Om het lijstje af te maken:quote:Op woensdag 26 maart 2008 18:51 schreef michiel_merk het volgende:
Hout ,En op de koks opleiding hadden we verschilldende kleuren voor snijplanken.
Blauw voor vis , groen voor groente, en rood voor vlees
Slecht voor het keukenblad / mes?quote:Op woensdag 26 maart 2008 20:35 schreef De-oneven-2 het volgende:
Wat is er mis met het keukenblad?
Die gebruik ik thuis ook, heb een aardig assortiment (alleen groente doe ik op hout).quote:Op woensdag 26 maart 2008 18:51 schreef michiel_merk het volgende:
Hout ,En op de koks opleiding hadden we verschilldende kleuren voor snijplanken.
Blauw voor vis , groen voor groente, en rood voor vlees
http://www.devlamindepan.nl/kookwoordenboek/b/b021.htmquote:Op donderdag 27 maart 2008 22:59 schreef Sylvana het volgende:
Ik heb van alles wat, vlees snij ik eigenlijk altijd op glas, en groenten enzo op een plank van boemboe of op kunsstof. Gewoon gelijk schoonmaken en dan komt het wel goed
quote:Op donderdag 27 maart 2008 01:28 schreef Mark_Boelen het volgende:
Rood voor rauw vlees
Bruin voor bereid vlees
Geel voor kip en gevogelte
Blauw voor vis
Groen voor groente
Wit voor de rest ( kaas en brood bijvoorbeeld )
Die heb ik ook. Een rode voor kip, een blauwe voor vlees, en twee witte voor de rest. En verder een houten voor brood, gewoon omdat iedere keuken een houten plank hoort te hebben.quote:Op zondag 30 maart 2008 15:59 schreef zquing het volgende:
Verder gebruik ik die dunne snijplanken van de ikea
Ik snap niet dat mensen die glazen planken nog gebruiken......... Maar er bestaan dan ook mensen die vrijwel alles snijden met een aardappelschilmesje........quote:Op zondag 30 maart 2008 16:22 schreef MinderMutsig het volgende:
Glazen snijplanken zijn funest voor je messen dus die komen er hier niet in. Ik krijg ze wel eens van mijn schoonmoeder omdat zij vindt datg hout of plastic onhygiënisch is maar die verdwijnen direct in de glasbak hier. (Oeps, ik heb hem laten vallenmaar ik hoef geen nieuwe hoor want mijn messen gaan er stuk van dus ik gebruikte hem toch al niet
)
[..]
Die heb ik ook. Een rode voor kip, een blauwe voor vlees, en twee witte voor de rest. En verder een houten voor brood, gewoon omdat iedere keuken een houten plank hoort te hebben.
Dan zijn die dunne planken van de Ikea echt een aanrader. Groot snijoppervlak maar ze nemen toch heel weinig ruimte in.quote:Op zondag 30 maart 2008 16:21 schreef motorbloempje het volgende:
Verder zou ik graag wel wat meer en grotere snijplanken hebben, en van houtmaar door ruimtegebrek ( we hebben écht een kleine keuken) gaan we pas uitbreiden in keukengerei als we verhuisd zijn
Kip moet je toch echt wel apart snijden, ivm salmonella, overig vlees en vis is wat dat betreft wat minder kritisch, maar het is voor de zekerheid toch wel aan te bevelen om of eerst de groente te snijden en dan het vlees op dezelfde plank, of 2 aparte te gebruiken.quote:Op zondag 30 maart 2008 16:35 schreef zquing het volgende:
Ik lees dat iedereen verschillende planken gebruiken voor verschillende soorten eten. Is 't dan echt zo erg om een plank voor meerdere soorten dingen te gebruiken?
Ik gebruik altijd 1 plank per gerecht als ik ga koken, mischien 2 als ik veel vlees/groente gebruik zodat ik 't niet op 1 plank kan doen. Maar 't gebeurt vaak genoeg bij mij dat ik gewoon mn vlees naast mn groente aan 't snijden ben
Dat doet zij dus ook. Ze durft niet eens te snijden met mijn messen omdat ze zo vreselijk scherp zijnquote:Op zondag 30 maart 2008 16:28 schreef zquing het volgende:
[..]
Ik snap niet dat mensen die glazen planken nog gebruiken......... Maar er bestaan dan ook mensen die vrijwel alles snijden met een aardappelschilmesje........
Deeg maken, lekker rustiek je verse brood op snijden en verder heeft het vooral esthetische waarde. In een keuken hoort een houten snijplank, punt.quote:Maar waar kan je een houten snijplank voor gebruiken dan? Voor vlees/vis/kip vind ik 't niet echt hygienisch, heb altijd 't idee dat die sappen zich dan in de plank gaan nestellen. Die dunne planken van de ikea vind ik nu ook niet echt geweldig, ze zijn snel schoon te maken en supergoedkoop maar ze willen nooit echt goed op hun plaats blijven bij mij
Als het bij elkaar in de pan komt maak ik me er ook niet zo druk om maar anders gebruik ik aparte planken.quote:Op zondag 30 maart 2008 16:35 schreef zquing het volgende:
Ik lees dat iedereen verschillende planken gebruiken voor verschillende soorten eten. Is 't dan echt zo erg om een plank voor meerdere soorten dingen te gebruiken?
Ik gebruik altijd 1 plank per gerecht als ik ga koken, mischien 2 als ik veel vlees/groente gebruik zodat ik 't niet op 1 plank kan doen. Maar 't gebeurt vaak genoeg bij mij dat ik gewoon mn vlees naast mn groente aan 't snijden ben
Klinkt als m'n ex, die sneed vroeger ook alles met een simpel mesje, maar ondertussen heb ik 'r goed opgevoed.quote:Op zondag 30 maart 2008 16:40 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dat doet zij dus ook. Ze durft niet eens te snijden met mijn messen omdat ze zo vreselijk scherp zijn(haar woorden, ik vind het nogal tegenvallen en wil graag een goed setje nieuwe messen)
ja, doe ik opzich ook wel.quote:Op zondag 30 maart 2008 16:38 schreef SHE het volgende:
Joh; ik heb er ook een broertje dood aan. Ik heb 3 verschillende planken, maar het gebeurt me echt weleens dat ik aan het kruisbestuiven ben.
Maak maar eens een chili; dan gaat mijn rauwe vlees ook bji de groenten in de pan.
Waarom zou in het dan in godesnaam apart snijden?
Ik was mijn kipfilets en groeten netjes.
Ik ontsmet mijn planken elke week bij de keukenronde.
Boeien. Een beetje hygiene is prima, maar dat gefreak in de keuken kan mijn zin in koken behoorlijk verneuken.
En geel voor kip toch?quote:Op woensdag 26 maart 2008 18:51 schreef michiel_merk het volgende:
Hout ,En op de koks opleiding hadden we verschilldende kleuren voor snijplanken.
Blauw voor vis , groen voor groente, en rood voor vlees
quote:Op zondag 30 maart 2008 18:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wat een onzin trouwens dat je messen bot zouden worden van glas![]()
Je gaat toch niet je snijplank in 2e snijden![]()
Gewoon stoppen als je je onderste laag "raakt".
Leeharvey heeft duidelijk nog nooit écht goede messen gehad..quote:Op zondag 30 maart 2008 19:49 schreef zquing het volgende:
[..]
als je net lekker een half uurtje je messen hebt staan slijpen en je ermee scheren kan dan wil je echt niet dat ze glas raken. Kan je weer meteen een kwartier gaan staan bijscherpen
ik snij niet op mn aanrecht omdat mn mes dan kapot gaat, ik snij niet op borden(met mn scherpe messen) omdat mn messen dan kapot gaan. Dat kleine beetje hygienische gewin kan me gestolen worden als mn messen maar scherp blijvenquote:Op zondag 30 maart 2008 22:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Die snijplank van een paar euro ligt er imho onder vanwege hygienische redenen. En niet om je mes ok te houden ..
En glas is daar gewoon iets geschikter voor
Daarom heb je ook meerdere snijplanken, zodat je je groenten en je vlees van elkaar gescheiden houdt.quote:Op zondag 30 maart 2008 22:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Die snijplank van een paar euro ligt er imho onder vanwege hygienische redenen. En niet om je mes ok te houden ..
En glas is daar gewoon iets geschikter voor
Ik snij niet op mn aanrecht omdat ik dan krassen krijg op mn aanrechtbladquote:Op zondag 30 maart 2008 22:30 schreef zquing het volgende:
[..]
ik snij niet op mn aanrecht omdat mn mes dan kapot gaat, ik snij niet op borden(met mn scherpe messen) omdat mn messen dan kapot gaan. Dat kleine beetje hygienische gewin kan me gestolen worden als mn messen maar scherp blijven
Ja, maar die Japanse handgesmede messen zijn zo geilquote:Op zondag 30 maart 2008 22:32 schreef Fixers het volgende:
Ik kan je gerust stellen SigNe. Met 70 euro per mes zit je toch wel in de beste kwaliteit aan gangbare messen. Alleen als je heel speciefieke (meestal handgesmede) messen gaat kopen ga je over de 100 euro voor een koksmes.
Het enige juiste antwoord van de man die er verstand van heeftquote:Op zondag 30 maart 2008 22:32 schreef Fixers het volgende:
Een goede snijplank krast, glazen snijplanken bestaan niet. Die glasdingetjes die je van de keukenboer bij je keuken krijgt zijn onderzetters waar je pannen e.d. op moet zetten. Een verkoper die je een glazen snijplank weet aan te smeren is een gladde jongen zonder geweten en enige liefde voor zijn werk.
Ik kom er met enige regelmaat om kookspullen of kadootjes te kopen en vraag me altijd af we Fixers nou isquote:Op zondag 30 maart 2008 22:43 schreef Fixers het volgende:
@ColdFeet: Inderdaad
We worden bekend zie ik, maar ik wil de spam er niet te dik bovenopleggen.
en van je vriendin die 'm rustig als schroevendraaier zou gebruiken (oude ex van me, gelukkig nog met simpele Blokker messen)quote:Op zondag 30 maart 2008 22:43 schreef Fixers het volgende:
Minder duur als die 350 euro maar nog steeds iets wat je heel ver van glas wil houden.
Ik doe dat ook wel eens met goedkope schilmesjes van de Xenosquote:Op zondag 30 maart 2008 22:54 schreef SiGNe het volgende:
[..]
en van je vriendin die 'm rustig als schroevendraaier zou gebruiken (oude ex van me, gelukkig nog met simpele Blokker messen)
Daar heb ik dan gelukkig geen last van, nog afgezien van het feit dat ze veilig in een speciale roltas zitten opgeborgen, weet mijn vriendin dan mijn messen bijna nog heiliger zijn dan zijzelf is voor mijquote:Op zondag 30 maart 2008 22:54 schreef SiGNe het volgende: en van je vriendin die 'm rustig als schroevendraaier zou gebruiken (oude ex van me, gelukkig nog met simpele Blokker messen)
Ik denk dat mijn messen niet alleen bot worden van snijden op glas (dat is wel heel evident), maar dat ze zelfs kunnen beschadigen op glas. Mijn messen hebben een vrij hoge hardheid (paar graden Rockwell meer dan reguliere goede messen en 0,7% carbon ipv de gebruikelijke 0,4% of 0,5%) en dat maakt ze relatief kwetsbaar. Wat je dan krijgt is ongeveer hetzelfde effect als wanneer je met een normaal koksmes op een stuk bot zou gaan staan inhakken. Dan kan er zomaar ineens een stukje metaal afspringen.quote:Op zondag 30 maart 2008 18:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wat een onzin trouwens dat je messen bot zouden worden van glas![]()
Je gaat toch niet je snijplank in 2e snijden![]()
Gewoon stoppen als je je onderste laag "raakt".
Hoe bedoel je een snijplank keukenblad?quote:Op zondag 30 maart 2008 23:21 schreef Killer_Mom het volgende:
wij krijgen een nieuwe keuken, een snijplank keukenblad lijkt me wel wat. ik lees mee
Niet doen. Je zit dan voor de rest van de levensduur van je keuken met een keukenblad vol diepe sneden en krassen, dat je ook nog eens heel moeilijk schoonmaakt. Je moet dan eigenlijk dagelijks in de weer met sterke antiseptische schoonmaakmiddelen. Dettol, of iets op chloorbasis bijvoorbeeld. Het staat leuk in een kookstudio en op TV in de praktijk is het net niks voor thuis.quote:Op zondag 30 maart 2008 23:21 schreef Killer_Mom het volgende:
wij krijgen een nieuwe keuken, een snijplank keukenblad lijkt me wel wat. ik lees mee
Dat werkt ook gewoon het allerfijnste. Zelf drie jaar met een (kunststof, dat wel) hakblok mogen werken in een slagerij. Fantastisch. Ga dan maar eens terug naar een gewone snijplank... daarom gebruik ook het liefst een zo groot mogelijke snijplank. Maar ja, die zijn niet echt handelbaar... das dan weer het (enige) nadeel.quote:Op zondag 30 maart 2008 23:50 schreef Fixers het volgende:
Als je echt op een werkblad wilt snijden, dan kan je het beste een los hakblok kopen.
Dat klopt in het geval van kip en paprika samen bakken, maar als je een keer besluit salade met repen gegrilde kip te gaan eten, kun je daar toch echt wel ziek van wordenquote:Op maandag 31 maart 2008 00:16 schreef kingjotte het volgende:
Ik snij niet op glas, zonde van m'n messen. Verder vind ik het ook onzin dat sommige mensen (vooral huisgenoten) zo panisch doen over kip, en dan met name de groente snijden op de plank waar net de kip op heeft gelegen. Dat gaat 2 minuten later in de zelfde pan!
Doe mij maar een goede houten plank, snijdt het fijnst, en ben ik nog nooit ziek van geworden in al die jaren (vroeger thuis ook altijd alles op een houten plank)
Die van mij komt bij de Ikea vandaan, ook kops.quote:Op zondag 30 maart 2008 23:42 schreef Killer_Mom het volgende:
mensen die glaplaten als snijplank gebruikern zijn misdadig.
hout, liefst kopst hout, een sierraad in mijn keuken, ook beter vooor mijn messen.
schoonmaken met een halve cetroen, en keukenzout. erna een beetje olie met keukenpapier. zo behandel je een houten snijplank.quote:
onzin, in huis werk je met een snijplank, die was je heet af onder de kraan. dat hout bacteriedodend is lees je hier nergens, hout is beter voor je messen.quote:Op dinsdag 1 april 2008 00:17 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zou al die hout fetisjisten die roepen dat hout bacteriedodend eens willen verzoeken een kip te snijden, een dag de plank zn "zelf dodend effect" toe laten passen, en de dag erna een kweekje te nemen![]()
Ik weet niet meer welk tv programma dat (lang geleden..) was, maar dat was toch best wel vies hoor(Geloof het meest gore in huis na deurklinken en geld. Meest schone testoppervlak was de WC bril
).
quote:Op dinsdag 1 april 2008 00:26 schreef Killer_Mom het volgende:
[..]
onzin, in huis werk je met een snijplank, die was je heet af onder de kraan. dat hout bacteriedodend is lees je hier nergens, hout is beter voor je messen.
quote:Op zondag 30 maart 2008 22:32 schreef Fixers het volgende:
In de nederlandse horeca zijn is de kleurcodering verplicht. Maar daar zijn de gebruikers het niet unaniem mee eens. Volgens sommigen tieren juist in die plasticplanken de bacterieën welig terwijl de juiste houtsoort zelfreinigend (bacterieën zouden maar enkele minuten kunnen overleven) zou zijn.
quote:Op zondag 30 maart 2008 22:36 schreef SiGNe het volgende:
[..]
en ik blijf erbij, glas is ongeschikt als snijplank.
In professionele keukens gebruiken ze ook houten snijplanken voor het vlees omdat het antibacteriële eigenschappen heeft.
quote:Op donderdag 27 maart 2008 12:46 schreef fruityloop het volgende:
Hout, volgens de VWA moest mijn neef (die slager is red.) eerst over op een kunststof hakblok, maar later kwamen ze daar op terug, en moest het toch hout blijven, aangezien dat een "zelfreinigend vermogen" bezit, dit itt tot kunststof. Dit beteken overigens niet dat het in 5 minuten alle salmonella om zeep helpt oid, goed schoonmaken blijft uiteraard ook erg belangrijk. Persoonlijk vindt ik hout ook het lekkerste snijden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |