abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 11:37:17 #1
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42331084
Gisteren Tegenlicht gezien met een aflevering getiteld 'Afval is Voedsel'. Onderwerp was een nieuwe manier van industrieel ontwerpen en omgaan met afval, of sterker nog, het elimineren van afval en bijproducten dusdanig managen dat het geen afval meer is of zelfs beter is voor het milieu. Het zogeheten cradle to cradle-principe. ERG inspirerend en hoopgevend. Zou het dan toch nog een beetje goedkomen met de wereld?

Ik had een paar maanden geleden al het volgende artikel in de Volkskrant gelezen over precies dit onderwerp en deze twee mannen, chemicus Michael Braungart en architect William McDonough, schrijvers van het boek Cradle to Cradle.
quote:
Hoe een ijswikkel een boompje wordt: Michael Braungart

De mens kan een voorbeeld nemen aan de mier. Alleen afval produceren dat kan terugkeren in de kringloop.
Door Marieke Aarden

In de wereld van Michael Braungart begint de verpakking van het ijsje vloeibaar te worden zodra het uit de vriezer komt. Na een paar uur is er niets meer over van de wikkel. Die is opgegaan in zijn omgeving.

Het maakt dus niet uit of het papiertje op straat belandt. Sterker nog, het is juist de bedoeling dat het wordt weggegooid. In de verpakking zitten namelijk zaden van lokale planten. Met het wegwerpen, komen ook de zaadjes vrij en zo plant de consument eigenlijk een boom.

‘Ik heb deze ijswikkel ontworpen in opdracht van Unilever’, zegt dr. Michael Braungart. ‘Het bedrijf wil ijs verkopen in China en India. Dit zijn landen waar bijna alles achteloos wordt weggegooid. Dat is helemaal geen probleem, tenminste als het afval biologisch afbreekt en bijdraagt aan iets nieuws.’

De Duitse chemicus was onlangs in Nederland, komend uit de VS en op doorreis naar Tokio. Deze reislust is nuttig want er valt veel uit te leggen over de nieuwe industriële revolutie, die Braungart en zijn zakenpartner, de Amerikaanse architect dr. William McDonough, over de wereld willen verspreiden.

Bij de autofabriek Ford, de sportschoenenproducent Nike, het chemieconcern BASF en de kantoormeubelfabriek Herman Miller heeft het tweetal productieprocessen ingrijpend gewijzigd en nieuwe kantoorgebouwen gecreëerd.

Greenpeace
Braungart werkte in de jaren tachtig bij Greenpeace, ondermeer in Duitsland, waar de chemische industrie zich lange tijd van een slechte kant liet zien met illegale lozingen op de Rijn. Hij promoveerde op het gebruik van zuurstof om papier te bleken in plaats van chloor, waardoor de uitstoot van het kankerverwekkende dioxine vermeden wordt. Deze methode wordt nu algemeen toegepast in Europa en de VS.

Zijn loopbaan nam een wending toen in 1986 in Bazel de Rijn rood kleurde doordat het chemieconcern Sandoz na een brand bestrijdingsmiddelen in het water had laten wegstromen. De internationale ontsteltenis was groot. De directie stond ineens open voor milieuadviezen en sindsdien introduceert Braungart schone productieprocessen bij bedrijven.

De chemicus breekt radicaal met de gangbare opvatting dat bedrijven minder moeten vervuilen door eco-efficiënter te produceren, door bijvoorbeeld minder water, grondstoffen en energie te gebruiken. ‘Een beetje minder vervuiling is niet goed genoeg. Dat is net zoals: Ik sla mijn dochter niet tien keer maar vijf keer. We leven met te veel mensen op deze planeet om met minder verontreiniging te kunnen overleven.’

‘We moeten de industriële processen opnieuw uitvinden en daarbij de natuur als uitgangspunt nemen, en die nabootsen. Een mier leeft 21 dagen en produceert in die tijdspanne vier keer meer afval dan de mens. Opvallend verschil is echter dat het mierenafval teruggaat in de natuurlijke kringloop, wordt afgebroken en voedingstof is voor planten en dieren.’

