DevilsAndDust | woensdag 26 maart 2008 @ 16:49 |
De vraag lijkt me duidelijk: welke soort snijplank gebruik je voor verschillende soorten voedsel? Maakt het überhaupt uit, zolang je maar bjvoorbeeld niet je groente gaat snijden op dezelfde plank als waar je net je kip op hebt gedaan? Wat zijn de voor- en nadelen van glazen, houten, plastic snijplanken? | |
PICHT | woensdag 26 maart 2008 @ 16:53 |
Ik heb glazen snijplanken. Hout kan schilferen en in je eten terechtkomen, zelfde geldt voor plastic. Bovendien hoopt er veel troep zich op in de gaten in een snijplank. Glas FTW. | |
pfefferkatze | woensdag 26 maart 2008 @ 16:58 |
Vlees op glas, groente op plastic of glas. In plastic en hout kunnen vleesresten, vleessappen en bacterien tussen de nerven komen, dus dat is niet zo handig. | |
Vandaag... | woensdag 26 maart 2008 @ 17:01 |
op glas vind ik het persoonlijk erg kut snijden. Ik gebruk gewoon plastic (van die dunne van de Ikea) en dan een aparte voor vlees. Gewoon goed afwassen en af en toe vervangen. Ben er nog nooit ziek van geworden. | |
skyrebel | woensdag 26 maart 2008 @ 17:05 |
Glaze snijplakken vind ik dus helemaal niets. Lekker goed voor je messen ook. Hout snijd toch het fijnste, maar idd wel goed schoonmaken. Het is nooit verkeerd om voor vlees, vis en groente verschillende planken te gebruiken. | |
MissHobje | woensdag 26 maart 2008 @ 17:14 |
Precies ![]() ![]() Verder is het erg persoonlijk, de 1 is weg van glas, de ander niet ( ik dus haha) Ik zweer bij kunstof planken (regelmatig schaf ik nieuwe aan voor het makkelijk) en heb zelfs wat houten planken nog in prima staat. | |
vaagsel | woensdag 26 maart 2008 @ 17:44 |
deze: http://www.noble-house.tk/html/nederlands/qi_algemene_info_nl.htm heb ik laatst gekregen van mijn ouders. Vind het persoonlijk een beetje overdreven duur maar het is wel een prachtige plank. Voor kip en vis gebruik ik een standaard plastic snijplank. | |
DroogDok | woensdag 26 maart 2008 @ 18:31 |
Hout natuurlijk!! Glas snijd zo kut, geeft ook een kut geluid. | |
Marijkezwolle | woensdag 26 maart 2008 @ 18:48 |
Ik gebruik ook een glazen snijplank voor vlees en vis. Heb ook plastic planken en een mooie houten plank, plastic gebruik ik voor groenten e.d. en die houten plank is voor brood of wanneer ik sushi maak (ideaal om op te rollen). Glas is inderdaad niet al te best voor je messen, maar die euro-mesjes van de Xenos vinden het niet erg vaak vervangen te worden ![]() | |
michiel_merk | woensdag 26 maart 2008 @ 18:51 |
Hout ,En op de koks opleiding hadden we verschilldende kleuren voor snijplanken. Blauw voor vis , groen voor groente, en rood voor vlees | |
De-oneven-2 | woensdag 26 maart 2008 @ 20:35 |
Wat is er mis met het keukenblad? | |
Erosjuhhh | woensdag 26 maart 2008 @ 22:25 |
quote:Om het lijstje af te maken: Geel voor kip, donkerrood/bruin voor gaar vlees en wit voor zuivel quote:Slecht voor het keukenblad / mes? | |
Richie_Rich | donderdag 27 maart 2008 @ 01:02 |
quote:Die gebruik ik thuis ook, heb een aardig assortiment (alleen groente doe ik op hout). | |
Mark_Boelen | donderdag 27 maart 2008 @ 01:28 |
Ik heb een snijplank van bamboe ![]() Bij ons in de horecakeuken zit het zo met de kleuren: Rood voor rauw vlees Bruin voor bereid vlees Geel voor kip en gevogelte Blauw voor vis Groen voor groente Wit voor de rest ( kaas en brood bijvoorbeeld ) | |
RijstNatie | donderdag 27 maart 2008 @ 01:43 |
dikke snij plank, lieft altijd van hout. | |
FloggingMolly | donderdag 27 maart 2008 @ 07:50 |
Kunststof. Ik snij eerst de groente, dan het vlees. Vervolgens gaat hij bij de vaat. Als ik voor één persoon kook ga ik echt niet meerdere planken gebruiken, afwassen is bepaald geen hobby van me. | |
fruityloop | donderdag 27 maart 2008 @ 12:46 |
Hout, volgens de VWA moest mijn neef (die slager is red.) eerst over op een kunststof hakblok, maar later kwamen ze daar op terug, en moest het toch hout blijven, aangezien dat een "zelfreinigend vermogen" bezit, dit itt tot kunststof. Dit beteken overigens niet dat het in 5 minuten alle salmonella om zeep helpt oid, goed schoonmaken blijft uiteraard ook erg belangrijk. Persoonlijk vindt ik hout ook het lekkerste snijden. | |
SiGNe | donderdag 27 maart 2008 @ 14:05 |
Groente doe ik op hout en vlees op kunststof. Maar sommige groenten doe ik liever op m'n kunststofplank, paprika bijvoorbeeld, omdat anders de kleur in het hout trekt (zal vast niet zo zijn, maar zo'n idee heb ik aangezien m'n witte plank ook altijd een beetje rood is na het snijden) Glas is voor mij uit den boze, daar sloop je echt je messen mee, vergeet niet dat glas ooit van zand is gemaakt en je haalt je messen ook niet over een zandsteen heen. Ik heb vlijmscherpe Zwillingmessen, dat wil ik zo houden. | |
