abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_57757290
Maar goed, conclusie is dus dat voor mes fetisjisten plastic de goede keuze is, anders glas (als weinig onderhoud belangrijker is dan je messenset van 10 euro), want hout is een bacteriespons en gaat stuk?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57757600
quote:
Op dinsdag 1 april 2008 11:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Mooie is dat iemand zelfs durft te beweren dat in een kunstof bacterien vrij spel hebben
Dat valt toch wel wat onder de noemer selectief quoten naar mijn idee. Een zin verder schreef ik immers :
quote:
Dit beteken overigens niet dat het in 5 minuten alle salmonella om zeep helpt oid, goed schoonmaken blijft uiteraard ook erg belangrijk.
Zoals ik daarvoor ook al aangaf kwam dit van de VWA, een club die toch voorzien is van jarenlang opgebouwde kennis op dit vlak, moderne laboratoria ed, iets wat mij toch wat meer overtuigd dan de, overigens goed bedoelde, adviezen alhier.

En als men een kunststofplank een poosje gebruikt, zullen ook daarin uiteindelijk snij-voren komen lijkt me, alwaar bacteriën zich prima in kunnen nestelen, dus daar zit wel enige waarheid in. Feit is gewoon dat je alle soorten snijplanken goed schoon moet maken na gebruik.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  dinsdag 1 april 2008 @ 14:00:42 #78
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_57760112
http://www.hollandseslijp(...)=0dc419794e201ee7e93

Deze mensen zijn professionele messenslijpers, die weten écht waarover ze praten.

En plastic is juist minder goed dan hout omdat de groeven die je in het blad maakt met je mes (door normaal dagelijks gebruik) niet dicht kunnen trekken zoals dat bij hout wel het geval is.

Maar ik heb het idee dat wij wel met 100 feiten aan kunnen komen maar dat LHO niet te overtuigen is.
(Overigens heeft ie ook nog geen antwoord gegeven op mijn vraag wat voor messen hij heeft)
pi_57762384
Dat heb ik wel, een messenset van hooguit een euro of 10, waarbij het mij niet boeit of ze 4 maanden of 4 jaar mee gaan, zijn ze stuk haal ik nieuwe

Ik zou zeggen, giet eens een heel klein beetje water op je houten snijplank. En kijk na een uurtje of er nog een plasje op ligt, of dat het water weg is, danwel een vochtige plek achterlaat.

Inderdaad, groeven krijg je bij plastic ook. Maar die spoel je (heet) af en dat is weer redelijk schoon. Glas geeft geen groeven en is dus nog veel schoner. Hout absorbeert. Geimpregneerd hout minder, maar nog steeds. Dan heeft even spoelen met heet water dus geen zin, en moet je ze dus inderdaad op een heet programma in een vaatwasser plaatsen.

Leuke is dat wat toffere houtensnijplanken lang niet altijd in de vaatwasser kunnen. Zo hadden mn ouders laatst 1 snijplank er in gedaan, en kregen ze 4 snijplanken uit de vaatwasser
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57762691
Houten planken moet je sowieso nooit in de vaatwasser doen.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_57762749
En dan kom je terug bij het te maken punt, hoe de bacterieen op een houte kweekschaal snijplank te doden?

De reden dat die snijplank in stukken sprong was de hoge temperatuur, uitzetting, verschillende gespiegelde houtlagen, krom trekken, stuk.

Dat heb je dus ook met kokend water buiten de vaatwasser..
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57764624
quote:
Op dinsdag 1 april 2008 16:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
En dan kom je terug bij het te maken punt, hoe de bacterieen op een houte kweekschaal snijplank te doden?

De reden dat die snijplank in stukken sprong was de hoge temperatuur, uitzetting, verschillende gespiegelde houtlagen, krom trekken, stuk.

Dat heb je dus ook met kokend water buiten de vaatwasser..
Veel minder dan met een half uur tot anderhalf uur in de vaatwasser.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_57766099
Door de TS werd gevvraagd welke snijplanken voor welk voedsel het meest geschikt zijn. Mensen als MinderMutsig en SiGNe en ik gaan ervan uit dat je langer wil doen met je messen dan een week.