Braungart wil dat producenten nog slechts goederen maken die volledig teruggaan in kringlopen. In de biologische kringloop van de natuur gaat alles wat composteerbaar en afbreekbaar is, zoals de ijswikkel. Maar dat kunnen ook shampooflessen, tandpastatubes en sapverpakkingen zijn. In de technische kringloop van bedrijven komt alles terecht wat als technische grondstof voor een nieuw product kan dienen, zoals staal, plastic, polymeren, glas.

De Zwitserse textielfabriek Röhmer is totaal overhoop gehaald door Braungart. Het bedrijf dacht goed werk te doen door als grondstof oude petflessen te combineren met katoen. Het zou goed voor het milieu zijn om een natuurlijk materiaal, katoen, met gerecyclede waterflessen te mixen. ‘Maar we ontdekten een paar storende feiten’ zegt Braungart. ‘Een petfles bevat stoffen die je niet wilt inademen. In combinatie met katoen — bij de teelt worden veel bestrijdingsmiddelen ingezet — ontstaat een monsterachtige hybride, die niet composteerbaar is. Het paste niet in ons doel om een schoon productieproces te ontwerpen’. Röhmer gebruikt nu een pesticidevrije plant en dierlijke vezels zoals wol. Wol isoleert in de zomer en de winter en de plant ramie absorbeert vocht.

De moeilijkste klus was de verf, zegt Braungart. ‘In plaats van het uitfilteren van alle chemische stoffen die kankerverwekkend zijn, geboorteafwijkingen veroorzaken en hormoonverstorend zijn, wilden we ongevaarlijke stoffen die terug konden in de kringloop. Zestig chemische producenten die we hadden uitgenodigd om met ons samen te werken, haakten af omdat ze hun bedrijfsprocessen niet wilden bekendmaken. Een wilde meedoen: Ciba Geigy. Met hun hulp elimineerden we duizenden stoffen die bij de vervaardiging van textiel worden gebruikt. Uiteindelijk kwamen we uit op 38 stoffen, waarmee we de hele fabriekslijn maakten. Het personeel hoeft geen stofkapjes meer te dragen en afnemers zijn zeer tevreden. Controleurs konden geen enkele vervuiling meer vinden. Het water ging er even schoon uit als het de fabriek in ging. Na gebruik kan de stof van de kantoormeubels in de natuur worden achtergelaten. De natuur eet het op’, aldus Braungart.

Bedrijven vragen zich tegenwoordig af of gebruik van hun product kan leiden tot schadeclaims van consumenten vanwege schadelijke stoffen. Ook bij multinational Nike, dat niet aangeklaagd wil worden voor productie van toxische schoenen, hebben McDonough en Braungart opzienbarende ontwikkelingen in gang gezet. Nike wil het leer niet meer met verdachte toxische stoffen behandelen. ‘Er is nu een sportschoen in de maak waarvan de rubberzolen na anderhalf jaar zijn opgelost. De rest van het schoeisel wordt gebruikt voor nieuwe Nikes. Oude schoenen kunnen worden ingeruild voor een nieuw paar en tegen betaling krijgt men dan nieuwe Nikes, die volgens de laatste mode en met de beste technologie zijn vervaardigd. Eigenlijk koop je geen schoen meer maar een gezond voettransportsysteem voor achttien maanden, een soort eco-lease’, zegt de chemicus.

Wie zo consumeert krijgt geen schuldgevoel, stelt Braungart. ‘Er is niets mis met tv-toestellen, schoenen, computers, auto’s. Alleen met het afval is er wat mis, de chemicaliën, de zware metalen en de kooldioxide die bij de productie worden uitgestoten. Elimineer het afval, gebruik zonne-energie en weg is het probleem’.

Wieg tot wieg
Braungart heeft dan ook niets op met de theorie dat een product milieu-efficiënt is als het van de wieg tot het graf op milieuaantasting wordt beoordeeld. Bij hem is het van wieg tot wieg; na het gebruik wordt het oude product weer onderdeel van het nieuwe product. Cradle to cradle heet dan ook het boek dat hij met McDonough in 2002 publiceerde.

Onder leiding van Braungart en McDonough heeft Ford 1,3 miljard euro besteed aan herontwerp van het industriegebied van 500 hectaren in Dearbourn, Michigan. Hier werd de legendarische T-Ford gemaakt. Het hele industriepark is herbouwd. ‘Ford had gemakkelijk het verouderde industrieterrein kunnen verlaten, er een hek om kunnen zetten en elders opnieuw kunnen beginnen. Nee dus. De Rouge was een icoon van de eerste industriële revolutie en nu wilde de achterkleinzoon van Henry Ford, William Clay Ford jr., er een nieuw levend geheel van maken’, zegt Braungart.