_Hestia_ | donderdag 27 maart 2008 @ 22:59 |
Ik heb van alles wat, vlees snij ik eigenlijk altijd op glas, en groenten enzo op een plank van boemboe of op kunsstof. Gewoon gelijk schoonmaken en dan komt het wel goed ![]() | |
piepster | zaterdag 29 maart 2008 @ 15:57 |
quote:http://www.devlamindepan.nl/kookwoordenboek/b/b021.htm Lijkt me lastig!) Ik snijd alles op hout. | |
PKfotografie | zaterdag 29 maart 2008 @ 21:59 |
vlees en vis op kunstof, de rest op hout. hout goed in de olie zetten, en vervangen als ze er wat slecht uit gaan zien. | |
exporQ | zondag 30 maart 2008 @ 14:53 |
quote: | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 15:53 |
Glazen snijplanken en dan lekker snel mn messen vernachelen ![]() | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 15:59 |
Verder gebruik ik die dunne snijplanken van de ikea | |
motorbloempje | zondag 30 maart 2008 @ 16:21 |
wij hebben er twee, twee witte plasticen, oh, eigenlijk 3, ook nog een grote glazen, maar die gebruik ik niet omdat ik de messen graag scherp wil houden. Die glazen komt alleen tevoorschijn bij het marineren en gewoon om een 'onderleggertje ' te hebben bij het vullen van bladerdeeg bijvoorbeeld. De plasticen gebruik ik voor alles, maar ga ik over van vlees naar groente, dan was ik ze tussendoor altijd grondig af. Ik leg nooit groente op een plank waar net vlees is gesneden (duh). Verder zou ik graag wel wat meer en grotere snijplanken hebben, en van hout ![]() ![]() | |
MinderMutsig | zondag 30 maart 2008 @ 16:22 |
Glazen snijplanken zijn funest voor je messen dus die komen er hier niet in. Ik krijg ze wel eens van mijn schoonmoeder omdat zij vindt datg hout of plastic onhygiënisch is maar die verdwijnen direct in de glasbak hier. (Oeps, ik heb hem laten vallen ![]() ![]() quote:Die heb ik ook. Een rode voor kip, een blauwe voor vlees, en twee witte voor de rest. En verder een houten voor brood, gewoon omdat iedere keuken een houten plank hoort te hebben. ![]() | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 16:28 |
quote:Ik snap niet dat mensen die glazen planken nog gebruiken......... Maar er bestaan dan ook mensen die vrijwel alles snijden met een aardappelschilmesje........ Maar waar kan je een houten snijplank voor gebruiken dan? Voor vlees/vis/kip vind ik 't niet echt hygienisch, heb altijd 't idee dat die sappen zich dan in de plank gaan nestellen. Die dunne planken van de ikea vind ik nu ook niet echt geweldig, ze zijn snel schoon te maken en supergoedkoop maar ze willen nooit echt goed op hun plaats blijven bij mij | |
SHE | zondag 30 maart 2008 @ 16:30 |
Ik gebruik de dunne flexibele snijplanken van Ikea. 2 Euro per 2 en ze zijn super handig. Ik heb er 1 voor groenten, 1 voor vlees en 1 voor de rest. Nog een houten snijplank die ik eigenlijk alleen gebruik om deeg op te maken. Ik flikker de flexibele snijplankjes elke maand weg, en koop weer nieuwe. Ik ga echt niet elk voedingsmiddel apart op een plank gooien; dit lijkt me afdoende. | |
MinderMutsig | zondag 30 maart 2008 @ 16:31 |
quote:Dan zijn die dunne planken van de Ikea echt een aanrader. Groot snijoppervlak maar ze nemen toch heel weinig ruimte in. Wij hebben ook een heel kleine keuken maar deze staan gewoon tussen de magnetron en het keukenkastje en nemen met elkaar nog geen cm in beslag. | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 16:35 |
Ik lees dat iedereen verschillende planken gebruiken voor verschillende soorten eten. Is 't dan echt zo erg om een plank voor meerdere soorten dingen te gebruiken? Ik gebruik altijd 1 plank per gerecht als ik ga koken, mischien 2 als ik veel vlees/groente gebruik zodat ik 't niet op 1 plank kan doen. Maar 't gebeurt vaak genoeg bij mij dat ik gewoon mn vlees naast mn groente aan 't snijden ben | |
SHE | zondag 30 maart 2008 @ 16:38 |
Joh; ik heb er ook een broertje dood aan. Ik heb 3 verschillende planken, maar het gebeurt me echt weleens dat ik aan het kruisbestuiven ben. Maak maar eens een chili; dan gaat mijn rauwe vlees ook bji de groenten in de pan. Waarom zou in het dan in godesnaam apart snijden? Ik was mijn kipfilets en groeten netjes. Ik ontsmet mijn planken elke week bij de keukenronde. Boeien. Een beetje hygiene is prima, maar dat gefreak in de keuken kan mijn zin in koken behoorlijk verneuken. | |
fruityloop | zondag 30 maart 2008 @ 16:39 |