Als je een houten snijplank goed onderhoud, dus regelmatig inoliet. Dan zal een dun plasje inderdaad verdwenen zijn. Door verdamping, niet door absorptie van het hout. Als een plank zich gedraagd als een spons dan verdien je gewoon die voedselvergiftiging. Een kind weet tegenwoordig dat gewoon hout absoluut niet in de vaatwasser mag.

Om dan even de mistiek van hout op te helderen: bacterien die diep in het hout terecht komen worden ingekapseld en sterven naar verloop van tijd. Beetje onderhoud, goed wassen en wat ordinair keukenzout zorgt voor een compleet veilige houten snijplank. Juist in plasticplanken blijven bacterien welig teren. De enige remedie daarvoor is de vaatwasser. Plastic trekt niet dicht en geeft bacterien voldoende lucht en gelegenheid te groeien.

Als je lui bent moet je geen houten planken nemen. Dan koop je lekker een kunstof plank die je in de vaatwasser kan gooien, met het risico op kromme planken. Of je gaat over op een papier-composiet als epicurean. Onderhoudsvrij en vaatwasbestendig zónder kromtrekken.

Glasplaten zijn onderzetters, Marmer is voor deeg en Staal is voor vis. Voor al het gewone snijwerk moet je een zachte ondergrond nemen.
pi_57771184
quote:
Op dinsdag 1 april 2008 20:13 schreef Fixers het volgende:
Door de TS werd gevvraagd welke snijplanken voor welk voedsel het meest geschikt zijn. Mensen als MinderMutsig en SiGNe en ik gaan ervan uit dat je langer wil doen met je messen dan een week.

Als je een houten snijplank goed onderhoud, dus regelmatig inoliet. Dan zal een dun plasje inderdaad verdwenen zijn. Door verdamping, niet door absorptie van het hout. Als een plank zich gedraagd als een spons dan verdien je gewoon die voedselvergiftiging. Een kind weet tegenwoordig dat gewoon hout absoluut niet in de vaatwasser mag.

Om dan even de mistiek van hout op te helderen: bacterien die diep in het hout terecht komen worden ingekapseld en sterven naar verloop van tijd. Beetje onderhoud, goed wassen en wat ordinair keukenzout zorgt voor een compleet veilige houten snijplank. Juist in plasticplanken blijven bacterien welig teren. De enige remedie daarvoor is de vaatwasser. Plastic trekt niet dicht en geeft bacterien voldoende lucht en gelegenheid te groeien.

Als je lui bent moet je geen houten planken nemen. Dan koop je lekker een kunstof plank die je in de vaatwasser kan gooien, met het risico op kromme planken. Of je gaat over op een papier-composiet als epicurean. Onderhoudsvrij en vaatwasbestendig zónder kromtrekken.

Glasplaten zijn onderzetters, Marmer is voor deeg en Staal is voor vis. Voor al het gewone snijwerk moet je een zachte ondergrond nemen.
Helder uitgelegd als LHO het nu nog niet begrijpt

Gebruik zelf meestal kunstof, alle kleurtjes heb ik in de kast staan.

*SOL is sinds kort te trotse eigenaresse van een Sabatier
Maar ook mijn eerdere goedkopere messen wilde ik niet verkloten op een glazen snijplank, en dat wil ik nog steeds niet
  woensdag 2 april 2008 @ 01:04:21 #85
195404 cul_non_kul
koken? wat is dat?
pi_57772048
geef mij maar een houten blok....snijdt toch het prettigst...

maar kunststof is hygienischer....
Alea jacta est
pi_57773746
quote:
Op woensdag 2 april 2008 00:17 schreef SeaOfLove het volgende:
*SOL is sinds kort te trotse eigenaresse van een Sabatier
Zijn die goed? Viel mij op dat de bij de Marskramer ook Sabatier verkopen...of bestaan er daar ook weer verschillende soorten in:P



[ Bericht 9% gewijzigd door Trusten op 02-04-2008 08:56:18 ]
pi_57774117
Sabatier is een ruim begrip. Er zijn tientallen fabrieken die een sabatierstempetje op hun mes drukken. Het grootste deel ervan is absolute rotzooi uit china en india.