De bodem is schoon geworden dankzij planten die zware metalen opnemen. De gezondheid van de bodem wordt afgemeten aan het aantal wormen per vierkante meter. Een grasdak op het complex houdt de warmte beter vast. Planten, insecten, vogels worden er door aangetrokken. Bij hevige regenval kan het dak ruim 5 centimeter water vasthouden.

De parkeertegels zijn waterdoorlatend. De planten in de moerassige gebieden rond de fabriek zijn gekozen op hun filterende werking, zodat het geloosde afvalwater gezuiverd kan worden en ook de rivier Rouge schoner wordt. Zonnepanelen en windturbines zorgen voor elektriciteit. Er wordt een nieuw type auto ontwikkeld van materialen die na hun gebruik biologisch afbreken of opnieuw gebruikt worden in de industrie.
De uitzending van Tegenlicht wordt aanstaande vrijdagochtend herhaald op Nederland 2 of is hier online te zien.

Ik word er in ieder geval helemaal blij van.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 13:08:15 #2
137085 bolletje_25
Nuance is voor mietjes
pi_42333032
Goede ontwikkeling idd Tevens tvp, goed materiaal voor m'n studie.
"Welcome to the internet - where men are men, women are men and little girls are FBI agents"
pi_42334644
Erg leuk en optimistisch boek om te lezen! Ook leuk om te bekijken is een lezing die McDonough gaf een tijdje voor het boek werd uitgegeven; dit is min of meer een samenvatting van het boek in grote lijnen: Bioneers lecture (45min)
pi_42340918
Enorm goeie docu. Vond hem zeer indrukwekkend om tezien!

Hulde aan dit soort mensen
"The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you."
pi_42343552
Verbal schrijft:

Een mier leeft 21 dagen en produceert in die tijdspanne vier keer meer afval dan de mens. Opvallend verschil is echter dat het mierenafval teruggaat in de natuurlijke kringloop, wordt afgebroken en voedingstof is voor planten en dieren.’

Wordt hiermee bedoeld alle mieren bij elkaar en alle mensen bij elkaar?
pi_42343893
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 22:11 schreef Schonedal het volgende:
Verbal schrijft:

...
Wordt hiermee bedoeld alle mieren bij elkaar en alle mensen bij elkaar?
Niet zo mierenneuken he?
Sorry, ik kon het niet laten
To see or not to see. That's my answer.
  dinsdag 3 oktober 2006 @ 22:41:40 #7
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42344340
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 22:11 schreef Schonedal het volgende:
Verbal schrijft:

Een mier leeft 21 dagen en produceert in die tijdspanne vier keer meer afval dan de mens. Opvallend verschil is echter dat het mierenafval teruggaat in de natuurlijke kringloop, wordt afgebroken en voedingstof is voor planten en dieren.’

Wordt hiermee bedoeld alle mieren bij elkaar en alle mensen bij elkaar?
'Verbal' schrijft dat niet, Verbal citeert dat.

Maar zoals ik het lees, is het 1 mier in vergelijking met 1 mens.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_42356223
In de natuur en wetenschap van deze maand staat een artikel/interview over dit onderwerp.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_42359599
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 22:41 schreef Verbal het volgende:

[..]

'Verbal' schrijft dat niet, Verbal citeert dat.

Maar zoals ik het lees, is het 1 mier in vergelijking met 1 mens.

V.
Als dat waar zou zijn zouden wij mensen begraven worden onder het mierenafval.
Het topic/onderwerp is overigens zeer interessant, dit is waar we met onze industrieele producten heen moeten, een gesloten systeem van product en afval.
pi_42359882
Heb het ook gezien, erg goed over nagedacht.

Tot nu toe zijn er alleen mensen geweest die wel over het milieu nadachten, maar niet over de economische voordelen hierbij. De bedrijven zaten daardoor hier niet op te wachten.
Nu de voordelen niet alleen voor het milieu zijn, maar er ook een economisch voordeel aan hangt zijn bedrijven bereid hierin te investeren.

