abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 24 maart 2008 @ 17:02:23 #201
97745 Thorical
finding a way
pi_57581858
quote:
Op vrijdag 21 maart 2008 20:05 schreef espressionist het volgende:
Over de Lidl bonen , heb ik ook geprobeerd maar het leken me hele oude bonen, en verdacht goedkoop ! (maar ja Lidl...) inderdaad geen verse bakkie
Kan ik daar nog iets aandoen? Bv oppiepen in een koekenpan? Deze bonen zijn immers niet heel erg donker gebrand.


Want ik heb nu verse Toradja koffie en wat een verschil is dat.
Een geheel nieuwe smaaksensatie,
pi_57582444
Bij het Feithhuis gebruiken we voor een gewone koffie en verwante koffieproducten hiervan:

  • Peeze donkere maling
    Melange Donker ¤16,45
    Krachtigheid: ***
    Smaakprofiel: Vol, body, aromatisch, licht zuur
    Verpakkingsvorm: Espresso bonen, 1 Kg


    Voor Espresso en verwante koffieproducten hiervan:

  • Peeze Ottimo
    Krachtigheid: *****
    Smaakprofiel: Krachtig, zwaar, chocolade-achtig
    Verpakkingsvorm: Espresso bonen, 1 Kg

    Voor alle cafëinevrije koffie's:

  • Decaf espresso bonen
    Decaf espresso bonen ¤18,25
    Krachtigheid: ***
    Smaakprofiel: Vol en zacht
    Verkrijgbaar: Bonen, 1 kg

    Zoals beloofd zal ik binnenkort hier een lijstje neergooien met gebruikte apparatuur

    [ Bericht 70% gewijzigd door Mark_Boelen op 24-03-2008 17:39:05 ]
  • pi_57582994
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 17:02 schreef Thorical het volgende:

    [..]

    Kan ik daar nog iets aandoen? Bv oppiepen in een koekenpan? Deze bonen zijn immers niet heel erg donker gebrand.
    Nee, zo werkt het helaas niet. Oude koffiebonen kun je net als bedorven melk niet ineens weer vers krijgen.
    quote:
    Want ik heb nu verse Toradja koffie en wat een verschil is dat.
    Een geheel nieuwe smaaksensatie,
    Vertel eens wat meer! Waar heb je ze vandaan bijvoorbeeld?
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 24 maart 2008 @ 19:41:16 #204
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_57584982
    Ik heb ze bij wijs en zonen dus vandaan.
    En het leverde met +/- 8gram koffie een volle enigzins tropisch houtige, lichtzurige chocolade smaak op met een romig stevig crema. Ik heb zelf niet gemalen maar hun maalstand 2 blijkt dus te werken voor mijn machine.
    Maar hang me niet vast aan mijn smaak omschrijving want wat dat betreft heb ik nog veel te leren en koffie's te proeven.
    pi_57585204
    De website achter je plaatje doet het wel, maar het plaatje niet
      maandag 24 maart 2008 @ 19:58:34 #206
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_57585336
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 19:51 schreef Mark_Boelen het volgende:
    De website achter je plaatje doet het wel, maar het plaatje niet
    Dat weet ik, maar ik weet niet hoe ik dat moet fixen.En eigenlijk vind ik dat wel goed zo, anders krijgen we weer dat is spam.
    pi_57585772
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 19:41 schreef Thorical het volgende:
    Ik heb ze [ afbeelding ] bij wijs en zonen dus vandaan.
    En het leverde met +/- 8gram koffie een volle enigzins tropisch houtige, lichtzurige chocolade smaak op met een romig stevig crema. Ik heb zelf niet gemalen maar hun maalstand 2 blijkt dus te werken voor mijn machine.
    Maar hang me niet vast aan mijn smaak omschrijving want wat dat betreft heb ik nog veel te leren en koffie's te proeven.
    Leuk dat je nu een goed resultaat krijgt! Dat houtachtige/chocolade-achtige klinkt wel goed voor een Indonesiër, maar die staan er om bekend zo'n beetje nul acidity te hebben. Misschien was je temperatuur ietsje te laag maar als jij 't lekker vindt is dat ook prima natuurlijk.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 24 maart 2008 @ 21:10:27 #208
    122997 zquing
    Drama Junk
    pi_57586962
    morgen een rancilio rocky ophalen voor 90eu, is dat nog een beetje een goede prijs?
    "Those unforgettable days, for them I live"
      maandag 24 maart 2008 @ 21:28:20 #209
    97745 Thorical
    finding a way
    pi_57587387
    quote:
    Op maandag 24 maart 2008 21:10 schreef zquing het volgende:
    morgen een rancilio rocky ophalen voor 90eu, is dat nog een beetje een goede prijs?
    Dat ligt eraan. Is ie goed of niet? Altijd eerst proberen.Maar het is een geweldige molen zeker als je een goede kan krijgen voor deze prijs. Ik ben afgehaakt een week geleden toen het de richting van de 100¤ begon te lopen.
    Groetjes Lara
      maandag 24 maart 2008 @ 21:39:12 #210
    122997 zquing
    Drama Junk
    pi_57587653
    Ik ga denk ik wel eerst even testen morgen, ik hoop maar dat hij een beetje goed is.
    "Those unforgettable days, for them I live"
      dinsdag 25 maart 2008 @ 20:25:48 #211
    122997 zquing
    Drama Junk
    pi_57607384
    net opgehaald en erg blij is
    Na een beetje spelen erachter gekomen dat stand 15 de beste is voor mn apperaat, morgen maar ff langs de koffiewinkel, die gore bonen van de xenos zijn niet te drinken
    "Those unforgettable days, for them I live"
    pi_57639023
    Xenos? Is dat een nickname van je dealer?
    Overigens zijn er soms supermarktbonen die aardig zijn. En niet duur:

