abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_59036484
Ik heb nu bijna 3 jaar de Silvia+Mazzer Mini en ik ben nog steeds tevreden en dat terwijl ik op m'n werk gewend ben met een groot commercieel apparaat te werken. Ik zal de laatste zijn die zegt dat de Silvia geen nadelen heeft:

-niet gelijktijdig stomen en espresso maken
-tempsurfen
-erg kieskeurige dame dus je techniek moet goed zijn

Maar ze is ook tot grote hoogten in staat en ik haal na 3 jaar oefening betere espresso uit m'n Silvia dan dat ik gemiddeld uit het bakbeest op m'n werk haal. Dat is dus wel na veel ervaring, je moet echt niet verwachten dat je met een Silvia binnen een maand topkoffie maakt. Mocht je een tweedehands Silvia overwegen probeer dan een zo recent mogelijke te krijgen, liefst een waarvan de driptray er uitziet als deze:



Maar iig eentje waarbij het Rancilio logo rechtsboven op dat zwarte plastic plaatje is afgebeeld en niet direct op het metaal is gedrukt. Die waarbij het direct op het metaal is afgedrukt dat is de oudste serie en daar is wel het een en ander op aan te merken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59036827
Op Marktplaats staat nu ook een Isomac Zaffiro.(advertentienummer: 172477066) Ook single boiler maar wel groter dan de Silvia met een 0.75 L boiler en de bekende E61 groep. Dat maakt espresso zetten net iets makkelijker en comfortabeler.
Het is een echte winkel die deze verkoopt. Hij is redelijk aan de prijs maar dan heb je wel garantie en hij heeft een beurt gehad. Ik proef uit je verhaal dat je graag op zeker speelt. Veel kan er eigenlijk aan die machines niet kapot. Gaat de pomp stuk kost dat 30 euro. Thermostaat voor zo'n machine kost ook rond de 40 euro. Verhittingselement 40 euro. De rest is allemaal koper, edelstaal en messing. Er zijn ook veel Vibiemme Domobars op de tweedehands markt, dat is ook echt een fijne machine en qua onderdelen even duur. Eventueel kan je de Zaffiro en de Domobar ook voorzien van een PID. Als je toch regelmatig een keer drankjes met melk moet maken dan irriteert een single boiler snel in mijn optiek. Iedere keer dat doorverwarmen en terug koelen vind ik op den duur irritant. Drink je dat nooit dan kan een single boiler prima.
Ik heb zelf de Macap M4. Prima molen zware bouwkwaliteit alleen een Mazzer is nog net wat zwaarder gebouwd.
pi_59038044
Ondertussen heb ik een short list voor mezelf opgesteld (al voordat ik bovenstaande post gelezen had die tot dezelfde conclusie kwam):

Maler:
- Mazzer Mini
- Macap M4

Machine:
- Isomac Venus
- Isomac Zaffiro
- Vibiemme Domobar

Hierbij heeft de Zaffiro mijn voorkeur, alleen die is voornamelijk op het uiterlijk gebaseerd Ik denk dat ik met alledrie wel tevreden kan zijn. Volgens mij zijn deze machines wat minder afstraffend als je het een keer niet optimaal doet en smaakt het nog steeds prima.

Ik ga het nog een paar dagen laten berusten en dan eens kijken waar ik ze voor een leuk prijsje (nieuw) kan halen. In ieder geval bedankt voor al jullie feedback en nuttige internet links!
dus
pi_59038265
Ik denk dat je je aan de Zaffiro geen buil zult vallen. Succes ermee!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 1 juni 2008 @ 18:03:28 #105
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59052297
Ik heb de zaffiro, geweldig apparaat!

W1ZZ, heb jij de mazzer mini electronica, of de doser versie? Bestaat er eigenlijk een doserless mazzer mini manual?

Ik denk er trouwens over om mijn Gaggia MDF te modden naar stepless, schijnt wel makkelijk te zijn. Hij is eigenlijk al stepless, ware het niet dat een stel veren dat forceren.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59052518
Met doser en ik zou nooit anders willen. Doserless malers hebben altijd veel last van clumping met een minder goede distributie en channeling als gevolg. De clumps worden in een dosermodel altijd uit elkaar gebroken door de handeling van de ronddraaiende vanen in de doser. De Mini-E is wat mij betreft nergens voor nodig eerlijk gezegd. Er is bij mijn weten geen doserless manual versie.