quote:Kip moet je toch echt wel apart snijden, ivm salmonella, overig vlees en vis is wat dat betreft wat minder kritisch, maar het is voor de zekerheid toch wel aan te bevelen om of eerst de groente te snijden en dan het vlees op dezelfde plank, of 2 aparte te gebruiken. | |
MinderMutsig | zondag 30 maart 2008 @ 16:40 |
quote:Dat doet zij dus ook. Ze durft niet eens te snijden met mijn messen omdat ze zo vreselijk scherp zijn ![]() quote:Deeg maken, lekker rustiek je verse brood op snijden en verder heeft het vooral esthetische waarde. In een keuken hoort een houten snijplank, punt. ![]() | |
MinderMutsig | zondag 30 maart 2008 @ 16:44 |
quote:Als het bij elkaar in de pan komt maak ik me er ook niet zo druk om maar anders gebruik ik aparte planken. Maar ik ben daar veel voorzichtiger mee geworden sinds ik meds krijg die mijn imuunsysteem zowat plat leggen, daar durf ik gewoon geen risico meer mee te nemen. Bovendien kunnen die plastic planken gewoon in de vaatwasser dus een plankje meer of minder gebruiken maakt ook weinig uit. Een keer in de week de planken ontsmetten doe ik ook inderdaad. Deed ik vroeger ook zelden. ![]() | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 17:02 |
Deeg maken doe ik nooit, maar stokbrood van een houten snijplank ![]() Mischien moet ik toch maar een keer mn snijplanken beter schoonmaken ![]() | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 17:21 |
quote:Klinkt als m'n ex, die sneed vroeger ook alles met een simpel mesje, maar ondertussen heb ik 'r goed opgevoed. Eerst laten oeffenen met een officemesje.. Maar m'n vleesmes en m'n groentenmes daar mag ze dus echt niet aankomen, alleen ik snij daarmee, die zijn zo scherp dat je er bij wijze van spreken een haar mee kan fileren. | |
motorbloempje | zondag 30 maart 2008 @ 17:28 |
quote:ja, doe ik opzich ook wel. Als ik weet dat mijn groente zo ongeveer tegelijk met het vlees het gerecht in geflikkerd wordt dan kijk ik ook niet zo nauw.. met kip en slechts wat 'knapperig meegebakken groente' ben ik wel wat voorzichtiger, maar als ik alles bij mekaar flikker binnen 2 minuten vind ik het ook zonde werk. Maar als ik meerdere gangen heb, en ook nog dingen voor mn salade maak, dan zorg ik wel dat er geen contact is tussen beide ![]() m | |
LeeHarveyOswald | zondag 30 maart 2008 @ 18:14 |
quote:En geel voor kip toch? Ik ben voor glas. Gebruik hout sowieso nooit met kip oid, de salmonella-sappen trekken daar lekker in ![]() Plastic kan ook, alleen maak je niet "even snel" tussendoor schoon, en moet je echt gronding schoonmaken als je er ook iets anders dan je brood of groente op wilt doen.... | |
LeeHarveyOswald | zondag 30 maart 2008 @ 18:24 |
Wat een onzin trouwens dat je messen bot zouden worden van glas ![]() Je gaat toch niet je snijplank in 2e snijden ![]() Gewoon stoppen als je je onderste laag "raakt". | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 18:46 |
met botte messen heb je er ook geen last van..of eigenlijk wel maar dan kan het je toch geen flikker meer schelen. en zodra je met je met op het glas zit dan raakt je mes al (licht) beschadigd. En ik weet niet hoe jij snijdt, maar ik snij vlees en groenten gewoon door. Probeer maar eens iets als peterselie te snijden zonder dat je de plank raakt. | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 19:49 |
quote: ![]() als je net lekker een half uurtje je messen hebt staan slijpen en je ermee scheren kan dan wil je echt niet dat ze glas raken. Kan je weer meteen een kwartier gaan staan bijscherpen | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 21:21 |
quote:Leeharvey heeft duidelijk nog nooit écht goede messen gehad.. | |
LeeHarveyOswald | zondag 30 maart 2008 @ 21:53 |
Jij wil zeggen dat je iedere week een nieuwe snijplank koopt omdat je je houten snijplank in 2e hebt gezaagd? Lijkt me niet toch? Kwestie van beetje opletten en niet als een idioot met je mes over het oppervlak heen razen ![]() | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 22:09 |
In mijn snijplanken zitten alleen wat kleine sneetjes, maar als dat op glas gebeurd dan is het niet de snijplank die "kapot" gaat, maar je mes. Glas is gewoon een harder materiaal dan metaal. Ik heb een paar jaar geleden die plastic snijplank gekocht en vorig jaar die houten, werken nog perfect en m'n messen blijven ook mooi scherp. Daarbij zou ik liever elke week een nieuwe snijplank kopen dan een nieuw mes. Mijn messen zijn nog relatief goedkoop vergeleken bij de messen die professionele koks gebruiken maar dan nog waren ze ¤70,= per stuk. (vleesmes, groentemes en officemes, Zwilling 5star) Een snijplankje heb je al voor een paar euro. | |