Hoewel het naar mijn mening soms wel heel erg ver is doorgevoerd. Niet dat dit slecht is.
Ik weet het! Mijn nickname is blij. Het is een puberale ode van een aantal jaren geleden aan Chris Pontius van Jackass. Helaas is deze vergissing niet meer te herstellen.
  woensdag 4 oktober 2006 @ 15:28:05 #11
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42360040
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 15:14 schreef Schonedal het volgende:

[..]

Als dat waar zou zijn zouden wij mensen begraven worden onder het mierenafval.
*zucht* 'in vergelijking', niet één op één

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_42365427
Heb trouwens het boek gekocht

Leest makkelijk weg. Wel prijzig...

Het boek is trouwens van plastic (zoals te zien is op de docu)
"The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you."
pi_42367187
quote:
Op dinsdag 3 oktober 2006 13:08 schreef bolletje_25 het volgende:
Goede ontwikkeling idd Tevens tvp, goed materiaal voor m'n studie.
voor mij ook
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_42367220
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 18:38 schreef Setambre het volgende:
Heb trouwens het boek gekocht

Leest makkelijk weg. Wel prijzig...

Het boek is trouwens van plastic (zoals te zien is op de docu)
wat kost het (en is het in het NL verkrijgbaar)
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_42367823
28 euro bij de American Book Center ik heb hem gehaald in Den Haag was het laatste exemplaar

(10% korting als je een OV hebt)
"The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you."
  woensdag 4 oktober 2006 @ 22:11:42 #16
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42372116
21 Euro bij Bol. Daar staat 'ie voor mij en een collega in bestelling.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_42375264
quote:
Op woensdag 4 oktober 2006 15:14 schreef Schonedal het volgende:
Als dat waar zou zijn zouden wij mensen begraven worden onder het mierenafval.
Dat gaat natuurlijk niet op, het gaat om een veel snellere kringloop - Het is juist dat wat zo belangrijk is, er is niet zoiets als een afvalberg
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 15:00:51 #18
15929 DiRadical
Everything's ruined
pi_42741534
tvptje en het boek stond al op mijn Amazon wish list

...en onbedoeld kickje
Happyness is nature's way of informing human resources that you're overpaid
-Catbert: Evil director of HR
  dinsdag 17 oktober 2006 @ 15:02:54 #19
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42741589
Ik heb het boek sinds dit weekend binnen... 'This book is not a tree'

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_42744514
Het is over een week binnen op de uni dus dan kost het me ook geen geld
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 18 oktober 2006 @ 09:45:01 #21
15929 DiRadical
Everything's ruined
pi_42763444
Ik heb 'm gisteren ook besteld (via Amazon) samen met Natural Capitalism - Creating the Next Industrial Revolution
Ik moet dus nog wel een tijdje wachten voordat deze binnen is

Maar nu ik nog even op Amazon ben blijkt dat ik wellicht The Philosophy of Sustainable Design beter had kunnen kopen. Een volgende keer misschien.
Happyness is nature's way of informing human resources that you're overpaid
-Catbert: Evil director of HR
  woensdag 18 oktober 2006 @ 09:49:31 #22
8369 speknek
Another day another slay
pi_42763519
Meld na afloop ook even jullie mening in dit topic:
[Centraal] WFL Literatuur discussietopic
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  woensdag 18 oktober 2006 @ 10:02:14 #23
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42763769
quote:
Op woensdag 18 oktober 2006 09:49 schreef speknek het volgende:
Meld na afloop ook even jullie mening in dit topic:
[Centraal] WFL Literatuur discussietopic
Will do. Zal alleen wel effe duren denk ik, want ik ben in 4 boeken tegelijk aan het lezen en sowieso kom ik weinig aan lezen toe, de laatste tijd.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_42773124
voor wij het niet gezien heeft zondag komt de docu ook nog eens langs op canvas in het programma panorama
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  woensdag 18 oktober 2006 @ 16:15:51 #25
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_42774268
quote:
Op woensdag 18 oktober 2006 15:39 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
voor wij het niet gezien heeft zondag komt de docu ook nog eens langs op canvas in het programma panorama
Dezelfde als in Tegenlicht? Of een andere over hetzelfde onderwerp?

V.
Ja inderdaad, V. ja.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')