Er is inderdaad echter één sabatier merk dat origineel zegt te zijn. En die messen zijn ook van goede kwaliteit. Voor de rest wordt sabatier gebruikt als benaming van de vorm of als misleiding van de consument.
pi_57774177
@ Trusten en Fixers, de sabatier die ik heb is er 1 in een speciaalzaak gekocht en heeft bijna 100 euro gekost.
pi_57774287
Ok duidelijk
pi_57776317
quote:
Op woensdag 2 april 2008 00:17 schreef SeaOfLove het volgende:

[..]

Helder uitgelegd als LHO het nu nog niet begrijpt

Hout kapselt geen bacterien in

Als proef om aan te tonen dat het geen verdamping is kan je uiteraard een zelfde beetje water op een schoteltje er naast leggen

Overigens kunnen alleen planken die uit meer dan 1 stuk bestaan niet in de vaatwasser. Als je een massief houten blok hebt dan zal deze niet springen...
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57779583
Heb onlangs een glazen snijplan gekocht, maar dat maakt een rotgeluid zeg! Zag er zo lekker fris uit...

Ik doe trouwens alles op dezelfde snijplank, alleen tussendoor even afwassen. Nog nooit ziek van geworden, is dat echt zo gevaarlijk?
Sweet and innocent...
  woensdag 2 april 2008 @ 14:32:34 #92
6644 ElizabethR
Bangers & Mash
pi_57779893
quote:
Op woensdag 26 maart 2008 17:01 schreef Vandaag... het volgende:
op glas vind ik het persoonlijk erg kut snijden. Ik gebruk gewoon plastic (van die dunne van de Ikea) en dan een aparte voor vlees. Gewoon goed afwassen en af en toe vervangen. Ben er nog nooit ziek van geworden.
Vind ik ook!!

Die onzin altijd van mensen die overhygienisch tekeer gaan in hun keuken en al zeuren als ze vermoeden dat er ergens een bacterietje rondzwerft! Pfffff, en maar klagen dat ze zo vaak verkouden zijn omdat ze totaal geen weerstand meer opbouwen vanwege hun panisch gebruik van Dettol in de keuken en badkamer.

Ik heb een plan van hout, daar snij ik bijvoorbeeld kip op, dan draai ik hem om, en dan snij ik op de achterkant de paprika die samen met de kip gebakken gaat worden.......... Uiteraard maak ik die plank gewoon schoon na gebruik met zeer heet water en afwasmiddel, waarna ik hem aan de lucht laat drogen.
Ik heb ook nog een plastic exemplaar, maar vind die houten plank het meest handig.
Remember all, if you don't sin, then Jesus died for nothing.
Samenzweringstheorieën behoren tot de wetenschap van onwetenden
pi_57780031
quote:
Op woensdag 2 april 2008 14:18 schreef Innocence het volgende:
Heb onlangs een glazen snijplan gekocht, maar dat maakt een rotgeluid zeg! Zag er zo lekker fris uit...

Ik doe trouwens alles op dezelfde snijplank, alleen tussendoor even afwassen. Nog nooit ziek van geworden, is dat echt zo gevaarlijk?
Meestal heeft men het over salmonella, en de effecten van een besmetting daarmee kunnen variëren van even een keer overgeven, een paar dagen misselijk & koorts tot worst case een sterfgeval. Dit wordt bepaald door de initiële zwaarte van de blootstelling (letterlijk het aantal bacteriën die je inneemt), de weerstand van het slachtoffer, de leeftijd, eventueel zwanger etc etc. Het geval wat in mijn microbiologie boek stond ging over besmette ganzelever paté op een feestje in Engeland, 30 gasten hadden niks, 7 waren een dagje misselijk, 2 een paar dagen goed ziek, en 1 gast stierf uiteindelijk aan de gevolgen.