Er is trouwens wel één doserless die ik graag nog eens zou hebben Deze is door een grappige combinatie van flat burr en conical burr zo gemaakt dat er geen clumping ontstaat.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59066206
De Mazzer Kony is ook zo'n molen met conische maalschijven. Dat schijnt volgens gebruikers nog net wat meer uit de koffie te halen. Er zijn ook kleine molen met conische schijven maar dan valt het effect schijnbaar grotendeels weg. Klontjes schijn je met die Kony ook nauwelijks te hebben. Het is wel een enorme machine.
Ik heb met mijn Macap met doseerder ook last van klontjes. Ik heb pasgeleden een ijzerdraadje voor het gat gespannen waar de gemalen koffie uitkomt. Dit helpt wel.
pi_59066670
Met de mini heb ik daar geen last van . Komt ook niet als een klomp uit het gat zetten maar gewoon als losse korrels. Die Kony of Major lijken me wel gave apparaten
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 2 juni 2008 @ 13:33:45 #109
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59067858
Oeh molens, altijd leuk.

Zoals sommigen weten heb ik zelf een Major, een San Marco SM96 en een Gaggia MDF (en het hebben van 3 molens is nuttig omdat... ). Eigenlijk zijn ze gewoon alledrie GOED. De nieuwprijs van 1200 euro voor een Major tov 300 voor een MDF is in mijn ogen dan ook niet te rechtvaardigen. De will-it-beat-a-robur test van HB onderschrijft dit dan ook behoorlijk:

Grinder Score Rounds Won-Tied-Lost
-------------------------------------------------
Nemox Lux -7 1-0-3
Mazzer Mini -15 0-0-4
Versalab M3 -10.5 2-0-2
Macap MXK +3 2-0-2
Macap M7K -3 1-1-2
Fiorenzato Doge -0.5 1-1-2
Compak WBC +1 1-1-2
Cimbali Max +4 2-0-2
Pede Manual -13 0-0-4
Mazzer Jolly -1.5 2-0-2
Rancilo Rocky 0 2-0-2
Mazzer Kony 0 2-0-2

De rocky is net zo goed als de robur, de kleinere macap verslaat de grotere etc. En daarbij is het ook nog goed mogelijk dat die paar punten spread gewoon binnen de statistische variantie vallen (weet het wel zeker eigenlijk ).

Al met al wil je dus een molen (ervan uitgaande dat ze allemaal goed zijn) die:
1. traploos instelbaar is
2. Snel een volle portafilter oplevert
3. Niet klontert

Mijn MDF EN MD96 zijn niet traploos instelbaar, dit is echt een groot voordeel van de major. Stepless mods komen mij toch altijd wat gammel voor, maar dat moet ik nog eens proberen.

De doser van de major is heel irritant als je per kopje maalt. Hij doseert links van het midden en op de kern van de doser blijft heel veel koffie liggen. Je moet wel 30 keer doseren, waarvan de laatste echt hard (en dat betekent meestal koffie naast je portafilter), om de koffie er fatsoenlijk uit te krijgen. Je kan dit oplossen door er een kindersurprise-eigeel op te modden, maar het blijft irritant. Daarnaast "sweept" hij absoluut niet mooi schoon. Wat wel een voordeel is, is dat de uitgang van de schijven klein is, zodat er weinig in blijft zitten.
De doser van de SM96 is echt heel goed, gewoon zo goed als je ooit zou wensen. De MDF is traag en heeft een zeer brakke doser, maar ja, hij is wel lekker goedkoop.

De SM96 klontert wel behoorlijk, net als de MDF. Daar heeft de Major weer erg weinig last van, vooral omdat de gemalen koffie, vanwege de hoge snelheid, de doser ingeslingerd worden.

Eigenlijk is de Major dus een ideaal apparaat, alleen die doser is @#%$@#%@#. De SM96 ook, maar die is niet traploos instelbaar en de MDF maalt goed, maar is wat lastig in gebruik maar goedkoop.
  maandag 2 juni 2008 @ 13:41:43 #110
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59068112
Ik zit echt nog in dubio of ik zoiets moet aanschaffen (er loopt een thread over op TMC):
http://s14.photobucket.com/albums/a320/dsc2/mazzer%20funnel/

Op zich ben je wel veel sneller met malen, en omdat de major de koffie uit de maalkamer laat spuiten, zal je niet veel klonten krijgen. Ze kosten echter wel 80 euro, dus het moet wel de moeite waard zijn...