ColdFeet | zondag 30 maart 2008 @ 22:25 |
Een mooie houten voor o.a. kruiden en groente (nou ja, die's dus nu groen ![]() Alleen al het geluid van messen op een glazen plank.... *ril ![]() | |
LeeHarveyOswald | zondag 30 maart 2008 @ 22:26 |
Die snijplank van een paar euro ligt er imho onder vanwege hygienische redenen. En niet om je mes ok te houden .. En glas is daar gewoon iets geschikter voor ![]() | |
zquing | zondag 30 maart 2008 @ 22:30 |
quote:ik snij niet op mn aanrecht omdat mn mes dan kapot gaat, ik snij niet op borden(met mn scherpe messen) omdat mn messen dan kapot gaan. Dat kleine beetje hygienische gewin kan me gestolen worden als mn messen maar scherp blijven | |
Fixers | zondag 30 maart 2008 @ 22:32 |
Ik kan je gerust stellen SigNe. Met 70 euro per mes zit je toch wel in de beste kwaliteit aan gangbare messen. Alleen als je heel speciefieke (meestal handgesmede) messen gaat kopen ga je over de 100 euro voor een koksmes. Een goede snijplank krast, glazen snijplanken bestaan niet. Die glasdingetjes die je van de keukenboer bij je keuken krijgt zijn onderzetters waar je pannen e.d. op moet zetten. Een verkoper die je een glazen snijplank weet aan te smeren is een gladde jongen zonder geweten en enige liefde voor zijn werk. In de nederlandse horeca zijn is de kleurcodering verplicht. Maar daar zijn de gebruikers het niet unaniem mee eens. Volgens sommigen tieren juist in die plasticplanken de bacterieën welig terwijl de juiste houtsoort zelfreinigend (bacterieën zouden maar enkele minuten kunnen overleven) zou zijn. Laat je niet gekmaken over antibacteriële planken. Als je daar rauwe kip op snijdt en daarna de tomaat voor in salade is de kans op salmonella net zo groot als op welk ander soort plank ook. De beste reiniging krijg je in de vaatwasser, de temperatuur van 60-80 graden in combinatie met aggressieve schoonmaakmiddelen moet genoeg zijn om bacterien uit te schakelen. Voor echte zekerheid is het natuurlijk nooit verkeerd om verschillende planken te gebruiken voor de diverse doelen. Eenoudige tip voor die kunstofplanken: haal ze direct uit de vaatwasser en laat ze op een schone vlakke ondergrond liggend afkoelen. Dan trekken ze niet zo krom. Of neem planken op basis van een houtvezel die hittebestendig zijn (worden verkocht onder de merknaam Epicurean) die worden niet zacht in de vaatwasser. | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 22:36 |
quote:Daarom heb je ook meerdere snijplanken, zodat je je groenten en je vlees van elkaar gescheiden houdt. Na gebruik was je ze gewoon af en zijn ze schoon. en ik blijf erbij, glas is ongeschikt als snijplank. In professionele keukens gebruiken ze ook houten snijplanken voor het vlees omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. Wat voor messen heb je eigenlijk? | |
LeeHarveyOswald | zondag 30 maart 2008 @ 22:37 |
quote:Ik snij niet op mn aanrecht omdat ik dan krassen krijg op mn aanrechtblad ![]() Groeven zijn ideale kweeknestjes.. | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 22:37 |
quote:Ja, maar die Japanse handgesmede messen zijn zo geil ![]() ![]() | |
ColdFeet | zondag 30 maart 2008 @ 22:38 |
quote:Het enige juiste antwoord van de man die er verstand van heeft ![]() Jij werkte toch bij DOK? | |
Fixers | zondag 30 maart 2008 @ 22:43 |
@SiGNe: Moet je Wa-Hoo nemen. Niet de mooiste in afwerking van de heften, maar de staalkwaliteit is subliem. En niet heel veel duuder dan de eveneens Japanse Globals. Een merk als Kai is geweldig en ook die zitten in de hoek van 150-200 euro per stuk. Minder duur als die 350 euro maar nog steeds iets wat je heel ver van glas wil houden. ![]() @ColdFeet: Inderdaad, bedankt voor het compliment ![]() We worden bekend zie ik, maar ik wil de spam er niet te dik bovenopleggen. | |
ColdFeet | zondag 30 maart 2008 @ 22:46 |
quote:Ik kom er met enige regelmaat om kookspullen of kadootjes te kopen en vraag me altijd af we Fixers nou is ![]() ![]() | |
SiGNe | zondag 30 maart 2008 @ 22:54 |
quote:en van je vriendin die 'm rustig als schroevendraaier zou gebruiken (oude ex van me, gelukkig nog met simpele Blokker messen) ![]() En eerst maar eens flink sparen voor ik een Japans mes koop.. | |
MinderMutsig | zondag 30 maart 2008 @ 23:18 |
quote:Ik doe dat ook wel eens met goedkope schilmesjes van de Xenos ![]() | |
beunkster | zondag 30 maart 2008 @ 23:19 |
Ik gebruik het liefst hout. Als het niet anders kan, dan kunststof. Maar onder geen enkel beding worden mijn messen op glas gebruikt! Het fijnste vind ik een kops verlijmde beukenhouten plank. Maar ja... kost een klein kapitaal, wil je een goede hebben. | |
