Ja, dat viel mij inderdaad ook op, vreemde opmerking.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 13:28 schreef Buschetta het volgende:
opvoedkundigen die dingen zeggen als
[..]
Dat is zeker waar, maar zijn idd 2 heel verschillende dingenquote:Op vrijdag 8 februari 2008 13:38 schreef DaviniaHR het volgende:
Toch ook wel fijn dat er twee verschillende dingen op 1 hoop gegooid worden.
1. gewoon maar alles accepteren wat je kind wilt => niet mee eens
2. de gevoelens van je kind erkennen => wel mee eens
mijn idee is: "ik zie dat je boos bent, daar heb je alle recht toe, maar dat doet niets af aan het feit dat je nu toch echt even je haren moet kammen/bordje leeg eten/tanden poetsen/vul maar in."
en idd, die "stop die vla maar in je reet" fijn niveau heeft die persoon dan
Ah, uiteraard mag je als ouder niet trots zijn als je het goed doet of als je kind het goed doet, dat is natuurlijk absurd...quote:Op vrijdag 8 februari 2008 14:03 schreef _GdR_ het volgende:
verkapt 'kijk-mij-is-een-goede-moeder-zijn'
alles wat ze nu niet doet maakt ze goed in dr pubertijd
ik zou er een topic over openen op fokquote:Op vrijdag 8 februari 2008 14:06 schreef KD-fotografie het volgende:
[..]
Ah, uiteraard mag je als ouder niet trots zijn als je het goed doet of als je kind het goed doet, dat is natuurlijk absurd...![]()
Maar ach, als ze op mij lijkt dan komt mijn tijd idd nog wel, ik was namenlijk een onuitstaanbare puber en ze lijkt heel erg op mij maar voor nu geniet ik van mijn meisje en ik denk dat het een heel eind aanleg is maar zeker ook opvoeding.
Waarom, ik heb dit topic toch al?quote:Op vrijdag 8 februari 2008 14:11 schreef _GdR_ het volgende:
[..]
ik zou er een topic over openen op fok
En als je dan ineens WEL gaat straffen omdat je een rothumeur hebt en volgens de cursus mag dat een keer per maand best, is het kind natuurlijk helemaaaal de kluts kwijt...quote:Op vrijdag 8 februari 2008 14:38 schreef appelsap het volgende: En straffen hoeft inderdaad niet als je het kind toch maar zijn gang laat gaan.
haha, heb ik in een vorig leven jou iets misdaan ofzo? was jij zo'n kindje dat stinkt? Doe toch normaal.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 14:21 schreef _GdR_ het volgende:
ja met een kansloos nieuwsbericht die niemand leest om vervolgens te zeggen dat er een ventje uit de klas stink etc.
ga lekker de vaat wassen ofzo.
doei
quote:Op vrijdag 8 februari 2008 13:28 schreef Buschetta het volgende:
opvoedkundigen die dingen zeggen als
[..]
Bronquote:Het is evident dat het gemakkelijk is om de intenties van de boodschappers in twijfel te trekken. Of te zeggen dat ik in de jaren 70 ben blijven steken. Ik zou dat ook kunnen doen, maar wat schieten we daar mee op?
De titel heb ik ook niet verzonnen, en dat van die vla is niet een citaat van mij. Wat wel van belang is dat kinderen mensen zijn en geen dieren of werknemers of soldaten in een leger. Als je wel zo met je kinderen wil omgaan, moet je dat zelf weten. Je loopt dan wel het risico dat ze dat gedrag kopiëren (bijv naar vriendjes, klasgenoten, collega's later, en vast naar jou als ouder ook).
'Leading by example' heeft niets met de jaren '70 te maken, maar is nu eenmaal een oergegeven. Als je autoritair wil opvoeden, zal je kind ook dát als rolmodel zien, dus ook neigen naar een autoritaire manier van omgang met anderen.
Met straffen kun je op de korte termijn successen boeken, maar dan dien je wel de angst voor die straffen in stand te houden, met alle nadelige gevolgen op de lange(re) termijn van dien.
Jan Dirk van Abshoven
Gordon Training Amsterdam
Het is een kind hoor, geen slaaf.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 15:40 schreef Scorpie het volgende:
Het zou mooi worden; een kind van 6 dat wel even kan bepalen of het naar bed wil of niet.
Het heeft helemaal niks te willen, het heeft te luisteren.