    Groenmarkt: Fort espresso, per kg ca. 8 a 9 euro
    Jumbo: Kimbo napels rond de 11 per kg.
    V&D espresso: ca. 8 euro, redelijk vers daardoor aardig... (Smit-Dorlas)

    Leuk om mee te experimenteren. Oppassen, supermarktkoffie is soms verre van vers. En het zijn vaak tijdelijke aanbiedingen: ze proberen wat, loopt niet snel genoeg: uit het assortiment.
      vrijdag 28 maart 2008 @ 10:08:07 #213
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_57667816
    Ola!

    Long time no see allemaal. Helaas heb ik het de afgelopen erg druk gehad, dus er is niet veel van branden/espresso gekomen.

    Nieuwe molen
    Ik heb wel een oude Mazzer Major gekocht bij ESW, weliswaar zonder hopper, maar die gebruik ik toch nooit. Ziet er wel wat aftands uit, maar de schijven zijn nog prima en hij kostte maar 50 euro. Ze hadden er meerdere, ik had een van de laatste. Nu lijken ze wel op, de marktplaats ad is in ieder geval weg.

    Eerste indruk: zo MAJOR is hij eigenlijk helemaal niet, hij is kleiner dan mijn San Marco. Qua gewicht is hij echter wel major, hij weegt 19 kilo. Grootste voordeel tov de San Marco is dat hij staploos is in te stellen, waar ik bij de San Marco maar 4 standen oid had die in de "espresso range" zaten. Het gebeurde dus heel vaak dat ik alleen dmv keihard tampen of juist heel zacht, een goede espresso kon maken. De San Marco is duidelijk nieuwer en minder aftands, maar heeft nogal een fisherprice look. Als laatste (en belangrijkste)... de smaak. Ik proef gewoon geen verschil . (op voorwaarde dat je dus een boon hebt die een mooie doorloop oplevert op een van de San Marco standen).
      vrijdag 28 maart 2008 @ 10:20:58 #214
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_57668075
    Branden en bonen
    Weinig gebrand de laatste tijd. Ik kwam er echter achter dat ik nog steeds een set ingevroren gebrande bonen had (in november oid gekocht bij ongebrand). Die moesten eerst maar eens op.....
    Conclusie: het lang invriezen van bonen heeft een bizarre invloed op de smaak. Compleet vlak, geen crema, nare doorlooptijden. Ik zit erover te denken om die kilo die ik nog heb liggen gewoon weg te mikken.
    Na een maand invriezen was er eigenlijk nog helemaal geen achteruitgang van de smaak waar te nemen. Heel vaag.

    Iemand trouwens ervaring met http://www.fleurdecafe.nl/. Ze hebben gratis verzenden vanaf 3 kilo en een heel aardig startpakket met 6 typen bonen voor maar 27,50 incl verzenden. Misschien een aanrader....

