Ik had laatst een artikel over hem gelezen in het AD!
.
quote:
Jantje: Mozart van het tennis
Door CARL HOUTKAMP
Voer zijn naam in op YouTube en de teller geeft niet minder dan 47 filmpjes aan. Jan Silva is een dreumes van vijf, die op de wazige beelden van een trainingssessie zo’n aardig balletje blijkt te kunnen slaan, dat steeds meer mensen om hem heen hem nu al ‘de nieuwe Roger Federer’ noemen.
Of zelfs nog kunstzinniger dan dat: ,,Jan is net als Mozart. Alleen niet achter de piano, maar op de tennisbaan,’’ zegt zijn vader Scott Silva op de website jansilvatennis.com , waarop de alleraardige verrichtingen van het joch op de tennisbaan volop tot uiting komen.
De uitspraak doet sterk denken aan het verweer waarmee Petr Krajicek ooit het straffe regime rechtvaardigde, waaraan hij zijn in het tennis succesvolle zoontje Richard onderwierp. Als Mozart in zijn vroege jeugd niet vele uren achter de piano had gemaakt, had de wereld nooit kennis genomen van zijn wonderschone muziek, stelde vader Krajicek. Kortom: een beetje dwang was volgens hem alleen maar goed.
Scott Silva, een 38-jarige sociaal werker uit Californië die op de universiteit ooit basketbal speelde, en zijn 32-jarige vrouw Mari Silva-Maattanen - een voormalig Fins tenniskampioene - beweren dat hun vijfjarige Jan het allemaal zelf wil, al die uren op de trainingsbaan. En dat zij het als ouders alleen maar slecht zouden doen, als zij hem daarin niet zouden steunen.
,,Wat moet je anders doen als je een kind hebt met zo’n ongelooflijk talent?,’’ vroeg vader Scott zich retorisch af in een interview met het Amerikaanse dagblad USA Today. ,,Dit kind is gek van tennis. Wij hoeven hem helemaal niet te pushen,’’ voegde moeder Mari toe.
De Finse, die in de Verenigde Staten studententennis speelde, beviel bijna op de baan van haar jongste zoon. Een uur voor de bevalling had zij nog tennisles gegeven. Een week erna deed zij dat weer en al snel nam zij, of haar babysitter, haar zoontje mee. Zodra hij kon zitten, volgde hij vanuit het karretje met de ballen haar lessen.
Al op zijn eerste hanteerde Jan Silva een racket en niet veel later deed hij James Blake na, want die had hij op televisie nauwgezet gevolgd. Een bal met topspin slaan bleek kinderspel voor het Amerikaanse mannetje, volleys gingen hem al heel vlug gemakkelijk af en de manier waarop hij zijn backhand leerde slaan kan eigenlijk helemaal niet: Jan slaat hem met één hand op een leeftijd waarop normaliter twee handen nodig zijn om het racket te gebruiken.
Vader en moeder Silva zijn niet uniek; de sportwereld kent veel te veel ouders die in hun kinderen toekomstige kampioenen willen zien. Uniek is wel de steun die zij hebben gevonden bij de Fransman Patrick Mouratoglou.
Deze 37-jarige zakenman is eigenaar van de tennisschool in Parijs waar de Cyprioot Marcos Baghdatis vanaf zijn veertiende klaar werd gestoomd voor het proftennis. Baghdatis zag Jan Silva tennissen in de VS en tipte Mouratoglou. Deze investeert nu per jaar 100.000 euro in de kleine Jan, overtuigd als hij is van de mogelijkheden van het grappige manneke met zijn van volwassenen afgekeken tennismotoriek.
,,Hij wil altijd winnen en hij heeft uitstraling. Als je hem ziet, begrijp je onmiddellijk dat hij anders is. Hij heeft de karaktertrekken van een kampioen,’’ vindt Mouratoglou met dezelfde stelligheid waarmee Scott en Mari Silva zich uitdrukken. ,,De Silva’s en ik hebben hetzelfde doel. Wij werken in dezelfde richting. Het is alleen een kwestie van tijd.’’
Mouratoglou wilde zelf toptennisser worden, maar moest van zijn vader voorrang verlenen aan zijn studie. Sinds 1996 runt hij in Parijs een complex met zestien banen, waarop een select groepje de kans krijgt te doen wat hem nooit lukte. Anders dan een tennisschool als die van Nick Bollettieri in Florida, met wel 250 leerlingen, zoekt hij het in kleine aantallen en een individuele aanpak.