Het grappige is dat veel van die ziekmakers (bijvoorbeeld fecale streptokokken na het niet goed handen wassen na toiletgebruik) oa op je huid leven, pas in je lichaam kunnen ze kwaad doen, maar daar zijn dus veel variabelen voor, en dat maakt dat je dan maar beter het zekere voor het onzekere kan nemen.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_57780566
quote:
Op woensdag 2 april 2008 14:32 schreef ElizabethR het volgende:

[..]

Vind ik ook!!

Die onzin altijd van mensen die overhygienisch tekeer gaan in hun keuken en al zeuren als ze vermoeden dat er ergens een bacterietje rondzwerft! Pfffff, en maar klagen dat ze zo vaak verkouden zijn omdat ze totaal geen weerstand meer opbouwen vanwege hun panisch gebruik van Dettol in de keuken en badkamer.

Ik heb een plan van hout, daar snij ik bijvoorbeeld kip op, dan draai ik hem om, en dan snij ik op de achterkant de paprika die samen met de kip gebakken gaat worden.......... Uiteraard maak ik die plank gewoon schoon na gebruik met zeer heet water en afwasmiddel, waarna ik hem aan de lucht laat drogen.
Ik heb ook nog een plastic exemplaar, maar vind die houten plank het meest handig.
Je weerstand wordt echt geen fuck hoger van het innemen van salmonella hoor Weerstand wordt wel beter van het op jonge leeftijd niet compleet geisolleerd leven; dus bijv. naar kinderdagverblijf gaan, en daar lekker griep inhalleren

Jou methode werkt inderdaad prima voor dingen die samen in 1 pan gaan, maar ik zou daarna op het aanrechtblad waar jou snijplank heeft gelegen of op die kant van de snijplank niet even snel een appeltje in 2e snijden

Of bijv. een biefstuk, of ander "rauw achtig" vlees.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57783655
quote:
Op zondag 30 maart 2008 22:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Die snijplank van een paar euro ligt er imho onder vanwege hygienische redenen. En niet om je mes ok te houden ..

En glas is daar gewoon iets geschikter voor
Je bent gewoon te pauper om fatsoenlijke messen te kopen.
  woensdag 2 april 2008 @ 18:09:42 #96
6644 ElizabethR
Bangers & Mash
pi_57784484
quote:
Op woensdag 2 april 2008 15:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Je weerstand wordt echt geen fuck hoger van het innemen van salmonella hoor Weerstand wordt wel beter van het op jonge leeftijd niet compleet geisolleerd leven; dus bijv. naar kinderdagverblijf gaan, en daar lekker griep inhalleren
Juist, en die op jonge leeftijd opgedane weerstand wordt tegenwoordig weer compleet teniet gedaan door het overfanatieke gebruik van allerlei ontsmettende schoonmaakmiddelen, niet in het minst gestimuleerd door de achterlijke hoeveelheid reclames die hier tegenwoordig over gaan.
quote:
Jou methode werkt inderdaad prima voor dingen die samen in 1 pan gaan, maar ik zou daarna op het aanrechtblad waar jou snijplank heeft gelegen of op die kant van de snijplank niet even snel een appeltje in 2e snijden

Of bijv. een biefstuk, of ander "rauw achtig" vlees.
Waar staat dat ik dat doe? Ik snij sowieso al nooit iets op het aanrechtblad. En zoals ik al zei, ik maak het snijplankje na gebruik keurig schoon. En je moet echt beter lezen, ik snij groenten op de ene kant van de plank en vlees op de andere kant van de plank, er is dus never nooit sprake van kruisbesmetting. Ik ben niet gek hoor, weet echt wel hoe het werkt, zet alleen mijn vraagtekens bij het overbodige overhygienische gedrag van heel veel mensen tegenwoordig.