Keuzes....
pi_59141684
Waarom heb je zo'n moeite met de doser? De truc is gewoon al doseren terwijl je maalt en je pf ronddraaien, dan is er geen enkel probleem. Alle Mazzerdosers hebben trouwens een afwijking naar links.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 13:14:00 #112
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59142450
1. Het duurt langer
2. Je doseert naast het bakje
3. Het vermindert consistentie (soms veel meer clumping dan andere keren bijv.)
4. Je doser (vooral bovenop de instelschroef en aan de wanden) ligt vol met oude koffie (tuurlijk, het is niet veel, maar we streven toch naar perfectie)
5. Een doser is lelijk

Mijn major maalt een double in een paar seconden, dus doseren terwijl je maalt is niet mogelijk. In de extra tijd die het doseren kost tov direct in de PF malen kan je behoorlijk heftige consistentieverbeterende acties uithalen. Ik ben toch altijd wel 25 seconden bezig om die hele molen goed leeg te krijgen namelijk....
pi_59142829
1. okee
2. heb ik persoonlijk geen last van maar dat komt omdat misschien omdat ik doseer tijdens het malen waardoor er steeds maar heel weinig uit de doser komt vallen
3. ja, doserless is consistent clumping ja
4. doser vol oude koffie? Bedoel je wat je te veel maalt of wat niet door de vanes wordt meegegrepen?
5. Dat is persoonlijk natuurlijk, ik vind die trechters van de Mini-E lelijk.

Wellicht streef jij naar iets meer perfectie dan ik
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 16:29:24 #114
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59148346
Ik denk dat het vooral komt doordat mijn Major ERG snel maalt (dus doseren tijdens het malen werkt niet) en de doser toch wat slechter is geworden doordat hij al vrij oud is (1997). Bij die oude koffie gaat het om koffie die niet wordt meegenomen door de vanes of aan de randen blijft plakken etc.

Over die ongebrande bonen, ik ga maar eens bestellen denk ik. Dit staat op dit moment op mijn lijstje:
Brasil - Bahia, NY 2 9.00
Brasil - Cerrado, NY 2/3, Screen 17/18 7.00
Uganda - Kaweri Estate, Colobus 7.00
India - Monsooned Malabar, AA 12.50
Bolivia - Organic, SKAL 9.00
Zambia - Plantation AA 15.00
Costa Rica - Strictly High Grown, HT/PR, Tournon 9.00
Indonesia - Sulawesi Kalossi Grade 1 12.50
Haiti - XXXXX 9.00
Ethiopia - Yrgacheffe Grade 2 13.00
Australia - Skybury Plantation 15.00

Nog op/aanmerkingen? Mis ik nog een boeiende? Zit er een karige bij? Als er iemand is in de buurt van Rotterdam/Leeuwarden (maar ik kan eventueel ook herverzenden, het voordeel is alleen een beetje weg dan) met interesse om aan te taggen dan is dat prima. Als we meer dan 20 kilo bestellen, krijgen we 20% korting. We kunnen dan eventueel ook beiden een half kilo'tje van een wat specialere koffie nemen. Ik ga zelf ongeveer 10 bestellen denk ik.

[ Bericht 21% gewijzigd door Mark_V op 05-06-2008 16:37:10 ]
pi_59149455
Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 17:35:57 #116
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59150058
quote:
Op donderdag 5 juni 2008 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik dacht dat jij de Sulawesi niet lekker vond? Het lijkt me niet echt nodig om twee verschillende brasils te bestellen... Die zijn over 't algemeen toch wat saai en bedoeld als basis voor blends. Ik zou als ik jou was zeker Guatemala Antigua erbij bestellen, da's echt een klassieker. En ook de Panama Boquete en Nicaragua Maragogype.
Hmmm, om de een of andere reden zijn er 2 Brazilianen ingekomen (het zijn er ook 11). Maar ik ga niet meer dan 10 kilo bestellen, welke zouden er dan af moeten vallen?