De Fransman treedt ook op als manager voor zijn tennissers en juist op dit terrein kan hij zijn geld, geïnvesteerd in Jan Silva, terugverdienen. Al verschaft diens bijzondere jongensverhaal hem nu vanzelfsprekend ook al extra naamsbekendheid voor zijn tennisschool.
Scott en Mari Silva aarzelden niet, toen zij onderdak kregen aangeboden op de tennisacademie in Parijs. Zij verkochten hun huis en hun twee wagens in Californië (waar zij de rekening van zo’n 50.000 dollar op een tennisschool met goede coaches niet konden betalen) en verhuisden naar Frankrijk.
Met behalve Jan ook hun elfjarige zoon Kadyn - die ook tennist, maar minder goed - en hun dochtertje Jasmin van drie. Daar genieten zij nu kost en inwoning (dat laatste in een appartement bij de tennisschool), terwijl Mari er ook tennisles geeft. Jan en Kadyn Silva gaan er naar school en worden verder zo degelijk mogelijk voorbereid op een leven als tennisprof.
,,Het beste scenario is dat zij later beiden Grand Slam-titels winnen,’’ meldde vader Silva aan USA Today. En het slechtste scenario? ,,Jan wint een stelletje Grand Slam-titels en Kadyn wordt een minder succesvolle tennisprof, die daarna nog iets anders leuks zal gaan doen.’’ Met andere woorden: het avontuur van de Silva’s kan niet mislukken.
Andre Agassi kreeg al in de wieg tennisles. Zijn vader Mike, een oud-bokser, hing er balletjes in om zijn oog-hand-coördinatie te ontwikkelen. Toen hij zes was, had hij als talent al de krant gehaald en dat was zoals bekend het begin van een grootse carrière, die hem acht Grand Slam-titels opleverde.
Toch waakt Agassi er nu, samen met zijn vrouw Steffi Graf (nog zo’n wonderkind), voor om zijn Jaden Gil (5) en Jaz Elle (4) op dezelfde wijze te drillen als zijn vader destijds deed. ,,Mijn hele jeugd draaide om tennis, aan veel andere dingen kwam ik niet toe,’’ meldde hij onlangs een verslaggever van The Times.
Opvoedkundig kunnen er veel vraagtekens worden geplaatst bij de wijze waarop Jan Silva wordt klaargestoomd voor het tennis. Dat vindt ook Hugo Ekker, jeugdcoach van de KNLTB. ,,Dit is alleen maar een commercieel verhaal, absoluut,’’ reageert hij. ,,Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen erover schrijft, zoals het AD nu dus ook. Het doet denken aan Stephanie Herz, dat Nederlandse meisje dat volgens Nick Bollettieri zo’n groot talent was dat hij als coach zijn pensioen uitstelde. Hij gaf haar een zoen op haar voorhoofd, alleen maar omdat er een Nederlandse camera bij was. Nou, we weten allemaal hoe moeilijk dat meisje het nu heeft.
,,Die Jan Silva wordt gewoon geëxploiteerd, terwijl hij nog zeker twaalf jaar moet voordat hij als tennisser kan slagen. Dat hij nu goed is, zegt me niets. Er kan nog zoveel gebeuren, zoveel mis gaan. Als een kind van mij leuk kon tennissen, zou ik het in de schaduw opleiden, niet in de schijnwerpers. Al die bekendheid wordt als Jan Silva 15 of 16 is en echt moet gaan presteren, alleen maar ballast. ,,En dat zijn ouders zeggen dat hij dit zelf wil, verbaast me niets. Heel veel kinderen willen op hun vijfde, zesde het liefst de hele dag sporten. Maar als ouders zeg je dan toch dat het zo wel genoeg is. Dat ze naar school moeten.’’
Paspoort
Naam: Jan Kristian Silva
Geboortedatum: 17 nov. 2001
Geboorteplaats: Sacramento (VS)
Woonplaats: Parijs
Bijzonderheden: ‘tennist’ als hij één jaar is met (schuim)balletjes. Op zijn tweede wil hij bij herhaling de videoband zien met beelden van James Blake. Hij speelt diens partij na tegen glazen schuifdeur, waarbij hij tussen punten door met een handdoek het denkbeeldige zweet verwijdert.