    Isolatie
    Mijn Cimbali is een heerlijke machine, en aangezien ik de hoop op een tweedehands thuismachine met vaste wateraansluiting (=keiharde eis!) een beetje heb opgegeven, zal hij voorlopig wel blijven. Hij vreet alleen stroom.... (2kWh per dag). Er moet dus geisoleerd worden. Ik las dat rooienar had meegedaan aan een inkoopactie van siliconenschuimisolatie op toomuchcoffe, maar hij had nog niets geinstalleerd, dus daar weet ik nog geen ervaringen mee. Interessante kost is:
    http://www.home-barista.c(...)nsulation-t4293.html

    Maar waar vind ik melamineschuim? In de states zijn die dingen altijd zo makkelijk te krijgen, maar in Nederland lijken ze wat dat betreft wel mijlenver achter te lopen.

    Zijn er hier nog mensen met meningen/ervaringen? Het lijkt mij op dit moment super nuttig, het spaart energie, je krijgt er extra stabiliteit voor terug, koelere onderdelen dus langere levensduur, minder boiler die aanspringt dus langere levensduur....
    pi_57700693
    Medellin secret koffiebonen zijn die een aanrader of niet?
    Volgens van der Pigge in Haarlem wel ( koffie/tabak speciaalzaakje).
    Ik maak eerst de Illy op in elk geval.
    pi_57734895
    over de isolatie:
    eerste projectje met foto's staat hier:
    http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=6494
      donderdag 3 april 2008 @ 14:33:49 #217
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_57804560
    Ik heb vandaag mijn waterontharder aangesloten. Dit had ik nog niet eerder gedaan omdat de aan- en afvoerkraantjes lek waren. Ik heb er nu voor gekozen om het zooitje gewoon zonder die kraantjes aan te sluiten, dan maar geen makkelijk regenereren (moet toch hooguit 1x per jaar oid).

    Eerste indruk: theewater heeft geen nare zoute bijsmaak (dit is nogal eens een bij-effect van een ontharder bij hard water)

    Tweede indruk: de espresso smaakt significant minder. Snellere blonding vooral.... Nu kan het ook komen doordat ik net een nieuwe batch bonen had gebrand en dat hier iets fout is gegaan, dus het blijft even afwachten.

    Ik denk dat ik hem er misschien gewoon weer uitschroef en af en toe ontkalk, het water in Nederland is vrij zacht. Ik heb de Langelier-index van het Rotterdamse (Kralingse) water uitgerekend en de Langelier-index komt pas bij ongeveer 69graden boven de 0.5 uit. Dit betekent dat bij 69 graden de eerste ketelsteen pas BEGINT te ontstaan. In de States zitten ze bij Langelier-indexen van 0.5 bij ongeveer 20 graden, dus daar is het gebruik van ontharders veel logischer.

    Bovendien gebruik ik de boiler, die als enige echt lastig te ontkalken is, eigenlijk vrijwel nooit, dus daar zal je helemaal geen kalkafzetting krijgen. De HX schijnt veel eenvoudiger te zijn....

    Naja, ik hou jullie op de hoogte....
    pi_57804663
    quote:
    Op donderdag 3 april 2008 14:33 schreef Mark_V het volgende:
    Tweede indruk: de espresso smaakt significant minder. Snellere blonding vooral.... Nu kan het ook komen doordat ik net een nieuwe batch bonen had gebrand en dat hier iets fout is gegaan, dus het blijft even afwachten.
    Heb je het artikel van Jim Schulman (another_jim op HB en CG) weleens gelezen? Die bepleit dat espresso veel beter smaakt als het water harder is.
    quote:
    [...] Taste testing by various authorities over the past twenty years has established a rough agreement that neutral pH water with 90 mg/l hardness is optimal for coffee taste.

    There's one important thing to note here. It's almost impossible to brew coffee with neutral pH water that's too hard, since raising it to 95C will drop out the hardness in excess of 90mg/l to 100 mg/l as scale. [...]
    http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      donderdag 3 april 2008 @ 15:01:25 #219
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_57805129
    quote:
    Op donderdag 3 april 2008 14:39 schreef W1ZZ het volgende:

    [..]

    Heb je het artikel van Jim Schulman (another_jim op HB en CG) weleens gelezen? Die bepleit dat espresso veel beter smaakt als het water harder is.
    [..]

    http://www.big-rick.com/coffee/waterfaq.html
    Het blijkt maar weer dat er niks mis is met mijn smaak dus . Maar als dit waar is, zitten we in Nederland sowieso wat minder, het water heeft hier overal een hardheid van ongeveer 50mg/l .

    Dat Calcium boven de 90mg/l neerslaat bij 95 graden is overigens nogal een bold statement, dit hangt van zoveel andere factoren af. Wij zitten in Nederland bij 50mg/l en bij 95 graden krijg je echt wel neerslag (dit hangt samen met de relatief grote buffer-capaciteit van het Nederlandse water).