[ Bericht 0% gewijzigd door ElizabethR op 02-04-2008 21:24:06 ]
Remember all, if you don't sin, then Jesus died for nothing.
Samenzweringstheorieën behoren tot de wetenschap van onwetenden
  woensdag 2 april 2008 @ 20:30:22 #97
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_57787987
Kunststof en voor vlees en groenten een andere
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_57801502
quote:
Op woensdag 2 april 2008 11:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hout kapselt geen bacterien in

Als proef om aan te tonen dat het geen verdamping is kan je uiteraard een zelfde beetje water op een schoteltje er naast leggen

Overigens kunnen alleen planken die uit meer dan 1 stuk bestaan niet in de vaatwasser. Als je een massief houten blok hebt dan zal deze niet springen...
Ik houd er zelf maar over op. Als dit het niet voldoene uitlegd. dan weet ik het ook niet meer.
  donderdag 3 april 2008 @ 12:33:26 #99
122997 zquing
Drama Junk
pi_57802152
zo'n composiet plankje is wel interessant, alleen ze zien er zo lelijk uit........
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_57814581
Hout (met een zooi olie erin) voor groente/fruit/brood/kaas/kruiden
Plastic voor vlees
En glas heb ik ook nog, maar gebruik ik nooit. Het geluid alleen al, brrr.

Al dat overdreven hygienische gedoe hier...Als je nou stukjes rauwe kip in de pan gooit en bakt, en je roert de boel met een houten pollepel, neem je dan ook een andere lepel als de kip gaar is? Of wordt de lepel dan meegebakken
In the end, all you can hope for is for the love you’ve felt to equal the pain you’ve gone through.
pi_57815103
quote:
Op donderdag 3 april 2008 12:04 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik houd er zelf maar over op. Als dit het niet voldoene uitlegd. dan weet ik het ook niet meer.
Een folder, how representative
La derecha oprime, la izquierda libera
  donderdag 3 april 2008 @ 22:22:22 #102
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_57815872
quote:
Op donderdag 3 april 2008 22:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Een folder, how representative
ja, en waar is jouw bewijs dat het je messen niet sloopt?
Glas is harder dan staal, hout en plastic is zachter, 3 maal raden wat er gebeurt als je gaat snijden?
pi_57818017
Dan gaan je messen inderdaad minder lang mee. Dat zeg ik ook niet. Maar het is onzin om te zeggen dat een glazen snijplank een onderzetter is. Dat hout schoner is dan plastic (plastic kan je afspoelen/schoonspoelen, hout absorbeert), evenals dat het onzin is te beweren dat hout bacterien dood

Het is echt niet zo dat als je een maand op glas snijdt je mes total-loss is. En hout is ook gewoon "smetvoller". En plastic is eigenlijk de gulde middenweg. Schoner dan hout omdat het niets absorbeert, je messen gaan er ongetwijfeld langer van mee dan bij glas (alleen moet je vaak een nieuwe snijplank kopen.. En de meeste mensen hebben geen messen van > 5 euro 't mes), en iets minder schoon dan glas omdat het wel krast (maakt alleen makkelijker schoon omdat vuil oppervlakkig dr op zit).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_57819335
quote:
Op donderdag 3 april 2008 23:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het is echt niet zo dat als je een maand op glas snijdt je mes total-loss is.
Dat klopt. Dat duur bij mij dus écht geen maand!
Dat is na één keer al het geval. Absoluut. Kan ik ze weer helemaal opnieuw gaan slijpen...
"De dwaling is de moeder van het inzicht."
"Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
"If you think education is expensive, try ignorance"
LinkedIn profiel
pi_57822360
quote:
Op vrijdag 4 april 2008 00:13 schreef beunkster het volgende:

[..]

Dat klopt. Dat duur bij mij dus écht geen maand!
Dat is na één keer al het geval. Absoluut. Kan ik ze weer helemaal opnieuw gaan slijpen...
Ik herinner me een keer dat ik even een mes leende van één van onze fileerders, toen die me er een paar stukken pak-touw op een oude werkbank mee zag snijden vloog hij me zowat naar de strot, zo kwaad wastie. Hij heeft me toen redelijk indringend van alles uitgelegd over het belang van goede snij oppervlakken en hoe snel je een braampje op een mes hebt, en wat dat doet met het te snijden materiaal..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')