beunkster | zondag 30 maart 2008 @ 23:20 |
quote:Daar heb ik dan gelukkig geen last van, nog afgezien van het feit dat ze veilig in een speciale roltas zitten opgeborgen, weet mijn vriendin dan mijn messen bijna nog heiliger zijn dan zijzelf is voor mij ![]() ![]() | |
Killer_Mom | zondag 30 maart 2008 @ 23:21 |
wij krijgen een nieuwe keuken, een snijplank keukenblad lijkt me wel wat. ik lees mee [ Bericht 62% gewijzigd door Killer_Mom op 30-03-2008 23:29:31 ] | |
beunkster | zondag 30 maart 2008 @ 23:35 |
quote:Ik denk dat mijn messen niet alleen bot worden van snijden op glas (dat is wel heel evident), maar dat ze zelfs kunnen beschadigen op glas. Mijn messen hebben een vrij hoge hardheid (paar graden Rockwell meer dan reguliere goede messen en 0,7% carbon ipv de gebruikelijke 0,4% of 0,5%) en dat maakt ze relatief kwetsbaar. Wat je dan krijgt is ongeveer hetzelfde effect als wanneer je met een normaal koksmes op een stuk bot zou gaan staan inhakken. Dan kan er zomaar ineens een stukje metaal afspringen. | |
beunkster | zondag 30 maart 2008 @ 23:37 |
quote:Hoe bedoel je een snijplank keukenblad? Mijn advies zou zijn (is het eigenlijk altijd), regel twee of drie goede houten snijplanken of regel bij de Makro of Sligro een compleet setje kunststof snijplanken met de standaard kleurindeling. Als je geen last wilt hebben van het verschuiven van die planken: pak een vaatdoek of zo, maak die goed vochtig en leg daar je plank op. Einde schuiven. | |
Killer_Mom | zondag 30 maart 2008 @ 23:42 |
mensen die glaplaten als snijplank gebruikern zijn misdadig. hout, liefst kopst hout, een sierraad in mijn keuken, ook beter vooor mijn messen. | |
Fixers | zondag 30 maart 2008 @ 23:50 |
quote:Niet doen. Je zit dan voor de rest van de levensduur van je keuken met een keukenblad vol diepe sneden en krassen, dat je ook nog eens heel moeilijk schoonmaakt. Je moet dan eigenlijk dagelijks in de weer met sterke antiseptische schoonmaakmiddelen. Dettol, of iets op chloorbasis bijvoorbeeld. Het staat leuk in een kookstudio en op TV in de praktijk is het net niks voor thuis. Als je echt op een werkblad wilt snijden, dan kan je het beste een los hakblok kopen. Die kunnen dan nog van tijd tot tijd opnieuw vlak geschuurd/geschaafd. Daarom zijn ze nieuw ook zo dik, een centimeter of 30. Als gewoon aanrechtblad is dat niet praktisch | |
beunkster | zondag 30 maart 2008 @ 23:56 |
quote:Dat werkt ook gewoon het allerfijnste. Zelf drie jaar met een (kunststof, dat wel) hakblok mogen werken in een slagerij. Fantastisch. Ga dan maar eens terug naar een gewone snijplank... daarom gebruik ook het liefst een zo groot mogelijke snijplank. Maar ja, die zijn niet echt handelbaar... das dan weer het (enige) nadeel. | |
Fixers | maandag 31 maart 2008 @ 00:01 |
Je moet een goed compromis vinden. Neem een niet te lichte/kleine snijplank, maar eentje die je nog wel makkelijk kan schoonmaken. Als je daar dan een simpel siliconen antislipmatje onder legt is gaat dat prima. Een aanslagrand aan je plank is ook heel fijn, maar dan moet je oppassen dat je niet in de knoei komt met de waterkering van het aanrecht. | |
kingjotte | maandag 31 maart 2008 @ 00:16 |
Ik snij niet op glas, zonde van m'n messen. Verder vind ik het ook onzin dat sommige mensen (vooral huisgenoten) zo panisch doen over kip, en dan met name de groente snijden op de plank waar net de kip op heeft gelegen. Dat gaat 2 minuten later in de zelfde pan! Doe mij maar een goede houten plank, snijdt het fijnst, en ben ik nog nooit ziek van geworden in al die jaren (vroeger thuis ook altijd alles op een houten plank) | |
ColdFeet | maandag 31 maart 2008 @ 00:29 |
quote:Dat klopt in het geval van kip en paprika samen bakken, maar als je een keer besluit salade met repen gegrilde kip te gaan eten, kun je daar toch echt wel ziek van worden ![]() Je moet ook niet uitgaan van jezelf (gezonde, enigszins volwassen vent, naar ik raad) maar met mensen die kwetsbaarder zijn voor dat soort dingen dan jij ![]() Je hoeft t niet tot in het extreme door te voeren, maar doe ook weer niet al te laconiek over voedselhygiene. | |
SiGNe | maandag 31 maart 2008 @ 01:02 |
quote:Die van mij komt bij de Ikea vandaan, ook kops. ![]() Best groot ook, 37x37x4. | |
ASSpirine | maandag 31 maart 2008 @ 02:11 |
Vroeger sneed ik het liefste op hout, was het ook gewend geraakt. Maar na een aantal jaren heb ik toch liever kunststof, das omdat onze houten snijplank aan het uithollen is. Dat betekent dat ik soms mijn groenten niet volledig snij en ze nog aan elkaar hangen... ![]() Ooit maar eens een nieuwe kopen denk ik ![]() | |