    Naja, zo heb ik tenminste weer eens wat aan mijn studie

    Heeft iemand hier trouwens weleens zijn apparaat opengeschroefd? En zat er veel kalk in?
    pi_57814209
    Ik heb mijn Cimbali boiler al wel eens ontkalkt met citroenzuur, had namelijk last van ijzer smaak van boiler water.

    Er zijn een paar onderdelen die eigenlijk vervangen moeten worden. Omdat ik daar indertijd nog geen zin in had heb ik al wel eens provisorisch de boiler ontkalkt.

    Ik heb de element opening gebruikt om het mengsel met een gieter in de opening te gooien (apparaat eerst op zijn zijkant gelegd), daarna element er weer in, boiler water level hoger laten stijgen dan normaal (draadje van de filling probe even loshalen) let op boilerwater level niet te hoog laten komen. Daarna boel op temperatuur laten komen. Heb een en ander een uur op temperatuur laten komen. Daarna afgevoerd.
    Onderaan mijn type Cimbaliboiler zit een aftap punt waar je eerst het boiler water kunt aftappen (heb een afvoer bakje van mijn oude espresso apparaat gebruikt om boiler eerst leeg te maken en daarna mengsel ook af te voeren) Daarna goed spoelen, als je water niet meer blauw is zit je goed, als je nog citroen proeft ben je nog niet klaar met spoelen.
    Heb bij een lege boiler steeds even de draad die de stroom van het element regelt losgetrokken om te voorkomen dat het element in een lege boiler aanslaat.

    Al met al wel en klusje waar je goed bij op dient te letten. En het balletje van het boiler water level is ergens in het apparaat verdwenen, zal wel weer te voorschijn komen als de koperen delen binnenkort een keer allemaal in de citroenzuur gaan.

    succes ermee

    ps. ik had minder kalk dan deze eigenaar :

    http://owenegan.com/pix/e(...)ages/040502-7862.htm

    [ Bericht 5% gewijzigd door rooienar op 03-04-2008 21:44:30 ]
    pi_57820835
    Als er meer zouten in het water zitten krijg je meer extractie inderdaad. Hoe dat kan ben ik nooit achtergekomen ondanks uitgebreid gegoogle (4 jaar geleden welliswaar).
    Wellicht heeft het iets met de verlaging van het oppervlaktespanning te maken. Keerzijde is inderdaad dat je machines sneller verkalken, vandaar dat voor professionele machines vaak ee britta-filter zit.

    Vroeger deed men trouwens dan ook wel zout in de (filter)koffie om hem sterker te maken.
    De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
    pi_58070765
    Ik heb na lang wikken en weggen tussen de vernieuwde Saeco Aroma Inox en de Gaggia Color toch voor de laatste gekozen. Ik heb hem nu een weekje en hij bevalt uitstekend. Ik heb helaas echt geen ruimte voor een degelijke koffiemolen dus haal ik mijn koffie van Golden Coffee Box bij Duikelman. Daar heb ik ook gelijk een goede stamper gekocht. Mijn eerste kopje was een shot of heaven. Weg met die troep uit de Senseo!

    EDIT:

    Ik ga denk ik toch wel zelf malen. Ik zoek zo'n kleine Zassenhaus molen. Weet iemand waar je die kan vinden in omgeving Amsterdam?

    [ Bericht 16% gewijzigd door Fakkan op 15-04-2008 23:29:43 ]
    pi_58180566
    Vandaag voor het eerst gespeeld met mijn Rancillio Miss PI(mpe)D Silvia. PID werkt echt geweldig. Het hele process wordt er een stuk simpeler van. Geen temp-surfen meer. Exact op het juiste moment beginnen met stomen zodat hij blijft verhitten en een stuk stabielere shots qua smaak.
    Was best simpel in te bouwen en de handleiding van AuberIns is handig voor zowel de beginner als de expert.
    Aanradertje voor iedereen met een Miss Silvia.
    pi_58181580
    Ik zit er al heel lang tegenaan te hikken maar nu ik voor onbepaalde tijd een Bricoletta op bezoek heb zal het er voorlopig wel helemaal niet van komen.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 20 april 2008 @ 17:29:38 #225
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58182808
    quote:
    Op zondag 20 april 2008 16:08 schreef Underdoggy het volgende:
    Vandaag voor het eerst gespeeld met mijn Rancillio Miss PI(mpe)D Silvia. PID werkt echt geweldig. Het hele process wordt er een stuk simpeler van. Geen temp-surfen meer. Exact op het juiste moment beginnen met stomen zodat hij blijft verhitten en een stuk stabielere shots qua smaak.
    Was best simpel in te bouwen en de handleiding van AuberIns is handig voor zowel de beginner als de expert.
    Aanradertje voor iedereen met een Miss Silvia.
    Welke set heb je gekocht? De duurste all-in-one set van 189 dollar of alles los? En waarom heb je voor Auber gekozen? Hoe ziet die manual eruit? Als hij niet te dik is, kan je hem dan scannen en mailen? Ik ben wel geinteresseerd hoe zo'n ding wordt ingebouwd.