Dat hebben mijn ouders vroeger ook geprobeerd, met als resultaat dat ik voortaan veel later naar bed mocht, omdat ik gewoon echt heel weinig slaap nodig bleek te hebben. De eerste avond zat ik nog klaarwakker op de bank en zijn mijn ouders naar bed gegaan.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 18:34 schreef SHE het volgende:
[..]
Het is een kind hoor, geen slaaf.
Ik was als 7 jarige ook met geen stok naar bed te krijgen. Mijn ouders waren dat zo zat dat ze me lieten opblijven zo lang ik wilde
Dag 1 was dat zeker 11 uur, voor ik omviel, dag 2 10 uur...en na dag drie riep ik na het eten doei en ging ik zelf naar boven.
De lol van het breken van de regels was er toen wel aardig vanaf.
Bovendien zat mijn vader mij wakker te houden om me te jennen en ik werd daar heel knorrig van.
Ik begreep toen echt dat ik dus om die reden op tijd naar bed moest.
De voorbeelden die je noemt zijn een kwestie van pick your battles. Maar wat als je kind vertikt zijn gordel om te doen/laten in de auto? Gedurende langere tijd niet naar school wil? Vind je dan ook dat ze het zelf maar moeten ondervinden?quote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:12 schreef pinquit het volgende:
*Knip heel verhaal*
Ik heb zelf ook wel eens geen zin in wat dan ook. dus ik respecteer mijn kind als hij dat heeft.
hoe kan dat, een militair en een anarchist bij elkaarquote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:19 schreef SHE het volgende:
Ik hoop dat ik later ook zo ongedwongen met mijn kids om kan gaan. Ik ben helaas voor de helft verpest door mijn moeder , de militair. Tegenover mijn vader de anarchist.
Waarschijnlijk ben ik dus al geconditioneerd![]()
Al dat belonen/straffen/dwingen/voorkauwen en uitkotsen lijkt me zo vreselijk vermoeiend.
Hoe was je eigen opvoeding Pinquit?
ohja, dat was ik vergeten op te schrijven.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:41 schreef FoN het volgende:
[..]
De voorbeelden die je noemt zijn een kwestie van pick your battles. Maar wat als je kind vertikt zijn gordel om te doen/laten in de auto? Gedurende langere tijd niet naar school wil? Vind je dan ook dat ze het zelf maar moeten ondervinden?
Ik heb vaak genoeg ergens geen zin in maar sommige dingen moeten nu eenmaal, dat moet een kind ook leren respecteren. Ik zet voor mezelf een beloning ertegenover, dus waarom voor mijn kind niet?
Demi gaat altijd tussen 20.00 en 20.30 naar bed, dit heeft ze ook nodig om aan voldoende nachtrust te komen en darnaast vind ik dat regelmaat goed is voor jonge kinderen.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:13 schreef pinquit het volgende:
bedtijd? je gaat toch pas slapen als je moe bent?
En dat gebeurt hier ook. heel simpel, nooit gezeur, gehuil of gemiep.
En nu we naar de peuterspeelzaal gaan, moet ik hem wel eens wakkermaken 's ochtends ja.. maarja over een tijdje leert hij daarvan.
Inderdaad, veel dingen kunnen kinderen zelf niet beslissen, dat is iets wat je als ouder/verzorger ze moet leren en in moet begeleiden.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 21:24 schreef Swetsenegger het volgende:
Natuurlijk heeft een kind regelmaat nodig. Uberhaupt veronderstellen dat een kind in staat is zelf te beslissen wat goed voor 'm is..
Wederzijds respect, gelul. Een ouder staat NOOIT op gelijke voet, er is altijd een machtsverhouding. Al was het maar om de dood eenvoudige reden dat een kind met alles wat hij heeft volledig afhankelijk is van minimaal 1 ouder. Als dát geen machtsverhouding is weet ik het ook niet meer.
Je hoeft je kind ook niet te dwingen, het lijkt me vestandiger dat je achter de oorzaak van het probleem gaat en er een oplossing voor zoekt, daarnaast moet een kind ook leren om niet alle confrontaties uit de weg te gaan, als het op het werk even tegenzit omdat je niet overweg kan met een collega kan je ook niet zomaar thuisblijven.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:55 schreef pinquit het volgende:
[..]
langere tijd niet naar school willen moet een hele goede reden hebben. Als een kind niet naar school wil is er iets aan de hand, op school of met je kind. En dat MOET je respecteren. dat zal ik dan dus ook nooit dwingen.![]()
![]()
![]()
Ik denk niet eens dat kinderen het ervaren als machtsverhoudingen, tenminste, zo heb ik dat nooit ervaren bij mijn moeder.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 21:48 schreef Igraine het volgende:
Ik zie het niet als een machtsverhouding als het om mij en mijn kind gaat. Eerder als een gezagsverhouding.