SiGNe | maandag 31 maart 2008 @ 02:13 |
Of opschuren.. | |
Killer_Mom | maandag 31 maart 2008 @ 23:55 |
quote:schoonmaken met een halve cetroen, en keukenzout. erna een beetje olie met keukenpapier. zo behandel je een houten snijplank. ik zie ook af van een keukenblad- snijplank, dat is een ramp na een paar maanden, inderdaad. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 00:17 |
Ik zou al die hout fetisjisten die roepen dat hout bacteriedodend eens willen verzoeken een kip te snijden, een dag de plank zn "zelf dodend effect" toe laten passen, en de dag erna een kweekje te nemen ![]() Ik weet niet meer welk tv programma dat (lang geleden..) was, maar dat was toch best wel vies hoor ![]() ![]() | |
Killer_Mom | dinsdag 1 april 2008 @ 00:26 |
quote:onzin, in huis werk je met een snijplank, die was je heet af onder de kraan. dat hout bacteriedodend is lees je hier nergens, hout is beter voor je messen. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 11:33 |
quote: quote: quote: quote: | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 11:34 |
Mooie is dat iemand zelfs durft te beweren dat in een kunstof bacterien vrij spel hebben ![]() | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 11:35 |
Maar goed, conclusie is dus dat voor mes fetisjisten plastic de goede keuze is, anders glas (als weinig onderhoud belangrijker is dan je messenset van 10 euro), want hout is een bacteriespons en gaat stuk? ![]() | |
fruityloop | dinsdag 1 april 2008 @ 11:50 |
quote:Dat valt toch wel wat onder de noemer selectief quoten naar mijn idee. Een zin verder schreef ik immers : quote:Zoals ik daarvoor ook al aangaf kwam dit van de VWA, een club die toch voorzien is van jarenlang opgebouwde kennis op dit vlak, moderne laboratoria ed, iets wat mij toch wat meer overtuigd dan de, overigens goed bedoelde, adviezen alhier. En als men een kunststofplank een poosje gebruikt, zullen ook daarin uiteindelijk snij-voren komen lijkt me, alwaar bacteriën zich prima in kunnen nestelen, dus daar zit wel enige waarheid in. Feit is gewoon dat je alle soorten snijplanken goed schoon moet maken na gebruik. | |
SiGNe | dinsdag 1 april 2008 @ 14:00 |
http://www.hollandseslijp(...)=0dc419794e201ee7e93 Deze mensen zijn professionele messenslijpers, die weten écht waarover ze praten. En plastic is juist minder goed dan hout omdat de groeven die je in het blad maakt met je mes (door normaal dagelijks gebruik) niet dicht kunnen trekken zoals dat bij hout wel het geval is. Maar ik heb het idee dat wij wel met 100 feiten aan kunnen komen maar dat LHO niet te overtuigen is. (Overigens heeft ie ook nog geen antwoord gegeven op mijn vraag wat voor messen hij heeft) | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 16:18 |
Dat heb ik wel, een messenset van hooguit een euro of 10, waarbij het mij niet boeit of ze 4 maanden of 4 jaar mee gaan, zijn ze stuk haal ik nieuwe ![]() Ik zou zeggen, giet eens een heel klein beetje water op je houten snijplank. En kijk na een uurtje of er nog een plasje op ligt, of dat het water weg is, danwel een vochtige plek achterlaat. Inderdaad, groeven krijg je bij plastic ook. Maar die spoel je (heet) af en dat is weer redelijk schoon. Glas geeft geen groeven en is dus nog veel schoner. Hout absorbeert. Geimpregneerd hout minder, maar nog steeds. Dan heeft even spoelen met heet water dus geen zin, en moet je ze dus inderdaad op een heet programma in een vaatwasser plaatsen. Leuke is dat wat toffere houtensnijplanken lang niet altijd in de vaatwasser kunnen. Zo hadden mn ouders laatst 1 snijplank er in gedaan, en kregen ze 4 snijplanken uit de vaatwasser ![]() | |
MinderMutsig | dinsdag 1 april 2008 @ 16:36 |
Houten planken moet je sowieso nooit in de vaatwasser doen. | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 1 april 2008 @ 16:40 |
En dan kom je terug bij het te maken punt, hoe de bacterieen op een houte ![]() De reden dat die snijplank in stukken sprong was de hoge temperatuur, uitzetting, verschillende gespiegelde houtlagen, krom trekken, stuk. Dat heb je dus ook met kokend water buiten de vaatwasser.. | |
MinderMutsig | dinsdag 1 april 2008 @ 18:48 |
quote:Veel minder dan met een half uur tot anderhalf uur in de vaatwasser. | |
Fixers | dinsdag 1 april 2008 @ 20:13 |
Door de TS werd gevvraagd welke snijplanken voor welk voedsel het meest geschikt zijn. Mensen als MinderMutsig en SiGNe en ik gaan ervan uit dat je langer wil doen met je messen dan een week. Als je een houten snijplank goed onderhoud, dus regelmatig inoliet. Dan zal een dun plasje inderdaad verdwenen zijn. Door verdamping, niet door absorptie van het hout. Als een plank zich gedraagd als een spons dan verdien je gewoon die voedselvergiftiging. Een kind weet tegenwoordig dat gewoon hout absoluut niet in de vaatwasser mag. Om dan even de mistiek van hout op te helderen: bacterien die diep in het hout terecht komen worden ingekapseld en sterven naar verloop van tijd. Beetje onderhoud, goed wassen en wat ordinair keukenzout zorgt voor een compleet veilige houten snijplank. Juist in plasticplanken blijven bacterien welig teren. De enige remedie daarvoor is de vaatwasser. Plastic trekt niet dicht en geeft bacterien voldoende lucht en gelegenheid te groeien. Als je lui bent moet je geen houten planken nemen. Dan koop je lekker een kunstof plank die je in de vaatwasser kan gooien, met het risico op kromme planken. Of je gaat over op een papier-composiet als epicurean. Onderhoudsvrij en vaatwasbestendig zónder kromtrekken. Glasplaten zijn onderzetters, Marmer is voor deeg en Staal is voor vis. Voor al het gewone snijwerk moet je een zachte ondergrond nemen. | |
#ANONIEM | woensdag 2 april 2008 @ 00:17 |
quote:Helder uitgelegd als LHO het nu nog niet begrijpt ![]() Gebruik zelf meestal kunstof, alle kleurtjes heb ik in de kast staan. *SOL is sinds kort te trotse eigenaresse van een Sabatier ![]() Maar ook mijn eerdere goedkopere messen wilde ik niet verkloten op een glazen snijplank, en dat wil ik nog steeds niet ![]() | |
cul_non_kul | woensdag 2 april 2008 @ 01:04 |
geef mij maar een houten blok....snijdt toch het prettigst... maar kunststof is hygienischer.... | |
Trusten | woensdag 2 april 2008 @ 08:50 |
quote:Zijn die goed? Viel mij op dat de bij de Marskramer ook Sabatier verkopen...of bestaan er daar ook weer verschillende soorten in:P ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door Trusten op 02-04-2008 08:56:18 ] | |
Fixers | woensdag 2 april 2008 @ 09:24 |
Sabatier is een ruim begrip. Er zijn tientallen fabrieken die een sabatierstempetje op hun mes drukken. Het grootste deel ervan is absolute rotzooi uit china en india. Er is inderdaad echter één sabatier merk dat origineel zegt te zijn. En die messen zijn ook van goede kwaliteit. Voor de rest wordt sabatier gebruikt als benaming van de vorm of als misleiding van de consument. | |
#ANONIEM | woensdag 2 april 2008 @ 09:28 |
@ Trusten en Fixers, de sabatier die ik heb is er 1 in een speciaalzaak gekocht en heeft bijna 100 euro gekost. | |
Trusten | woensdag 2 april 2008 @ 09:35 |
Ok duidelijk ![]() | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 april 2008 @ 11:37 |
quote:Hout kapselt geen bacterien in ![]() Als proef om aan te tonen dat het geen verdamping is kan je uiteraard een zelfde beetje water op een schoteltje er naast leggen ![]() Overigens kunnen alleen planken die uit meer dan 1 stuk bestaan niet in de vaatwasser. Als je een massief houten blok hebt dan zal deze niet springen... | |
Innocence | woensdag 2 april 2008 @ 14:18 |
Heb onlangs een glazen snijplan gekocht, maar dat maakt een rotgeluid zeg! Zag er zo lekker fris uit... ![]() Ik doe trouwens alles op dezelfde snijplank, alleen tussendoor even afwassen. Nog nooit ziek van geworden, is dat echt zo gevaarlijk? | |
ElizabethR | woensdag 2 april 2008 @ 14:32 |
quote:Vind ik ook!! Die onzin altijd van mensen die overhygienisch tekeer gaan in hun keuken en al zeuren als ze vermoeden dat er ergens een bacterietje rondzwerft! Pfffff, en maar klagen dat ze zo vaak verkouden zijn omdat ze totaal geen weerstand meer opbouwen vanwege hun panisch gebruik van Dettol in de keuken en badkamer. Ik heb een plan van hout, daar snij ik bijvoorbeeld kip op, dan draai ik hem om, en dan snij ik op de achterkant de paprika die samen met de kip gebakken gaat worden.......... Uiteraard maak ik die plank gewoon schoon na gebruik met zeer heet water en afwasmiddel, waarna ik hem aan de lucht laat drogen. Ik heb ook nog een plastic exemplaar, maar vind die houten plank het meest handig. | |
fruityloop | woensdag 2 april 2008 @ 14:39 |
