Ik wel. Ik denk niet dat die scholen op marktplaats gaan shoppen...quote:Op maandag 24 december 2007 22:46 schreef TubewayDigital het volgende:
nooit van 2e hands gehoord?
Dat is nog maar de vraag. Gezien het beperkte budget zullen boeken waarschijnlijk langer gebruikt gaan worden dan nu, wat weer met zich meebrengt dat leerlingen worden geconfronteerd met verouderde en/of kwalitatief mindere lesmethoden. In die zin is dit wederom een verarming van het onderwijs.quote:Op maandag 24 december 2007 22:44 schreef DS4 het volgende:
Begrijp ik nu eigenlijk goed dat een "duurzaam" systeem van verhuren van schoolboeken wordt vervangen door een energieverkwistend systeem van ieder jaar nieuwe boeken voor iedereen?
Met alle respect: wat verandert er jaarlijks aan de stof van wiskunde of natuurkunde om het te moeten wijzigen? Wat verandert er jaarlijks aan een taal dat de boeken ieder jaar nieuw moeten zijn. Is de kennis bij biologie en scheikunde zo extreem aan verandering onderhevig? Weten we elk jaar zoveel nieuws over geschiedenis dat de boeken op de schop moeten? Enz.quote:Op dinsdag 25 december 2007 10:02 schreef NewOrder het volgende:
Dat is nog maar de vraag. Gezien het beperkte budget zullen boeken waarschijnlijk langer gebruikt gaan worden dan nu, wat weer met zich meebrengt dat leerlingen worden geconfronteerd met verouderde en/of kwalitatief mindere lesmethoden. In die zin is dit wederom een verarming van het onderwijs.
Terwijl ik op de grond lig van het lachen begrijp ik één ding niet;quote:Op maandag 24 december 2007 11:18 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
De EU is een project voor liberale rijke graaiers, zo blijkt nu weer. Met als gevolg dat tienduizenden armlijende gezinnen het zonder gratis schoolboeken moeten doen omdat het in de EU een bureaucratische bende is. Om te janken gewoon.
Plasterk geeft ze een blanco cheque wil je zeggen? Natuurlijk niet, ze krijgen een budget waarmee ze alles moeten doen. Hierdoor zullen uitgevers kritisch naar de prijs van hun boeken kijken en navenant handelen. "Als die ene extra cd-rom 5 euro kost....doe die maar eraf. Dan koopt ie bij ons." De leraren die ik gesproken heb zijn allemaal tegen, en dat is begrijpelijk. Maar Klokpoep komt het ze opdringen.quote:Op maandag 24 december 2007 11:39 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Scholen mogen nog steeds de lesstof bepalen hoor, dat doet het ministerie niet voor ze. Het enige wat ze moeten doen is het factuurtje doorsturen naar het ministerie, dat is in principe alles.... mits de EU zich hier buiten laat
Dat heet toch marktwerking? Kennelijk kijken ouders niet zo kritisch naar de kwaliteit van het lesmateriaal en kunnen scholen dat beter. Daarnaast zijn die schoolboeken natuurlijk op een idiote manier geevolueerd: tegenwoordig moet alles full-color en glimmend zijn, dat kan best wel weer een tandje minder, vooral als boeken toch al na 4 jaar worden vervangen.quote:Op dinsdag 25 december 2007 10:51 schreef Autodidact het volgende:
[..]
Plasterk geeft ze een blanco cheque wil je zeggen? Natuurlijk niet, ze krijgen een budget waarmee ze alles moeten doen. Hierdoor zullen uitgevers kritisch naar de prijs van hun boeken kijken en navenant handelen. "Als die ene extra cd-rom 5 euro kost....doe die maar eraf. Dan koopt ie bij ons." De leraren die ik gesproken heb zijn allemaal tegen, en dat is begrijpelijk. Maar Klokpoep komt het ze opdringen.
Ik had het dan ook niet over de lesstof maar over de lesmethode, een wezenlijk verschil.quote:Op dinsdag 25 december 2007 10:15 schreef DS4 het volgende:
Met alle respect: wat verandert er jaarlijks aan de stof van wiskunde of natuurkunde om het te moeten wijzigen? Wat verandert er jaarlijks aan een taal dat de boeken ieder jaar nieuw moeten zijn. Is de kennis bij biologie en scheikunde zo extreem aan verandering onderhevig? Weten we elk jaar zoveel nieuws over geschiedenis dat de boeken op de schop moeten? Enz.
Volgens mij lees je niet wat ik zeg. De taak om lesboeken te selecteren zal steeds meer in handen van financiele afdelingen komen omdat er een budget voor gemaakt moet worden, en de leraar dus simpelweg minder keuze heeft ("Dit jaar 11.000 euro voor biologieboeken!").quote:Op dinsdag 25 december 2007 11:03 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat heet toch marktwerking? Kennelijk kijken ouders niet zo kritisch naar de kwaliteit van het lesmateriaal en kunnen scholen dat beter.
Aha, nu zie je wat er gebeurt; budgettering. Het eerste slachtoffer zal inderdaad de layout zijn, vervolgens de stof, vervolgens het onderzoek en vervolgens de onderzoekers. Het is gewoon slecht voor de kwalititeit van de boeken, en dat is de reden dat leraren er tegen zijn. Weer een manager die iets voor ze beslist, weer minder keuze en weer slechtere boeken.quote:Op dinsdag 25 december 2007 11:03 schreef Klopkoek het volgende:
Daarnaast zijn die schoolboeken natuurlijk op een idiote manier geevolueerd: tegenwoordig moet alles full-color en glimmend zijn, dat kan best wel weer een tandje minder, vooral als boeken toch al na 4 jaar worden vervangen.