    Ik wil dat PID-en nog steeds een keer met mijn Silvia gaan doen, zodat het een klein topmachientje voor onderweg wordt oid. (naja eigenlijk gewoon omdat het leuk is om te doen).
    Ik heb alleen een erg oude Silvia, met goedkope portafilter, lichte boiler etc. Dus dan lijkt het me ook weer minder de moeite. Maar hij is zo lekker klein en zo snel opgewarmd he....
      zondag 20 april 2008 @ 17:48:58 #226
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58183257
    Ik heb vorige week trouwens mijn Cimbali ontkalkt, en volgens mij was het eigenlijk totaal niet nodig. Er kwam meteen al groen water uit (zodra het zuur werd). Dit is een teken dat er ijzer/koper aan het oplossen was, dus er zal zeer weinig ketelsteen in hebben gezeten.

    Kennelijk is er toch teveel metaal opgelost, want ik heb nu een lek in mijn cimbali. Het is niet heel erg, ongeveer 1 druppel per shot, maar toch irritant. Hij zit rechts van de grouphead, waar de solenoid valve eraan zit. De pakking zal wel verteerd zijn, maar ook in de flens ontbreken 2 schroeven (torx). Het irritante is alleen dat je er niet bijkan om nieuwe schroeven erbij te zetten, want je moet eerst die terugslagklep eraf schroeven, en daar heb je weer een steeksleutel maar 26 oid voor nodig, en dan ook nog eens eentje van maar 5 mm breed. Slecht stukje engineering als je mij vraagt.... Het gaat hier dus om boutjes 551934 op http://www.coffeeparts.com/cimbali/cim1.html.

    De espresso smaakt er iig niet minder om
    pi_58183353
    Wat lijkt het me handig om zoveel van apparaten enzo te weten als jij Ik ken alle ins&outs van het bereiden van het spul maar zodra er iets kapotgaat heb ik niet veel meer dan wat basiskennis van m'n apparaten.

    Ik moet trouwens dinsdagavond op een cursusavond werken waar een topbarista (diverse keren top 5 op NK Barista) mensen komt leren met een semi-automaat werken. Is leuk!
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      zondag 20 april 2008 @ 18:07:08 #228
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58183659
    quote:
    Op zondag 20 april 2008 17:53 schreef W1ZZ het volgende:
    Wat lijkt het me handig om zoveel van apparaten enzo te weten als jij Ik ken alle ins&outs van het bereiden van het spul maar zodra er iets kapotgaat heb ik niet veel meer dan wat basiskennis van m'n apparaten.

    Ik moet trouwens dinsdagavond op een cursusavond werken waar een topbarista (diverse keren top 5 op NK Barista) mensen komt leren met een semi-automaat werken. Is leuk!
    Zo lastig zijn die apparaten niet hoor, gewoon goed naar die schema's kijken en je komt een heel end (die van coffeeparts zijn erg duidelijk).