Subtiel verschil, maar toch...
ik geloof dat Isa me zou vragen of ik me wel lekker voel...quote:Op vrijdag 8 februari 2008 13:38 schreef Brighteyes het volgende:
Ik ben broccoli en ik wil naar mijn vriendje worst die in je buik zit...
Sorry, maar ik geloof hier niet in.
Natuurlijk kun je best eens toegeven als je kind niet naar bed wil, als dat eens in de 3 maanden voor zou komen is dat ook geen probleem, maar je moet toch ergens grenzen stellen om ervoor te zorgen dat het maar eens in de 3 maanden voor komt...
Overigens, over het stuk 'begrip tonen', natuurlijk is dat belangrijk en dat lijkt me ook wel idd heel positief werken, maar begrip tonen is niet hetzelfde als 'zijn zin geven' in mijn ogen.
Respect is prima, maar de macht ligt bij de ouder. En dáár wordt overheen gestapt bij een aantal posters.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 21:41 schreef FoN het volgende:
Machtsverhouding en wederzijds respect kunnen toch ook gewoon samengaan Swets?
Regels opstellen en zorgen dat die worden nageleefd hoeft niet perse respectloos gedaan te worden... Je bent een gezin en je houdt rekening met elkaar.
Je lijkt mijn moeder wel.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 22:29 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Respect is prima, maar de macht ligt bij de ouder. En dáár wordt overheen gestapt bij een aantal posters.
De relatie ouder kind is niet gebaseerd op gelijkheid. Punt.
Maar wanneer wil je hem dat gaan leren dan?quote:Op vrijdag 8 februari 2008 20:55 schreef pinquit het volgende:
[..]
ohja, dat was ik vergeten op te schrijven.
Sommige dingen moeten inderdaad.
Maar dat zijn dan dingen die een logische reden hebben. om even op je voorbeelden in te gaangordel in de auto, dat moet. volgens de wet, en voor je bescherming. maar als ie dat écht vertikt, dan gaan we op de fiets.
langere tijd niet naar school willen moet een hele goede reden hebben. Als een kind niet naar school wil is er iets aan de hand, op school of met je kind. En dat MOET je respecteren. dat zal ik dan dus ook nooit dwingen.![]()
![]()
![]()
Sommige dingen moeten nu eenmaal. een kind moet dat leren. als je werkt om je brood te verdienen, dán MOET je. maar dan ben je al volwassen. dan snap je dat.
Een kind moet leren dat dingen moeten. daar hebben ze gelukkig een heel kinderleven voor!!
dat vind ik dan he
Ja laten we op elk slakkie een zoutje gaan leggen.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 22:50 schreef Igraine het volgende:
Nee geen gelijkheid, maar wel gelijkwaardigheid. Daarom ook geen macht maar gezag.
Macht is per definitie negatief namelijk.
Ik vind het psycho zweefteven babbel, maar dat ben ik.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 22:58 schreef Igraine het volgende:
Geen zout, maar gewoon een wezenlijk verschil. Als jij dat als zout wil zien, prima.
De inhoud van de gordon cursus wordt in het bericht in de pers heeeeel erg verdraaid beschreven, aan de cursus zelf ligt 't hem niet, maar aan het artikel.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 23:02 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ik zie dat gordon gedoe toch een beetje als wegvluchten van ouders die niet de ballen hebben om te zeggen, wij zijn de ouders, dus wij bepaal de hoofdlijnen van wat er in dit gezin gebeurt. 1 avondje niet aan de bedtijd houden, geen man overboord...maar als ouder ben jij degeen die het kind weer mag oplappen als het ziek wordt omdat elke avond te laat naar bed gaat en geen groenten eet. Je hebt die kinderen op de wereld gezet, gedraag je dan ook een beetje verantwoordelijk...
Dat leren gaat geleidelijk aan, buiten de deur hier.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 22:55 schreef senesta het volgende:
[..]
Maar wanneer wil je hem dat gaan leren dan?
Mijn zoontje is negen en als hij een lastige toets heeft op school die hij moeilijk vind wil hij liever ook niet naar school, hoe ga je dat oplossen dan?