Nee. Ze lopen ook wel eens vrij rond he...quote:Op dinsdag 25 december 2007 11:03 schreef Klopkoek het volgende:
Je zegt dat je wat leraren hebt gesproken; kom je daar voor je werk mee in aanraking?
Je zegt het zelf al; dat zijn overwegingen die mensen best zelf kunnen maken, en daar is helemaal geen interventie van de rijksoverheid voor nodig. Integendeel, wanneer de boeken op andermans kosten worden aangeschaft, pas dan bestaat er geen prikkel meer om kostenefficient in te kopen. Tenslotte, dan krijg je volgend jaar alleen maar minder geld om boeken aan te schaffen.quote:Op dinsdag 25 december 2007 11:03 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Dat heet toch marktwerking? Kennelijk kijken ouders niet zo kritisch naar de kwaliteit van het lesmateriaal en kunnen scholen dat beter. Daarnaast zijn die schoolboeken natuurlijk op een idiote manier geevolueerd: tegenwoordig moet alles full-color en glimmend zijn, dat kan best wel weer een tandje minder, vooral als boeken toch al na 4 jaar worden vervangen.
Waarom uitprinten? Gebruik gewoon laptops voor lesmateriaal.quote:Op dinsdag 25 december 2007 19:42 schreef MouseOver het volgende:
Het hele idee is maar vreemd; een aanzienlijk deel van de kosten wordt veroorzaakt door kosten voor distributie en voorraad; als de overheid de rechten bij de makers afkoopt, de boeken op pdf vrij verspreidbaar maakt en ze door scholieren zelf laat uitprinten zijn de kosten per saldo een stuk lager.
Bijkomende effecten zijn dat bij gebruik van een laserprinter de drukwerkkwaliteit niet onnodig hoog en dus duur is, en dat je dat "hoofdstuk 8 tm 12 behandelen slaan we over, we gaan verder met 13" geneuzel ook uitblijft.
Ontopic: het is altijd jammer als door bureaucratische regeltjes roet in het eten gegooid wordt, maar in dit geval kan ik er niet om treuren.
Precies. Dit plan was een goedkoop verkiezingsstuntje en ik treur nu niet dat de EU regels gaat stellen.quote:Op maandag 24 december 2007 19:54 schreef Bolkesteijn het volgende:
Gratis schoolboeken bestaan niet. Eigenlijk zegt men dus, het is beter dat de overheid uw schoolboeken aanschaft dan dat u dat zelf doet. Ik heb echter nog niet een argument gehoord waarom een overheid de schoolboeken beter aan kan schaffen dan de scholieren/ouders zelf. Overigens verbaast mij dat niet, want mensen blijken zelf heel goed in staat om dingen te kopen, schoolboeken zijn daar niet anders in, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat een overheid dat beter kan.
En ik zou er als ik jou was maar blij om zijn ook. Die gratis schoolboeken waren de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede gekomen, de scholen hadden never meer iedere keer de nieuwste druk genomen, boeken moeten dan dus langer gebruikt worden en het onderwijs gaat dan dus minder met de tijd mee. Daarnaast zouden scholen voor de goedkope variant gaan ook al is dit niet altijd de beste methode. lang leve het socialisme zeg maar, alles goedkoop en lage kwaliteitquote:Op maandag 24 december 2007 11:18 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
De EU is een project voor liberale rijke graaiers, zo blijkt nu weer. Met als gevolg dat tienduizenden armlijende gezinnen het zonder gratis schoolboeken moeten doen omdat het in de EU een bureaucratische bende is. Om te janken gewoon.
de wiskunde/natuurkunde veranderd niet zo bijzonder veel, maar de overheid heeft in de afgelopen 6 jaar de eisen 3x bijgesteld, komend jaar begint er weer een compleet nieuwe vorm van wiskunde (A1, A2, B1, B2, C en D). en dat houd in dat er ook weer nieuwe boeken nodig zijn. 't is niet dat het onderwijs loopt te kloten, maar die tyfus regeringen de laatste tijd verneuken de hele boel.quote:Op dinsdag 25 december 2007 10:15 schreef DS4 het volgende:
[..]
Met alle respect: wat verandert er jaarlijks aan de stof van wiskunde of natuurkunde om het te moeten wijzigen? Wat verandert er jaarlijks aan een taal dat de boeken ieder jaar nieuw moeten zijn. Is de kennis bij biologie en scheikunde zo extreem aan verandering onderhevig? Weten we elk jaar zoveel nieuws over geschiedenis dat de boeken op de schop moeten? Enz.
weet je hoe ik dit noem: toppunt van wanbeleid , om te kotsen hoe iets belangrijks als het onderwijs verneukt wordt door de overheid, benieuwd wat duke hierover te vertelen heeft, die loopt echt elke move van de overheid goed te pratenquote:Op woensdag 26 december 2007 17:08 schreef Sora het volgende:
maar de overheid heeft in de afgelopen 6 jaar de eisen 3x bijgesteld, komend jaar begint er weer een compleet nieuwe vorm van wiskunde (A1, A2, B1, B2, C en D).
tja dan kunnen wij elkaar de hand schudden. Moet je overigens voor de grap proberen iemand met wiskunde D straks een eindexamen wiskunde B uit zeg 1992 te laten maken, gaat keihard onderuit. Hoog niveau m'n reet echt.quote:Op woensdag 26 december 2007 23:41 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
weet je hoe ik dit noem: toppunt van wanbeleid , om te kotsen hoe iets belangrijks als het onderwijs verneukt wordt door de overheid, benieuwd wat duke hierover te vertelen heeft, die loopt echt elke move van de overheid goed te praten
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |