Een paar weken geleden een aflevering van
Tegenlicht, dat ging over een geheel nieuwe industiele filosofie, althans geheel nieuw voor mij. Bedacht door een industial designer William McDonough en Chemist Michael Braungart.
Deze twee personen zijn op een briljante gedachte gekomen, simpel samen te vatten als Waste Equals Food! Wat ze willen bewerkstelligen is dat de moderne industrie geen producten ontwerpt en maakt, waarbij het uiteindelijke rustplaats van zo'n product de afval hoop zal zijn
Wat deze heren Cradle to grave noemen, maar waarbij je door het gebruik maken van het juiste ontwerp en de juiste materialen je uit eindelijk 2 soorten afvalstoffen produceerd.
Biologische voedingstoffen, wat zonder problemen de natuur in kan en technologische voedselstoffen, welke je kan gebruiken om weer nieuwe producten van kan maken.
Cradle to CradleDat laatste moet je niet verwarren met recyclen, wat deze twee heren "downcyclen" noemen, want het verzamelen van plastieks en verwerken tot bijvoorbeeld verkeerspaatjes, voorkomt niet dat dat plastiek op de afval hoop komen, maar stelt het enkel uit!
Dit alles is niet enkel een filosofie meer, want het wordt al in praktijk gebracht door bedrijven als Ford en Nike, maar ook China en nu ook in Nederland worden er steeds meer projecten gestart met Cradle To Cradle of Waste Equals Food gedachte als drijvende kracht achter die projecten.
Wat me opviel van deze filosofie is hoe bizar simpel het is. McDonough en Braungart hebben gewoon naar de natuur gekeken, waarbij het hun opviel, dat de natuur helemaal niet zo netjes omgaat met voedingstoffen dan men wel eens denkt, enkel zorgt de natuur er wel voor, dat het via gesloten kringlopen weer daar terecht komt waar het moet. Kij naar bomen die bloesem of bladeren verliezen.
Anyways, ik ben net begonnen in hun boek "Cradle to Cradle" dus de preciese details weet ik ook nog allemaal niet, maar deze filosofie verwoord tot nu toe veel vragen en gedachten die ik had over al die tegenstellingen als Industrie en Milieu, Overbevolking en consumptie vermindering enz.
Iemand anders die hier over heeft gehoord/gelezen/gezien en net als mij erg enthousiast zijn geworden? Of juist niet?
Zoals
Tegenlicht al in hun samenvatting aangeeft Cradle to Cradle, een wereld waarin afval voedsel wordt en waarin consumenten geen vervuilers meer zijn. Utopie of werkelijkheid?
Zou dit inderdaad industrieel ontwerp, productie en consumptie zo kunnen veranderen, dat wij als mens geen vervuilers zullen zijn, maar juist een intergraal onderdeel kunnen worden met de rest van de planeet of is dit idd een Utopie?
http://www.mcdonough.com/cradle_to_cradle.htmhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Cradle_to_cradlehttp://planetprosperity.org/cradle-2-cradle/index.phphttp://www.mbdc.com/index.htmhttp://kleureneconomie.nl/cradle2cradleKon hier nog geen topic voor vinden, mocht dit wel zo zijn, dan past ik het daar wel in.
Oh ja, ik vond dit eigenlijk wel bij de wetenschap horen, maar zo niet, schop het maar waar het dan wel thuishoort.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."