    Hoe kom je bij die cursusavond? Via Kaldi oid? Hoe bevalt je bricoletta trouwens, vooral in vergelijking met de Silvia. Pro's en cons van de Silvia/Bricoletta? Hoe werken de Synessobakjes met de Bric?
      zondag 20 april 2008 @ 18:34:17 #229
    22754 Steve-O
    Sarcasm-O
    pi_58184213
    Ben geen koffieliefhebber maar een kop verse koffie uit een jura vind ik toch wel erg lekker .
    I'm sick of all this pooping stuff i'm getting my buttcheeks pierced together .
    pi_58185903
    quote:
    Op zondag 20 april 2008 18:07 schreef Mark_V het volgende:
    Hoe kom je bij die cursusavond? Via Kaldi oid? Hoe bevalt je bricoletta trouwens, vooral in vergelijking met de Silvia. Pro's en cons van de Silvia/Bricoletta? Hoe werken de Synessobakjes met de Bric?
    Ja via Kaldi, daar werk ik inmiddels als bijbaantje en ze worden ook door Kaldi gegeven als extra (betaalde) dienst naar klanten toe.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58193066
    Als je een kopje koffie uit een jura lekker vindt leg je de lat niet zo hoog.
    Maar dan heb je wel belangstelling voor goede koffie.
    Een paar goede kopjes espresso / cappu uit een semi-automaat maakt je voor eeuwig koffie-liefhebber.
    Dan staat die jura binnenkort op marktplaats.nl
    Zo hou je nog geld over ook.
    pi_58193344
    quote:
    Hij zit rechts van de grouphead, waar de solenoid valve eraan zit. De pakking zal wel verteerd zijn, maar ook in de flens ontbreken 2 schroeven (torx). Het irritante is alleen dat je er niet bijkan om nieuwe schroeven erbij te zetten, want je moet eerst die terugslagklep eraf schroeven, en daar heb je weer een steeksleutel maar 26 oid voor nodig, en dan ook nog eens eentje van maar 5 mm breed. Slecht stukje engineering als je mij vraagt....
    Dat is bij heel veel solenoids (Danfoss, EMCE) het geval. Je fietsenmaker heeft daar passende sleutels voor. Groen koperhoudend ontkalkingswater duidt op een lekkage (oxidatie) in het systeem. Je machine heeft dan echt een revisie nodig.
      maandag 21 april 2008 @ 10:46:35 #233
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58198286
    quote:
    Op maandag 21 april 2008 00:09 schreef oxxo het volgende:

    [..]

    Dat is bij heel veel solenoids (Danfoss, EMCE) het geval. Je fietsenmaker heeft daar passende sleutels voor. Groen koperhoudend ontkalkingswater duidt op een lekkage (oxidatie) in het systeem. Je machine heeft dan echt een revisie nodig.
    Wat lekt er dan? En wat moet er dan "gereviseerd" worden? Ik wil hem best een keer helemaal uit elkaar halen, maar dan moet ik wel weten wat er gefixt moet worden .

    Ik denk trouwens dat het geen koper is, maar ijzer. "Geroest" koper is helemaal niet groen namelijk.
    pi_58198671
    Trouwens Mark, heel kort door de bocht is de Bricoletta veel beter voor espresso en heet water voor thee, maar de Silvia stoomt veel beter door de zeer slecht ontworpen stock steamtip op de bricoletta.
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
      maandag 21 april 2008 @ 12:31:05 #235
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58200516
    Op HB waren ze er ook al niet echt tevreden over. Deze werd aangeraden:

    http://www.1st-line.com/parts/other/GoldPro2Hole.htm

    Maar ja, waar vind je zoiets in NL.....

    Met mijn Cimbali krijg ik fatsoenlijke melk ook nog steeds niet voor elkaar, en probeer hier in NL maar eens een fatsoenlijke steamtip te vinden....
    pi_58212290
    Mijn Bricoletta is ook geen geweldige stomer. Ik heb standaard een 4 gaats tip en heb er ook al een tweegaats op gehad, maar echt latte art schuim is moeilijk. Ik vind de stoomkracht ook tegenvallen. De boilerdruk staat nu op 1.2 i.p.v. 1.0 maar dat helpt nog niet veel. Daar komt bij dat mijn stoompijp vast zit, er zit geen kogelgewricht op zoals de meeste machines wel hebben.
    Hadden ze bij ESW geen andere tip voor je Mark?
      maandag 21 april 2008 @ 21:57:45 #237
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58212614
    quote:
    Op maandag 21 april 2008 21:47 schreef marmhz het volgende:
    Mijn Bricoletta is ook geen geweldige stomer. Ik heb standaard een 4 gaats tip en heb er ook al een tweegaats op gehad, maar echt latte art schuim is moeilijk. Ik vind de stoomkracht ook tegenvallen. De boilerdruk staat nu op 1.2 i.p.v. 1.0 maar dat helpt nog niet veel. Daar komt bij dat mijn stoompijp vast zit, er zit geen kogelgewricht op zoals de meeste machines wel hebben.
    Hadden ze bij ESW geen andere tip voor je Mark?
    Nope, ze hebben daar alleen maar de standaard tip, die ik zelf ook al heb. Dit is zo'n beetje de slechtste ter wereld .