En als hij 12 is en met zijn stoere vrienden tot diep in de nacht wil stappen (dat is namelijk stoer als je dat kan/mag met 12) waar leg je dan de grens?
Als je op die leeftijd ineens grenzen op moet gaan werpen heb je er denk ik een grotere kluif aan dan wanneer je nu al bepaalde grenzen stelt.
Bovendien vraag ik me af hoe dat dan zou moeten als je twee kinderen zou hebben, de één zit keurig met de gordel om in de auto en de ander weigert...
Ik heb ook absoluut respect voor het feit dat je hier je verhaal doet hoor, er zijn misschien wel meer mensen die op deze manier opvoeden maar die helemaal geen zin hebben om hun zienswijze uit te leggenquote:Op zaterdag 9 februari 2008 00:44 schreef pinquit het volgende:
en ik word ook wel eens boos hoor. en negeren doe ik ook.
en nu ben ik het zat
volwassen...goed voorbeeld voor kinderen enzo..quote:Op zaterdag 9 februari 2008 03:51 schreef _GdR_ het volgende:
ik heb 2 kinderen.
en jouw kid wordt kut. dat is duidelijk. jammer joh...
Nee, omdat dequote:Op zaterdag 9 februari 2008 00:52 schreef senesta het volgende:
[..]
Ik heb ook absoluut respect voor het feit dat je hier je verhaal doet hoor, er zijn misschien wel meer mensen die op deze manier opvoeden maar die helemaal geen zin hebben om hun zienswijze uit te leggen![]()
En ieder zijn eigen manier natuurlijk.
Ik bekijk het idee dan vanuit mijn eigen situatie en zie daar dan voor mezelf best een hoop knelpunten.
Maar goed, ik heb me verder nooit echt hierin verdiept
Ik lees het wel goed, en je herhaalt het nu weer. Dus nogmaals, wat is er tegen natuurlijk aan ht stellen van grenzen? Of hoe kan je 'tegennatuurlijk omgaan' met het stellen van grenzen?quote:Op zaterdag 9 februari 2008 09:47 schreef Igraine het volgende:
Dan lees je niet goed. Ik geef namelijk in mijn eerste zin al aan dat grenzen imo wel nodig zijn.
Daarna zeg ik dat ik er zo natuurlijk mogelijk mee om probeer te gaan, met het stellen van grenzen. Dus niet krampachtig of tegennatuurlijk voor mij.
Misschien dat je het zo wel begrijpt. En zo niet, helaas. Ik voel me geenszins verheven, maar ik ga even wat anders doen.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 09:47 schreef Igraine het volgende:
Dan lees je niet goed. Ik geef namelijk in mijn eerste zin al aan dat grenzen imo wel nodig zijn.
Daarna zeg ik dat ik er zo natuurlijk mogelijk mee om probeer te gaan, met het stellen van grenzen. Dus niet krampachtig of tegennatuurlijk voor mij.
Waarom geef je nou niet gewoon antwoord op de vraag?quote:Op zaterdag 9 februari 2008 09:55 schreef Igraine het volgende:
[..]
Misschien dat je het zo wel begrijpt. En zo niet, helaas. Ik voel me geenszins verheven, maar ik ga even wat anders doen.
Anders vraag ik er niet om.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 10:12 schreef miss_sly het volgende:
Is een specifiek voorbeeld nodig?
We hebben het niet over straffen, maar over grenzen stellen. Grenzen stellen heeft an sich geen ruk met straffen te maken, maar met duidelijk maken wat wel en niet mag. Pas bij het overtreden van die grenzen zou straffen om de hoek komen kijken.quote:Ik bedoel: ze zegt dat ze niet straft, lijkt me dus dat straffen voor haar tegennatuurlijk voelt. Wordt dat dan zoveel duidelijker als ze een specifiek voorbeeld daarvaan geeft?
quote:Op zaterdag 9 februari 2008 00:10 schreef KD-fotografie het volgende:
En waarom al die opvoedcurcussen? wat is er mis met eigen inzicht en naar je eigen moederlijke gevoelens luisteren?
Na deze uitleg geloof ik dat zeker, maar misschien zou het helpen als je op een wat minder botte manier je belangstelling zou tonen ipv op een manier die nogal aanvallend overkomtquote:Op zaterdag 9 februari 2008 10:36 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Anders vraag ik er niet om.
[..]
We hebben het niet over straffen, maar over grenzen stellen. Grenzen stellen heeft an sich geen ruk met straffen te maken, maar met duidelijk maken wat wel en niet mag. Pas bij het overtreden van die grenzen zou straffen om de hoek komen kijken.