quote:Meestal heeft men het over salmonella, en de effecten van een besmetting daarmee kunnen variëren van even een keer overgeven, een paar dagen misselijk & koorts tot worst case een sterfgeval. Dit wordt bepaald door de initiële zwaarte van de blootstelling (letterlijk het aantal bacteriën die je inneemt), de weerstand van het slachtoffer, de leeftijd, eventueel zwanger etc etc. Het geval wat in mijn microbiologie boek stond ging over besmette ganzelever paté op een feestje in Engeland, 30 gasten hadden niks, 7 waren een dagje misselijk, 2 een paar dagen goed ziek, en 1 gast stierf uiteindelijk aan de gevolgen. Het grappige is dat veel van die ziekmakers (bijvoorbeeld fecale streptokokken na het niet goed handen wassen na toiletgebruik) oa op je huid leven, pas in je lichaam kunnen ze kwaad doen, maar daar zijn dus veel variabelen voor, en dat maakt dat je dan maar beter het zekere voor het onzekere kan nemen. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 2 april 2008 @ 15:02 |
quote:Je weerstand wordt echt geen fuck hoger van het innemen van salmonella hoor ![]() ![]() Jou methode werkt inderdaad prima voor dingen die samen in 1 pan gaan, maar ik zou daarna op het aanrechtblad waar jou snijplank heeft gelegen of op die kant van de snijplank niet even snel een appeltje in 2e snijden ![]() Of bijv. een biefstuk, of ander "rauw achtig" vlees. | |
Underdoggy | woensdag 2 april 2008 @ 17:25 |
quote:Je bent gewoon te pauper om fatsoenlijke messen te kopen. | |
ElizabethR | woensdag 2 april 2008 @ 18:09 |
quote:Juist, en die op jonge leeftijd opgedane weerstand wordt tegenwoordig weer compleet teniet gedaan door het overfanatieke gebruik van allerlei ontsmettende schoonmaakmiddelen, niet in het minst gestimuleerd door de achterlijke hoeveelheid reclames die hier tegenwoordig over gaan. quote:Waar staat dat ik dat doe? Ik snij sowieso al nooit iets op het aanrechtblad. En zoals ik al zei, ik maak het snijplankje na gebruik keurig schoon. En je moet echt beter lezen, ik snij groenten op de ene kant van de plank en vlees op de andere kant van de plank, er is dus never nooit sprake van kruisbesmetting. Ik ben niet gek hoor, weet echt wel hoe het werkt, zet alleen mijn vraagtekens bij het overbodige overhygienische gedrag van heel veel mensen tegenwoordig. [ Bericht 0% gewijzigd door ElizabethR op 02-04-2008 21:24:06 ] | |
Martijn_77 | woensdag 2 april 2008 @ 20:30 |
Kunststof en voor vlees en groenten een andere | |
Fixers | donderdag 3 april 2008 @ 12:04 |
quote:Ik houd er zelf maar over op. Als dit het niet voldoene uitlegd. dan weet ik het ook niet meer. | |
zquing | donderdag 3 april 2008 @ 12:33 |
zo'n composiet plankje is wel interessant, alleen ze zien er zo lelijk uit........ | |
Alcarin | donderdag 3 april 2008 @ 21:46 |
Hout (met een zooi olie erin) voor groente/fruit/brood/kaas/kruiden ![]() Plastic voor vlees En glas heb ik ook nog, maar gebruik ik nooit. Het geluid alleen al, brrr. Al dat overdreven hygienische gedoe hier...Als je nou stukjes rauwe kip in de pan gooit en bakt, en je roert de boel met een houten pollepel, neem je dan ook een andere lepel als de kip gaar is? Of wordt de lepel dan meegebakken ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 3 april 2008 @ 22:03 |
quote:Een folder, how representative ![]() | |
SiGNe | donderdag 3 april 2008 @ 22:22 |
quote:ja, en waar is jouw bewijs dat het je messen niet sloopt? Glas is harder dan staal, hout en plastic is zachter, 3 maal raden wat er gebeurt als je gaat snijden? | |
LeeHarveyOswald | donderdag 3 april 2008 @ 23:23 |
Dan gaan je messen inderdaad minder lang mee. Dat zeg ik ook niet. Maar het is onzin om te zeggen dat een glazen snijplank een onderzetter is. Dat hout schoner is dan plastic (plastic kan je afspoelen/schoonspoelen, hout absorbeert), evenals dat het onzin is te beweren dat hout bacterien dood ![]() Het is echt niet zo dat als je een maand op glas snijdt je mes total-loss is. En hout is ook gewoon "smetvoller". En plastic is eigenlijk de gulde middenweg. Schoner dan hout omdat het niets absorbeert, je messen gaan er ongetwijfeld langer van mee dan bij glas (alleen moet je vaak een nieuwe snijplank kopen.. En de meeste mensen hebben geen messen van > 5 euro 't mes), en iets minder schoon dan glas omdat het wel krast (maakt alleen makkelijker schoon omdat vuil oppervlakkig dr op zit). | |
beunkster | vrijdag 4 april 2008 @ 00:13 |
quote:Dat klopt. Dat duur bij mij dus écht geen maand! Dat is na één keer al het geval. Absoluut. Kan ik ze weer helemaal opnieuw gaan slijpen... | |
fruityloop | vrijdag 4 april 2008 @ 08:53 |
quote:Ik herinner me een keer dat ik even een mes leende van één van onze fileerders, toen die me er een paar stukken pak-touw op een oude werkbank mee zag snijden vloog hij me zowat naar de strot, zo kwaad wastie. Hij heeft me toen redelijk indringend van alles uitgelegd over het belang van goede snij oppervlakken en hoe snel je een braampje op een mes hebt, en wat dat doet met het te snijden materiaal.. |