Ik had een keer een sulawesibatch die heel zuur en smakeloos was. Dit was ws een foute batch, want later heb ik bij iemand een espresso van deze boon gedronken en die was prima.
pi_59150160
Ik heb alleen de Cerrado gehad en die is prima!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 5 juni 2008 @ 20:26:40 #118
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59153692
Yrgacheffe is wreed, die brandt echt perfect!
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  vrijdag 6 juni 2008 @ 12:51:22 #119
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_59169582
Guatemala Antigua is trouwens ook erg lekker, vandaag voor het eerst geperst met mijn La Pavoni. Heel gebalanceerd en niet zuur.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_59171496
Die is in heel korte tijd ook mijn favoriet geworden nu de Cuba op is! Helaas is mijn Gene Café overleden maar valt nog binnen de garantie. Kom er alleen steeds niet aan toe om hem op te sturen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 6 juni 2008 @ 15:39:45 #121
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59174295
Is die Gene Cafe nu alweer kapot? Bizar voor een apparaat van 300+euro. Ik hoop dat mijn iroast het langer uithoudt...

Wat is jullie top3/4 van ongebrand?
pi_59240374
Wat is er dan kapot aan de Gene? Ik weet dat de eerste serie zwakke verwarmingselementen had, de tweede serie zou daar geen last meer van moeten hebben. Die kan je trouwens relatief makkelijk zelf vervangen dan ben je niet heel je machine kwijt.

Mijn top 4 van ongebrand:

Cuba
Malabar uit India
Antiqua uit Guatemala
Peru

Ik heb laatst hier in de buurt bij een lokale brander wat gebrande Kenia AA gekocht. Ik vond toch dat ik eens moest wennen aan die rinse smaak maar ik blijf het moeilijk vinden. Als espresso echt NIET te zuipen gewoon. In de French press valt het zure grotendeels weg en dan is ie best lekker.
  maandag 9 juni 2008 @ 10:21:15 #123
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_59240431
dag lieverds, heefteen van jullie een zinnig antwoord op deze vraag?
Goede en betaalbare espresso machine?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_59242384
marmhz: het is inderdaad het verwarmingselement. Als ik 'm opstuur ben ik 'm volgens Ivo 2 dagen kwijt. En aangezien ie nog onder de garantie valt laat ik het liever doen om problemen te voorkomen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59242510
Er zijn zo veel verschillende machines op de markt met allemaal voor- en nadelen. Om een goed en gericht advies te genven is het van belang om te weten wat je budget is, wat je onder weinig onderhoud verstaat, wat je eisen/wensen zijn en wat voor koffie of koffievariant drink je veel?
  maandag 9 juni 2008 @ 12:18:48 #126
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59243397
Nog even over die molens en het clumpen van een doserless molen. Ik heb hier een filmpje van een Mini-E, en als ik dit vergelijk met mijn eigen Major is de clumping behoorlijk minder:


Vinden jullie ook dat hier weinig clumping optreedt of heb ik gewoon een extreem brakke doser? Ik kan ook wel een keertje een filmpje maken van mijn eigen doser als dat nodig mocht zijn.

Iets heel anders, ik vind wel dat hij behoorlijk aan het overdosen is. Met bijv. een Silvia krijg je het zooitje zo volgens mij niet eens meer dicht

Nog meer mini E's aan het werk (wat is dat ding trouwens langzaam ):



[ Bericht 13% gewijzigd door Mark_V op 09-06-2008 12:28:49 ]
pi_59244377
Clumping heeft naar mijn mening ook te maken met luchtvochtigheid, tempetatuur en de statische lading door het malen. Iedergeval komt het op de eerste vid wel mooi gelijkmatig eruit.

2e vid is echt een HEL. Hij zet zijn machine aan op 2:19 en weer uit op 3:32. Zal een lekker bakje zijn!!!!
  maandag 9 juni 2008 @ 13:37:52 #128
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59245436
Ik heb net even (ik had toch pauze) mijn molen naar doserless gemod. Filmpjes zijn nog erg Quick-n-dirty, maar geven iig een idee. Graag commentaar....

Hier mijn standaard-mazzer:


Dit was het resultaat (klikbaar!)


Dit is met mijn bottle-modded (niet lachen, het was even een 5 min klusje) mazzer:


Bekijk deze YouTube-video

Dit was het resultaat:


[ Bericht 7% gewijzigd door Mark_V op 09-06-2008 14:16:05 ]
  maandag 9 juni 2008 @ 13:49:45 #129
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59245805
Wat vinden jullie trouwens van deze maalschijven? Ze zijn behoorlijk gevlekt en lijken ook niet meer 100% scherp.... vervangen?