Ik wil dus graag weten wat 'tegennatuurlijk grenzen stellen' en 'natuurlijk grenzen stellen' is omdat ik me daar gee enkele voorstelling van kan maken. Als mensen zich in dit topic begeven met een voorkeur voor de manier die in de OP word beschreven (al dan niet zo extreem) kan je toch vragen verwachten? Waarom die niet beantwoorden? Een beetje loze kreten als gezag, macht en natuurlijk laten vallen zeggen totaal niets.
Ik ben gewoon oprecht geïnteresseerd.
Misschien ligt dat meer aan jullie interpretatie.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 10:56 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Na deze uitleg geloof ik dat zeker, maar misschien zou het helpen als je op een wat minder botte manier je belangstelling zou tonen ipv op een manier die nogal aanvallend overkomt
nog even hierop dan, ik kan het niet latenquote:Op zaterdag 9 februari 2008 09:35 schreef KD-fotografie het volgende:
geen straffen opzich daar kan ik me wel iets van voorstellen, en er gaan hier vlot dagen voorbij dat Demi geen straf krijgt maar ook dagen dat ze echt even mag afkoelen in de hoek.
Maar het zelf laten beslissen zoals waneer wel en niet naar school, zelf bedtijden kiezen,wat te eten, wel of niet lichamelijke verzorging is iets wat ik me niet geheel kan voorstellen, het nut ervan iniedergeval niet en zou dat dan ook graag willen weten, niet om iemand belachelijk te maken maar gewoon uit nieuwsgierigheid.
Kortom, je manipuleert het zo totdat de 'keuzes' jouw keuze zijn.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:14 schreef pinquit het volgende:
[..]
nog even hierop dan, ik kan het niet laten
Het is niet het zelf laten beslissen als in 'de baas in huis' hoor. Daar pas ik wel voor op.
Maar ik heb (bijvoorbeeld) gewoon nog nooit meegemaakt dat max bijv pas om 10 uur naar bed wil. Het is gewoon bijna elke avond rond 7 uur/ half 8. hij geeft zelf aan dat ie moe is, of ik geef hem te kennen dat ik vind dat hij er moe uitziet of zich moe gedraagt. dan gaat hij zijn speen pakken, doet de televisie uit en dan gaan we naar boven. Soms gaat het niet zo vanzelf, maar wil ie eerst even rennen enzo, nou mij best hoor.
Als hij na de speelzaal smiddags slaapt dan kan het wel eens later worden, maar dat vind ik niet meer dan logisch. Maar max is pas 2 en hij hoeft nog niet zoveel. Dus ik heb het nog heel gemakkelijk denk ik.
En kiezen wat te eten, als het maar gezond is. tuurlijk mag ie kiezen. ik ga toch niet iets maken wat ie niet wil of lust en dús niet eet?? Zonde van mn energie en het eten.
Over lichamelijke verzorging heb ik nooit echt problemen, alleen tandenpoetsen gaat hier niet. Maar ik kán die borstel zijn mond niet in dwingen. (overigens kauwt ie op en zuigt ie aan de tandenborstel en dat is ook ok voor nu)
En laten kiezen uit 2 dingen die ik vooraf gekozen heb net als bij ireth vind ik ook ideaal.
Mja, ik hoef het echt niet op mezelf te betrekken, en toch vind ik het ook wat aanvallend en niet zo prettig overkomenquote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:14 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Misschien ligt dat meer aan jullie interpretatie.
Tja dat is gek, want de enige wiens woorden 'per definitie als negatief' werden bestempeld zijn die van mij, door Igraine.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:21 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Mja, ik hoef het echt niet op mezelf te betrekken, en toch vind ik het ook wat aanvallend en niet zo prettig overkomen
Het is een manier om je doel te bereiken ja.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:17 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Kortom, je manipuleert het zo totdat de 'keuzes' jouw keuze zijn.
Ik vind het psycho zweefteven babbel noemen n\toch ook neit echt positief overkomen, maar wie ben ikquote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:23 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Tja dat is gek, want de enige wiens woorden 'per definitie als negatief' werden bestempeld zijn die van mij, door Igraine.
Misschien eens wat meer naar de inhoud kijken dan naar de verpakking. Dat doe ik ook. En juist ie inhoud ontbreekt en daar vraag ik naar.