    Naja, in dat pauperhuis van mij is meestal niet eens melk (en als het er is, wordt het in 2 minuten opgedronken ), dus why bother....
    pi_58215112
    Als de kleur van de uitlopende vloeistof groen of blauwgroen van kleur is spoelt er een koperverbinding uit. Niet iets om direct van in paniek te raken: de normaal moeilijk oplosbare koperoxides verandern met het ontkalkingsmiddel in koperchloride / kopersulfide. Zorgvuldig naspoelen dus! Zaken waar vaak problemen kunnen ontstaan zijn bij de appendages van de boiler. Ontluchter, overdrukventiel, pressostaat, niveausensor. Het gaat niet om de duurste onderdelen in de wereld, dus na plm. 2 jaar vervang ik deze. Verder: afdichtingen aanvoer / warmtewisselaar / afdichting verwarmingselement. Overal waar een druppel onder ligt. is een plek vaak oxidatie plaatsvindt. Dus een nieuwe machine na een paar maanden controleren en voorzichtig ´natrekken´ loont de moeite. Goed ´navullen´ van de boiler is ook van belang.
      dinsdag 22 april 2008 @ 12:51:27 #239
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58224475
    dag popjes, er is hier iemand met een koffievraag, kan een van jullie hem misschien verder helpen?
    beginnersvraagje over de machines
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58224610
    Hallo liefhebbers, ik had een topig gheplaats maar dat belandde in het culinaire deel dus ik plaats m ook maar eens hier

    Als ik n espresso zet wacht ik netjes tot het lampje uitgaat en druk dan op de knop, na ongeveer 25 sec. gaat het lampje weer aan.......... moet ik dan stoppen....de knop omschakelen en wachten tot hij weer aangaat?

    Of kan ik m gewoon door laten lopen?
    Ik heb het nu over mijn brasilia lady.

    Hetzelfde geldt echter ook voor de coffe gaggia van mn vriendin; alleen daat gaat het lampje aan indien het apparaat op "stoom" is.

    Tevens moet ik bij de gaggia eerst "stoom" afblazen via de heetwaterklep en/of de stoomknop om water in de boiler te krijgen?

    Erg omslachtig toch?

    ik weet ongeveer wel hoe ik n espresso zou moeten zetten maar ik moet eerst precies weten hoe het apparaat werkt...aaaaarghh.

    Oh ja, ik wilde dit posten in het groooooote baristatopic.maar dat ging niet....!!??


    tx, mzzl
    Komt de volgende x wel dan
    pi_58224628
    Ah Muck, bedankt
    Komt de volgende x wel dan
      dinsdag 22 april 2008 @ 13:03:28 #242
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_58224719
    quote:
    Op dinsdag 22 april 2008 12:58 schreef obiwannabee het volgende:
    Ah Muck, bedankt
    is goed hoor, daar zit ik hier voor
    zal ik dat andere topic maar met een slotje verfraaien? anders is het zo dubbelop...
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_58224758
    yep
    Komt de volgende x wel dan
      dinsdag 22 april 2008 @ 15:24:13 #244
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58227992
    @obiwan.... sowieso nooit halverwege een shot stoppen en doorgaan. Dan sloop je de hele structuur van je espressopuck en heb je een verziekte espresso. Wat je ook doet, je apparaat zal er niet van kapot gaan trouwens (of je nou een koud apparaat laat doorlopen, of stopt en doorgaat). Je espresso wordt alleen erg GOOR.

    Maar wat meer achtergrond: Het lampje van het apparaat staat "aan" als de sensor voelt dat het water in de boiler te koud is. Dan gaat hij opwarmen totdat de sensor voelt dat het water warm genoeg is. De temp van het apparaat begeeft zich dus altijd tussen die twee waarden. In het volgende filmpje staat een uitleg voor hoe je shots maakt in eenvoudige consumentenmachines, met een techniek die "reverse tempsurfing" heet.

    Als je te lang doorgaat met water laten stromen, zal inderdaad de boiler aanspringen (hij wordt te koud). Dit is niet schadelijk voor je machine, wel voor je espresso. Je kan dit uitstellen door vlak nadat je je shot hebt gestart, de knop van de stoomboiler aan te zetten. Het apparaat begint dan meteen met opwarmen, waardoor hij veel minder snel in temp daalt.

    En ja, als je boiler op stoom is, moet je eerst stoom aftappen totdat je temperatuur van de boiler weer onder de 100 graden is. Dit kan zowel via de stoompijp (langzaam) als via de broeikop (snel, en vies )

    En lungo's zijn vies, zeker bij beginners zijn Americano's (aangelengde espresso's) veel beter.

    Als je trouwens tijd teveel hebt, is dit interessant leesvoer:
    http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

    [ Bericht 2% gewijzigd door Mark_V op 22-04-2008 15:31:30 ]
      dinsdag 22 april 2008 @ 17:13:13 #245
    159874 Mark_V
    TAKQFKAMP
    pi_58230541
    Ik zit nog eens te kijken naar zo'n lever-machine en ze zijn toch wel heel tof. Aangezien ik spullen, waar ik op zit te azen, altijd MOET hebben, zal ik ook hier wel weer geen weerstand aan kunnen bieden. Volgende vraag, welke?
    Een Pav europiccola? Een Micro cimbali? Een Pavoni Professional? Een Elektra Micro Casa? Of zie ik nog een interessante over het hoofd?

    Alle apparaatjes behalve die Micro Casa (en laat ik die nou eens het mooist vinden) zijn nog wel voor schappelijke prijzen (lees: onder 250 euro) te koop op marktplaats. 1000 euro voor die Micro Casa vind ik wel erg gortig, hoewel ze er bij Coffeegeek erg tevreden over waren (hij outperformde de Livia).

    Wie zit er een beetje in die materie?

    Het slimste zou natuurlijk zijn om een europiccola oid voor weinig op marktplaats (ze staan er voor 100 euro oid) op de kop te tikken, maar ik ken mezelf, dan geef ik het apparaat de schuld van mijn slechte shots.

    Keuzes.....
    pi_58230616
    En bij mijn weten (maar zero ervaring) is de europiccola meteen ook de moeilijkste om een fatsoenlijke bak mee te zetten. Beetje de Silvia van de levers
    "The sunshine bores the daylights outta me!"
    pi_58231847
    Waarom zou je dat überhaupt doen? Afgezien van dat je dat voor jezelf MOET
    "De dwaling is de moeder van het inzicht."
    "Intelligentie gaat niet om wat je weet maar om wat je doet met wat je weet."
    "If you think education is expensive, try ignorance"
    LinkedIn profiel
    pi_58242410
    Yoow Mark V,

    Heb het gelezen, bijna helemaal voor de 1e x,dat temp surfing was iets wat ik zelf al had ontdekt...grappig, mijn logica heeft me dus niet bedonderd.
    Bedankt voor de tips en de link, ik kom er op terug...eerst wat oefenen.

    Maareeuh, jij vind een americano lekkerder....... das toch water erbij doen zonder door de koffie heen te gaan.....

    Weet iemand trouwens waar je n naked portafilter krijgt of ùberhaupt een extrafilterhouder voor een brasilia.

    mzzl
    Komt de volgende x wel dan
    pi_58244209
    quote:
    Op woensdag 23 april 2008 00:47 schreef obiwannabee het volgende:

    Weet iemand trouwens waar je n naked portafilter krijgt of ùberhaupt een extrafilterhouder voor een brasilia.

    mzzl
    Bij espressoxxl of pasmarose hebben ze ze.
    pi_58254130
    quote:
    Op zondag 20 april 2008 17:29 schreef Mark_V het volgende:

    [..]

    Welke set heb je gekocht? De duurste all-in-one set van 189 dollar of alles los? En waarom heb je voor Auber gekozen? Hoe ziet die manual eruit? Als hij niet te dik is, kan je hem dan scannen en mailen? Ik ben wel geinteresseerd hoe zo'n ding wordt ingebouwd.

    Ik wil dat PID-en nog steeds een keer met mijn Silvia gaan doen, zodat het een klein topmachientje voor onderweg wordt oid. (naja eigenlijk gewoon omdat het leuk is om te doen).
    Ik heb alleen een erg oude Silvia, met goedkope portafilter, lichte boiler etc. Dus dan lijkt het me ook weer minder de moeite. Maar hij is zo lekker klein en zo snel opgewarmd he....
    Sorry voor de late reactie, drama met mijn laptop.

    Ik heb de PID Control Retrofit KIT for Rancilio Silvia w/ screw RTD sensor gekocht. Deze wordt aangeraden voor de Silvia's gefabriceerd tussen 2000 en sept 2006.
    Omdat ik al contact had met de kerel achter AuberIns en hij me compleet heeft geholpen met de analyse van mijn probleem (brew sensor kapot) heb ik ook hier mijn set besteld omdat hij altijd direct op emails reageerde, graag wilde helpen en erg kundig was.
    Ik heb de handleiding als PDF kan hem je zo mailen.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')