@vorige post, het kan zijn dat jullie de koffie wat grof vinden op de foto. Dit komt doordat ik voor de gelegenheid goedkope meukkoffie heb gebruikt, die eigenlijk iets fijner moet worden gemalen.
pi_59246301
Als je de koffie idd grof maalt dan zal er minder lumps zijn.
  maandag 9 juni 2008 @ 14:07:46 #131
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59246324
quote:
Op maandag 9 juni 2008 14:06 schreef HarmDommisse het volgende:
Als je de koffie idd grof maalt dan zal er minder lumps zijn.
Beide zijn relatief grof gemalen, dus er is prima te vergelijken

(ik heb net even getest, het was een 15sec espresso, weliswaar te kort, maar niet SUPER kort)
  dinsdag 10 juni 2008 @ 00:29:32 #132
201361 pepu
Op de konijnen af= lekker?
pi_59266670
Wat krijg je voor een goede prijs, met goede koffieprijs? Ik wil genieten!
pi_59270789
De echte liefhebbers vinden het waarschijnlijk helemaal niks maar ik zweer bij een simpele krups!!
Ook mensen die wel een echt apparaat hebben vinden mijn koffie lekker.
Of espresso. Wat je wilt natuurlijk.
http://www.kijkshop.nl/pr(...)sso-apparaat-xp4050/
http://www.bcc.nl/shop/Es(...)B5b?JumpTo=OfferList
pi_59278817
quote:
Op maandag 9 juni 2008 13:37 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb net even (ik had toch pauze) mijn molen naar doserless gemod. Filmpjes zijn nog erg Quick-n-dirty, maar geven iig een idee. Graag commentaar....


Mooie filmpjes, het valt me op dat jouw molen langzamer maalt dan mijn Major,

Mijn molen doet 8 seconden over het malen van 20 gram koffiebonen, heb bij Phaelon coffee op ebay.com burrs besteld, langzamer malen kan een teken zijn dat jouw burrs iets botter zijn.
Phaelon verkoopt ook doserless conversion kits voor 150 dollar, vind 100 euro nog wel te doen maar de verzendkosten btw en invoerheffing maken het momenteel net iets boven mijn budget.

Verder vind ik de volgende mod interessant:

http://www.planetcafe.fr/forums/viewtopic.php?t=10

Hierbij houdt je de doser gewoon op de molen en bouw je de doserless met een blad aluminium in de doser

langere maaltijd kan trouwens ook aan de oude bonen liggen die veel fijner gemalen moeten worden

[ Bericht 4% gewijzigd door rooienar op 10-06-2008 15:35:00 ]
  dinsdag 10 juni 2008 @ 16:00:02 #135
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59279682
Uit welk jaar komt jouw Major? Ik neem trouwens aan dat hij ook bij ESW vandaan komt....

Over nieuwe schijven, zien de jouwe er beter uit dan de mijne? ESW verkoopt trouwens ook major burrs voor 45 ex (dat is 53 euro). Heb jij je Phaelon burrs al binnen en moest je nog invoerrechten betalen? Als dit het geval is, kan je ze net zo makkelijk bij ESW kopen namelijk.

De bonen waren een maand geleden gekochte Lidl bonen van 4,50 per halve kilo. Puur voor test-doeleinden dus.... op zich stond de molen nog vrij grof, maar mijn molen doet in het tweede filmpje dus ongeveer 10 seconden over 15 gram koffie. Ik denk inderdaad dat jouw schijven wat beter zijn ofzo.

Reden temeer om nieuwe te kopen .

@ die mod, echt bizar. Ik had vanochtend PRECIES hetzelfde (in mijn ogen toen nog geniale) idee.. Doserless is duidelijk fijner, maar ik ga er net als jij geen 150+ euro voor betalen.

Die plastic fles is trouwens niet ideaal, hij zorgt voor veel statische elektriciteit. Het was ook eigenlijk voornamelijk bedoeld om te kijken of er veel clumping zou optreden en dit is iig niet het geval.
pi_59280747
Mijn Major komt idd ook van ESW, ziet er identiek uit, ik heb te weinig verstand van maalschijven om iets te zeggen over scherpte.
De prijs van ESW valt me mee, met de douane moet je wat mazzel hebben, heb het idee dat ze kleine pakjes met lagere waarde sneller doorlaten omdat ze het anders te druk krijgen

Ik vind de Mazzer doser wel matig. (laat veel koffie in de doser achter, heb jij al een sweep mod gedaan, met tape onder de wieken van de doser?
Wat heb jij voor een acties ondernomen bij de Junior voor het goed afstellen van druk en temperatuur?

Je zou voor de doserless mod zo'n alu Sigg fles kunnen openzagen, ik betwijfel alleen of de helling bij de dop goed is.
  woensdag 11 juni 2008 @ 12:25:40 #137
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59301995
Ik heb hem zojuist in 3d in elkaar gezet, dus Ik kan nu heel eenvoudig de uitslag van de kegel uitprinten. Het lastigste was nog om mbv pythagoras/gonio al die afmetingen om te rekenen .

In 3d:

Uitslag:


Nu nog iets vinden waar ik hem eenvoudig van kan maken.

Mijn mazzerdoser is ook matig, ik heb die sweepmod al uitgevoerd maar ook dat is geen wereld van verschil. Hij blijft slechter sweepen dan mijn San Marco SM96.

Druk/temp mod staat nog steeds in de planning
Siggfles helt niet genoeg, alu is stroever dan plastic en ook met een colafles gaat het NET (en die heeft nog een grotere helling dan een siggfles (en ik vind het zonde van die 15 euro om het zomaar te proberen )

[ Bericht 2% gewijzigd door Mark_V op 11-06-2008 12:31:04 ]
pi_59329500
Hey Mark ik vind het toch altijd wel geweldig al die klusjes die jij bedenkt en uitvoert.
Ik ben gisteren voor de lol naar een baristacursus geweest. Ik had niet de hoop er heel veel te leren maar meer gewoon een leuke avond met koffie bezig zijn. Die verwachtingen kwamen eigenlijk precies uit.
Het verhaal over de geschiedenis van koffie, het branden enz was allemaal wel bekend.
Daarna gingen we wat oefenen op een KvdW Mirage. Wel een leuke gimmick zo'n stoompijp met voetbediening. Latte art ging vrij goed, waarbij ik wel moet vermelden dat veel mensen nog nooit een melkkan hadden vastgehad dus de ''concurrentie'' was niet zwaar. Het was ook leuk om met mensen te praten die iedere dag in het vak zitten. Hoe ga je hier mee om/hoe maak je dat drankje en dat andere drankje enz. Ook leuk om eens met een Mirage en een Mahlkonig molen te werken, maar ook dat is niet altijd top. De Mahlkonig geeft ook klontjes en niet zo'n beetje ook. Ook met een Mirage geld natuurlijk dat je techniek perfect moet zijn anders komt daar ook echt slechte koffie uit.
pi_59492189
Hey Mark gaat je grote LSM molen eruit?
pi_59496886
Als we Barend Boot mogen geloven kunnen we straks al onze Silvia's, Vibiemmes en consorten bij het oud vuil zetten. Voor perfecte extractie zijn ze daar overgestapt op een vacuumextractie apparaat in plaats van de gebruikelijke hoge druk van de espressomachine.

Ik vind het er maar vreemd uitzien die Clover: http://www.goldencoffeebox.com/nl/clover.html
  donderdag 19 juni 2008 @ 11:41:22 #141
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59513648
quote:
Op woensdag 18 juni 2008 16:32 schreef marmhz het volgende:
Hey Mark gaat je grote LSM molen eruit?
Yup, mijn werk in Leeuwarden zit erop en 3 molens is toch wat veel. Ik heb hem er lekker duur opgezet en dan maar kijken wat er geboden wordt. Het is op zich een fijne molen, de enige nadelen zijn het uiterlijk en het feit dat hij niet traploos is. De doser is de beste die ik ooit heb gezien.

Mijn doserless-plannen staan even in de ijskast ivm grote drukte op mijn werk en aankomende vakantie. Maar als er nieuwe ontwikkelingen zijn, hou ik jullie op de hoogte.

Ik heb trouwens volgens mij de schijven van mijn Mazzer Major vernaggeld. Er komen opeens koffiekorrels in mijn kopje. Moraal van het verhaal: niet met water wassen, ze zijn niet van RVS en roesten snel....
Mijn tip: wassen met benzine ofzo.
quote:
Op woensdag 18 juni 2008 19:45 schreef Fixers het volgende:
Als we Barend Boot mogen geloven kunnen we straks al onze Silvia's, Vibiemmes en consorten bij het oud vuil zetten. Voor perfecte extractie zijn ze daar overgestapt op een vacuumextractie apparaat in plaats van de gebruikelijke hoge druk van de espressomachine.

Ik vind het er maar vreemd uitzien die Clover: http://www.goldencoffeebox.com/nl/clover.html
Vaag verhaal, op zich zit er weinig verschil tussen een onderdruk creëren aan de ene kant, of een overdruk aan de andere kant. Overigens blijft het een alternatief voor filterkoffie, dus mijn Cimbali blijft waar hij is . Hij heeft ook erg veel volautomaat-trekjes, dus het zal wel een drama worden om het ding schoon te houden en te zorgen dat hij niet kapot gaat.
pi_59514340
Ik heb al wat meer over de Clover gelezen en het apparaat kan alleen maar koppen koffie zetten, geen espresso of cappuccino. Daarnaast kost het $12000 en is het bedrijf dat ze produceert overgenomen door Starbucks. De koffie schijnt daarentegen wel weer heel goed te zijn.

Ik lees overigens nergens dat Barend zegt dat we onze espresso-apparaten bij het oud vuil kunnen zetten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  donderdag 19 juni 2008 @ 12:12:20 #143
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59514628
Verschillende reviews op internet geven aan dat een aeopress vrijwel net zo goede koffie zet als een Clover. Op ebay zie je die aeropesses al voor 19 dollar in de states, alleen verzenden ze niet naar Europa of kost het verzenden 30 dollar.

Inkoopactie iemand?
pi_59516107
Als ik de plaatjes zie begrijp ik niet helemaal waarin een aeropress verschilt van een espresso-apparaat. Behalve dan dat je er een gewone kop koffie mee zet en de druk handmatig moet worden gegenereerd. Ik houd het voorlopig wel bij m'n french press
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_59516124
quote:
Op donderdag 19 juni 2008 12:03 schreef W1ZZ het volgende:
Ik heb al wat meer over de Clover gelezen en het apparaat kan alleen maar koppen koffie zetten, geen espresso of cappuccino. Daarnaast kost het $12000 en is het bedrijf dat ze produceert overgenomen door Starbucks. De koffie schijnt daarentegen wel weer heel goed te zijn.

Ik lees overigens nergens dat Barend zegt dat we onze espresso-apparaten bij het oud vuil kunnen zetten.
Niet zo letterlijk natuurlijk. Maar ze hebben het over pefecte extractie:
"In wezen zet je met de Clover machine een kop perfect geëxtraheerde filter koffie."

Inderdaad staat er filter koffie maar perfecte extractie is perfecte extractie natuurlijk. Als ze ooit er wat mee willen bereiken op de markt dan zullen ze toch wel goedkopere machines moeten gaan maken. Dat was ook het doel van Clover. Na wat doorzoeken vond ik wat artikelen van vóór de overname door starbucks. De aanvankelijke start was inderdaad voor koffiezaken bedoeld. Maar daarna stond er in de plannen dat er iederjaar een nieuw apparaat/product op de markt zou komen. Waaronder voor consumenten betaalbare machines enn grotere volledig automatische versies voor kantoorgebruik.

Wat er na de overname van het geheel nog bestaat aan plannen weet ik niet. Ik heb eigenlijk geen idee wat de positie van Starbucks is ten opzichte van de thuisbarista.

Wat ik overigens merkwaardig vind: als de temperatuur zo kritisch is, waarom dat dat open ontwerp met dat kraantje? Op die manier kan de omgevingstemperatuur nogal wat invloed hebben op het resultaat van de koffie.
pi_59519290
Ik wil ook beginnen aan de espresso/cappuccino, heb laatst al een fijne bonenmaler op de kop getikt. Nu nog een espresso apparaat, maar het proberen te kopen op marktplaats heeft me nu al zoveel problemen opgeleverd dat ik waarschijnlijk voor een nieuwe ga.

Ik zit te denken aan een Rancilio Silvia, of heel misschien een Vibiemme Domobar. We zijn met zijn tweeën dus enkele boiler zal niet zo'n groot probleem worden hoop ik. Hebben jullie nog tips qua verkoopadressen ergens in de randstad? Op internet had ik de Silvia al gezien voor 488,- maar als ik bij bijvoorbeeld de Simon Levelt ga kijken dan zijn ze al gauw honderd euro duurder (zonde dus). Zal ik nog de moeite nemen om een Kaldi op te zoeken, of weten jullie misschien een speciaalzaak met Rancilio?