Ik vind het zelfs zielig om een kind met die verantwoordelijkheid te belasten die hij of zij toch echt niet niet in staat is om te dragen, daar ben ik als ouder voor, mijn kind hoeft zich nog geen zorgen te maken over bepaalde keuzes, die maak ik namelijk voor hem. Ik denk dat dat juist een gevoel van veiligheid creeert.quote:Op vrijdag 8 februari 2008 22:57 schreef Swetsenegger het volgende:
Punt is dat je als ouder de verantwoordelijkheid hebt beslissingen te nemen voor je kind. Ook als het kind het NIET wil. Zoals mirre al zegt vind ik het respectloos als je een kind laat beslissen over zaken waarvan het de consequenties nog niet kan overzien.
Ik zei ooit eens "Of je gaat opruimen of je gaat naar bed!"quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:30 schreef pinquit het volgende:
[..]
Het is een manier om je doel te bereiken ja.
Maar dus ook: ik wil dat max zn speelgoed opgeruimd is.
Maar, het is míjn huis, en ík wil het opgeruimd. dan is er dus de keuze (bij weigering): wil je samen met mama opruimen, of doe je het alleen?
Dit hoeft nu gelukkig nog niet
Dat was pas NADAT mijn manier 'per definitie negatief' werd genoemd. Tja, wie zet nou wie op scherp?quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:43 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik vind het psycho zweefteven babbel noemen n\toch ook neit echt positief overkomen, maar wie ben ik
Anyway, ik trek me terug uit dit welles-nietus verhaal, want dat schiet niet echt op, denk ik.
Het is ZIJN speelgoed en HIJ heeft de troep gemaakt. Lijkt me gezien datgene wat er in het latere leven van je verwacht wordt, namelijk verantwoordelijkheid nemen en de consequenties dragen van je daden, een betere instelling. Maar dat is een keuze.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:30 schreef pinquit het volgende:
[..]
Het is een manier om je doel te bereiken ja.
Maar dus ook: ik wil dat max zn speelgoed opgeruimd is.
Maar, het is míjn huis, en ík wil het opgeruimd. dan is er dus de keuze (bij weigering): wil je samen met mama opruimen, of doe je het alleen?
Dit hoeft nu gelukkig nog niet
Ik heb wel gevraagd wat gaan we dan eten, maar dan zei m'n vader gebakken sirretjes...quote:Op zaterdag 9 februari 2008 12:00 schreef k_i_m het volgende:
Ik zat laatst nog met verbazing te kijken hoe een vader zijn kind riep voor het avondeten. Hierop antwoordde het kind; "Wat gaan we eten dan?" Het antwoord wat de vader gaf was kennelijk niet bevredigend genoeg, want het kind gilde "Dat vind ik vies!" en kwam vervolgens niet naar binnen.
Die discussie snap ik niet. Als mijn moeder riep dat het eten klaar was, ging ik naar huis. Dat heb ik nooit raar gevonden en ging dan ook gewoon naar huis. Of ik het eten dan wel of niet lekker vond was weer een heel ander punt, maar naar huis was gewoon naar huis en dat had niks met wel of niet eten te maken. Wel zo duidelijk en ik hoop dat ik dat straks met mijn eigen kind ook zo voor elkaar krijg.
Geweldig, ben ik het helemaal mee eens en ik denk dat bijna iedere ouder het op die manier doet. Ik reageer dan ook op de insteek van kinderen niet dwingen. En dat is gelul want er wordt gewoon gemanipuleerd totdat er een setje keuzes over zijn die de goedkeuring van de ouder kan wegdragen.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 12:15 schreef DaviniaHR het volgende:
Even in reactie op Swets, het kind kan beslissen. Dat jij vantevoren de keuzemogelijkheden vemindert tot 2, omdat het anders te overweldigend is voor het kind is wat anders. Het kind voelt een bepaalde keuzevrijheid en is daar content mee. Dat is toch de crux van het verhaal? Dat het kind een bepaald gevoel van "controle" heeft? Dat hij leert omgaan met "age appropriate" (hoe zeg je dat in het nederlands?) verantwoordelijkheid?
Ik kan helaas ook niet lang genoeg mijn geduld bewaren. Aan de andere kant zal een kind in een later leven ook weerstand ondervinden en mensen die boos worden. Dus misschien is boos worden wel helemaal niet zo slecht voor een kind, maar dat is een hele andere discussie.quote:En als je een kind uitlegt waarom hij zijn speelgoed moet opruimen (zoals je zegt, jij hebt de troep gemaakt, dus jij ruimt het op) is e.e.a. al een stuk behapbaarder en wordt het wrs minder snel een strijdpunt, waardoor je geen straf hoeft toe te passen.
Ik denk dat dat hte mechanisme is dat pinquit en ireth gebruiken, waardoor zij de noodzaak voor straffen minder of niet zien.
En dan nog heb je temperamentverschillen tussen personen (zowel ouder als kind), waardoo de een sneller straft dan de ander... Dit is gewoon een zeer ingewikkelde discussie en is voor een ieder anders.
Ik hoop ook niet te hoeven straffen, maar ik denk niet dat het gaat lukken. gewoon vanwege mijn persoonlijkeid. (En PR ook wel)
En idd, Llewella, wat jij zegt over eten is idd ook wel waar. is een goede, die ga ik proberen te onthouden!gewoon heel neutraal eten aanbieden, zonder iets erbij te zeggen.
Het is ook nodig voor een kind om alle emoties te leren kennen en ermee te leren omgaan, zolang het maar geen angst ontwikkeld juist voor het uiten of ervaren van bepaalde emoties. Kind moet weten waar het aantoe is en waar het kan plaatsen.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 12:20 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Geweldig, ben ik het helemaal mee eens en ik denk dat bijna iedere ouder het op die manier doet. Ik reageer dan ook op de insteek van kinderen niet dwingen. En dat is gelul want er wordt gewoon gemanipuleerd totdat er een setje keuzes over zijn die de goedkeuring van de ouder kan wegdragen.
[..]
Ik kan helaas ook niet lang genoeg mijn geduld bewaren. Aan de andere kant zal een kind in een later leven ook weerstand ondervinden en mensen die boos worden. Dus misschien is boos worden wel helemaal niet zo slecht voor een kind, maar dat is een hele andere discussie.
Ik vind het niet alleen zielig voor de kinderen, maar ook weglopen van je verantwoording als ouder als je geen duidelijke grenzen stelt voor je kinderen. Ik was zelf een ramp met eten als kind, ik luste geloof ik alleen maar doperwtjes en sperciebonen ofzo. Mijn moeder had geen zin elke avond een andere soort groenten bij me naar binnen te vechten, dus ik at twee jaar lang als enige groente erwtjes en sperciebonen. Maar wel elke avond groente eten. Daar was geen discussie over. Ik kreeg een beetje mijn zin omdat ik geen 'vieze' groente hoefde te eten, en mijn moeder legde zich erbij neer dat ik dan wel niet alles at, maar in elk geval wel groentes. Geven en nemen.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 11:49 schreef Vivi het volgende:
[..]
Ik vind het zelfs zielig om een kind met die verantwoordelijkheid te belasten die hij of zij toch echt niet niet in staat is om te dragen, daar ben ik als ouder voor, mijn kind hoeft zich nog geen zorgen te maken over bepaalde keuzes, die maak ik namelijk voor hem. Ik denk dat dat juist een gevoel van veiligheid creeert.
Heeft hier erg geholpen, Demi mag nu ook helpen met koken, dat vind ze geweldig en het eten smaakt dan uiteraard nog veel lekkerder.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 12:15 schreef DaviniaHR het volgende:
En idd, Llewella, wat jij zegt over eten is idd ook wel waar. is een goede, die ga ik proberen te onthouden!gewoon heel neutraal eten aanbieden, zonder iets erbij te zeggen.
Ik heb faalangst en dat zat er best vroeg al in. Kon daardoor erg tegen bepaalde dingen opzien.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 00:41 schreef pinquit het volgende:
[..]
Dat leren gaat geleidelijk aan, buiten de deur hier.
Leren dat je hetzelfde doet als de andere kinderen uit de groep enzo.
Ik vind dat grenzen te maken hebben met dingen die niet mogen, niet met dingen die moeten.(groot verschil!!!)
en het is ook niet zo dat hij helemaal nooit iets moet hoormaar ik dwing hem het liefst niet.
Dat heeft mijn oudste ook inderdaad, als ik hem nergens toe aanzet gebeurd er ook echt daadwerkelijk niets.quote:Op zaterdag 9 februari 2008 14:52 schreef Zonnestraaltje het volgende:
[..]
Ik heb faalangst en dat zat er best vroeg al in. Kon daardoor erg tegen bepaalde dingen opzien.
Ben ook erg blij dat m'n moeder érg vaak tegen me gezegd heeft vroeger: dan maak je maar een beetje zin, of: dan eet je maar een potje zin. (die laatste)
Denk daar nog regelmatig aan terug en ben er van overtuigd dat ik er nog steeds wat aan heb.
En hier heb je volgens mij te maken met verwende nesten.quote:Op zondag 10 februari 2008 13:22 schreef mane het volgende:
Ik vind deze theorie in theorie wel aansprekend, en ik denk ook dat het belangrijk is dat je in ieder geval een kind ruimte geeft en vrijheid en persoonlijke integriteit. Maar in praktijk wordt het erg lastig als een kind geen discipline krijgt aangeleerd en niet gewend is soms iets te doen, niet omdat er per se een duidelijke - en voor hem/haar begrijpelijke - reden voor is, maar gewoon: omdat het moet.
Als docent op een middelbare school loop ik er geregeld tegenaan: brugklaskinderen die totaal geen discipline kennen en ervan uitgaan dat hun mening ongelooflijk belangrijk is en dat ik niet 'zomaar' iets van ze kan verlangen. Maar als je moet werken met 30 kinderen in één klaslokaal dan kan niet altijd alles één op één uitgelegd worden, dan kun je geen rekening houden met ieders persoonlijke wil en gevoelens. Soms moeten ze gewoon doen wat ik zeg. Ouders die hun kind dit niet leren, bereiden hun kind dus eigenlijk onvoldoende voor op het leven in de 'echte' wereld of 'de' samenleving. Je leert het kind in feite dat ie leeft in een ideale 'droomwereld', waarin alles altijd op een aardige manier gebeurt, waarin altijd rekening wordt gehouden met je gevoelens, en waarin jouw mening altijd meetelt en van belang is. Dat wordt een hele harde dobber voor het kind op het moment dat het merkt dat het zo dus níet werkt.
Daarom werkt discussiëren niet met kinderen, je kan wat uitleggen en dan is het klaar.quote:Op zondag 10 februari 2008 13:22 schreef mane het volgende:
Ik vind deze theorie in theorie wel aansprekend, en ik denk ook dat het belangrijk is dat je in ieder geval een kind ruimte geeft en vrijheid en persoonlijke integriteit. Maar in praktijk wordt het erg lastig als een kind geen discipline krijgt aangeleerd en niet gewend is soms iets te doen, niet omdat er per se een duidelijke - en voor hem/haar begrijpelijke - reden voor is, maar gewoon: omdat het moet.
Als docent op een middelbare school loop ik er geregeld tegenaan: brugklaskinderen die totaal geen discipline kennen en ervan uitgaan dat hun mening ongelooflijk belangrijk is en dat ik niet 'zomaar' iets van ze kan verlangen. Maar als je moet werken met 30 kinderen in één klaslokaal dan kan niet altijd alles één op één uitgelegd worden, dan kun je geen rekening houden met ieders persoonlijke wil en gevoelens. Soms moeten ze gewoon doen wat ik zeg. Ouders die hun kind dit niet leren, bereiden hun kind dus eigenlijk onvoldoende voor op het leven in de 'echte' wereld of 'de' samenleving. Je leert het kind in feite dat ie leeft in een ideale 'droomwereld', waarin alles altijd op een aardige manier gebeurt, waarin altijd rekening wordt gehouden met je gevoelens, en waarin jouw mening altijd meetelt en van belang is. Dat wordt een hele harde dobber voor het kind op het moment dat het merkt dat het zo dus níet werkt.
helemaal waar, 90% van mijn ruzies met mijn zoontje komen voor als ik m'n zin in zo kort mogeljke tijd probeer door te drukken zonder zijn mening te respecteren. Het punt is dat je de mening van je kind best kan respecteren zonder dat het kind altijd zijn/haar zin krijgt. Want dan krijg je weer verwende egocentrische kinderen.quote:Op zondag 10 februari 2008 08:53 schreef livelink het volgende:
het succes helemaal niet in de strafhoekjes/bankjes zit, maar in het feit dat de ouders meer tijd voor de kinderen nemen.
Dat is een goede middenweg denk ik.quote:Op dinsdag 12 februari 2008 13:14 schreef Captain_Fabulous het volgende:
[..]
helemaal waar, 90% van mijn ruzies met mijn zoontje komen voor als ik m'n zin in zo kort mogeljke tijd probeer door te drukken zonder zijn mening te respecteren. Het punt is dat je de mening van je kind best kan respecteren zonder dat het kind altijd zijn/haar zin krijgt. Want dan krijg je weer verwende egocentrische kinderen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |