pi_59141684
Waarom heb je zo'n moeite met de doser? De truc is gewoon al doseren terwijl je maalt en je pf ronddraaien, dan is er geen enkel probleem. Alle Mazzerdosers hebben trouwens een afwijking naar links.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 13:14:00 #112
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59142450
1. Het duurt langer
2. Je doseert naast het bakje
3. Het vermindert consistentie (soms veel meer clumping dan andere keren bijv.)
4. Je doser (vooral bovenop de instelschroef en aan de wanden) ligt vol met oude koffie (tuurlijk, het is niet veel, maar we streven toch naar perfectie)
5. Een doser is lelijk

Mijn major maalt een double in een paar seconden, dus doseren terwijl je maalt is niet mogelijk. In de extra tijd die het doseren kost tov direct in de PF malen kan je behoorlijk heftige consistentieverbeterende acties uithalen. Ik ben toch altijd wel 25 seconden bezig om die hele molen goed leeg te krijgen namelijk....
pi_59142829
1. okee
2. heb ik persoonlijk geen last van maar dat komt omdat misschien omdat ik doseer tijdens het malen waardoor er steeds maar heel weinig uit de doser komt vallen
3. ja, doserless is consistent clumping ja
4. doser vol oude koffie? Bedoel je wat je te veel maalt of wat niet door de vanes wordt meegegrepen?
5. Dat is persoonlijk natuurlijk, ik vind die trechters van de Mini-E lelijk.

Wellicht streef jij naar iets meer perfectie dan ik
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 16:29:24 #114
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59148346
Ik denk dat het vooral komt doordat mijn Major ERG snel maalt (dus doseren tijdens het malen werkt niet) en de doser toch wat slechter is geworden doordat hij al vrij oud is (1997). Bij die oude koffie gaat het om koffie die niet wordt meegenomen door de vanes of aan de randen blijft plakken etc.

Over die ongebrande bonen, ik ga maar eens bestellen denk ik. Dit staat op dit moment op mijn lijstje:
Brasil - Bahia, NY 2 9.00
Brasil - Cerrado, NY 2/3, Screen 17/18 7.00
Uganda - Kaweri Estate, Colobus 7.00
India - Monsooned Malabar, AA 12.50
Bolivia - Organic, SKAL 9.00
Zambia - Plantation AA 15.00
Costa Rica - Strictly High Grown, HT/PR, Tournon 9.00
Indonesia - Sulawesi Kalossi Grade 1 12.50
Haiti - XXXXX 9.00
Ethiopia - Yrgacheffe Grade 2 13.00
Australia - Skybury Plantation 15.00

Nog op/aanmerkingen? Mis ik nog een boeiende? Zit er een karige bij? Als er iemand is in de buurt van Rotterdam/Leeuwarden (maar ik kan eventueel ook herverzenden, het voordeel is alleen een beetje weg dan) met interesse om aan te taggen dan is dat prima. Als we meer dan 20 kilo bestellen, krijgen we 20% korting. We kunnen dan eventueel ook beiden een half kilo'tje van een wat specialere koffie nemen. Ik ga zelf ongeveer 10 bestellen denk ik.

[ Bericht 21% gewijzigd door Mark_V op 05-06-2008 16:37:10 ]
pi_59149455
Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 17:35:57 #116
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59150058
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
Hmmm, om de een of andere reden zijn er 2 Brazilianen ingekomen (het zijn er ook 11). Maar ik ga niet meer dan 10 kilo bestellen, welke zouden er dan af moeten vallen?

Ik had een keer een sulawesibatch die heel zuur en smakeloos was. Dit was ws een foute batch, want later heb ik bij iemand een espresso van deze boon gedronken en die was prima.
pi_59150160
Ik heb alleen de Cerrado gehad en die is prima!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 20:26:40 #118
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59153692
Yrgacheffe is wreed, die brandt echt perfect!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 6 juni 2008 @ 12:51:22 #119
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59169582
Guatemala Antigua is trouwens ook erg lekker, vandaag voor het eerst geperst met mijn La Pavoni. Heel gebalanceerd en niet zuur.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59171496
Die is in heel korte tijd ook mijn favoriet geworden nu de Cuba op is! Helaas is mijn Gene Café overleden maar valt nog binnen de garantie. Kom er alleen steeds niet aan toe om hem op te sturen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 6 juni 2008 @ 15:39:45 #121
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59174295
Is die Gene Cafe nu alweer kapot? Bizar voor een apparaat van 300+euro. Ik hoop dat mijn iroast het langer uithoudt...

Wat is jullie top3/4 van ongebrand?
pi_59240374
Wat is er dan kapot aan de Gene? Ik weet dat de eerste serie zwakke verwarmingselementen had, de tweede serie zou daar geen last meer van moeten hebben. Die kan je trouwens relatief makkelijk zelf vervangen dan ben je niet heel je machine kwijt.

Mijn top 4 van ongebrand:

Cuba
Malabar uit India
Antiqua uit Guatemala
Peru

Ik heb laatst hier in de buurt bij een lokale brander wat gebrande Kenia AA gekocht. Ik vond toch dat ik eens moest wennen aan die rinse smaak maar ik blijf het moeilijk vinden. Als espresso echt NIET te zuipen gewoon. In de French press valt het zure grotendeels weg en dan is ie best lekker.
  maandag 9 juni 2008 @ 10:21:15 #123
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_59240431
dag lieverds, heefteen van jullie een zinnig antwoord op deze vraag?
Goede en betaalbare espresso machine?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_59242384
marmhz: het is inderdaad het verwarmingselement. Als ik 'm opstuur ben ik 'm volgens Ivo 2 dagen kwijt. En aangezien ie nog onder de garantie valt laat ik het liever doen om problemen te voorkomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59242510
Er zijn zo veel verschillende machines op de markt met allemaal voor- en nadelen. Om een goed en gericht advies te genven is het van belang om te weten wat je budget is, wat je onder weinig onderhoud verstaat, wat je eisen/wensen zijn en wat voor koffie of koffievariant drink je veel?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')