Of hebben jullie goede ervaringen met het verzenden van espressomachines? Ben er zelf niet zo'n voorstander van met dure apparatuur.
  donderdag 19 juni 2008 @ 15:03:09 #147
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59519928
Als ik jou was zou ik zeker een tweedehands Silvia kopen, kosten maar ongeveer 200 euro en er kan niet zo heel veel mee mis gaan. Ik heb zelf 2x een tweedehands Silvia gekocht voor rond de 200 en ze doen het beiden nog prima. Als je er dan een PID-controller inzet voor 100 euro extra heb je een apparaat waarmee je de pro's naar de kroon steekt. Ik verkoop mijn Silvia trouwens binnenkort, dus als je interesse hebt.... (hij staat in Rotterdam of Leeuwarden).

Het voordeel van 2dehands is dat je die weer zonder al teveel verlies weer kan doorverkopen, aangezien je er OF binnen een maand weer op uitgekeken bent, OF je wil een horecamachine. Als je hem toch nieuw wil kopen, hij staat bij koffiecultuurcentrum voor 499 afhaalprijs. Afdingen bij SL/Kaldi gaat je niet snel 100 euro korting opleveren gok ik.

Een Silvia is overigens erg solide, die kan zonder problemen verzonden worden. Fiorenzato Bricolettas hebben daar wat meer moeite mee .
pi_59520846
De goedkoopste optie nieuw is koffiewarenhuis denk ik voor 488. Niks mis met die winkel. Ik zou inderdaad ook voor tweedehands gaan omdat je een risico loopt dat als je het leuk gaat vinden je toch een keer wilt upgraden. Let op wat aan het begin van deze pagina staat. Zoek een Silvia waabij de merknaam met een plastic plaatje erop staat en niet er recht opgedrukt die zijn namelijk veel ouder. Een tweedehands Domobar is nog een betere optie. Dan heb je toch net wat meer temperatuurstabiliteit door de grotere boiler 0.75 L en de zware E61 zetgroep 4.5 Kilo. Die kosten rond de 400 tweedehands maar daar raak je ze altijd weer voor kwijt. Veel kan er niet aan stuk. De pomp die kost 30 euro of de thermostaat die zal rond de 40 zijn of het element die rond de 40 a 50 zal zitten. Verder af en toe een nieuw rubber van 4 euro dan heb je het wel gehad. En een domobar is heel degelijk maar ik zou 'm altijd werkend willen zien.
  donderdag 19 juni 2008 @ 15:41:38 #149
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_59521061
quote:
Op donderdag 19 juni 2008 15:34 schreef marmhz het volgende:
De goedkoopste optie nieuw is koffiewarenhuis denk ik voor 488. Niks mis met die winkel. Ik zou inderdaad ook voor tweedehands gaan omdat je een risico loopt dat als je het leuk gaat vinden je toch een keer wilt upgraden. Let op wat aan het begin van deze pagina staat. Zoek een Silvia waabij de merknaam met een plastic plaatje erop staat en niet er recht opgedrukt die zijn namelijk veel ouder. Een tweedehands Domobar is nog een betere optie. Dan heb je toch net wat meer temperatuurstabiliteit door de grotere boiler 0.75 L en de zware E61 zetgroep 4.5 Kilo. Die kosten rond de 400 tweedehands maar daar raak je ze altijd weer voor kwijt. Veel kan er niet aan stuk. De pomp die kost 30 euro of de thermostaat die zal rond de 40 zijn of het element die rond de 40 a 50 zal zitten. Verder af en toe een nieuw rubber van 4 euro dan heb je het wel gehad. En een domobar is heel degelijk maar ik zou 'm altijd werkend willen zien.
Mjah lastig, 400 is alweer 2x 200 en dan zit je alweer bijna aan een Bricoletta van 550-600 (heb je de jouwe eigenlijk al verkocht?) De Silvia's met plaatje zijn trouwens vaak behoorlijk duurder, die gaan wel naar de 300. Dat vind ik wel behoorlijk overpriced, want daar kan je een "gedrukte" voor PID-en en dan heb je eigenlijk geen enkele van de nadelen van het "oude" ontwerp meer.
pi_59527604
Ik heb persoonlijk niks tegen verzenden:
ik zou bij een kleine machine ook denken aan de Oscar (HX systeem, schuimt ook goed op):
is op ebay voor een schappelijke prijs te koop:

http://cgi.ebay.nl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=160246943333&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=006
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')